Widok

Matemblewo

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie,

w sobotę byłam z moim P. na rowerowej przejażdżce i przypadkiem wylądowaliśmy w Matemblewie. Jest tam tak ślicznie, że oboje z P. stwierdziliśmy, że chyba tu właśnie chcemy wziąć ślub.

Może coś wiecie o tym Kościółku, księżach itp. Może ktoś już tam miał tą wielką uroczystość?

Dzięki i pozdrawiam

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
BArdzo dobry czlowiek znamy sie jak lyse konie ma dobre podejscie do dzieciakow super ksiadz takiego to szukac ze swieca
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dostaliście teraz wspaniałego księdza Andrzeja.Na pewno będzie wspaniałym gospodarzem.Ma On bardzo dobre podejście do dzieci.
Szkoda,że odszedł po wielu latach z naszej parafii.Na pewno nie będziecie narzekać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie zgadzam się z ta opinią także mieszkam w Matemblewie wiele lat, i chodząc na spacery nieraz widziałam proboszcza który sam zamiata przed Kościołem, wreszcie zapanował porządek. Warto wspomnieć też o mszach szkolnych na które za sprawą zagadek wymyślanych przez proboszcza dzieciaki chętnie chodziły. Teraz biskup zafundował nam znowu zmianę niestety pozbawił Matemblewskiej Parafii najlepszego gospodarza. A co do opłat za proboszcza Wojciecha Paszko rzeczywiście było co łaska, bez cennika tak jak powinno być.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3
Mieszkam w Matemblewie bardzo długo i wiele ślubów już tam widziałem.
Śluby były nawet organizowane na ołtarzu papieskim oraz przy figurce Matki Bożej, ale to było za czasów starego proboszcza Ks. Wiesława Wiśniewskiego. Obecnie w matemblewie jest nowy ks. proboszcz, który muszę przyznać strasznie zaniedbał ołtarz papieski, z ołtarza odrywa się okleina, figurki się sypią, a trawa nie jest skoszona.
Matemblewo jest naprawdę wspaniałym miejscem, a jego parafia ma w sobie coś niezwykłego, ale niestety podczas rządów nowego ks. proboszcza niszczeje.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11
Witaj Asia,
My już po papirologii. Na kwiaty zostawiłam siostrze 150 zł, na ofiarę dalismy 300 zł, organista dostanie 50 zł po mszy.
I tyle. Księża w Matemblewie nie zaglądają w kopertę a siostra z wielką przyjemności przystraja kościół - możesz nawet wybrać rodzaj dekoracji bo ma swoje zdjęcia :)
image

Mieliśmy okazje rok temu tam pracować.
Nie pamiętam dokładnie, ale chyba zazwyczaj dekoracją zajmuje się siostra.
My nie mieliśmy żadnych problemów.
Pozdrawiam http://www.agatadekoracje.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A czy wiecie coś na temat tego czy można samodzielnie dekorować kościół (np. wynająć kogoś do tego?) Chodzi mi o to czy ksiądz się zgadza na to, aby ktoś mu się krzątał po kościele
my mieliśmy ślub w wrześniu 2012, było co łaska, w dniu naszego śluby, brały łącznie 3 pary, my daliśmy 100 zł a te dwie pary po 150 zł, tamta parafia jest wyjątkowa pod tym względem,naprawdę jest co łaska i ksiądz nie zagląda w kopertę przed mszą :)
jasne, napisze napisze :)
Evvva skoro Ty w maju to podziel się informacją po ślubie za co ile, i jak było :) Bo my dopiero 30 sierpnia więc chętnie poczytam relacje ;)
My również bierzemy tam ślub - w maju :) myślę że 300 zł to wystarczająca opłata zwłaszcza że trzeba jeszcze dorzucić siostrom na kwiaty i pewnie organiście również :)
podłączam się pod pytanie, też tam bierzemy ślub :)
czy ktoś wie ile aktualnie wynosi "co łaska" za ślub w Matemblewie? albo chociaż podpowie ile dać? nie mam pojęcia więc proszę o pomoc :)
hej hej, Loca, "aaa!!!" to ja - Lucy, z innego wątku o Matemblewie ;)
już tam napisałam przed chwilą, że mamy ślub 22.10.
jak się zapisywaliśmy, to byliśmy jedyną parą na ten dzień i myślę, że tak już pozostanie, bo nie jest to zbyt popularny miesiąc na śluby, zwłaszcza druga połowa. cieszy mnie to z jednej strony, bo będziemy mieli "luz" przed i po (wiecie o co chodzi... no np. goście nie będą się "mieszac" itp. ;) ), ale z drugiej strony - nie będziemy mieli z kim się zrzucac na kwiaty do Kościoła, ale tak myślę, żeby dac 300 i za sam ślub "co łaska" też 300 - jak myślicie???
ślubu udziela nam mój zaprzyjaźniony Ksiądz z innej parafii, więc Jemu też będzie trzeba coś sprezentowac - myślę o czymś w kwocie 100zł (macie jakiś pomysł??), czyli łącznie 700 za te sprawy kościelne to chyba wystarczy...

dobry pomysł, żeby te pieniążki dał świadek - nie wiedziałam, że tak się praktykuje :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
3 września będą brały ślub 3 pary łącznie z nami godziny 15,16 i 17sta
co do oprawy mszy Św to nie wiem bo hmm organista mi się nie podoba jak śpiewa i gra tak trochę pogrzebowo...no fakt dekoracje słabe te sztuczne Siostra mówiła co łaska ale myślę, że po 100 cztyli 300 na dekoracje kościoła bez czerwonego dywanu itp. jeśli chodzi o ofiarę to my nie jesteśmy zbyt zamożni więc 100 zł i chyba damy dzień wcześniej po wtedy jest jakby próba generalna po wieczornej mszy
aaaa!! kiedy macie ślub? :)

z Nami protokół spisywał Ksiądz Wojtek:)
no własnie, nie wiedziałam kiedy dać kopertę księdzu:)

Byliśmy tydzień temu spisywać protokół i jakoś tak nas pytania oszołomiły, że zapomnieliśmy zapytać o kwestie finansowe:) ale dzień wcześniej robią spotkanie generalne, więc pomyślałam, że wtdy da się kopertę:)
Hey my w zeszlym roku bralismy tam slub i ksiedzu dawalismy po 400 zl. byly tego dnia 2 pary.

Mielismy organiste bo on jest raczej na slubach choc jest beznadziejny a jego zona jest super. Ale dodatkowo mielismy skrzypce i chorzystke wiec wyszlo super.

siostrze na kwiaty skladalismy sie po 400 zl czyli razem 800 na kwiaty

pieniadze dajesz w dniu slubu swiadkowi dajesz koperty i on zarzadza
krysiatek, a tak na marginesie, to mam kilka pytań - mogę?:)
- czy korzystacie z organisty kościelnego (lub jego żony - też organistki) czy bierzecie jakiś zespół, czy np. łączycie organist(k)ę ze skrzypcami?
- ile par ma ślub razem z Wami (tego dnia) i po ile zrzucacie się na te żywe kwiaty do Kościoła, przed ołtarz itp.? (bo nie mam na myśli tej dekoracji sztucznej przy łąwkach itd., której Siostra daje 3 opcje do wyboru :D )
- ile pieniążków dajecie Księdzu "co łaska" i kiedy? (w dniu ślubu czy wcześniej).
z góry dzięki za odp. :))
Dziękuję Dziewczyny bardzo, bardzo :)
do góry