Widok

Marcowo - kwietniowe mamusie z maluszkami 2013 vol. 17

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
21.02 (02.03) szuwarkowa80 - synek Kubuś 3610g i 53cm/ Zaspa SN
25.02 (11.03) Martka - córeczka Aurelia 2870g / Kliniczna SN
02.03 (15.03) szaga - synek Alanek 2650g i 51cm / Redłowo SN
03.03 (30.03) Karolkarumia - córeczka Weronika 3300g i 52 cm/ Redłowo CC
05.03 (02.03) Mara_Jade - córeczka Emilka 3850g i 53cm/ Redłowo SN
13.03 (20.03) AsiaczeK_S_88 - synek Tomuś 3000g i 52 cm/ Redłowo SN
17.03 (15.03) Aniuleczka25 - synuś Nikoś 3150g i 54 cm/ Wojewódzki SN
18.03 (13.03) Yoasia - córeczka Lenka 2850g i 53cm/ Redłowo SN
21.03 (25.03) Madzia i Krzyś - synek Bartuś 3850g i 61 cm/ Wejherowo SN
25.03 (07.04) Bombelkowa - synek Bartosz 3780g i 55 cm/ Redłowo CC
25.03 (19.03) Aga007 - córeczka Natalka 4040g i 56 cm / szpital wojewódzki
26.03 (14.03) Hania - synek Kubuś 4670g i 61 cm/ Kliniczna CC
29.03 (19.03) AsiaDK - córeczka Anastazja 3500g i 54 cm / Redłowo CC
29.03 (15.30)Yooki - synek Szymon 3500 i 55cm/ szpital Wejherowo
31.03 (02.04) Anik - córeczka Hania 3870 g i 58 cm / kliniczna CC
01.04 (27.03) BOYorGIRL- córeczka Nina 3580g i 53 cm/ Redłowo SN
04.04 (30.03) MamaDawidka - synek Dawid 3390g i 54 cm/ Redłowo SN
05.04 (17.04) Dimis - synek Tymek 3430g i 53 cm/ Redłowo SN
07.04 (14.04) Tesula - córka Alicja 3490g i 57 cm/ Swissmed CC
07.04 (15.04) kapiszonka 19767synek antoś 3650g 52cm kliniczna SN
13.04 (26.04) Rona- córeczka Zuzia 4090g 60 cm/ Wejherowo SN
15.04 (27.04) Aquss - synek Tymek 2830g i 52 cm / Zaspa SN
16.04 (21.04) Aska84 - synek Szymek 2780g i 51 cm/ Kliniczna SN
16.04 (16.04) EmNEm/ M&ms córeczka Maja 3770g i 57 cm/ Kliniczna CC
19.04 (15.04) mamaalanka- córeczka Lenka 3580g i 58cm /Zaspa SN
24.04 (17.04) micasia- syneczek Bartuś 3945g i 57cm/ Zaspa SN
01.05 (30.04) Rayfall- synuś Antoś 3750g i 55 cm/ Swissmed CC
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja się melduję to jutro sobie nowości warzywno owocowe pokuppuję :)
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
AsiaDK, u mnie to samo..
Młody wieczorem (wlasnie teraz) usypia sam w łóżeczku, a dzis probowałam go uśpić na drugą drzemkę to spazmów dostawał, jak tylko schylałam się z nim w stronę łóżeczka..
I chyba odkryłam o co chodzi..
od początku mamy wieczorny rytuał.
jeden cycek, kąpiel, smarowanie balsamikiem, drugi cycek przy kołysankach i kierunek łóżeczko. Czasem raz, dwa razy zamarudzi, wtedy go podnoszę, przytulę i odkładam. Ale wieczorami WOGÓLE nie płacze w łóżku. Sam usypia, powymachuje łapkami swojemu misiowi (smieje sie, że opowiada mu jak minął dzień)
Wniosek?
łóżeczko jest do spania wieczorno-nocnego.
Dziś usnął na II drzemkę na kanapie w sypialni. Więc chyba przestanę wojować. Nie chcę żeby źle kojarzył swoje łóżeczko (nie chce zeby w nim płakał). Niech śpi w dzień w wózku, na kanapie.. a noce u siebie.
Spróbuj, może u Ciebie też tak jest.

Co do jedzenia.. ja marzę o truskawkach.. ale nie wiem czy nie bedzie akcji.. Po rabarbarze była..
mam pytanie-dostaje zasiłek macierzyński, natomiast mój stosunek pracy ustał z dniem porodu, teraz okazało się, jak byłam na szczepieniu to oakzało się ze nie ma mnie w "Ewusiu", zadzonie jutro do zusu,a le wydawało mi sie ze przechodząc na macierzyński, zapewnione mam ubezpieczenie zdrowotne
AsiaDK masz zapewnione ubezpieczenie zdrowotne. A to był Two pierwszy zasiłek? Jeśli tak, to skontaktuj się z ZUS, bo najpewniej nie otworzyli Ci okienka z kodem zasiłku macierzyńskiego. Pracodawca Cię wyrejestrował, a ZUS nie zarejestrował ponownie, albo po prostu dokumenty sie nie przetworzyły. Wszystko wyjaśnisz telefonicznie. A pod jaki inspektorat podlegasz?
AsiaDK moja siostra też ma taką sytuację jak Ty i nic nie mówiła żeby miała jakiekolwiek problemy przy szczepieniu malucha :) więc pewnie tak jak Martka pisze gdzieś coś się nie "zgrało" i trzeba to wyjaśnić.

Moje dzieciaki jako niemowlaki na dzienne drzemki zasypiały tam gdzie akurat były, tzn. w łóżeczku, na kanapie, na macie, na leżaczku, w wózku, przy cycku :P itd. i to jest o tyle wygodne, że potem jak sie gdzieś jest to maluch ma większą szansę zasnąć :)
U nas zasypianie różnie wygląda, czasem sam w kolysce, czesto na rekach, w foteliku samochodowym sie zdarza a najczesciej przy karmieniu i niestety, tak jak przy corce taka forma jest najlepsza dla mojego ulewajacego babla. Gdy zostawiam go zeby zasnal sam wierzgajacego tymi raczkami i nozkami to moglabym go tylko w kolko przebierac...
Dlatego stwierdzenia ze trzeba dziecko nauczyc zasypiac samodzielnie w naszym przypadku sie nie sprawdzi niestety :(

Tymek na brzuszku tez spi najlepiej, klade go tak w dzien najczesciej jak sie da a od paru dni zaczelam tez w nocy.
Przy Zuzi ortopeda od bioderek powiedzial nam ze spanie na brzuszku to najlepsza pozycja dla maluszka, pozatym dzieci przytulone do materaca czuja sie bezpiecznie i moga latwo sie przemiescic odpychajac nozkami nie budzac sie przy tym, nie sa ograniczone ruchowo jak na plecach.
Ale rozumiem ze nie wszystkie dzieciaczki lubia taka pozycje.
Moja Mała w dzień śpi tylko przy cycu i w samochodzie jak gdzieś jedziemy.od paru dni nawet na spacerze nie śpi.No i właśnie na brzuchu wczoraj spałą dwa razy po godzinie,zaraz mam zamiar odłożyć ja do łóżeczka,do zasnęła na mojej piersi.najgorsze jest to,ze jak nie śpi i nie je to płacze.możne Ona jest chora lub coś ja boli?5-10 minut jest spokojna a potem jest płacz:(

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rona a może jest jej np. za ciepło? Mój Kubuś też tak miał na początku, że jak oczy otworzył i nie miał cycka w buzi to był ryk na całego :P :( ale mu przeszło :) Poczytaj o skokach rozwojowych - wtedy dzieciaczki są niespokojne.
Moi też lubili spać na brzuszku - Kuba właśnie tak sobie śpi w łóżeczku :) A średniemu (2lata) to zostało - jak chce juz na dobre zasnąć to odwraca się pupą do góry i śpi :))) i w wózku jako maly niemowlak też jeździł na brzuszku :))
Zawsze mi sie podobaly takie niemowlaki w gondolach co im tylko łepek wystawał przy rajcowaniu na brzuszku w wozku :)
ale zazdroszczę mamusiom co ich dzieci same zasypiaja:((

Kubuś zasypia przy cycu w wózku w samochodzie i ew u męża na rękach.
Nie chce smoka co by nam ułatwiło życie:)))
image
Rona, moja też nie śpi w wózku na spacerze, dlatego chodzimy w chuście...
w ogóle nie lubi swojej kołyski ani wózka i leżenia na płasko, w foteliku samochodowym czy leżaczku bujaczku zasypia sama bez problemu

Na brzuchu nie chce leżeć...

pobiłam rekord, dziś rano ściągnęłam z cycków 300 ml na raz... mam w lodówce 4 flaszki zapasu, w zamrażarce 3 porcje (nie miałam więcej pojemniczków do mrożenia) i znów muszę ściągnąć, bo cyce mnie bolą
jak ktoś mi jeszcze powie, że nie da się rozbujać laktacji samym laktatorem to go wyśmieję...

Czy też tak macie, że jak piersi są pełne to jest Wam gorąco, a po opróżnieniu zamarzacie???
image
image
jak pobudzacie laktację??
image
Tesula podaj swój przepis na taką rzekę ;-)
U mnie dziś jakoś mało.. Boję się zaraz ze mi się skończy..
Tesula, tak zawsze mi się robi potwornie zimno po karmieniu, a małej za to robią się cieplutkie łapki. Śmieję się, że energię życiową ze mnie wysysa. ;)
Dziewczyny nie zmieniłam nic w diecie, a Emi od tygodnia ma inną kupkę. Wcześniej miała żółtą z takimi farfoclami białymi, które wyglądały jak pestki albo nasionka, o kwaśnym zapachu. Teraz ma pomarańczową lub ciemnożółtą taką maź, spora jej część wsiąka w pieluszkę i trochę brzydko pachnie. Robi jedną dziennie, a przez dwa dni wcale nie robiła, jak już zrobi to taką, że nie mieści się w pieluszce. Czy to normalne?
A wracając do diety, to czytałam ostatnio, że banany spozywane przez matkę, mogą powodować zaparcia u dziecka.
Nasz kochany szkrabek Antoś 01.05.2013r.

image
Tesula, a moze to ten laktator podwojny takie cuda zdzialal z mlekiem :)
Mara Jade u nas z kupkami dokładnie to samo 4 dni nie było a od 3 dni są takie jak opisujesz też się zastanawiam czy to normalne.

Szymek też prawie cały dzień przy cycu i bardzo mało śpi zasypia najczesciej przy cycu lub w wózku czasami leżąc w lozeczku jak się karuzelka zmeczy.
image
Dziewczyny u nas taka kupa juz od dłuższego czasu. Też się zastanawiałam czy może coś jest nie tak, bo dość rzadka jest. Większość wsiaka w pampersa. No ale skoro mała nie płacze, smieje się, to chyba nic jej nie dolega. Tylko dzisiaj patrze, że ma suchą skóre, a oliwka smarujemy ją codziennie
Martka, Oliwkę stosuje się na początku tylko, bo ona nie nawilża, tylko natłuszcza- na łuszczącą się skórkę po porodzie jest dobra. Teraz już lepiej jakieś mleczko/balsam nawilżający :)
My przez taka kupe mamy skierowanie na USG brzucha i badanie kału - wczoraj dostaliśmy przy wizycie szczepiennej...

a co do mleka to już pisałam:
- piję herbatę lipton piramidki lesna parzoną z melisą
- piję odgazowane karmi kawowe - butelka stoi otwarta w lodówce i tak na 2-3 dni ją wypijam po wieczornym ściąganiu
- ściągam w nocy dwa razy ok 22 i ok 2-3
- ściągam siedząc przed laptopem i grając w głupie gry (trza sie wyluzowac...)
- ściągam głównie na trybie pobudzeniowym, nie ustawiam laktatora na maxa
- piję duuuuużo wody (ok 4 l/dobę)

alaktator mam podwójny, ale używam go pojedynczo - na dwa cyce naraz niewygodnie było
image
image
No wlaśnie Tesula, nie zawsze zwracamy uwagę na spozywanie duzej ilosci plynow przy karmieniu, a to naprawde jest klucz do mlekowego sukcesu, a widze ze Ty pozadnie jestes nawodniona :-) gratulacje
dziewczyny co do sprawy zasypiania maluszkow to moja corcia tez srednio z zasypianiem w dzien w lozeczku,ale troche to meczace bylo usypiac ja na rekach-siadalam na sofie i trzymalam ja na rekach i dawalam smoczka i tak zasypiala ale dosc płytkim snem-jak przenosilam ja do łozeczka to albo sie budzila albo spala chwile i tyle z tego bylo. wszedzie radza zeby dziecko zasypialo w łozeczku i pomyslalam ze sprawdze ta metode-wkladasz dziecko do łózeczka i podchodzisz jak marudzi,zeby pgłaskac,powiedziec ze wszystko ok.. u mnie wyglada to tak-okolo 1h po karmieniu mala marudzi i wiem ze to ze zmeczenia(dziecko placze podobnie jak jest zmeczone i jak jest glodne i czesto jest to mylace bo wydaje sie ze trzeba nakarmic) wkladam ja do lozeczka i faktycznie ciagle podchodze zeby dac jej smoczka bo jej wypada-marudzi,troche poplakuje i w koncu zasypia trwa to okolo 40 min(czasem musze napic sie melisy bo brakuje cierpliwosci:)ale sa efekty bo mala spi u siebie w pokoju w swoim lozeczku znacznie dluzej niz na rekach.potem jak sie budzi to na karmienie(ja ja karmie modyfikowanym co 3-4h)
podobno czas zasypiania bedzie sie stopniowo skracal bo dziecko sie przyzwyczaja-mam nadzieje ze tak bedzie bo faktycznir trzeba konsekwencji i cierpliwosci duzo zeby tak prawie godzine chodzic i uspokajac malca zanim usnie.
a czy wasze maluszki sa niespokojne?moja ostatnio marudzi nawet na spacerach i w samochodzie-czego nie bylo wczesniej, nie jest to histeria jakach ale takie marudzenie ciagle..
my dzis u pediatry bylismy malemu cos zoltego na uszku sie osadza, w bujaczku i na poduszce widac slady. Niby to woskowina, jutro jedziemy jeszcze raz, zobaczyc czy jest lepiej
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
ale cisza...
image
image
Hej dziewczyny, jestem z wątku mam majowo-czerwcowych, mam do Was pytanie. Czy któraś z Was posiada kosz Mojżesza albo kołyskę Simplicity Coneco? Zastanawiam się nad kupnem, opiszcie swoje spostrzeżenia może mi to pomoże.
ja wczoraj wieczorkiem nakarmiłam małego i położyłam do jego łóżeczka płakał ponad 40 min aż włączyłam mu w tel dzwięk suszarki i zasnął spał 2,5h ale w nocy już mi się nie chciało i spał z nami. Teraz też nakarmiłam i położyłam ale po 15 min włączyłam tel i śpi :))))
muszę się zmotywować i w nocy tez odkładać tylko ze ja jestem straszny leniuch i śpioch:/
image
mały śpi z nami od 6, a raczej mój mąż wychodzi a ja żeby pospać to zostawiam Bartka w łózku,i tak od 6 do 8 śpimy i karmimy się :)
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
gosiu, moj Bartek też niespokojny. Często się przebudza z drzemek w ciągu dnia, w wózku też. Coraz poważniej myślę o tym, żeby koniec lipca/sierpień spróbować jak w spacerówce na leżąco mu bedzie.
Tesula ja mam pyt o tą herbatę Lipton + melisa. W jakiej proporcji parzysz i ile dziennie wypijasz? Ja też niestety walczę o mleko, poza tym Mała super.
Hej dziewczyny.
Mam problem- musiałam odstawić małą od cyca, ze względu na leki które muszę brać. Majka jest z tych ciamkających dzieci, non stop z cyckiem w buzi siedziała... A smoka nie chce. Butelkę akceptuje, chociaż dłuuuugo ciągnie, ale smoczkiem pluje. Ze 4 różne rodzaje próbowałam, po każdym odruch wymiotny, eh. Ciężko ją uspokoić, jak się rozwyje.
Z brzuchem nadal problemy, ciężko bączka puścić, kupy sama robi rzadko.
Dzisiaj idziemy do pediatry, może ona cos poradzi.
M&ms mój zaczął wczoraj prykać sam :) Chyba nasze kropelki i w końcu zaczyna dojrzewać mu układ pokarmowy :)
Probowałaś biogaia?
My własnie bedziemy zaczynać drugą flaszkę :)
a ze smokiem nie pomogę.. moj też nie chce, bierze tylko jak ma już straszną depresję :)

Dziewczyny, może znacie jakiegoś fotografa amatora, który za umieszczenie zdjęć w portfolio zrobi kilkanaście na chrzcinach?
Nastka marudna jak nigdy!!! o 3 rano po pobudzce na jedzenie nie chciała spać, wyła jak odkładałam ją do łóżeczka, ryczała też na rękach, wlaczyłam ponad godzine i skończyło się spaniem w naszym łóżku, zastanwiam się czy to przez szczeeinie które miała w środe, teraz też jest mardna, coś strasznego, cały czas na rękach, nie chce spać i nie co chwile płacze ....
Bombelku, my mamy dicoflor 30 w kropelkach, kończymy pierwszą butelkę, ale póki co nie widzę rezultatu. Nie wiem w sumie, czym dicoflor różni się od biogai, to chyba inne szczepy bakterii w tym są?

Wczoraj dopiero o 23 zasnęła, przytulona do mnie, nóżki przykurczone do brzucha musiałam jej trzymać, bo inaczej ryk.
Spokojniejsza była na brzuchu i zasypiała w tej pozycji, ale teraz zaczęła podnosić głowę dość mocno i się denerwuje, jak jej leci i dziabie nosem w podłoże i już na brzuchu nie chce leżeć.

AsiaDK, jak dziecko jest po szczepieniu marudne, to można homeopatyczne czopki rumiankowe, Viburcol bodajże, na uspokojenie. Przy starszej działały.
Dziewczyny czy Wasza doba trwa dłużej niż 24 godziny ;) ? Ja prawie w ogóle nie mam czasu posiedzieć na necie. Niby dziewczyny są spoko i dają żyć ale żebym w ciągu dnia miała trochę czasu dla siebie to bym nie powiedziała...
Natka jutro kończy 2 miesiące. Jest bardzo grzecznym dzieckiem. Jesteśmy póki co tylko na piersi ale walczę o pokarm, miałam zapalenie piersi dwa tyg temu i od tego czasu jakoś jest średnio. W zeszła środę byłam na wizycie i szczepieniu i na wadze przybierała prawidłowo. Ja szczepię podstawowymi szczepionkami.
Ze spaniem dobrze. Wieczorem lubi być noszona na rączkach ale jak już zaśnie- z tym różnie bywa najczęściej między 20.30 a 22, to jest odkładana do łóżeczka i śpi do około 3-4, je i dalej idzie spać tak do około 7. W dzień jest różnie, przez ten kryzys laktacyjny przystawiam ją do piersi co 1,5 - 2 godziny, między karmieniami albo drzemie, albo czuwa albo się "bawimy" bo jest bardzo kontaktowa i domaga się towarzystwa- uwielbia patrzeć na karuzelę, grzechotki itp.
Ze wzdęciami czy kupami nie mamy żadnych problemów. Ja dietę mam chyba dość urozmaiconą, unikam tylko dań z kapusty, kalafiora, tłustych wędlin i smażonego, tłustego mięsa (schabowe, mielone wieprzowe, golonki itp.), w ograniczonych ilościach jem ogórki, pomidory, rzodkiewki, gruszki, winogrona ale nie wykluczyłam ich zupełnie.
Chrzciny będziemy mieć 9 czerwca, prawie wszystko już załatwione.
Żeby tylko to mleczko było :)
image
image
Asiaczek a u Ciebie co z chrzcinami wyszlo? u nas nadal brak chrzestnego
a tak się jeszcze zastanwiam, wyczytałam że rozdrażnie może również być spowodowane alergią pokarmową, a małą włąsnie coś wysypało na buźce, odejrzewam że to ryba!

tesula mój rekord to 200 ml i potwierdzam najwięcej ściągam jak siedze przed komputerem, najgorsze "wyniki" jak szybko w nerwach muszę odciągnąc mleko bo mała marudzi a ja nie mam zapasu ...

któraś z was pisała o herbatce herbapol cztery zioła, mam ją właśnie i rzeczywiście również polecam :)

a ja jak już pisałam wyżej straszny dzień, mała nawet jak zasnie to co chwile mi się budzi ... mam nadzieje ze szybko minie
M&m,własnie próbowałam ostanio kupic w aptece Viburcol i dowiedziałam się że jest na recepte, ale jeżeli nie to podejdę do innej apteki?
Ja dostałam wczoraj bez recepty u mnie na Sobieszewie.
Mi tez połozna go polecała, ten Vibrucol

Ja mam kolyskę coneco, ale ciężko mi coś o niej powiedzieć, bo młoda nie chce spać na płasko - materacyk ma do bani tyle Ci powiem...

Herbatkę piję jedną - dwie na dzień, wrzucam do kubka jedną piramidkę i jedną melisę i parzę pod przykryciem, a potem popijam w ratach
image
image
ja też piję o herbatkę herbapol cztery zioła jedną dziennie, całkiem dobra w smaku.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
A ja mam chyba kryzys laktacyjny.Mała od 2 dni śpi po 1minut i zaczyna płakać,nawet w nocy nie śpi:(cycki mam miękkie,wiec Ona pewnie głodna jest,jak sobie pomóc?niby cały dzień i noc małą jest przy cycu wiec laktacje pobudza,pije melisę i dzisiaj nawet bawarkę piłam(myślałam,że po niej Zuzia ma problemy z brzuszkiem,ale po jej odstawieniu poprawy brak,a na laktacje świetnie działała)

Mamaalanka czekamy na wujka, zobaczymy co wymyśli, może jemu uda się przekonać naszego proboszcza...
a Wy nie chrzcicie z jedną chrzestną? bo pisałaś, że na Zaspie ksiądz się na to zgadza, myślałam, że już jesteście po :)

Szuwarkowa kupiliśmy auto :) citroen xsara picasso, jaki luzik :) wszystkie dzieci z tyłu, bagażnik mega, super :)

Ja mam kosz Mojżesza i materac też miał do d*py, Tomek nie chciał na nim spać :) ale wycięliśmy jajo z materaca piankowego i teraz jest super :)
Witam dziewczyny,

Jestem z wątku mamusie lipcowo-sierpniowe 2013, czyli wszystko przede mną.

Mam pytanie do tych z Was, które rodziły po 17 Marca i już wiedziały że mogą skorzystać z rocznego urlopu macierzyńskiego. Czy jest wśród was dziewczyna, która od razu złożyła wniosek o roczny urlop macierzyński? Czy to możliwe teraz czy na razie trzeba składać wniosek o pół roczny urlop? Pogubiłam się trochę.
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Bezglutek póki co nikt nie może złożyć wniosku o roczny urlop, bo takowego nie ma. Tzn, żadna ustawa nie weszła w życie, więc w świetle polskiego prawa nie ma czegoś takiego jak roczny urlop. Poza tym nie ma jeszcze wzorów wniosków i generalnie niky nie wie jak się za to zabrać.

Mamaalanka, w jednym z wątków o wystawianiu języczka przez niemowlaki wyczytałam, że Twój synek miał problem z tarczycą. Możesz mi coś na ten temat napisać? Moja mała w zasadzie od początku czasami delikatnie bawiła sie jezykiem. Teraz od kilku dni bawi się nim prawie non stop. Wytyka go, bada nim dziąsełka i wargi no i liże sobie dłonie. Nie wiem czy to normalne, żeby cały czas ten jęzorek był w użyciu ;)
martka u nas pediatra to zauwazyla. Maly nie bawil sie jezykiem jemu ten jezyk wisial non stop,mial go wystawionego caly czas,tak jakby mu sie w buzi nie miescil. I do tego zaparcia i wyszlo ze ma niedoczynnosc tarczycy. A mala ma problemy z kupka?

Asiaczek my dopiero w sierpniu,moze do tego czasu kogos sensownego znajdziemy. Bo jednak chcialabym miec dwoch chrzestnych
Uzywacie herbatke bocianka? Bo mam prawie 2 opakowania
Nie mamy problemów z kupą. W ogóle ostatnio jej się wszystko ładnie unormowało, problemy z brzuszkiem odeszły, bąki wychodzą, kupa też bez większego wysiłku. No a język chowa i zamyka buzię, więc chyba faktycznie lubi się nim bawić. Teraz myślę, że to wina mojego męża, bo on jej pokazuje swój i ona go naśladuje ;)
mamaalanka ja pije Bocianka, za ile chcesz odstąpić?:)
Bombelkowa za opak chusteczek pampers,ale Ty chyba z gdyni jestes? Ja z Gdanska
Pytanie do dziewczyn które mają już za sobą urządzenie chrzcin dziecka: ile płaciłyście za uroczysty obiad za 1 osobę? Czy możecie polecić jakiś lokal w Gdańsku? Czy 130 zł / 1 os. to dużo za obiad z przystawkami, zimnymi przekąskami i deserem?
ja za chrzciny starszej płaciłam 600 zeta za 10 osób, ale to był tylko obiad + tort bez zakąsek zimnych, bo my się szybko zmyliśmy
image
image
Anik, ja mam 50zł/os za obiad+ kawa
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Anik my robimy na partyzantow w hacjendzie,tam ok 50zl za osobe
Opinia została zablokowana przez moderatora
50 zł? czyli można znaleźć coś taniej, poniżej 100 zł..... wychodzi na to że w restauracjach hotelowych najdrożej
A ja mam zapalenie piersi i czuję się paskudnie... Ciekawe kiedy minie.

image
Anik a jakie rejony Trojmiasta cie interesuja to moze cos podpowiemy. Dwa lata temu np restauracja panorama w zieleniaku fajna oferte mi przygotowala, bralam tez pod uwage Hacjende, Zabusie. Hotelowe restauracje zawsze sa drozsze
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Micasia a wy gdzie teraz robicie?
Rayfall współczuję :* kładź zimne liście kapusty na cycki omijając brodawki i bierz ibuprom max co 8 godz, mi po jednym dniu przechodziło, po dwóch byłam zdrowa :) ale ibuprom brałam jeszcze 3 dni tak mi położna kazała :) jak nie masz max to zwykłego dwie tabletki
Koniecznie te liscie kapusty nalezy rozbic tluczkiem do miesa, zeby sok mial kontakt ze skora piersi. Wsadzic duzo lisci w stanik i wtedy dziala
Rayfall zgadzam się z dziewczynami kapusta i jeszcze bardzo często przystawiaj małego. Mnie dopadło dwa razy i za każdym razem mała prawie cały czas przy cycku plus kapusta i paracetamol i przechodziło po niecałej dobie.

W piątek byłyśmy u lekarza rozwiać moje wątpliwości. Oczywiście z ciemiączkiem wszystko ok :) Mój mąż twierdzi, że mam na tym punkcie jakąś paranoję. :P Problemy z kupką niby dlatego, że układ pok. się rozwija, ale ja nie jestem przekonana. W poniedziałek umówię Emi do alergologa i w końcu się dowiem czy faktycznie ma tą skazę czy nie.
A ważymy już równo 6kg :)

Jakiej firmy woreczki do mrożenia pokarmu polecacie?
Mamaalanka ja nie mieszkam teraz w Gdańsku i robimy albo w Cedrach w restauracji gdzie jest 75zł/os, albo w Grabiny Zameczek gdzie jest 55zł/os
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
My chyba na hacjende sie zdecydujemy.

Dziewczyny kupilam sab simplex i jestem zachwycona. Wczesniej moja mala zawsze po jedzeniu byla niespokojna a codziennie od 17 do ok 20 miala kolke tak teraz nic. Tylko je i spi. Jak ktos ma podobne problmey z brzuszkiem u malucha to polecam!
a napisz jak dokładnie stosujesz, ile razy kiedy i ile kropli ?
Niestety nie przeszlo po dobie, więc juz biorę antybiotyk od dzisiejszego popołudnia. Kapusta, ibuprom i częste przystawianie małego też w ruchu dalej. Nie wiem czy to normalne, ale mam wrażenie, ze w tej chorej piersi mam bardzo mało pokarmu teraz.

image
Mara Jade ja uzywam Canpola woreczki. Fajne są, jestem zadowolona :)
U mnie wczoraj ważyła się teściowa z małym i wychodzi +/- 5.8 kg :)
Martwi mnie odpażenie na siusiaczku, więc jutro spróbuje dostać się do pediatry, bo może trzeba bedzie jakaś maść apteczną. Dziś wietrzyliśmy dużo i smarowałam oliwką, zrezygnowałam z chusteczek nawilżanych..
Mały niespokojny, nie wiem czy to przez to, że go piecze..
Bombelkowa u nas z dość głębokimi już rankami od odparzenia poradziła sobie mieszanka Alantan maść (ok 7 zł) + Clotrimazol (ok 3 zł) :) Położna mi kazała kupić i mieszać pół na pół na palcu przed smarowaniem. Po jednym dniu już było widać mega poprawę, po 3 już nie było śladu :)
I maly wcale chętnie nie je z tej piersi, raczej trochę tylko pociamka. A on to zarlok jest.

image
Anik ja robię chrzciny za Gdańskiem w Jagatowie i restauracja nazywa się Leśny Dwór Jagatówka, to taka raczej sala weselna i płacimy 120zł/os ale mamy menu weselne z mniejszą ilościa mięsa na obiad, tzn. 3 rodzaje mięsa, zupa później zimne zakąski (cała masa) i na kolację bogracz. Cena nie obejmuje napoi i ciast
Rayfall zdrówka! :*

Podziwiam Was za te imprezy chrzcinowe :) ja tam kupuję ciasto, robię kawę i tyle :P nie lubię imprez :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
udało mi się kupić Viburcol bez recepty, jestem zachwycona! jakby któras z was miała problem z marudzeniem po szczepieniu gorąco polecam!
Martka na ile osob robisz?
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Alantan i Clotrimazol faktycznie tez polecam dla maluchow.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
ok 17 osób
dziewczyny a jak stosowac sab simplex jak sie piersia karmi, na lyzeczce po prostu dac, czy trzeba rozcienczyc z mlekiem lub woda?
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
micasia ja dawałam prosto do buzi, albo na smoczek :)
dzieki Asiaczek bo wczoraj malemu dalam na lyzeczce i sie tak po 5minutach rozplakal ze myslalam ze to za mocne jest. Czy wasze dzieci tez tak stekaja? Bartek steka przez sen i to nie tak cicho tylko narmalnie bardzo glosno.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Moja steka jak jej sie cos sni i smeiszne miny robi.

Ja wczoraj jeden raz nie dalam sab simplex,chcialam zobaczyc co bedzie i oczywiscie byl ryk.

Teraz kolega nam z Niemiec przywiezie bo tam to kosztuje 5 euro tj 20zl! a u nas 35-40zl
Pytałam już wyżej jak stosujesz, możesz napisać ?
Dzięki Tesula, u mnie po dwóch dniach pojawiła się znaczna poprawa laktacji. Gdyby komuś to miało pomóc to ja piję 2 razy dziennie herbatkę Herbapol 4 zioła (rano i popołudniu) i jedną melisę (koło południa). Ponadto piję koło 1,5 litra wody mineralnej w ciągu doby. W dzień przystawiam Małą co 1,5 - 2 godziny a w nocy co 3 godziny. Poza tym pozytywne myślenie i nastawienie.

U nas chrzciny na jakieś 15 osób + 2 dzieci (poza Natką). Sam obiad (bez przystawek i ciast) robimy w knajpie Schabowy Raz, płacimy 45 zł/os. Ciasto i kawa potem u mnie w domu.
Chrzciny Ali robiłam od początku do końca w domu i pamiętam że się narobiłam i nabiegałam i nawet dobrze przy stole nie usiadłam. Nie mam ochoty na powtórkę...

Przyłączam się jeszcze do pytania o woreczki do mrożenia pokarmu, co polecacie?
image
image
A przepraszam,nie doczytalam.Ja karmie butla i do kazdej porcji daje 15 kropel. Taka buteleczka to chyba na tydz mi starczy.
Aga a jak jedzonko w tej knajpie,bo to ta po rewolucjach?dobrze mysle?
mamaalanka a może spróbuj mniejszą dawkę? np 10 kropel
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Dziewczyny, a Wy mrozicie na zapas, czy na jednorazowe przypadki???
Bo jak tylko od czasu do czasu to nie lepiej Wam kupić pojemniczki zamiast torebek? torebki są jednorazowe, a pojemniczek sterylizujesz i używasz ponownie. Ja mam kilka takich zastały po starszej

http://allegro.pl/pojemnik-via-avent-pojemniki-pokarm-180ml-pokrywka-i3246307113.html

bardzo fajne są.
A woreczki kupiłam Canpolu, bo mają 150ml a baby ono tylko 100 ml, ale ja za chwilę to bedę miała pół szuflady w zamrażarce pokarmu... w tej chwili w lodówce stoi pół litra ściągnietego, a młoda przed chwilą zjadła, także znow porcja trafi do zamrożenia...

My chrzciny pewnie znów w lokalu koleżanki w Wejherowie na rynku będziemy robili, ale mamy z mężem konflikt - ja chcę za rok w maju a on w tym roku we wrześniu...
image
image
Martka, no właśnie my też robimy obiad + zimne przekąski i przystawki. Pewnie dlatego tak drogo wychodzi. Będzie trochę rodziny spoza 3miasta i dlatego nie chciałam ograniczać się tylko do obiadu. Musiałabym wszystkich (20 osób) zaprosić później do domu i wcześniej przygotować coś na kolację. Przy małym dziecku nie ma kiedy siedzieć w garach - tym bardziej że prawie non stop jestem z nią sama a mąż w delegacji. Nie mam kiedy zjeść obiadu a co dopiero szykować imprezę na 20 osób.
Dokładnie, ja miałabym może i czas, ale nie chce mi się zwyczajnie siedziec przy garach. Narobie się tylko i nic więcej. A ja tez chcę czasem posiedzieć i spokojnie zjeść ;)
Micasia wyczytalam ze 15 ma byc ale masz racje,sprobuje 10. Asiaczek wy uzywacie tych kropli? ile dajesz?
bo ja dałam dwa razy i dałam tylko 10. wiem ze w opisie jest 15
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Dziękuję za wsparcie :) Dziś już nie mam gorączki i coraz lepiej jest, antybiotyk działa.

Antoś miał dziś pierwszą wizytę w przychodni. Ma niecałe 4 tygornie, waży 4,8 kg. Pediatra jest pod wrażeniem, że tyle przybrał na samej piersi.

Mamy też pewien kłopot. Otóż ropieje mu oczko od ponad dwóch tygodni, kropelki tylko złagodziły troszkę, więc mamy z nim iść do okulisty dziecięcego. Tylko nie wiem, do jakiego konkretnie lekarza. Czy Wasze maluchy miały też tqoi problem? Do kogo poszliscie?

image
Rayfall imponująca waga, moja Aurelka skończyła już 3 misiące i dzisiaj na szczepieniu ważyła 5200g. No ale mieści się w normie.
Rayfall, my mamy ropiejace oczko, narazie kończymy kuracje kropelkami i zobaczymy, w sumie to nie wiem czy jest poprawa. Pediatra kazala masowac 10 razy dziennie. Do okulisty poki co sie nie wybieramy, wiec nic nie podpowiem.
Mamaalanka ja Tomkowi nie daję, bo nie ma kolek (UFFFFF!) a na dziewczyny niestety nic nie działało :(
Martka, spojrzalam na nasza liste, jakby nie bylo to synek Rayfall mial juz na wejsciu kilo wiecej niz Twoja córcia :-)

Wogole wydaje mi sie ze chlopy wiecej przybierają, przynajmniej tak jest u nas. Tymek ma 6 tyg i jest ciezszy od mojej corci o jakies 2-3 tygodnie, wage urodzeniową mieli ta samą wiec fajnie moge sobie porownać :-)
No tak, to się zgadza, że moja córcia malutka była jak się urodziła. Lekarka dzisiaj mi powiedziała, że skoro mała przesypia noc to mogłabym ją z raz budzić na jedzenie. No ale ona jest takim śpiochem, że budzenie odpada. Ona nawet rano nie ma sily oczu otworzyć i jeszcze by chętnie pospala, ale głód jej nie daje spać ;)
Ropiejące oczka w tym okresie to norma bo zaczyna się produkcja łez, a kanaliki łzowe mogą być niedrożne jeszcze. Trzeba przemywać jak najczęściej solą fizjologiczną i wyjałowionymi gazikami, można robić okłady z naparu świetlika i można masować okolice noska, ale to musiałybyście znaleźć na necie instrukcje

Dopiero jak do 3 m-ca nie przejdzie ropienie to do okulisty na przetkanie kanalików łzowych

Julce ropiały strasznie, przeszło po ok 2 tyg

a to Ala - udaje grzeczną...
image
image
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://medelapolska.pl/warzywa-i-owoce-a-karmienie-piersia-2/
image
image
Tomkowi też ropiały i już przeszło samo :) przemywałam solą fizj tylko
ja wczoraj pomidora jadłam, i tak mi smakował, ohh to karmienie,a teraz sezon warzywny się zaczyna
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
tesula, ale piękną masz córeczkę i ta Twoja mleczarnia jestem pod wrażeniem. Jak urodziłam syka to też w wątku mieliśmy taką Kaśkę co 1 litr dziennie ściągała, a inna dziewczyny z naszego wątku ściągała przez 13 miesięcy dokładnie co 3 h i dziennie było do 300 ml więc masz dar

mamaalanka dziękuję za info o sab simplex
AsiaDK a gdzie udało Ci się kupić Viburcol bez recepty? Zupełnie o nim zapomniałam :P :( a poprzednio pomagał jak mały miał problem z kupą :P :) teraz też by się czasami przydał :))
Asiaczek gratuluję zakpu ;)
Mi się one też podobają :) ale mój mąż ma awersję do tej marki :((
Aquss, Tesula tyle że małemu strasznie ropialo jedno oko, w sumie to już trzeci tydzień mija, a drugi na kroplach. Nam pediatra zaleciła iść już teraz do okulisty, mówiła, że będą potrzebne masaze, ale sama nie pokazała jak je robić. W necie znalazłam, że od wewnętrznego kacika oka do skrzydelka nosa, dość mocny ucisk. No i teraz to w sumie już nie wiem co z tym okulista. Widziałam kilka razy to udraznianie kanalika nosowo-lzowego i nie wydaje się miłe.

I mam pytanie kiedy zaszczepić na meningokoki?

image
na menigo niby na roczek tak wczoraj się dowiedziałam
image
Ja na menigo starsza bede szczepic we wrzesniu na bilansie dwulatka, a mlodego pewnie przed pojsciem starszej do przedszkola.
Mamaalanka, zgadza się, byliśmy w tej knajpie po rewolucjach i było ok, wczoraj jeszcze poczytaliśmy trochę aktualnych opinii i widać że coś się kiepści, więc rozważamy jeszcze jedną możliwość, Novello w Baninie... w czwartek jedziemy pogadać i popróbować i możne podejmiemy ostateczną decyzję.
image
image
Ja mialam w novello wesele i byla to porazka.Na obiad czekalismy godzine,jedzenia bylo na tyle malo,ze na poprawiny menadzerka. dokupowala z wlasnej kasy,bo zle to wyliczyla.Generalnie malo ogarnieta kobieta.Niestety z bolem serca musze przyznac,ze moje wesele bylo najgorszym na jakim bylam.Glownie ze wzgledu na ten obiad i brak profesjonalizmu ze strony obslugi.No ale moze cos sie zmienilo od 2011 roku.
a my robimy w domku :)
na +/- 10 osob nie bede się szarpać na knajpę. Pozatym szkoda mi kasy.
dziewczyny kiedy dostalyscie macierzynski pierwszy
mamalanka pierwsze macierzyńskie dostałam 10 maja /ur. 29 marca/
równy tydzień temu złożyłam dokumenty o becikowe

Viburcol udało mi się kupić bez recepty i bez zamawiania w aptece w Klifie

jutro znowu szczepienie- zła jestem że wyszło tak na dwie tury, jakbym wiedziała że pnemokoki mozna szczepic po ukoncznieniu dwóch miesiecy to odrazu bym umówiła na taki termin żeby wszystko razem było, i jeszcze w dodatku zamiast 3 ukuć tydzień temu Natska miała 2 więc jutro znowu dwa wrrrrr, i jeszcze pierwszy raz od 3 msc bede kierowac hmmm chyba tego sie nie zapomina :)
AsiaDK nie boj sie kierowania sie nie zapomina. Dziewczyny a sa jakies kremy dla takich maluchow na skore lojotokowa?
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
dziewczyny która z Was już odebrała becikowe?? jakaś masakra my musimy bardzo dużo dok przedstawić:/ bo w 2011 oboje zmienialiśmy pracy i trzeba umowy,zaświadczenia itp
jakie dok Wy musiałyście przedstawić??
image
Hania u nas to samo :/ masakra... do tego mąż teraz też zmienia pracę właśnie, więc nie wiem jak to będzie, bo w takim wypadku trzeba przedstawić dochód za drugi miesiąc nowej pracy
Mnie też 'ścigali' o dodatkowe dokumenty do becikowego :( dobrze, że mamy z mężem wyrozumiałe kadrowe :))) ale w poniedziałek przyszła juz decyzja :))
ja nawet jeszcze nie podchodziłam do tematu becikowego...
jeszcze na wizycie kontrolnej u lekarza nie byłam - dzis idę

jakie dokumenty trzeba do becikowego teraz, dwa lata temu tylko papier od lekarza i akt urodzenia dziecka były potrzebne...
image
image
A po co im te dodatkowe dokumenty. Skąd wiedzieli, że zmienialiście pracę? Ja składałam akt urodzenia, ksero dowodów osobistych no i przede wszystkim zaświadczenie z urzędu skarbowego o dochodach osiągniętych w 2011r., bo dziecko jest z I kwartału
też sie zastanawiamy po co. Mnie pytali i dlatego. Nawet dzwoniłam dwa razy żeby inne os mi powiedziały co i jak i tak samo w dodatku miałam rente z której się rozliczałam a oni jeszcze chcą decyzje, robią wszystko żeby utrudnić ludziom życie. Na szczęście mam te dok a chciałam je wyrzucić. PARANOJA!!
image
Mam pytanie do dziewczyn które pija herbatkę Herbapol znalazłam 2 na allegro i nie wiem o której pisałyście ze jest dobra na pobudzenie laktacji?
http://allegro.pl/herbatka-dla-matek-karmiacych-25sasz-herbapol-pr-i3270966598.html
http://allegro.pl/herbatka-dla-kobiet-karmiacych-20saszetek-herbapol-i3266276572.html

Rona ta pierwsza, czyli IV zioła. Fajna jest i nawet dobra w smaku
dzieki:)

Dziewczyny czy Wy ubieracie swoim Maluszka czapki?bo ja Zuzi zakładam w taka ładna pogodę tylko opaskę na uszka.Małe ma chyba potówki na budzi i we włosach,od chwili gdy zakładam jej tylko opaskę potówki z włosów znikają.czym przemywać jej buźkę?kupiłam nadmanganian potasu ale strasznie jej buźkę wysuszył:-(

Na buzi to raczej trądzik niemowlecy, przemywac wodą, można smarować sudocremem. Ale teraz jak ma taką suchą skórę to do nawilzenia jej ponoć jest dobra masc witaminowa a+e.

Mojemu Antosiowi by się przydało w takiej opasce tylko chodzić, bo strasznie się poci, jak jest ciepło. Ale ciekawe czy chłopcu wypada, bo opaski mi osobiście kojarzą się z dziewczynkami.

image
moj też ma troche krostek na policzkach, ale nie są czerwone, raczej bezbarwne - to też potówki?

My dziś 5h na powietrzu, nad jeziorem. Synek grzeczny jak nigdy, zastanawiam się czy ktoś mi go podmienił :) hehe.
od wczoraj smarujemy odpażenie maścią apteczną i jest o wiele lepiej :)

Dziś spał mi dwa razy w chuście po 40 minut. Jestem dumna z niego, bo coraz wiecej wytrzyumuje :)
Ja czapki nie zakladam. Kiedys pediatra mi powiedziala zebym sobie czapke ubrala jak jest 20st. Mala jest w gondoli,takze nic jej nie wieje.
Ja dzisiaj ubrałam kapelusik, ale jak mała zaczęła ryczeć na spacerze to ostała się tylko pieluszka oraz body i dopiero był spokój. :) Przykryłam ją jeszcze tetrą, żeby na nią słońce nie świeciło. Sama żałowałam, że w jeansach się wybrałam.

Myślę, że bez względu na temperaturę kapelusik musi być, wtedy gdy dziecko w spacerówce jedzie i mocne słońce świeci mu na główkę.
Ja mam bardzo jasną karnację i jak jest mocne słońce to też czapkę z daszkiem albo jakiś kapelusz ubieram, bo od razu głowa mnie boli.
Bartosz był dziś kapelusznikiem :D

image
my tez dzisiaj duzo na dworzu chyba z 6h w sumie. I wlasnie tez nie wiem co z czapka maly strasznie sie denerwuje na czapke ale u nas tak wialo ze balam sie go polozyc w gondoli bez czapki
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Jak jest na sloncu to jasne ze musi miec cos na glowie,ale nie w gondoli. Ja synka tez bez czapki chowalam i zyje
my byliśmy we Władysławowie, tam to dopiero wiało :) Tomek czapki nie nosi, więc zapomniałam zabrać :P w wózku płakał, więc na rękach też był bez, jak słońce świeciło to zarzuciłam mu pieluchę tylko, ale na cieniu nie
My tez czapkowi jestesmy tylko w chlodniejsze dni :-)
dziewczyny moja mala ma na buzi taka kaszke szorstka. Pelno drobnych krosteczek i tak sie zastanawiam czy to tradzik czy alergia? Karmie butla.

I drugie pytanie. Slad po szczepieniu szpitalnym jak u was wygladal? Bo u nas jest czerwona plamka i w srodku kropka,taki jakby strupek. Czy tak ma byc?
Co do wysypki to może być hormonalna, poczekaj do poniedziałku może i jak nie zejdzie to do lekarza się wybierz :) a póki co przemywaj wodą przegotowaną

a co do szczepienia to tak ma być :) uważaj, żeby tego nie zdrapać przez przypadek przy ubieraniu
U nas po szczepieniu przeciw gruźlicy po dwóch miesiącach pojawiła się ropa. Pediatra powiedziała, że tak ma być, bo to znaczy, że szczepionka się przyjęła i nawet może się pojawić drugi raz. Nie należy tego w żadnym wypadku przekłuwać, przemywać miałam normalnie wodą w kąpieli.

Mam pytanko do dziewczyn, które mają już starsze pociechy. W jakim rozmiarze wasze maluchy chodziły najdłużej w okresie do drugiego roku życia? Wiem, że to kwestia indywidualna, ale kiedy maluch już tak intensywnie nie rośnie? Niedługo wyprzedaże i chcę pokupować trochę ubranek i nie wiem czy opłaca się kupować więcej 80/86 czy lepiej zaopatrzyć się już w 92, bo taki rozmiar dłużej ponosi?
Emi już od trzech tygodni nosi 68 i patrząc na to jak na razie rośnie, to za miesiąc będziemy przy 74, więc wiem, że mniejszego niż 80 nie opłaca mi się kupować.
Mara zależy od dziecka... moja starsza na rok nosiła 74 i baaardzo długo w nich chodziła a potem wskoczyła od razu w 86, 80 praktycznie wcale nie miałam. Młodsza teraz ma 1,5 roku i nosi 80 :) więc ciężko powiedzieć
Mara Jade u nas poki co rozmiar 80-86 mala najdluzej nosi, ma 20 miesiecy, ale ona w miare drobna jest i nie wyrasta tak szybko z ciuchow. Do 92 jeszcze nie dobilysmy :)
Mamaalanka, ja tez bym obstawiala wysypke hormonalna, tym bardziej ze ona wlasnie najczesciej w drugim miesiacu sie pojawia.
Moja córcia 3 czerwca skończy 3 miesiące a nosi już rozmiar 68 . Ciuszki już się robią za małe więc za pare dni będzie wymianka na rozmiar 74 . Wzrostu ma 69 cm a waży 6 kg
Moja starsza nosi 86/92 teraz, a ma 2lata i 3miesiace. A po jakim czasie schodzi wysypka hormonalna, i czy ona drazni dziecko?
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
a ta hormonalna wysypka ile trwa?występuje tylko na buzi?smarować czymś?Zuzi wysypka ma krostki z płynem

My wysypke jeszcze mamy troche przy uszach, skroniach i policzkach, z czola zeszla gdzies po 2 tygodniach.
U corci ta wysypka tez z 3 tygodnie sie utrzymywala.
Ja niczym nie smaruje.
Karolka to widzę, że moja Emilka rośnie tak szybko jak twoja córka i miały podobną długość przy urodzeniu.

To chyba będę kupować trochę na 80 i więcej na 92.

Emilka wczoraj trzymając się moich palców podniosła się prawie do siadu i potem chciała to powtarzać, ale nie wiedziałam czy powinnam jej na to pozwalać. Jak myślicie? Niby sama z siebie to robi, ja jej nie podciągam, ale czy nie jest za mała.
bylam dzis u pediatry i mowi ze troche tradziku ale tez jakas alergia. Narazie kazala dawac fenistil. I troche sie martwie bo mala nie podnosi glowki i musze z nia cwiczyc 1,5 godz dziennie! mam na to 2 tyg:(
mamaalanka - w jakim sensie nie podnosi główki??? w leżeniu na brzuszku??? moja też nie podnosi, nawet nie próbuje a ja jej praktycznie nie kładę na brzuch, bo jak ją położę, nawet godzinę po karmieniu to i tak zwymiotuje wszystko co ma w żołądku
moja pediatra nic na to nie mówiła...

Moja starsza najdłużej chodziła w rozmiarze 80/86, 74 nie nosiła prawie wcale, od razu przeskoczyła z 68 do 80. Do 92 jeszcze nie dorosła w pełni - bluzeczki i pidzamki już, ale spodnie nadal 86, ma 22 miesiace
image
image
Tesula dokladnie,jak lezy na brzuchu. Moja sie czepia,takze teraz cwiczymy...
Nastaka miała trądzik z 3 tyg., i były to pryszcze z białymi czubeczkami, teraz natomiast miała czerwone szorstkie plamy, czyli uczulenie - odstawiłam produkty mleczne, mi pomogało przmywanie wodą z łynem do kąpieli oilatum, ostanio dokupiłam krem i jestem badzo zadowlona
dziewczyny przeciwbólowe to jakie tabletki można? Paracetamol i co jeszcze?
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Micasia ja brałam ibuprom max przy zapaleniu piersi wg wskazań położnej
ja brałam apap
to ja już sama nie wiem czy to jest wysypka hormonalna czy potówki.
tylko,że On ma te krostki na buzi na policzkach i na głowie w miejscu gdzie opaskę ma założona(wcześniej miale we włosach,ale jak przestałam jej zakładać opaskę to krostki znikają)a na policzkach ma w tym miejscu gdzie buźkę ma położoną jak śpi wiec mimo wszystko wydaje mi się,że to potówki są

rona własnie poczytałam troche o potówkach i równiez zastanawiam sie czy moja mała ich nie ma,

http://www.mamazone.pl/artykuly/male-dziecko/niemowle/zdrowie/2011/drobne-lecz-klopotliwe-oto-potowki.aspx
No to Zuzia ma potówki.
A jak ubieracie dzieci na noc?

Ja na noc ubieram body z dlugim lub krotkim rekawem.
Ja na noc jeśli ma pajaca to krótki rękaw body a jeśli ma śpiochy to długi rękaw. Wsadzam go w śpiwórek bez raczek i wtedy bez kolderki bo się strasznie wierci i rozkopuje.
Bartek ma takie bezbarwne krostki więc to pewnie ten hormonalny trądzik. Potowek nie ma :-)

Z rana jest strasznie rozmowny i zawsze z nim gadam.. Mówię żeby powiedział mama, tata, Lunka (nasz pies) a on po swojemu powtarza. I dziś powiedział "unka" także pierwsze słowo to ani mama ani tata :-P
Ja Zuzie w pajacyka i skarpetki lub w body z długim rękawkiem+śpioch lub półśpiochy i przykrywam kacykiem cienkim.

ubieram mała tylko w body na długi rekaw, zastanawiam sie na body na krótki rękaw, dzisiaj rano miała spocone plecki

wydaję mi się ze dostałam okres, czy to nie zaburzy mojej laktacji?
U nas potówek nie ma... ale za to są pleśniawki... i bunt na jedzenie w związku z tym, dziś już drugi dzień
Jutro znów do lekarza...
image
image
My też miałyśmy pleśniawki na samym początku jak dokarmiałam Mała sztucznym mlekiem.Nam pomógł aftin -często wycierałam i jak pojechałam do lekarza to przypisał mi nystatynę ale już jej nie zastosowałam bo widziałam,że jest ich coraz mniej.i dodatkowo przemywałam sobie sutki po karmieniu żeby mi się pleśniawki nie pojawiły.I lekarz mówił,żeby smoka tez przemywać aftinem no ale nasza Zuzia smoczka niema.

AsiaDK a skarpetki jakieś ubierasz?A okno na noc masz otwarte?bo my śpimy z uchylonymi oknami.

mała śpi w śpiworku i jakos na razie boje sie otwierac okno w sypialni, choc przyznam ze korci mnie niesamowicie(zdarzyło sie ze nad ranem owierałam), mamy zawsze otwarte w duzym pokoju drzwi balkonowe a nasze drzwi do sypialni owarte, dziisaj połozyłam ja w w body na długi rekaw i do budzenia na karmienie spała pod pieluszka, mamy mieszkanie ze skosami i strasznie nam sie nagrzewa, w dzien mam prawie wszystkie okna pootwierane, nie ubieram skarpetek
my mamy okno obok w pokoju otwarte, maly spi w pajacyku, a w ciagu dnia body krotki rekaw plus skarpetki
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Rona, Apthin jest od 12 roku życia, bo zawiera kwas borny...

My idziemy dziś do lekarza po nystatynę i pokazać wynik USG jamy brzusznej - wyszło wszystko OK

A kupy coraz rzadsze i jeszcze zielone się trafiają :/

Mam wrażenie, że ona więcej s****niż zjada (jej obecna dawka to 60 - 90 ml, więcej nie chce )
image
image
Mam połóżna powiedziała ze Aftin Spokojnie można podawać noworodkowi i lekarz to potwierdzil.

Dziewczyny sutek w lewej piersi mam twardy i biały a na środku zrobił mi sie pęcherz,pierś mam twarda a jak przystawiam Mała to wyję z bólu ale z cycka .chyba nic nie leci bo Zuzia sie wieści i płacze przy nim.co to może być?

Rona dopadlo Cię chyba zapalenie piersi :(
Dokładnie to jest zastój. Ciepły prysznic przed karmieniem, zimna potluczona kapusta do stanika między karmieniami, ibuprom co 6 h lub ibuprom max co 8 h. Czesto przystawiac dzidzie.
Oprocz kapusty dobrze dziala kompres zelowy.
A gorączkę masz?

image
Rona lepiej idź do lekarza, bo przy zapaleniu piersi może się zrobić ropień. Ja miałam zapalenie dwa razy, ale z brodawką nigdy nic takiego mi się nie robiło.
Gorączki nie mam,jak próbowałam laktatorem mleko ściągnąć to ten pęcherz wypełniał się powietrzem,przebiłam ten pęcherz i mleko popłynęło,Zuzia się najadła a pierś zrobiła się miękka.

A my poszłyśmy dziś do lekarza po coś na pleśniawki, a wylądowałyśmy w szpitalu... okazało się, że młoda odwodniona, ciemiączko lekko zapadnięte...

zobaczymy, może zdiagnozują co jej jest z tymi nieszczęsnymi kupami, bo od kilku dni ja jem tylko ryż i malinowy dżem, a ona i tak ma kupy prawie jak woda i zielone :/
image
image
o kurde tesula wspolczuje, a z takim malenstwem mozesz byc razem na sali?
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
micasia, tak jestem z nią cały czas, jesteśmy same w pokoju i nawet dostałam łóżko polowe, także muszę przyznać, że szpital Wejherowo oddział pediatrii jest OK pod tym względem
image
image
to dobrze że chociaż razem jesteście.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Tesula, wracajcie szybko do zdrowia i domku :)

Jesli chcę odciągnąć mleko na później i zamrozić je, ale za jednym posiedzeniem wyjdzie mało, to mogę zostawić to mleko w laktatorze i za jakiś czas kontynuować ściąganie do tego już ściągniętego mleka, czy muszę osobno? Pomocy.

image
ściągasz, wkładasz do lodówki, następne tak samo, łączysz dopiero jak będą miały tą samą temp, czyli jak ostatnie trochę postoi w lodówce i się schłodzi :) można łączyć w ten sposób pokarm z kilku ściągnięć ale z tego samego dnia

tesula szybkiego powrotu do zdrowia :* na zaspie i na polankach też byłam cały czas z Zuzią, nie wyobrażam sobie inaczej
Tesula współczucia, oby wszystko szybko się wyjaśniło!
Dzięki Asiaczek :) Pierwszy raz dziś ściagalam, po jedzeniu małego, z jednej piersi wyszło 100ml, lecialo by dalej jeszcze, to chyba dobry wynik.

image
tesula oby malutka szybko wyzdrowiała
w czym polecalyscie mrozic pokarm?
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
ja mam butelki medela

100 z jednej to super! mi na początku udawało się ściągać po 20-30 :) do 100 nawet nie doszłam i przestałam, co tam mam zamrożone, a i tak zawsze z dzieciem wychodzę, więc więcej mi nie potrzeba
Wczoraj byłam z Małą na kontroli bo mało przybiera na wadze i niestety muszę dokarmiać.problem w tym,ze Ona nie jest chyba głodna bo karmię ja piersią(prawa i lewa)a potem daje butelkę i wypija tylko 30ml potem przystawiam jeszcze na chwile do pustej już piersi bo Zuzia zasypia najlepiej przy cycu.gdyby byłaby głodna to chyba zjadłaby więcej,a to 30 ml i tak niechętnie je.tylko boje się czy zacznie prawidłowo przybierać jak tak mało dojada.

Rona moja Zuzia też od początku bardzo mało przybierała, mm wypijała 30-60 na pusty żołądek jak miała 4 miesiące, a nie mogłam jej karmić piersią 2 dni chyba bo robiłam RTG klatki piersiowej... więc dokarmianie w ogóle nie miało sensu, poza tym po każdym mm ulewała dość sporo :/ do dziś jest drobna, niższa i lżejsza od rówieśników, a w wieku 8-9 mies miała w szpitalu przez kilka dni robione badania na wszystko co możliwe i wyszło, że ok, taka jej natura
Rona, mi pediatra tez doradzała dokarmianie mm przy corce bo mala przybierala tak na granicy ale ja sie zaparlam, powiedzialam babce ze dokarmiac nie bede i karmilam czesciej tak co 1,5-2 h i poskutkowalo.
A ile Twoja corcia przybrala na wadze ze lekarka zasugerowala dokarmianie?
nie wiem co sie dzieje, mała od kilku dni budzi sie co godzine, z tym ze dotyczychczas zaczynało się to od 3 rano,a dziisaj od 12tej, dałam jej przed chwilą mm ale wypiła tylko 30 ml, wykonczy mnie takie wstawanie ....
AsiaDK,a może skok rozwojowy?
U nas wczoraj cały dzien na cycku,drzemki po 5min, w nocy wstawanie co godzine i płacz:/ a normalnie spi 4-5 h....
image
Mój szkrabek to jednak głodomorek jest. Wczoraj wyszłam na 1,5 godz do sklepu, sama, mały został z moim mężem. Powinien spać, ale oczywiście się obudził i zjadł całe te 100 ml, jak kończył to właśnie wróciłam i wytrąbił jeszcze pierś.

Jak to jest z brzuchem, kiedy on do końca zniknie ? Po cesarce.

image
Cześć dziewczyny. Czytam regularnie, ale mało czasu na pisanie.
Majka jest totalną jęczyd*pą przez cały dzień, a wieczorem dochodzą kolki. Bebilon Pepti złagodził sprawę, tak o połowę, ale mimo to jest masakra.
Rona, Majka na moim mleku nie przybierała, wręcz spadała. Odciągałam pokarm i był.. jak woda. Jakbym w ogóle nie miała tego mleka drugiej fazy... A teraz na mm- w ciągu 3 tygodni odbiła ostro, waży 5700!
Po szczepieniu na ramieniu ma takie zaczerwienione zgrubienie, szczepiliśmy 2 dni temu. Musi ją to boleć, bo nie chce leżeć na tym boku.
M&ms posmaruj jej to altacetem w żelu, tak mówila nam położna.

Dzwonili do mnie z przychodni, że do 6 tyg życia dziecka ma przyjść do niego pielęgniarka środowisoowa na wizytę patronazowa. Położna już u nas była, a o tej pielęgniarce to pierwsze słyszę. Czy to tak jest? U was była?

image
U nas trzeba się prosić o taką wizytę, i chodzą z wielką łaską, no bo to problem przejść 500 metrów (tyle mam z domu do przychodni), lepiej siedzieć, kawkę pić i pytlować... Więc nie mam zamiaru zapraszać :)

Rayfall dzięki, poślę męża do apteki jak wróci :)

Psychicznie już wysiadam, dwa razy dziennie melisa i persen na wieczór :) czekam z niecierpliwością jak minie 12 tygodni z kolką..
Dziewczyny mam pytanie odnośnie laktatorów. Kupiłam ostatnio ręczny laktator firmy Lovi, ale porażka totalna, w ogole nie odciąga pokarmu. Jest tak delikatny, że mojego sutka ledwo rusza z miejsca ;) nie wiem czy wszystkie ręczne laktatory tak mają?
M&ms ja jak odciągnę mleko to robi się jak twaróg u góry wiec chyba jest tłuste.

Aquss 115 tygodniowo z tym ze Ona jest przy piersi cały dzień bo śpi tylko przy cycu jak ją odkładam do łóżeczka to budzi się po 15-30 minutach i domaga się cyca,jak mąż jest w domu to przerwy są dłuższe bo On się nią trochę zajmuje

Czy wasze dzieci "charczą"?Moja Zuzia dziwnie charczy,co to może być?Kataru niema,może coś głęboko w nosku siedzi i gruszką nie mogę tego wyjąc?

Zdarza się jej charczeć, gruszką nie mogłam wyciągnąć. Teraz zakrapiam wodą morską, odciągam fridą i znów zakrapiam. Czasem paskudne, twarde smarki odciągnę, ale przestaje charczeć.
dziewczyny wyczytalam ze mleko mozna sciagac i mrozic w pojemniczkach na mocz, czy ktoras o tym slyszala,albo sama probowala? Bo jak spojrzalam na ceny pojemniczkow na necie to sie zalamalam. A moze macie jakies sklepy gdzie mozna takie pojemniczki tanio dostac
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Ja używam woreczków firmy Canpol i jestem z nich zadowolona 20szt. po 150ml kosztuje ok. 20zł
dziewczyny moje dziecko ma 4 dni i robi od wczoraj zielone wodniste kupy, co to może być, u Was też tak było ?

dodam że jestem na diecie bezsolnej, jem tylko biale mieso, pieczywo, ziemniaki i ryż
Cytrynko, przy tak niewielkim zakresie obstawiałabym alergię albo:
na laktozę (czyli naturalny składnik kobiecego pokarmu), i wtedy przed podaniem piersi odciągnij trochę mleka I fazy, żeby dzidziak pił od razu to treściwe mleko;
na białko mleka krowiego- u nas to jest- i wtedy, niestety, jesz gotowaną kurę i ziemniaki/marchew- bo białko mleka jest w kupnym chlebie, wędlinach. U nas nawet kromka chleba robiła manianę z kupami i kolką. Obecnie moja córa tylko na mm pepti jest i kupy są ładne;
na gluten i wtedy odstawiasz wszystko z glutenem.

tak czy inaczej pozostaje obserwacja i kombinowanie...
Martka ja mam Nuby też porażka teraz zamówiłam w UK Medela mini electric i zobaczymy
image
cytrynka gratulacje

M&ms a sab simplex nie probowalas?
Martka, ja mam ręczny aventu i jest lepiej niż medelą jak dla mnie.
Możecie polecić jakiś preparat przeciw komarom i kleszczom dla takich 2-3miesięcznych maluchów jak nasze? W sklepach widziałam tylko takie od 1 roku życia.
Anik, dla takich maluchow, to chyba tylko moskitiera..
Odnośnie krostek i uczuleń to my od ponad miesiąca walczymy z trądzikiem niemowlęcym. Dziadostwo pojawia się i znika w różnych miejscach na twarzy, głowie, szyi, plecach, dekoldzie. Nie ma na to lekarstwa. Raz jest lepiej, raz gorzej. Nasila się w przegrzewanych miejscach np gdy dziecko śpi długo na jednym policzku. A w tym tygodniu doszło jeszcze odparzenie na szyi...
Ręczny avent jest niezły. Ja nie używam codziennie bo często Hania domaga się piersi nawet co 40 minut i wtedy nie mam co ściągać mimo że chciałabym mieć zapas w lodówce. Ale przydaje się.
No właśnie, ja tez nie mam potrzeby sciągać często. Ściągam rano jak mam pełne piersi, tak żeby mieć ze 120 ml, które podaję jej przed spaniem, żeby miec pewność, że się najada. Wieczorem mam znacznie mniej pokarmu. Póki co oddałam ten Lovi na reklamacje. Zobaczymy co powiedzą. Jak się nic nie zmieni zainwestuję w ten Aventu.

A czy Wasze dzieci też się tak garną do siadania? Nasza Aurelka jak zasmakowała w niedzielę, że może podnieść główkę i usiąść, to teraz już nie poleży. Jak tylko ją biorę na ręce, od razu siada. W leżaczku jak jest na półsiedząco też podnosi się i już muszę ją przypinac, zeby nie wypadla. A na brzuchu lezec nie chce i zadziwiają mnie dzieciaki w jej wieku, które opierają się na łokciach i głowe w pionie trzymają. Nasza nie toleruje takiej pozycji ;)
Martka, Bartek też podnosi głowę do siadu i całkiem długo już ją utrzymuje :)
No to Was teraz zaskoczę...

Miesiąc leczenia Ali na nietolerancję laktozy okazał się zbędnym miesiącem moich wyrzeczeń oraz wydawania kasy na krople różnego rodzaju...

Okazało się, że objawy, które miała tzn. ulewania, wzdęcia, zielone wodniste kupy itd. są UWAGA objawami ZAKAŻENIA UKŁADU MOCZOWEGO!!!!

Jesteśmy drugi dzień w szpitalu na antybiotyku, od wczoraj wieczora są normalne kupy!!! nie ma zadnych wzdęć, nie używamy Delikolu ani żadnego innego paskudztwa...

Więc taka moja rada dla wszystkich walczących z kolkami - zróbcie dzieciakom badanie ogólne moczu, jak nic nie wyjdzie to znaczy, że kolka...

Pytałam się lekarza skąd to, a on powiedział, że wystarczy, że dziecko, dziewczynka w szczególności "o*****się do przodu..."

Wychodzimy niestety dopiero w następny poniedziałek
image
image
dziekuję dziewczyny :)
a widzisz tesula, jak byłam na pierwszym kontrolnym badaniu jak moja mała skończyła miesiąc i wspomniałam że ma problemy z brzuszkiem dostałam odrazu skierowanie na badanie moczu (zresztą pisałąm tu na formu o tym bo nie łatwo u takiego niemowlaka złapać mocz, a jeszcze pierwsz póbka moczu przez niedomkniecie wylała się do kieszeni marynakrki mojego męża), lekarka powiedziała mi że zawsze bada mocz jak jest taki problem ..... ale nie drążyłam wtedy tego tematu, bo małej minęły bóle brzuszka ....

jedyne co mnie ostanio niepokoi to zapach kup - śmierdzą okropne ...
Tesula nie zazdroszczę... miałam z obiema dziewczynkami te same problemy, obie miały w moczu e.coli, ale obyło się bez szpitali, u Oli nawet bez antybiotyku, bo stosowałam u niej NHN i od razu zauważyłam, że płacze podczas siusiania i zaraz na bad moczu i szybko udało się wyleczyć furaginą :) moja lekarka przy każdym niepokojącym zachowaniu u dziecka od razu daje skierowanie na bad moczu
a jak pobieracie mocz u takiego maluszka?

dziewczyny co do laktatora to medela mini electric odciaga super jak dla mnie oczywiscie
co do preparatu na komary to tylko plasterki mosbito-pytalam o specyfiki na komary w aptece i czytalam w necie to dla maluszkow tylko to..

u malej tez wystapilo odparzenie na szyjce-pod broda i smarowalam sudocremem i przeszlo ale przekonac maluszka zeby odchylil glowe zeby miec tam dostep to masakra :) noi nie zakladalam wiazanych czapek zeby nie podrazniac tego miejsca
tesula najwazniejsze ze wiadomo co jest malej.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Tesula, aż pójdę z moją. Za tydzień w czwartek mam pediatrę w Medicoverze, Dra Krasnowa, w sumie pewnie on też prosiłby o zrobienie badania moczu. Dziwne jest to, że ona dostanie czopka przeciwbólowego i śpi spokojniej, a czopek raczej nie pomógłby w przypadku typowej kolki.
Tesula dobrze, że już malutką zdiagnozowali :) szybkiego powrotu do zdrowia!

U mnie przy dwójce starszych sprawdził się ręczny laktator TT, teraz mam pożyczony elektryczny TT (bo mój ręczny już odmówił współpracy) i nie mogę się z nim dogadać :PP (dobrze że nie kupiłam nowego :P).
Koleżanka, która sporo mleka ściągała i miała kilka laktatorów jednocześnie mi mówiła że lepiej jej ciągnie ręczny niż elektryczny :P - może kwestia przyzwyczajenia.

Na komary w aptece babka mi mówiła że jeszcze są takie opaski na rękę to niby też można na wózek przyczepić, ale ja kupiłam te plasterki.
Szuwarkowa, opaski w ogóle nie działają, a są drogie. Plasterki nasączone olejkami też tak średnio...
Mogę Wam polecić, bo zrobiliśmy z przepisu Joasi Jaskółki, i naprawdę działa: http://matkatylkojedna.blogspot.com/2013/06/komary-meszki-i-zapalenie-garda.html#more
No to dobrze że nie kupiłam opasek :P Te plasterki już kiedyś mieliśmy i były w miarę ok, chociaż mnie i tak zawsze coś pożre :((

A ten płyn to w jakichś konkretnych proporcjach? Czy po prostu zalać liście octem?
Liście mogą być zerwane o dowolnej porze roku??
Liście najlepiej mięsiste i pełne soku, czyli takie jak teraz. Na takie duże dwie garści wlałam 3/4 szklanki octu. Płyn nie ma zbyt przyjemnego zapachu, ale szybko to się przestaje czuć.
Zawsze też można natrzeć się olejkiem waniliowym, komary nie lubia tego zapachu, ale u nas nie działało.
Po weekendzie wypróbuję :)
Ciekawe czy zamiast olejku waniliowego mogą być perfumy o tym zapachu? :)) kiedyś takie dostałam ale mi nie bardzo pasują, no ale na pewno są przyjemniejsze niż wszystkie inne psikacze na komary :PP
Rona są specjalne woreczki do przyklejania, na to zakłada się pieluchę normalnie i co jakiś czas trzeba sprawdzać, czy już jest mocz czy nie

ale na posiew, żeby zbadać jaka to konkretnie bakteria trzeba łapać do kubeczka... czyli nakarmić dziecia, położyć na golasa na podkładzie i czekać z kubkiem w gotowości :)
dokładnie dostałam taką podłużną próbówkę i w nią łapałam mocz, ech niestety jak chcemy żyby maleństwo zrobiło siusiu to ono na przkór nie chciało, sporo się naczekałam,

co do laktatora, mam zarówno ręczny Aventu i elektryczny Medela mini elektric - jestem zadowolona z obydwu, używam elektrycznego ponieważ nie chce mi się pomowac
Ja mam laktator elektryczny lovi, ciągnie ładnie. W zestawie była też rączka by go można było w każdym momejcie zamienić w ręczny, ale jeszcze nie miałam takiej potrzeby.

Cytrynka, na szkole rodzenia mowili nam, ze ok od 2 do 6 dnia życia dziecko może mieć zielone kupy i to jest prawidłowo. Mój Antoś miał takie, wszystko było ok.

Antoś dziś jest straszną maruda, nie chce spać, od 6 rano do teraz spał tylko łącznie 45 min, w drzemkach 10-min. Już mi ręce odpadają.

image
szuwarkowa - ja miałam TT elektryczny przy starszej, teraz mam Medelę twin (to samo co mini electric, tylko na dwa cycki), więc mogę porównać oba i przy Medeli TT wypada bardzo słabo, nawet powiedziałabym, że do bani jest...

Ja wtedy też wiecej sciagalam ręcznym niż elektrykiem w tym samym czasie...

Ale Medela wypas - 10 - 15 minut na cycek i po 120 - 150 ml ściągam z jednego obecnie
image
image
Dziewczyny muszę się pochwalić, bo moje dziecko przeszło dzisiaj samą siebie. W niedzielę mieliśmy chrzest i od tamtej pory dziecko-anioł ;) spi, je, bawi się i pięknie śmieje. To, że noce przesypia pisałam już jak skończyła 2 miesiące, a dzisiaj spała od 21 do 8.15. Normalnie zachwyca mnie z dnia na dzień ;) Każdej życzę takiego malucha
Martka zazdroszczę, może po chrzcie moj też się taki zrobi :D
My chrzcimy dopiero w październiku :( oj to dlugo przyjdzie mi czekać na ten cud :)) narazie moje dziecię mnie nie rozpieszcza...
Cytrynka zgadzam się z Rayfall, jeśli twój dzidziuś ma 4 doby to mogą być kupki przejściowe. Moja jeszcze w szpitalu po smółce takie miała i pytałam się o nie położnej i mówiła, że taki kolor kupek przejściowych jest ok.

Ja mam laktator ręczny Medeli (ten, który można przerobić na mini electric), ale praktycznie w ogóle go nie używam, bo prawie nic nie ściągam. Dużo lepiej idzie mi ręcznie :P Nie kupowałam elektrycznego, bo rzadko ściągam, ale teraz się zastanawiam.

Emi przedwczoraj przespała całą noc, :) niestety dzisiaj znowu była pobudka o trzeciej i potem co godzinę, a tak już się cieszyłam :(
Te kupy są zielone / musztardowe że śluzem i dziecko strasznie płacze przy zmianie pieluchy jak obcieram wacikiem nasączonych wodą. Wszystko jest super, dużo śpi je, jest spokojne a jak robi te strzeliste kupy co chwile to strasznie płacze.
Myślałam że nam bakterie w szpitalu sprzedali, bo mi też w jelitach przelewa się.

Dzięki za rady, bo prawie nic nie jem. Jutro idę do lekarza może coś wynysli
dziewczyny a przy dokarmianiu mm trzeba dzidzi pic dawać?
a czy mogę Małej podać herbatkę koperkowa ale taka zwykła w saszetkach?

Rona zależy ile dokarmiasz

zwykła w torebkach najlepsza, bo bez cukru i innych chemicznych dodatków
dokarmiam tak pół na pół bo daje najpierw Małej cyca a potem butle,zjada rożnie 30ml,60ml a dokarmiam dopiero drugi dzień.
No właśnie te herbatki granulowane itp jakoś mnie nie przekonują,a taka zwykłą mam parzyć tak jak sobie czy krócej?

My od ponad tygodnia podajemy małemu Sab simplex na kolki i mam zupełnie inne dziecko, w końcu spi w dzień porzadnie a nie zasypia na 15 min i budzi sie z placzem, róznica ogromna. W nocy tez budzi sie raz na karmienie a nie jak do tej pory co godzinę, poltorej. Czasami jeszcze sie pręży troszke przy bąkach i postękuje ale jest zupełnie inaczej, no i kupki się nam unormowały.

No i wczoraj powiedział pierwsze "agu" :)
image
A tak na chłopski rozum, to jak rozpoznać, że dziecko ma akurat kolke?

image
Rayfall, jak będzie miał kolkę to raczej nie będziesz miała wątpliwości... to nie jest płacz, to przeraźliwy krzyk, którego nie da się uspokoić :(

ja parzyłam herbatę normalnie w szklance i potem odlewałam od niej po trochu do butelki i dolewałam zimnej wody
Czy Wam też tak wypadają włosy? Od jakichś 2 tyg. lecą mi strasznie i są wszędzie, w całym mieszkaniu. Moje dziecko ma wszędzie moje włosy. Masakra jakaś.
Aaa no i to ja Martka, kiedyś założyłam to konto i zapomniałam o nim ;)
image
Aska a po ile kupujesz sab? My teraz w niemieckiech aptece kupilismy za 8 euro co mnie zdziwilo,bo na ebayu niemieckim sa po 5!
aurinio88 bedzie dopiero wesolo jak te wlosy beda odrastać.
Mnie się ludzie pytali czy Zuzia się z nozyczkami do mnie dorwala bo mialam taka ladna 2 cm grzyweczkę :-). Teraz juz luz odroslo, ale czekam na nastepne fruwajace wlosy i wiecznie odrastajace.
Przy Zuzce zaczely mi wypadac po 3 miesiacach i trwalo to dobre 3-4 miesiace niestety.
A jak podajecie ten sab simplex przy karmieniu piersia tylko.
U Zuzi uzywalam tego troszke i dawalam na lyzeczce, a moze powinnam to z mlekiem rozrabiac co?

Tymek nie ma chyba typowych kolek, troche ma wzdecia i placze czasem jak puszcza bąki, ale moze po tym sab bedzie mu lepiej.
Z drugiej strony w mojej djecie jest wszystko po trochu typu brokuly, kalafior, truskawki, raczej niczego nie eliminuje a jedynie ograniczam, wiec pewnie Tymek raz lepiej raz gorzej odbiera moje obiady.
A czyste mleko pijecie? Bo mam straszną ochotę na nie.

Nasza pediatra powiedziała, ze bobotic to to samo co sab simplex, a tańsze. Mają tą samą substancję czynna i w tej smej ilości.

image
rayfall u nas akurat bobotic nie zadzialal.a po sab dziecko aniol
Mamaalanka za 2 butelki 17 euro, co prawda ja nie placilam bo ciotka mi kupila w niemczech i przysłała w prezencie.
Bobotic u nas tez nie działał nasza pediatra powiedziała ze niby jest to samo ale sab jest mocniejszy i jest wieksze dawkowanie.
image
ja pije mleko 1-2szklanki dziennie
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
A kiedy zaczelas? Tzn ile tygodni po porodzie.

image
po tygodniu, chyba nawet nie, na początku było to pół szklanki a teraz nawet dwie wypijam, obserwuj czy z dzieciaczkiem się coś dzieje. ja jak wprowadzam nową rzecz to zawsze rano, gdzieś do godziny 10tej i wtedy obserwuję małego.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
ja pije i jem produkty mleczne cały czas.
Kawkę nescafee słabą, pół na pół z mlekiem praktycznie codziennie, jogurty, kaszkę manną na mleku, budyń. Małemu nic nie jest :)
dziewczyny kupiłam używany laktotor Medela jakie części się wymienia?? bo chyba sama sterylizacja to za mało??
image
Hania, wdaje mi sie ze nic nie musisz wymieniac, no jedynie ten zaworek z membranka bym kupila nowy..
ja nic nie wymieniałam - wymyłam i wysterylizowałam tylko
image
image
Ja też tylko wysterylizowałam.

Mam pytanie do dziewczyn karmiących piersią. Otóż moje niespełna 2-miesięczne dziecię co jakiś czas bardzo niespokojnie je z piersi. Ciągnie, wypuszcza brodawkę, wygina się, wymachuje rączkami i nóżkami. Czy miałyście do czynienia z czymś takim?:) Co to może oznaczać?
Dziewczyny, w jakim wieku dziewczynki osiągają wzrost 68 cm ? Nakupilam w smyku letnich bodziakow i chyba nie zdążymy założyć latem, bo córcia ma 56 cm
wszystko zależy od dziecka :) moje miały na rok 68/74 :) a u koleżanek nawet i na pół roku :)

andzia Tomek jak ma zły dzień, np dziś to też tak robi :/ nie wiem co to oznacza, z czym jest związane...
Wszystko zależy od dzieciaczka. Moja córcia ma 3,5 miesiąca i nosimy body 62, a nawet w niektore 56 jeszcze wchodzi. Jeśli chodzi o pozostałe ubranka to 68 zaczynamy pomalutku
A ja mam pytanie do dziewczyn, które karmią mm. Jakiego mleczka używacie? Jestem zmuszona powoli wprowadzać małej mm, bo coraz częściej cycki odmawiają mi posłuszeństwa. Póki co musiałabym może z raz dziennie troszeczkę podać mm, ale stwierdziłam, że skoro mam wrócić we wrześniu do pracy, to będę ją pomalutku przyzwyczajać. Oczywiście mam nadzieję, że długo będę mogła ją karmić mieszanie.
U nas dopiero czwarte mleczko malej przypasowalo. Bebilon
andzia moja Zuzia tak robiła jak miałam puste piersi a Ona nadal głodna była.Teraz ja dokarmiam bo słabo przybiera na wadze.Karmiłam Babilonem,potem Nan a teraz mam bebiko.

i jeszcze raz chciałam zapytać o dopajanie.Teraz daje Zuzi cyca i muszę mieć mało treściwy pokarm bo nawet jak piersi mam pełne i mleko leci samo to i tak Zuza zjada jeszcze 120 czasami 150 mm.dostawiam ja do piersi przed każdym karmieniem butla na 15minut do każdej piersi.jak podaje jej wodę albo herbatkę to nie chce pić,muszę ją dopajac?

Rona ja najstarszego karmiłam mieszanie, bo mojego mleka nie wystarczało, ale nie chciał ani wody ani herbatki za bardzo pić, więc nie zmuszałam ale próbowałam po jakimś czasie 'zaskoczył' z herbatką :)
Kuba się kręci przy piersi albo jak nie chce mu lecieć (mimo że mi się wydaje że jeszcze cos tam powinno być), albo jak chce mu się obić, albo jak ma pełną pieluchę :P
U mnie tak samo z karmieniem jak u Szuwarkowej, no moze z tą pieluchą jeszcze nie obczaiłam :-)
Ogólnie wygląda to tak ze na poczatku jedzenia jest skupiony a jak juz mniej mleka leci to atakuje mnie jak maly dzięcioł.
Andzia, mój synek robi tak, gdy chce mu sie odbić albo czasami jak idzie kupka.

image
Wczoraj mąż mi kupił bebilon, ale ten hipoalergiczny, myślicie, że mogę go podac bez problemu?
Martka
image
U nas najpierw kryzys laktacyjny a później dopadł mnie zator w piersi i gorączka :( całe szczęście po kuracji kapuścianej przeszło po 24h.

Moja nosi 68 od początku 3 miesiąca, ale nosi też pojedyncze rzeczy 62 i 74 (wszystko zależy od rozmiarówki). Body mogła dłużej nosić 62, z pajacyków i śpiochów wyrosła wcześniej, bo ma długie stopy (nie mieszczą jej się w tej części na stópki) i zabierała sobie nimi centymetry z nogawek. Zmieniłam jej rozmiar garderoby jak zauważyłam, że robi jej się bardzo ciasno, nie miała wtedy jeszcze 62cm.
Rona_ nie ma czegoś takiego jak "mało treściwy pokarm"
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
To samo powiedziała mi położna.Tylko dlaczego Mała się nie najada moim pokarmem?piersi wydaja się pełne,dostawiam ja do piersi opróżnia je i nadal jest głodna?potrafi zjeść 120ml mm

moj przy cycku sie wkurza jak chce mu sie odbic
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Hej

my już w domku, wczoraj nas wypuścili, teraz dochodzimy do siebie i staramy się na nowo wypracować jakiś układ dnia, bo po szpitalu mała jest całkiem rozbita (o 24 miała podawany antybiotyk i albo nie spala do tej godziny albo się wtedy wybudzala...)

poza tym mamy problemy z jedzeniem, bo przez pleśniawki młoda je po 30-60 ml ale za to co 1-1,5 godziny więc cały dzień to jest dla mnie na zmianę karmienie, usypianie, sciąganie mleka... jestem coraz bliżej przejścia na MM bo moja kondycja fiz i psych po tym szpitalu jest do baniii... zaczęłam tracić pokarm, już nie ściągam ani tak dużo, ani tak szybko...
image
image
Rona_ widocznie masz mało pokarmu:( może ściągnij i będziesz wiedziała mniej więcej ile masz, wiadomo że dziecko więcej wyciągnie niż laktator ale orientacyjnie będziesz mogła zobaczyć.
image
rona dokładnie mi położna powiedziała to samo, że prędzej włosy lub zeby kobiecie powypadają, ale pokarm jest zawsze pełnowartościowy ....
a spróbój trochę odciągnąć - może mała je pokarm z pierwszej fazy (powinno też lżej lecieć jak troche odciągniesz)

spore te porcje mm je

moja odciągniętego wcina max 120, ale zazwyczaj to 80 lub 100
tesula ja mam ze swojątaki problem w nocy, od 2 lub 3 w nocy budzi sie co godzinę lub półtorej, a je własnie bardzo małe porcej bo ok 40 ml (dlatego biora ją do łożka i jak kweka to wsadzam jej butelke w dzioba), musze jednak cos z tym zrobic
my po szczepieniu, pierwszy raz sama na szczepieniu bylam, zawsze meza do pomocy bralam.
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
A my nadal walczymy tylko ze spaniem i leżeniem w wózku..
jak wychodzimy na dwor a mały nie śpi, to awanturuje sie tak, że ludzie z balkonów patrza czy nie katuje dziecka.. nie wiem czemu tak nie lubi jeździć w wózku :(

Zasypia wieczorem o 20 i śpi 6h, zjada i spi kolejne 3. Także chodzę wyspana :)
Podnosi sie juz do siadania za ręce, gada jak najęty i śmieje się w głos :)
bombelkowa,moja kolezanka miala taki sam problem-jej synek nie chcial siedziec za zadne skarby w wozku i zaczela go nosic w chuscie i to pomoglo-mogla wychodzic na spacery spokojnie,a jak okolo 6 miesiaca zaczal sie robic za ciezki i wsadzila go do wozka i bylo juz ok... :)
u nas też wózek nie używany stoi - spacery tylko w chuście
image
image
w chuście max 40 minut. a co to za spacer 40 minutowy w taką pogodę? :(

ale za to dziś kolejny rekord pobity :D
spał od 20.30 do 4.30 :D
i od 5.20 do 8.30 :D
A ja wczoraj podałam małej pierwszą w jej życiu porcję mm. O 18.40 dostała 60ml i wszystko było ok. O 20 dostała cyca na noc i o 20.30 poszła spać, po czym o 21.10 obudziła się marudna i o 21.20 wszystko zwymiotowała. Myślicie, że to reakcja na mm? Tak się wystraszyłam, że od rana ściągam z cycków wszystko co mam, żeby uzbierac jej porządną porcję na wieczór ;(
Martka a jakie podalas?
Bebilon ale ten hipoalergiczny. dzisiaj próbowałam jej podać raz jeszcze, ale ona w ogole nie chce go tknąć. jak tylko poczuje smak, od razu zbiera jej sie jak na wymioty. dlatego odpuściłam sobie i spróbuję jeszcze powalczyć z moimi cyckami, bo mleko jest i wystarcza jej jak ściągnę rano i podam jej to wieczorem. No ale sciągam tak maks 30ml w ciągu dnia, a z rana ok 60 (oczywiście jednorazowo mam na myśli)

Martka
image
Moja Mała wymiotowała po Babilonie-ale zwykłym.Zmieniłam mleko i jest ok,tylko jak zje łapczywie(mąż jak ją karmi to jej pozwala na to)to też jej się zdarzy zwrócić mleczko.
Co do spacerów to rzadko uda nam się wyjść na dłużej niż godzina,bo Zuzia wózka tez nielubi zazwyczaj "spacerujemy" pól godziny i muszę z nią wracać bo strasznie płacze.Ale walczę,wychodzę codziennie chociaż mnie krew czasami zalewa bo dłużej przygotowujemy się do wyjścia niż spacerujemy.
Tak samo jest ze spaniem w dzień,robi parę drzemek po 15minut wyjątkiem jest drzemka godzinna.

Bombelkowa - akurat ja nie lubię spacerów, w żadną pogodę więc dla mnie godzina łażenia bez celu to męczarnia jest, a tyle to spokojnie w chuście sobie pośpi
image
image
dziewczyny gdzie robilyscie usg bioderek na nfz w gdansku?
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Rona_ to witaj w klubie :)
ja czekam już strasznie, żeby go w spacerówkę wsadzić.
Dziś o dziwo (chyba ktoś mi podmienił dziecko :P) spał 2h w wózku, a potem jeszcze 40 minut wracalismy do domu i leżał spokojnie, odsloniłam mu budkę od wózka i się rozglądał w autobusie.. więc może to jakis sposób na niego :)
ja robiłam w Swissmedzie bardzo fajny lekarz
image
Hania a w swissmedzie masz jakis pakiet wykupiony?
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
nie. Byłam na NFZ
image
Micasia, wczoraj byłam na kontroli na Kilińskiego :) na pierwszym badaniu byłam w Falcku, ale teraz nie mieli już miejsc. Na Wałowej też robią na NFZ.
Dziewczyny, przepraszam, że Wam się wcinam w wątek, ale mam pytanie do Mam, które rodziły w Szpitalu Wojewódzkim.
Jak tam teraz wygląda kwestia majtek po porodzie? Siatkowe, fizelinowe, bawełniane? A może są jakieś inne 'wytyczne'?
Z góry dziękuję za odpowiedzi. :)
co prawda rodziłam na Klinicznej ale najlepsze majteczki siateczkowe bawełniane, fizelinowe masakra tyłek się w nim zaparza:/
image
A mogłabyś polecić coś konkretnego?
Bo ja myślałam o Molipants Hartmanna, ale nie wiem czy to dobry wybór.
http://allegro.pl/wielorazowe-majtki-poporodowe-seni-2szt-promocja-i3227579540.html
ja miałam takie majtki i byłam z nich zadowolona

Dzięki Rona. :) Czyli ten Hartmann byłby chyba okej, bo wygląda w zasadzie identycznie.
Właśnie moje też tak wyglądały
Dziewczyny może któraś z Was potrzebuje tantum rosa mam 8 saszetek
image
Jeszcze raz wielkie dzięki Dziewczyny. :)
Pozdrawiam.
Cześć dziewczyny,
Chciałabym dołączyć do waszego wątku, do tej pory tylko czytałam, ale postanowiłam się odezwać :)
Mój synek urodził się 15.03 i jak na razie zapowiada się że będzie małym urwisem - mam nadzieję że będę miała czas chociaż na chwilę tu zajrzeć.
imageimage
Witaj Katarin, zatem trzeba Was dopisać do listy :-)
mamaalanka w jednym ze starszych wątków znalazłam Twoją wypowiedź na temat ginekologa dr. Adamskiego. Czy prowadziłas u niego swoją ciąże może albo byłaś u niego na wizycie? Był przy moim porodzie i zachwycił mnie podejściem. Po prostu był genialny, symaptyczny, miły o konkretny. Chciałabym sie umówić do niego na wizytę. Mozesz coś o nim powiedzieć?

Martka
image
Byłam dziś z Antosiem w szpitalu na udrożnieniu kanalika, bo to oczko, o którym pisałam ciągle ropialo. Zniósł to dzielnie, gorzej ze mną, strasznie to przeżyłam. Mam nadzieję, że teraz już wszystko będzie dobrze. Jestem wykończona, zabieg trwał nawet nie 5 minut, wle w sumie byliśmy tam 4,5 godz. Najgorsze było latanie i zakładanie dokumentacji, dobrze że była ze mną moja mama i mały mógł z nią czekać spokojnie.

image
martka bylam u niego raz na wizycie i bardzo zaluje ze nie pracuje juz u nas w przychodni. Jak dla mnie super lekarz,ma bardzo dobre opinie. Teraz chodze do Zinkiewicza,prowadzil moja ciaze i jestem nim zachwycona:)
jest coraz gorzej ze spaniem w nocy mojej córki! zawsze ładnie spała - było budzenie 11 lub 12 a nastepnie 2 lub 3 i o 5 tej rano, od jakiegos czasu budzi sie czesciej a dzisiaj od 12 az do 6.30 co godzine, a zasneła doiero o 8smej, jestem wykończona - jeszcze mój mąż coś zjadł niestrawnego wczoraj i miałam "umierajcego pacjenta"!

mała zjada jak sie obudzi bardzo mało bo ok 20 do 40 ml, ale jak włożyłam jej smoczek i odłozyłam do łożeczka to po 5 minutach ryk

nie wiem czy to nie mój błąd że zawsze nad ranem brałam ją do łożka, ale dzisja nawet spanie w naszym łozku nie pomogło,

tak sie zastanwiam czy mozliwe zeby w wieku 3 miesięcy rosły już zęby?? Nastka ślini się już od dawna, a teraz wkłada wszystko do buzi

chyba przstawie sobie jej łożeczko bliżej łoża żeby miec ja na wyciągniecie ręki
AsiaDK moj też się ślini na potęgę. robi bąbelki i pluje :)
Mój mały też się ślini, bąbelki też robi i od jakiś kilku dni zaczął "wcinać" swoje łapki. Ja też mam nadzieję że to jeszcze nie zęby - chyba za wcześnie ..
imageimage
moj sie slinil od 3 mca a zeby wyszly dopiero w 6,takze to chyba normalne
bo teraz zaczynają działać ślinianki :)

Tomek ma biały twardy punkt w miejscu dolnej lewej dwójki :O
A czy któraś z Was planuje w niedalekiej przyszłości przesadzić Szkraba do spacerówki?
image
Mam pytanie,moja mala zaczela podnosic glowke i wczoraj super jej szlo,a dzis co chwile klade ja na brzuch i lezy jak kloda. Nic jej nie idzie. Czy wasze maluchy tez tak maja?
AsiaDK a może malutkiej się po prostu chce pić? Ciepło się teraz zrobiło...
Ja to mam nadzieję, że Kuba jak najdłużej pojeździ w gondoli :PP bo nie dam rady znieść po schodach całego wózka z dzieckiem w środku :( a tak jak nie ma nikogo do pomocy to wypinam gondolę i znoszę osobno stelaż i osobno gondolę :P :))
mamaalanka moja córa im starsza, tym bardziej leniwa z podnoszeniem głowy podczas lezenia na brzuchu ;) w pionie, jak jest na rękach trzyma ją pięknie sztywno, a na brzuszku leżeć nie chce. Od 2 tygodni zaczęła siadać trzymana za rączki i od tej pory wygina się niesamowicie. Mam wrażenie, że chciałaby tylko siedzieć i wcinać łapki ;)
image
AsiaDK - obejrzyj jej buzię - zobacz czy nie ma białych plamek - to co opisujesz dokładnie pasuje do tego jak reagowała moja córa jak dostawała pleśniawek... jeśli jest biały nalot i nie da się go zetrzeć delikatnie gazikiem to pleśniawki, one pieką jak je i dlatego zjada tak mało

Dziewczyny - nie należy sadzać dziecka podciagając za rączki to jest tylko metoda diagnostyczna dla lekarzy, dziecko nie podnosi się do siadu z leżenia na plecach tylko z czworaków i to jest zdecydowanie za wcześnie na sadzanie dzieciaków - 6 - 7 miesiąc ujdzie, ale nie 3 - 4

Poczytajcie sobie Zawitkowskiego lub Pierwszy rok z życia dziecka
image
image
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tesula zgadzam sie z Toba i dlatego nie podnosze jej za raczki.Zrobiłam to kilka razy,zeby sprawdzic czy podnosi odpowiednio glowke.A siadac probuje jak trzymam ja na kolanach w pozycji pollezacej i nie poloze jej na siłę,bo jest krzyk od razu.
Martka a kiedy zaczela podnosic glowke? pamietasz?
Wiesz co, nie pamiętam, ale dosyć szybko. jak patrzę na zdjęcia zrobione w 2 miesiącu, to już ją próbowała trzymać przez chwileczkę. No ale tak żeby ciągnąć ją za resztą ciała, to dopiero od jakichś 2-2,5 tygodnia. Nie stresuj się, każde dziecko ma swój rytm. Moja na brzuchu nie podnosi się na rączkach. Co prawda trzyma główkę, ale tak może z 5cm. nad ziemią.
image
Kuba próbował podnosić głowę jak leżał na brzuszku już jakiś miesiąc temu, czasami zdarza mu się oprzeć na rączkach, chociaż ostatnio rzadko. Na brzuchu najchętniej śpi :)

Dziewczyny czy wasze dzieciaczki bez problemu zasypiają wieczorem? Do tej pory Kuba nie miał problemów, a od kilku dni jest ryk i procedura zasypiania trwa ok 1 -2 godzin. A ja już jestem wykończona, bo schemat był zawsze taki sam kąpiel, jedzenie i do łóżeczka siedzialam przy nim i zasypiał, a teraz pomimo że mały ziewa to jest płacz. Na rękach przysypia, a jak tylko dotyka łózeczka to się budzi :(
imageimage
Moja Mała zasypia około 2 godzin i tak jest od samego początku,kąpiel potem cyc i przy cycu spędza okołóo2 godzin aż zaśnie:(próbowałam nakarmić ja butelka ale i tak domaga się cyca.
Główkę trzyma od 2 tygodnia życia,chociaż mąż twierdzi ze szybciej.Byłam z nią u pediatry jak miała 2 tygodnie i wtedy już położona na brzuszku trzymała główkę uniesioną.

Katarin to może być skok rozwojowy i samo minie po kilku dniach :)

Rona, jeszcze trochę i przejdzie :) Tomek te od urodzenia zasypiał na noc 2 godz przy cycu :/ a teraz naje się, odkładam do kołyski i czasami się gapi w sufit i jak zacznie marudzić daję smoka i odlot, a czasami go pobujam jak płacze i też zaśnie :) i tak od niedawna, a jest o miesiąc starszy, więc niedługo się doczekasz :)
Nastka też szybko zaczeła trzymac główkę, mimo iż nie przepada za leżeniem na brzuszku, to kłąde ją kilka razy dziennie, utrzymuje ciężar ciała i główkę na przedramionach od ok 6/7 tyg.

mam pytanie- planuje oduczyć Nastkę zasyiania ze smoczkiem, czy któraś z was usypia ze smokiem? chodzi o to że jeszcze pierwsza i druga drzemka nocna jest jeszcze ok - bo po zasnięciu wyplówa smoczka i śpi dalej, natomiast nad samym ranem budzi sie ewidentnie bo brakuje jej smoczka i wtedy zaczynaja sie te częste pobudki
image
a na jaka wysokosc dziecko ma podnosic glowke?
a u nas starsza byla przeziebiona i sprzedala mlodemu. Bartek ma kaszel i katar :(
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Coś mi się dzieje z prawa piersią.. Niby pełna, niby wkładka w staniku mokra a leci z niej bardzo kiepsko.. Czasem wylewa się bokiem nakładki a czasem słyszę ze młody łyka z niej tylko kilka razy podobnie ze ściąganiem laktatorem.. 20ml to jest max.. A z drugiej chlusta aż miło.. Nie wiem o co chodzi :(
aurinio88 ja zamierzam jutro zobaczyc jak Bartek będzie się zachowywać w spacerówce, jeśli bedzie ładna pogoda.
Mam dość jego krzyków w gondoli.
u mnie obie próby powożenia w gondoli zakończyły się fiaskiem od początku do końca spaceru płacz, dlatego w chuście elastycznej wychodzimy na spacer i dzieciątko ładnie śpi
My dzieki ladnej pogodzie zaliczyliśmy dziś pierwszy spacer w spacerówce na płasko!
Zupełnie inne dziecko! najpierw oglądał świat a potem zasnął..
Jestem przeszczęśliwa :D:D:D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
a mi Nastka zaczęła wkładać kciuka do buzi wrrrrrr z oduczeniem od smoczka zatem fiasko - z dwojaga złego wole smoczka
AsiaczeK_S_88 dzięki za pocieszenie,odrazy widzę światełko w tunelu-oby i moja Młoda zechciała tak zasypiać:)

A powiedzcie dziewczyny czym czyścicie noski maluszkom?Ja kupiłam fride,bo tak jak już wcześniej spisałam Zuzia charczy.Ostatnio koleżanka powiedziała mi,że nie powinno się często noska w ten sposób czyści. to co mam zrobić jak Ona charczy?i chyba jej to przeszkadza bo śpi z otwarta buźką?

Dlaczego nie wolno czyscic? Ja to robie wlasnie frida 2 razy dziennie. Moja tez charczy jakby cos miala w nosku,ale nic jej nie moge wyjac. Przed sciaganiem zakraplam jej sola. W ciagu dnia czasem tez zeby nawilzyc nosek
No niby dlatego,że nosem powinien się sam dziecku oczyszcza?
A jak wygląda śluz w kupce?Zuzia zawsze robi wodnista kupkę,czasami przemaka pampers(robi od 1 do 3 kupek)karmie ja mieszanie,kupka ma musztardowy kolor,grudki i takie jakby nitka-to jest śluz?

moj tez robi takie kupki i jest karmiony piersia. Ale ja sie nie znam na tym
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013
Mamy powód charczenia i kataru u nas- refluks, ale mleko nie ulewa się ustami, tylko cofa aż do nosa. Debridat 3x dziennie od 4 dni i już jest poprawa.
M&ms a robili jakies badania i to wyszlo czy jak?

image
Dziewczyny a ja nadal nie dostalam macierzynskiego. A juz niedlugo 2 mce mija:(
Rayfall na usg brzuszka mamy dopiero skierowanie. Lekarz na podstawie objawów to zasugerował. Debridat ma też regulować układ trawienny, więc mam cichą nadzieję, że kolki nie będą już az tak straszne.
Dziewczyny jestem wykończona :( Chyba znowu skok rozwojowy przechodzimy. Mała ciągle płacze, nawet przy zabawie krzyczy, bo nie może całej zabawki do buzi włożyć tak jakby chciała. Jest cicho tylko na rękach i przy piersi. Chociaż wczoraj nawet na rękach u teściowej krzyczała (nigdy wcześniej tego nie robiła). Dzisiaj obudziła się o 4 rano i był koniec spania. W dzień widzę, że jest zmęczona, ale jak uśnie to po 5 minutach budzi się z płaczem. Do tego mam sesję, więc padam z nóg. :( Zastanawiam się czy może coś jej jest, jutro idziemy na szczepienie to zapytam się lekarki.
Mamaalanka ja dostałam macierzyński dopiero w czwartek, zadzwoń do zusu i zapytaj. U mnie zakład pracy późno papiery złożył.
Dziewczyny, jak Bartek bedzie już dobrze siedział (sierpień, wrzesien) to chcę kupić spacerówkę z przekładaną raczką, żeby na jesień/zimę osłaniac Go od wiatru.
znalazłam coś takiego, bo zależy mi na przekładanej raczce, duzych kołach i sporym koszu.

http://allegro.pl/spacerowka-raczka-przekladana-duze-kola-maked-i3316502696.html
co myślicie? :)
dla mnie ważne też jest żeby były skrętne koła ten niestety nie ma.
image
dla mnie nie, bo bede spacerowac po lesie i terenach małomiejskich.
Moj x-lander jest dla mnie ideałem, gdyby nie brak przekładanej rączki wlasnie :(
Bombelkowa, na zdjeciu wózek może się wydawać w porządku, ale lepiej go obejrzeć na żywo. Są takie wózki, które są niestabilne i z dzieckiem potrafią się wywrocic. Zwroc też uwage, czy skoro rączka jest przekładana, to gdzie jest hamulec, bo wtedy powinien być po obu stronach- z przodu i z tylu.

image
Wczoraj byliśmy na pierwszych szczepieniach, Antoś zniósł to bardzo dzielnie. Waży juz 5750g, a ma dopiero 6,5 tygodnia.

image
zapraszam dziewczyny

http://forum.trojmiasto.pl/Marcowo-kwietniowe-mamusie-z-maluszkami-2013-vol-18-t475100,1,160.html
Moje skarby:
Antonina 21.02.2011
Bartłomiej 24.04.2013

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

Energylandia (10 odpowiedzi)

Witam. Chciałabym się wybrać z dziećmi do Energylandii,a ponieważ to dość daleko od...

do góry