Widok

Minął się z powołaniem: kapłaństwo traktuje jak zakład pracy, a parafian jak instytucję charytatywną.

Jestem wstrząśnięta postępowaniem Księdza Proboszcza z Człopy (diecezja koszalińsko-kołobrzeska). Ludzi załatwiających w kancelarii parafialnej pogrzeb, ślub czy chrzest traktuje się jak maszynki do robienia pieniędzy. Około trzy lata temu, uczestniczyłam w naukach związanych z chrztem, lecz ich tematyka daleko odbiegała od błogosławieństwa chrztu. Ksiądz proboszcz, zamiast nauki, wyciągnął rachunki za światło, świece, wino mszalne, komunikanty, etc. W tym momencie pojawiła się w mojej głowie jedna myśl "Chrzest nie został opłacony", więc sięgnęłam po torebkę, by wyjąć z niej pieniądze. Gdy zobaczył to mój brat, zakomunikował mi, że chrzest już wcześniej został opłacony. Ten "pan" próbował wyłudzić ode mnie pieniądze! Gdyby tego było mało, nadal kontynuował mrzonki o swoich rachunkach. Powiedzenie "co łaska" w tej parafii to niedorzeczność, a chciwość księdza rośnie z dnia na dzień i jest coraz większa. Kilka dni temu zmarła moja babcia. Dzień przed pogrzebem, mój kuzyn udał się do parafii w celu opłacenia uroczystości. W tym momencie, ksiądz zaczął wyliczać ile należy "zapłacić za babcię". Jak się okazało, miała być to kwota ponad pięciu tysięcy! Kuzyn usłyszał również, że jak ksiądz chował mamusię, to wystarczyło mu pieniędzy, a nawet zostało z nadwyżką. Kuzyn położył na stół trzysta złotych, ale ksiądz wyśmiał go i domagał się 10% z pogrzebowego, a kwotę tzrystu złotych potraktował jako ofiarę. Zaczął ubliżać kuzynowi, więc ten nie był mu dłużny. Ksiądz na tym nie poprzestał i dalej poniżał członka parafii, a przecież nie tylko w Biblii zapisane jest, by szanować drugiego człowieka: według konstytucji, po 25 roku życia każdy obywatel zasługuje na szacunek (miano Pan, Pani). Gdy kuzyn zdecydowanie odmówił dołożenia większej kwoty pieniędzy, ksiądz wygonił go z plebanii i powiedział mu, że gdy sobie wszystko przemyśli i dojdzie do tego, że dał za mało, ma wrócić po pogrzebie i przynieść dużo większą kwotę. To skandal, co wyprawia ten człowiek! Ludzie przeżywają męki psychiczne, cierpiąc po utracie bliskiej osoby, a on tylko liczy pieniądze. Na dodatek cudze.
Pan Jezus nie jeździł ferrari.
Jan Chrzciciel chrzcił każdego, bez względu na przynależność.
Pan Jezus kazał Łazarzowi powstać i iść.
Ani jeden, ani drugi nie przyjmował jałmużny.
Wręcz przeciwnie - to oni oddawali jałmużnę potrzebującym.
Czy ludzkim czynem jest wypędzenie człowieka z parafii, z miejsca które ma służyć każdemu, z domu, który wybudowali parafianie poprzez swoją ciężką pracę? To, co zrobili księża bracia Tomasz i Emil Tarczyńscy zostało rzucone w niwecz. Gdy było ogrzewanie, nikt nie marzł w kościele. Niestety, obecny proboszcz dopuścił do rekonstrukcji instalacji grzewczej. Organiście, panu Ostafinowi, deszcz leci na głowę podczas mszy świętej. Dlaczego? Blacha jest oderwana i tylko patrzeć, jak przy dobrej wichurze odleci i kogoś zabije. Przeczytamy w nagłówkach gazet: Śmierć ludzi podczas mszy świętej. Wymagania księdza nie mają granic. Na plebanii utrzymuje dwie gosposie, a przecież to hańba, by za pieniądze parafian utrzymywać na plebanii zbędne osoby.
Jestem zwolenniczką tego, by na każdej plebanii pojawiła się kasa fiskalna i, by za każdę usługę wydawano faktury VAT. Za przykład księdza, mogę polecić księdza proboszcza z Tuczna - ideał, wzór pod każdym względem.

Uwaga!
Księdzu proboszczowi z Człopy marzy się piękna łazienka. Ludzie, nie bądźcie głupi, jeśli pragnie luksusów, niech sam na nie zapracuje. Tak ciężko, jak wy.
Ten fakt zostanie przedstawiony kurii biskupiej z prośbą o wilczy bilet dla tego pana.
A co na to kuria? Jak długo można patrzeć przez różowe okulary na poczynania dziejące się na plebanii?
Przecież alkohol dla gosposi też kosztuje.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
na szczęście już od 1996 roku wyjechałam z Człopy i należę do innej parafii gdzie księża są zupełnie z nie co innej beczki tu parafianie mają przyjaciela w księdzu , i ta sytuacja która spotkała moich bliskich ze strony księdza z Człopy była dla mnie nie zrozumiała to mnie przerosło
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
nana a co u Ciebie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
co nowego slychac.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pozdrowienia dla księdza z Człopy.Ksiądz jest o.k tylko parafianie jacyś tacy normalni inaczej!!!!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To śię nie mieści w głowie,nie mieszkam w Człopie natomiast należę do innej Parafi i u nas również ksiądz ciągle woła na coś pieniążki ale do jasnej cholery co wy sobie myślicie czy ksiądz ma na wszystko dawać z własnej kieszeni,skoro jesteście aż tacy święci to powinniście z miłą chęcią pomagać to również jest dla was.A co do problemów z pogrzebem,ślubem itp. to niestety ale jak ktoś nie chodzi do kościoła to nie powinien być zdziwiony.A co do picia alkoholu przez gosposie to jest jej sprawa kiedy,ile i za czyje pije bo z tego co wiem to ciężko pracowała na plebani przez cały dzień pomimo tego że bardzo chorowała.A jeżeli dla was ksiądz Tomasz Tarczyński jest takim ideałem to dlaczego zostawił plebanie w takim tragicznym stanie i też mogła bym o nim dużo napisać ale nie jestem taka jak Wy i takie rzeczy załatwiam prosto w oczy a nie smaruje kogoś na forum.To jest po prostu hamstwo i nie mieści mi się w głowie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziewczyno puknij się w głowe zanim następnym razem napiszesz publicznie takie bzdury.Akurat tak się składa że znam tego księdza osobiście i to co napisałaś zupełnie nie pokrywa się z tym jaki On jest na prawde.Zazdroszczę wam że macie takiego Proboszcza,dużo bym dała aby wrócił na naszą Parafie. Jak wogóle możesz pisać o osobie która jest chora że pije alkohol a nawet gdyby to robiła to nie twój interes,najpierw popatrz na siebie a potem osądzaj innych.Ludzie nie wierzcie w takie bzdury każdy ksiądz to też człowiek i ma prawo do normalnego życia.Ja też musiałam i nawet chciałam zapłacić za ślub i chrzest.To jest żałosne żeby pisać takie bzdury w internecie.Jak dla mnie to jest już desperacja i być może zazdrość lub zawiść.Zachowujmy się jak ludzie a nie jak świnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
amen,amen,amen
Jakie głupoty!!!!!!!! Szczera prawda.... Proboszcz nie wie co robi mysli ze ludzie sa naiwni a to nie prawda... Tam mieszkaja rozsadni ludzie!!!! Gdyby ZByszek został proboszczem było by fantastycznie!!!! On to był ktoś!!!! Poprostu człowiek z sercem!!! I to KS. był dla ludzi a nie ludzie dla księdza!!!! A wy parafianie walczcie!!!! Jest o co... nie dawajcie się!!!! Jestem z wami.. Mimo to, że bardzo daleko!!!!

forum Człopa

To już o godz. 24,35 nikt w tym forum nie siedzi, szkoda że tak szybko wyłączacie ten serwer, pozdrawiam.
ale głupoty piszą te ludziska z człopy
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak to prawda że w Człopie jest klika. W opiece społecznej od początku roku jak zwykle nie mają pieniędzy dla ubogich a jak już będą mieli to dzięki UNI EUROPEJSKIEJ na dożywianie a gdzie są gminne pieniążki na te cele????? Jeśli chodzi o wizerunek Człopy to nic się nie zmienia i nawet teraz zimą widać że się nikt nie interesuje że spadł śnieg i jest bardzo ślisko strach chodzić po chodnikach młodym a co dopiero starszym ludziom.Dużo by jeszcze pisać o uchybieniach rządów Człopy.Pozdrawiam
w.w......co u księdza słychać? :) tak, tak........sam siebie broni!
Uwaga! w.w to chyba ksiądz!!!I to we własnej człopiańskiej osobie czarnej owcy!!!
a co ma mieć krówkę?
Trzeba było prosić proboszcza z Tuczna na pogrzeb... jak taki wzór i ideał...
BLE.BLE.BLE
yo yo yo
co ty kobieto wypisujesz jestem z czlopy moze nieraz glupoty gada ale z ta kasa to pocisnelas rowno przesada a twoj kuzyn to ma nie wparzona gebe ja tez bym go wyrzucil i dobrze zrobil ze barana pogonil
aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
proponuję wyjechać z Człopy,

Inne tematy z forum Hydepark

a to na rano ;) (346 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

Klimatyzacja w biurze (56 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

muza na dziś (779 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

do góry