Widok

Minął się z powołaniem: kapłaństwo traktuje jak zakład pracy, a parafian jak instytucję charytatywną.

Jestem wstrząśnięta postępowaniem Księdza Proboszcza z Człopy (diecezja koszalińsko-kołobrzeska). Ludzi załatwiających w kancelarii parafialnej pogrzeb, ślub czy chrzest traktuje się jak maszynki do robienia pieniędzy. Około trzy lata temu, uczestniczyłam w naukach związanych z chrztem, lecz ich tematyka daleko odbiegała od błogosławieństwa chrztu. Ksiądz proboszcz, zamiast nauki, wyciągnął rachunki za światło, świece, wino mszalne, komunikanty, etc. W tym momencie pojawiła się w mojej głowie jedna myśl "Chrzest nie został opłacony", więc sięgnęłam po torebkę, by wyjąć z niej pieniądze. Gdy zobaczył to mój brat, zakomunikował mi, że chrzest już wcześniej został opłacony. Ten "pan" próbował wyłudzić ode mnie pieniądze! Gdyby tego było mało, nadal kontynuował mrzonki o swoich rachunkach. Powiedzenie "co łaska" w tej parafii to niedorzeczność, a chciwość księdza rośnie z dnia na dzień i jest coraz większa. Kilka dni temu zmarła moja babcia. Dzień przed pogrzebem, mój kuzyn udał się do parafii w celu opłacenia uroczystości. W tym momencie, ksiądz zaczął wyliczać ile należy "zapłacić za babcię". Jak się okazało, miała być to kwota ponad pięciu tysięcy! Kuzyn usłyszał również, że jak ksiądz chował mamusię, to wystarczyło mu pieniędzy, a nawet zostało z nadwyżką. Kuzyn położył na stół trzysta złotych, ale ksiądz wyśmiał go i domagał się 10% z pogrzebowego, a kwotę tzrystu złotych potraktował jako ofiarę. Zaczął ubliżać kuzynowi, więc ten nie był mu dłużny. Ksiądz na tym nie poprzestał i dalej poniżał członka parafii, a przecież nie tylko w Biblii zapisane jest, by szanować drugiego człowieka: według konstytucji, po 25 roku życia każdy obywatel zasługuje na szacunek (miano Pan, Pani). Gdy kuzyn zdecydowanie odmówił dołożenia większej kwoty pieniędzy, ksiądz wygonił go z plebanii i powiedział mu, że gdy sobie wszystko przemyśli i dojdzie do tego, że dał za mało, ma wrócić po pogrzebie i przynieść dużo większą kwotę. To skandal, co wyprawia ten człowiek! Ludzie przeżywają męki psychiczne, cierpiąc po utracie bliskiej osoby, a on tylko liczy pieniądze. Na dodatek cudze.
Pan Jezus nie jeździł ferrari.
Jan Chrzciciel chrzcił każdego, bez względu na przynależność.
Pan Jezus kazał Łazarzowi powstać i iść.
Ani jeden, ani drugi nie przyjmował jałmużny.
Wręcz przeciwnie - to oni oddawali jałmużnę potrzebującym.
Czy ludzkim czynem jest wypędzenie człowieka z parafii, z miejsca które ma służyć każdemu, z domu, który wybudowali parafianie poprzez swoją ciężką pracę? To, co zrobili księża bracia Tomasz i Emil Tarczyńscy zostało rzucone w niwecz. Gdy było ogrzewanie, nikt nie marzł w kościele. Niestety, obecny proboszcz dopuścił do rekonstrukcji instalacji grzewczej. Organiście, panu Ostafinowi, deszcz leci na głowę podczas mszy świętej. Dlaczego? Blacha jest oderwana i tylko patrzeć, jak przy dobrej wichurze odleci i kogoś zabije. Przeczytamy w nagłówkach gazet: Śmierć ludzi podczas mszy świętej. Wymagania księdza nie mają granic. Na plebanii utrzymuje dwie gosposie, a przecież to hańba, by za pieniądze parafian utrzymywać na plebanii zbędne osoby.
Jestem zwolenniczką tego, by na każdej plebanii pojawiła się kasa fiskalna i, by za każdę usługę wydawano faktury VAT. Za przykład księdza, mogę polecić księdza proboszcza z Tuczna - ideał, wzór pod każdym względem.

Uwaga!
Księdzu proboszczowi z Człopy marzy się piękna łazienka. Ludzie, nie bądźcie głupi, jeśli pragnie luksusów, niech sam na nie zapracuje. Tak ciężko, jak wy.
Ten fakt zostanie przedstawiony kurii biskupiej z prośbą o wilczy bilet dla tego pana.
A co na to kuria? Jak długo można patrzeć przez różowe okulary na poczynania dziejące się na plebanii?
Przecież alkohol dla gosposi też kosztuje.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
otóż to. teoria darwina jest, jak sama nazwa wskazuje, tylko teorią. a nie twierdzeniem czy zasadą. twierdzenie jest na przykład pitagorasa i nie ma co z nim polemizować bo można je udowodnić. a z teorią polemizować można właśnie dlatego że jest tylko teorią. niezbyt zresztą spójną i sensowną. z pewnością jest coś takiego jak dostosowanie i jest wielce prawdopodobne, że na drodze losowej mutacji osłopodobne zwierzę dostało pasków i powstała zebra. po prostu losowo narodził się lekko pasiasty źrebak, a że był słabiej widoczny dla drapieżników, miał więcej czasu na spłodzenie potomstwa, które im bardziej pasiaste, tym dłużej żyło i tak dalej. na tej zasadzie, tam gdzie było dużo śniegu wykształciły się białe misie i króliki. ale żeby z jakiejś ryjówki wykształcił się człowiek? i to wcale dużo czasu darwin mu na to nie dał. bujać to my panowie szlachta.
najgorsze, że jak swojego czasu stary giertych zakwestionował teorię darwina a przy tym zwrócił uwagę na zaskakujący fakt występowania w różnych kulturach przekazów o smokach, został zmieszany z błotem przez całą socjalistyczną europę i nasz rózowo-michnikowski salon. a w usa ludzie doktoraty bronią z obalania darwinizmu. gdzieś jest też skała, w której odciśnięte są kształty przypominające ludzką stopę obok łapy dinozaura. ale kto by to chciał zbadać, kiedy panowie naukowcy tyle mądrych książek napisali, z których wynika, ze różne gatunki nie mogły występować równolegle bo wtedy coś w teorii darwina by nie stykało.
a dla mnie najlepszą religią jest agnostycyzm. czyli bóg z pewnością istnieje, ale jego poznanie jest dla człowieka zupełnie niemożliwe. dletego jego istnienie nie musi niczego determinować ani uzasadniać. idąc dalej tym tropem - to czy jest czy go nie ma, nie ma dla człowieka żadnego znaczenia. powinno się żyć jak najlepiej i być człowiekiem przyzwoitym nie dlatego, że w tak napisana na jakichś kamiennych tablicach, ale dlatego, że prawo moralne jest nam tak samo przypisane, jak konieczność oddychania, czy sikania.
to pisałem ja - szuja i egoista jakich mało.
przeważnie nie używam dużych liter. to nie lekceważenie kogokolwiek. to nawet nie bunt. to po prostu lenistwo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
przypomniało mi się. sorki, jeśli męczę konia z tym zespołem, ale nie mogę się nadziwić że stali się tak dojrzali w warstwie tekstowej. to dla mnie przemiana na miarę dra jeckyla i mr hyde'a

http://pl.youtube.com/watch?v=iOx8oj15mE0
przeważnie nie używam dużych liter. to nie lekceważenie kogokolwiek. to nawet nie bunt. to po prostu lenistwo

jassssne

a kopernik była kobietą
bardzo dobry przykład. teoria kopernika też się kompletnie nie zgadzała. ludzie dawali się na stosie palić w jej obronie, ale jak trzeba było cokolwiek na jej podstawie obliczyć, to nic, ale to zupełnie nic się nie zgadzało. dopiero kilkadziesiąt lat później kepler doprecyzował, ze ciała niebieskie poruszają się po elipsach a nie po okręgach i zaczęło to wszystko mieć sens.
a najzabawniejsze jest, że z heliocentryczną i geocentryczną teorią jest tak samo jak z wiarą i niewiarą w boga. ludzie zabijali się w obronie jednej i drugiej a różnica między nimi nie ma najmniejszego znaczenia. z punktu widzenia innej galaktyki wcale nie jest ważne czy za centrum weźmiemy słońce czy ziemię. słońce w końcu też się obraca! ja sobie mogę narysować schemat, w centrum którego będzie mars. mogę narysować też taki, w którego środku będzie księżyc. jeden i drugi będzie bardzo skomplikowany, ale będzie działać. bo jeśli wszystko we wszechświecie jest względne i wszystko jest względem siebie w ruchu, to jakie do cholery znaczenie ma to, co przyjmiemy za punkt odniesienia i środek wszechświata?
jak to pięknie ktoś 10 lat temu powiedział o leżeniu na brzuchu na łące i uświadomieniu sobie, że z kosmicznego punktu widzenia to niekoniecznie ja leżę na ziemi, tylko ona leży na mnie ;)
w szkole, czyli w pracy też wtedy byłem, ale telefon został w krzesznej poza zasięgiem. szkoda. dobranoc
Czułem, że mnie podpuszczasz, ale nie mogłem sie oprzeć ;)
ja też czasem nie mogę się oprzeć ;)
Skoro wymaga Pani szacunku człowieka do człowieka, to gratuluje bezstronności w ocenie księdza i parafii. Nie zauważyłem w tekście, żeby Proboszcz wchodził z "butami"do Pani domu i oceniał rodzinę. Nie jest
tajemnicą w parafii, że Proboszcz życzyłby sobie od wiernych ok. 10% "opłaty stuły" za pochówek, od sumy wypłacanej przez ZUS. Odnośnie kas fiskalnych: przyznaje rację pod warunkiem, że będą je również mieli pracujący bezrobotni, emeryci, renciści i cała plejada "gwiazd" Ośrodka Pomocy Społecznej.
Polecam: Dz.U.nr12 poz.96 z dnia 22.04.1982r.
A ja wiem, dlaczego czarni nazywają was owieczkami.
Się pasie samo, jest co strzyc, najwyżej pobeczy czasem bez sensu i konsekwencji.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
i jeszcze to. dość rozsądnie i rzeczowo napisane.

http://interia360.pl/artykul/ludzie-i-dinozaury-zyli-razem-czyli-zawilosci-historii,15725
ciekawie to ująłeś! nono...
Luuudzieee wysyłajtaaaa tooo !!!!!!! na naszego Proboszcza bo to prawda co on wyczynia;/;/;/;/;/;/ takiego bułana tu nie chcemy
popieram tego na demna Ulunga..;)
Łatwo Ci powiedzieć! Ta laska ma problem, bo żeby zapisać sie do innej parafii, musiałaby zmienić miejsce zamieszkania! W Człopie jest tylko 1 kościół. Ja wiem, że do kościoła chodzi się dla Boga, ale jeśli nie miałeś kontaktu z takim osobnikiem jak nasz kaban, to nie wiesz, o czym mówisz!
Niestety to prawda co twierdzi pani Justyna tak zachowuje się nasz ksiądz proboszcz.To godne potępienia jak tak można każdy powinien sam wiedzieć ile może dać,a nie ustalać to z góry jakimś cennikiem.
Mamy nadzieje że ktoś się tym zainteresuje,i wyciągnie stosowne wnioski z postępowania księdza proboszcza z Człopy.
a kto ma niby zareagowac??? - w Człopie to nawet pani ekspedientce nie zwraca sie uwagi jak poda cos brudnymi rekoma:) Ponadto nasz proboszcz zachowuje sie tak jak mu parafianie pozwalają.

jak się sami nie zainteresujecie, to nikt się nie zainteresuje

tak już bardziej na poważnie. nie będę się za dużo wymądrzać, strona reklamuje się sama, trzeba tylko ją wnikliwie przejrzeć i znaleść coś dla siebie. dość powiedzieć, że organizować społeczność lokalną można również w w sprawach wyznaniowych, szczególnie jeśli problem jest dotkliwy i dotyczy całej społeczności. wtedy takie działanie nazywa się akcją społeczną (metoda środowiskowa) i przewiduje bezpośrednie techniki działań (jak to przy konflikcie) : konfrontacje, negocjacje, wiece, pikiety, zwał jak zwał. jest tylko jeden warunek do spełnienia: społeczność lokalna musi chcieć dokonać zmiany. no i przydałby się jakiś lider (oczywiście nie chłop z widłami, granatem od pługa oderwany, ale animator/ organizator społeczności lokalnej/ pracownik socjalny itp.).
jeśli nie weźmiecie spraw w swoje ręcę, to czarny będzie wami pomiatał do końca świata, to chyba oczywiste. przestańcie pobekiwać po kątach, jak zagubione owieczki. do roboty.
stronkę wybrałam pierwszą z brzegu, ale myślę, że można w tym temacie znaleść jeszcze sporo ciekawych informacji w necie.

http://www.sieci.cal.org.pl/?id_artykul=162
"jakie społeczeństwo - taka władza", jak dary z plebanii biorą to krytyki ze strony wiernych nie słychać. Obraz społeczności dobrze ująłeś w nawiasie.

w.w.

a ty co, kościelny? czy inny przydupas czarnego?
i tak przy okazji, do twojej wcześniejszej wypowiedzi odnośnie "opłaty stuły", której czarny życzy sobie 10 % od świadczenia z ZUS.
zasiłek pogrzebowy w chwili obecnej wynosi 5937,10 zł. czyli czarny rząda sześć stów za 20 minut machania łapskami (które nigdy nie skalały się pracą) w powietrzu, mamrotania bzdur pod nosem i kartkowania książki na pokaz nad zmarłym.
drogi ten teatr albo hiena cmentarna z czarnego nie byle jaka.
więc bujaj się przydupasie hieny.
"Skąd więc skargi wiernych i tak często zła opinia o tym systemie? Zakłada on dobrowolne datki, ale nazbyt często wierni mają wrażenie, że są przymuszani. Powtarzają, że boją się nie spełnić oczekiwań księdza.

Sami też nie są bez winy. Grzegorz Pac, publicysta „Więzi”, podkreśla, że sakramenty traktuje się jak usługi. – Jeśli ktoś w ogóle nie uczestniczy w życiu religijnym, a potem przychodzi „załatwić” ślub, spodziewa się być potraktowany jak w urzędzie – mówi. " /cytowane z Netu/.

wierny czy petent ????? PoRaj też jest kosztowny.

Inne tematy z forum Hydepark

Koinonia Jan Chrzciciel Bojano wspólnota destruktywna czy.........No właśnie co? (721 odpowiedzi)

Przez roku czasu wraz z żoną uczęszczałem do domu modlitwy wspólnoty Koinonia Jan Chrzciciel z...

Inwestowanie w złoto (3 odpowiedzi)

Co myślicie o efektywności inwestycji w metale szlachetne w momencie opanowania gospodarki przez...

Własna firma? (46 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

do góry