Widok

Minął się z powołaniem: kapłaństwo traktuje jak zakład pracy, a parafian jak instytucję charytatywną.

Jestem wstrząśnięta postępowaniem Księdza Proboszcza z Człopy (diecezja koszalińsko-kołobrzeska). Ludzi załatwiających w kancelarii parafialnej pogrzeb, ślub czy chrzest traktuje się jak maszynki do robienia pieniędzy. Około trzy lata temu, uczestniczyłam w naukach związanych z chrztem, lecz ich tematyka daleko odbiegała od błogosławieństwa chrztu. Ksiądz proboszcz, zamiast nauki, wyciągnął rachunki za światło, świece, wino mszalne, komunikanty, etc. W tym momencie pojawiła się w mojej głowie jedna myśl "Chrzest nie został opłacony", więc sięgnęłam po torebkę, by wyjąć z niej pieniądze. Gdy zobaczył to mój brat, zakomunikował mi, że chrzest już wcześniej został opłacony. Ten "pan" próbował wyłudzić ode mnie pieniądze! Gdyby tego było mało, nadal kontynuował mrzonki o swoich rachunkach. Powiedzenie "co łaska" w tej parafii to niedorzeczność, a chciwość księdza rośnie z dnia na dzień i jest coraz większa. Kilka dni temu zmarła moja babcia. Dzień przed pogrzebem, mój kuzyn udał się do parafii w celu opłacenia uroczystości. W tym momencie, ksiądz zaczął wyliczać ile należy "zapłacić za babcię". Jak się okazało, miała być to kwota ponad pięciu tysięcy! Kuzyn usłyszał również, że jak ksiądz chował mamusię, to wystarczyło mu pieniędzy, a nawet zostało z nadwyżką. Kuzyn położył na stół trzysta złotych, ale ksiądz wyśmiał go i domagał się 10% z pogrzebowego, a kwotę tzrystu złotych potraktował jako ofiarę. Zaczął ubliżać kuzynowi, więc ten nie był mu dłużny. Ksiądz na tym nie poprzestał i dalej poniżał członka parafii, a przecież nie tylko w Biblii zapisane jest, by szanować drugiego człowieka: według konstytucji, po 25 roku życia każdy obywatel zasługuje na szacunek (miano Pan, Pani). Gdy kuzyn zdecydowanie odmówił dołożenia większej kwoty pieniędzy, ksiądz wygonił go z plebanii i powiedział mu, że gdy sobie wszystko przemyśli i dojdzie do tego, że dał za mało, ma wrócić po pogrzebie i przynieść dużo większą kwotę. To skandal, co wyprawia ten człowiek! Ludzie przeżywają męki psychiczne, cierpiąc po utracie bliskiej osoby, a on tylko liczy pieniądze. Na dodatek cudze.
Pan Jezus nie jeździł ferrari.
Jan Chrzciciel chrzcił każdego, bez względu na przynależność.
Pan Jezus kazał Łazarzowi powstać i iść.
Ani jeden, ani drugi nie przyjmował jałmużny.
Wręcz przeciwnie - to oni oddawali jałmużnę potrzebującym.
Czy ludzkim czynem jest wypędzenie człowieka z parafii, z miejsca które ma służyć każdemu, z domu, który wybudowali parafianie poprzez swoją ciężką pracę? To, co zrobili księża bracia Tomasz i Emil Tarczyńscy zostało rzucone w niwecz. Gdy było ogrzewanie, nikt nie marzł w kościele. Niestety, obecny proboszcz dopuścił do rekonstrukcji instalacji grzewczej. Organiście, panu Ostafinowi, deszcz leci na głowę podczas mszy świętej. Dlaczego? Blacha jest oderwana i tylko patrzeć, jak przy dobrej wichurze odleci i kogoś zabije. Przeczytamy w nagłówkach gazet: Śmierć ludzi podczas mszy świętej. Wymagania księdza nie mają granic. Na plebanii utrzymuje dwie gosposie, a przecież to hańba, by za pieniądze parafian utrzymywać na plebanii zbędne osoby.
Jestem zwolenniczką tego, by na każdej plebanii pojawiła się kasa fiskalna i, by za każdę usługę wydawano faktury VAT. Za przykład księdza, mogę polecić księdza proboszcza z Tuczna - ideał, wzór pod każdym względem.

Uwaga!
Księdzu proboszczowi z Człopy marzy się piękna łazienka. Ludzie, nie bądźcie głupi, jeśli pragnie luksusów, niech sam na nie zapracuje. Tak ciężko, jak wy.
Ten fakt zostanie przedstawiony kurii biskupiej z prośbą o wilczy bilet dla tego pana.
A co na to kuria? Jak długo można patrzeć przez różowe okulary na poczynania dziejące się na plebanii?
Przecież alkohol dla gosposi też kosztuje.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
nazwisko jest więc wszystko dla tłumu jasne, tylko patrzeć jak lada chwila dojdzie do linczu..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
można stworzyć własną :)
Ktoś, pewnie z Trójmiasta, poruszył temat proboszcza z Człopy. Po wpisaniu w wyszukiwarkę "proboszcz Człopa" wyskakuje to forum (reszta stron to info. prasowe).
Wypowiedzieć się na stronie Miasta Człopy? Niemożliwe. Strona utworzona przez Urząd Miasta i Gminy w Człopie prawdopodobnie ma promować miasto. Jeszcze mogłyby się pojawić nieprzychylne władzy wpisy.
na co czekacie? aż czarny przeleci jakąś małolatę za ołtarzem?
ręce opadają...
"Tak nie moze dluzej byc."
hehe tupnij jeszcze nogą dla podkreślenia wagi tego zdania.
"przemowic do mlodzierzy"-fajnie wygląda ta "młodzierz" prawie jak moździerz.
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.

o, mamy już nazwisko łowcy skór :)

a mnie interesuje inna kwestia. skąd Wy, mieszkańcy Człopy, miejscowości dość odległej od trójmiasta, znaleźliście się na tym forum?
od razu wyjaśniam, żeby ubiec czepialskich, że zupełnie mi to nie przeszkadza. raczej zadziwia.
to tak, jakbym ja pisała, dajmy na to, o problemie nocnych wyścigów motocyklowych nieopodal mojego domu na forum strony Zakopanego (o, sprawdzę, czy mają jakąś fajną stronkę w Zakopcu :)
a nie lepiej byłoby pogadać z administratorem strony Waszego miasta, żeby umożliwił Wam wypowiadanie się na temat problemów lokalnej społeczności? może okazało by się, że jest Was więcej?
przeglądając stronę Waszego miasta, nie znalazłam jakiegokolwiek forum (za to ładne fotki)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Księża Igacy i Tomasz Tarczyńscy byli porządnymi księżamy . Śp. Ks. Tomasz wybudował dwa kościoły , drogi do tych kościołów, za jego czasów było ogrzewanie w kościele, dzieci go lubiały, ja osobiście miałam z nim religie , to był wzór proboszcza. Ks. Ignacy , brat Śp.Ks.Tomasza wyjezdzal do Niemiec zeby zarobic pieniadze na renowacje kosciolow , opal itd, oni nie mieli samochodow. A Ks. Podbielski tylkoc przyszedl zaraz miał nowy samochód, nowiuteńką skodę fabie z salonu , a ponadto pojechal w podroz, ktora tez pewnie sporo kosztowala. Ludzie maja juz dosc wiecznego skomlenia o pieniadze. W takiej chwili jak pogrzeb rodzina jest zalamana strata bliskiej osoby a proboszcz potrafi ja jeszcze dobijac mowiac ze za malo "dali na pochowek". Jemu ostatnio zmarła mamusia za ktora bardzo rozpaczal i jstem ciekawa jak on by sie poczul gdyby w tym czasie ktos mu takie rzeczy powiedzial jak on potrafi. Jest jeszcze jedna sprawa , a mianowicie nasz nowy wikary. Syn ostatnio mi wspominal ze dziewczyny z jego szkoly skarzyly sie ze ksiadz zachowuje sie do nich jednoznacznie tzn jeszcze nie probowal ich molestowac ale np rozpina mundurek . To jest karygodne czemu nikt sie tym nie zajmie. Dzieci twierdza ze ks . Zbigniew Stoltman byl o wiele lepszy. Ja tez jestem tego samego zdania. Ks, Zbyszek potrafl przemowic do mlodzierzy , porozumiec sie z nia. Ludzie musimy cos z tym zrobic!!!!!!!! Tak nie moze dluzej byc.
Zgadzam się w 100%.
to prawda,ja miałam też okazję przekonać się o pazerności naszego "dobrego"proboszcza Podbielskiego.za każdym razem z rozmowy wychodził jeden morał:pieniądze!to jest dla niego najważniejsze.Pretensje do ludzi że nie chodzą do kościoła,ale dlaczego?po co iść i ciągle słuchać o kasie.Na spotkaniach których byłam również wyciągał rachunki,wino i zaznaczał że on musi za to płacić.A o pochówku zmarłych szkoda gadać,od razu informuje że zus wypłaci prawie 6000zł i należy mu się przynajmniej 10% od tej kwoty.nasza wiara jest teraz tylko za pieniądze,jak ich nie masz nic nie załatwisz!

:)

wiem, dlatego właśnie takie wybrałam :)
no i muszę znaleść jakieś babskie rozrywki, bo z piłą to mi nie poszło ;)
powiozło mnie jadowite bydle.
łapki coś za słabe, od kiedy się nie dźwiga ciężarów, tylko kartki przekłada.
może zacznę haftować kaszubskie wzory na bojówkach, albo drzeć pierze.
a jeśli chodzi o okrzemki, to Stworek, może uznać, że jednak mogły z Tobą w lesie być. u mnie są. czuję jak pachną :)
Wielka Ciememeńko,
po raz pierwszy tego roku polazłem do lasu z piłą łańcuchową.
Życie jest piękne, a męskie rozrywki najpiękniejsze :-))
Przez cały dzień bez polityki, religii, cen ropy i innych skomplikowanych dylematów. Choć okrzemkó tez nie było.
A po powrocie zasłużony qoofel zimnego budweiser.
Życie jest naprawdę piękne.
Częstokroć samochwalcy przykrości doznają.
Mówił dzwon: "Gdy ja wołam, wszyscy mnie słuchają".
"Prawda — rzekł mu ktoś z boku — ale przydaj i to:
Nigdy byś nie zadzwonił, gdyby cię nie bito".
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak nie ma w aucie zimówek, to niech jeździ rowerem jak ,,Ojciec Mateusz". Wyjdzie mu to z pożytkiem dla zdrowia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
w kopercie były życzenia noworoczne:) miałam przygotowane 2 koperty, w jednej była skromna kwota(20 zł), dla młodego ksiedza a druga była z zyczeniami dla proboszcza. Akurat do mojego mieszkania trafił proboszcz..............:)
Stworku, to było zaje...;)
Jeden chłop wylazł w parku na ławkeś i zaczyna sie drzec :
- Precz z hipokryzja !
Ludzie patrza zdziwieni, a chłop :
- Precz z pazernoscia !
Coraz wiecej gapiów przystaje, a ten dalej :
- Precz z pedofilia !
W koncu jakas babcia nie wytrzymała :
- Panie , cos sie pan tak do tych ksiedzy przyjebał ?!?!?
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
rysunek z uśmiechniętą buzią :)
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.

a co było w kopercie???

mam nadzieję, że życzenia świąteczne? :)
zupełnie się z tym zgadzam! ten ksiądz nawet na niedzielnej mszy mówi tylko o pieniądzach a co dopiero na plebanii,jesli ktoś przychodzi zamówić chrzest, czy pogrzeb.Osobiście też zostałam przez niego źle potraktowana. Na naukach przed ślubem mówił tylko o pieniadzach i że musi dużo płacić za ogrzewanie. Juz nie wspomne ze jak byłam na plebanii zimą ksiadz proboszcz przywitał mnie w któtkim rękawku z malboro w reku, a na plebanii panował istny ukrop. I tylko narzeka ze musi dużo płacić! W kościele zimą można zamarznać, jak tylko zmienił sie proboszcz od razu nie było ogrzewania. Jak był u mnie po kolędzie również mówił ze parafianie nie daja na kościól, że on tez nie ma a musi opony wymienić w samochodzie! jeszcze nie zdążył dobrze wyjsc a już zajrzał w koperte! ( i napewno sie zdziwił:)) Tak samo sprawa wygląda z chrztem św. jeśli da sie 300 zl to ochrzci nieślubne dziecko, a jesli sie tyle nie ma zeby ,,wspomóc parafię" to ksiadz niejedna osobę już z plebanii pogonił. O nim to można ksiażke napisac, co wyczynia w naszej parafii!!!
Manson! - jesteś wielki:D;P Gratuluję i pozdrawiam;)

Mnie się już nie podobal, kiedy wypytywał o nazwisko i rodowód zamiast zająć się sprawą, z jaką dzwoniliśmy w zeszłe Święta.. ;]
Powodzenia!

Inne tematy z forum Hydepark

a to na rano ;) (346 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

Inwestowanie w złoto (3 odpowiedzi)

Co myślicie o efektywności inwestycji w metale szlachetne w momencie opanowania gospodarki przez...

Grajdołki (33 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry