Widok

Mamy wcześniaków...

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
odezwijcie się proszę.
Szukam informacji dot. lekarzy w Trójmieście którzy zajmowali się Waszymi dzieciaczkami i Waszych opiniach o nich.
Niedługo (ODPUKAĆ) móje szczęście powinno w końcu wyjść ze szpitala... pewnie z całą listą specjalistów których musi odwiedzić.

Bardzo istotne jest dla mnie aby np. lekarz miał wizyty domowe.
Z góy dziękuję za pomoc.

Bo ja wciąż zakręcona... a tu prawie 2 miesiące mineły :/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hej
Nie wiem czy jeszcze tu jestes.ale mozesz dac znac jak rozwina sie twoj synus?
no właśnie piszesz o napieciu. Czy Twoja Majka też miała napięcia mięśni? Bo mi powiedzieli właśnie że to jest objaw tego porażenia bo Ludi sie napina:/ a teraz im sie nie podoba że wytyka język za czesto a inne pielegniarki mówia że niektore dzieci tak mają . Metlik w głowie. Chociaż jestem wdzieczna pielegniarkom na Zaspie bo jak dla mnie to anioły , wiele pomogły psychicznie bo były chwile kiedy człowiek popostu wysiadał:( Na szczescie kiedy młoda sie uśmiecha to wynagradza wszytko.Ostatnio rozmawialismy z mężem że jak kiedyś bedziemy opowiadać Luviśce jak to było to ona napewno nie bedzie tym zainteresowana a dla nas to już wspomnienia na zawsze.
Pauli, tak to niestey jest, ze mamy wczesniakow pozostawione sa sme sobie.
Ja znalazalm duzo kontaktow do lekarzy, specjalistow przez forum, potem gdy mala miala niecale 2 m-ce trafilismy do gabinetu rehabilitacji, i tam dopiero natrafilismy na dobrych ludzi, ktorzy nami pokierowali.
Bardzo duzo informacji wyciagnelam tez od lakrzy w szpotalu, bylam caly czas z mala odkad ja urodzilam, wiec wiercilam im dziure w przuchu to rano to wieczorem to jak spotkalam na korytarzu, pielegniara od wczesniakow tez nie popuszczalam, pytalam, pytalam, pytalam.
Ale i tak ciezko bylo sie odnalzezc w domu.

Z tym kompaniem nie bedzie tak starsznie, jak wyszlismy do domu, to Majka byla taka juz odchowana, wiec traktowlam ja w kompieli normalnie, pepuszek zagojony, a ona choc malutka, to juz dalo sie ja trzymac tak pewnie.

Bedzie dobrze.

Widzisz jaka wasza Ludwisai jest dzielna, pokazala wszystkim ze umie walczyc o swoje, oby tak dalej.
Tak jak pisala, koelznak we wczesniejszym watku, wazne zeby nie porownywac dzieci.

Majka robila raczejw szytko w miare o czasie, w tych dolnych granicach, ale byla bardzo intesywnie rehabilitowna odkad skonczyla 2 m-ce, wiec to pewnei tego zasluga. zaczela raczkowac majac 8,5 m-ca, co bylo mega sukcesem, generzalnie uslyszama kiedys ze wczesniaki sa takie ospala przez swoje klopoty z napiecie, z niedojrzaloscia, i wlasnei to bylo widac w Majce, lezala jak kloda, a potem dostala tego powera, raczkowala, za cholere nie chciala siadac i dostalismy pozwolenie od neurologa i rehabilitanta zeby w 11 m-cu posadzic ja niejako an sile, i sie udalo, zaczela chodzic majac skonczone 15 m-cy, teraz zaczela juz podbiegac, ale wogole z niej taki otrozniaczek, a wszyscy jak ans widza to mowia o taka mala a juz chodzi, daja jej max 10 m-cy.

Ale naprawde to sprawa bardzo, bardzo indywidualna, czasem trzeba wlaozycz wiecej pracyw dziecko, ale czas pokarze co i jak.

Trzymaj sie ciepło.
image image
Jestem tu :D My w przyszłym tygodniu odbieramy Ludviśke ze szpitala. Z ciuchami to jest sredniawo bo wszystko za duże :) Ze zdrowiem to u nas w miare ok chociaż jakis miesiac temu powiedzieli ze mała bedzie miała porażenie mózgowe bo miała zmiany w mózgu a 3 tygodnie pozniej okazało sie ze rzadnych zmian nie ma. Informacja niby pocieszająca ale jakie piekło przezylismy to nie pytajcie.Jedno co mnie troche drażni to to że nigdzie nie ma czegoś takiego jak nauka opieki nad wczesniakiem typu np kąpanie. Dobrze że w szpitalu pielegniarki to anioły i mi wszystko pokazały.
hehe moj koksio był :normalny wiec wiem
ale jak Polke przerastaja już noworodki to mnie coś kuje w srodku hehe
Oli,

my do tej pory noismy 68, bo n atakich szczypiorach to jakos ciuch rosnie razem z dzieckiem:)
Ja zaczelam brac to jako dobra karte, warto Majce kupowac ubranka, bo rzeczywiscie mozna sie nacieszyc jak je znasza, a za chwile drugi brzdac wpadnie nam zapewne w 3 m-cu wten rozmiar i Majka bedzie noisc znoszone po mlodszym:P

Ciekawe jak to jest miec takie duze, normalne dziecko:):)

Trzymajcie sie kochane!
image image
dziękujemy
no walka trwa już mam tak dosyc rozmiarów 0-3 62/68 że to wpedza mnie w jakas schize heheheh

ja trzymam kciuki za wasze 40 tyg :) no już teraz mniej ale szybciej ani dnia rośnijcie zdrowooo
no a Majce zdrówka
Ola, walsnie my mamy najwiekszy problem z rosnieciem.
I jak dostalismy preparaty bialkowe to asza dr mowila, ze one przede wszytkim daja kopniaka do rosniecia, wiec gratuluje zadzialalo.

70 cm to super wynik!!!

Nie martw sie my nawet do 7 kg na roczek nie dobilismy, ale teraz jest lepiej mamy 8kg, ale w końcu dgjagnozowano nam dodoatkowo niedoczynnosc tarczycy, wiec prawdopodnie ja to ruszylo, bo je jeszcze mniej a jednak utyla, tarza juz 1,5 stoi, ale 8kg nadal na wadze sie trzyma.

Najlepszego na roczek dla Poleczki!!!
image image
Dziękuje Ci kochana przeleciałam 3 specyfiki efekt hmm z przybieraniem nadal kiepsko do roczku nie dobiłysmy nawet do 7,5kg ale za to mamy 70cm :D co jest mega duzym sukcesem
Ola,
mam dokopałam się:

http://www.doz.pl/apteka/p20582-Infatrini_plyn_24_x_100_ml

nasza pani dr mówiła ze mam mase dzieci na tym i ze robia nawet 1kg w m-c, my niestety nie mozemy ale moze wy, mowila ze starcza buteleczka dziennie,
wiem ze w wielu aptekach mozna zamawiac na pojedyncze buteleczki w cenie ok 4 zł.

Powodzenia!!!!
image image
dzięki za info :) bedziemy probowali
Tam wyżej to miało byc Nutridrinki:)
image image
Ola,

Nutrcidrinci, nasza pani dr pwiedziała ze w drugim roku życia ok, choc na opakowaniu pisza 3 r.z., ale naszej lekrce ufam, ale wy musicie ejszcze troszke poczekac.
Zabij mnie ale nie sprawdziłam tego preparatu wczora, odlecialam z mloda o 20:)

dzis sprawdze na pewno, jutro z rana napiszę.
image image
Ola super!!!!

Ale teraz znam nowe cudowne srodki na podkręcenie wagi:P

Fantomal:
http://www.doz.pl/apteka/p47488-Fantomalt_proszek_odzywka_400_g, a ten jednak bez recepty patrze na doz.pl. dietetyczka kzała nam dosypywac po choc jednej miareczce do mleka do akszy, zeby było wiecej kalorii,
Clinutren
http://www.doz.pl/apteka/p3992-Clinutren_Junior_proszek_400_g
tutaj w linku Junior ale my mamy przepisanie nie Junior, tez dodoawac do czego sie da, mleka, kaszki, deserku.
(te dwa chyba na recepte, bo my recepty dostalismy, ale trzeba by sprawdzic bo czasem pisza zeby pisać, ten tez widze ze jednak bez recepty),
Nutridrinc (w każdej aptece) i jeszcze sa takie małe buteleczki jak z mlekiem, jedna porcja 100ml ma mase kalorii i bialka, zapomnialam nazwy ale wieczorem sprawdze w domu to ci napiszę.

rewelacje przywiozłam z Bydgoszczy bylismy tam w szpitalu na oddziale allergologii i gastroenterologii, wiec sprawdzone typy, podsuniete przez tamtejszą dietetyczkę.

A wagi Polci gratulujemy!!!

Maja przebiła 7kg jakoś w czerwcu, wiec miała juz rok i 3 m-ce.
image image
MajowaMaju co prawda po dlugim czasie od zarzywania magicznej substancji Pola wazy 7050g :D
kurcze, to ja niem dlaczego mi tak pwoiedziano z tym ekg, spróbuje cos jeszcze poszukac.
Tak hormon wzrostu niestety w Polsce dopiero od 4 roku zycia daja.

Maja urosła przez ostatnie pół roku 3-4 cm, wiec jakby przetsła rosnac idzie jej b. wolno. A powinna nadganiać.
image image
Tak Pola miała wtedy hmm4 albo 5 msc :/ wiec 4kg nie wazyła
debilstwo :/

No Pola tez w tych dolnych granicach ale puki co na spokojnie bo tyje mało ale systematycznie co prawda przez 3.5 msc tylko 298g
no zobaczymy teraz

u micza w rodzinie 3 dzieci bierze hormon wzrostu i dziala naprawde wiec spoko koko
zreszta poczekaj co powiedza w wawie trzymam za was mocno kciukasy i popytam o to ekg
czy iderzyłas do lekarza najpierw prywatnie, ok, postarmy sie cos zorganizowac.
Tylko u ans badania to raczej, narazie neiw eidza jakie, pewnie trzeba bedzie pojechac i dopierop tam po zapoznaniu sie z historia zdecyduja co robic, to pewnie bedziemy musili znowu jechac.

NO nic, bylismy wczoraj u endokrynologa, mala dostala leki na niedoczynnosc tarczyc, jednak mammay czekac na tel co do CZD, bo endokrynolog pwoiedziła ze jak bysmy w ciagu 2 m-cu mieli jakis termin to nie podawac jeje tych leków, zeby nie zaburzyły badań, wiec w sumie czekamy na tel od naszej pani dr.

Pani edokrynolog pwoiedziął ze jeje wagi sie nie czepia, natomaist powiedziała ze dla niej to najwazniejszy problem to wzrost, juz w ciagu tyg nam drugi lekarza to powiedział, a my wczesniej tylko waga i waga, Maja ma teraz 70-71 cm, wg tabel (ktore pani dr wczoraj wertowała) odpowiada to wzrostowi dziecka niespeołna 8 m-cy, i wtedy do tego porównuje sie wage, która dla wieku 8 m-cy jest na naciaganiej granicy dolnej, , czyli lekko ponizej.
image image
Kurcze Ola,
ja bylam wczoraj w CDM na dworcowej, robilismy tam wczesniej tez inne badania (usg glowki, echo serca, usg brzuszka i przełyku), i zapytalam o ekg, jak pwoiedziałam ze 15 m-cy to powiedzieli ze tak małym nie robia, a przeciez twoja Poleńka duzo mniejsza była. Powiadziano nam ze moze w szpiotalu spróbowac, ale nie chcialabym jeje po szpitalach włóczyć.
image image
wiec tak ja zadzwonilam do lekarze zeby się umówić na wizytę i zapytałam jakich wyników odemnie oczekuje itp on przyjmowal mnie w gabinecie u siebie w domu po czym poprostu prosze byc o tej i o tej w czd i do mnie zadzwonić :)
badania robiłam sama w brussie jeszcze w Gdyni
aaa wizyte mialam na 15 a zadzwonil dzien wczesniej o 19 ze jednak mam byc kolo 10 hehe wiec w te pendy wyjazd o 4 zeby zadazyć :/

ekg robiłam Poli w centrum diagnostyki na starowiejskiej wejscie od dworcowej czy jakoś tak :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

JAKI KURIER NAJTAŃSZY - prywatna przesyłka? (27 odpowiedzi)

Dziewczyny zamówiłam fajny fotel na allegro, przyjechał kurierem - duże to i niestandardowe. Tak...

Gdzie mozna poogladać filmy online?? (47 odpowiedzi)

Znacie jakąś darmową stronke z fajnymi filmami online?

Które imię dla dziewczynki? (46 odpowiedzi)

Wy zawsze jesteście pomocne. Nie możemy dojść do porozumienia z mężem. Jestem ciekawa, które...

do góry