Widok
Mamy 5-latków, dajecie dzieci do zerówki w szkole czy zostawiacie w przedszkolu?
Nie mogę się połapać o co teraz chodzi. Czy 5 latki w przedszkolu obecnie będą chodzić do zerówki czy po prostu do grupy 5 latków?? czy dobrze rozumiem że 5 latek po przedszkolu idzie dopiero do zerówki i dalej jako 7 latek do 1 klasy?? pomóżcie ...
Zastanawiam się nad zerówką szkolną ALE:
- podobno ma być "cofnięty" program nauczania, tj. w zerówkach 2016/2017 ma być to co obecnie w klasach pierwszych
- nie mam gwarancji że dziecko po odbyciu zerówki będzie mogło iść do 1wszej klasy
- no i jeżeli będzie jedynym dzieckiem z 2011 a reszta 2010 to też kiepsko
- czy szkoła utworzy "nową" zerówkę, tj. czy będzie tyle dzieciaczków
......
Burdel na maksa, ale PiS spełnił swoją obietnicę wyborczą, a że bez przemyślenia...... martwią się "tylko" rodzice dzieci
- podobno ma być "cofnięty" program nauczania, tj. w zerówkach 2016/2017 ma być to co obecnie w klasach pierwszych
- nie mam gwarancji że dziecko po odbyciu zerówki będzie mogło iść do 1wszej klasy
- no i jeżeli będzie jedynym dzieckiem z 2011 a reszta 2010 to też kiepsko
- czy szkoła utworzy "nową" zerówkę, tj. czy będzie tyle dzieciaczków
......
Burdel na maksa, ale PiS spełnił swoją obietnicę wyborczą, a że bez przemyślenia...... martwią się "tylko" rodzice dzieci
A czy obowiązek zerówki nie jest dla 6 latków w myśl nowej ustawy? Oznaczałoby to, że w zerówkach szkolnych będą w większości sześciolatki. Myślę, że wszystko to jest absurdalne. Część rodziców 6-latków chce zostawić je w przedszkolu, z kolei część 5 latków chce iść do zerówki szkolnej... zamieszanie.....
Tak zgadza się ,tylko że zmienia się podstawa programowa w zerówkach i dzieci,które zostają jeszcze rok w przedszkolnej zerówce będą się uczyły już czego innego,zewsząd słyszę ,że większość rodziców jednak zostawia 6 latki na jeszcze rok w przedszkolu .Ja też jestem mamą 6 latki i jeszcze nie wiem czy dam ją zerówki szkolnej czy przedszkolnej,jak większość jednak będzie dawała do szkolnej i grupa będzie likwidowana to dam ją do szkolnej.Dyrektorka już informowała ,że jak najbardziej 6 latki zostać mogą.W związku z likwidacją obowiązku szkolnego od 6 r. życia nie wiem czy z grup 5 latków w przedszkolach będą robili grupy zerówkowe, no i pewnie pierwszeństwo przy przyjęciu do zerówek szkolnych też będą miały 6 latki czy to się podoba rodzicom młodszych dzieci czy nie.Zgadzam się ,że wraz z cofnięciem reformy zrobi się burdel na kółkach,pytanie też ilu rodziców będzie zostawiało dzieci na drugi rok w zerówkach szkolnych i czy tam będą miejsca dla wszystkich 6 latków.
Mój pięciolatek (2011r.) Zostaje w przedszkolu. Od września jest w jednej grupie z 6 i 7 latkami - było łączenie grup. Program zerówkowy miał na niższym poziomie. w końcu 2 lata różnicy w tym wieku to niezła przepaść, więc nie mógł mieć wszystkiego, co dzieci, które są teraz w zerówce.
Z tego co wiem, tylko 7 latki w naszym przedszkolu idą do szkoły, rodzice 6 latków zostawiają je w przedszkolu, może nie wszyscy, ale duża większość.
Z tego co wiem, tylko 7 latki w naszym przedszkolu idą do szkoły, rodzice 6 latków zostawiają je w przedszkolu, może nie wszyscy, ale duża większość.
W planach mieliśmy zerówkę szkolną...
Mając na uwadze galimatias związany z mieszaniem roczników zmieniliśmy zdanie.
Niech Dziecko jeszcze ma rok dzieciństwa. Musiałabym budzić rano oboje Dzieci żeby zawieźć Starsze do szkoły na 4- 5 godzin (???) a tam... 6latki, 7latki. Nie ma powodu bym wypychała Dziecko z domu, na siłę. Rok w rozwoju to dużo. Dochodzi jeszcze sprawa miejsca zamieszkania i na rękę nam nowelizacja ustawy.
Za rok, pośród rówieśników to inna sytacja.
Mając na uwadze galimatias związany z mieszaniem roczników zmieniliśmy zdanie.
Niech Dziecko jeszcze ma rok dzieciństwa. Musiałabym budzić rano oboje Dzieci żeby zawieźć Starsze do szkoły na 4- 5 godzin (???) a tam... 6latki, 7latki. Nie ma powodu bym wypychała Dziecko z domu, na siłę. Rok w rozwoju to dużo. Dochodzi jeszcze sprawa miejsca zamieszkania i na rękę nam nowelizacja ustawy.
Za rok, pośród rówieśników to inna sytacja.