Widok

Mamusie wrześniowe i październikowe 2014 (8)

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Nowy! :)

Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 mamaStasia, jeśli synek Wojtuś lub Kacper, córcia Ola
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78
05.09.2014 mamakaroli - córeczka Natalka
06.09.2014 cytrynka - synek Szymon
06.09.2014 Dora89
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
13.09.2014 AgaKr - jeśli synek - Aleksander, jeśli córeczka - Helenka
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
19.09.2014 Mileczka - synek
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 Wrzesien - synek Mateusz
26.09.2014 GosiaX
26.09.2014 manka - synek Bartuś
27.09.2014 aniuleczka25 - córcia :)
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
01.10.2014 weronikaz - jeśli synek - Jaś, jeśli córeczka - Maja
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
09.10.2014 karo_lina - jeśli synek - Filip, jeśli córeczka - Maja
11.10.2014 Miliani- synek
26.10.2014 gabi1111 - jeśli synek Max, jeśli córka Lily
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam Mamusie!

My już wiemy, że będzie na 100% dziewczynka Maja :-)

Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78
06.09.2014 Dora89
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
26.09.2014 GosiaX - córka Maja
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
Nika dzięki za liste odnośnie wyprawki, jestem spokojniejsza bo prawie wszystko mam, reszta dokupie na spokojnie na bieżąco

co do kremu na sutki - kupie już chyba potem, w trakcie karmienia po wyjściu ze szpitala, bo nie mam ppjęcia jaki ;/ najlepiej taki, co nie trzeba przemywać zanim da się cycka maluszkowi
image
Aga_Kr z tego co mówiła położna na szkole rodzenia to najlepsze i zmywać nie trzeba tych z czystą lanoliną. Np Purelan Medeli ale on jest dosyc drogi (30-40zł), podobno pediatra później (nie wiem czy ginekolog też) może ci wypisać receptę na zwyklą lanolinę z apteki która kosztuje tylko parę złotych.
A po każdym karmieniu wycisnąć kropelkę mleka i rozsmarować i już samo to podobno bardzo dobrze działa.
No ale to tylko czysta teoria od położnej póki co, za ok miesiąc dopiero będę mogła przekonać się o działaniu :)
image
No i coraz więcej dziewuszek się ujawnia!:) dziewczyny gratulacje!

Aniuleczka-widzisz, nawet nie wiedziałam, że już nie ma tej ziajki, a stosowałam całkiem niedawno ;) Ja miałam jeszcze Maltan-rewelacja, tylko ziajka była tańsza ;)
http://www.doz.pl/apteka/p14746-Maltan_pielegnacja_brodawek_sutkowych_w_okresie_ciazy_i_karmienia_40_ml

karo_lina- ja też nie mam przeciwciał na toxo :/ mam nadzieję, że dostane teraz skierowanie na badanie. Każdego kota omijam szerokim łukiem, trzymam się z dale od surowego mięsa, ale to i tak nigdy nie wiadomo, gdzie się świństwo może czaić...
Nika maść maltan zapisuje w takim razie na liście do kupienia :)
image
Aga jak dobrze pamiętam Maltanu nie trzeba było zmywać. Ja niestety nie zaopatrzyłam się w żadną taką maść przed porodem, a młody w pierwszej dobie mi mega poharatał brodawki :/ Ale na szczęście położne na oddziale miały jakieś próbki, to dostałam, a potem mąż dowiózł ;)

chyba już większość zna płeć swojego maluszka? Ja czekam do kolejnego tygodnia, mam nadzieję, że w końcu się ujawni, bo wtedy zaczniemy powoli imię wybierać ;)
Hej mamusie!:)))

Aga trzymam kciuki za jutrzejsze badanie i dawaj znać jak poszło:))
Ja badanie polowkowe mam przelozone na 19 maja . Bede musiala wytrzymac pare dni dluzej:/:/
image
ja nadal czekam na płeć :P jutro badanie połówkowe ale dopiero wieczorem

zakupie w taki razie maść i do walizki porodowej zapakuje

jade zaraz po odbiór komody od rodziców, uratuje ona nam sytuacje, bo robi się ciasno :)
image
Aga Ty musisz być super zorganizowaną babką, jak już całą wyprawkę masz, komoda, wózek wow! Ja to dopiero po 30 tygodniu ogarniałam mebelki i wózek, a rzeczy do pielęgnacji itp. jakoś miesiąc przed porodem ;) A torbę to spakowałam w ogóle późno, bo w 39, jakoś do końca nie wiedziałam, co spakować ;)

Również trzymam kciuki za połówkowe!

Jeszcze przypomniała mi się fajna stronka do wyszukiwania promocji:
http://promobaby.pl/kategoria-pieluchy.html
Omg! Ale przyspieszyłyście tempo, teraz to już nie nasze pitu-pitu a już konkrety :D! Nika bardzo pomocna ta lista z wyprawką, pewnie na zajęciach w SR nas-pierworódki dokładniej uświadomią co i jak, ale już teraz dobrze wiedzieć co zbierać :)
Jeśli chodzi o książkę to też zdecydowałam się kupić "W oczekiwaniu na dziecko" Murkoff Heidi, ma bardzo dużo dobrych opinii. Na gorsze dni podobno świetna jest "Ciężarówką przez 9 miesięcy." A z polecenia też mam namiary na książkę Pawła Zawitkowskiego "Mamo, Tato co Ty na to?" o pielęgnacji i rozwoju małego dziecka - podobno świetna.
image
Dziewczyny pewnie lista, którą załączę pokrywa się z listą Niki, ale warto zerknąć może coś jeszcze się przyda:
"JEDZIEMY DO SZPITALA":
Dokumentacja

Dowód osobisty
Dowód ubezpieczenia zdrowotnego z ostatniego miesiąca
Karta przebiegu ciąży
Zaświadczenie o ukończonej szkole rodzenia

Torba na salę porodową

1 pielucha typu Pampers, ubranko dla noworodka ( koszulka, śpiochy ,skarpetki, czapeczka, kocyk,
chusteczki do pupy )
1 koszula nocna, szlafrok
kapcie i klapki pod prysznic
woda mineralna niegazowana, sok winogronowy
szczoteczka i pasta do zębów, papier toaletowy
gumka i szczotka do włosów
skarpetki
pomadka ochronna lub krem do smarowania ust
jeżeli planujesz poród rodzinny racja żywnościowa dla męża
klapki dla męża, bilon
Myjka lub mały ręcznik
aparat fotograficzny lub kamerę
telefon komórkowy z ładowarką

Torba na położnictwo / zostaje w samochodzie/

2 koszule do karmienia i szlafrok
kapcie i klapki pod prysznic , przybory toaletowe
2 ręczniki + ręcznik papierowy, suszarka do włosów
podkładki higieniczne na sedes, papier toaletowy
skarpetki bawełniane
2 staniki do karmienia
wkładki laktacyjne, laktator, kubeczek do karmienia
majtki chirurgiczne ,krem na brodawki
podpaski / pieluchy Bella Mamma/20 szt.
podkłady do przewijania 10 szt.
kółko do siedzenia po porodzie
woda mineralna, drobna przekąska
sztućce i kubek
dla dziecka
20 pieluch jednorazowych 2-5 kg
kosmetyki dla dziecka /mydełko , oliwka ,krem do pupy,
chusteczki /
3 zmiany ubranek
czapeczka ,skarpetki bez ściągaczy, łapki niedrapki
kocyk
2 pieluchy flanelowe

Na wypis ze szpitala torba zostaje w domu w widocznym miejscu

ubranie dla ciebie dolna część z okolicy 5 m-ca ciąży, buty
dla dziecka fotelik samochodowy + kocyk
2 tetrowe pieluchy
2 Pampersy
Ubranko, czapeczka
Cieplejszy pajacyk
image
Aniuleczka, GosiaX również gratuluję Wam dziewczynek :)
Wrzesień, ja muszę czekać aż do 4.06 na połówkowe, chyba kota dostanę do tego czasu ;/!
Aga_kr czekamy jutro na dobre wieści, ciekawe na czym stanie:) Z tego co pisałaś wcześniej to Twój mąż liczy na chłopca, to tak jak mój on też nie traci nadziei :p. Ale jak już po raz setny powtórzę, zdrowie najważniejsze :) a ja po cichu liczę, że u nas potwierdzi się, że dziewczynka ;)
image
A i jeszcze jedna lista:
"WYPRAWKA":

Higiena i pielęgnacja:

1) Podkłady do przewijania (najlepsze wg mnie są Rossmanowskie w promocji za 9,90 na

początku strasznie dużo nam tego szło bo przy każdym przewijaniu Kacper zrobił kupę lub go

obsikałJteraz głównie w gościach używamy, ogólnie poza domem, jak będzie promocja kupię

teraz chyba z 5-6 paczek);

2) Szczotka do włosów ze sztucznego włosia;

3) Płatki kosmetyczne/waciki jałowe na początek-do przemywania oczu, płatki Dzidziusie do

oczu, twarzy, a jak jesteś ambitna do wycierania tyłka płatkami i wodą;);

4) Octanisept do pępka (odkaża, dopóki nie odpadł pępek i dobrze się nie zagoił psiakałam po

kąpieli, używałam też na ranę po zszyciu ginekolog polecił-szybciej się goją, ale piecze:/);

5) Ampułki z soli fizjologicznej na wypadek przemycia oczu (np. rzęsa wpadnie, albo będą

ropiały);

6) Krem do pupy Linomag zielony (nawilżający, do kupienia w aptece, zero parabenów, slsów i

innego świństwa w składzie);

7) Okrycia kąpielowe z kapturkiem x 2 szt.;

8) Krem na odparzenia nieśmiertelny Sudocrem, mam tez Bebanthen to na obolałe sutki

genialne i nie trzeba w razie czego zmywać przed karmieniem;

9) Chusteczki nawilżane (my używamy Nivea Baby Soft&Cream, do szpitala miałam też

Pampers sensitive położne do mycia Malucha wolały Pampersy bo Nivea są już jak nazwa

wskazuje z delikatnym kremem nawilżającym. Jak wypatrzysz Nivea w promocji to kup kilka

czteropaków z 5 nawet bo szybko idzie szczególnie na początku. Promocja tzn 5 zł sztuka,

czteropak 20 złJ chyba, że zdecydujesz się na inne oczywiście;) );

10) Pieluchy na początek używaliśmy Pampers premium care (3 paczki 1, 2-3 paczki 2 nam

poszły) w promocji choć teraz widzę, że rzadko są, można dostać paczkę za 40 zł! To super

cena. Są świetnie bo mega miękkie i delikatne, późniejsze pampery już są sztywniejsze;

11) Wanienka + stelaż;

12) Zaokrąglone nożyczki dla niemowląt;

13) Sól fizjologiczna do noska w sprayu (mu używamy Frida, mamy też Sterimar ale to już ma

duże ciśnienie bo w areozolu i na później raczej- Kacper do tej pory daje tylko Frida sobie

zakropić);

14) Patyczki do uszu z ogranicznikami (służą też do czyszczenia pępka-psikasz octanisetpem na

patyczek i go myjesz póki nie odpanie);

15) Frida Nose-aspirator do wyciągania bab z nosa;) teraz kupujemy Katarek, ale dla noworodka

bym nie użyła bo to się podłącza pod odkurzacz:D;

16) Oliwka

17)Płyn do kąpieli (używaliśmy do roku Balneum i niczym go smarować przynajmniej nie

musiałam ,a skóra jak marzenieJ teraz mamy Ziajkę);

18) Pieluszki tetrwe-25 szt.

19) Pieluszki flanelowe 5 szt. (jak idziesz do lekarza np. podkładasz pod dziecko, ja używam

na poduszkę pod głowę zamiast pościeli bo tak się poci, że się co drugi dzień pierze, nie

miałabym tyle kompletów pościeli);

20)Proszek do prania/płyn ja używam Persila jak wiesz;) ale na początku prałam w

proszku Dzidziuś;

21) Termometr do kąpieli

Do domu:

1) Łóżeczko z materacykiem;

2) Przewijak (kładłam na niego podkłady z Rossmana);

3) Kocyk ja mam chyba z 4-5, przydają się;) na początek miałam 3;

4) Pościel 2 komplety, prześcieradło 2 szt.;

5) Podkład pod pościel Motherhood;

6) Kołdra i poduszka, klin do roku dziecko nie powinno spać na poduszcze tylko na klinie;

7) Rożek;

8) Lampka do kontaktu, żeby dawała delikatne światło w nocy, jak trzeba wstać.

Karmienie:

1) Zestaw startowy Avent mi się nie przydał musieliśmy kupić specjalne butelki

antykolkowe, proponuję mieć ze dwie butelki na początek bo różnie może być. Teraz

bym od razu kupiła antykolkowe nawet jak dziecko by nie miało kolek, bo one lepiej

odprowadzają powietrze i lepiej dla małego brzuszka, fajne ma Tomme Tippe teraz bym je

kupiła, my mamy Dr Browns tez jestem zadowolona;

2) Śliniaki to już raczej na póżniej;

3) Woreczki sterylizujące do butelek Baby Ono;

4) Smoczki uspokajacze Kacper zaakceptował tylko Aventu próbowaliśmy z różnymi jak

miał kolki. Jak się uda i dziecko będzie grzeczne i dużo spało nie dawaj w ogóle. My teraz

nie możemy go oduczyć;

5) Laktator ja kupię Medeli Mini Electric.

Wiele innych rzeczy można kupić-jakieś sterylizatory, podgrzewacze, termoopakowania

itp. ale dopóki nie będziesz widziała takiej potrzeby konkretnie u Was to nie kupuj, szkoda

kasy, zobacz jak będziesz karmić najpierw.

Odzież:

1) Wiadomo-co dostaniesz od Eweliny, na początek super są pajace, kaftaniki, śpiochy

itp.

Inne:

1) Wózek (śpiworek zimowy też się przyda w naszym przypadku);

2) Fotelik samochodowy;

3) Baza do fotelika;

4) Termometr elektroniczny (my mamy termo flash-używali go w szpitalu i nasz pediatra

tez go ma, w internecie za jakieś 200 zł, w aptece był za 450J );

5) Jak się bobo urodzi warto się zaopatrzyć i zrobić dla niego apteczkę domową

(Cebion, wapno, cos przeciwgorączkowego);

Dla mamy:

1) Wkładki ochronne do stanika-najlepsze wg mnie Lovi ale cholernie drogie, używałam

Johnsona w takim różowym pudełku, wzięłam je też do szpitala, dużo mi schodziło bo

miałam dużo pokarmu;

2) Biustonosz do karmienia 2 szt. ( nie kupuj dopasowanych bo porodzie zwiększą Ci

się cycki;) );

3) Majtki poporodowe bawełniane lub siateczkowe miałam 4 szt.;

4) Maść na brodawki Bepanthen, mam też Purelan Medeli do nawilżania;

5) Poduszka do karmienia mam od Hani Motherhood i jest super, zbawienie na

początek;

6) Koszula rozpinana przy dekolcie lub coś w ten deseń 2-3 szt;

7) Podkłady poporodowe Bella -2 opakowania, później podpaski;
image
uff ale Was zamęczyłam :PPP
image
Megi - wygląda mi to na szkołę rodzenia "Bobas" :D

a swoją drogą - weryfikujcie listy do szpitala ze szpitalem :) ja już na drugi dzień oddałam mężowi połowę rzeczy. zwłaszcza, jeśli wybieracie Zaspę. na Zaspę na pewno nie potrzeba:
- podpasek i podkładów - dają całe mnóstwo
- podkładów na łóżko
- kosmetyków dla dziecka - mają swoje do kąpieli, dają najlepszą masc robioną do smarowania pupy
- laktatora

bezpośrednio po urodzeniu dziecka nie potrzebujecie niczego dla dziecka - mają pieluszkę na start, kaftanik, kocyk, pieluchę tetrową. przy tak ważnym wydarzeniu nikt nie zawraca rodzicom głowy wypakowywaniem walizki :)

nie warto też kupowac grubego szlafroka - ja miałam cienki bawełniany i zakładałam go tylko do sali odwiedzin - na salach poporodowych jest bardzo ciepło ze względu na dzieciaczki.

to tyle, jeśli chodzi o Zaspę :)

aaa - i sok winogronowy jest zabroniony! na Zaspie od razu powiedzieli, że co najwyżej mąż może sobie wypic :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jejku dziewczyny ale naskrobałyście ;)

Zazdroszczę tym co mają już wózki w domu albo czekają na swoje cudeńka ;) ja nie mam pojęcia jeszcze jaki chce . Muszę się za to zabrać .

karo_lina dobrze ,że piszesz o tym bo ja właśnie Zaspe biorę mocno pod uwagę .
image
Kurczę, chwilę mnie nie ma i godzina czytania :)
Zosia 02.07.2009r. Szymon *10.07.2011r. Zuzia 18.08.2012r.image
Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78
06.09.2014 Dora89 - synek Janek
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
image

ja pojadę na kliniczną, jak wchodzę na ip to mówię im juz mój nr pacjenta i śmieją się że muszą mi założyć kartę stałego klienta :)

Tam, przynajmniej jeszcze w zeszłym roku, jak rodziła moja siostra, podkłady trzeba mieć swoje, krem do pupy też. Żel do mycia, gaziki do oczu i sól fizjologiczna była. aha, laktator tez miałam swój i nawet nie wiem czy jest tam dostępny szpitalny.

Musze trochę posprzątać i będę szykować się do lekarza, dziś połówkowe :)
Kasia powodzonka na badaniu i daj znac jak poszlo:)

Mamakaroli jak nie wiesz jaki wozek wybrac to jak przyjdzie moj niedlugo to wpadnij obejrzec :)) moze i Tobie sie spodoba:)) Licze,ze w nastepnym tygdoniu powinien byc do odbioru:)

Dzis mam urwanie glowy:) juz mnie plecy bola ,a synus coraz ciezszy:)))
Ale za to jutro sobie odbiję u fryzjera :p
image
Karo_lina nie wiem czy to akurat lista z SR "Bobas", na pewno jakaś z Gdyni, bo znajoma mi przesłała, ona rok temu rodziła w Redłowie. Karo_lina ja akurat planuję rodzić na Zaspie, więc dzięki za cenne rady :)))
Kaska trzymam kciuki, zeby połowkowe wyszło super!
image
dziewczyny Wasze listy wyprawkowe są nieocenione, niektóre rzeczy są dla mnie nowością ale najbardziej śmialiśmy się z " prowiant dla partnera!!"
Kasia ja tez trzymam kciuki ;)
Nika siostra rodziła w 32 tygodniu .. :) a spakowała się dwa dni wcześniej "na zapas". Spoko ta stronka z promocjami

Megi85 super sprawa z tą listą :) dzięki. Megi dokładnie, zdrowie ponad wszytsko, mąż chce faceta, na licze na babke, ale jak będzie chłop tez będę szczęsliwa :)

karo_lina ciekawi mnie sprawa zabraniania picia soku winogronowego, wiesz czemu tak jest ?

zaspe od początku mocno brałam pod uwagę, ale mimo wszytsko zaopatrze sie w swoje rzeczy, aby być spokojniejszą :)

kaśka daj znaka jak po badaniu ! 3 mam kciuki

nasze łóżeczko już stoi na swoim miejscu, zrobiliśmy gruntowne przemeblowanie w naszej sypialni, a dopiero 5 mcy temu tu się wprowadzaliśmy .. :P
image
Megi, jeśli z Gdyni, to pewnie Bobas :) chodziłam tam w pierwszej ciąży i mam listę słowo w słowo taką samą :D

co do soku winogronowego - położna w szkole rodzenia mówiła, że winogronowy jest dobry do porodu, bo ma dużo cukrów prostych i doda nam energii (nie wolno jesc w trakcie porodu). natomiast w szpitalu od razu zabronili winogronowego, już nie pamiętam, czy ze względu na to, że może zafałszowac jakieś wyniki? musiałabym męża zapytac, może on lepiej pamięta :P
Hej wszystkim mamusiom:)))
Jak się dzisiaj czujecie? :)
Mnie boli kazdy kawałeczek ciała.
image
Mnie dziś trochę rano głowa męczyła ale jest już lepiej. Połówkowe wyszło super, nie chciałam poznać płci, ale moja córcia :) tak się wystawiła do usg, ze nie miałam żadnych wątpliwości, że to dziewczynka :)
waży 355g i wszystkie przepływy, wymiary i budowa narządów jest ok. Za miesiąc kolejna wizyta i obciążenie glukozą do zrobienia ale dopiero jak zacznie się 24tc.
Przytyłam przez ten miesiąc 1kg także jestem juz 2 na plusie :) w sumie chwilowo to chyba nawet więcej bo jak wracałam wczoraj od lekarza kupiłam sobie w tesco 5 kilogramowego arbuza i jestem w trakcie jego rozpracowywania.
Hejka,

Czuję się już od jakiegoś czasu super.

Ale mam dylemat, imię dla córki mieliśmy wybrane, ąz tu nagle wpadło w ucho imię Melisa.
Melisa czy Maja? :-)
A "prowiant dla partnera" przydaje się na porodówce, szczególnie jak akcja trochę się przedłuża :)
Gosia, mi osobiscie bardziej podoba się Maja ale to Wasza córcia i to przede wszystkim Wam powinno sie podobać :)
Kasiu gratuluję córci :) a imię już macie?
Co do tego prowiantu wiem że dla Was to norma ale jak ja rodziłam to był zakaz wizyt przed i po porodzie dlatego wyobraziłam sobie jak pakuję walizkę jedzenia dla mojego partnera a mało nie je :)

u mnie samopoczucie w normie, już dochodzę po amnio, chociaż dwa dni z życia wyjęte psychicznie :(
Gosiu,
Maja jest śliczne ;)
Kasia ciesze sie bardzo,ze z coreczka wszystko dobrze:))
Rozbawilas mnie z tym arbuzem he he
Moje kg cos tam do gory poszly po tym jak schudlam w pierwszym trymestrze,ale na plusie jeszcze nie jestem:( ,a bardzo bym chciala.

Gosia mi rowniez podoba sie bardziej imie Maja,ale racja ,ze to Wasza coreczka wiec Ty decydujesz.

A za 3 godzinki fryyyyyyzjeeeeer;););)
Mimo,ze jestem cala połamana to i tak się tam doczłapię.
image
Gabi nie martw sie bedzie dobrze.

Co do prowiantu to moj pewnie nic z wrazenia nie zje:))
image
dziewczyny to Wy chudzinki jesteście tylko 2 kg??? ja przytyłam juz 8 a co będzie dalej??? masakra ^_^
ja mam 4 kg na plusie, ale zgodnie z rozkładem tygodni , które kiedyś podała jedna z forumek za tydzień zaczynam 6 miesiąc więc najwyższa pora, żeby kg szły w w górę :)

dla przypomnienia:

- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.
image
Gabi no ja jestem chuda mimo ciazy,mam nadzieje,ze przekrocze chociaz w ciazy swoja wagę:)) bo normalnie to mi sie nie udaje.
image
Kasia super że połówkowe oki, gratulacje kolejnej dziewczynki :)

Gabi nie jesteś sama z tą wagą ja już mam 7 na plusie :)
ja tylko liczę na to ze końcowy bilans wagi będzie mniejszy niż w pierwszej ciązy, mimo iż nie miałam problemu ze zgubieniem wszystkiego to tragicznie czułam sie na koniec ciązy :(
imageimage
No co to ja tylko nic na plusie nie mam z kg? :((((((((((
Ech zaczynam sie dołować teraz.
image
wrzesien jak dziecko sie prawidłowo rozwija nie ma co sie dołować, tylko radować :) i ciesz sie że d*pa Ci nie rośnie :P każda mama ma inaczej
image
Wrzesień nie przejmuj się tak bardzo swoją wagą, najważniejsze ze z maluszkiem wszystko dobrze. przyjdzie i pora na ciebie, ze waga pójdzie w górę :)
imageimage
chyba każda z nas chciałaby być szczuplutka i żeby tylko brzuszek rósł, ale nie każda ma takie szczęście :) ja chciałabym być taką "mamą modelką" a co Wy na to?

mam pomysł: może zrobimy sobie zdjęcia brzuszków-maluszków (bez głowy i nóg) i wstawimy na forum????
Kasia - gratuluję córeczki! no właśnie - masz już imię? :)

gabi - czemu musiałaś miec robioną amniopunkcję? to jako następstwo testu PAPP-A i pierwszego USG czy ze względu na wiek? przepraszam, że pytam, ale nie wiem, kiedy to jest wskazane.

Wrzesień - ja też się trochę martwię moim małym przyrostem wagi. położna ostatnio mówiła, że jest ok, ale ja bym chciała więcej przytyc. w pierwszej ciąży skończyłam z 10 kg na plusie, a po ciąży schudłam 15... potem wszystko na mnie wisiało. więc teraz wolałabym nawet odłożyc dodatkowe kilogramy na czas karmienia piersią, bo już wiem, że zgubię je w ciągu dwóch tygodni po porodzie :)

a toxoplazmoza wyszła mi nadal ujemna, więc się cieszę, że nic nie złapałam :)
mama modelka no niestety to nie ja .. :)

zdjęcia brzuchów super pomysł !
image
Dzieki dziewczyny za picieszenie:)
Wlasnie martwie sie tym ,ze po porodzie znowu mi waga zleci ,a niby z czego?:( bede wygladac jak wieszak.

Co do zdjecia brzuszków to hmmm...wolałabym sie wstrzymac. Jakos mam w pamieci caly czas kolezanke,ktora byla w ciazy z blizniakami ,robila sobie zdjecia i pokazala na forum gdzies ,a potem zaczely sie komplikacje i jeden z blizniakow niestety nie przezyl:/ nie wiem ,ale mowią,ze ktos nieszczesliwie zauroczyl jej ciaze.
To mnie bardzo powstrzymuje przed pokazywaniem zdjec brzuszka i w ogole ciazy:/
Zreszta to od kazdej z Was zalezy ,ale ja sie raczej nie zdecyduje:/
image
Karolina ,a po porodzie jak schudlas to potem wrocilas do swojej wagi juz sprzed ciazy?
image
ja osobiście nie wierze w żadne przesądy, czarne koty i te sprawy to nie dla mnie
image
u mnie jest już + 6 kg, w pierwszej ciąży w sumie mialam 13 kg na plusie, ciekawe jak będzie teraz :)
dziś połówkowe :) a jutro wyjeżdzamy na majówke dopiero ekipą na kaszuby :) będziemy siedzieli pod wiatą, altanką, grilowali, a pogoda taka jak za oknem niestety aż do końca przyszłego tygodnia
image
A ja w przesady niektore wierze po tym jak czarne kocisko przebiegło mi przez drogę,a potem odrapałam auto w garażu:/.
Chyba ,ze to takie zbiegi okolicznosci by byly.
image
ja zrobię zdj, ale chyba jutro, bo wyglądam teraz jakbym tego arbuza połknęła w całości :)

Może i mało na razie przytyłam, ale mam spoooorrreee zapasy z poprzednich ciąż :) Pierwszą zaczynałam z 50kg, teraz na wyjściu miałam 64 więc różnica jest spora. Najwięcej zostało mi po pierwszej, stwierdziłam, że skoro karmię piersią szybko wrócę do wagi, ale mimo, że ssaka miałam porządnego, bo była na samej piersi i rosła jak szalona wzdłuż i wszerz (tu szczególnie) to zostało mi chyba z 8 kg, zanim się za siebie ostro wzięłam, byłam juz w drugiej ciąży z synkiem, a po tym co się przytrafiło, nawet nie myslałam o tym żeby chudnąć, po Zuzce juz było lepiej, został dodatkowy 1kg ale razem się nazbierało :)

Co do imienia to jeszcze się nie zastanawialiśmy, podejrzewałam że będzie dziewczynka i w sumie od samego początku mówię do brzucha Klementyna, ale to raczej pseudonim operacyjny niiż pomysł na imię :)
ja po prostu nie wierze, tak mam i tyle. Mama przed ślubem mi mówiła , abym to zrobiła w czasie ślubu czy tamto, jeny a co to ma za znaczenie ! żadne :P co ma być to będzie.

Moja dzidzia dziś daje czadu od rana, chyba czuje że dziś będę ją oglądać :)
image
w taki razie rezygnujemy ze zdjęć

co do amnio to jestem w grupie podwyższonego ryzyka ze względu na wiek i nieprawidłowe wyniki krwi co dało w rezultacie wysokie prawdopodobieństwo nieprawidłowości płodu i teraz jestem skazana na 3 tygodnie męczarni czekania na wyniki
kaśka mi sie ten pseudonim operacyjny bardzo podoba :) na imię jak znalazł :P
image
Aga zycze Ci slonecznej pogody w takim razie:)

Zazdroszcze Wam tych dodatkowych kg serioo.
Ja mam taka przemiane materii ,ze i tam ile bym nie jadla to przytyc bardzo ciazko.
Z jednej strony fajnie,ze potem zgrabna mamuska,a z drugiej boje sie utraty kg po porodzie.
image
w pierwszej ciązy szybko wróciłam do swojej wagi, dzięki karmieniu piersią przez prawie 9 miesiecy :) teraz też taki model odchudzania wybiorę ;)
Co do przesądów, to mówi się tez że nie powinno się przygotowywać niczego dla dziecka zbyt szybko i ciągle mi babcie truły o tym, a ja przy pierwszej ciąży przygotowana byłam na 100% 3 do dwóch miesięcy przed porodem i wszystko ok, przy Zuzce też tak było. Z kolei przy synku w 28tc jak trafiłam na patologię nie miałam kompletnie nic, nawet sobie jeszcze listy nie zrobiłam a dziecka nie ma ;( więc u mnie te przesądy sprawdziły się w zupełnie odwrotnym kierunku.
gabi nie martw się, na pewno wszytsko będzie w porządku. Grunt to pozytywne myślenie, to jest podstawowa sprawa. Wiem, że sie martwisz, ale będzie ok zobaczysz.

Lekarze mojej dalekiej znajomej również mówili, że dziecko chore, a zdrowe jak rydz się urodziło. 3 mam kciuki za Was !
image
Cześć dziewczyny.

My wczoraj byliśmy pierwszy raz w szkole rodzenia i było super :-) zajęcia trwały od 18 do prawie 21:-) super pierwsze wrażenie super :-) i już na pierwszych zajęciach dostaliśmy gratisy , pani położna dużo nam opowiadala a na końcu byały ćwiczenia . . . . dzisiaj mam zakwasy :-)
gabi wszystko będzie ok, nie martw się :) Wrzesien, jak chcesz to oddam ci z 5 moich kg, a co tam, zrobię promocję, weź nawet 7 ;)
jakoś ta pogodą totalnie sie nie przejmuje, już mam spakowany wielki żółty parasol :D

w zeszłym roku jak braliśmy ślub pod koniec listopada, każdy mówił czemu taki miesiąc, nie wiadomo co z pogodą itp. To mówiłam wszystkim, że jedno w listopadzie jest pewne, pogoda będzie na pewno do bani, i niech biorą parasole ! ooo :P
image
Kasia z checia przygarnę:)))
Moj mezus tez chce mi oddac,choc nie wiem z czego:))
A gdyby byla mozliwosc to bym brala:)))
image
Też bym sobie hętnie poszła na SR ale miałabym problem z opieką nad dziewczynami niestety, nie wiem co z nimi będzie jak pojadę rodzić... :)
Aga, ja tez miałam ślub w listopadzie ;) ale na początku - 8 :) jakie było oburzenie, że ślub w takim miesiącu itd... my mieliśmy piękna pogodę, słoneczko, 15 stopni zero wiatru. Zdj przed kosciołem robiłam sobie w krótkim rękawie.
Wrzesień - udało mi się nadrobic 3 kg z tych 5 na minusie. więc przed drugą ciążą ważyłam mniej niż przed pierwszą.

co do przesądów - w pierwszej ciąży też obawiałam się zbyt szybkich zakupów, ale potem wyszły mi one na dobre. w 8., a już na pewno w 9. miesiącu nie ma się siły na latanie godzinami po sklepach. przez ostatnie 2 tygodnie przed porodem mój mąż jeździł sam po wszystkie zakupy, ja nie miałam siły nawet na godzinny wypad do hieprmarketu.
albo tak jak pisze Kasia - nigdy nie wiadomo, jak ciąża się potoczy. a mężowi lepiej tego nie zostawiac :D
Fajnie miec slub zimą :)
Mnie jeszcze koscielny czeka,moze w nast.roku.:)
image
Tesciowa przy pierwszej ciąży oburzyła się jak to ja chcę wózek kupować pod koniec kwietnia (termin miałam na 10lipca) przecież wózek kupuje się jak matka z dzieckiem są w szpitalu :)
Z zakupami to ja bede startowac konkretnie juz za okolo 2-3 tygodnie:)
Bo pozniej kompletnie nie dam rady bo bede juz sama do wrzesnia chyba.
image
W związku z zakupami, to wczoraj byłam w tesco i były boskie ciuszki dla maluszków i to fajnie przecenione, np 2 pajace po 25zł, albo 5-pak bodów z długim rękawem za 32zł chyba a z obrazkami z disney'a 43zł
Kasia super, że badanie wyszlo dobrze :). Gabi a Ty masz już wyniki czy musisz czekac? Ja mam 1 kg na plusie od wyjściowej wagi 55 kg, ale brzuszek rośnie ( w końcu! ). Pomysł ze zdjęciami fajny, ale jeśli więcej nas się zdecyduje :). Właściwie 14 maja będzie okazja by się pochwalić brzuszkami na żywo :D.
Sok winogronowy znacząco podnosi poziom cukru, który może gwałtownie obniżyć się podczas długiego i wyczerpującego porodu. Ciekawe dlaczego na Zaspie zabraniaja tego...
Odnosnie figury to ja będę się nią martwić po porodzie i na razie jestem sklonna do wszelkich poświęceń byleby dzidzia zdrowo rosła. Aczkolwiek wiadomo nie chciałabym się przemienic w rozlazlego grubaska, czas pokaże ; p
image
A mam pytanie inne.
Wiecie moze od czego zalezy,ze maluszki maja kolki?
Bo nie wszystkie maja i tak sie zastanawialam czym to jest spowodowane.
image
Ale dzisiaj jedziemy z postami, widać że pogoda kiepska :)
Megi ja sobie wyobrazilam nas wszystkie na spotkaniu i kazda z żurem:)))
image
Aga_Kr, a Ty już nie zaczynasz 6 msca? w sensie zaraz kończysz 22 tc i leci Ci 23 ;) ja to nie ogarniam tych tygodni, co lekarz to inaczej. Jedni 20 i 0 dni = 21, a inni 20 i 6 dni = 20 :P no ale skoro np. 20 skończone no to leci 21, tzn. ja to tak rozumiem :D

Wrzesień, ja też jeszcze jestem na minusie minimalnym wagowo, bo w 1 trym. schudłam 4 kg, ale czuję, że nadrobię niedługo ;) tzn. mam nadzieję :P

Możecie się wyspać? ja już nie mogę :/ nie umiem spać w 1 pozycji i w nocy budzę się na tym lewym boku maksymalnie obolała, skórę na udzie to mam aż odparzoną i żadne sudocremy i oliwki nie pomagają :( muszę się przekręcić na prawo to mnie skurcze łydek łapią. no masakra :p co będzie potem? :P

Kasia, gratuluję dziewczynki :)

Ja tam jestem za fotkami :) osobiście wierzę w Boga, nie w żadne przesądy ;) jestem w ciąży i w czerwcu mam być chrzestną ;)
jedyne, co mnie odciąga od zdjęć to fakt, że część z Was ma już pewnie śliczne piłeczki, a ja na razie bardziej 'ciąże spożywczą' ;P

Boli Was czasem pochwa? mnie tak :/ brzuch ok, a "tam" takie uczucie rozrywania. brrr

Ps: nim napisałam tego posta zdążyłyście napisać kolejne 15 ;D i znów muszę nadrabiać :P

Cytrynka, a gdzie chodzisz do SR? ja właśnie jestem na etapie szukania takowej :)
Wrzesień kolka to przede wszystkim nie końca dojrzały układ jelitowy, ale szczerze nie życzę tego najgorszemu wrogowi :(
przechodziliśmy to z mają i to była jakaś masakra
imageimage
jak tak czytam co piszecie to od razu humor mi się poprawia, jesteście takie radosne i kochane, człowiek nabiera ochoty na wszystko (noooo, z wyjątkami, hi, hi) postanowiłam że jeżeli wszystko okaże się dobrze to zaczynam szał zakupowy
buziaki dla Wszystkich Dziewczyn :O
Mileczka ,a ile wazylas przed ciaza ?
Ja wazylam 50 kg ,schudlam okolo 4 ,a teraz niby zblizam sie do 50 kg.
Ja brzuszek juz mam,taka mala pileczka moze,ale zdjecia narazie nie zrobie:)
Rowniez jestem wierzaca hehe ,ale wystraszylam sie tej ciazy kolezanki i jakos mam do tego inne podejscie. Nie jest mi potrzebne narazie pokazywanie brzuszka:) tym bardziej,ze nie jest on az tak duzy.
image
Gabi, na pewno wszystko będzie ok! rozumiem, że robiłaś te testy gen. z krwi? mi niejeden lekarz mówił,że tam duży margines błędu jest i mieli masę przypadków, że wynik kiepski, cała ciąża stres, a dzieciaczki zdrowe jak rydz :) powodzenia!
Mnie ogólnie to "rozrywa" średnio co drugi dzień i ta tak, że ledwo chodzę :(

Wrzesien, ja nie lubię żurku, proszę w swojej wizji uwzględnić dla mnie rosołek lub ewentualnie barszczyk :)

Co do kolek, to tak naprawdę chyba nawet najstarsi górale nie wiedzą skąd to cholerstwo się bierze :( ogólnie chodzi o to zaleganie baniek powietrza w jelitkach, ale co człowiek to inna opinia od czego to może być. Mówią, że to od złego pokarmu, albo, że dziecko połyka za dużo powietrza podczas picia, ale każdemu maluszkowi tak naprawdę pomaga co innego, niektórym niestety nic... :( więc ja mam nadzieję, że tym razem ten temat też mnie ominie.
Kurcze, ale dzis piszecie :) Mileczka na skurcze w poprzedniej ciąży gin kazała brać mi asmag ale ten koniecznie ten zwykły bez wit B6 bo w ciąży podobno lepiej brać taki. Nie pytałam jej dokładnie co jest nie tak z ta wit B6 ale za każdym razem podkreślała, że ma to być zwykły asmag bez niej. Pod koniec brałam 2 tab dziennie.
A ile taka kolka trwa?
Przyznam ,ze sie tego boje,bo nie wiem co wtedy mialabym zrobic,zeby maluszek byl spokojniejszy:/
Czytalam tez,ze kolka powstaje od tego co jemy w ciazy,no ludzie....:/

Kasia jak bedzie rosołek to ja rowniez i siebie widze z rosolkiem bo ostatnio bardzo mi smakuje:)))
image
jaaa. przekroczyłam czas na edycję postu i od nowa :/

Wrzesień, ja podobnie, tylko zaczęłam 10 kg więcej ;d tzn. gdy test pokazał dwie kresi to 60 kg, potem do 56, a teraz tak 59,5.

co do przesądów, to moim zdaniem człowiek sobie szuka tłumaczenia. Coś się stało to musi być przyczyna. Niestety, czasem jej nie ma. Jednak łatwiej nam coś znieść, jak znajdziemy sobie wytłumaczenie, czasem absurdalne. Przepraszam, ale nie wierzę, by cieszenie się ciążą publicznie, kupowanie ciuszków, noszenie łańcuszka na szyi, czy wdepnięcie na czarnego kota itd. miało jakikolwiek wpływ na zdrowie malucha. Chyba, że mama głęboko wierzy w takie rzeczy i np. po przejściu pod drabiną tak u niej rośnie poziom stresu, że maluszek serio to odczuwa ;p tym bardziej, że masa przypadków, gdy coś się zrobiło, a potem coś się stało, ale i drugie tyle (a raczej dużo więcej), kiedy się czegoś nie zrobiło (np. chuchało na zimne), a potem tragedia... nie wiem, dla mnie wiara w Boga wyklucza wiarę w przesądy, tego nie da się pogodzić i tyle ;) dla ludzi o słabszych nerwach, najlepsze jest chyba nieczytanie takich rewelacji :P chociaż, czytając niektóre przesądy ciążowo-noworodkowe myślałam, że z krzesła spadne ;) takie klasyki jak łańcuszek i pępowina to chyba każdy zna, ale 'matka chrzestna w dniu Chrztu nie może mieć okresu, bo dziecko będzie pryszczate' rozwaliło mnie :D :D :D

Ktoś poleci jakąś SR? najlepiej w tyg. od 18 (albo późnej) albo weekendy :)
Mileczka to jestes w lepszej sytuacji ode mnie z tymi kg. Ja musze pilnowac wagi bo za malo to tez zle,a dobrze by bylo miec jakis zapas:)

Co do przesadow i wiary w Boga to kazdy ma swoje poglady,zdanie i kazdy robi na swoj sposob i na siebie uwaza.
Gdyby tak o tym rozmawiac to musialby powstac osobny watek odnosnie tego tematu.:))
Jestem zdania,ze jak kto chce ,tak robi i nikt inny nie wplynie na jego decyzje czy poglady.
image
u nas kolka trwala ok. 3 miesiace :( byly kropelki, masaze, ciepla pieluszka tetrowa na brzuszek i noszenie na rekach, kolka z reguly zaczynala sie ok. 17 i trwala do 1 -2 w nocy
ja karmilam piersia bardzo uwazalam co jem i mimo wszysko mloda miala kolke
imageimage
okres i pryszczate dziecko? nie słyszałam jeszcze, ale niezłe :) ja tam wierzę w takie przysłowie" kto wierzy w gusła temu d..pa uschła" ;) kiedyś jak jeszcze nie byliśmy małżeństwem zbiłam lustro i okazało się wieczorem jak spotkałam się z moim D, że on też tego dnia, praktycznie o tej samej porze też zbił lusterko. Żartowaliśmy, że jesteśmy teraz skazani na siedem lat wspólnego nieszczęścia :)
O matko 3 miesiace kolka,masakra.
Wlasnie mnie skurcz zlapal po prawej stronie brzuszka. Tez tak macie??
Ale szybko przechodzi.
image
moja siostra miała kolkowe przeboje z synkiem, więc nauczona jej doświadczeniem, przede wszystkim baaardzo pilnowałam swojej diety. kolek udało się uniknąc.
położna w SR mówiła, żeby nie kupowac pieczywa w marketach i się sprawdziło. raz jedyny zjadłam bułkę z Biedronki i wtedy maluszek cierpiał :( a tak to domowe obiady, pieczywo na zakwasie, szynka samodzielnie pieczona albo wędliny z górnej półki i wszystko bez konserwantów. mój mąż spisywał się rewelacyjnie - czytał wszystkie etykiety i naprawdę kupował mi same rarytasy :)

potem niestety wyszła u nas alergia na białko mleka krowiego i 4 miesiące byłam na masakrycznej diecie :( wtedy dopiero zaczęło się czytanie etykiet... ale dzięki naszemu uporowi i cierpliwości, synek już przed roczkiem przeszedł na zwykłe mleko modyfikowane :)
Hej dziewczyny , ale szalejecie dzisiaj ;)

Ja też zamawiam rosołek w środę, a potem jakieś lody może ;)

Jeśli mówicie o wadze w ciąży, to ja też muszę przyznać, że niewiele przytyłam, bo w 3 miesiącu na kontroli miałam 51,5, a w 4 miesiącu jakieś 53,3 kg a to muszę przyznać wrażenia nie robi, bo zazwyczaj miałam ok 54/55 kg taką normalną wagę. I w sumie cieszę się, że na razie tyle nie przybieram na wadze, bo potem niby tyje się znacznie szybciej, także wrzesień, nic tylko cieszyć się że nie będzie tyle dodatkowego balastu o ile dzidziuś jest zdrowy i silny :)

Ooo Gabi nawet fajny pomysł z tymi zdjęciami brzuszków, ale ja generalnie na razie nie mam nic, naprawdę NIC do pokazania ;) ale wiem, że dzidziuś jest tam w środku, bo dziś jak się obudziłam to obserwowałam sobie brzuszek i tam gdzie poczułam ruch maleństwa brzuch lekko się ruszał :)

A powiedzcie czy któres z Was uczęszczały do szkoły rodzenia, albo zamierza zacząć? bo zastanawiam się, kiedy jest najwłaściwszy moment na rozpoczęcie takiego kursu, żeby zdążyć, ale też zbyt wiele nie zapomnieć do porodu :)
image
Karolina dobra uwaga z tym jedzeniem.

Weronikaz jestem jak najbardziej za lodami po rosolku:)))
A z ta waga to narazie jestem podlamana,ale moze rzeczywiscie uda mi sie to kiedys zmienic:)

Milego dnia mamusie:)))!!!
image
kaśka to u nas słonka co prawda nie było, ale to był jeden z najładniejszych dni, dzień poźniej już burze, deszcze i tak aż do grudnia .. :) haha , ale mnie rozbawiłaś tą teściową :p

dziewczyny a zamiast soku winogronowego (nie lubię ) mogę wziąść na porodówkę batonika ? pewnie nie ..

Megi85 ja dokładnie tak samo myślę, teraz wszelkie poświęcenie, potem się wezmę w garść, ale grubaskiem też nie chce być ! :)

Mileczka, nie wiem dokładnie jak to się liczy, ja dla mnie ja jestem teraz w 21 tygodniu, a za 2 dni zaczynam tydzień 22 :) a od 23 tygodnia 6 mc ciąży, tak sobie to licze :)

Mileczka co do spania mam problemy ze snem jak nigdy w życiu .. zawsze spałam jak kamień w wodę, a teraz się wierce, kręce .. niewygodnie mi. Dziś całą noc spałam na lewym boku to lewą nogą rano ruszyć nie mogłam :P i też odczuwam czasem bóle o których piszesz

Kasia gratki trzeciej córci :) cztery babki w domku, Twój mąż to ma dobrze :)
image
Wrzesień, a ile masz wzrostu? ja mam 171 cm i ważyłam 50 kg i w sumie wyglądałam źle, ale potem miałam niedoczynność tarczycy i tylko jadłam i spałam :// i przytyłam 18 kg w 6 mscy! to dopiero wyglądałam i czułam się źle. masakra. na szczęście udało mi się zgubić i koło tych 60 kg zostało. to było zdrowo i dobrze się czułam :) oczywiście przed ciążą, teraz bym chciała już brzuszek i dodatkowe kg ;d codziennie się ważę i czekam, aż przekroczę te 60, haha ;d ale na pocieszenie, koleżanka szczuplutka jak szczypiorek (nie wiem, ile waży, ale na pewno waga piórkowa) "wypchnęła" SN prawie 5 kg żywej wagi i mówi, że lajt :) jak masz bmi w normie to nie ma się, co martwić, myślę :) ciesz się, że po ciąży szybko odzyskasz figurę! a to duuuży plus :) ja jednak chyba nie będę miała tak łatwo :P

co do przesądów to pewnych rzeczy nie da się łączyć... tak jakby wierzyć w Boga i w święte krowy jednocześnie. tzn. wiadomo, jeśli ktoś tak robi, mi nic do tego. dziele się tylko tym, co wiem. :) jest sporo artykułów w Internecie, o poglądach KK dot. wierzeń ludowych :) staram się też łączyć pozytywne rzeczy ze sobą, np. modlitwe o coś i potem to się dzieje, a negatywnych nie łączyć jednak ;) i tak mam dużo chorych filmów bez tego.

przesądy przesądami, ale ze złymi przeczuciami totalnie sobie nie radzę ;( co chwilę jakieś chore filmy, że coś się stanie... sny, że straciłam maleństwo itd. jejku :(( chciałabym w pełni cieszyć się ciążą, a nie ciągle się bać :( już bym chciała wrzesień...

też szukam SR :) chętnie posłucham wszelkich porad :D

Głupie pytanie, ale ma któraś jeszcze niedoczynność tarczycy? bierzecie witaminę D?

Aga, pocieszyłaś mnie z tym spaniem, myślałam, że tylko ja nie umiem się wyspać w 5 mscu ;P a co będzie potem? :P
image

Wrzesień, a ile masz wzrostu? ja mam 171 cm i ważyłam 50 kg i w sumie wyglądałam źle, ale potem miałam niedoczynność tarczycy i tylko jadłam i spałam :// i przytyłam 18 kg w 6 mscy! to dopiero wyglądałam i czułam się źle. masakra. na szczęście udało mi się zgubić i koło tych 60 kg zostało. to było zdrowo i dobrze się czułam :) oczywiście przed ciążą, teraz bym chciała już brzuszek i dodatkowe kg ;d codziennie się ważę i czekam, aż przekroczę te 60, haha ;d ale na pocieszenie, koleżanka szczuplutka jak szczypiorek (nie wiem, ile waży, ale na pewno waga piórkowa) "wypchnęła" SN prawie 5 kg żywej wagi i mówi, że lajt :) jak masz bmi w normie to nie ma się, co martwić, myślę :) ciesz się, że po ciąży szybko odzyskasz figurę! a to duuuży plus :) ja jednak chyba nie będę miała tak łatwo :P

co do przesądów to pewnych rzeczy nie da się łączyć... tak jakby wierzyć w Boga i w święte krowy jednocześnie. tzn. wiadomo, jeśli ktoś tak robi, mi nic do tego. dziele się tylko tym, co wiem. :) jest sporo artykułów w Internecie, o poglądach KK dot. wierzeń ludowych :) staram się też łączyć pozytywne rzeczy ze sobą, np. modlitwe o coś i potem to się dzieje, a negatywnych nie łączyć jednak ;) i tak mam dużo chorych filmów bez tego.

przesądy przesądami, ale ze złymi przeczuciami totalnie sobie nie radzę ;( co chwilę jakieś chore filmy, że coś się stanie... sny, że straciłam maleństwo itd. jejku :(( chciałabym w pełni cieszyć się ciążą, a nie ciągle się bać :( już bym chciała wrzesień...

też szukam SR :) chętnie posłucham wszelkich porad :D

Głupie pytanie, ale ma któraś jeszcze niedoczynność tarczycy? bierzecie witaminę D?

Aga, pocieszyłaś mnie z tym spaniem, myślałam, że tylko ja nie umiem się wyspać w 5 mscu ;P a co będzie potem? :P
image

mileczka potem będzie coraz gorzej :P
image
nie, nie :P Aga, trzeba sobie tłumaczyć, że się przyzwyczaimy i będzie tylko lepiej :P :D
image

no dobra, to niech tak będzie, przyzwyczaimy sie, ale pewnie dalej na forum będziemy narzekać :P
image
mileczka, ja mam niedoczynnosc i Hashimoto i endokrynolog kazał mi brac wit. D. w pierwszej ciąży nie kazał, a teraz bez względu na witaminy ciążowe mam łykac Vigantoletten 1000. niestety non stop o tym zapominam...

jeśli chodzi o szkoły rodzenia, to polecam Bobasa w Gdyni-Cisowej. chodziłam tam w pierwszej ciąży i zajęcia bardzo mi sie podobały, szczególnie gimnastyka i masaż :) dużo praktycznej wiedzy i porad, ale oczywiście niektóre rady trzeba traktowac z przymróżeniem oka ;) fakt faktem, że od tamtej pory obydwoje z mężem bardziej świadomie robimy zakupy, bo p. Basia ma fioła na punkcie zdrowego odżywiania i trochę nas tym zaraziła :) może to dzięki niej nie poznaliśmy uroku kolek.

a tu strona: http://www.bobas.szkola.pl/
Matko dziewczyny jak Wy dzisiaj szalejecie :-)

My chodzimy do szkoły rodzenia w Rumi. Cudowne narodziny. Jesteśmy po pierwszaych zajęciach - i jestem zachwycona naprawdę.
Hej laski :)
witam się po bardzo długiej nieobecności, chociaż czytam Was na bieżąco :) muszę przyznać, że ratujecie mój dzień dziś, bo strasznie nudzę się w pracy, nic się nie dzieje :/ a Wy tak lecicie z wątkiem, że mam co czytać :P myślałam, że będzie sprawiało mi to ból, ale jednak podnosicie mnie na duchu i strasznie się cieszę i przeżywam wszystko razem z Wami :) chyba dzięki temu żyję nadzieją, że niedługo będę mogła znowu dołączyć do Was, tylko, że z młodszym dzieciątkiem ;) Póki co jest ok, czasem mam gorsze dni i łapię doła, ale jakoś daję radę. No i cały czas z niecierpliwością czekam na @, a potem zaczniemy działać :)
Pozdrawiam Was wszystkie :*
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Karolina a powiedz, jak chodzą samotne przyszłe mamy bo partnerzy z jakiegoś powodu nie mogą uczęszczać do szkoły rodzenia, to jak wyglądają te zajęcia z masażu? bo rozumiem , że masaże wykonują panowie swoim kobietom? i dlatego zastanawiam się jak by to było gdybym sama bez męża musiała chodzić...

eh, ale pogoda, bynajmniej nie zachęca do wyjścia z domu , a mam sprawy do pozałatwiania :)...
image
Darlonek również ciepłe pozdrowienia i pamiętaj, że ja cały czas 3 mam kciuki :*
image
weronika - ja dwa razy byłam sama (na 10 zajęc), bo mąż był w delegacjach i wtedy położna na mnie pokazywała techniki masażu :) dawała mi też przyrządy do masowania stóp czy pleców ;)

zdarzało się, że inne dziewczyny też same przychodziły, bo mąż wyjechał/był chory/dłużej pracował. niektóre czasami wychodziły po teorii i nie zostawały na cwiczeniach, a ja wolałam zostac, nawet sama :) zawsze to było dla mnie utrwalenie wiedzy o oddychaniu, no a gimnastyka jest niezależna od męża.
Ooo to mnie chociaż pocieszyłaś :) bo ja jednak zdecyduję się na sr Bobas i raczej pójdę w pojedynkę , a co ważniejsze, to mężowi przekażę :)
image
Weronikaz a Ty z Gdyni jesteś?
Karolina, no ja właśnie też mam ten vigantoletten 1000 brać i się stresuje, czy oby dawka nie za duża. jeszcze w tej ulotce wyczytałam odnośnie tego wapnia. jejku. a pytałaś ginka odnośnie tej witaminki?
Ta SR brzmi kusząco, ale Cisowa to trochę daleko :P my Gdańsk-Przymorze, ale zobaczę jeszcze :)

Darlonek, trzymam kciuki za Ciebie :* dużo, dużo zdrówka i dwóch kreseczek Ci życzę :*

Dziewczyny, robiła któraś 3d/4d?:)
image

Mileczka ja mam 160 cm wzrostu,ale i tak te 50 kg mnie nie urzadza bo wygladam na dziewczynke:)))

Co do spania na lewym boku pisalam juz wczesniej ,ze tez nie moge przez to spac,dlatego mimo rogala siedze na tyłku dopoki nie zasypiam i wtedy sie kładę i jakos spie do rana:)
I wlasnie trzeba myslec ,ze bedzie dobrze,a nie gorzej:) w koncu chcialysmy maluszki ,wiec trzeba to przejsc.
Ale pogadac wiadomo wrecz trzeba bo zawsze kazda z nas jakies rady da:))
image
Jejku dziewczyny ale szalejecie dzisiaj ;)

Kasia fajnie,że wszystko ok ;)

Co do kilogramów ja też przytyłam 8 kg i zastanawiam się co to będzie dalej.
Body z Tesco są super,przy pierwszej córci miałam ich mase i były bardzo fajne ;)
image
Darlonek przez ostatnie kilka di ciągle o Tobie myślałam :)
dla dziewczy z gd polecam SR w szpitalu na Klinicznej, ta którą prowadzi p. Jola Madej (bo podobno prowadzone są tam teraz dwie szkoły).
jak był masaż a dziewczyna nie miała partnera to albo położna z nią ćwiczyła albo druga "samotna" uczestniczka i się wymieniały.
Kasia, a ta SR to płatna,tak? a wiesz może ile?

Wrzesień, zazdroszczę! ja zasypiam w minutę, ale budzę się 15 razy na siku,albo właśnie od bólu boku... jeszcze w 1 trym. odparzyła mi się jakby skóra na lewym udzie i cały czas się z tym męczę. chciałabym tak do rana przesypiać ;)

a co do wyglądu na dziewczynkę to super! wiecznie młoda :D pozazdrościć! :))))
image

Mileczka no nie wiem czy super bo nieraz wstyd juz jak chcą zebym dowod pokazala:)))))
No dobra tak czytajac o wadze to na spotkaniu z daleka mnie poznacie:) taka mala ,chuda to ja :D
image
Ale jak zrobie sie powazna to wygladam starzej he he :)
image
Hej. ja byłam na USG 3D/4D :-)
cytrynka i jak wyglada usg 4d? warto, bo tez się wybieram w Invicie
A któraś z Was wybrała może SR na zaspie? Słyszeliście opinie na temat tamtejszej SR? I kiedy się zapisujecie? Ja myślę po polowkowym.
Jesli chodzi o wagę to każda z nas jest inna i u jednej waga może już teraz skoczyc o kilka kg a u innej stać w miejscu i też ok. Ja w ogóle się tym nie sugeruje dopóki czuje się dobrze.
Mileczka w pelni podzielam Twoj poglad odnośnie przesądów, a najlepiej spuentowala to Kaśka ;).
Ja również czasem sama się nakrecam i martwię na zapas, wiadomo tyle złego się słyszy, a kazdej z nas zależy by wszystko poszło dobrze. Całe szczęście, że mój mąż potrafi sprowadzić mnie na ziemię ;)
image
Tak, Cytrynka , ja jestem z Gdyni, Ty pewnie też, tak? :)

Swoją drogą, Wrzesień , ja może jestem trochę większa, bo średnio 54 ważę zwykle a mam 1,67 m wzrostu no i trzeba przyznać , że też muszę niezwykle dziecinnie wyglądać, bo jak mówię ile mam lat to niektórzy przeżywają szok, bo mi dawaliby 17, a wtedy już w ogóle czuję się jak dziecko:/ :P no, ale może ten błogosławiony stan odmieni trochę rysy twarzy i zacznę wyglądać poważniej :) a jak tam po wizycie u fryzjera?

ja po spacerku, na dworze ciepło i szaro :) wspominałyście , że ze sr wynosi się nawyk czytania etykiet i zdrowego jedzenia, mi się zdecydowanie przyda, oj taaak ;)
image
To moje usg wyglądało chyba tak samo jak usg polówkowe więc ja chyba nie mam wiele ado powiedzenia na ten temat :-)

A mam do Was pytanie, Was też boli kręgosłup? Ja momentami nie mogę wytrzymać, może to przez po ,że jeszcze pracuje i 8 godzin siedzę przy biurku. . . .

A spać też nie mogę w nocy, najgorsza pozycja to niestety właśnie na lewym boku. . . . staram się i zasnę na nim,ale budzę się itak na prawym :-)

Co do przesądów i zakupów to chyba nie jestem przesadna,ale dla nas to trochę za szybko a miejsca mamy mało i jakoś tak :-)
Aktualizuję o swoje dane po badaniu połówkowym :)

Wrześniowe:
02.09.2014 truskania102
05.09.2014 ajza
05.09.2014 evi78
06.09.2014 Dora89 - synek Janek
09.09.2014 ann - synek
10.09.2014 Justyna47
11.09.2014 AgaKr - synek Aleksander
15.09.2014 Magra
16.09.2014 Emilia
17.09.2014 Anka
20.09.2014 Pestka
29.09.2014 kaska2308
29.09.2014 Ani6

Październikowe:
02.10.2014 -Nika-
03.10.2014 MissMarple
03.10.2014 Ig
04.10.2014 Megi85
image
My po badaniu połówkowym, Olek waży 516 gram, wszystko ok, popłakałam się jak wyszłam z gabinetu :) ze szczęścia :)
image
Weronikaz w sumie to z jednej strony dobrze,ze wygladamy na dzieciaki hehe,bedziemy dluzej mlode:)))
A u fryzjera bylam,kolore wyszedl taki jak chcialam:)) niestety musialam troche obciac ,wyrownac nad czym ubolewalam,ale juz jest ok:)

Z tymi przesada i to zakoncze ta rozmowe tym,ze ja wierze w Boga i to bardzo,jestem osoba modlącą ,a w niektore przesady tez wierzę i jakos zyje:))
Wiara w przesady to nie grzech ,tylko starodawne powiedzenia.
Nie twierdze,ze wierze we wszystko co ktoś palnie ,ale niektorych rzeczy sie boje i tyle w tym temacie,dlatego co do robienia brzuszka ,bo od tego powstala dyskusja ,ja sie powstrzymuje,poniewaz narazie nie ma az tak widocznego,a z drugiej strony nie mam potrzeby wklejac na forum zdjecia brzuszka:)
Na spotkaniu podniose bluzke w gore i kazda bedie wiedziala jak wyglada:))) wole pozniej pokazac maluszka ,a nie brzuch,.
image
Cytrynka mnie ez boli kregoslup ,szczegolnie jak dluzej stoje w kuchni,czy cos robie.

Aga gratuluje chlopaka:) kolejny synek :)
image
Hmm usg 3d/4d ja miałam już robione, przy okazji ostatniej wizyty u gina, sam mi zrobił i te zdjęcia są super :) to taki słodki obrazek, kiedy widzisz jak twoje maleństwo się uśmiecha albo zakrywa nosek rączką ... moje kochane nawet tak się wtuliło, że wyglądało jakby się układało do snu w mięciutką poduszeczkę, więc pytam, do czego się tak przytula no i doktor powiedział , że do macicy ;P
image
Ja bede miala pewnie usg 3D na polowkowym :))
image
Mamusie ,a mam pytanie do doswiadczonych juz:)))
Jaki proszek do prania ubranek maluszków jest dobry ??? Który nie uczula itd.?
image
Aga gratuluję dużego synusia,

dziewczyny mam pytanie? czy któraś w poprzedniej ciąży była na zwolnieniu? jeżeli tak to od kiedy i na jaki czas lekarz wystawia zwolnienie? jak już będę na zwolnieniu chciałabym wyjechać za granicę do męża i nie wiem jak to wygląda z długością zwolnienia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja koleżanka pierze ubranka w płynie Biały Jeleń :-)
słyszałam że Lovella jest rewelacyjna ładnie pachnie i ubranka są miekki :)
ja używam jelp color żel - w sroczych wnioskach, o których pisałam kiedyś wyszedł rewelacyjnie
ja dostaje zwolnienie na 4 tyg za każdym razem
image
Dzieki dziewczyny :) rozejrze sie jutro za tymi proszkami i zelem bo chciala bym juz wyprac nowosci:)))
image
Wrzesień, ważne żeby mama czuła się dobrze! nie masz potrzeby robienia fot brzuszka? nie rób! masz ochotę? rób! samo zdjęcie nie wpłynie na ciąże, ale stan humoru przyszłej matki ma ogromny wpływ :) bezsensu robić coś na siłe, a potem mieć stresa :) tak samo jak jedni mówią o ciąży od razu, inni po 12 tc, a jeszcze inni jak będzie duży brzuch. Niby nie wpływa, ale jakbym miała mówić wszystkim od razu, a potem drżeć podwójnie czy wszystko ok to lepiej siedzieć cicho :) ja w przesądy nie wierzę, ale doskonale umiem się zestresować np... skurczem łydki! a co! Dzisiaj miałam taki mocny, że jak mnie obudził to od razu sobie wkręciłam, że przez to spanie na prawym boku mięśnie niedotlenione więc na pewno macica i maluszek też i cały dzień nerwowa chodzę :/ masakra! także wiesz, jak nie urok to s****zka :P

Wrzesień, co do proszków i innych cudeniek dla dzieci. To blog Sroki, o którym Aga pisała jest świetny. dziewczyna prowadzi super analizy pod względem składów chemicznych. tu macie linka -> http://www.srokao.pl

tutaj np. wyniki jej analizowania proszków:

1. Dzidziuś płatki mydlane

2. Jelp color żel ,Miocare

3. Bambinex Ultra Nappy Care, Bonini Baby Płyn

4. Concentrino, Biały jeleń do białego , Dzidziuś płyn do prania, Dzidziuś biel , Dzidziuś płyn do prania, Ludwik Baby Care, Lovela do białego mleczko, Biały Jeleń płyn, Jelp color soft, Jelp fresh soft,

5. Bobas, Biały Jeleń do kolorów ,

6. Lovela

7. E sensitive, Jelp fresh Classic proszek, Gaga (premium), Gaga Premium tkaniny białe , Persil sensitive do białego, Persil sensitive do koloru

super blog ogólnie :) i racja, Jelp na 2 miejscu :)

Aga, gratuluję syneczka! i cieszę się, że wszystko ok :)))

Powiedzcie, gdzie chodzicie na te 3d? bo invicta jednak droga w porównaniu np. do evimedu, ale może rzeczywiście tyle lepsza? myślałam też o dr Leszczyńskiej, bo robi też echo serduszka, ale nie wiem.
image

Ja jestem na zwolnieniu, i dostaje od wizyty do wizyty, wychodzi srednio o 4 tygodnie. W poprzedniej ciazy tez tak bylo.
Musze sie pochwilic kupilam dzis pierwsze spioszki i body dla kawalera ;) od razu humor lepszy ;)
a jutro jedziemy do Gdyni bo moj maz bedzie biegl w biegu urodzinowym :) mam nadzieje ze pogoda dopisze, a wy trzymajcie kciuki jak mozecie aby nie byl ostatni ;p
imageimage
Mileczka no i tu sie z Toba zgodze. Kto ma na co ochote niech robi,jak nie to nie. A stres zwiazany z dokegliwosciami to tez swoja droga:) jactez przeciez sie denerwuje jak cos mi sie dzieje.

O tej stronie "sroki" wiem:) wlasnie z tej strony wypisalam sobie wszystkie kosmetyki,ale w proszkach mam pustą lukę:))
Ale juz dopisalam i jutro jade kupic i wyrobie sobie ta karte w Rossmanie.

A na usg 3D bylam u dr.Preisa. Teraz na polowkowym tez bede miala:)
image
Manka trzymam kciuki :D
image
Mileczka, co do SR to jak ja chodziłam - 5 lat temu ;) to była płatna chyba 100zł, ale głowy nie dam sobie uciąć za to info. Gdzieś na forum krąży wątek o Sr i były tam aktualne informacje.
Ja prowadzę ciążę u Leszczyńskiej i choc niestety tanio nie jest, wolę zrezygnować z czegoś i pójść do niej bo mam pewność, że jeśli cos jest nie tak to ona na pewno to zobaczy i nie zlekceważy nawet małych problemów. D tego jest naprawdę fajnym człowiekiem :)

Co do skurczy, pierwszy raz w ogóle w moim życiu skurcz złapał mnie właśnie w ciąży, do tego w nocy, obudziło mnie uczucie jakby ktoś próbował mi wyrwać nogę ukręcając ją. Zaczęłam tak wrzeszczeć, że mój mąż nie wiedział co się dzieje, przez godzinę nie mógł z wrażenia zasnąć. podejrzewam, że pół bloku usłyszało mój "pierwszy raz" :)
Wrzesień wczoraj u mojej gin spotkałam dziewczynę, która mieszka w gd gdzieś na granicy zaspy i przymorza, była w 5 miesiącu ciąży i przeprowadziła się do gd z jakiejś miejscowości pod Łodzią ;)
Ha ha Kasia :)
Wiecie co? Mi o sie najbardzij smiac chce z tych naszych mezow:))
Mozna na serio nieraz turlać sie ze smiechu z ich reakcji na ciazowe wrazenia:))
image
Kasia to nie ja:))) ,ale bardzo podobna historia he he
image
Jak mi zaczęła o sobie mówić to przez chwilę mnie zatkało, ale coś mi się "gabaryty" nie zgadzały ;)
He he :)))) nie znam zadnej innej dziewczyny ,ktora w te okolice przywedrowala z moich stron:)))
Ale tez to nie ja. :)
image
A co do mężów to jak obudziłam D o 4 rano w ciąży z Zosią mówiąc, że chyba musimy jechać do szpitala odpowiedział "nie dzisiaj, mam za dużo roboty" i odwrócił się na drugi bok... Zamurowało mnie na chwilę, ale ta chwila wystarczyła chyba żeby jednak do niego dotarło co przed chwilą powiedziałam i wyskoczył z łóżka żeby mi zrobić coś do jedzenia bo położna na SR kazała coś zjeść przed wyjściem z domu :) potem powiedział mi, że tak naprawdę obudził się chyba dopiero na porodówce bo nie pamięta niczego co działo się wcześniej ;)
Ha ha:) no nie moge:))

Przynajmniej humor nam poprawiaja tym zachowaniem,reakcjami i tekstami :)
image
A w ogole tak sie zastanawialam to Sr jest obowiazkowa?
image
Obowiązkowa to nie ale na pewno bardzo przydatna, nie tylko pod względem porodu ale chyba przede wszystkim pod względem opieki na tym małym człowieczkiem, który z nas wychodzi i tak naprawdę nie wiadomo z której strony do niego podejść żeby go nie uszkodzić :)
mi naprawdę się przydał, przynajmniej nie bałam się porodu, co się dzieje podczas połogu no i czy wysypka dziecka to tylko zwykły rumień noworodkowy czy coś się złego dzieje. Niby są książki i internet i możesz sprawdzić sobie różne rzeczy na bieżąco ale jednak taka wiedza przed "godziną zero" się przydaje, przynajmniej mi sie przydała :)
Tez chce isc z moim do szkoly rodzenia.
A tak mnie to wlasnie zastanawialo czy to mus czy nie mus:))
image
Jejku dziewczyny tyle naskrobałyście, że ledwo Was nadgoniłam :) i juz nie pamiętam, co chciałam napisać :/

Aga_kr gratulacje synka! No i najważniejsze, że wszystko dobrze na usg. Jednak ten Twój mąż to zna się na usg, przecież już dawno mówił, że widział synka ;)

Ja też tylko Jelp w żelu, ale długo w nim nie prałam, dość szybko przeszliśmy na "nasz" żel, małemu na szczęście nic nie było.

Mi się bardzo SR przydała, byłam dużo spokojniejsza, wydaje mi się, że bez tych zajęć nie byłabym tak dobrze przygotowana do porodu (o ile do tego w ogóle można się przygotować ;)) i przyjścia na świat małego człowieczka :) No i zajęcia z oddychania-to mi naprawdę pomagało podczas skurczy (ale tylko do czasu ;P )

Poza tym moim zdaniem warto chodzić do SR prowadzonej przez położną ze szpitala, w którym chce się rodzić, bo w każdym szpitalu są inne 'obyczaje' i dobrze je poznać przed porodem, no i porodówkę zazwyczaj można też wcześniej zwiedzić :)
ja sie do SR wybieram tylko jeszcze nie wiem jakiej i raczej sama będe na zajęcia uczęszczała, bo mój M ciągle w pracy :( może uda mu się na kilka zajęc pójść ze mną

planowałam kupić te płatki dzidziuś w 1 miejsca sroczych wniosków, ale nie mogłam znaleźć nigdzie, jelp color zel kupiłam 2 l za jakieś 37 zł (dość tanio) na stronie www.bliżejciebie.pl kilka innych rzeczy z tej strony zamawiałam i jestem zadowolona
image
Nika dokładnie, mój M to jednak sie zna :P
ja wolałabym nie zwiedzać porodówki, jakoś czuję obawę przed tym miejscem :P
image
Aga ,a w ogole jak Twoj maz zareagowal,ze bedzie jednak synek? :)
Bo z tego co pamietam to wychodzila ostatnio dziewczynka:))
image
nie nie o dziewuszce nie było mowy :)

mój M ? mega zadowolony, uczciliśmy to toastem, ja wodą mineralną rzecz jasna :)

na tej stronie blizejciebie.pl sa najtańsze podkłady poporodowe na rynku chyba bella mama bo za 2,97 zł opakowanie
image
Ja jutro bede szperac w necie co zamowic,a co kupic w sklepie:) Ta stronka tez sie zapewne przyda.
Listy zakupow mam juz porobione ,wiec trzeba sie zabierac za zakupy:)
image
super ta stronka :) tyle promocyjnych produktów

patrzyłam pogodę na 14-go i ma być słoneczko i ciepło
czyli umawiamy sie na 10? byłoby super bo na 12.15 mam gina ;)
Witam mamusie w sobotunię:)))

Spotkanie 14 maja o godzinie 10 :)))

A ja zmykam teraz zobaczyc proszki i żele i moze cos dla maluszka mi wpadnie w oczko:)))
image
witam,

ale tu cicho dzisiaj :) ja pewnie jutro wybiorę się z mężem na pierwsze zakupy, jutro ma wolne od pracy więc go trochę wykorzystam :)
image
hej weekendowo!

ja od samego początku używam proszku Lovella do kolorów. Polecały mi go doświadczone mamy i się sprawdza, a mam dziecko z atopowym zapaleniem skóry. Na proszki Jelp wiele osób się skarżyło, że uczulają, nawet położna w SR odradzała.
Z płynów zgodzę się z Cytrynką - Biały Jeleń super, nie alergizuje. Tylko ciężko go dostać, więc teraz mam Lovelę i też jest fajny.

mileczka - mam wizytę w środę, to podpytam gina o wit. D. mam jakieś lęki przed tą dodatkową dawką...

co do SR - ja w pierwszej ciąży chodziłam do Bobasa, bo mieszkałam w Gdyni, teraz mieszkam na Przymorzu. tak jak Kaska, uważam, że jest to super sprawa - naprawdę szłam do porodu bez obaw i potem bez problemu zajmowałam się dzieckiem, a mąż nie panikował przy kąpieli :)
Hej, mi tez super pasuje 10 w środę bo na 12.45 umówiona jestem z małą do lekarza, jakiś taki lekarski dzień bo chyba kilka z nas zaraz po spotkaniu wybiera się do dr :)
No super kurcze a ja wlasnie kupilam ten zel do prania JELP:((
Karolina dlaczego wczesniej tego nie pisalas,byla bym dzisiaj madrzejsza:)) ,a teraz nie wiem czy to dobre bedzie do mojego malutka czy nie. Ale na szczescie kupilam mniejsze ilosci tego:)
Chcialam kupic kilka rzeczy do maluszka,ale niestety jakos mi dzisiaj nie pasowaly: te rzeczy co widzialam:) ,skonczylo sie na 3 pieluszkach tetrowych kolorowych i pojemniczkach na waciki i patyczki :))

Dzisiaj nawet fajna pogoda:) niby ponuro ,ale nie jest zimno:)

Zauwazylam wlasnie ,ze w srode duzo mamuś idzie do lekarza. Ja tez mialam isc,ale mam przesunieta wizyte niestety:/
Za to juz coraz blizej do powrotu mojego mezusia :)))
image
ale dzisiaj ciszaaaaaaaaaa, wszyscy odpoczywają
miłej soboty dziewczyny :)
Mnie to dzisiaj wszystko boli:)) zaczelam dzis 22 tydz. I jak na zawołanie wszystko rosnie i boli:)
Co tydzien mam to samo :)
image
Wrzesien niedługo mąż wróci to napewno samopoczucie sie poprawi ;)

a ja jutro zaczynam 16 tydzień i jeszcze nic mnie nie boli, ale pewnie zacznie niedługo,
cały czas wyczekuję kiedy maluszek zacznie się ruszać ale na razie tylko brzuch mi faluje
Oj tak Gabi:) samopoczucie bedzie lepsze :)
Mimo ze to moja pierwsza ciaza to ja ruchy poczulam pierwszy raz w 17 tygodniu. Potem tylko sie upewnilam,ze rzeczywiscie to maluszek:))
image
Wrzesień, o Preisie czytałam, że super fachowiec :)
a Ty Przymorze/Zaspa? podobnie,jak ja ;)

Kasia, dobra historia z mężem :D uśmiałam się! :D

Aga_Kr, płatki Dzidziuś widziałam w leclercu za 4,99 :)

Karolina, ja mam w czwartek wizytę i też dokładnie wypytam ginka. ale wcześniej chyba naskrobię maila do endo. szkoda, że szybciej o tym nie pomyślałam! :)

Gabi, ja podobnie jak Wrzesień, jakoś w 17 tc poczułam pierwsze ruchy (dokładnie 16t i 3 dni) ;) co prawda mega nieregularne (np. 3 dni ciszy potem), ale jednak :) zresztą, nieregularne czuje do tej pory, tylko, że są to znacznie mniejsze odstępy czasowe :)

w końcu udało mi się wybrać do bobowózków :D też Wam na dzień dobry polecali te Miyo? miałam wrażenie, że wszystkim z automatu :P a my chyba się zdecydujemy na sevillę :) pewności jeszcze nie mam, ale chyba nie będę kombinować, bo nigdy nic nie wybiorę :P

Bebetto mi się podobało, ale pani męczyła się ze złożeniem :P to ja w ogóle pewnie bym nie ogarnęła :P

kurczę, Wy już takie ogarnięte z listami i rzeczami dla maluszka. ja z akcesoriów nie mam nic. Ani dla małego ani dla siebie :P jedynie trochę ciuszków dla małego (niektóre dostaliśmy już 2 lata przed ślubem, czyli 4 lata temu, haha) i jedne legginsy ciążowe, a tak to nic :P chyba zacznę myśleć nad wyprawką niedługo :)
image

Mileczka dr.Preis jest świetny:)
Też mi go poleciły mamusie od nas z forum:)

A gdzie bylas w tym sklepie coco wózki?:) ja bylam na ul.łostowickiej i tam poszlam konkretnie pytac o wozek bebetto:) byla tam pan,ktory mi wszystko pokazal,nawet sobie przymierzalam do auta wszystko czy pasuje i pokazywal mi skladanie,rozkładanie wozka,zmiany gondolki ,spacerowki i fotelika mpotem robilam wszystko sama i bardzo lekko szło:)) a tez zwracalam uwage na to bo ja przeciez mala to bym nie dala rady:)
Te wozki Miyo to mam wrazenie jakby cos bylo z nimi nie tak i dlatego tak wciskaja zeby kupic:/
A masz moze link do wozeczka ,ktory wybralas?:)

Mileczka ja dzisiaj chcialam kupic troche rzeczy,ale jak pisalam wczesniej skonczylo sie na pieluszkach tetrowych i pojemnikach takich slodkich na waciki i patyczki dla maluszka:)) jakos dzisiaj nic mi nie odpowiadalo:)
image
Mileczka spokojnie zdążysz ze wszystkim jest jeszcze trochę czasu przecież. A co do wózków Bebetto składają się prosto tylko trzeba znać na to patent - w sensie trzeba ustawić przednie koła do siebie albo do tyłu, złożyć rączkę, przycisnąć do biodra i pociągnąć ;). Chyba nie przeszkolili jeszcze personelu w nowym sklepie :p.
Wrzesień a Ty już myślisz, żeby przeprać te ciuszki dla bobo? Bo wiesz do września zapewne będziesz musiała je odświeżyć raz jeszcze, a pamiętaj przy każdym praniu ciuszki się zużywają jednak.
Gabi ja ruchy poczułam w 18 tyg, teraz jestem w 20 tc i dalej ruchy są nieregularne.
image
Megi nie no raczej ich nie wypiore teraz bo nie mam jeszcze tyle zeby pranie robic z tego:)))
Ale odswieze napewno w delikatnym praniu i nic sie nie stanie:)
A te wozeczki bebetto ja skladalam jednym ruchem,naciskalam guzik i stelaz sam szedl na dol:) dla mnie bomba:)
Ale sa rozne modele wiec moze inne sklada sie inaczej:) ja tam do konca nie wiem,ale wiem,ze ten co zamowilam tak wlasnie sie sklada:))
image
Wrzesień, a który konkretnie składałaś? ja byłam też na Łostowickiej i mieli tylko Lucę na sklepie. Może pani rzeczywiście nie ogarniała jeszcze tematu :P
w tym Miyo tylko kolor mi się podobał ;D

tu przykładowy link do sevilli -> http://www.babyexpert.pl/miniaturki/442.jpg tylko na żywo ten kolor jest ciemniejszy znacznie.
Jeszcze bartolino też całkiem całkiem.
dlatego to nie jest jeszcze wybór :) te bebetto mi się strasznie podobają, pewnie lipiec/sierpień pojadę tam jeszcze raz i to z całą familią to wtedy dokonam wyboru :) w tej sevilli podoba mi się mega wielka gondola i to, że jest tak zabudowana. za to spacerówka już mniej mnie przekonuje, ech :P

składanie jest dla mnie jedną z podstaw :P ekspertem jeśli chodzi o składanie jest chyba maxi cosi, za to nie podoba mi się kolorystyka.

ja też chyba zrobię pierwsze pranie (rzeczy używanych), bo część ciuszków leżała 4 lata w szafie u dziadka i przesiąkłą różnymi zapachami do szafy :P potem drugie pranie - wszystkiego - przed samym porodem ;)
image

Mileczka jak ja bylam w bobow... To byly dwa modele tych bebetto. Luka i Nico plus. Ja skladama Nico plus na bialym stelazu a ten stelaz wlasnie jest praktycznie taki sam jak u mojego wozeczka :)
Na prawde skladal sie w sekunde:) ,a Luka ma nieco inny stelaz.
Tez zwracalam wlasnie uwage na gondole i zadaszenie bo w niektorych wozkach nawet do pionu daszek nie dochodzi:/
Ten wozeczek Sevilla bardzo fajny:)
A co do tej babeczki w sklepie z wozkami to jak wtedy bylam to jakas tam uczyli w ogole co do wozkow,moze to ta:))
image
no widzisz Wrzesień, dopiero dzisiaj rano zobaczyłam zagorzałą dyskusję o proszkach :D poza tym kilka dziewczyn chyba polecało Jelp w żelu, więc może jest lepszy od tego w proszku? poza tym każde dziecko reaguje inaczej... przy AZS mojego synka nawet nie ryzykuję testowania innych proszków, skoro Lovela się sprawdza. piorę w nim też wiele naszych rzeczy, szczególnie te, które mają częsty kontakt z dzieckiem, np. piżamy czy jakieś ciuchy "domowe" ;)

jeju, cieszę się, że nigdy nie musiałam wybierać wózka :D mamy po siostrzeńcu i teraz będzie służył już trzeciemu dziecku :) w dzisiejszych czasach jest taki wybór wszystkiego, że zwariować można...
Karolina dobrze ze kupilam mniejszy ten zel to najwyzej nie bedzie zalu zmienic:)))
Ale mysle ze tez powinien byc ok.

A ja mialam frajde z wyboru wozeczka:))
W koncu robie to pierwszy raz:))
image
Wrzesień, a w końcu wzięłas Solaris, dobrze pamiętam? i to jest ten sam stelaż, co Nico? to muszę sprawdzić następnym razem :)
kiedy masz odbiór?
też mam radochę z wyboru :D chociaż już powoli denerwuje się swoim brakiem zdecydowania :P ale biorąc pod uwagę, że nie możemy zdecydować się z Mąłżonem, co do imienia, to ten typ tak ma :P
możliwe, że to ta Pani, bo zbytnio nie kojarzyła solaris :P ale spoko, każdy się kiedyś uczył, chociaż się nami zajęła, za to duży plus, bo w mama i ja pani nas 'olała' brzydko mówiąc ... ale nic nie przebije pani w jednym z salonów sukien ślubnych, która kazała mi sobie wyobrazić jak będę wyglądała w poszczególnych sukniach :D
Mileczka tak ja wzielam solaris dokladnie ten http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=5803&%3CosCsid%3E

I stelaz ma taki sam jak nico plus:)
Odbior powinien byc w nastepnym tygodniu:)
image
jak tak piszecie to nie mogę doczekać się kiedy zacznę zakupy :)

znalazłam fajne aplikacje na telefon, może któraś skorzysta?

http://www.mjakmama24.pl/ciaza-i-porod/ciaza/aplikacje-na-telefon-dla-ciezarnych,152_4726.html
Witam mamusie:)!!! Co Wy śpicie?:))
image
Hej wrzesień :-)
Ja dzisiaj faktycznie mam dziwny dzień. . . wczoraj poszłam późno spać,a wstałam wcześnie bo jakieś dziwne sny mnie męczyły. . . a teraz pada , ja mam zgagę. . . . masakra jakaś. Ciężki dzień. . . . :-)

ale za to mój D poszukał kilka fajnych rzeczy. . . mamy wybrany już wózek, fotelik, lozeczko, materac, termometr, laktator, podgrzewacz także te największe rzeczy wybrane. Mamy problem z wanienką. . . te co są wszędzie to nie podobają Nam się ,a z drugiej strony musimy mieć taki na stelazu. . . . i tu jest problem
Cytrynka ja wczeoraj tez poszlam pozno spac,ale rekordowo obudzilam sie o 12.00:)
Pokaz wozek:)))
Nie wiem czy moze te wanienki widzialas juz ,a jesli nie to luknij:)
http://www.mall.pl/wanienki-wiaderka/

Jak narazie podpasowala mi taka :
http://www.mall.pl/wanienki-wiaderka/fisherprice-wanienka-3w1-rainforest
image
Widziałam,ale one nie mają stelaza a ja nie za bardzo mam na czym postawić tą wanienke, w sensie nie mam stolu w sypialni
Jedyne wanienki na stelazu ktore widzialam to te z przewijakiem na allegro:)
image
Witamy wieczornie
Cytrynka nie wiem czy cos takiego ci odpowiada, ja mam zwyklka wanienke i do tego taki stelaz http://allegro.pl/stojak-do-wanienki-stelaz-wanienki-uniwersalny-i4207289958.html
W naszym przypadku super sie to sprawdzioo, bo stojak mozna latwo schowac i nie zajmuje miejsca. Jest stabilny i bez problemu mozna super wygodnie wykapac malucha.
imageimage
Wrzesień miałam napisać jaki wózek wybrałam :)

A więc JEDO FYN 4DS Memo Specjal Edition, kolor 300 :)
Dużo osó chyba wybiera twraz te wózki JEDO, są dosyć popularne :)

Dzisiaj miałam dzień zakupów :)

Kupiłam dwa kocyki , może Wam coś też wpadnie w oko :)

http://allegro.pl/100-bawelna-kocyk-duzy-womar-nowe-kolory-i4193720857.html
i ... :)
http://allegro.pl/kocyk-lovi-matex-dwustronny-paski-7-kolorow-cieply-i4202473569.html

Do tego byłam dzisiaj w H&M i kupiłam dwa body rozpinane z długim rękawkiem :) białe, zwykłe ale to specjalnie bo mam w planie kupić pół śpiochy w różnych kolorach i chcę żeby pasowały Młodemu :D

Generalnie udany dzień zakupowy :)

Nie wiem jakie rozmiary mam kupować synkowi żeby było dobrze, więc na razie kupuje wszystko w rozmiarze bezpiecznym czyli 62, wiem ,że to będzie nosił :)

Dzień uważam za udany :)
Tylko weekend się kończy i jutro znowu do pracy.... odliczam już tygodnie do zwolnienia bo ciężko mi się siedzi przy komputerze w jednej pozycji .....

Dobranoc wszystkim mamuśkom :)
Cytrynka fajny wozek;)

Te kocyki sliczne,juz sobie zapisalam stronki i na pewno jakis zamowie.
Ja kupilam parę ubranek w rozmiarze 56 ,ale juz nie kupuje,wystarczy i kupuje w wiekszych rozmiarach 62 i wieksze:)
Ale jeszcze czekaja mnie duuuuuuze zakupy:)
image
dzień dobry w słoneczny poniedziałek :)
Dzień dobry :-) co tak wcześnie na nogach?
Witam poniedziałkowo:)))
Coś mi się dni porąbały i byłam przekonana,że jutro nasze spotkanie ,a tu w środę dopiero:))
image
hej, hej :)

ja również mam podobny stelaż do wanienki jak manka - potwierdzam, super się sprawdza, jest stabilny i po złożeniu zajmuje minimum miejsca.

cytrynka - zakochałam się w tych kocykach Womar w paski :D doszły już do Ciebie czy czekasz? jestem ciekawa, jaka jest ich jakośc "na żywo". daj znac :)

dziewczyny, strasznie się martwię, że jeszcze nie czuję ruchów :( w pierwszej ciąży czułam bardzo szybko, a teraz nic :( nie wiem, czy to kwestia bycia cały dzień na nogach? przy synku nie mam czasu, żeby usiąśc i pogadac z brzuchem ;) a wieczorem, kiedy śpi, to jest oczywiście pora na sprzątanie i gotowanie... czy Wy wszystkie już czujecie kopniaki?
Karo_lina ja myślę ze nie masz się jeszcze czym tak denerwować, cały dzień na nogach na pewno ma na to wpływ, ja jak biegam przy młodej to też nie czuje jeszcze jakoś specjalnie ruchów, jak usiądę, czy się położę i chwilę odpocznę to dopiero wtedy czuje. teraz w ciąży pierwsze ruchy poczułam może ze dwa - trzy tygodnie temu.
imageimage
Karo-lina ja juz od dawna czuje ruchy,ale powiem Ci ,ze jak cos robie,chodze,sprzatam,stoje nawet w kuchni i cos robie to nie odczuwam ich,moze nie zwracam uwagi. Dopiero jak usiade,poloze sie to wtedy czuje jak maluch skacze.
Ty sie nie martw ,skoro wszystko na usg i z badan jest dobrze.a przy malutkim dziecku nie ma sie co dziwic,ze masz takie odczucia,jestes duzo w ruchu.
Usiadz na pare minut jak maluszek spi i posluchaj brzuszka:)
A moze ruchy jeszcze nie sa po prostu wyczuwalne?
Nie jest powiedziane ,ze KAŻDA mama poczuje wczesniej ruchy drugiego maluszka w brzuszku. Nie stresuj sie :)
image
Heh manka prawie to samo wyskrobałyśmy:))
image
no właśnie wszędzie piszą, że w drugiej ciąży czuje się szybciej, dlatego zaczynam się przejmowac... z drugiej strony, wczoraj zaczęłam się pocieszac, że może intuicja dobrze mi podpowiada i będzie dziewczynka :P skoro taka grzeczna, spokojna i ułożona :P synkowi niestety została ruchliwosc z brzucha :D
Hej :-) te koce zamówiłam wczoraj na allegro także trochę minie zanim przyjda,ale napewno napisze jak tylko je będę miała :-)
Z tymi r******i to jest różnie. Ja w poprzedniej ciąży czułam dużo szybciej niż w tej. Teraz dopiero ok 20 tygodnia więc nie ma się co martwić.
image
Karo_lina ja pierwsze ruchy poczułam w 18 tc, a później długo była cisza. Dopiero teraz w 20 tc stają się bardziej regularne, ale też jeśli jestem aktywna w ciągu dnia to one nie są wyczuwalne. Dopiero jak wyciągnę się wygodnie na kanapie + coś zjem to wtedy dzidzia zaczyna buszować :). Wczoraj to już w ogóle dała czadu, "przybiła piątkę" z tatusiem i ciotką :D
image
Karo-lina pisza tez ,ze kobieta w pierszej ciazy pierwsze ruchy poczuje pozniej ,dopiero okolo 20 tygodnia od tych kobiet ,ktore maja juz maluszki. A jednak ja np.jestem w pierwszej ciazy i poczulam ruchy wczesniej niz jest to napisane.Nie trzeba wierzyc temu co pisza za kazdym razm.Kazda z nas odczuwa inaczej i kazde malenstwo w brzuszku jest inne.
Pewnie twoj maluszek tak jak mowisz jest spokojnym dzieckiem:)
Moj raczej do takich nie nalezy od poczatku:) ,bedzie mały diabełek:)
image
Cytrynka co do wstawania to teraz jestem rannym ptaszkiem chociaż zawsze byłam śpiochem, jak zaszłam w ciążę to szybko idę spać i budzę się 5-6 rano, czasami zdarza się że w nocy , ostatnio wstałam o 2.30 i nie spałam do 7!!!!

co do ruchów to też z niecierpliwością czekam, na razie tylko widać wizualnie że brzuszek mi faluje i to jest super :D
Karo_lina niczym się nie przejmuj, po prostu będziesz miała dzieciątko które będzie aniołkiem ^_^
ja wczoraj cały dzień na nogach albo w samochodzie i mała praktycznie cały dzień się nie ruszała, dopiero w nocy jak się położyłam. Mam w do mu normalnie szpital, w zeszłym tyg młodsza córka miała jelitówkę i trzymało ją do soboty, wczoraj po południu złapało starszą, o 2 w nocy miałam akcję zmiany pościeli i kapania jej bo zawartość jej żołądka znalazła się od włosów aż po stopy. Dzis na szczęście juz nie wymiotuje, ale chyba mnie złapało bo nawet jak napije sie wody biegnę od razu pomodlić się do sedesu... ;/ masakra
A ja chciałam zapytac ile nas bedzie w srode?:))
image
Kasia no to nie zazdroszcze :// wracaj do zdrowka szybko .
image
Kaska ale Ci współczuję, czy to nie czasami grypa żołądkowa??
daj małej kilka łyków wygazowanej coli, powinno pomóc
Dzień dobry, Kochane! :)
zarówno wózek Bebetto jak i Jedo bardzo fajny! Ja dalej nie mogę się zdecydować :P dobrze, że z wózkiem jest najwięcej czasu ;)
na pewno gondola musi być mocno zabudowana i odporna na deszcze i śniegi :P i musi się super łatwo składać! Właśnie, Wrzesień, ogarnełaś może składanie samej gondoli? da ją się złożyć na płasko i czy jest to trudne?

kocyki też bardzo fajne! mi się jeszcze te minky podobają, a'la Anna Mucha, ale tańsze :P np. te -> http://allegro.pl/kocyk-minky-75x100cm-nowe-wzory-tu-najtaniej-i4211539827.html

na razie w tesco kupiłam jeden za 15 zł, zwykły taki, ale mięciutki , na pewno się przyda :)

co do ruchów, to ja mam tak samo jak dziewczyny. wystarczy, że delikatnie się ruszam i już nic nie czuję, dopiero jak siedzę albo leżę, a najwięcej to po 23 na lewym boku :P
napicie się, najlepiej czegoś słodkiego, a potem odpoczynek mamy składania maluszka do aktywności :)
tak jak Wrzesień zaczęłam je czuć równie szybko, a dalej są nieregularne także nie mogę się doczekać, aż zawsze będę czuła maluszka! teraz rano, jak się budzę to nie czuję nic :( gin. mówił,że dopiero po 30 tc już muszę wszystko czuć, ale z 2 strony w tych poradnikach ciążowych już jest, że "obserwuj tryb snu i czuwania maluszka"... jak mam obserwować?

Kasia, dużo zdrówka dla Was! może zadzwoń do swojego gin., co możesz brać, żeby się nie odwodnić?
image

Mileczka składania gondoli na płasko nie praktykowałam bo na to akurat nie zwracałam uwagi:) ,ale zmiana gondolki na spacerówkę czy fotelik bardzo łatwo:)

No i te kocyki w linku tez sobie zapisalam,są cudne:)) zamowie jeden z linku od Cytrynki ,a drugi z twojego linku:)
Jak tak dalej bedzie to bede miala 50 kocykow bo wszystkie piekne heheh

Ja o obserwowaniu ruchow tez juz czytalam dawno i w sumie zauwazylam tyle,ze rano malutek rusza sie okolo 9-10 ,codziennie,jak wstaje to cisza,jak jem sniadanie to znowu szaleje,i pozniej w ciagu dnia tez,ale tez taka stala pora to jak ide spac to tez sie rusza:) to takie dwie pewne pory ,o ktorych codziennie dostaję kopy:)

Nom i Kasia zdrowiej do srody:))
Wlasnie Gabi slusznie napisala z tą colą.Ale chyba nie wygazowaną bo wtedy to sam cukier:) raczej z gazem.
image
dzięki dziewczyny za pocieszenie :) no nic, będę wytrwale czekać, a już w środę wizyta u ginekologa, więc się dowiem, czy wszystko w porządku. mam też nadzieję, że poznam płeć, bo ostatnio lekarz nie chciał niczego (a raczej - nikogo) obstawiać :)

mam nadzieję, że będzie jeszcze jakieś wakacyjne spotkanie, jak już wszystkie będziemy się kisić w domach :D ja dzisiaj w pracy ledwo żyję, małemu chyba dokuczały trzonowe, więc nie śpię od 4... do tego za żadne skarby nie chce taty, musi być mama, a ja już naprawdę nie mam czasem siły lulać 11 kilo... przez rosnący brzuch trzymam go na rękach coraz wyżej, zaraz mi na biust wejdzie, a skończy się pod szyją :P
He he synuś mamusi:))
Karolina ,a bedziesz w srode na spotkaniu?:)
image
Dziewczyny a ja ta teraz wpadłam w szał zakupowxm chyba i zastanawiam się ile czego trzeba kupić żeby nie przesadzić ani w jedną ani w drugą stronę:-)

Np ile powinno się kupić przescieradelek i do łóżeczka i na przewijaki, ile kocyków, pościeli, butelek, pieluszek tetrowych czy recznikow z kapturkiem do kapieli dla niemowlaka. Jak myślicie?
Cytrynka ja kupuję z 4 przescieradla, na przewijak bede miala pieluchy tetrowe,kupie ich dosc sporo bo i do mycia i do wycierania buzki zeby miec pod reka do lekarza tez trzeba miec jak sie bedzie wazyc maluszka zeby na wadze polozyc itd.:) ,posciele kupie z 3 , kocyki 2 jak narazie,
Reczniczki z kapturkiem tez 2 ,pozniej kupie wieksze.,a butelek nie wiem ile wlasnie:)
image
w środę jestem bez szans :( ciągle pracuję + mam wizytę u lekarza o 12:20...

dziewczyny, przez Was też wpadam w zakupowy szał :D najgorsze jest to, że udziela mi się na wszystkich poziomach - obkupuję starszego, patrzę na rzeczy dla maleństwa (na razie wstrzymuję się z wielkimi zakupami, bo nie znam płci), a dzisiaj wyszłam na chwilę z pracy do Galerii Bałtyckiej i się obkupiłam w Home&You w ozdoby wielkanocne :D są na przecenie 70%, zawsze mi było szkoda na nie kasy, bo normalnie są bardzo drogie, to dzisiaj sobie poszalałam - na kolejne Święta będzie jak znalazł :D

co do wyprawki - zawsze warto miec wszystko na zmianę na czas prania, czy przynajmniej 2 sztuki. ręczniki z kapturkiem, prześcieradła na przewijak, prześcieradła do łóżeczka x 2. poszewki na poduszkę nawet ze 3, bo główka dziecka bardzo się poci. o kołderkach się nie wypowiadam, bo mały do dzisiaj śpi w śpiworku. to już jego trzeci :) zrobiłam w grudniu próbę z kołdrą i dla mnie masakra - całą noc się przejmowałam, czy: się nie odkrył, czy się nią nie zakrył, czy nie za ciepło, czy nie za ciężka. oczywiście odkrywał się non stop, mimo że kołdra 100x135 cm :) więc po dwóch nocach zajechałam do Akpolu po kolejny śpiworek :)
Dziewczyny liczę,ze teraz w srode wypali to spotkanie:))
image
Karolina,a masz moze linka do tych spiworkow?
Ja na pewno jeden kupie,ale bardziej do wozka. O lozeczku nie myslalam :)
image
Witam się poniedziałkowo ;)

Czemu te weekendy tak szybko mijają.
Cytrynka wózek świetny i teraz mam dylemat ;)

Karolina jeśli chodzi o ruchy maleństwa to tak samo jak dziewczyny myślę,że nie masz sie czym przejmować.Moja koleżanka około 19 tyg martwiła sie ,że nie czuje ruchów i poszła na usg a tam malutka szalała i się kręciła ,że aż miło patrzeć tylko ona po prostu jeszcze tego nie czuła;)

kocyki te ala mucha świetne ,muszę zamówić ;) jeden mam z 5-10-15 po młodej i jest świetny.Dokupie jeszcze ten jeden i wsi .
image
Wrzesień - wrzucam pierwszy lepszy link: http://allegro.pl/spiworek-serca-do-lozeczka-wozka-nowosc-i4216903737.html

uważam, że w Akpolu mają fajne śpiworki i w dobrych cenach, nie wiem, jak obecnie wygląda ich oferta.
Karolina ,a tak mnie zastanawia czy w tym spiworku dziecko za bardzo sie nie przegrzewa?:)
Nie znam sie na tym :)

Mamakaroli dawno Cię nie bylo:)) wiiiiitam:)
image
A no tak wyszło;) ale już jestem;)

A te śpiworki to tak od początku?
image
śliczne te śpiworki, a obok widać taką samą pościel do łóżeczka :)*
śpiworki są super- dziecko sie nie rozkopuje, i nie wedruje w łożku wokół własnej osi. nasza Córa ma kilka i lubi w nich spać spi w bodziaczku i spodenkach albo w pajacyku. w nocy łatwo zmienia sie pieluche jesli maja zamek odpinany od dołu, gdybyście szukały to mam jeden nowy na sprzedaż - https://plus.google.com/photos/104971945889292183923/albums/5999640762203326769
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
jak moja była malutka to miałam dwa komplety pościeli, dwa prześcieradła, dwa pokrowce na przewijak, dwa ręczniki z kapturkiem, dwa kocyki (jeden grubszy, drugi cienki) do tego miałam też dwa rożki (jeden taki sztywniejszy i grubszy, a drugi był taki cienki i dużo cieńszy)
imageimage
Witamy :)
a co tu taka cisza? :P

dzisiaj mam wizytę u gina ciekawe co tam u malucha słychać:)

miłego dnia mamuśki, choć pogoda nie wygląda na najlepsza:(
imageimage
Cześć Dziewczyny:)

Ja po wczorajszym usg połówkowym i chyba jestem jedyna, która jeszcze nie zna płci, a to już 22 tydzień :( Tydzień wcześniej na wizycie, maluszek ułożył się tak, że nie było za bardzo widać. Lekarka powiedziała, że stawia na chłopca, ale że nie na 100%, a wczoraj byłam u innego lekarza, dr Gaweł, może któraś kojarzy? I ogólnie badania zrobił bardzo dokładnie, pokazywał mi jakieś wykresy i tabelki, z których i tak mało co rozumiem, zdjęcia główki itp. a płeć w ogóle go nie interesowała. Skończył badanie i jak zapytałam to zerknął od niechcenia i stwierdził, że jest za wcześnie (?), że niby wygląda na dziewczynkę, ale nie chce mówić na 100%, bo to takie gdybanie.. Straaaasznie jestem zawiedziona i nie wiem co myśleć. Chodzę z nfz i oni mają taki słaby sprzęt czy o co chodzi? Z maluszkiem wszystko w porządku, waży ok. 350 gram. Może możecie polecić jakiegoś lekarza prywatnie? Chodzi mi o samo usg, żeby stwierdził płeć i jak to cenowo wygląda teraz? Prawie 4 lata temu za zwykłe usg płaciłam 70 zł, a z 3d bodajże 230 zł. Taką miałam nadzieję, że już będę mogła powoli wszystko dla maluszka przygotowywać, chociaż ciuszki poprzebierać po córce, ale tak to bez sensu.. Następną wizytę mam za 3 tygodnie, ale na tym samym sprzęcie więc nie wiem, czy się w ogóle czegokolwiek dowiem..

Ja chcę rodzić na zaspie i tam rzeczywiście wszystko dla mam i maluszków dają, ale wiadomo, że bezpieczniej się czuje mając swoje rzeczy:)

Wrzesien nie martwiłabym się za małą wagą. Ja też jestem szczupła, zaczynałam z wagą 46,2 kg na pierwszej wizycie, a teraz jest 50 kg więc prawie +4 kg. Mam 160 cm i jestem raczej drobna, kg widać jedynie w brzuchu i to też bez szału, bo nie jest zbyt duży i ku mojej uciesze w cyckach:) bo mam generalnie malutkie:P Małe brzuszki znikają zazwyczaj od razu po porodzie, chociaż znam takie, które miały brzuchy ogromne, a po kilku miesiącach takie laski, że nic nie widać.

Uważam, że fajny pomysł z tymi zdjęciami w brzuszków, a w przesądy absolutnie nie wierzę:) Musiałabym tylko wygrzebać aparat, bo jesteśmy w trakcie przeprowadzki i nie mam pojęcia gdzie teraz jest..

Tyle napisałyście, że już nie pamiętam co chciałam napisać:) Miłego dnia i oby się ta pogoda w końcu poprawiła..
imageimage

Pestka jest lekarz w Gdańsku, który nigdy nie myli się co do płci i od 16 tygodnia jest w stanie określić. Doering
http://www.doering-usg.pl/
image
o dziwo, mimo pogody, wyjazd weekendowy majowy uznaję za udany :)

wczoraj byłam na wizycie kontrolnej - zmieniłam lekarza, teraz moim prowadzącym jest Maciej Stukan - zresztą przed ciążą chodziłam do niego, ale zniknął na kilka miesięcy

kupiłam w lidlu pampersy, opłacoło się paczkę za 30 zł :)

teraz w lidlu będą bodziaki do kupienia od 22 maja za 20 zł dwupaki - dziewczyny z forum lipcowo - sierpniowych pisały o tym
http://gazetka.lidl.pl/6051787f-a560-4296-b423-70fd13166823/html5.html#/1

dostałam skierowanie na glukozę, mam iść między 24-28 tygodniem
image
Aga_Kr bardzo dziękuję za odpowiedź:) A orientujesz się czy długo się czeka na wizytę?
imageimage

nie wiem, zadzwoń :) koleżanka całą ciąże chodziła, bardzo zadowolona była, w 16 tygodniu dowiedziała się jaka płeć
image
też chciałam do niego iść w 16 tygodniu, ale mój M chciał poczekać, a potem sam w nogi na noge skakał i widziałam jaki zawiedziony, że jeszcze nie zna płci, także wiem co czujesz
image
Ja też mam skierowanie na glukozę.. Mi tylko powiedziała, żeby przed następną wizytą, to będzie tak 24 tydzień.
imageimage

ja pójdę przed następną wizytą, to będzie 25/26 tydzień ciązy

dostałam również zgodę na uczestnictwo w szkole rodzenia, z uwagą, że w zajęciach praktycznych mogę uczestniczyć jeśli ciśnienie będzie w porządku. Za 2 tygodnie zaczne myśleć co dalej z tą szkołą, bo nie mam ani szkoły wybranej, ani porodówki ani połoznej
image
Pestka mamy dokladnie takie same proporcje jesli chodzi o wage:) wzrost o 3 cm sie rozni hehe,ale pewnie ich nie widac:)))

Ja polecam dr.Adamskiego z Gdanska ,pracuje w PolmedIe w Manhattanie ,przyjmuje w czwartki i chyba w poniedzialki lub wtorki. U mnie plec maluszka rozpoznal w 17 tygodniu i tak zostalo:)) Byl pewny plci maluszka i potwierdzil to na nastepnej wizycie.
Jesli chcesz moge ci podac do niego numer,mozesz zadzwonic,zapytac,a potem umowic sie na wizyte jak sie zdecydujesz:)
image
Manka powodzenia na badaniu dzisiaj:))) Mow potem jak bylo:)
image
hej dziewczyny, już wczoraj nie miałam czasu zajrzec...

dziecko w śpiworku się nie przegrzewa, bo śpiworki są różnej grubości. ja np. na lato kupiłam cienki, teraz na zimę/wiosnę cieplejszy. poza tym "manewruję" ubrankiem do spania - zawsze zakładam pajaca, tylko w zależności od temperatury cieńszy lub grubszy.

manka - daj znac po wizycie :)

Pestka - dr Doering to chyba rzeczywiście najlepszy specjalista od USG. ja też jeszcze nie znam płci, liczę, że poznam jutro na wizycie, a jeśli nie, to za tydzień na połówkowym :)

Aga_Kr - ja też chodzę do Stukana, prowadzę u niego już kolejną ciążę. nie było go jakiś czas, bo zdawał dodatkowe egzaminy. uważam, że jest super dokładny i w drugiej ciąży traktuje mnie jak w pierwszej (w przeciwieństwie do jego żony, która najwyraźniej uważa, że skoro nie jestem pierworódką, to wszystko wiem). no i zawsze w razie awarii przyjmie między pacjentkami :)
karo_lina a gdzie chodzisz do Stukana ? badanie połówkowe kto Ci będzie wykonywał ?

Ja robiłam badanie połówkowe na końcu 22 tygodnia, początek 23 i na badaniu połówkowym poznałam płeć, widziałam ptaszka :)
image
chodzę do Medicovera. połówkowe będzie robił dr Sztramski - fajny specjalista i pracuje na Zaspie :)
ja też chodzę do medicover i też Sztramski robi mi USG :)
image
Ja kojarzę Gawła, chodziłam do niego przed ciążą, ale potem, niewiadomo czemu, przestał przyjmować u mnie w przychodni. Wtedy mi Mama poleciła Zinkiewicza z Jagiellońskiej i to był strzał w 10! przyjmuje też prywatnie w endomedzie i prywatnie na Jagiellońskiej, np. od 7 rano,a a na nfz od 8. Sprzęt ma dobry, moim zdaniem, ale co najważniejsze jest super dokładny, miły, cierpliwy, odpowiada na wszystkie pytania, łącznie z tymi o płeć ;)
chodzę jeszcze prywatnie do lekarza z Zaspy, ale to dlatego, że chcę tam rodzić i jakoś mi lepiej psychicznie, że "mam kogoś stamtąd", ale Zinkiewicz jest genialny! :) jedyny minus to właśnie to, że nie pracuje na Zaspie :P

Fajny pomysł z tym śpiworkiem, muszę przeanalizować :D
ja przed ciążą też nie słyszałam o śpiworkach - dopiero, kiedy dostałam rzeczy po siostrzeńcu, byłam zdziwiona, że miał aż dwa na start - jeden dostał jako prezent w szpitalu (siostra rodziła w Niemczech), a drugi kupili dziadkowie :) doświadczone mamy, które przecierają szlaki, są nieocenione :)
ja na tyle się zakochałam w śpiworkach, że będę ich używac, dopóki będzie rozmiarówka :D chyba, że nastąpi jakiś bunt ze strony synka :)
zakochałam się w nowej pościeli dla mojego smyka :)
http://www.decobazaar.com/produkt-posciel-120x90-3-elementowa-sweety-dotti-blue-3907981.html
tylko czemu te pościele tyle kosztują ;/
image
Mamusie pytanie :
jak jutro z naszym spotkaniem.??
pytalam wczoraj,ale bez odzewu.
image
Hello,
Pestka to faktycznie słabo, że lekarz nie jest w stanie określić płci w 22 tc i to na usg 3d... Świetnie Cię rozumiem, bo ja jestem teraz w 20 tc i też nadal nie znam płci mojego dziecka. Chociaż wymusiłam na ostatniej wizycie od lekarza deklarację odnośnie płci, to powiedział, że "chyba dziewuszka" ale absolutnie nie mam się tym sugerować...
Ogólnie wkurzają mnie Ci lekarze i cały ten pogmatwany system opieki zdrowotnej :(. Na wizyty regularne chodzę do LuxMedu, ale na każde usg 3d odsyłają mnie do Invicty. Byłabym spokojniejsza mając jednego lekarza prowadzącego moją ciąże na 100 % a nie tak raz tu raz tam :/. W ogóle umówiłam się na 21.05 na kolejną wizytę i po czasie zajarzyłam, że to będzie środa, a więc w superprzychodzi LuxMedu nie będą mi mogli zrobić usg, bo mój lekarz ma dostęp do usg tylko we wtorki!!! Ale jestem zła wrrr... A połówkowe 4.06 dopiero, chyba przełożę na wcześniejszą datę bo nie jestem w stanie tak długo czekać, by się dowiedzieć co u dzidzi słychać.
Wrzesień, ja się nastawiam na jutrzejsze spotkanie, kto jeszcze reflektuje?
image
Megi no ja na pewno :) ,nie wiem kto jeszcze,ale skoro wiekszosci mamusiek pasowal dzien na jutro to powinno wypalić w koncu:))))
image
Witam Serdecznie Wszystkie Przyszłe Mamusie,

Czytam Was od niedawna i proboje nadgonic zeby sie przywitam i dopisac ale widze ze nie mam szans ;). Pędzicie ze ho ho..

Jestem w ciąży - będzie to nasze drugie dziecko. Pierwszą mamy już półtoraroczną córeczkę, która jest naszym wielkim szczęściem :D:D.

Wstępny termin to 8 października (różnie wychodzi, moja Babcia - któa zawsze wszysto wie najlepiej :P i przewidziala termin pierwszej mowi ze 2 paździrnika,,, :P:P hihi). Płeć jeszcze nie znana moze w przyszłym tygodniu będzie wiadomo. Rodzę w Wojewódzkim.

Pozdrawiam i proszę o dopisanie mnie do Waszej listy.
Megi co do lekarza odnosnie plci ja polecam tego dr. Adamskiego.
On prowadzi moja ciaze i na prawde super lekarz. Mozesz dzwonic do niego i pytac o byle pierdołe ,a zawsze ma czas,a jesli akurat ma dyzur to odpisuje sms lub oddzwania.
Dr.Preis tez super lekarz,bylam u niego na badaniu pappa i teraz naolowkowe ide,ale plci nie rozpoznal:)
image
Witam NataliaG :))
image
Jestem zalogowana :)
image
NataliaG skad jestes? :)
image
Jestem w Gdańska :).

Muszę przyznać, że tak jak wszyscy mowili trzeba korzystać w pierwszej ciąży i się wylegiwać i rozpieszczać. Przy drugiej jest zupełnie inaczej, już nie mozna tak beztrosko odpoczywać bo jest w domu mały Skarbeczek :). Ale plus jest taki ze duzo rzeczy sie juz wie i ma swoje wnioski w stosunku do wielu spraw. A jak jest mniej czasu to czlowiek wiecej chce zrobić i musze przynac ze mam duzego kopa do dzialania. Ale juz nie przynudzam :).
image
Heh dlatego skoro moge to odpoczywam ile sie da,ale zaczyna sie prawdziwy sajgon i nici z odpoczynku:)))
A wnioski zawsze sie przydaja:)) Mamusie,ktore maja juz maluszki daja duuuzo pomocnych rad ,a mi to bardzo pomaga:)
image
zakładam nowy wątek z aktualna listą, bo ten już długi :)

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=541084&c=1&k=160

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (26 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (98 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

do góry