Widok
Matemblewo
Witajcie,
w sobotę byłam z moim P. na rowerowej przejażdżce i przypadkiem wylądowaliśmy w Matemblewie. Jest tam tak ślicznie, że oboje z P. stwierdziliśmy, że chyba tu właśnie chcemy wziąć ślub.
Może coś wiecie o tym Kościółku, księżach itp. Może ktoś już tam miał tą wielką uroczystość?
Dzięki i pozdrawiam
w sobotę byłam z moim P. na rowerowej przejażdżce i przypadkiem wylądowaliśmy w Matemblewie. Jest tam tak ślicznie, że oboje z P. stwierdziliśmy, że chyba tu właśnie chcemy wziąć ślub.
Może coś wiecie o tym Kościółku, księżach itp. Może ktoś już tam miał tą wielką uroczystość?
Dzięki i pozdrawiam
Hmmm...to może napiszę tak.. moja siostra tam miała i kilka koleżanek , tak więc wiem, że całość ceremoni wygląda przepięknie no i samo położenie kościółka, otoczenie to naprawdę urocze i duchowe miejsce... Księża bardzo elastyczni zwłaszcza ksiądz Zbigniew, sympatyczny, wesoły ;)) na nauki chodzi się do Katedry a na poradnictwo jak kto woli, był ostatnio 3 dniowy kurs choć ja nie mogłam uczestniczyć i zrobiliśmy to poradnictwo jednym spotkaniem z panią z Moreny w kościele Bożego Ciała..Jeżeli chodzi o osoby z poza parafi to nie ma żadnych problemów, tylko z terminami należy sie spieszyć bo ze wzgledu na swoją wyjątkowość jest oblegany i daty szybko się zapełniają... A kancelaria jest czynna w środy od 17 i soboty od 12, więc możecie śmiało podjechać i wszystkiego się dowiedzieć... Jakbyś miała jeszcze jakieś pytania to pisz śmiało ;)))
Super, dzięki wielkie.
A jak jest tam z dojazdem. Moja rodzina (wszyscy z Gdyni )nie jest zmotoryzowana,więc chyba będziemy zmuszeni wynająć autokar.I nie wiem właśnie czy tam wjedzie,hehe
A ślub planujemy na 26.05.2007
Poza tym nie wiem, o co mam pytać. Tam jest naprawdę ślicznie. Proszę, piszcie wszystko.Każda nowinka jest cenna.
A jak jest tam z dojazdem. Moja rodzina (wszyscy z Gdyni )nie jest zmotoryzowana,więc chyba będziemy zmuszeni wynająć autokar.I nie wiem właśnie czy tam wjedzie,hehe
A ślub planujemy na 26.05.2007
Poza tym nie wiem, o co mam pytać. Tam jest naprawdę ślicznie. Proszę, piszcie wszystko.Każda nowinka jest cenna.
Spokojnie he.. trasa najlepiej przez obwodnice potem wyskakujesz na Złotej Karczmie w dół Słowackiego i w prawo na Matemblewo.. Z autokarem nie będzie problemu, wjeżdza pod sam Kościółek i tam też czeka, też tak zreszta będę miała ;)) A to widzę, że już robicie rozpoznanie na 2007 rok hihi to dobrze bo co dobre to szybko zajęte, a tak zostaje zawsze większy wybór
Ja się tak zastanawiałam, jak ten autokar tam zakręci,hehe
Tak,robimy już wstępne przymiarki. Trzeba w końcu wprowadzić plany w rzeczywistość.
Ale jak byłam w Matemblewie w sobotę to odbywały się tam dni młodzieży, nie wiem dokładnie. Zaglądnęłam do Kościółka a na drzwiach wisiała kartka, że ze wzgl.na te właśnie dni młodzieży ślub jednej pary na ten dzień został przeniesiony do innego kościółka na Morenie. Nie chciałabym, żeby coś mnie takiego spotkało.
Tak,robimy już wstępne przymiarki. Trzeba w końcu wprowadzić plany w rzeczywistość.
Ale jak byłam w Matemblewie w sobotę to odbywały się tam dni młodzieży, nie wiem dokładnie. Zaglądnęłam do Kościółka a na drzwiach wisiała kartka, że ze wzgl.na te właśnie dni młodzieży ślub jednej pary na ten dzień został przeniesiony do innego kościółka na Morenie. Nie chciałabym, żeby coś mnie takiego spotkało.
Słyszałam o tym bo koleżanka miała ślub w piatek i mówiła, że takie coś sie stało ale to jednorazowy wypadek przy pracy bo rzeczywiscie te dni młodziezy były...też widziałam, że masa ludzi była bo śmigałam tam na rowerku he takie dni to rzadkość i najlepiej przyjechać w sobotę kiedy jest spokój i cisza i zobaczyć samemu jak ślub wygląda, to wtedy robi wrażenie ;)))
Jak sie stoi na wprost to kancelaria jest po lewej stronie takie duże ciemne drewniane drzwi :) a co do autokaru to też nie mam blisko bo wesele jest za Chwaszczynem jakieś 25km..a autokaru jeszcze szukam bo rozpatruje najlepsza ofertę he, ale najlepiej jak wejdziesz na ogłoszenia trójmiasta z transportem i znajdziesz tam masę firm, zarówno z autokarami jak i z busami ;)))
Oooo betiblue to wpadnę popatrzeć hihi ja dopiero za 2 miesiące ;))) A kto bedzie Wam udzielał ślubu i czy masz swoja oprawę muzyczną czy bierzecie organistę z koscioła? A co do kwiatów to rzeczywiscie siostry ślicznie przystrajają, koleżanka miała teraz ślub i opowiadała że rzeczywiscie wszystko wyglądało pięknie, wiec najlepiej zrzucić się z innymi parami i wybrać od nich przystrojenie ;))
KITI ja mam oprawę muzyczną "Emisjagłosu" , moja mama jak przesłuchała płytkę to stwierdziła , że cała mszę bedzie płakać.
Proboszcz powiedział , że nie musimy płacić za dekorację kościołu ponieważ jest to Sanktuarium i kwiaty są zawsze świeże i pięknie ustrojony jest kościół ale i tak chce dać siostrom co łaska bo chcę mieć alejkę z kwiatów.
Ja z Matemblew jade az do Goreczyna "Kaszubska Strzecha" i mam autokar na kiedy potrzebujesz? Moge zapytać kolegi ile by wział ponieważ ma dwa autokary z klimą itp. ...
Proboszcz powiedział , że nie musimy płacić za dekorację kościołu ponieważ jest to Sanktuarium i kwiaty są zawsze świeże i pięknie ustrojony jest kościół ale i tak chce dać siostrom co łaska bo chcę mieć alejkę z kwiatów.
Ja z Matemblew jade az do Goreczyna "Kaszubska Strzecha" i mam autokar na kiedy potrzebujesz? Moge zapytać kolegi ile by wział ponieważ ma dwa autokary z klimą itp. ...
Ooo dzięki za info..zastanawiałam sie też czy przy udanej pogodzie nie brać ślubu na wzgórzu he tam jest tak uroczo...a autokar szukam na 02.09 chciałabym by zawiózł gości do Koleczkowa kawałek za Chwaszczynem ok,25km , a potem jeszcze jedne kurs z odwiezieniem gości nad ranem.Jakbys mogła się zapytać jak by to wyglądało cenowo, to byłabym bardzoooo wdzieczna ;)) A właśnie powiedz jak to jest z opłatami tzw. co łaska, to ile dajecie za ślubik? bo jeszcze nie rozmaiwałam z koleżanką i niewiem na ile sie nastawić hihi