Widok

Minął się z powołaniem: kapłaństwo traktuje jak zakład pracy, a parafian jak instytucję charytatywną.

Jestem wstrząśnięta postępowaniem Księdza Proboszcza z Człopy (diecezja koszalińsko-kołobrzeska). Ludzi załatwiających w kancelarii parafialnej pogrzeb, ślub czy chrzest traktuje się jak maszynki do robienia pieniędzy. Około trzy lata temu, uczestniczyłam w naukach związanych z chrztem, lecz ich tematyka daleko odbiegała od błogosławieństwa chrztu. Ksiądz proboszcz, zamiast nauki, wyciągnął rachunki za światło, świece, wino mszalne, komunikanty, etc. W tym momencie pojawiła się w mojej głowie jedna myśl "Chrzest nie został opłacony", więc sięgnęłam po torebkę, by wyjąć z niej pieniądze. Gdy zobaczył to mój brat, zakomunikował mi, że chrzest już wcześniej został opłacony. Ten "pan" próbował wyłudzić ode mnie pieniądze! Gdyby tego było mało, nadal kontynuował mrzonki o swoich rachunkach. Powiedzenie "co łaska" w tej parafii to niedorzeczność, a chciwość księdza rośnie z dnia na dzień i jest coraz większa. Kilka dni temu zmarła moja babcia. Dzień przed pogrzebem, mój kuzyn udał się do parafii w celu opłacenia uroczystości. W tym momencie, ksiądz zaczął wyliczać ile należy "zapłacić za babcię". Jak się okazało, miała być to kwota ponad pięciu tysięcy! Kuzyn usłyszał również, że jak ksiądz chował mamusię, to wystarczyło mu pieniędzy, a nawet zostało z nadwyżką. Kuzyn położył na stół trzysta złotych, ale ksiądz wyśmiał go i domagał się 10% z pogrzebowego, a kwotę tzrystu złotych potraktował jako ofiarę. Zaczął ubliżać kuzynowi, więc ten nie był mu dłużny. Ksiądz na tym nie poprzestał i dalej poniżał członka parafii, a przecież nie tylko w Biblii zapisane jest, by szanować drugiego człowieka: według konstytucji, po 25 roku życia każdy obywatel zasługuje na szacunek (miano Pan, Pani). Gdy kuzyn zdecydowanie odmówił dołożenia większej kwoty pieniędzy, ksiądz wygonił go z plebanii i powiedział mu, że gdy sobie wszystko przemyśli i dojdzie do tego, że dał za mało, ma wrócić po pogrzebie i przynieść dużo większą kwotę. To skandal, co wyprawia ten człowiek! Ludzie przeżywają męki psychiczne, cierpiąc po utracie bliskiej osoby, a on tylko liczy pieniądze. Na dodatek cudze.
Pan Jezus nie jeździł ferrari.
Jan Chrzciciel chrzcił każdego, bez względu na przynależność.
Pan Jezus kazał Łazarzowi powstać i iść.
Ani jeden, ani drugi nie przyjmował jałmużny.
Wręcz przeciwnie - to oni oddawali jałmużnę potrzebującym.
Czy ludzkim czynem jest wypędzenie człowieka z parafii, z miejsca które ma służyć każdemu, z domu, który wybudowali parafianie poprzez swoją ciężką pracę? To, co zrobili księża bracia Tomasz i Emil Tarczyńscy zostało rzucone w niwecz. Gdy było ogrzewanie, nikt nie marzł w kościele. Niestety, obecny proboszcz dopuścił do rekonstrukcji instalacji grzewczej. Organiście, panu Ostafinowi, deszcz leci na głowę podczas mszy świętej. Dlaczego? Blacha jest oderwana i tylko patrzeć, jak przy dobrej wichurze odleci i kogoś zabije. Przeczytamy w nagłówkach gazet: Śmierć ludzi podczas mszy świętej. Wymagania księdza nie mają granic. Na plebanii utrzymuje dwie gosposie, a przecież to hańba, by za pieniądze parafian utrzymywać na plebanii zbędne osoby.
Jestem zwolenniczką tego, by na każdej plebanii pojawiła się kasa fiskalna i, by za każdę usługę wydawano faktury VAT. Za przykład księdza, mogę polecić księdza proboszcza z Tuczna - ideał, wzór pod każdym względem.

Uwaga!
Księdzu proboszczowi z Człopy marzy się piękna łazienka. Ludzie, nie bądźcie głupi, jeśli pragnie luksusów, niech sam na nie zapracuje. Tak ciężko, jak wy.
Ten fakt zostanie przedstawiony kurii biskupiej z prośbą o wilczy bilet dla tego pana.
A co na to kuria? Jak długo można patrzeć przez różowe okulary na poczynania dziejące się na plebanii?
Przecież alkohol dla gosposi też kosztuje.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Cieszę się, że w końcu ktoś odważył się opisać tego karierowicza bo inaczej nie można go nazwać. Gdzie tu skromność, szacunek do drugiego człowieka, pokora. Nasz proboszcz chyba nie zna tych cech. Sama byłam w sytuacji gdy chodziło o pochówek bliskiej mi osboby. Zaczął wyliczać ile dokładnie rodzina dostanie odszkodowania za zmarłego- przecież to skandal!!! Nie raz byłam świadkiem jak jego pani kupowała litry alkoholu i mówiła, że z nią jak z dzieckiem za rączkę i do baru. Czy tak żyje osoba duchowna. Pech chciał, że byłam również gościem na jednym z wesel w którym uszestniczył proboszcz, jego zachowanie było karygodne. Można byłoby tu długo pisać i wymieniać nieodpowiednie zachowania proboszcza. Każdy z nas parafian doskonale wie jaki jest. Uważam, że śp. proboszcz Tomasz Tarczyński był dobrym kapłanem. Chwała mu za to.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zdadzam sie w pelni ze zdaniem powazej.ksiadz proboszcz przyjezdzajac do naszej parafii w czlopie jezdzil starym golfem po paru miesiacach "ciezkiej" pracy dorobil sie lepszego samochodu na nas parafianach mozna sie domyslic jak!!!
Forum w Człopie to jest na rynku w środy :)
Proponuje przenieść dyskusje na forum WWW.CZLOPA.VCITY.PL
Co kogo w świecie obchodzą nasze brudne sprawy.
To będzie prościej i lepiej.
Ktoś otworzył puszkę Pandory?!?!?!

daj mu rentę jakiejś babci...

...i weź oddech, bo jakaś niedotleniona jesteś.
ziewnij może.
Witam wszystkich Człopian i ma do was jedno pytanie pamiętacie jak wychwalaliście nowego proboszcza jak nastał w Człopie jak obrzucaliscie błotem starych jaka była radośc i duma zapraszac nowego do domu,pogadac przed kościołem itd.i co zapomnieliscie?Najlepiej co potraficie robic to obrzucac kogos błotem pierwsi do rzucania kamieniami!!!Przecież macie rade parafialną,wiernych czy nie możecie umówić się z nim nawet wszyscy nawet po mszy i powiedziec mu każdy po koleji co o nim myśli tak prosto w twarz boicie się?a może on nie wie że robi zle może jeszcze żyje w tych czasach po dinozaurach i może mu się wydaje że wszystko mu się należy i trzeba całować go w rączki a jak nie pomoże rozmowa to ewentualnie wtedy pisze się do kurii a nie po cichaczu jak takie myszy z ludzmi trzeba rozmawiac ale jak widac lepiej jest szeptac po kątach i obsmarowywać kogoś na stronach internetowych.Ja osobiscie nie bronie księży połowa z nich to wyzyskiwacze i panowie którzy balują na maxa jedyny jakiego szanuje to jest Jan Paweł reszta to zwykli śmiertelnicy którzy odprawiają msze to tak samo jak pani w sklepie na kasie-sprzedaje towar jak polubimy to wracamy i więcej wydajemy i tak jest i tu.Przecież najważniejszy jest Bóg a nie ksiądz czy pokazówki w kościele kto ma jakie futro a kogo nie było.To jest masakra a proboszcza zawsze można się pozbyć tylko wypada aby powiedzieć mu prosto w twarz co się myśli nie cierpie ludzi którzy szepczą po kątach zazwyczaj jest tak że mówiąc o kimś staramy się ukryć nasze brudy.A jeżeli chodzi o wszego proboszcza to mu się nic nie należy znam księży którzy do tej pory jeżdzą autobusami a widząc w domu biede nie wezmie ani grosza chodząc po kolędzie w dużych miastach zazwyczj mają cenniki np.ślub 300zł ale nie robią afery jak się da mniej tak jest przynajmniej u mnie.Jeżeli nic nie robi dla parafii w kościele mróz to więc niech żyje jak reszta skromnie ale z honorem a może dać mu rente jakiejś babci i niech spróbuje jak to jest.A zastanawialiście się nad resztą np.wasza burmistrz,urząd miasta,opieka społeczna?tam to się dopiero dzieje!!!To jest jedna rodzina pracują tam babcie,wnuczki,ciocie,sąsiadki itd.wszystko po znajomości największy gamoń dostanie tam prace pod warunkiem że ma jakieś układy.Bardzo dużo słyszałam o tych instytucjach i moim zdaniem ladują tylko sobie w kieszenie a pomoc ubogim jest znikoma ale to wszystko można naprawde zgłaszać istnieje coś takiego jak kontrole im to naprawde należy dobrać się do dupy.Wjaz do Człopy jej wizerunek ubogi głowna trasa na gorzów i co tam macie nic stare budynki zero renowacji nic co by mogło zachęcić a tak piękne miejsce owszem jest tzw.promenada ale pani burmistrz nie mieszka w centrum ustawa wymaga aby bloki byly ocieplone-macie?a co z młodzieżą?nadal są komunistyczne kołka?gdzie zachęta pomoc finansowa ze strony urzędu na rozwijanie młodzieży gdzie pomoc pedagogów przestaliście nawet reagować na krzywde ludzką liczy się tylko wlasna kieszeń aby się pokazać.Jak tak dalej pójdzie to Ci starzy powymierają proboszcz będzie zacierał rączki a każdy młody zdaje sobie z tego sprawe że musi urwać się z Czlopy chyba że jest jakimś znajomym i już od przedszkola ma pewną prace w instytucjach znajdujących się na terenie Człopy.Kończąc już nawet policjanci do siebie strzelają-czy nie można było mu pomóc?
Jakby każdy dawał tyle co ja, to miałby z tacy 0,00zł :P
jak by kazdy dawal tyle co ja to ten czrny kruk z czlopy musial by ciezko zapracowac na chleb
Darmowe forum można założyć np. na stronie www.mojeforum.net
hehehhehhehheh
cudownymedalik.pl mnie rozwalił :D
www.czlopa.vcity.pl

A może warto przejść na www.czlopa.vcity.pl
Zarejestrować się i można dyskutować.

www.czlopa.vcity.pl
admin może wszystko ;p
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
i może jeszcze ocenzurować???????
witam wszystkich serdecznie,wlasnie sie"przysluchyje " rozmowom i musze przyznac ze wielu ksiezy ostro przegina choc jest tez wielu porzadnych pod tym wzgledem
Ludzie to wszystko prawda, ręce opadają.
Kuria powinna na to wszytsko zareagować.
Z plebani do Kościoła 100m, a ksiądz za każdym razem jedzie samochodem, przecież to marnotrastwo pieniędzy, prawda?
W zdrowym ciele zdrowy duch, a ruch to zdrowie, ale to nie przysłowia dla proboszcza. Tylko wygoda, wygoda się liczy, no i wycieczki.
Człowiekowi się serce kroi, słucha o wycieczkach na kazaniach o niezapomnianych wrażeniach z jego podrózy, sam tyle lat ciężko pracuje i niestać na to. A on ciągle mówi, że pieniędzy ma za mało.
Mówią, że nie chodzi się do Kościła dla księdza, ale jak chodzić do Kościoła w Człopie.
Wyobraźcie sobie co to będzie, jak się o tym wszystkim dowie.
To dopiero będzie krzyczał na kazaniu, już raz taki popis dał.

to prawda minął się z powołaniem, a łazienkę chyba zrobi bo w przeciagu miesiąca było coś koło 12 pogrzebów to mozna łatwo policzyć, ale justyna powiedz mi kto z człopy odważy się napisać do kurii strach pomyśleć o tych ;matronach świątobliwych na pokaz ;zjedza zywcem ,tu ręka rękę myje szkoda że księdza Tomasza nie ma wśród nas to był duszpasterz.
mozecie zalozyc forum w jednym z niezależnych serwisów oferujacych tego typu usługi, (np. na http://www.phorum.pl/ ) nikt nie będzie Wam się wtrącał i możecie dopuszczać do niego tylko zarejestrowanych członków itd.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.

forum Człopa

Osobiście proponuje założyć nasze człopskie forum. np. na stronie gimnazjum www.umiecwiecej.pl Proponuję gimnazjum, bo urząd na pewno się nie zgodzi.
ładnie.... ;0 a celibat to co jego nie zobowiazuje?>

Inne tematy z forum Hydepark

Własna firma? (46 odpowiedzi)

Czy ktoś z Was prowadzi własna firmę i pracuje jako Wirtualna asystentka? Z tego co słyszałam to...

Muza musi grać. (3002 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (3 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

do góry