Widok

Mamy Marcowe i Kwietniowe 2011 - 24*

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Lista mam z dzieciaczkami:

1. Karina – 21.02.2011 (01.03.11), córeczka Maja, 4030 g, 58 cm, szpital Wojewódzki.
2. I W O N K A >("_")< - 23.02.2011 (09.03.2011), córeczka Nicola, 3315g, 56 cm, szpital Zaspa
3. K@mil@ - 01.03.2011 (04.03.2011),synek Nikodem,3400g,54cm,Szpital Zaspa
4. Lucy80 - 01.03.2011(02.03.2011) synek Jaś, 2855g, 53 cm, Kettering GH
5. Monmie - 01.03.2011 (06.03.2011), córeczka Maja, 3850g, 65cm, szpital Wojewódzki
6. Nacia173 - 07.03.2011 (12.03.2011), synek Igor, 4650g, 57cm, szpitaj Wejherowo
7. KasiaKoziolek 08.03.2011 (12.03.2011) córeczka Nina, 3480g, 61cm
8. AgaAmelka 9.03.2011 (07.03.2011) córeczka Amelka, 3490g, 52 cm, Szpotal Klniczna (tylko dlatego ze myslalam ze mnie odesla do domu)
9. Basia7 - 9.03.2011 (08.03.2011) - CÓRECZKA Rozalia, 3850g, 58cm, Szpital Zaspa,SN
10. Kosmisia - 10.03.2011 (11.03.2011) - Synek, 2490g, szpital Redłowo
11. ninkaa 10.0.2011 (02.03.2011) Synek Borys, szpital Kliniczna
12. Asia.K - 12.03.2011 (12.03.2011) - CÓRECZKA Helenka, 3190g, 55cm, Szpital Wojewódzki
13.Ivvka - 12.03.2011 (05.03.2011), córeczka Julia, 4100g, 58cm, szpital Zaspa
14. margos 17.03.2011 (18.03.2011) - SYNEK - Staś - 3360g, 58cm, Kliniczna
15. IzaSJ 18.03.2011 (15.03.2011) - Synuś Tymoteusz, 3760g, Kliniczna
16. Ulka26 18.03.2011 (09.03.2011) - Synek Staś, 3190g, 54 cm, Zaspa
17. walerka 21.03.2011 (18.03.2011) - Córeczka - Julka - 3680g, 55cm
18. vessea 21.03.2011 (11.03.2011) - Córeczka Laureńka - 3230g, 53 cm, Szpital Redłowo, SN
19.Kaczuszka85 23.03.2011 (17.03.2011) - Synek Kubuś - 4240g,55cm,Szpital Redłowo,SN
20. MadzikRoza 27.03.2011 (19.03.2011) -Córeczka - Różyczka, 4010g ,58 cm, Szpital Wojewódzki
21. gonia445 29.03.2011 (25.03.2011) - Córeczka Daria, 3100g, 53 cm, Szpital Redłowo
22. enjoy 31.03.2011 (09.04.2011) SYNEK! - 3080gr, 49cm
23. karinkakk 05.04.2011 (05.04.2011) - Córeczka Nina - 3550g, 54cm - Kliniczna, CC
24. sonia85 7.04.2011 (2.04.2011) - Synek Ksawery - 3650g, 57cm- zaspa sn
25.Mlenia 07.04.2011 (02.04.2011),córeczka,wejherowo,sn
26. kasiek01 09.04.2011 (06.04.2011) - Synek Michaś - 3980g,
58 cm - Kliniczna CC
27.Karola98VS 11.04.2011(06.04.2011) - Synek ADAŚ - 3430g, 56cm,KLINICZNA sn
28. Martus_pl 11.04.2011 SYN:) Franek 3600g, 55cm, sn, kliniczna
29. tea18 13.04.2011(09.04.2011)-SYNEK Wojtuś!!:) SR Zaspa, szpital Zaspa cc
30. Marta00116 14.04.2011 Marysia 3780 55cm ZASPA
31. Anka0310 15.04.2011 (18.04.11r.) - Synek Marcinek, 4050g, 56cm, Szpital Wojewódzki
32. Olcia____18.04.2011 (26.04.2011) Synek Maksiu 3250 g 56 cm szpital Redłowo
33. niria 19.04.2011 (17.04.2011), synek, 3390g ,57cm SR Maria, Szpital Zaspa
34. asik, 20.04.2011, synek Wiktor
35. paskudka 21.04.2011 (22.04.2011) - Córeczka Małgosia, 3310g, 51 cm, Kliniczna cc
36. compaq7 21.04.2011 (15.04.2011) - SYNEK Kubuś 4160g, 60cm
37. Janka2 22-04-2011 - córka 2830g, 53cm, Kliniczna, SN
38. Mała Me 28.04.2011 (30.04.2011) - Córeczka Zosia :) 3300g, 54 cm, Szpital Wojewódzki w Koszalinie
39. Adziabu 29.04.2011 (22.04.2011) -Synek Igor, 3480g, 55cm, Szpital Wejherowo
40. ~butterflies~ 29.04.2011 (26.04.2011) Synek Mateuszek, 3600g, 58cm, Redłowo

Pierwsze dni życia naszych maluszków:
http://www.fotosik.pl/u/karinkakk/album/897739
Ninuska chcesz kluska?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Karina extra ten album zrobiłaś. Ale nam się te dzieciaczki szybko zmieniają. Jeszcze trochę i już będą chodzić a my tylko wspominać te piękne chwile :)
Karina super album:)
Karina zgadzam się z dziewczynami:) Super:) Niny to w ogóle bym nie poznała tak się zmieniła:)
Szkoda tylko że niektóre mamy przestały już się udzielać:(
Mogły by chociaż dać znać jak tam maluszki hehe:)
Karina - super:) Bardzo mi się podoba. A dzieciaki rzeczywiście nam się pozmieniały. Tylko czuprynka Wojtusia nieustannie bujna:) Ahhh, jak ja mu zazdroszczę tych włosów:)

Jak tam się widzimy w tym tygodniu dziewczynki?
ciesze sie, ze wam sie podoba :) (zgapilam pomysl z innego forum, maja jeszcze połroczniaki i roczniaki dla porownania :) - chyba mam jednak za duzo czasu przy tym moim anielskim dzieciaku ;p sluchajcie zdjecia wzielam z tych co wklejałyście w poprzednich watkach - nie wszystkie dzieciaki sa, wiec kogo brak to maila karinkakk@wp.pl

a Niny to taki spiący look :) wlasnie zerknęłam i wyglada prawie tak samo w znacznym powiększeniu ;p

ja oczywiscie bardzo bardzo chetna na spotkanie, moze czwartek standardowo?
Ninuska chcesz kluska?
Super niespodzianka, śliczny album. Wklejam swoją Małgosię (na zdjęciu ma 4 dni), może dokleisz do albumu?

image

Uploaded with ImageShack.us
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
dodana ślicznota!
Ninuska chcesz kluska?
Ja jestem za czwartkiem jak najbardziej :)
Musimy też zrobić zdjęcia jak będą miały pół roku, fajna sprawa!
Ja bym z chęcią do was dołączyła na spotkaniu by zobaczyć nową fryzurę Margos ale coś czuje że w tym tygodniu nie dam rady..

Ostatnio mojej teściowej znajoma się chwaliła ile to jej wnuczka maleńka ma włosków aż moja wyciągnęła zdjęcie Wojtka i zapadła cisza hehe:) Czupiradło moje kochane:)
image

To ja też poproszę Mojego Nikusia do albumu:)miał tutaj 4dni
Świetna sprawa z tym albumem:)
mały Tiger ;) dodany!
Ninuska chcesz kluska?
Jaki czas z tym albumem!
Ja też poproszę o dodanie stacha! Już wysłałam zdjecie z I doby zycia! :)
A co do spotkania to my bardzo chętni jak zawsze, tylko nie wiem co wydarzy się do czwartku ;)
Ale superanck album:) Świetny pomysł :)))

Takie drobinki były te nasze maluchy. Ostatnio pakowałam niepotrzebne już rzeczy Jasia i tak patrzałam na te niedrapki że takie malutkie, a tu na zdjęciu takie wielgachne na Jaśku :)
Dziewczyny- polecam Wam konika morskiego z FP, o takiego
http://www.zabawkiph.pl/fisher-price-konik-morski.html
Mała dostała przedwczoraj- rewelacja! 2 razy puszczony wieczorem i zasnęła sama w łóżeczku, w ogóle nie kwękała.
Świetny ten konik:)
On ma kilka melodyjek, łagodnie sobie grają i słychać też plusk wody. Naprawdę, jak Małgośka mi stękała po kąpieli do 21- tak wczoraj padła przy tym o 20.30. Fajne jest to, że wystarczy nacisnąć na brzuszek delikatnie, więc większe dziecko samo sobie włączy.
Eh, za moich czasów to nie było takich zabawek...:)
Ja na razie ,odpukać, nie mam problemów by małego uśpić- przychodzi jego pora i po prostu idzie spać:)
nasz tez sam pada, co prawda w lezaczku, bo chce byc z nami, ale przy najmniej nie usypia juz przy cycu i nie na raczkach...
dziewczyny, planujecie jakies dalsze wakacje z dzieciaczkami?
no i jakie macie plany, jesli chodzi o powrot do pracy? bo ja zaczełam się gryźć tym tematem...
No ja nie mam dylematów, bo nie pracowałam, więc i nie mam gdzie wracać:)

A co do wakacji - mieliśmy jechać na mazury we wrześniu z małym ale się spłukaliśmy na sprawy ważniejsze i nie jedziemy. Ruszamy dopiero w okolicach świąt na dłuższą wyprawę do Londynu w odwiedziny do mojego brata.
Robicie sesje fotograficzne swoim dzieciaczkom? Ale takie u profesjonalistów?:) A jak tak to u kogo:)
Tea - ja będę robić u tego samego co sesję brzuszkową (mam na fb) - http://www.wojciechpiskorski.pl
Staś i Róża dodani!

Co do sesji to tez myslalam zeby zrobic jakos na dniach na 3 miesiace :)
Ninuska chcesz kluska?
margos a ile piskorski bierze za sesję?
No właśnie dziś będę dzwonić się umawiać to się dokładnie dowiem. Bo wiem że inaczej za domową a inaczej za plenerową, a ja chcę na pewno plener. Dam znać wieczorkiem. Ale nie jest bardzo drogi, to na pewno.
Robię nową listę na ten tydzień żeby was zmotywować :)
Czwartek 12 babycafe
1.Sonia i Ksawery
Tea - specjalnie dla Ciebie, choć liczę, że mimo wszystko będziesz:)

http://img685.imageshack.us/img685/7461/foty128i.jpg
http://img232.imageshack.us/img232/240/foty126.jpg
karinkakk, fajny album, wpisz prosze imie mojego synka - Olaf, bo tak dziwnie jak jest tylko podpisany moim nickiem :-)

u nas rytm dnia juz sie raczej zarysowal, choc oczywiscie roznie bywa.

wakacje w tym roku tak jak juz wczesniej pisalam to wyjazd do Polski, niezla przeprawa nas czeka, bo jedziemy autem.

a jesli chodzi o powrot do pracy to ja narazie zostaje w domu, z czego puki co bardzo sie ciesze, bo fajne jest to mamusiowanie :-)
wow margos super w tej fryzurce!!!
enjoy Olaf bardzo ładne imię :)
My jedziemy z małym 12 lipca na mazury. Muszę kupić łóżeczko turystyczne...polecacie jakieś?
Karinka dzieki :)
margos ale super fryc! :)
My jedziemy w gory w polowie lipca. potem mam nadzieje ze jeszcze gdzies.
a d o pracy zamierzam wrocic - mysle ze od polowy pazdziernika bo mam sporo zaleglego urlopu.
Margos fryzurka ekstra:) Bardzo Ci pasuje:) A wierz mi że ja nie lubię krótkich włosów:) No mam zabiegany tydzień więc raczej odpadam bo w czwartek szczepienie kolejne...
Daj znać ile wziął za sesje..
No i jaką sesje planujesz? z mężem, ty i dziecko czy samo dziecko:)
Raczej samo dziecko, ale pewnie kilka z nami też zrobimy.
Czesc dziewczyny, córa konczy za kilka dni 4 miesiace i zamierzam zacząc dawać jej jakies nowe smakolyki do jedzenia:) Macie może jakac książke godną polecenia?? Pozdrawiam,
Amelka tu jak miala ok. 40 minut ;)

image

a tu nastepnego dnia ;)
image

image
karina wysle ci julke za chwile

my bardzo polecamy wakacje, oboje odpoczelismy tzn ja od ciaglego zajmowania sie julka, jak bardzo ja kocham czasami mam dosc gugania 7 dni w tygodniu a maz od praacy i z radoscia zajal sie mala, do tego stopnia ze po paru dniach tylko za nim wodzila oczami a nie za mna jak przed wyjazdem. bardzo im sie przydal ten tydzien razem a ja poczytalam ksiazki nawet sie opalalam.
ja definitywnie wracam do pracy ale w marcu ,tu daja rok urlopu nie caly platny ale damy rade, a nie chce jej za wczesnie zostawiac.
margos jak bedzies w londynie to mam nadzieje uda nam sie spotkac.

ja sie wlasnie zorientowalam ze moze i bilety zabookowane ale paszportu dla Julii nie mam wiec sie wzielam za wyrabianie, na szczescie angielski wiec mniej zachodu niz z polskim a ten wyrobie w gdansku
acha na wakacje spakowalam pol domu ale wszystko sie przydalo, nie wiem jak ja sie spakuje do polski
wyslalam zdjecia, miala na nim 1 dzien
margos fajna fryzurka :)

My lecimy za tydzień do Polski. Aż sie boję pakowac. W sumie i tak luz bo wózek, fotelik pożyczamy od brata więc mniej do taszczenia na lotnisku ;) Zobaczymy jak młody zniesie lot:)
walerka, fajnie ze urlop udany.

my wyjezdzamy za miesiac, juz sie boje tego pakowania, chyba jakas liste bede musiala zrobic.
lucy, widze, ze podobny strach nas ogarnia, haha..
ja przez tydzien robilam liste pirdol ktore uzywam np szczotka do butelek, co uzylam to pisalam zeby nie zapomniec, zdalo rezultat. nie zazdroszcze jazdy samochodem ale latwiej sie pakowac
Witam, zdjecia dodane i uaktualnione :)

Margos bardzo Ci do twarzy :)

No my na wakacje w przyszlym tyg... jakos pakowania sie nie boje, tak jak walerka robie listy ;p nawet na zakupy lista sie komponuje kilka dni ;) Pozniej we wrzesniu na Mazury z Groupona.

A praca to jak sie obronie (luty ;p), puki co mam kilka zlecen no i dyplom na glowie....
Ninuska chcesz kluska?
karina gdzie jedziecie na mazury z groupona? bo my właśnie jedziemy 12 lipca
gdzies blisko Ełku, nie pamietam dokladnie nazwy... skusily mnie konie w okolicy :)
Ninuska chcesz kluska?
Pisz :) my tam jedziemy z groupona
Ha! To niezle :) Kiedy rezerwowaliście? Wstyd sie przyznac ale jeszcze tego nie zrobilam... codziennie wieczorem mysle zeby to zrobic rano i zapominam ;/ mam nadzieje ze beda terminy, chcemy przedluzyc do tygodnia. Koniecznie bedziesz musiala zdac relacje!
Ninuska chcesz kluska?
My też chcieliśmy przedłużyć ale chyba nie damy rady. Jak dzwoniłam to ogólnie w tygodniu bez problemu ale weekendy do września mają zajęte. A i dzwonić nie musisz tylko maila wyślij, bo mi i tak kazała potem mailowo...podajesz termin i kod groupona :)
Ok! Zabieram sie za pisanie maila :)
Ninuska chcesz kluska?
Margos mam pytanko - bedziecie w srode po 10 w domu?
Jesli aktualna jest mozliwosc przymiarki Stacha w Tuli to chetnie bym skorzystała... na 10 jestesmy w przychodni, wiec jak by Wam pasowalo to moglibysmy podejsc.
Ulka - hahaha. Nie uwierzysz - my jesteśmy w przychodni na 9:45:) Więc potem sobie pójdziemy do mnie na kawę:)
Walerko,

nie wyrabiaj polskiego paszportu bo ci sie nie przyda, a pelno zachodu plus tatus musi byc obecny itp...bo nazwisko tatunsia ma prawda? i tak bedziesz jezdzila na brytyjskim, i ja mialam dodatkowy problem, bo ja i corka mamy inne nazwiska, i w PL sie rzucali, ale wy macie takie same, wiec nie bedzie problemu, a ostatnio mnie poinstruowali, ze jak mam dowod osobisty to na granicy w pl mam legitymowac sie dowodem polskim, a w uk brytyjskim, wiec i tak woze do PL paszport brytyjski i dowod osobisyu...a jak jezdzimy nie do polski to tylko brytyjski, aby juz nie mieszac itp...lepeij wydaj kase na rotawirusy...
ps.super, ze urlop udany...i daj znac, jak bedziesz w londku, ja zawsze moge wczesniej wyrwac sie hihi
A moje dziecko jakieś dziwne ostatnio. Od paru dni strasznie płacze w kąpieli, czego wcześniej nie robił :/ A druga sprawa która mnie martwi to zwiększył ilość pobudek w nocy....od dwóch nocy budzi się o 12 :/ potem 3.30...a potem to już co chwilę 4,5,6,7 :/ Czyli śpi tak jak spał w pierwszym miesiącu swojego życia! A ja mam dość, jestem nieprzytomna :(
Sonia - mój tez w kąpieli się drze od dwóch dni. Ale za to drugi dzień zasypia o 20. Coś za coś:) NIe wiem od czego to, ale od dwoch dni zaciemniam totalnie pokój - może to to? A co najsmieszniejsze - chodzi wcześniej spać, ale wstaje dalej o tej samej godzinie. Cieszy mnie to....

Ale z ta kąpielą to też nie wiem o co chodzi. Do tej pory uwielbiał..

A jak tam czwartek? Baby cafe 12:

1. Margos i Staś
Sonia wspolczuje..tak to jest z tymi dzieciaczkami..moja kumpela ma synka 7 miesiecznego i juz od dawna przesypial cale noce a od tygodnia budzi sie w nocy co godzine na przytulenie..
my sie cieszymy, ze cos sie poprawia a za jakis czas znowu zupelnie wszystko inaczej wyglada...
mojej tez sie cos ostatnio stalo bo tak zasypiala 19.30-20.30 o 21 juz zawsze spala a od kilku dni 21 i sie smieje...ja juz padnieta po calym dniu gugania i o 21 bym chciala miec spokoj a ona nie chce spac..
sonia a moze sproboj sztucznym nakarmic na noc i zobaczysz czy podziala... podpatrzylam u styczniowych ze daja butle i potem jeszcze cyckiem dokarmiala, co do kapieli nie pomoge bo mala juz lubi ;p chyba ze jest zmeczona to troche pojeczy :)
Ninuska chcesz kluska?
sto lat dla Ninki na te 3 miesiace;p
Sto lat sto lat!!!
ooo sprobuje dzis zaciemnic pokoj bo mam rolety przepuszczajace swiatlo i za ciemno to o 20 w pokoju nie jest:)moze zadziala:)
Sonia85,nie jesteś sama.Mój Mały też-jak wcześniej spał od 20.30 do 5-6rano bez przerwy,tak teraz budzi się kilka razy w nocy:(i w dodatku zrobił się z Niego Straszny Niejadek.
Ivvka nie strasz tymi pobudkami ;)
Mój dziś spał do 8.30, ale jakoś bardzo późno zasnął.
Natomiast ja jestem typową sową i dopóki jestem na macierzyńskim taki system bardzo mi odpowiada.
Margos nieźle z tymi wizytami hehehe
Fajnie, zatem do zobaczenia jutro.
Nie mam za to pomyslu na dzisiejszy dzień hehe
Dziękujemy dziekujemy :)

moja czasem ok 2-3 meczą baki... czasem sie obudzi ale najczesciej tylko posteka i pierdzi i spi dalej ;p a jak sie juz obudzi to herbatke albo wode dostaje
Ninuska chcesz kluska?
Ulka - to dawaj na spacer!
Dzisiaj wieczorem nakarmię cycem a potem dopcham butlą i zobaczę czy będzie jakaś różnica. Ale też mi się wydaje że wybudza go coś innego...bo jak go karmiłam np o 4.30 a o 5.30 już znowu ryk to wątpię że w pół godziny zgłodniał, wzięłam go do siebie i zatkałam smoczkiem i przespał do 6...kurde a myślałam że magiczne 3 miesiące pomogą w tych problemach brzuszkowych... :/

Czwartek babycafe 12
1. Margos i Staś
2. Sonia i Ksawery
Margos na 13 sie pewnie zbierzemy. gdzie proponujesz?
Czwartek babycafe 12
1. Margos i Staś
2. Sonia i Ksawery
3. Karina i Nina
Ninuska chcesz kluska?
Przyszła moja chusta! :) Czekam z niecierpliwością aż mój dzieć się obudzi żeby wypróbować
Sonia, a jaką zamówiłaś?
kółkową http://www.vombati.eu/
doradzcie prosze. jakie mleko modyfikowane kupic, z tych dostepnych w Pl, zeby bylo ok przy skazie bialkowej i do tego moj synek to straszny ulewak? bo tak pomyslalam, ze na ewentualne wyjscie kupie modyfikowane, bo ze sciaganiem mecze sie strasznie.
Bebilon pepti podobno jest super.:)
Bebilon AR jest dla Maluchów,które ulewają.Mam nawet w domu całą puszkę na oddanie,bo wysłałam raz Mojego narzeczonego na zakupy i zamiast Bebilon Comfort na zaparcia to kupił AR:)
Jak masz całą nieotwartą to ja chętnie odkupie:) Bo my chyba nigdy nie pożegnamy się z tym mlekiem AR:)
Enjoy, my jesteśmy na Bebilonie Pepti. W porównaniu do zwykłego mleka jest w smaku dość gorzki, ale i tak lepszy niż Nutramigen. Po AR małą wysypywało.
Już całkowicie odstawiłam karmienie piersią, bo z rzeczy, które jej nie uczulały to tylko kurczak i ryż. Nawet po kromce chleba miała wysypkę.
my tez na bebilonie pepti, czasem wyskoczy jej pojedyncza krostka ale juz nie tak jak wczesniej :)

sonia... ratunku! moj narzeczony ma jakies spotkanie w pracy i nie moze jechac z nami na basen... mozemy sie sie zabrac z wami? pleaseeee :)
Ninuska chcesz kluska?
margos, dzieki za spotkanie :)
my wlasnie wrocilismy z mamazen i kupilismy jednak bondolino bo tuli sporo za szerokie bylo.oby tylko stach chciał w nim siedziec....
karina, sonia dajcie znac jak tam wrazenia z basenu! :)
karina możemy spróbować z tym że moje auto małe więc może być ciasno :)
wyprobowalam przyciemnienie pokoju i mala po 20 zasnela wiec super...ciekawe jak bedzie jutro:)
sonia, i jak chusta?ja tez sie przymierzam do kółkowej...
chusta super tylko musze dojść do wprawy w wkładaniu synka.
No i nakarmiłam mojego z cyca a potem dałam mm i wychlał jeszcze 50ml. Ciekawe czy to coś da...
Ivvka - u mnie to już 3 dzien z rzędu. spi od 20 - normalnie nie wiem co ze sobą zrobić:) Wlaśnie siedzę z maseczką na twarzy:) I może zaszaleje i nawet paznokcie umaluję?:)

Sonia - trzymam kciuki żeby to cos dało.

Ulka - dzięki również. Było przemilo:) Tylko czemu sobie spaliłam dekolt????????
hej:)

Karinkakk - najlepszego dla Ninki na te 3 miesiące :)

A my dzis po wizycie u lekarza, tym razem zdiagnozował u młodego egzemę :/ Niestety mówił tylko o leczeniu skutków ale ja bym chciała wyeleminowac przyczynę.
ehhh... teraz cięzkie zadanie przede mną - znalezienie alergenu.

Jak myślicie lepiej w Polsce uderzyc do dermatologa czy alergologa?
oj lucy nie pomogę, nie mam z tymi sprawami styczności
margos własnie wyszłam spod prysznica i zauwazyłam ze tez mam podpalony dekolt hehe
witajcie z rana :)
Ale pogoda! buuu, a słyszałam, że miały wrócić upały!
Niemniej życzę wszystkim miłego dnia! :)
Ja tam się cieszę, bo upałów i walącego słońca nie cierpię ;) Jutro jadę na polowanie- szukam kiecki na chrzest. Pewnie skończy się jak zwykle- 4 godziny łażenia i nic.
lucy, ja bym na Twoim miejscu poszla do dobrego pediatry, moze cos poradzi, a jak nie to z pewnoscia pokieruje dalej.
Ulka - jak dalaś radę wstać. U mnie ciężko z tym było.

Podobno jeszcze dziś ma się wypogodzić, choć mi tam taka pogoda nie przeszkadza bo też nie lubię walącego słońca.

Sonia - jak tam po USG??
budzik margos budzik ;)
stachu jeszcze spi...
koncze to sciaganie i lece go budzic bo do lekarza sie spoznimy!
paskudka - powodzenia w "łowach" ;)
sonia i jak nocka? u mnie pobudka o 5.30 ale splala potem do 9.30 i nie obudzila sie w srodku nocy wiec baardzo dobrze :)

pogoda straszna... idziemy wyprobowac Multibabykino :)
Ninuska chcesz kluska?
O fajnie Karina z tym kinem! Z narzeczonym idziesz?
U mnie nocka lepiej. Obudził się o 12 ale mąż go zatkał smoczkiem i zasnął spowrotem, potem 3 karmienie i 6.30 spaliśmy potem do 9 więc luz.
USG nic nie wykazało więc lekarz powiedział żeby nic z tym ulewaniem nie robić skoro przybiera na wadze.
Kurde co to za pogoda!!! To mają być wakacje?! Ktoś wie jak będzie jutro, czy nasze spotkanie wypali?
Wg trzech prognoz pogody jutro u nas ma nie być deszczu, ale może być "pod chmurką" i około 20-23 stopni. (Wieczorny rytuał mojej teściowej- skacze po kanałach, żeby załapać jak najwięcej prognoz pogody. A tvn meteo to mogłoby lecieć non stop dla niej...)
sonia tak, cala rodzinka idziemy :)
Ninuska chcesz kluska?
Karina to zdaj relacje jak było!
Czyli spotkanie jutrzejsze aktualne :)

Czytam tak Was drogie panie od wielu miesiecy,licząc na to że znajdę trochę porad dotyczących wychowywania dziecka,którym

i muszę ,po prostu muszę podzielić się swoimi spostrzeżeniami. Z tego co widzę całe życie współczesnych mam polega na kupowaniu najbardziej lanserskich rzeczy dla swoich pociech (teksty typu ,żyrafka się u mnie nie sprawdziła ,ale i tak ją kupiłam mnie rozwalają). Czy robicie coś pożytecznego w ogóle dla tych dzieci? Wymiana osiągnięć zakupowych jest po prostu już żenująca. Baseny, kino (świetny plan swoja drogą zabierać tak małe dzieci do kina - no tak ,niech sie przyzwyczajają do telewizji ,będziecie miały więcej czasu na zakupy), chwalenie się prezentami z chrzcin, a najlepsze wtrącanie "mimochodem" tekstów typu "dzisiaj jedziemy poszukać domu , ach to takie męczące" .Powiem szczerze - jestescie śmieszne i szkoda niestety tych dzieci.Wyrosną na takich samych materialistów jak wy. Dobrze,że macie forum - przynajmniej możecie podzielić się z innymi jak jest wam dobrze i ile macie kasy. Ale to co jest jeszcze bardziej komiczne to wasze podejście chore do wychowywania tych dzieci, tekst o tym, czy po piwie karmi mozna karmić dziecko czy może lepiej odczekać 2 lata jest po prostu rewelacyjny ,tak samo jak i rośnięcie zębów wieku 2 miesięcy . Się weźcie do roboty kobity ,bo wam niestety odbija . Mężuś w robocie tyra na żyrafkę sophie a wy siedzicie ,żrecie i szukacie tylko okazji żeby powydawać pieniądze na lewo i prawo . Tyle w tym temacie, piszcie sobie dalej o tym jak to kupujecie skarpety dzieciakom ,takie specjalne za 550zł i jakie sa super ,a ja spadam bo mi się zebrało po ostatnich waszych postach .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
yyyy.....o co kaman?
ha ha nie myslalam jeszcze o skarpetkach za 500zl ale kto wie :D:D:D
A jakiś sfrustrowany rodzic i tyle:) Nie ma co się takim przejmować...
Hej dziewczyny długo się nie odzywałam u nas jest wszystko ok córcia rośnie jak na drożdżach (3 miesiące już zleciało nie wiem kiedy ) nie mogę ze śmiechu wytrzymać chyba ktoś tu pomylił forum jak tej ,,pani": ) się nie podoba to niech nieczyta nikt jej nie każe hahhaha,ale nakrzyczała na nas straszne rzeczy heheeeeeee
Nie no chora psychicznie kobieta wiadomo na forum więcej odwagi się ma jeszcze nik tymczasowy ehhh szkoda gadać ja proponuje żeby wątek zablokować dla osób trzecich takich jak ta kobita napewno jest taka możliwość...

image
twardziel/twardzielka z Ciebie mires ze i tak wytrzymałes z nami te kilka miesiecy. Oby Cie zgaga nie złapała. Basen, kino i inne przyjemności, wiadomo, zakazane dla młodych matek. Najlepiej siedziec w domu, podczytywac forum. Cieszę się bardzo że podzieliłes się z nami Twoimi drogocennymi spostrzeżeniami. Mam prośbę, możesz podac linka do Tych skarpetek? Jak tylko przeczytałam cenę moje dziecko MUSI je miec. Dobry lans nigdy nie jest zły :)
A ja polecę zaraz do sklepu i kupie jak są:) Dla mojego dziecka wszystko co najlepsze:) Żyrafkę też kupie dla lansu a co:) Wracając pójdę do kina a wieczorem założę elegancką koszulkę Wojtkowi i na dyskotekę.. nie zapominając że moje dziecko cały dzień spędza przed telewizorem bo mamusia maluje paznokcie:)

Niektórym się nudzi i robią aferę hehe
tea ale zaszalalas hihihih
tea18 dokładnie tak !!!!!!!!!!!!!
witaj gonia po długim czasie, ale wyczaiłas moment :)

A ja się pochwalę (sorry mires) - mój mału klocu ma 7220g i 62cm. Niestety rośnie nie w tą stronę ;)
I po nowym kremie jaki używamy od wczoraj skórka wygląda trochę lepiej.
Enjoy masz rację - poczekam i zobacze co powie pediatra.
a do nas wlasnie przyszla zyrafka i Julia sie lansuje uderzajac nia w glowe:D
Wow lucy - nieźle ten Twój brzdąc rośnie:-)

My mamy ostatnio gorsze dni. Mały dużo razy budzi się w nocy i potem od ok. 5 nie chce spać:/ Nie wiem dlaczego tak mu się odmieniło..;/

A w dzień mały ryczek. Nic mu raczej nie jest, bo i bąki puszcza i kupki robi, karmie kiedy chce i ile. Jedyne co mi przychodzi do głowy to ząbki albo to, że nie może zasnąć. Ale robię co mogę: śpiewam, noszę, Kołyszę, a on i tak ryczy..;/ Już padam na buźkę...
mires, hahaha... z Ciebie to dopiero musi byc desperatka, skoro czytasz temat, ktory nawet Cie nie dotyczy, znajdz sobie dziewczyno jakies ciekawsze hobby.
a tak wracajac do pytan, ktore niektorym wydaja sie glupie :-)

sonia, wyslali Was na usg z powodu ulewania?

lucy, jaki krem zaczelas uzywac? podobno Emolium specjalny jest dobry na problemy ze skora na podlozu alergicznym.
o cholibka... zawrzało ;p

powiem wam ze wlasnie wrocilam z lansu w kinie i cholera zapomnialam zeby Nine twarza do ekranu ustawic wiec se nie poogladala ;p
Bylo spoko!

no takze tego... lece sie szykowac na lansik w Aquaparku :D
Ninuska chcesz kluska?
ahh i po drodze do banku popatrzec na te moje tłuściutkie miliony na koncie.... ;)
Ninuska chcesz kluska?
Dziewczyny,coooo to było???
nasz fanclub ;)
trzeba podziękować koleżance że nas tak pilnie czytuje:) Ja ledwo mam czas na ten jeden wątek a koleżanka czytuje wszystkie:)
Musi poświęcać masę czasu na trójmiasto.pl....
Tea...a mogę się tak z Wami polansować? Zwłaszcza tym, ze memu dziecku idą zęby??? To takie trendy!!! :D:D:D

Ale frustratko - o ja Cię nie mogę...aż mnie zatkało.

Dziewczyny, ja jutro mam w planie być, ale nie wiem czy się nie spóźnie - po drodze fryzjer, kosmetyczka, lans z wózkiem w starbucksie, krótki szał na wyprzedażach w Bandyckiej (podobno te skarpety już za 200 zł - nie przepuszczę takiej okazji). Ale potem będę, będę. Zakupię herbatkę za 10,50 i będę się lansować - mam nadzieję, że razem z Wami, bo jednak co to za lans w samotności:)
No wiesz ja tam na byle promocje za 200 zł to się nie pisze... phi przeceny.. tylko rzeczy najwyższej jakości i ceny przy okazji:)
Do tego lansu to chyba powinnyśmy kupić szpilki 12cm i przejść się po długiej.. oczywiście najpierw fryzjer, solarium i Dolce&Gabbana:)
Po Długiej???? Długa jest dla frajerów. Po Monciaku!!! I masz racje - przeceny to siara. No to będę w takim razie punktualnie. Wypatrujcie kubka od sturbucksa - iPoda niestety nie mam:(
No ja z chęcią bym dołączyła ale ruszyło mnie sumienie i jutro zamiast lansu zrobię obiad i posprzątam:)
ale mam dzis ubaw z naszych wypowiedzi haha...lans góruje:D
w sumie to przynajmniej nam babka forum rozruszała:)
kabaret za free hahhaa...pekam ze smiechu jak to czytam;d
A ja wróciłam z lansu w aquaparku! :) Było super!!! Rośnie mi mały pływak...Ksawery był zachwycony.

Jutro będę ale niestety niedługo bo o 14 muszę mojej mamie w pracy pomóc.

A i odpowiadam na pytanie, byłam na usg brzuszka bo mały płacze przy piersi i szukam powodu.
ale dziewczyny prosze, przeciez to o mnie meczy mnie szukanie domu i mam zoske zyrafe. zaraz sie dowiem ze mi sie poprzwracalo bo mieszkam w uk, maz na zmywaku pracuje a ja dame udaje. hehe, ktos rzeczywiscie sie nudzi boo aj nawet sama zapomnialam ze medzilam tu na temat kupna domu.

moje malenstwo sie przeziebilo, ma katar i kaszel i budzi ja to jak spi, biedna sie meczy. mialam ja przeniesc do osobnego pokoju ale teraz poczekam jak jej przejdzie, na szczescie moe jesc i smoka ssac
walerka sie tu juz nie lansuj ze macie osobny pokoj dla Julki bo cie zje ;p

Ninka tak sobie po basenie, niewiele dzis spala i troche zmeczona - za to Ksawery bomba! sonia bedzie teraz codziennie biegac na kapiele :)

ja raczej powinnam byc punktualnie :)
Ninuska chcesz kluska?
Laski, jesteście rewelacyjne- śmiałam się tak, ze czkawki dostałam :)
Małgośka jak ma katar to dosłownie kropelkę Olbas Oil w róg łóżeczka (od strony nóżek, nie głowy)- odtyka ją trochę. A katar ma co chwilę. Niby pediatra mówi, że taka jej uroda, ale coś czuję, że ma krzywą przegrodę.
mój ma "katar" jak płacze ale jak wyczyszczę fridą to potem nic nie leci...więc to chyba nic groźnego.
No i dzisiaj po wieczornym cycu znowu dałam butlę i znowu wychlał 50ml...widocznie tyle mu brakuje. Po tym dniu pełnym wrażeń mam nadzieję, że będzie spał ładnie!
Teraz wam zazdroszczę tego basenu ale dla mnie to zdecydowanie za daleko:(
Enjoy - używamy teraz Doublebase gel. Mały wciąż sie drapie ale już mniej.

Dzisiaj młody dostał czkawki i też mu się zapada klata, więc pewnie to norma.

Karinkakk, Sonia - wstydu nie macie! Basen, Karinkakk jeszcze kino i bank - nie za dużo tego lansu na jeden dzień?! :)

Fajnie pewnie wygladają takie maluszki w basenie. U mnie to mąż chce na jesien polansowac się na basenie z młodym.

Jutro musimy się wbic na szczepienie, termin oczywiscie znowu dostalismy inny, inaczej nici z poniedziałkowej podróży do PL.
Witamy wieczornie :)
Powinnismy sie pojawic jutro na kawke :)
lucy - trzymam kciuki za szczepienie :)
A nas nie będzie:( Całą noc bolał mnie ząb także dziś przymusowy dentysta i odsypianie, bo ledwie widzę na oczy:(:(:(
u nas dalej przeziebienie i kaszel, bez goraczki ale radosna jest bardzo wiec chyba wsio ok i je ladnie

mam pytanie do mam dzieci 3 misiace i powyzej czy wasze dzieci chwytaja juz zabawki. julka czaly czas zwlaszcza w jednej raczce ma kciuk zamkniety we wnetrzu dloni, druga jej sie ostatnio otworzyla ale tez czesto tak trzyma. wiem ze moze to byc oznaka prob;lemow neurologicznych ale moze po prostu dluzej jej to zajmuje, nie wiem czy siie przejmowac, do tego jak zasypia odchyla glowe na bok i do gory i ma czesto stopy odciagniete i podwiniete paluszki. glowke ladnie trzyma, chociaz jej sie chybcze od czasu do czasu ale to normalne bo dopiro sie nauczyla w ostatnich 2 tyg
Walerka - u nas chwytania jeszcze nie ma. Kciuki wysunął tez dopiero niedawno. Mysle, że nie ma się czym martwić na taki etapie. Mój np. jeszcze nawet nie bardzo podnosi główkę jak jest na brzuchu - tylko tak na 5-10 cm. Lekarka powiedziała, ze ma jeszcze czas i żeby się na razie nie martwić.
Walerka u mojej Juli podobnie jak u Twojej wiec chyba to normalne...coraz czesciej raczki otwiera ale czesto ma je jeszcze zacisniete..spi tez z odchylona glowa:)
Mój ma zaciśnięte jak jest wkurzony a tak to bawi się paluszkami, rączkami, próbuje coś chwytać ale słabo narazie mu to wychodzi. Mój synuś ma dzisiaj 3 miesiące!!!! :) Nie mogłam się doczekać tej pięknej daty, ale z tego co widzę to nie oznacza koniec problemów brzuszkowych.

No i co z tą pogodą??? Co z spotkaniem będzie ktoś?
dzieki dziewczyny, tak sobie mysle ze po prostu jej to troche wolniej idzie ale juz otwiera, do tego gowniara nauczyla sie lapac rzeczy i do pchac do buzi nie uzywajac kciuka wiec jej otwieram raczke i wkladam rzeczy prawidlowo. ups zaraz sie dowiem ze dziecko maltretuje :-)
moj synek to ma wogole jakby jedna strone silniejsza (jak lezy na brzuszku to przekreca sie na plecy zawsze w jedna strone lub jak lezy na plecjach to przesuwa sie tez zawsze w jedna), rozmawialam o tym z pediatra i dala nam skierowanie do fizjoterapeuty dzieciecego i wlasnie u niego bylismy. babka mowi, ze minimalnie to u niego widac (no ale ja jak spedzam z nim tyle czasu to widze to), wiec zaden problem, ale pokazala pare cwiczen jakie z nim robic. ogolnie cwiczenia polegaja na tym zeby rozruszac ta druga stone, nic specjanego. zostalo mu to jeszcze z okresu plodowego najprawdopodobniej, bo rzeczywiscie ulozony byl tak, ze prawa strona miala mniej miejsca, a ja mialam maly brzuszek, wiec mial ciasno.

z chwytaniem tez wciaz slabo, tzn np mnie za ubrania lapie lub pieluche tetrowa, ale zabawki tylko jak mu wloze w raczke to potrzyma, ale jakby nieswiadomie. tez wciaz czesto ma piastki zacisniete - fizjoterapeutka mowila zeby poprostu delikatnie otwierac. i ogolnie starac sie zeby dziecko bylo rozluznione czyli najlepsza pozycja to z nozkami uniesionymi nad brzuszkiem (bo moj synek czesto prostuje i stuka pietami w podloze) - mam np cos podkladac pod pupe, zeby nozki nie stukaly. rzeczywiscie jak jest tak rozluzniony to odrazu raczki tez otwiera.

ale sie rozpisalam :-)
a dzieki
julka jak jest rozluzniona to tez otwiera i tez ma jedna strone silniejsza ale druga nadgania.
a jakie cwiczenia?
hej, to kto bedzie?my na 12 sie nie wyrobimy, wiec nie wiem czy przyjezdzac
my mozeby byc ok 13, ulka?
Ninuska chcesz kluska?
my damy rade pewnie na 12.30 :)
postaram sie szybciej zebrac zebys sama nie siedziala :)
Ninuska chcesz kluska?
ok :) bedziemy czekac :)
sonia tez wpadajcie! my tez za dlugo nie mozemy byc, ale choc kawke spijemy!
To o której bo nie wiem czy się już szykować...12.30???
pewnie ok 12.45 ;)
np pupe troche uniesc do gory jedna reka, a druga tak jakby szturchac ta slabsza nozke, zeby wykonywala ruch w strone drugiej nozki. po chwili dziecko pod wplywem tych ruchow przekreca sie na boczek.

albo tez przy uniesionej lekko pupie gilkotac dziecko za brzuszek, zeby podciagalo nozki miesniami brzucha.

lub kilka powtorzen raczka do przeciwleglego kolanka.

i mam to robic kilka razy dziennie np przy przewijaniu. a i jeszcze noszac dziecko dobrze brac je w takiej pozycji zeby przyciagac nozki do brzuszka, w takiej jakby pozycji kolyski. wszystko po to zeby rozluzniac dziecko.
Hej :)

Udało się, już po szczepieniu. Dzisiaj troszkę większy płacz bo były 3 wkłucia. Biedne te maleństwa na tych szczepieniach :(

Mój Jaśko to w ostatnich dniach dopiero zaczął sam chwytac te większe rzeczy, mimo że kciuków nie miał zaciśnietych do środka. Ponoc właśnie najlepiej dawac zabawki o wiekszych kształtach, zacisnietą rączke mozna głaskac po wierzchniej stronie i paluszki tez powinny sie rozluzniac :)

Walerka a dla Julci szybkiego pozbycia się katarku życze:)
Sonia,Wszystkiego Najlepszego Dla Ksawerego na te 3miesiące!!!
Niech Zdrowo Rośnie:)
Dziewczyny, a czy ktoraś z Was ma konika morskiego z fisher price? Bo zamierzam kupić, ale nie wiem czy warto i gdzie go można dostać w Trójmieście?
ja wlasnie czekam na kuriera:) z konikiem
mam nadzieje ze sie sprawdzi:)
Sonia - najlepszego dla Ksawerego !

Kosmisia - wcześniej w tym wątku tego konika polecała Paskudka:)
Właśnie zastanawiam się czy zamówić z allegro czy gdzieś w sklepie. Mąż sprawdzi ceny w sklepie:-) Same dobre opinie o nim słyszę:-)
najlepszego dla Ksawerego :)
Dzięki dziewczyny! Ksawery narazie to dzisiaj jakiś marudny na te 3 miesiące :/
Karina ile Ninka Ci je mleka? Ja dzisiaj wieczorem za Twoją radą dałam małemu butle mm i zjadł 100ml, więcej nie dało się w niego wcisnąć. Czy to nie jest za mało jak na 3 miesięczne dziecko?
moja dzis znowu miala slabszy dzien z jedzeniema 3 dni temu jadla juz ponad 800(jak na nia to duzo na dobe) a dzis przy 2 karmieniach nie chciala jesc wreszcie zjada ale tylko 50 a za drugim razem40 za to jak przychodzi wieczor to 130 zjadla bez problemu...dziwna sprawa:)
u nas dziwna sprawa, Julka padla o 19 zasnela mi na rekach co jej sie zadko zdarza, chyba jednak chorobsko ja trzyma. ide jutro do lekarza, niech ja oslucha. malo spala w ciagu dnia, pewnie dlatego tez i padla.
ivvka - moze ci za to dłuzej pospi :)
dzis ekspresowe wrecz spotkanie :)
my dopiero godzine temu wrocilismy!
pogoda sie poprawila i siedzielismy nad morzem
Ale mam zmartwienie, bo Stachowi jednak nie pasuje to nosidło :(:(:(
Dżizas, ale jestem niewyspana. Małgosię bolał brzuch- bo KTOŚ nasypał za dużo mm do butelki. Z niewyspania w pewnym momencie chciałam zatkać smoczkiem męża, bo zaczął chrapać...

Konik morski jest naprawdę rewelacyjny- w dziesięc minut Małgośka odpada.

No i kupiłam kieckę na chrzest- http://happymum.pl/sklep3/zdj/lista/d335.jpg
ładnie ukrywa pociążową fałdkę i wcale nie wygląda jak sukienka dla kobiety w ciąży ;)
Ulka nastepnym razem dluzej posiedzimy:)zdecydowalismy sie wpasc w ostatniej chwili i jeszcze mielismy cos do zalatwienia:)
Co do Dluzszego spania to masz racje..jeszcze spi:)juz 3 dzien i to po tym jak zaciemnilam pokoj:)
Margos dzieki za rade:) oby dalej tak ladnie dlugo spala:)
Ciekawe jak dzis z jedzeniem.
Jutro jedziemy na domek to moze w tych lasach bedzie dluzej spala w dzien...to swierze powietrze ten szum drzew hihi..

Paskudka sliczna sukienka!!!ja na chrzest kupilam kiece ale jak ja w domu przymierzylam to stwierdzilam, ze jeszcze musze z 10kg zgubic zeby ja zalozyc i poszlam w jakiejs starej sukience:)
Ivvka - mój też lepiej śpi i myślę, że to ta ciemność.

Ulka - daj Stachowi kilka dni..próbuj codziennie na kilka minut. Nie poddawaj się po kilku pierwszych razac trzymam kciuki bo nosidło jest super i wierzę, ze mały je polubi.
Ivvka, dziękuję :) Problem w tym, że w żadną sukienkę sprzed ciąży się nie mieszczę, a jak się już mieszczę, to wyglądam jak poupychany baleron- zupełnie nie wiem, jak sobie poradzić z pociążowym brzuchem :(

Jak będziecie w lesie, to uważajcie na kleszcze. Nie wiem, gdzie konkretnie jedziecie, ale zwłaszcza na kaszubach jest od cholery tego draństwa.
no moja juz sie wybudza ale i tak pieknie spala:)o 3 i o 6 karmienie i zwykle juz by mi od 6 nie spala a tak prawie do 9 :) jestem zachwycona hahaha
no na kaszuby i tez sie boje troche tych kleszczy;/ sa jakies odstraszacze dla takich malych dzieci na kleszcze komary?

Sonia tez bylas w okolicach, jakos szczegolnie chronilas malego od tych szkodnikow??
Takich środków, że bezpośrednio na dzieciaczka to chyba nie, ale słyszałam o plastrach przyklejanych na ubranko albo do wnętrza wózka, podobno działają:
http://zwalczaj.pl/plastry-przeciw-komarom-mosbito-12szt-p-300.html
paskudka, fajna sukienka :-)

ulka, dziecko chyba trzeba troche poprzyzwyczajac do nosidla. ja od jakiegos czasu zakladam sobie w domu i nosze przez chwile synka, ale na zewnatrz jeszcze z nim nie wyszlam. tez na poczatku marudzil, ale jest coraz lepiej.
U mnie brak poprawy....dzisiaj znowu 3 pobudki....12.30, 3.30 i 6.30 :/ Jestem załamana bo myślałam że będzie coraz lepiej ze spaniem a jest gorzej :/
Ja kupiłam preparat na komary i kleszcze "sio" w smyku od 1 miesiąca życia...psika się tym maluszka
Julia pojechala wlasnie z tata do pracy:) wzial mleczko i przywiezie ja o 15 ale jaja:)
o ivvka fajnie, masz dzisiaj wolne ;)
Ale się wkurzyłam właśnie, mój mąż pojechał złożyć papiery o becikowe i babka go odesłała, że niby on nie może tego złożyć bo nie ma zameldowania w gdańsku i że trzeba zanieść ksero naszych dowodów (nigdzie w wymaganych dokumentach tego nie widziałam) wy też miałyście tak?
no moj juz wraca... mala znowu nie chce jesc :(((((maskraaaaaaaa....zyje powietrzem...ehhhhh

co do becikowego to ja dalam mezowi swoj dowod ale nie wiem czy musial miec ksero..a z tym zameldowaniem to nie pomoge bo my jestesmy zameldowani w Gdansku;/
Sonia - ja też dawałam swój dowód mężowi.

Ivvka - jednoczę się z Tobą...Mój co prawda je, ale wszystko co zje to w przeciągu godziny wydala. Nic dziwnego, ze nie przybiera jak robi 10 kup dziennie. Ehhhh....

Mamy skierowanie na posiew moczu i kalu, moze to coś wyjaśni, bo juz mam powoli dość:(
Margos jak to Twoj nie przybiera?ja to myslalam, ze tylko moja Julia zle przybiera z wszystkich forumowych maluszkow:(
u nas posiew i kal ok wiec nie wiemy jaka przyczyna ale tych 10 kup na dobe to Ci wspolczuje!!!
No przybierał zdrowo - ok 200-250 tygodniowo, a teraz w 3 tygosnie 300 gram. Więc szukamy przyczyny...
to moja jeszcze gorzej..140, 210 w 2 tygodnie czyli czasami na tydzien 70 czy 105 ehh..lekarze juz nie wiedza jaka przyczyna bo podstawowe badania ma dobre a mam ich caly pliczek...
My na owady uzywamy wlasnie tych plastrow mosbito.
paskudka - naprawde fajna kiecka i na pewno nie tylko na chrzest ja wykorzystasz :)
margos a probowalas z tym mlekiem mm na regulacje?
sonia-moj maz tez mial moj dowod przy skladaniu wniosku. inna sprawa ze my tez jestesmy zameldowani w GD.
dzis nie mialam okazji probowac bondollino,bo jak bylismy w domu to stasiek jakis rozdrazniony byl, wiec wolalam nie pogarszac sytuacji.
I kolejna przygoda z deszczem za nami ;)
Ufff witam się w końcu wyspana :) Wcisnęłam wczoraj w niego 120ml mm i spał do 3.30, więc dzisiaj tylko dwie pobudki w nocy i nawet nie wiecie jaka jestem szczęśliwa! :)
Pogoda też piękna, a ja dzisiaj znowu do pracy :/ niech te mś siatkówy się już skończą!
No to super sonia! :)
Mój wstał po 8.30, się pożalił, mało co zjadł i teraz na balkonie śpi.
Wygląda jak by mu coś doelgało - bidulek.
Miłego dnia dziewczyny!!
a ja mialam dzie poranek spania, w weekendy jeden dzien ja spie drugi maz. tyle ze ze mna zawsze jak w zegarku budzi sie o 7, je, bawi do 8.30-45 - znowu spi 45min. z nim zawsze cos wywinie innego, dzis np tylko pospala 15 min potem bawila sie i znowu spala. zastanawiam sie czy po prostu wie ze z tata tak mozna, czy on jej tak nie zna i nie wie ze juz np musi isc spac, w kazda sobote moj maz mowi nie wiem jak ty to robisz 6 dni w tygodniu.
teraz znowu spi.

ja niestety zauwazylam ze jak lezy to sie jej glowka odgina i troche lezy wygieta co nie jest dobre plus jedna strona jest slabsza i jej glowa leci na ta strone.
Mój też ostatnio taki wygięty na jedną stronę leży. :/ Muszę podpytać pediatry następnym razem co z tym zrobić.
A mam pytanie do butelkowych mam z iloma dziurkami smoczki używacie w butelkach, bo chyba zostane przy butli na noc i się zastanawiam czy mu dać już z dwoma dziurkami bo tak to go męczyłam z jedną...tylko z kolei żeby mi się nie rozleniwił bo potem cyca nie będzie chciał ciągnąć
ja wlasnie zmienilam smoczek w butelce do wody na taki z dwiema dziurkami, bo z tego z jedna jakby nic nie lecialo, choc kiedys wystarczala. tez mam nadzieje, ze nie zaszkodzi.
my obecnie uzywamy smoczka dla dzieci powyzej 2m-ca.
nastepne sa od 4tego
kazdy ma 1 dziurke, tylko rozni sie jej wielkosc
ulka, spac widze w nocy nie moglas :-)

ja butelki mam z tt i tam jest przedzial od 3 miesiaca i sa 2 dziurki.
witam,

w piatek szczepienie i Nina byla supr dzielna :)

smoczki mamy puki co z jedna dziurka ale chce na dniach wprowadzic kolejne, tez mam tt.
Ninuska chcesz kluska?
Brawo dla Niny! :)
Spodobała mi się ta butelka na noc, moje dziecko dzisiaj przespało całą nockę obudził się dopiero o 6 :D potem jeszcze spaliśmy do 9 więc rewelacja. Ja mam butelke avent i tam jest smoczek 1m+ i ma dwie dziurki 0+ ma jedną dziurkę a 3+ ma trzy dziurki. Daję mu od wczoraj na noc ten z dwoma dziurkami, ale chyba mu to nie robi różnicy bo cycka ciągnie tak samo jak wcześniej.
hej

moja nawet lasy, cisza i spiew ptaszkow nie usypia:)w nocy 3 karmienia standard a w dzien nie chce jesc:(placze jak dostaje butelke;/nie wiem co sie dzieje ale to nie brzuszek...
po tym weekendzie na domku jestem jeszcze bardziej padnieta niz jak bym byla w domu:)
teraz maz wyjezdza na tydzien wiec wogle nie odpoczne...

Sonia gratuluje calej przespanej nocki!!!u Ciebie widac, ze wszystko idzie w dobrym kierunku!!!

aaa w pt dalam jej 2 lyzeczki ugotowanej i startej marchewki..mruzyla oczy czesc zjadla a czesc wyplula:)ale komicznie to wygladalo:)
Hej:)

Mój Janek lekko przechyla głowe na lewo, jak położe go na płasko na plecy to po chwili głowa przechylona, czasami nawet sie wygina w taki łuk na bok. Czasami tez nawet jak patrzy sie w prawo to głowa przechylona na lewo. Zauważyłam to tak miesiac temu. Pytałam sie juz 2 lekarzy i Hv, ponoc nie ma sie czym niepokoic i powinien z tego wyrosnac. I teraz faktycznie jest znacznie lepiej, jak byłam ostatnio z młodym u lekarza z ta wysypka to przy okazji chciałam sie o ten przechył na lewo zapytac. Kłade Janka a ten głowke w prawo strone ;) Ale warto zawsze sie zapytac :) Jeszcze to sprawdzimy w PL

My w trakcie pakowania, młody chyba wyczuł ze mama czasu potrzebuje bo wyjatkowy marudny i jeszcze mnie kryzys latacyjny znowu dopadł.

Żegnamy się na jakiś czas, bo bez swojego kompa to juz tak czesto tu nie bedziemy zagladac.
a my wczoraj mialysmy 4 miesiace ;) ale czas leci szybko ;)
A my po weselu...mam dość. Umęczyliśmy się i jeszcze zero zabawy. bez sensu.

Dziewczyny, zapomniałam wam powiedzieć o tej sesji. No więc trwa 2 godziny, może być domowa, albo plenerowa. Jest z tego 25 obrobionych najlepszych zdjęć i 10 wyołanych w formacie 10x15. Cena to 200 zł. My już się umówilismy.

Ulka - no regulujemy mm i jest lepiej. Chociaż dziś akurat w ogóle strasznie słabo je i wygląda jakby mu coś dolegało. Napisz mi proszę, czt będziesz w tym tygodniu dostępna - podskoczyłabym po maść bo znowu widze się problem zaczyna po podróży.
brawo dla niny i ksawcia :)
ivvka zobaczysz - jeszcze troche i julcia wszystko załapie!
enjoy ja tak zawsze - sowa ze mnie ;)
margos jestesmy na wiosce - do srody na pewno. czw/pt mysle ze bedzie szansa na spotkanie. jak by ci zalezalo to Ty lub maz mozecie podjechac do nas - moj maz by wam przekazal. wieczorami raczej jest w domu. daj znac a sie na pewno dogadamy!
a mnie dopadł straszny kryzys laktacyjny. normalnie susza! Mam wrazenie ze z tego nie wyjdziemy bo nie mam sily na 77-55-33...
Aga wszystkiego naj dla córci na 4 miesiące...ale masz już dużą pannę, może wpadniesz kiedyś na spotkanie pokazać Twoją ślicznotę! :)
Ulka ja Cię i tak podziwiam że tak długo dałaś radę ściągać tylko laktatorem!
A my dzisiaj kolejna przespana noc :) Także butla na noc u nas się sprawdza jak najbardziej. Tylko mały trochę ma po tym problemy z brzuszkiem ale nie jakoś mocno, myślę że się przyzwyczai z czasem. Muszę się wziąć za pakowanie bo jutro wyjazd na mazury...no ciekawe jak to będzie
Aga sto lat dla corki na te 4 miesiace..u mojej jutro wybije 4 miesiac..
jutro tez idziemy do genetyka...STRESUJE SIE JAK CHOLERA.

Od wczoraj jest cos nie tak..w nocy miala goraczke robi czesto kupy...nie wiem kiedy mam sie niepokoic i isc do lekarza?zeby sie nie odwodnila..ehhh..tak to sie wyprozniala co 2 dni..a dzis juz 3 raz i wczoraj 2 razy..

Mam pytanie czy wy codziennie przemywacie buzke(srodek buzki) rumiankem tak jak by sie mylo zeby??
Ivvka - ja nic takiego nie robię:)

Jaką gorączkę miala mała? Pamiętaj, że o gorączce u takiego malucha mówimy powyżej 38 stopni. A kupy częściej ale rzadkie? Ze śluzem/krwią? Bo jeśli nie to to nie jest biegunka, więc raczej Ci się nie odwodni. Zresztą moim zdaniem na biegunkę to trochę tych kup za mało. U nas normalnie są 2-3 dziennie a przy biegunce ok 15.

U nas z kolei problem z jedzeniem dla odmiany...Słabo mi coś je. Sćiągam się i sprawdzam ile zjada, bo coś mialm podejrzenie że mało i mialam rację. Na noc coprawda wcina 250, ale rano zjadł 100 po czym przez 5 godzin nie chciał w ogóle. Potem 50 i znowu 2 godziny nic. A normalnie na karmienie zjadał min 150. Mam nadzieję, że to kwestia ząbków, które znowu dają o sobie znać, a nie nic poważnego.
bylam na wadze..w 2 tygodnie 110g :(

kupy rzadkie i troche sluzu widzialam...mam podawac dzis mleko z wody od ugotowanego ryzu i dac Dicoflor30....

jutro genetyk...zawalu chyba dostane z nerwow...

pogoda piekna..maz wyjechal na tydzien a ja jeszcze okres na dniach dostane...rewelacja :)
Ivvka - wierzę, ze będzie dobrze i że Twoja mała to po prostu niejadek. Choć wiem, ze przed okresem, w samotności i przy takiej pogodzie trudno o pozytywne myślenie.
dokladnie tak margos:) tylko dziwi mnie to, ze kiedys jadla 400ml na dobe teraz ponad 700 i tak samo malo przybiera..hmmm...
sonia, gratuluje przespanych nocy!

lucy, udanego urlopu :-)

ivka, u nas tez bywa czesto sluz w kupie, u mojego synka to najprawdopodobniej przez ta skaze bialkowa.

a moje dziecko chyba podmienili :-( mecze sie znow z usypianiem, nawet w dzien, a z tym nie bylo problemow, ahh.. dziewczyny, jak konczyl sie skok rozwojowy u Waszych dzieci to wszystko wracalo do normy?
Trzymam kciuki ivvka. Ale na pewno bedzie dobrze!!
moj stas tez w sb i ndz zrobil po 3-2 kupki, a wczesniej max 1. i tez byly zielone. dzis poki co nie robil ale tez zaczelam sie martwic. boje sie zeby cos sie nie przyplatalo przed samym wyjazdem!
A pogoda rzeczywiscie kazdego doluje...a od 10 lipca mialo przyjsc prawdziwe lato! hehe
Ivvka koniecznie daj znać jak po wizycie.. mam nadzieję że wszystko dobrze i taki po prostu urok Julki.
Ta pogoda mnie dobija.. marzy mi się wyjść z domu i chodzić, chodzić, chodzić ehh powietrza..
witam po przerwie.ale się naczytałam :)
tyle tematów zostało poruszonych,że nie wiem co pisać :)
ale i tak forumowicz mires najbardziej mnie rozbawił :) że ten ktoś ma czas czytać te wszystkie wątki jak to go nie interesuje :) ja to jestem bogatsza o wiele informacji no i pożalić się można -przynajmniej ktoś jest w podobnych sytuacjach i doradzi :)

no a wypad do rodzicow udany :) przydała się torba która była kupiona do szpitala do porodu :)zmieściłam wszystko co chciałam dla bobasa:)no i oczywiście na spacer starałam się nie isc do lasu-bo panicznie nie znosze kleszczy :/ ostatnio u mnie w ogrodzie mąż i teściowa złapali więc one czyhają wszędzie :(

konik z fisher-fajnie wygląda i chyba się na niego skusze w ramach prezentu na 3miesiące ;P

margos fajna fryzurka :) mnie też korci obciachać się na krótko no i pofarbować bo niestety ale siwe włosy trzeba zatuszować ;/

paskudka-ładna kiecka :)

widzę,że też korzystacie z groupona-ja jeszcze przeglądam grupera

co do otwierania rączek to mój ostatnio zaczął otwierać i teraz lubi bawić sie paluszkami :) no i zaczał się slinic i wkladac paluchy do buzi :)

a co do mojej fontanny mleka to niestety ale sie nie pojawiła,sciagalam mleko przez 5 dni i dokarmiałam jeszcze sztucznym a od tygodnia jest tylko na moim mleku i nie sciagam i niestety ale znow mi sie wkurza przy jedzeniu i krócej śpi wiec chyba znow bede ściagać :(

no i się mój smyk rozgadał :) nawet krzyczy :) i spodobało mu się odchylanie głowy do tyłu i patrzenie z tej pozycji na ściany... mam nadzieję że to nie jakiś niepokojący objaw :(
A mnie złapało przeziębienie :( super przed samym wyjazdem :/ czuję się fatalnie....ktoś wie jakie leki można brać karmiąc piersią, bo do lekarza to już nie zdążę
sonia, ze akurat teraz musialo Cie chorobsko dopasc!!!nie poradze jakie mozesz leki stosowac bo ja na modyfikowanym jestem..

a moja dopadlo rozwolnienie...7 kupa juz a jeszcze doby nie ma...ehh..podaje ten kleik ryzowy i probiotyk..w kazdym kolejnym pampersie jest coraz mniej i wodniste..mam nadzieje, ze po malu przechodzi..chyba jej sie nic nie stanie do jutra do 17...bo na 17 ide dopiero do lekarza genetyka...
goraczki juz nie ma wiec chybna nie jest tragicznie..moze organizm walczy..
pierwszy raz moje dziecko chore i troche panikuje..
witam,

ivvka glowa do gory! na pewno wszystko bedzie dobrze!

sonia nie wiem jakie medykamenty mozesz brac ale na pewno mozesz sobie zrobic koktajl z ciepłego mleka i miodu i czonek jesli Ksaweremy pasuje :) ah i syrop z cebuli - same pszynosci ;p

nina ostatnio slabo spi tez zaczela robic wiecej kup ale raczej w normie sie miesci, wczoraj np obudzila sie o 23 z placzem i o 4 jakby glodna + kupa - nie wiem czy najada sie w ciagu dnia bo wydluzyla sobie przerwy miedzy kamieniami do 4 h a dzis jedna miala 5godzinna - rozwazam karmienie na spiocha ok 23 bo dzis chodzilam jak zombi ;p puls jeszcze ta pogoda...

pozatym ogarnia mnie sters przedpakowaniowy... ;p

margos czemu wesele nie udane? my wlasnie idziemy w sobote i mam zamiar zaszalec ;p
Ninuska chcesz kluska?
sonia jeszcze niech cie maz nasmaruje jakims rogrzewajacym smarowidlem, cieple skarpety i spac o tej porze co syn :)
Ninuska chcesz kluska?
Sonia, ostrożnie z cytryną i miodem, bo kiedy karmiłam piersią, to uczuliło Małgosię. Ogólnie dużo pij. Absolutnie NIE WOLNO aspiryny, żadnych fervexów, gripexów itp. Jeśli gorączka, to paracetamol na zbicie, na gardło tantum verde, a na kaszel syrop prawoślazowy. Na katar pomogła sól morska i inhalacje olejkiem eukaliptusowym.

Powiem szczerze, że od kiedy nie karmię piersią- jestem zdrowsza. Dieta eliminacyjna tak restrykcyjna, że mało co wolno jeść powodowała, że co chwilę byłam chora- a to zatoki, a to oskrzela i angina do kompletu.

Chciałam poruszyć jeszcze jeden temat- terror laktacyjny. Mamy butelkowe- czy też spotykacie się z taką dezaprobatą, kiedy mówicie, że nie karmicie piersią?
paskudka jak przeszlam na mm to na poczatku az mi bylo glupio sie przyznac... ale nie zaluje :) mala gladka i ja zadowolona :)
Ninuska chcesz kluska?
Wreście przebrnęłam przez wszytskie wiadomości. Ale dzieciaczki rosną :-) Mam nadzieję, że na kolejne spotkanie uda mi się dołączyć do Was.
Sonia - mnie ostatnio złapało przeziebiebnie i lekarz kazał mi najpier spróbować z tego wyjśc domowymi sposobami: herbata z cytryną i miodem, herbata z sokiem z malin, płukanie gardła wodą z solą, tantum verde, ibuprom, syrop prenalen no i inhalacja z soli fizjologicznej. Niestety zatoki nie daly za wygraną i teraz jestem na antybiotyku :-(

Co do terroru laktacyjnego to wszyscy się dziwią, że dajej ściągam mleko :-) Każdy radzi, żeby sobie już odpuścić bo długo pewnie nie dam rady :-). Jak mówię, że przy pierwszym dziecku ściągałam 7 m-cy to kończą się "dobre rady".
Mnie aż serce ściskało, że muszę dawać mojej małej sztuczne. Nie stwierdzono u niej żadnej alergii czy nietolerancji laktozy. Ale miała kolki okrutne, płacze, problemy z załatwianiem się, strasznie cierpiała. Zaczęłam dawać bebilon pepti i jak ręką odjął. Zupełnie innej dziecko. Próbowałam jak głupia swoim dokarmiać. Ale jak tylko za dużo dałam znowu się zaczynało...i w sumie nie wiem czemu tak było. Poi cichaczu mieszkałam jeszcze odrobinę ze swoim, ale w końcu straciłam pokarm, mimo że 4 razy dziennie ściągałam. Mama nie chciała ciągać, bo słabo leciało. Szkoda tylko, że pediatrzy mają problem z wydawaniem recept na mleczko. Ja dzisiaj jak poszłam po receptę, to znowu przekonywała mnie do zwykłego mleka....nie kumam czemu.
hej

poki co u nas nocka bez biegunki..mam nadzieje, ze jej juz przeslo..ale wczoraj 8 kup to dla mnie mega duzo jak z regoly jedna na 2 dni...

Margos a jak u Was wyniki posiewu i kalu?
ja przyznaje, ze dla mnie karmienie piersia to ogromna przyjemnosc, wiec karmie tez poniekad dla siebie.
Enjoy - no to zazdroszczę - wszystko bym powiedziała o karmieniu, ale nigdy nie nazwałabym go przyjemnością.

Ivvka - na razie czekamy na wynik moczu. Kał musi być też poranny i do 10 dostarczony - ciągle na taki czekamy, na razie nie udało nam się. Liczę, ze może jutro.

U nas mały dalej mało je. Martwie się.
A moja Helenka dziś 4 miesiące kończy :) Ale ten czas szybko leci.

Zaczynamy już wprowadzać inne jedzonko oprócz mojego mleka, bo za 2 tygodnie wracam do pracy i mała musi się przyzwyczaić jeść co innego.

Może jakieś spotkanie w tym lub następnym tygodniu zorganizujemy? Bo później jak już zacznę pracować to pewnie ciężko będzie mi się z Wami spotkać.
wszystkiego naj dla Helenki:)
u nas sie niestety ciagnie katar a mamy w poniedzialek ostatnie szczepienie.

ivka wiem jak sie czujesz bo ja na konsultacje u pediatry czekalam jak na sciecie, wyszlo ze wsio ok ale ja i tak mam swoje watpliwosci co do jej napiecia miesniowego, a co do genetyka to malo on ci powie bo i tak musza zrobic testy a to niestety trwa bardzo dlugo. trzymam kciuki zeby wszystko bylo ok.
Asia a wykorzystujesz cały macierzyński? do kiedy masz?
Bo skoro Helenka jest starsza o miesiąc to by wychodziło że ja za 6 tyg kończę macierzyński a mam do połowy września jak przedłużę o te dodatkowe 2 tyg..
bylismy u genetyka ma cos niepokojacego w oczach i mamy sie umowic na rezonans do szpitala na min 3 dni:(:(:(jestem zalamana...
Ivvka wszystkiego najlepszego dla Julki :)

Tea18 - ja wracam do pracy, ale nowej, stąd ten przyspieszony termin. Myślałam żeby od września wrócić ale nadarzyła się okazja i po prostu nie mogłam z niej nie skorzystać. Trochę mam rozterki, ale w sumie się cieszę. Zobaczymy jak to będzie :)
Ivvka i głowa do góry :) Musi być dobrze!!! Trzymam kciuki!!
Ivvka, trzymamy kciuki za Julke, zeby wszystko bylo ok!
Ale dziewczyny dajecie czadu z forum ;D
nie nadarzam was czytac :D
wczoraj mialam tak zalatany dzien ze masakra ;) zrobilam mojemu pierogi z bobem ;D i mu smakowaly bo go uwielbia ;) naszczescie nie musimy kupowac bo mamy swoj ;P
Ivvka trzymam kciuki by było dobrze:(
A co to znaczy że ma coś w oczach?
nie wiem bo ja nic nie widze a lekarze widza jakies zmiany...
Ivvka nie martw się, będzie dobrze zobaczysz!
Trzymamy kciuki!!
Jak bys potrzebowała pomocy /wygadać się to daj znać!
Ivka trzymam kciuki żeby wszystko było ok!!!

My już od ponad tyg. odpoczywamy u rodziców zdala od trójmiasta.

Dziewczyny mam pytanie (może trochę głupie) - czy zielona śmierdząca kupka i bóle brzuszka mogą być powiązane z wychodzeniem ząbków?

Tymek od trzech dni ma paskudnie śmierdzącą zieloną kupkę, myslałam że to przeze mnie, bo zajdłam galaretkę ale to było parę dni temu a kupy nadal zielone :/
Czesc dziewczyny ! W końcu do Was dotarłam i zeby przeczytać wszystkie posty musze posiedzieć cala noc ;) Duze te nasze dzieciaczki juz. Och ach

Mam pytanko:

Karmie jeszcze piersia ale chciałam zaczac przestawiac go na sztuczne i co sie okazuje jest uczulony na zwykle i musze HA wprowadzić- moze ktoras z mam była w podobnej sytuacji? Jak w ogolę zaczac ten proces wprowadzania? Jestem zielona w tej sprawie. Proszę o info...

Ivka ja tez 3-mam kciuki napewno wszystko bedzie dobrze!!!!
image

A Kubuś juz taaaaaki duzy ;P
Kaczuszka- przystojniacha ;) Może nie jest uczulony na zwykłe mleko, ale na jakąś konkretną markę? I czym się objawia uczulenie? Stosowałaś wcześniej dietę eliminacyjną, czy jesz wszystko przy karmieniu piersią?

Dziewczyny, jaka cudna noc za nami... Spała od 21 do 3(!) i od 3.30 do 6.30.. Raczej nie wierzę w to, że dzisiaj też się powtórzy, ale przynajmniej się wyspałam :)
Paskudka no to gratuluje przespanej nocy ;) My od dluzszego czasu mamy z tym problem ok 21 zasypia i schemat wygląda mniej wiecej tak: 23.30 , 2-3,5.30,7 i koniec spania. Mam wrazenie ze to moje mleko przelatuje przez niego jak woda ;(

A jak sie dowiedziałam ze jest uczulony,probowalam sie wyrwac z domu na wieczór jakiś czas temu a ze ściąganiem pokarmu to marzenie zrobilam mu butle NAN i wszystko ladnie pięknie do godz 2 w nocy jak zaczal tak strasznie wymiotować ze juz na pogotowie chciałam jechać n ormalnie fontanna. Co sie pozniej okazało,to mleko stalo otwarte 6tyg,a to za dlugo i myslalam ze wlasnie ten fakt mu zaszkodzil. No wiec kupiłam Babilon i ostatnio mu podałam,to wypil 20ml bo wypluwał i po 30 mieutach zwrocil wszysko lacznie z moim mlekiem które wypil wcześniej. Dzwoniłam do pediatry a ona kazala sprawdzić HA a jak znowu sie powtórzy syt. to będziemy myślec co jest nie tak.

A jem wszystko tzn oprocz truskawek fasoli kapusty itp.

P.S mam puszkę Bebilon1 otwarta 02.07 wykorzystalam tylko 4miarki,moze ktoras z mam by chciała bo szkoda wyrzucić.
ivvka kochana mocno trzymamy kciuki! na pewno bedzie dobrze! kiedy macie isc do szpitala? maz juz wrocil?

u nas jakas nocna masakra... znowu zamieniam sie w zombi, obudzila sie o 2 i nic nie chciala ani mleka ani herbatki, po godzinie prob usnela... a potem 5.30 i po karmieniu zansela na godzinke i potem do 9 NIC... padam ;p

dzis wieczorem wyjezdzamy... wlasnie sie pakuje i nie wiem jak sie pomiescimy w trojke - planowalam wziasc jedna duza torbe ;p

ja przestawilam Nine na mm dosc szybko - sukcesywnie zwiekszalam ilosc butli, ale najpierw odstawilam zupelnie od piersi i na zmiane dostawala moje i mm z butelki.
Ninuska chcesz kluska?
Szkoda, że z mm 1 nie ma próbek, nie marnowałoby się tyle kasy. Ja niedawno wyrzuciłam prawie całą puszkę HA i AR...
Małgośce też się zdarzyło kilka razy zwymiotować mleko, tak że i ona i ja byłyśmy całe mokre- niezależnie, czy była na Bebilonie zwykłym czy na Pepti. Wydaje mi się, że dzieciaczek, który ssie pierś i jest przestawiany na butlę- zasysa więcej powietrza. Kupiłam butelki i smoczki TT, one są szerokie, a prócz tego w czasie karmienia robię przerwy i podnoszę ją do odbicia, przynajmniej ze 2 razy. Chyba działa, bo od tej pory nie ma pawi, tylko delikatnie ulewa.
kaczuszka ja bardzo chetnie to mleczko bym odkupila, tylko napisz gdzie by byl odbior
karinkakk - ja w jedną ogromną torbę to nas spakowałam na 2 dni, więc powodzenia życzę:)

Ivvka - trzymam kciuki zeby wszystko było dobrze. Daj znać kiedy idziecie do tego szpitala.

A my dziś na ważenie. Moim zdaniem nie ma szans że przybrał:( Nadal je połowe tego co wcześniej. Myślę, że to zęby bo caly czas gryzie rękę i się krzywi. Lepiej jest jak daję gryzaka albo jak smaruję dziąsła.
ivka wiem jak sie czujesz, trzymaj sie. moja rada nie siedz w domu i nie wpatruj sie (ja to robilam) tylko wychodz jak najwiecej, bo zwariujesz (w pewnym momencie jak wybuchalm to maz byl przekonany ze zostawiam i jego i dziecko - nie wiem co mu przyszlodo glowy ale musialam jakis strasznych glupot nagadac ze tak pomyslal). bedziemy sie modlic zeby wszystko bylo ok, daj nam znac a nawet jezeli jest to jakas choroba to sa lekarstwa a zreszta Julka calkiem dobrze sobie zyje od prawie 4 miesiecy i nie moze to byc nic bardzo powaznego.

nie pomoge z wprowadzaniem mleka bo u nas bylo sztuczne od poczatku na przemian z moim. jedyne co moge zasugerowac zeby kupic karotniki juz takiego gotowego z roznych firm i sprobowac.

dziewczyny co uzywacie do pozbycia sie plam z kupy, tu mam napisan ale nie wiem co jest w Polsce i nie chce wszystkiego ciagnac ze soba.
juz powoli zaczynam robic liste co mam zabrac do Gdanska.

Okupuje sie na wysprzedazach juz nastepne rozmiary bo dzieciaki tak szybko rosna, moja gowniara jest w 3-6miesiecy i powoli zaczyna wyrastac bo ona strasznie dluga jest. zwlaszcza pajace i zaczynam sie zastanawiac czy nie obcinac stopek zeby na dluzej starczalo
ivvka -powodzenia :) wszystkie w duchu Ci kibicujemy więc będzie dobrze :)

a u nas w nocy masakra.... stękanie,fikanie nóżkami,kręcenie się na boki ... jak w pierwszym miesiącu :/ a najlepsze i tak jest to że robi kupy jak go przebieram :) jakbym mu "dziurkę" odtykała i fruuuu leci :)

walerka-ja piorę ciuszki w proszku Dzidziuś - póki co jeszcze żadna kupa nie została niesprana

a co probek mleka to niektóre firmy maja w buteleczkach 90-100 ml ale nie wszystkie i nie wszystkie rodzaje :(
U mnie też sporo mleka poszło w śmietnik, serce strasznie wtedy boli bo nawet nie chodzi o kasę co że to dla maleństwa i ja wyrzucam a ktoś może nie mieć...
Dzisiaj przyszła moja paczka dla małego:) Takie próbki kaszek i pierwszy obiadek z marchewki w słoiczku:) Fajna sprawa już się nie mogę doczekać jak zacznę go karmić:)
no wlasnie jesli chodzi o probowanie mleka to nie wiem czy z kazdego rodzaju tak jest, ale jak ja szukalam to okazalo sie, ze Bebilon Pepti jest taki 100ml w buteleczce juz gotowy i mam zamiar wlasnie taki kupic na probe.

walerka, ja kupy traktuje Vanishem, oczywiscie po uprzednim zmyciu kupy zimna woda i zostawiam w tym Vanichu na noc. czasami nie zejdzie, wiec zapieram i znow na noc w Vanish.

a z ubrankami tez tak mam, ze te gdzie nie ma ograniczenia dlugosci za bardzo np bodziaki sa jeszcze ok, a pajace i spiochy za krotkie. wreszcie zrozumialam, ze takie bez stopek maja sens, h&m ma takie pajace.
Heloł witam się z mazur! :)
Po raz pierwszy od roku z mega kacem :/
Z pozytywów to moje dziecko śpi tu tak jak w domu więc nie ma problemu a z negatywów to nie polecam wyjazdów z groupona...hotel...do d...w sensie pokoje :/ ze sprzętów wodnych miał być rowerek wodny np...a jest jeden na wielu chętnych i np dzisiaj jest już do 17 zarezerwowany
Małemu dałam w nocy butlę i jeszcze nad ranem i teraz się zastanawiam czy moja laktacja jeszcze bardziej na tym nie ucierpi bo i tak mam mało mleka. A przez to że w nocy go karmiłam butlą to odkryłam że straszny z niego nie jadek, po kąpieli zje 120ml ale w nocy to 50 - 70 ml i to jeszcze przez godzinę w niego wmuszam! To jak on mi w ciągu dnia przy cycku po 10 min przestaje ciągnąć to ja wątpię że on się najada ;/ Jak wrócimy do domu to się przejdę na warzenie bo czuję że nie przybiera tak jak powinien. A i daję mu Bebiko HA, ulewa mniej niż moje mleko.

Ivvka trzymam mocno kciuki za Twoją Julcię!!! Musi być dobrze!

Karina daj znać jak tam basen w tym tygodniu
sonia to moze twoje dziecko nie potrzebuje juz jesc w nocy tylko tak z przyzwyczajenia albo bo lubi sie poprzytulac. sprobuj dac smoka w nocy moze zasnie z powrotem bez karmienia a to zeje 10min to moze po prostu jest bardzo wydajny
moj maly jak jest rozbudzony to tez w 10 minut oproznia piers, tylko ja go pozniej przewijam i daje druga.

nira, my to mamy takie czarne serie z kupami podczas przewijania. a, no i siku tez bardzo sobie lubi na mnie zrobic i jeszcze sie cieszy wtedy. oczywiscie podczas wizyt u lekarza to tez standard, ze pania dr obsika lub zrobi kupe na wage :-) wesolo jest czasami, hehe...
Olcia oddam za chusteczki cleanic kindii ze slonecznikiem ok 5zl ;) a mieszkasz w gdyni? Tylko to jest mala puszka 400g.
Ok moze byc, a gdzie dokladnie w gdyni? odebralabym w piatek, kolo 14 ok?
ja mieszkam w rumi
margos i jak tam po wazeniu?
O dziwo przybrał i to nawet sporo. nic z tego nie rozumiem ale się ciesze:) Po ważeniu za to je co 2 godziny i to porządnie, także chyba wszystko wraca do normy.
Super :)
Tak to już jest z tymi naszymi skarbami - nigdy nic nie wiadomo ;)
moje dziecko sie dzis nie zamyka.

ja ide na wazenie za tydzien dokladie jak bedzie miala 4 miesiace. jak na razie wazy 6.5kg, ciekawe ile bedzie. juz sie robi ciezka przy noszeniu ale ze jest dluga to troche sie rozklada. wczoraj ja wzielam w nosidle, poza tym ze nie lubi jak sie ja wklada to byla zachwycona bo zupelnie inaczej sie swiat oglada niz w wozku.
Masakra. No i kupiłam bebilon HA i on nie chce tego pić- wypluwa smoka i robi miny i co teraz? ;(
Ivvka powodzenia :)

Dziewczyny mam taki problem .. troche glupi ale poprostu musze sie upewnic czy ze mna wszystko ok :)
a wiec ; na kilka dni przed okresem mam brazowe plamienia .. macie tez cos takiego ? dodam ze jestem po cc ..
Kaczuszka, jeśli masz swoje mleko- spróbuj to Twoje wymieszać z mm. Mleko mamy jest bardziej słodkie, a bebilony HA i Pepti są troszkę gorzkawe, musi się przyzwyczaić do smaku. No i nie przestrasz się zielonych i śmierdzących kupek- organizm musi się "przestawić" na inne mleko.
No i zapomniałabym- Ivvka, dużo dużo ciepłych myśli i pozytywnej energii ślemy Julci i Tobie- zobaczysz, wszystko będzie dobrze.

AgaAmelka, ja nie pamiętam, co to jest okres... ostatni miałam w równo rok temu, i wtedy "wstrzeliliśmy" Małgośkę, bo przed tym zdarzało się, że i 4 m-ce pod rząd nie miewałam miesiączk (PCOS, i inne problemy hormonalne)i. Ciekawe, czy teraz po urodzeniu mi się ustabilizuje.

A to, o, Małgośka na macie.
image

Dziewczyny mam do was pytanie bo juz sie pogubilam:) Chodzi mi o kaszki i kleiki. Córa skończyła 4 miechy i zaczynam dawać jej różne nowości:) (Karmię sztucznym od miesiąca). Soczki, zaraz zupki itp. A co z kaszkami i kleikami? Czy muszę je podawać? Kiedy je podawać? Kaszki i kleiki zamiast mleka? Ile razy dziennie jakby co? Zaczynam też wprowadzać gluten.
Ale Malgosia ma cycuchy hihi ;D
kurde bo jak nigdy czegos takiego nie mialam a nawet po urodzeniu jak bylam u gin to mnie nawet nie zbadala ;/
Dzięki paskudka i tak tez zrobię - pomieszam swoje z mm. Zobaczymy. lekarka kazala dawać sztuczne po karmieniu ale on juz jest wtedy pelny to jak to niby wykonac... wrrr
Margos - a ile waży twój Stasiu? Pytam, bo nasze pociechy prawie w jednym wieku a ja dawno Tymka nie ważyłam. I mam pytanie, wprowdzasz Małemu coś oprócz swojego mleczka? Chodzi mi o jakieś soczki itp. - wszyscy wokół mi trują, że powinnam Tymkowi już je dawać ;/
U nas naszczęście kupki wracają do normy i są mniej zielone;)
Co do okresu, to już dawno zapomniałam co to takiego ;P

Paskudka - super wygląda twoja Małgosia i jak ładnie się podpiera! Tymek dopiero niedawno zaczął tak ładnie i wysoko trzymać główkę i od tyg. sam przekręca się już na brzuszek:)
AgaAmelka- no to dziwne, że nawet cię nie zbadała... a może jak bardzo się niepokoisz to zadzwoń i zapytaj
agaamelka to moze swiadczyc o niskim progesteronie w drugiej fazie cyklu,nic groznego, pewnie ci sie unormuje za jakis czas. brazowe plamienie nalezy do poprzedniego cyklu.
Agaamelka ja tez nie pomoge. OM miałam 15 maja 2010 :) Ostatnia rzecz za jaką tęsknię!
Rzeczywiście śmiesznie wyszły "cycki"Małgosi hihihi. świetna jest :)
No właśnie margos ile Twój Stachu waży? :)
Mój tydzień temu 6440. zaczynamy rozszerzać dietę za ok. 2,5 tyg> mały jest w ok. 75%na moim reszta mm.
Mamy zacząć od jarzyn: dynia,marchew,ziemniak.
potem zupki z kasza manna (pól łyżeczki na 100 gram zupki)
Ivvka daj znać jak coś będziesz wiedzieć. Cały czas myślę o Was!
Eh, cycuchy ;) Po prostu ma tego tłuszczyku tu i ówdzie, pućki ma na buzi i fałdeczki na tych dłuuugich nogach :) I weź człowieku myj to wszystko- ostatni tydzień kąpał mąż, wczoraj ja. Zaglądam pod szyję, a tam serek..:)
AgaAmelka, ja tez jeszcze nie przypomnialam sobie co to okres :-)

KasiaKoziolek, ja wlasnie zaczelam rozszerzanie diety i to od kaszki, podaje tak nawet nie codziennie puki co. Robie na swoim mleku, taka gesta i podaje lyzeczka. A no i daje najpierw piers, a po tym ta kaszke.
margos, wrócilismy.
do 15 nie bedziemy wychodzic. jak masz ochote wpadajcie!
tylko daj znac ;)
Hej.

U nas duża rewolucja, bo wprowadzamy mleko modyfikowane i rozszerzamy dietę. Wiąże się to z tym, że wracam do pracy:-)

Zapisali nam mleko Bebilon Pepti, ale podobno niedobre, więc jakby nie chciał pić to mam przejść na zwykły Bebilon.

Widzę, że Wy też rozszerzacie dietę, ale my zaczynamy od jabłuszka utartego (od pół łyżeczki, aż dojdziemy do 6 łyżeczek) , po 3 dniach od wprowadzenia wprowadzamy mleko stopniowo, a za 4-5 dni wprowadzamy zupkę jarzynową z marchewki i ziemniaka.

A kaszkę kazali mi wprowadzić dopiero pod koniec 5 m-ca.

Normalnie jak lekarz mi zalecał co i jak to się gubiłam heh:D

Dziewczyny, a czy Wy po posiłku modyfikowanym zawsze poicie dzieciaczki wodą czy herbatką?
Do dziewczyn, które czasem spotykają się w Gdańsku- słuchajcie, a może chciałybyście kiedyś zajechać na Sobieszewo? Mam duży ogród, kawa i ciastko też się znajdą :) Naprawdę serdecznie zapraszam :)
Ach i jeszcze jedno pytanie:D Jaki macie system przygotowywania mleka żeby to sprawnie poszło? Używacie podgrzewaczy?
do kosmisi- ja mam wode ugotowana w dzbanku, a jak robie mleko to woda na 15 s do mikrofalowki :)
Ja Bebilon Pepti mieszałam córce ze swoim. Najpierw 3/4 było mojego, później stopniowo zmniejszałam ilość mojego. Po jakichś 5 dniach piła już sam Pepti.
woda ugotowana tez stoi w dzbanku (max 24godz) i robie mleko i potem do miseczki z goraca woda. ale sprobuj dac takie w temp pokojowej, moze wezmie i osczedzi ci to podgrzewania. moja je takie w tem pokojowej i jest dobrze, ostatnio zaczela tak jesc i bardzo sie ciesze.
Ja też mam przegotowana wodę w dzbanku i potem do podgrzewacza na 3-4 minuty:)
Iza - Staś waży 6780:) I nie dopajam niczym Stacha, olewam mądrości innych mam/babć itd. Każdy musi robić po swojemu. Co do rozszerzania diety to zaczynamy gdzie za 2 tygodnie od marchewki (nie znalazlam dyni w słoiczku, a nie będę kupować całej dyni zeby dziecku podać łyżeczkę - zresztą to niestety chyba nie sezon), potem marchewka ziemniak, a potem łyżeczka kaszki do tego. To zalecenia pediatry, ale pytałam też mojej alergolożki i była za. No chyba że dalej będziemy mieć problem z kupkami. Wtedy z rozszerzaniem będziemy czekać, moze nawet do 6. miesiąca. No ale tfu tfu - na razie jest lepiej. Nawet prowokacja jogurtem wyszła ok.

Ulka - chyba niestety przełożymy to na przyszły tydzień. Ja mam dziś dzień pakowania, bo jutro ruszamy na kolejne wesele. I przy tej pogodzie raczej się na spacer nie wybierzemy a jestem bez auta:( Ale na szczęście z odparzeniami już lepiej.
No właśnie chyba też będę miała wodę w dzbanuszku przegotowaną i będę podgrzewać:-)

Nie wiem dlaczego, ale nam nie zalecali mieszania mojego mleka z modyfikowanym.

Ja mam najbardziej stresa z piersiami, co z nimi będzie jak przestanę ściągać...
Ja mieszałam i było wszystko ok. Koleżanki też. Pepti jest tak wstrętny, że dzieci go nie chcą pić na początku.
Kosmisia - a co ma z nimi być???:)
Heh tyle się nasłuchałam o zapaleniach piersi i o tym, że dziewczyny musiały brać tabletki na wstrzymanie laktacji...

Hm...z tym mieszaniem to zobaczę, jak nie będzie chciał pić to może pomieszam:-)
Kosmisia, mówią, żeby pić szałwię, bo zmniejsza laktację.
dziewczyny, pijecie kawe karmiac piersia?
ja pije. Teraz już po 2-3 dziennie i to coraz mocniejsze.
Mały jakoś się nie buntuje.
Ja piję też. Raz tylko jak strzeliłam szatana to trochę coś mu tam nie smakowalo:)
Dzieki dziewczyny .. ja jakos nie ufam tej swojej i chyba umowie sie na wizyte do doeringa ..

moja wlasnie zasnela w hustawce :) babcia dala jako wczesniejszy prezent na chrzciny :) o taka ;)

http://allegro.pl/fisher-price-hustawka-lezaczek-bujaczek-3w1-r2482-i1696242948.html

bo w lezaczku z wibra juz dawno nie zasnala ;)
a co do mleka to ja wode podgrzewam w mikrofalowce na 2 i pol okrazenia i jest super :) a i mam pytanie jak wasze dzieci pija mleko cieple to tez sie tak poca ? moja jak je to normalnie jest cala mokra jakbym na nia kubel wody wylala ..
hej dziewczyny,

dzieki za wsparcie!!
po tym jak sie dowiedzialam, ze musi byc rezonans to faktycznie nie chcialam siedziec sama w domu i wczoraj o 6 rano nas szybko spakowalam i pojechalysmy do moich rodzicow...dzis popoludniu wrocilysmy...maz wraca jutro..
9.08 musimy sie polozyc do AM a rezonans prawdopodobnie 10.08...

biegunka u malej cale szczescie ustapila..

dzis dalam jej pare lyzeczek kaszki ryzowej bananowej...jak kichnela to mama byla w kaszce..ciezko stwierdzic czy jej zasmakowalo bo robila takie miny jak przy marchewce:)mrózenie oczek itp..
moja to wszystkim pluje ;) jedyne co jej smakuje to tylko mleko mm i herbatka ;) ani kaszki ani obiadki ani deserki nie wchodza w gre ;)
Dziewczyny a jaka wode gotujecie? z kranu, mineralna czy np z filtra? ja gotuje mineralna ale sie zastanawialam czy nie gotowac takiej z filtra brity.
nie uzywaj mineralnej bo ma za duzo czegos tam, najlepsza jest z kranu. wpisz sobie w google i tam jest duzo na ten temat ze kranowa lepsza.

ivka dobrze ze wyjechalas, musi byc dobrze z mala.
no wlasnie wyczytalam w gazetach dla mam zeby gotowac mineralna np zywca bo jest przebadana przez instytut matki i dziecka.
ja czasem daję gotowaną z czajnika z kranu a czasem sama mineralka żywca w tem pokojowej (nie podgrzewam ani nic), dzieciak żyję i wszystko równo zjada i mu smakuje :)
Dziewczyny, a jak mieszałyście mleko modyfikowane z Waszym to odmierzałyście np. 180 ml (tak jak jest podane względem m-ca życia) i do tego dodawałyście swoje mleko, czy jak? Bo tego mleka modyfikowanego muszę tyle miarek dać co jest na opakowaniu.
cudna ta Magosia :)
ja też nie pamiętam co to okres :) ostatni był rok temu i niech długo nie wraca :)
paskudka-mi to nawet bardziej sobieszewo odpowiada niż gdańsk :) bo spod pruszcza,ale jeszcze mało mobilna jestem więc na razie spotkanie odpada:)
kosmisia-ja też sie zastanawiałam jak sobie radzić z robieniem mleka i podobnie jak inne mamy-przegotowana woda i podgrzewam :) raz miałam kranówe, raz żywca - nie widzę róznicy :) ale w sumie nie spróbowałam w temp.pokojowej podać :) moje ściągnięte daje w temp.pokojowej więc sądzę,że może też takie łyknie ;)

jak czytam o wprowadzaniu innego jedzonka to sobie myślę że będzie ciekawie :) cała buzia w jedzonku -i dziecko i mama :)

a kawy nie piję :) tylko inkę do czegoś słodkiego... :)
paskudka i olcia__ a ile ważą wasze maluchy? bo podobnie rodziłyśmy i w miarę zbliżona waga :)
Ja kawę też piję ale różną, łącznie z inką:) Tymkowi bez różnicy, bo w ogóle nie reaguje ;)
AgaAmelka a do jakiej ty chodzisz? tutaj w pruszczu?
A huśtawka super! też się zastanawialiśmy nad zakupem ale jednak kupiliśmy sam leżaczek. Tymek jak ssie pierś, to czasami całą główkę ma mokrą:)
Ivka - mocno trzymamy kciuki, będzie dobrze!
Ostatnio podawali raport o wodach mineralnych i wyobraźcie sobie, że niektóre to zwykła kranówa, a oni nam po prostu kity wciskają. I ogólnie podobno najlepsza woda z kranu jest w Gdańsku ale ja osobiście jakoś nie zauważyłam ;/
niria - ja narazie jestem poza trojmiastem ale może w sierpniu w Pruszczu z maluchami się spotkamy na inkę? ;)
Tymon dzisiaj zasnął o 19;30 jestem w szoku i nie wiem co z czasem robić ;P
niria moj maly wazy 6500 ale on jest od poczatku na mm a jaki duzy twoj maluszek?
no mój mały tydzień temu miał 5410 więc teraz jak się z nim ważę to ok5,6-5,7 ,za tydzień mamy szczepienie więc się okaże... no i wcześniej miał 2-3 tyg.kiedy nic nie przybrał i dlatego dokarmiałam mm
to olcia u Ciebie to już mała kluska :) mi czasem cięzko mojego nosić a co dopiero 6.5 :)

izasj- bardzo chętnie się spotkam :) do pruszcza śmigałam już pieszo z wózkiem :) bo ja w rokitnicy mieszkam -ale to już kiedyś pisałam :)

słyszę że moj maluch jeszcze gada w łóżeczku -mam nadzieję ze padnie za chwile :)
niria- a ja ścieżką rowerową w stronę rokitnicy chodzę z wózkiem na spacery ;P (mieszkam niedaleko kościoła) ja wracam jakoś w połowie sierpnia, więc moze wtedy:)
Tak IzaSJ chodze tutaj w pruszczu na korzeniowskiego do dr. Krystosiak .. masakra .. przeciez nawet w dzien porodu mnie nie zbadala i nigdy mi nie sprawdzala rozwarcia ..
Niria, 2 tyg temu Mała ważyła 5600, w przyszłym tygodniu szczepienie, więc wtedy ją zważę, podejrzewam, że dodatkowy kilosek jej wskoczył już :)
No właśnie powiem Wam dziewczyny, że w tym rankingu wód to żywiec zajął prawie ostatnie miejsce, bo w Gdańsku np. woda w kranie ma więcej minerałów niż żywiec. Do tego znaleźli w nim jakieś świństwa. Mówili przy okazji, ze ten znak Instytutu Matki i Dziecka to nie do końca świadczy o jakości, bo próbki wody do badania dostarcza sam producent.

Bardzo wysoko, bodajże na pierwszym miejscu była Nestle Aquarel. Ja ją bardzo lubię i do tego jest bardzo tania. I jeśli już przyrządzam mm od czasu do czasu to właśnie na tej wodzie, bez gotowania. Choć tak naprawdę wielkiej różnicy nie ma, bo wszystkie te "popularne" wody to wody źrodlane a nie minerlane - czyli takie, które lecą z kranu:) Dla mnie różnicą jest to, ze butelkowa woda jest odkamieniana.
Aga - to rzeczywiście maskara! Ja całą ciążę chodziłam do babki we wrzeszczu, młoda i bardzo kompetentna, dzięki niej w ogóle udalo mi się donosić ciążę.
Pskudka spora twoja córcia:)
A tu wklejam Wam kaawałek artykułu z Przekroju, frag. o wodzie Żywiec:

"Na zlecenie miesięcznika konsumenckiego niemieccy analitycy przebadali wodę Żywiec Zdrój. Instytut Matki i Dziecka właśnie ten produkt poleca w żywieniu najmłodszych. Badania przeprowadzono dwukrotnie, z rocznym odstępem. W obu przypadkach okazało się, że w wodzie Żywiec Zdrój jest więcej bakterii niż w tej z kranu. – Gdyby to była kranówa, sanepid odciąłby jej dopływ – uważa doktor Hałat, były główny inspektor sanitarny. Epidemiolog dodaje, że wodę z tak wielką ilością bakterii można podawać niemowlętom wyłącznie po przegotowaniu. Ale o tym na etykiecie butelki nie było i nadal nie ma słowa."
Hej! Ja już w trójmieście :) Muszę teraz odpocząć po tych wakacjach :)
Ivvka cały czas myślę o Twojej Julce! Mam nadzieję, że będzie dobrze!!!
Laseczki co z naszym spotkaniem wieczornym, bo mi mąż niedługo wyjedzie....
Ja już byłam pierwszy raz Sonia :D I w sumie po tym zachodzie ze ściąganiem się itd. to mi się nie chce:) Ale zrobię to dla Ciebie :D Czekam na propozycję terminu:)
hmm... dziwna woda, ale źródlana jest odpowiednia dla niemowląt bo nadmiar minerałów może szkodzić, no i faktycznie jest bez kamienia, a z drugiej strony chyba ta woda nie była by tak popularna i wcale nie najtańsza gdyby miała szkodzić... tak mi się wydaję
No dla mnie nie ma już znaku równości między popularne a zdrowe/nieszkodliwe. Przestałam być naiwna.:)
ja daje żywca ale zawsze po przegotowaniu..
no pieknie a ja daje zywca i podgrzewam w mikrofali 15sek :(chyba zaczne dawac kranowe po przegotowaniu...podpytam jeszcze pediatry co o tym mysli..po przeczytaniu tego artykulu od margos zastanawiam sie czy dziecku krzywdy nie wyrzadzilam ta woda...ehhhh...
dziewczyny, jak się dodaje kaszę manną (przy wprowadzaniu glutenu), to pół łyżeczki ugotowanej już, czy takiej sypkiej??
zawsze mozna jeszcze kupowac te specjalne wody dla niemowlat np Humana. ale moim zdaniem bez przesady, krzywdy to sie dziecku ta zwykła woda chyba nie zrobi.
Heh my dzisiaj mieliśmy pierwsze spotkanie z jabłkiem. Był ryk i wypluwanie heh. Może za kwaśne, dlatego kupiłam słoiczek z jabłuszkiem. Może pójdzie lepiej. Dziewczyny, a Wy już dawałyście jabłka i zupke? I jak odczucia?
ja sie nie spiesze z wprowadzaniem jedzenia, jakos jeszcze nie do konca wierze ze moje malenstwo ma juz prawie 4 miesiace. zaczne od puree mowia dynia marchew slodki ziemniak. a wy planujecie gotowac czy sloiczki?

mam problem z mlekiem, mam go malo, ktora herbatka jest najlepsza? no i chyba nie ma bata musze w weekend posciagac pompa zeby pobudzic, przynajmniej maz sie zajmie mala w tym czasie, nie chce przestac karmic akurat jak bede w pl bo jest mi tak latwiej a mala i tak je z butli wiec jak bede chciala wyjsc to moge zostawic plus musze oobcykac jak sie moje mleko w polsce nazywa.
ja podawalam marchewke i kaszke bananowa..ja jedno i drugie mrozyla oczy:)
kaszke podajecie lyzeczka czy butelka?jesli butelka to jaka i z jakim smoczkiem?
Kaszke wprowadzam pod koniec 5 m-ca i z butli będę podawać.
Ivvka i jak się czuje Julka?
Nigdy nie narzekałam na polską służbę zdrowia ale to chore żebyś musiała cały miesiąc czekać zanim do szpitala waz wezmą na badania.
Tak samo chciałam umówić Wojtka do okulisty bo mu ropieje oczko to terminy na LISTOPAD!!
Chore tyle czekać z maleństwem..
Polećcie jakiegoś dobrego okulistę..
image

Zakochałam się w tym zdjęciu:P
super wlos, pozazdroscic az nie fair ze u chlopaka :-)
Jak grzywą zarzuci to wszystkie panny będą jego:)
świetny jest Wojtuś! :)
No to jak nie jesteście chętne na wieczorne eskapady to może jakieś spotkanie z dzieciaczkami? :)
Tea - super zdjęcie! My byliśmy u okulisty bo oczko łzawiło, dostaliśmy kropelki z antybiotykiem na zapalenie spojówek (dałam tylko ze 3 razy) i jak najczęściej masowałam przy każdym karmieniu. Oczko przeszło, bo kanalik się odblokował. Ja byłam prywatnie w Pruszczu, ale dzwoniłam też tutaj, bo słyszałam że dobrzy są
http://www.dobry-wzrok.pl - tylko takich maluchow nie przyjmują na NFZ i trzeba zaplacić.

Ja też jakoś się nie śpieszę z wprowadzaniem jedzonka, raz tylko dałam na lyżeczce soczek z marchewki ale wylądował na bluzeczce, bo tak zaczął pluć ;P

A herbatę polecam z herbapolu, na mnie działa;)
Ja nigdzie nie mogę znaleźć tej herbaty herbapolu...jak ona wygląda i gdzie ją kupujecie? Muszę się czymś wspomóc bo u mnie okropna susza :/ wkładki laktacyjne suche i w ogóle nie czuje żeby mi przybierało, cycki małe i miękkie i jak ścisnę to tylko kapie leciutko... i w sumie przez to mam doła...źle się z tym czuje :(
no Wojtus bombowy:)
ja do okulisty szlam prywatnie bo terminy odlegle..masuje jej oczko i przecieram sola fizjologiczna i i tak 1 oko ropieje;/
moge podac namiar na okuliste:
Joanna Żywiecka-Beszczyńska
tel.696 029 247 lub koncowka 217
ul. wita stwosza 10/3a
A ile płaciłaś?
z tego co pamietam to 80zl
Sonia - ja mam taką herbatkę z herbapolu
http://www.jaibobas.pl/akcesoria-dla-mamy/375-herbatka-ziolowa-wspomagajaca-laktacje-herbapol.html

Ivka - ja też nie widziałam rezultatów i dość długo to wszystko trwało zanim mu przeszło ropienie. Zauważyłam też, że im częściej przemywałam mu solą tym było gorzej, więc ograniczyłam to do minimum. Nie poddawaj się będzie dobrze:)
Iza a gdzie tą herbatkę kupujesz...przez internet?
Sonia - no co ty jedną herbatkę ;))) Mąż mi kupił w aptece w gdańsku ale nie wiem gdzie dokładnie, ale to była jedna z tych http://www.doz.pl. Oni ją mają u siebie na stronie, możesz zamówić i odebrać bezpłatnie w aptece, którą wybierzesz :)
ja mam hipp i herbapolu pije obie na zmiane, zobaczymy czy pomoga ale wczoraj scoagnelam wieczorem 140ml a przedwczoraj tylko90ml wiec mam nadzieje ze pomagaja. siedze i mysle czy warto pakowac mala i isc na przeceny w nexcie czy nie warto
Ja to bym od razu biegła a się nie zastanawiałam:) Ale pewnie dlatego mam zawsze wyczyszczony portfel:)
Założyłam nowy wątek na rozruszanie bo coś tu cicho ostatnio się zrobiło.

http://forum.trojmiasto.pl/?act=show_topic&topic=254169&c=1&k=160

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jaki fotelik samochodowy polecacie? (99 odpowiedzi)

Witam. Chodzi mi o taki fotelik dla rocznego dziecka. Chcialabym aby posluzyl nam jak najdlużej....

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (142 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (30 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry