Widok

Młode Pary 2013 (część 13)

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
MARZEC
31.03. ~olusia3472, Agata, Ślub: ? , Wesele: ? , Orkiestra: Krzysztof Krawczyk Band, Fotograf i Kamerzysta: Avmedia, Fryzura: Ola Czerwińska, Makijaż: Ela Skoczeń, Bukiety i dekoracje kwiatowe: Centrum Ślubu i Dekoracji, Suknia Farage

KWIECIEŃ
06.04. ~ Tinker Bell, Kościół Św. Michała Archanioła w Gdyni Oksywie,
13.04 ~ann - Ania i Sebastian, ślub odbędzie się poza Gdańskiem ;), kościół: Klasztor oo. Franciszkanów Brodnica, wesele: Zajazd Cykada w Jajkowie, orkiestra: Music Express, Kamerzysta, Fotograf: Foto - Video Florkiewicz Brodnica
13.04 ~Evelcia - Ewelina i Daniel, ślub: Kościół Świętego Michała Archanioła w Kiełpinie, sala: Gospodarstwo Rychertów w Kiełpinie, zespół: Avinion, fotograf: Andrzej Sip, makijaż i fryzura: siostra (fryzjerka)
13.04. ~RheaS - Rhea i DonIgi,
27.04 ~Marcelinka - Marta & Rafał, ślub: Kościół WNMP we Władysławowie, wesele: sala Jantar w Pucku, orkiestra: Octawa, fotograf: Paweł Dmochewicz
27.04. ~karmin - Karola i Mario, ślub: Kościół Św. Mikołaja w Gdańsku,
27.04. ~Ania - Ania i Darek, ślub: kościół św. Jakuba Gdańsk-Oliwa, wesele - Ośrodek Wypoczynkowy Gdynia
27.04. ~rdw, ślub poza Trójmiastem

MAJ
02.05. ~lulka157 - L&S, Kościół - Matemblewo, sala - Wyczechowo, zespół BEST, foto-video Studio BEST, makijaż Magda Purchla
03.05. ~Mariolka - Mariola i Grzegorz, ślub: Parafia Chrystusa Zbawiciela - Gdańsk Osowa, Wesele: Dwór Kaszubski Magnat - Bojano; Oprawa muzyczna: Brygada S - Tomasz Pawlak.
04.05. ~Olla1 Kościół Św. Mikołaj ,wesele: Hotel Faltom, Dj Lech Radziun, Foto: blekitne.com, makijaż: Agnieszka Jarzębek http://www.maxwizaz.pl/, fryzura: Aleksandra Czerwińska http://www.alexevents.pl,
18.05. ~ zmyslnamietny - Dorota & Grzegorz, ślub: USC, wesele: Stara Wędzarnia Sobieszewo, DJ - przyjaciel, Make up sama, Fryzura przyjaciółka
18.05. ~ Susanna - A. & J. - Kościół: Matemblewo, Restauracja Eureka, Makijaż - Anna Kardzis, Fryzura - Aleksandra Czerwińska , Dekoracje salonikkwiatowy.com.pl, fotograf: Kilar-fotografia.pl
24.05. ~CzekoladowaPralinka, Ewelina i Bolek, Kościół: Parafia Matki Bożej Saletyńskiej w Sobieszewie, Wesele: Hotel Gniecki w Przejazdowie, Orkiestra Zespół Best, Fotograf Studio Best, Cukiernia Wenta z Wejherowa, makijażu: AJS Visage
25.05. ~Latte - Agnieszka i Maciek, Ślub: Klasztor Św. Anny Wejherowo, Wesele: Murat Reda, DJ Lech Radziun, fotograf: foto-off
25.05 ~k_karolina - Karolina i Piotr, Ślub: Kościół bł E. Bojanowskiego w Rumii, Wesele: Hotel Faltom,

CZERWIEC
01.06 ~Cheryl- A&K, Ślub: Kościół w Bolszewie, Wesele: sala "Amelia" w Zelewie, zespół "Odeon", fotograf: Radomir, kamerzysta: multimedia360
01.06. ~Dorota1985 Dorota + Michał, Ślub: Parafia Podwyższenia Krzyża Świętego w Gdańsku Chełmie, wesele: Lukullus
01.06. ~Tysia - Justyna i Piotr, ślub: Kościół NMP w Tczewie, Wesele: Restauracja Hacjenda w Tczewie, DJ: DJ Siwwy, Fotograf: Foto Ars, fryzjer-salon EFEKT, wizażystka-Sylwia Szulc, wódka Stock
08.06. ~ patunia1990 - Kamil i Patrycja, Kościół: w Redzie Św. Antoniego, Wesele: Czardasz Luzino, Zespół: Kapela Muzycznego Niepokoju, Fotograf: Fotogrupa, fryzura, paznokcie, makijaż: koleżanka
08.06 ~monisia_18_86 - Monika i Krzysiek, Ślub: parafia p.w. Św. Franciszka z Asyżu, Wesele: Ośrodek Alga Sztutowo, Fotograf: Marcin Siemiątkowski, Makijaż: ja osobiście, Paznokcie: ja osobiście, Fryzura: Moja siostra(jest fryzjerka),Ubiór Panny Młodej (suknia, pończochy, bielizna, podwiązka zakupione w Irlandii Północnej), wódka Krupnik
08.06. ~Bobikowa - Olka i Grzegorz, Kościół : Parafia Matki Bożej Salentyńskiej w Sobieszewie, Wesele: Hotel Drywa Dworek, DJ: DJ Cozy, Foto: koleżanka,
08.06. ~viki27 - Joanna i Dawid, ślub: Kościół Najświętszego Serca Pana Jezusa w Stegnie, oprawa muzyczna Pani Karolina z zespołu "na niby", wesele- Ośrodek wypoczynkowy "BAŁTYK" Stegna, fotograf - inre Żukowo
08.06 ~Ola - Ola i Piotrek, ślub: Kościół Św. Bernarda w Sopocie, wesele: Restauracja Riwiera w Gdyni, fotograf: Betrisa, Dj Irek
14.06. ~etusia, Aneta i Krzysztof Ślub: Kościół w Św. Rodziny na Stogach, Wesele: Gospoda Gdańska,
15.06. Kasia i Adaś, Ślub: Kościół Św. Brata Alberta w Gdańsku. Wesele: sala Orchidea, Zespół Party
15.06. ~olaaa - Ola i Adam, ślub: Kościół parafialny Świętego Andrzeja Apostoła w Garczynie, sala: dwór Bajbuza w Garczynie, orkiestra: RHO, Fotograf: Piotr Połoczański, suknia: Agora 12-28 z Langorii
15.06. ~MonisxD - Monika i Arek, Ślub: Kościół pw Najświętszego Serca Jezusowego w Gdańsku Wrzeszczu, Wesele: Restauracja Hacjenda, Dj Fred, Fotograf P. Kamil Helmin z Koronowa, Suknia: salon "Beauty" w Gdańsku Wrzeszczu, Fryzura: ciocia, makijaż P. Elżbieta Skoczeń, obrączki Goldex, wódka Premium
15.06. ~agulaaa - Aga i Marcin, ślub: parafia św.Józefa w Tczewie, wesele: restauracja "Piaskowa" Tczew, zespół: LEPSI, fotograf: fotogrupa, kamera: hp video studio, obrączki: Czarkowski
15.06. ~etka27 - Eta i Fiji, Ślub: Kościół pw. WNMP w Żukowie, Wesele: sala Orfeusz Kłosowo, Zespół: Nevada, Foto/Video: Krzysztof Miłosz, suknia: Studio AŻ
22.06. ~Freya - Kamila i Olaf, Kościół św. Trójcy w Gdańsku, sala bankietowa Elipsa w Stężycy, film: Bergman Studio, fotograf: Krzysztof Ziętarski, wizaż: Anna Stykała, fryzura: Aleksandra Czerwińska, oprawa muzyczna: Tomasz Pawlak & Alan Pastewski
29.06. ~h&m - Hania i Mateusz, Kościół w Baninie, sala Orfeusz w Kłosowie, Kamerzysta i fotograf: Kościerzyna "LOKO", orkiestra: "MARINEZ" z Gościcina
29.06. ~Lucy86 - Kasia i Paweł, Kościół św. Barbary w Gdańsku, uroczysty obiad: Malinowy Ogród, Fotograf: kolega, obrączki Goldex

LIPIEC
06.07 ~P&Ł - Sala jantar puck, fotograf. Grzegorz Laskowski, makijaz. Karolina Laskowska (Reda),zespól Koszalin Efect
06.07. ~nela10 Nela i Mati, Ślub: ? , Wesele: Hotel Drywa w miejscowości Dworek, Zespół Tequila Band z Kwidzyna, Fotograf Fotogrupa, kamerzysta z Grupy Obiektywni
06.07. ~PatusiQ Patrycja i Mateusz, Ślub: Parafia św.Kazimierza Gdańsk, Wesele: Sala "Pod Łabędziem"w Gdańsku Kiełpinie
06.07. ~ann - Ania i Przemek, ślub: Kościół w Sianowie, sala weselna u Chłopa w Chmielnie, Dj Daja, fotograf - Katarzyna Puwalska, kamerzysta z firmy Videowspomnienia
12.07. ~klaudia-cha Klaudia i Jan, Ślub: ?, Wesele: ?, Fotograf: ?, Dj: ?
13.07 ~11 - Karolina i Paweł, Kościół Sw. Stanisława
13.07. ~nea86 - Agnieszka i Łukasz, Parafia Św. Michała Archanioła w Gdyni Oksywiu, sala Filip w Osłoninie, Dj Limahl, fotograf: Fotoinlove
13.07. ~kasia-sis - K & M, kościół NSJ (kolegiata), Wesele Hotel Drywa, Fotograf Adam Burdyło, Kamerzysta: Irek Jezierski
20.07. ~Siulowa7 Joanna i Adam, Ślub: Parafia św. Rodziny Gdańsk-Stogi, Wesele: Pod Lipami, sala zielona, Zespół megaphone, Kamerzysta: Mirosław Szyca, Fotografia: Meronk Studio Fotografia, oprawa muzyczna: Inspirum
20.07. ~margolcia24 - Karola i Paweł,ślub: kościół św. Stanisława i Małgorzaty, Wesel: Restauracja Kameralna, DJ Kris; fotograf i kamerzysta: p. Kochanowski "Sedan", obrączki Apart
20.07 ~`AgaMalaCzarna - Agnieszka i Krzysztof; ślub :kościoł św. Jerzego w Sopocie; wesele hotel Amber; fotografia: fotoinlove; video: Wedding-Films, orkiestra: Disco Inferno
27.07. ~ takaona, Kościół w Sianowie, Wesele: sala Wichrowe Wzgórze Chmielno, Fotograf: Fotolinea, Wodzirej/Dj - Jacek Ciesielski, fryzjer- Ola Czerwińska, makijaż- Monika Szczęch
27.07. ~Marta - Marta i Jacek, Ślub: Kościół św Doroty z Mątów, Wesele: Sala w Wyczechowie, zespół Agat (p. Krzysztof Chyła), makijaż prawdopodobnie Dagmara Ś.
27.07. ~Alicja_Damian, Ślub: Kościół Chrystusa Króla w Wejherowie, Wesele: Oycowa Zagroda w Gowinie, Zespół "Damnio", fotograf http://www.krawcywizerunku.pl, makijaż http://www.mosinska.pl/

SIERPIEŃ
03.08 ~Klaudia_Michal - Klaudia i Michał, Ślub: Parafia św. Rodziny Gdańsk-Stogi , sala Japońska Łęgowo, fotograf: Maziarz, kamerzysta: Groszek, zespół:Avinion (Tczew), makijaż: Ela Skoczeń.
03.08 ~Nartu22 - Natalia & Bartłomiej, Wesele: Dzikie Wino Sala Regionala, Kamerzysta & foto: LancFilm, zespół: Ragtime, wódka Stock
03.08. ~agadam Agata i Adam, Ślub w plenerze przy Sali weselnej Trzy Dęby , fotograf- fotoinlove, wodzirej Merlin
03.08. ~chaton - Asia i Piotr, Ślub: Kościół Św. Franciszka z Asyżu-Emaus Gdańsk; Wesele Wanoga Chwaszczyno, fotograf Fotoinlove, orkiestra: Fides z Żukowa
09.08. ~Natalia - Natalia i Adrian, ślub: Kościół Garnizonowy św. Stanisława Biskupa w Radomiu, Wesele: Dom Weselny Ambasador w Sławnie k. Radomia ,fryzura : koleżanka, makijaż : sama
10.08. ~Jun87 - Agata i Mateusz, parafia Niepokalanego Serca Maryi w Gdynia, sala Filip w Osłoninie, zespół Jak's Band, foto + video Grupa Obiektywni, zespół w kościele Mathetai
10.08. ~Darulcia - Daria i Marek, ślub: kościół Św.Brata Alberta , Wesele Orchidea, Orkiestra: Hevelius
10.08. ~maptus - M & J, ślub: kościół Cystersów Oliwa, Hotel Otomin, zespół REMANENT, hp.video-foto-studio.pl,
10.08. ~marlon ślub: kościół Cystersów, wesele: sala Soprano, dj Limahl, fotograf Wojciech Hintzke,
15.08. ~salabama - Ola i Paweł, ślub w WNMP w Żukowie, wesele: Orchidea Chwaszczyno, kapela: Jurek Band, fotograf i kamerzysta: studiogregor
16.08. ~Rudi, Kościół Św. Ignacego ul.Brzegi w Gdańsku, Sala bankietowa w Lublewie, DJ M. Józefowicz,
17.08. ~ gabi1, Ślub w parafii Św. Jadwigi w Bojanie, wesele w Dworze Magnat w Bojanie, zespół Best, foto-video StudioBest, makijaz Anna Kardzis, fryzjerka Aleksandra Czerwińska, dekoracje Glorioza, suknia ElizabethPassion.
17.08. ~kijanka - Kinga i Bartek, ślub: Gdynia; Babie Doły; Wesele: Restauracja GOSIA, Kielno; Zespół: Zespół muzyczny z Pucka (para z Programu w TVN "Droga do Gwiazd")
24.08. ~kruszynka24, Ślub: Kościól św. Maksymiliana na Wzgórzu, Wesele: Restauracja Rewa, Zespół: 5 przesympatycznych panów;) Foto i kamera: naszestudio.pl
24.08. ~annaoj Ślub: Kościół w Wąglikowicach, Wesele: sala Osada Grzybowski Młyn w Grzybowskim Młynie za Kościerzyną, dj Adam z Kartuz, kamerzysta Zbyszek Kowalke i fotograf Piotr Mielewczyk z Gda.
31.08 ~aniaa88 - Ania i Paweł :),ślub: Kościół Garnizonowy w Gdyni
31.08 ~darlonek - Daria i Karol, ślub: Kościół Podwyższenia Krzyża Świętego w Pruszczu Gdańskim, wesele: Zajazd Jawor, oprawa muzyczna: Dj Gucio, fotograf: Jarosław Ramult

WRZESIEŃ
07.09. ~Iwcia - Iwona i Jakub , ślub: Kościół Św. Wojciecha w Kartuzach, wesele: sala Wichrowe Wzgórza w Chmielnie, dekoracje i kwiaty FUNDECOR Jagoda Trzebiatowska, fotograf: MonaBlank , dj Alex z Olsztyna , makijaż: Dagmara Śrama
07.09. ~madziafi - Magda i Maciek, ślub: Kościół Bożego Ciała, wesele: Złoty Staw, zespół: Concord, fotograf: fotogra, kamerzysta: video-wspomnienia
07.09. ~Ptaszonka Ślub: Kościół św. Józefa w Gdyni, Wesele: Sala Biancas w Kosakowie
13.09. ~kamira, Ślub: Kościół w Cedrach Wielkich, Wesele: Cedrowy Dworek, fotograf: Fotogrupa, Fryzjer, kwiaty: świadkowa
13.09. ~Oli_AG, Ola i Michał, Ślub: Św. Pawła Apostoła Gdynia Pogórze Górne, Wesele: BIANCAS Kamera: VideoLaser , Kosemtyka: YourHeven , Dj Pan Jacek,
14.09. ~Nikusia86 - Weronika i Adam, Ślub: Parafia Świętej Trójcy na Dąbrowie, wesele: Kas Catering, DJ i Wodzirej Fabryka uśmiechu, fotograf: FotoGrupa, makijaż Anna Kardzis, Sukienka: salon"Agnes"
14.09. ~kika_ja, Wesele: Dworek Gościnny, Dj Eros
14.09. ~Sylwu - Sylwia i Tomek, ślub: kościół parafialny NMP Królowej Polski (Kolegiata Gdyńska), sala weselna: dom bankietowy Grinholc (Rumia), zespół: Coemi, fotograf: Mariusz Daniszewski http://www.md-foto.pl/index.php, kamerzysta: Ireneusz Jezierski Studio Art Video
21.09. ~Mika008 Monika i Mariusz, Ślub: Kościół Św. Ap. Piotra i Pawła w Pucku, wesele: VIS Jastrzębia Góra, Zespół: Manijoce, Fotograf: Anna Kudra, Kamera: Kamil Olszowy - Grupa Obiektywni, Obrączki: Nord Gold Władysławowo
21.09. ~mala1987 - Małgorzata i Krzysztof: ślub kościół Chrystusa Króla, sala weselna w Nowym Dworze Wejherowskim, muzyka: Dj Eros, Fotograf: Aleksandra Kwidzińska http://www.ak-slubnie.blogspot.com
28.09 ~Asienka2422 - Joanna & Tomasz, ślub: Kościół Bolszewo, wesele: Filip Osłonino, orkiestra: Everest - Bolszewo, Kamerzysta , Fotograf : Jacek z Mechowa, Fryzura : szwagierka (Fryzjerka), Suknia ślubna : Salon sukien ślubnych Joanna Wejherowo
28.09. ~Liliput - Lidka i Robert, Ślub: Kościół Św. Antoniego w Karwii, Wesele: "Marmas" Jastrzębia Góra, zespół: Zespół: Krzysztof Krawczyk Band, Fotograf: Tdc Photography, Fryzura: Ciocia(Fryzjerka)
28.09. ~madlen83 - Magda i Michał: Folwark Dajak
28.09. ~agat_120 - Agata i Damian, ślub: Katedra Oliwska, wesele: Orchidea, zespół Remanent +na poprawinach Allabama, fotograf i kamerzysta: J&R Foto-Video, makijaż: p. Marta Miazga, fryzjer: Ola Czerwińska
28.09. ~Karola88 - Karolina i Radek, ślub: Kościół św. Krzyża (Gdańsk, ul. Mickiewicza), wesele: Pod Aniołem, zespół: Allabama, fotograf Fotodem
Wrzesień ~Indygo, ślub: Kościół Św. Jana w Gdańsku, wesele: Tłusta Kaczka Gdynia, Fotograf Mariusz Daniszewski http://www.md-foto.pl, makijaż: Różany Ogród http://rozany-ogrod.com/o-mnie.html , fryzjer: Gabriel w Gdyni, znajomy Dj, kwiaciarnia Mały Park, obrączki Goldex
Wrzesień - little_me - Starogard Gdański,

PAŹDZIERNIK
05.10. ~ BeataI-J Beata i Tomek, Ślub: Kościół w Strzebielinie, Wesele w Hotelu Czardasz w Luzinie, fotograf: naszestudio.pl, kamerzysta: antrakt.net, zespół Haker,
12.10. ~ shanti - Iwonka i Marcin, ślub: Katedra Oliwska, wesele: "Pod Lipami" Łęgowo Sala zielona, orkiestra: Pstrong, kamerzysta: Ireneusz Jezierski Studio Art Video http://www.sartv.com.pl/, fotograf: Fotoinlove.pl, makijaż: Dorota Lipińska http://studio-lipinska.pl/ , obrączki: Goldex, kwiaciarnia SOTE, wódka Stock
19.10. ~ kasiaitak - Kasia i Karol, Ślub: Parafia pw. Świętych Apostołów Szymona i Judy Tadeusza w Chwaszczynie, Wesele: Orchidea w Chwaszczynie, Makijaż: Anna Stykała, fotograf: A.LABUHNprodukt,
26.10. ~Martinka2013 - Martyna i Oliver, fotografia: http://www.fotoinlove.pl , wesele Hotel Atena
26.10. ~Czachulka - Natalia i Arek, ślub: kościół w Wiślinie, wesele Cedrowy Dworek, zespół Concord
26.10. ~maniek-ma ślub: w Parafii Św. Wojciecha i Brata Alberta w Miechucinie, wesele: w Żabim Dworze w Ostrzycach,

LISTOPAD
23.11 ~Aga_Kr - Agnieszka i Marek, ślub: Katedra Oliwska, wesele: Orchidea, DJ: dj GUCIO, foto, kamera: sharkfotostudio

JUŻ PO:

STYCZEŃ
12.01. ~ KiD - http://forum.trojmiasto.pl/My-juz-po-12-01-2013-KiD-t451708,1,11.html
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wow jest juz nowy wątek? szybko sie zapełniają :) za kilka dni będą pierwsze śluby z listy ;D :D
www.slubwtrojmiescie.pl - Trójmieski portal ślubny, zapraszam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
olusia3472 - został Ci tydzień czasu , jak nerwy ?? pewnie nie spodziewałaś się takiej pogody ?? Mam nadzieje, że podzielisz się z nami wrażeniami z tego cudownego dnia :-)
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Shanti, co do tej pogody... to ja się obawiam że ona się nigdy nie skończy, albo co gorsza w tym roku będzie przeplataniec pogodowy i kto wie, może nasz sierpień będzie wyglądał podobnie... :P

Olusia3472, wszystko gotowe? opowiadaj :)
~`})i({
image
oj Nartu z ta pogoda to nie chce krakac ale w zeszłym roku trzy razy bylam na urlopie w Polsce i trzy raz przywiozlam angielska pogode.... mam nadzieje ze w tym roku juz tak nie bede miala a przynajmniej nie w sierpniu... :)
haha, dzięki Gabi1, jakby pogoda była brzydka, będę wiedziała że jesteś w kraju ;)
~`})i({
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Słuchajcie dziewczyny, ile litrów bimbru przewidujecie na swoich stołach wiejskich? Bo ma dylemat ile zamówić..
Shanti, Indygo - dokładnie tak. Chodzi mi bardziej o przetestowanie fryzur i fryzjerek :P
Pani Ola Czerwińska jest poza 3 city 7 kwietnia (niedziela). Dziewczyny polecacie jeszcze jakąś fryzjerkę dobrą ?
image
zakupiłam wczoraj welon mgiełkę - prosty bez ozdób. Jestem zadowolona z zakupu ( dokładniej mówiąc koronkowe bolerko wymieniałam na welon - bolerka jednak nie chcę mieć na salę)
Futerkowe bolerko wiadomo na listopad sie przyda - leży w szafie i czeka :)

Dziewczyny mam problem z butami - chwaliłam się że udało mi się zakupić buty ryłko za 30 zł w outlecie sukien ślubnych - jednak muszę z nich zrezygnować.
Poszukuje białych butów ślubnych (kolor ivory - nie białay, nie ecri - coś pomiędzy) zwykłe , proste , 3-4 cm obcas , mogą być na paseczku. Polecacie jakieś sklepy ?
image
niebawem zaczynamy nauki w Katedrze i poradnię. Mój M róznie pracuje więc czuję że kilka mcy będziemy zaliczać kolejne spotkania :)
wybraliśmy charakter pierwszego tańca z podkładem muzycznym - sami ułożymy nieskomplikowany układ - nie będziemy chodzić na żadne kursy i uczyć się sztywnych tańców. Wzoruje się na śmiesznych tańcach z youtube.
Podziękowania dla rodziców - w formie filmiku chcieliśmy kręcić w kwietniu - no cóż w taka pogodę średnio :) m- czekamy na słońce :)
image
dziewczyny czytam was codziennie, mam natomiast mnóstwo spraw, które nagle spadły na mnie i zawodowe i prywatne. Także jak cos jestem nie zginęłam tylko mam natłok spraw :)
image
Aga_Kr jakieś sensowne buty na niskim obcasie znaleźć to jest dramat... Jest sporo na Hali w Gdańsku, w Młynie też są. A poza tym to nie zostaje nic tylko tour de sklepy obuwnicze. A te wszystkie wysoookie obcasy na platformie są takie piękne :(

Mi się bardzo te podobają z Baty: image

Uploaded with ImageShack.us

Zamówiliśmy zaproszenia :) Pół dnia wypełniania formularza i zastanawiania się nad cytatem :P wstążeczka ecru i 12mm zamiast tej na zdjęciu. image

No i obrączki zamówione u Czarkowskiego:
image

Uploaded with ImageShack.us klasyki, męska 4mm i moja 3,5mm bo nie mogłam się zdecydować ani na 3mm ani na 4mm ;)
a wiec niemam zadnych nerwoe a napewno nie przejmuje sie pogoda bedzie co bedzie u nas juz wszystko zapiete na ostatni guzik w czwartek odebralam suknie jest idealna przepiekna poprostu w salonie farage obsluga super az do samego konca nie polecam kupywac butow slubnych na hali w gdańsku kupilam je 4 miesiace temu jak bylam w polsce jesten z butow zrobil sie poprostu zolty poszlam tydzien temu z reklamacja pani w tym sklepie niechciala ich przyjac ale jak zapytalam sie czy mam sie w takim razie kontaktowac z producentem to odrazu zadzwonila do szefa i szef jej kazal uznac reklamacjie niestety nie uslyszalam nawet przepraszam buty mialy byc juz w tamtym tygodniu ale nadal nic niestety musialam kupic juz inne ale kupilam w salonie agnes sa sliczne i obsluga super
ciasta mi piecze jedna kobieta co sie tym zajmuje napoje kupione alkohole tez tort zamowiony w sowie sukienka coreczki uszyta zostala nam spowiedz i kupno owocow
Aga_Kr a gdzie kupiłaś futerko? Bo ja na ten październik też przewiduję, ale niestety nigdzie nie mogę znaleźć niczego sensownego..
image
olusia, fajnie że już tak niedługo macie! zaraz będzie po wszystkim i piękne obrączki na palcach! :) jak widzę, jak nam ten czas leci, to mam wrażenie że to tak pójdzie, że też zaraz będzie tydzień przed..:)

Aga_Kr, ja jestem po poszukiwaniach butów i też szukałam takich niższych, tylko różowych na niskim (do 6 cm) obcasie i powiem Ci że niesteyty ciężko jest.. Bo najczęściej są albo wysokie obcasy, albo baleriny. Niewiele jest takich pośrednich "normalnych" obcasów. Ale na pewno sobie coś znajdziesz, to pewnie kwestia sporej ilości odwiedzonych sklepów, ale musi dać radę.:)
futerko kupiłam w orsay przed świętami Bożego Narodzenia
image
jeśli o buty chodzi, to ja właśnie miałam problem, ograniczeniem była właśnie wysokość obcasa i nie ze względu na kompleksy Pana Młodego, tylko stwierdziłam że w tym dniu powinnam się poświęcić, ubrać takie żebyśmy ewentualnie byli równego wzrostu, wiadomo że na zdjęciach czy później na filmie, jednak to będzie lepiej wyglądać.

Zauważyłam że w sklepach obuwniczych nie ma teraz butów na niskich obcasach i tak jak mówicie albo baleriny albo już coś wyższego, nic po środku. Dodam że nie ograniczało mnie 6cm, a połowa mniej :).

Olusia! 3mam już kciuki, za Wasz dzień i z niecierpliwością czeekam na relacje! Dobrze że w końcu uznali Ci tą reklamację, bo inaczej totalna strata kasy no i jeszcze większe nerwy ;/.
~`})i({
image
a ja dzisiaj kupiłam pepsi w auchan w rumii, wyszło 3,24 za 2 litry. Tak informacyjnie piszę :) - nie wiem czy to tanio, ale ja taniej nie spotkałam
ja bede miala na sprzedaz futerko ale ecru rozmiar s za 140 zl a bedzie tylko do koscila ubrane zaplacilam 280 zl i suknie farage model fontana kosztowala 3900 zl sprzedam za 1950 zl i sukienke dla dziewczynki dla 3 latki za 250 zl moze ktos bedzie zaineteresowany
Wiesz też widziałam to pepsi, ale tak się zastanawiam jak te 2 litrowe butelki będą się prezentować na stołach...
Są ciężkie i chyba takie "toporne" wizualnie..
Ale to tylko moja opinia. Jak już kupiłaś to się nie przejmuj tym pepsi. Może przy wyborze innych napoi Ci pomogłam, ja na przykład szukam promocji na te 1 litrowe, jak gdzieś zobaczycie dajcie znać ;)
Dziękuję za radę, faktycznie tego nie wzięłam pod uwagę kupując to pepsi :) dobrze ze to pierwszy zakup napojów, kupując pozostałe na pewno kupie mniejsze, będą rzeczywiście dużo poreczniejsze :)
Beti jest promocja w carrefour na pepsi, mirinde i 7up ale tylko do jutra. wychodzi za litr 2,53. Butelki są 1 litrowe.
~rdw89 ciesze się, że pomogłam ;D
~Bobikowa dzięki ;)
ja szukałam tylko coli, fanty i spite (wiekszosc moich gosci woli od pepsi, mirindy itp.), do końca tygodnia 3,01zł w Selgrosie :)

Czy kupujecie również cole/pepsi light?
nie opłaca się... mało kto pije.
Ja na pewno nie kupuje wersji light ;)
AgaKr
nie wiem co to znaczy dla Ciebie proste buty :)
ja miałam np takie:
image

image

obcas 3-3,5 cm wygodne niesamowicie, w kolorze ivory własnie (jak na moje oko to są ciut ciemniejsze od sukni, co jednak nie rzucało się w ogóle w oczy)

Tak czy inaczej tutaj się wszystko wybiera samemu - obcas, kształt, materiał (czy satyna, czy atłas, czy skóra), ozdoby - więc moga być całkowicie gładkie bez ozdób. W sklepach fakt faktem mało jest butków na niskim obcasie :( Pamiętam jak miałam sama problem.

Firma, ktora je produkuje to WITT, salony współpracujące są na ich stronie.
a ja bede miała z dwie zgrzewki pepsi max bo nie lubie zwykłego pepsi tak samo mój K....ale oczywiście nowrmalnie dla gości bede mieć zwykła pepsi
a mam takie pytanie czy jakiś jubiler zrobi obrączki według wzoru jaki mu podam? bo nie chce mieć jakiś zwykłych :/
Magda,
dzięki będę szukać :) zwykłe - to znaczy bez ozdób i bajerów,w jednym kolorze
image
Ja miałam poleconego Pana, który zrobił nam obrączki według naszego wzoru;)
A gdzie kupujecie obrączki ?
Polecacie jakiegoś jubilera w okolicach Wejherowa??
Ile średnio kosztuja? I ile przed ślubem kupujecie?

ja jak na razie w tym temacie jestem "zielona" :D
Dziewczyny a czy Wasi Panowie dadzą sobie coś zrobić w domu zamiast wysyłać ich do kosmetyczki?? Mam taki maleńki patent, jako kosmetyczka. Co prawda nie pomoże to na ogryzanie skórek ale na szorstkie ręce jak najbardziej. Wieczorem podczas oglądania filmu (potrzeba ok 15-30min) posmarujcie swoim Panom ręce kremem do rąk, ale taką grubą widoczną warstwą i nałóżcie na to zwykły woreczek foliowy, dodatkowo można na to nałożyć rękawice kuchenne lub skarpetki (lepszy efekt cieplny). Po czasie zdejmujecie i krem powinien być wchłonięty, lub resztę wsmarować. Taki zabieg sprawia że ręce są rewelacyjnie nawilżone i mega delikatne. Aby wzmocnić efekt przed posmarowaniem kremem możecie poprosić aby umył ręce jakimś waszym peelingiem np do ciała.

Mała - my obrączki robiliśmy u Czarkowskiego, jako, ze żaden wzór nam nie leżał do końca - połączyliśmy klika :)

- z jednego wzieliśmy kształt
- z drugiego umiejscowienie paska w białym złocie
- z trzeciego to, że pasek był wklęsły, a nie wypukły
- osobno wybraliśmy "fakturę" - chcieliśmy matowe żółte złoto oraz polerowany pasek z bialego złota
- dodatkowo ja chciałam 5 brylantów ale nie umiejscowionych jak na wszytskich wzorach u niego w odstępach, tylko jeden przy drugim

Pan Czarkowski zrealizował w 100% nasze oczekiwania :)
My z moim M kupiliśmy buty z Ryłko. Nie chciałam kupować takich drogich, ale były to jedyne szpilki (12cm o dziwo!) które po założeniu na stopę nie cisneły, gniotły, kołysały sie itp. Po prostu poczułam się jak w kapciach. A nie noszę szpilek w ogóle...
Maja tam też połówki co mi bardzo ułatwilo sprawę bo mam rozm 37,5 oraz sprowadzają butki gdy nie ma rozmiaru. Na prawdę Wam polecam.

Moje to te: http://www.rylko.com/pub/thumbs/products/400/6400/product-photo-514b1c824f908_crop_600_600.jpg tylko, że w rzeczywistości sa różowe a nie jak na opakowaniu podaje producent czerwone.
image
image

image
Ja kupiłam w makro 1,5 l pepsi, mirinda i 7-up za 2,90 to cena dla sklepów które są w sieci Odido więc jeśli macie kogoś znajomego to warto skorzystać:]
Jakby ktoś był zainteresowany to w Lidlu napoje: Pepsi, 7up i Mirinda są po 3,33 za 2l.

lulka157, dzięki za patent, wypróbujemy :)
Rozyczynka, bardzo ładne buciki, zazdroszczę osobą, które mogą nosić takie szpileczki bez pasków, ja jestem jak kopciuszek, nieustannie gubię takie buty :(
Beti, my kupowaliśmy obrączki w Goldexie- są w Gdyni i w Gd-Zaspie, ceny różne, my mieliśmy na początku wybrane za ok 1.300/para, ale zmieniliśmy zdanie na 1.850/para, można dać swoje złoto, wtedy wychodzi taniej. My wybraliśmy wzór, i bez problemu wykonano nam obrączki w żółtym złocie (katalogowo były na pół w białym, na wpół w żółtym złocie), mogliśmy wybrać czy chcemy połysk, czy mat (wybrać rodzaj matu). No i trzeba się liczyć z min. miesięcznym oczekiwaniem.

Jesteśmy kilka kroków do przodu :)
W środę idziemy na ekspresową poradnię rodzinną, 15-18.04 robimy nauki.

Kupiłam biustonosz do sukni (Wonderbra), przy okazji wielkie podziękowania dla osób polecających na forum, naprawdę b.d. się trzyma jak na strapless i nie wiedziałam, że moje piersi mogą tak korzystnie wyglądać :P.

Odebraliśmy obrączki w Goldexie- są wspaniałe, chciałabym swoją już nosić :)
image

A i zamówiłam sztuczni bukiecik jako rekwizyt do sesji zdjęciowej, bo będziemy ją robić kilka dni po ślubie, a jakieś kwiatki by się przydały.

image

image
image[/url]
My juz mamy poradnie za soba:) teraz polowanie na alkohol.
Lucy gdzie kupilas stanik??
image
Cześć,

Przewidujecie jakieś upominki dla gości w ramach podziękowań?
Rozyczanka fajne buty, jednak co firma to firma i skórzane też są zwykle wygodniejsze, więc powinnaś czuć się dobrze :) Dobrze mieć ten zakup już z głowy, nie? ;)

Lucy86, właśnie się dowiedziałam o tej promo i chyba się wybierzemy po te napoje:) Co do butów to właśnie kupiłam na paseczki, bo też mam trudności z dopasowaniem (a dodają też uroku:)).
Agula, gdzie kupiłaś buty z paseczkami? Też szukam, najlepiej max 6cm obcas, i nie najlepiej idzie... Te, co mi się podobają są za wysokie dla mnie zwykle...
Linea, biustonosz znalazłam na allegro.
Nauki mamy w Okrąglaku na Przymorzu, a poradnię rzeczywiście mamy przed naukami, tak udało nam załatwić termin i najważniejsze , że 1spotkanie w poradni 2-3h :)
Lucy86 - my tez będziemy robić nauki w tym samym czasie, czyzby Okraglak na Przymorzu? Poradnie robicie przed naukami? Nam dzis siostra w Okraglaku mowila ze mozemy sie dogadać z Panią która robi poradnię żeby zrobić to w tym samym czasie co nauki.
Bardzo ladne obrączki, 😉

image
dziewczyny dzie w gdansku kupoe fajne pudelko na koperty????
M ja się zastanawiam nad malutkimi bańkami i ciasteczkami z wróżbą. Cenowo wychodzi to samo. Z tym, że pomyślałam sobie, że mogła by fajnie wyglądać sytuacja gdzie orkiestra zaprasza do pierwszego tańca i prosi gości o zabranie baniek i przez jakąś część tańca dmucha je na nas ;) Sceneria jak z bajki... Tylko ciekawe jak to wyjdzie w rzeczywistości.
image
My pudełko zamawialiśmy tam gdzie dekoracje - Studio Florystyczne Glorioza.Pudełko dekorowane było pod całą oprawę srebrzyście i zimowo.
Dziewczyny, które maja już za sobą składanie dokumentów w kościele... czy świadectwo ukończenia nauki religi w szkole średniej to musi być oryginał czy może być ksero?
my daliśmy ksero i było ok :)
hej nie myslicie ze te zaswiadczenia ze mialo sie zajecia z religii to juz przesada? ja np. chodzilam do zaocznego liceum i nie mialam tam religii to mam swiadectwo z gimnazjum przynyniesc? dla mnie to lekka przesada jest juz a jak wy myslicie?
M. - znalazłam fajną ofertę na upominki dla gości-dziewczyna z Sopotu robi ciasta zdobione lukrem w dowolnych kształtach i wzorach,tylko nie mam w tej chwili namiaru na nią...

Rozyczanka - pomysł z bańkami masz fajny,też o tym myśleliśmy-slub mamy w dzień dziecka więc bańki byłyby dodatkową atrakcją dla dzieciaków,jednak po rozmowie z DJem zrezygnowaliśmy,ponieważ jak nam DJ tłumaczył bańki mydlane będą osadzać się na podłodze i może zrobić się ślisko i trochę niebezpiecznie.Dym też odpada,bo osadza się na naczyniach-chyba,że jest mega dobra klimatyzacja..

Dziewczyny, byłam na kilku weselach i na żadnym nie stawiano na stół butelek z napojami o pojemności 2l - wygląda to ordynarnie i nalewanie z nich jest nieporęczne..Każdy menadżer restauracji Wam to powie,że najlepsze są butelki 1l.
M- Ja tak sobie pomyślałam kiedyś, że jak dostaniemy od fotografa zdjęcia z wesela to wywołamy dla każdego jakieś fajne zdjęcie z daną osobą, albo jakieś fajne grupowe.
Ostatnio pomyślałam też o ciastkach kruchych, lukrowanych z naszymi monogramami. Ale te bym sama upiekła i zapakowała w celofan. Położyłabym je w koszyku przy naszej a'la księdze gości albo przy nakryciach. Zobaczy się czy będę miała na to czas, czy nie.

Takie o, ale z dwiema literkami

image

sok powinien być w dzbankach bo nieelegancko wygląda karton na stole., więc jakie kupisz nie ważne jak ci obsługa je rozleje.
No ale pepsi raczej się do dzbanków nie rozlewa, a o 2l butelkach pepsi była mowa...
rozyczynka - my meilsimy Banki na pierwszy taniec z przetwornicy od dj-a - na zdjeciach wyglada to fantastycznie i tam samo na filmie i na zywo :)

jesli chodzi o banki puszczane tak o przez gosci - kazdy pusci w swoim czasie, jednym popekaja, inni nie puszcza, a plyn jest taki zwykly, do tego powylewaja plyn przy wyciaganiu "patyczkow" a jeszcze jedna kwestia - te banki raczej do was nie doleca, bo zdaza wczesniej peknac, chyba, ze chcesz,zeby ktos Ci puszczal bedac blisko Ciebie, reasumujac - wygladac to pewnie bedzie srednioa, a tez zrobi sie mokro i niebezpiecznie

Jesli juz chcesz peirwszy taniec w bankach to tylko z profesjonalnego sprzetu - nam dj tlumaczyl, ze to zupelnie innej jakosci plyn i sie tak nie mazia po podlodze, to raz, a dwa, to ze po jednym puszczeniu te banki super sie utrzymuja i nie trzeba puszczac co kawalek, wiec podloga sie az tak nie moczy :)
Tysia - jakbyś znalazła namiar poproszę :) myśleliśmy również o własnorobnych nalewkach, ale to strasznie czasochłonne.

Macie jakieś pomysły na oryginalną księgę gości? My zastanawiamy się nad Polaroid'em (pstrykamy foto, wklejamy do ksiązki i wpisujemy sie) - ale nie jestem pewna czy wszyscy goście sobie z tym poradzą.

Odnośnie butelek 2l - wychodzą faktycznie taniej, ale nigdy nie widziałam takich na stołach weselnych. Nieporęczne, wygazują się, wyglądają nieestetycznie...
M - klisza do polaroida kosztuje chyba 80 zł za 10 klatek.
My będziemy mieć monogramy wycięte ze sklejki, pomalowane na biało, na nich ludzie będą pisać życzenia, a potem powiesimy te literki u nas w mieszkaniu. Będzie fajna pamiątka i ozdoba.
Znalazłam dziewczynę w ogłoszeniach na trójmieście,a potem na fb - Lukrem Malowane https://www.facebook.com/#!/lukremmalowane

My raczej nie będziemy mieć księgi gości,planujemy raczej zrobić sobie z każdym gościem zdjęcie i zrobić album z takich fotek
Rzeczywiście te bańki nie są najlepszym pomysłem... Więc będę musiała szukać dalej ;)

Odnośnie Księgi Gości byłam na weselu gdzie stała foto-budka. 4 zdjęcia w dwóch kopiach. Jedno goście zachowują drugie wklejają do albumu i wypisują życzenia. Jest osoba z obsługi i smieszne rekwizyty. Wszyscy byli zachwyceni ;) I fajna pamiątka. Koszt to ok 800zł.
Ja sie chyba tez na to zdecyduje jak nie wykorzystam całego budżetu ;P
image
image

Uploaded with ImageShack.us A ciasteczka wyglądaja tak. Mamy w tej tematyce dodatki.
image
Tysia - super, dziękuje. Ładnie to wygląda - napiszę dziś jak to się ma cenowo :)

Rozyczynka - Fotobudka - świetny pomysł, widziałam efekty. Niestety chyba na naszej sali nie ma na to miejsca. Nie wiesz skąd Twoi znajomi ją wynajmowali?
ja wam powiem szczerze, że pierwszy raz słysze o fotobudce. Ale jak dla mnie może ona wprowadzić za dużo zamieszania.
image
no ładnie prawie 60 wpisów do nadrobienia :-) nie można sobie zrobić dnia przerwy he he

gabi1 - mam nadzieje, że nie wpadniesz na urlop w październiku :-) bo ja chce słoneczko na ślubie :-) moje włosy nie lubią deszczu :-)

A> - ja planuje stół wiejski i biorę go od sali i oni decydują o ilości wszystkiego ale bimbru nie przewiduje :-) na osobnym stole będzie beczka 5 l z winem czerwonym i do tego po kilka butelek innych alkoholi.

Aga_Kr - dokładnie wiem o co Ci chodzi z tymi fryzurami bo ja mam dokładnie ten sam plan zarówno z fryzurami jak i z makijażem .... na różne okazje będę testować już pod kątem ślubu a przed samym ślubem będzie właściwa próbna wizyta z dopracowaniem szczegółów :-) i również planuje welon bez bolerka chociaż to październik ale mam nadzieje, że dam radę a jak nie to może jakiś sweterek się zarzuci :-)

Jeżeli chodzi o buty to chyba najlepiej zrobić pod siebie z witt. Dobrać fason wysokość obcasa kolor a słyszałam, że są bardzo wygodne.

Ja jutro zadzwonie i umówię się do poradni bo chce mieć to już z głowy.

M. - my nastawiamy się na cole i sprite, nie wiem nawet czy bedziemy kupowac fante bo mało kto ją lubi moze lepszy bedzie tonic wiec moze pół na pół kupimy. Wydaje mi się, że i tak teraz idzie więcej soków niż gazowanych. Na pewno nie będziemy kupować light max czy innych udziwnień..... to jest wesele i bierze się pod uwagę ogół. Nie mam zamiaru zaspokajać pojedynczych osób to tak jakbym miała rosół na pierwsze danie i kilka porcji pomidorówki bo może ktoś rosołu nie lubi.

Jeżeli chodzi o podziękowania dla gości to na pewno jakieś planujemy. Na pewno położymy coś na talerzykach i może to będą lizaki z naszymi monogramami albo ciasteczka z wróżbą. Chociaż wpadły mi też w fugirki malutkei aniołki z fioletowymi skrzydełkami :-)

My planujemy tradycyjną księge gości a dodatkowo będzie ustawiona tablica na której goście będą mogli coś napisac/narysować i zrobić sobie z nią zdjęcie :-)

mala1987 - my odwiedziliśmy kilku jubilerów i każdy robił ze wzoru, jedynie Sikorski na Wajdeloty nie podołał naszym oczekiwaniom.

Beti - my zamówiliśmy obrączki w Goldex na Zaspie ale są również w Gdyni. Ślub mamy w październiku a zamówiliśmy na początku lutego i jeszcze czekamy na odbiów. Zamówiliśmy szybciej bo rozkładamy wydatki w czasie i chcieliśmy mieć kolejną pozycję na liście spraw do załatwienia skreśloną.

lulka157 - ja właśnie skłoniłam swojego do pielęgnacji domowej ..... powiedziałam mu ostatnio, że przed ślubem będzie musiał odwiedzić kosmetyczkę i na pewno zrobić manicure ..... był bardzo przestraszony i zawstydzony spytał czy ja nie mogłabym mu tego sama w domu zrobić he he więc będziemy pracować nad jego wyglądem w domu i dzięki za radę ..... sprawdzimy w weekend czy to zadziała na jego szorstkie ręce.

Rozyczanka - fajne buty i odważne na ślub :-) bańki mydlane to fajny pomysł i wygląda to cudnie ale żeby miało to efekt to najlepsze są te maszyny do wytwarzania baniek bo z tych prezencików będzie słaby efekt i pewnie więcej mokrego na podłodze niż baniek :-)

Możesz napisać gdzie można dostać te ciasteczka z wróbą ???? My też o tym myślimy tylko nie wiem gdzie można takie zamówić ???

Fotobudka to świetny pomysł i my też o tym myśleliśmy ale zobaczymy pod koniec jak podliczymy koszty :-) ale jak już coś to weźmiemy fotobudkę na poprawiny :-)

My myslimy o takiej:

http://www.mediaboxpolska.pl/
image
A wystrój sali? Kiedy udajcie się do firmy?
Ile płacicie?

Gdy popatrzałam na oferty w internecie wyszło, że za 700 zł to same kwiaty tzn. duży bukiet u młodych i 5 bukietów w wysokich kielichach.. wydaje mi się dużo a wam?

Nam to się marzą pokrowce na krzesłach w kokardką, coś za para młoda, kwiatki może jakieś świeczki.. nic specjalnie wymyślnego bo sala jest nowa i bardzo ładna..
Jestem w trakcie szukania tej firmy od Foto-budki, bo miała w ofercie i bańki i czekoladowe fontanny, ale niestety strona mi się gdzieś zapodziała ;( Jak znajdę to dam znać ;)

Shanti - Te moje buciki sa wygodniejsze od połowy moich trampek, które nosze na co dzień ;) A mojes topy są MEEEGA wymagające :P

Ciasteczka sa na http://www.slubnezakupy.pl/sklep,194,4593,ciasteczko_z_wrozba_kolekcja_mloda_para.htm - bardzo mi sie tam podoba fant, że moge kupić wszystko w jednej tonacji. Dlatego Ksiegę, długopis do niej, poduszeczkę i pare innych drobiazgów zamawiam od nich.

Beti - ja tez zaczełam rozglądac sie po dekoratorniach i dużo ci policzyli. Średnio chcą ok 40-70 za bukiety do kielichów (do martini wys. ok 70 cm). Wiesz zalezy od kwiatów. A duzy bukiet ok 100-150.

Nie szukaj w Trójmieście tylko okolicach. W Wejherowie są tanie kwiaciarnie, różnica to ok 40% więc suma sumaru dośc sporo.

Ja mam na szczęście świeczniki, świece oraz pokrowce z kolorem w cenie...
image
Beti - a nie masz nic w cenie sali z dekoracji?? My w cenie mamy bukiet na stół młodych, na stołach dla gości mamy świece wybraliśmy w kielichach martini. Ja nie lubie wysokich dekoracji kwiatowych na stołach bo przeszkadzają w rozmowie :-) organze na stołach w kolorze przewodnim czyli u nas fiolet, białe pokrowce na krzesła. W sumie nie musiałabym nic dodawać ale we własnym zakresie zrobie lampiony ze słoików na schody. Dodatkowo przed wejściem na salę bedzie parę atrakcji.

Rozyczynka - to masz wielkie szczęście z tymi butami bo ogólnie cięzko jest teraz trafic na naprawdę wygodne buty :-) Dziękuję Ci bardzo za stronkę :-) mam nadzieje, że w transporcie te ciasteczka się nie pokruszą bo one są delikatne a wiadomo jak kurierzy obchodzą się z paczkami. Może mi też uda się zamówić od nich kilka rzeczy :-)

Dziewczyny mam pierwszą przymiarkę sukien za sobą .... byłam na warsztatach ślubnych w http://www.sukniaidealna.pl/contact-us i było bardzo sympatycznie. Warsztaty prowadziły przemiłe młode dziewczyny i opowiedziały o modelach sukien, kolorach, welonach, dodatkach, dekoltach itd. itd. i fajnie bo pokazywały przy tym różnego rodzaju suknie. Udało mi się załapać również na makijaż ślubny więc jeden próbny mam już za sobą :-) Moja świadkowa tak zagadała z dziewczynami , że zostałam po warsztatach i przymierzyłam kilka sukien na co w ogóle nie byłam przygotowana. Nie jest to łatwe ale dziewczyny miały dużo cierpliwości, świetne rady i przynajmniej wiem w czym mi dobrze :-) Sprzedają tam suknie nowe i używane ale w stanie idealnym i czasami ciężko rozpoznać, ktora jest używana. Sukien sporo więc jest w czym wybierać, rozmiary różne i te większe na mnie też się znalazły. Ceny super ..... ja mierzyłam suknie za ok 700/800 pln. Polecam Wam to miejsce!!
image
Shanti - ja jadłam kilkakrotnie takie ciasteczka i nie były kruche. Weź mnie w ogóle nie strasz... Okruszki z kawałkiem papieru nie wyglądają ani troszkę elegancko ;)

Suknia u mnie tez na szczęście juz zaklepana :P

A powiedzcie mi gdzie mogę zrobić poradnię i jak to wg wygląda?. Najlepiej w Gdyni bądź w stronę Rumi. Jaki koszt. Nauki już mam na szczęście za sobą (tak były fascynujące ;D)
image
ajaK-Kaja, ja kupiłam butki w streecie w galerii bałtyckiej (poziom +1, niedaleko coffeeheaven), tylko są w kolorze delikatnego różu, nie białe.

shanti też uważam że sukniaidealna to fajny salon/outlet. zasadniczym plusem jest oczywiście cena ;) ale również obsługa, tylko wybór taki sobie. Oczywiście nie ma tragedii, bo np. mi się tam 2 fasony podobały, no ale niestety nic nie wybrałam. W każdym razie na pewno warto tam wstąpić podczas poszukiwań.
Ja to najchętniej z 5 sukien zrobiłabym jedną :-) ale dziewczyny wbiły mnie w takie suknie, że nigdy nie pomyślałabym, że będę dobrze w tym wyglądać :-)

Po świętach umówiłam się na przymiarki w Agnes :-)
image
Zgodze sie z Aga_Kr taka budka moze odciagnac gosci od wspolej zabawy.
shanti w czerwcu pierwsza proba czy pogodowy urok dotyczyl tylko 2012 roku :) w pazdzierniku mamy juz plany urlopowe i nie dotycza one pl takze co zlego to nie gabi ;)
Dziewczyny, ja kupiłam suknię w Sukni Idealnej i jestem zadowolona bardzo :) Trafiłam akurat na model z Madonny White one, czyli wg mnie dobrej jakości "ponadczasowa" suknia - chyba od 4 lat jest w "nowych kolekcjach" Madonny ;)

Co do dekoracji, moje kosztują na sali dodatkowo 800zł, będę się z panią dogadywała co chcę, żeby było... Są tam jakieś wzory dekoracji, które na sali już były, więc coś połączę i mam nadzieję, że będzie dobrze :)

Agula - dzięki, pewnie wejdę do Street, poszukiwania w GB jeszcze przede mną ;)
Byłam dzisiaj w CCC i wpadły mi w oko buty Lasockiego, właśnie wygodne i kolor ok, ale nie wiem czy obcas nie jest zbyt klockowaty do sukni ślubnej... Nie mogę za każdym razem kogoś do sklepów zabierać do doradzania, a wg pan w sklepach wszystko pasuje do wszystkiego ;) (lub nie pasuje - pani w Ryłko uznała, że buty z paseczkami są niemodne, a jak powiedziałam, że szukam nude wspominajac, ze do slubu, to powiedziała, że nie maja takich jasnych... taaa ), więc Wy proszę powiedzcie co myślicie:

image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ajaK-Kaja, ładne buty, ale wg mnie nie pasują do sukni ślubnej, ale do wiosenno-jesiennej kurtki skórzanej.
700 zł za same kwiaty? czy do tego wypożyczenie naczyn?czy jest to juz cena z robocizną / transportem ich na sale? a jakie kwiaty wybrałas?
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
Dzieki Lucy :) Z obcasów noszę głównie trampki :P A uparłam się, żeby się podwyższyć na wesele, więc teraz zgłębiam tajniki butów na obcasie;) Wszystkie z kategorii "ładne i wygodne" na razie nie mieszczą się w "pasujące" ;)
ajaK-Kaja - buty ekstra- do jeansow, albo do letniej kiecki, ale do sukni slubnej przynajmniej mi wydaja sie za "toporne"

ale ogolnie bardzo ladne, musze sie wybrac do ccc :)

Jesli chodzi o ksiege gosci - my mielismy tradycyjna, ale w trakcie wesela fotograf robil wszytskim gosciom zdjecia w ramie, ktora sama zrobilam :)
teraz zdjecia sa w fotoksiedze- super pamiatka - u gory zdjecie, na dole zyczenia :)
Shanti- trzymam kciuki za Ciebie, a jak Twoja wizja falban po przymeirzeniu juz jakis sukien? u mnie bylo tak ze jak zaczelam przymierzac to moj pomysl sie troche zmienil:) ale mam na szczescie swoja wymarzona juz :0

co do butów to uwazam ze muszą byc bardziej eleganckie:)
my chyba tez bedziemy brali cole i sprite tylko chyba ciezko bedzie trafic na promocje w pojemnosciach litrowych, co sadzicie?
image
Linea widziałam ostatnio promocje na Cole i Sprita w gazetce Selgrosa. było po 3,01 zł. w makro są po 3,2... i nie wydaje mi się żeby były gdzieś taniej. ;)
Ja też uważam, że taka fotobudka na weselu może narobić troszkę zamieszania i odciągnąć na 2h gości od zabawy. U nas na weselu mamy inne atrakcje ale na poprawiny myślę, że byłaby to fajna rozrywka :-)

ajaK- Kaja - bez urazy ale jak mam być szczera to buty nie przypadły mi do gustu .... szczerze to jak pokazałam mojemy M to zapytał się czy to dla babci ..... oczywiście każdemu podoba się co innego ale to nie są buty na ślub ... nie do sukni ślubnej .... nie na ten jedyny wyjątkowy dzień .....

Linea - okazało się, że mam taką figurę, że każdy fason jest dla mnie ok oprócz greckich bo wygladam jak w ciąży :-) nie myślałam, że tak dobrze będę wyglądała w fasonie "rybki" fajnie dopasowana ładnie podkresliła moje kształty ale niestety taki fason troszkę krępuje ruchy .... ja jestem żywiołową osobą i mam rozrywkową rodzine więc tańce będą że hej :-) i tylko dlatego odrzucam ten fason chociaż jest bardzo elegancki i bardzo mnie urzekł.
Mierzyłam też princeskę i czułam się jak matrona, wyglądałam ładnie ale nie czułam się dobrze w takim stylu, w ogóle to do mnie nie pasowało. Mierzyłam też suknie z koronki i była śliczna, miała piękne zdobienia na biuście i dziewczyny się zachwycały ale koronka też do mnie nie pasuje i w ogóle do całego stylu wesela. Już wiem, że bardzo strojne gorsety mnie postarzają. Mogę mieć wąskie ramiączką lub takie na szyje lub w ogóle bez.
Dwa fasony w których czułam się najlepiej to A - góra musi być obcisła podkreślająca talię a dół lekko w A oraz "hiszpanka" i to jest właśnie suknia z falbanami. Nie mogę mieć obniżonego stanu bo wtedy nogi mi się robią 10 cm :-)
image
Shanti - luz, przecież po to pytam. Szukam dalej i tyle :) Mam sporo czasu jeszcze do sierpnia :) Tylko trochę się bałam, że mnie zwyzywacie, że bezguście, ale tylko potwierdzają się moje przypuszczenia, że są za mało eleganckie :)

A plusem sukni A to to, że praktycznie wszystkie dziewczyny w nich korzystnie wyglądają :) Ja chciałam rybkę baaardzo a wyszło A i jestem zadowolona :)
Hej,

Może trochę nie na temat, ale poszukuje osób które mają wesele w Dworku Novello w Baninie. Ja mam w sierpniu. Trochę się martwię bo zmieniła się osoba odpowiedzialna za organizację wesel nie ma już p. Sabiny. Czekam na info
pozdrawiam
Bo to było tak:

Znalazłam firmę, która stroiła już sale na której My będziemy mieć wesele.
Zobaczyłam zdjęcia wystroju tej "naszej" sali no i nawet bardzo mi się spodobało, skromnie bez przepychu itd.
Rozmawiałam wiec (telefonicznie) z ta Panią która stroiła.
Spytałam : jaki koszt: 700 zł
Po głębszej rozmowie kazało się, że tiule pod sufitem to już na sali były, serce za para młoda też, drzwi też sa przez sale strojone... serwetki zapewnia sala, a pokrowce na krzesła trzeba wyporzyczyć po 4.50 za sztukę.. wychodzi, że nic poza tymi kwiatami firma właściwie nie zapewnia...
Być może po prostu ta firma jest "droga".. dlatego zapytałam Was o zdanie. Bez namysłu szukam dalej ;) polećcie coś ;)
hej

porkrowce można wypożyczyć między 4,50 - zwykle świecące i śliskie do nawet 10 zł za sztukę. firm jest wiele, ale trzeba dopasowac je dokladnie, zeby elegencko wyglądały. Są sale, które je mają- uszyte przez siebie lub np. zaprzyjaźnioną krawcową - na wymiar i jesli jest taka opcja to warto z niej korzystać.

mozliwe, że liczony jest koszt "wynajmu" np naczyń, stojaków... kwiaty są w róznych cenach w czasie trwania roku. a moze udałoby sie znalezc ich tańsze zamienniki?
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu
czy w salonie ślubnym Agnes można robić zdjęcia?
dopiero jak zamowisz konkretny model i wplacisz zaliczke
mala1987 w salonie Agnes zdjęć nie mozna robić.
Ja kupiłam tam w zeszłym roku biżuterię ślubną - jestem bardzo zadowolona
suknię w outlecie sukien ślubnych - biała suknia
buty - poszukuję. Myślę, że wdepnę do agnes właśnie zobaczyć jakie buty mają w ofercie.
image
~Aga M, przy najbliższym spotkaniu z Panią od sali zapytam o te pokrowce ;) faktycznie być może można je wypożyczyć od nich, szyte jak powiedziałaś na miarę ;D
Na kwiatkach to się tak nie znam ale wiem, że w bukietach które oglądałam były róże i lilie oraz bardzo dużo zieleni ;)
A ta cena to napewno z wypożyczeniem naczyń.. i dowozem ich na sale.
Najlepiej porozmawiać konkretnie ile i czego jest w tej cenie 700 zł, jesli do sali jest dla kogos daleko to na pewno transport tez sie składa na sporą część tej kwoty. róże i lilie to akurat jedne z najtańczych kwiatów- chyba że chcesz np nietypowy kolor róż - fioletowe,prawie czarne, niebieskie - wtedy cena na pewno będzie wyższa, bo taka jest w hurcie. powodzenia z pokrowcami:)
image
beti 700 zł to nie jest jakas mega duza kwota jak na zywe kwiaty, zalezy jeszcze jak wygladaja. (tj jets do spora kwota wiadomo, ale jak na moje rozeznanie z zeszlego roku, to takiej niskiej kwoty nikt mi nie napisal ;) )

nam np taki kielichy firmy wycenialy na 100-160 zł za sztukę:
http://www.dekori.pl/galeria/dekoracje_sali/d/dekoracje_sali_weselnej_dekori_212.jpg

a bukiet lezący na 250 zł w górę

Finalnie zamawialismy kwiaty od Agi M (zreszta nie tylko kwiaty :) Aga zadbała o wszytsko co wymyslilam :) ) - mieliśmy piękne gęsto utkane kwiatami martini, cudowny lezacy bukiet, ktory do tej pory wspominam z sentymentem :) - taniej niż pokazane na zdjeciach powyżej w ktorych sa 3 kwiaty na krzyż ;)

http://www.semperinflore.eu/galeries/SaleWeselne/HotelAmber/hotelamber.html
Losie, jakie ceny! Przecież taki bukiecik jest wart z 30 zł! Jak coś jest na wesele to zaraz 3x więcej kosztuje. Ja sama robię dekoracje czterech długich stołów ok 55 os. i 8 bukiecików w metalowych osłonkach, 36 świec ze świecznikami, 8 latarenek ze świecami i kilkanaście małych dyń ozdobnych będzie mnie maksymalnie kosztowała 250 - 300 zł i jeszcze zostaną mi kwiaty do postawienia w domu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5
no cenia sie cenia firmy dekoratorskie - tak czy inaczej - ja za to co chcialam do nas to slyszlaalm cene od 2000 tysiecy.... i to jeszcze kwiaty na prawde byly biedne (mowie o dekoracji samej sali bez wiazanki slubnej, samochodu, czy kosciola)

W efekcie:
- kosciol dekorowala Pani koscielna (nie pamietam kosztu dokladnie ale placilam za kwiaty + 200 zl za robocizne)
- sama zamowilam organze i zrobilam z mama kokardy z rozami na lampy na sali, na dekoracje poreczy, kupilam swieczniki na schody i platki roz, sama robilam tablice z rozpiska gosci
- Aga M robila mi dekoracje kwiatowe w kielichach, wiazane na stol nasz, kwiaty dla rodzicow i inne wymysly (pomijajac fakt, ze nie mam kompletnei zdolnosci ukladania bukietow, to chyba bym padla, gdybym dzien przed slubem miala siedziec i robic wiazanki, jeszcze je pozniej wiezc na sale, rozstawiacm rozkladac organze na stolach itp itd), dodatkowo przystrajala lampy, filary, porecz, stol z ksiega gosci, schody itp tym co jej zawiozlam wczesniej :)

Firmy dekoratorskie niestety mega duzo sobie licza, ale z drugiej storny - tez sie z tego utrzymuja - prawda jest taka, ze skoro sa chetni klienci na takie ceny to nie maja interesu w tym by ceny obnizyc.

Ps Indygo - u nas koszt samych kwiatow i zielska do nich to bylo z tego co pamietam ponad 500 zł , wiec wiesz to zalezy tez jakie kwiaty i ile ich chcesz miec, a za 250-300 zł jak odejmiesz latarenki, swieczki, dynie, osłonki to na kwiaty ile Ci zostanie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
indygo a masz może przykładowe zdjęcie z tymi świecznikami jak chcesz zrobić? bo mnie interesuje :) a i gdzie kupujesz kwiaty bo może sama sie skusze by sobie sama zrobić wystrój sali
image
Mala, kwiaty kupie na giełdzie, no i wybralam sezonowe takie jak dalie chryzantemy, male róże gałązkowe, gipsowka i sporo zielonego wiec raczej tanie, no i duzo tego nie potrzebuje 8 malych bukiecikow. Inna opcja to kupic doniczki z ziolami i wlozyc do osłonek, albo kwiaty doniczkowe np wrzos, ja bym wziela ten biały.
Co do cen to mam 150 zl na kwiaty, a niecale 140 zl na reszte. Czesc juz kupilam a czesc wybralam wiec ceny rzeczy poza kwiatami sa dokladnie zliczone. Swieczniki na przyklad sa za 1 zl od sztuki takie szklane krazki śr. 6 cm na duze t-lighty ale swiece tez sie w nie mieszcza. Jutro moge wkleic fotki i inspiracje.
Chcę osiągnąć nieco rustykalny klimat stad takie pomysły a nie inne.
Mam pytanie do dziewczyn, które są już po poszukiwaniach sukni :-)

Po świętach umówiłam się na przymiarki do Agnes i do Elisabeth Passion w odstępie czasowym :-) Zastanawiam się ile trwają takie pierwsze przymiarki różnych modeli - nie wiem czy uda mi się wcisnąć trzeci salon :-)

Jaki salon polecacie w Gdyni, który warto odwiedzić ???

Na 09.05. zapisałam nas do poradni i Pani kazała mi przynieść kalendarzyk jak mam to stary a jak nie to zacząć nowy :-)

Dzwoniłam do Goldex i obrączki mają być po świętach :-)
image
Shanti - jeśli nastawiasz się na przymierzenie wszystkiego, co się da i testowanie różnych opcji to myślę, że z 1h - 1,5h wystarczy. Chyba więcej czasu nie ma sensu sobie rezerwować na to. Zazdroszczę Ci, poprzymierzałabym sobie jeszcze dla samej frajdy, ale suknia już wisi w domu i nie mogę już patrzyć na żadne inne ;)
indygo - a gdzie sa takie swieczniki? ja bym sobie kupila do domu z checia jak sa w tak niskiej cenie :)

ja na slub kupowalam na male tlighty za 2zl :/ na duze byly z tego co pamietam po 7zl
Dzięki dziewczyny ;) bardzo pomogłyście.. no właśnie chodziło mi o takie wyjaśnienie jak to wszystko wygląda ;)
A kwiatuszki to raczej takie popularne białe, kremowe, herbaciane róże i jakieś jeszcze w tym kolorku ;)
Szczerze mówiąc sama bym takie kielichy kwiatami zrobiła... bo zdolności do takich rzeczy jakieś tam mam.. ale za bardzo bym się bała, że się nie wyrobie itd.

Aga M. czy firmy dekoratorskie przywożą te kwiaty w dniu ślubu czy można się z nimi umówić na dzień przed ślubem?
Shanti ahahaha ale mnie rozbawiłaś, ja już jestem po poradni także pamiętaj że badanie szyjki macicy jest tylko dla mężatek! Ledwo to zniosłam z kamienną twarzą :)

W Gdyni polecam salon sukien ślubnych Marietta, uszyją wszystko co chcesz ale największe wrażenie za obsługę i dostępność wszystkiego co trzeba w jednym miejscu zrobił na mnie salon sukien ślubnych Bianca w Starogardzie Gdańskim, W Agnes pani nie była mną zupełnie zainteresowana.
Shanti na salon 1,5- 2h, ale jesli mam byc szczera to nie radze Ci dziennie wiecej jak 2 salony.. po prostu to zbyt rozchwiewa oczekiwania. Takie przynajmniej mialam doswiadczenia, ze im wiecej w tym samym dniu tym wiekszy chaos.

Co do krojów to mi tez pasowalo wiekszosc- moja jest poniekad z koronki, chociaz sie mega wypieralam na poczatku koronki jako materialu. Ale w koncowym efekcie udalo mi sie osiagnac ideal:)

Co do salonow to ja polecam najbardziej Cymbeline ( tam kupilam swoja) oraz elizabeth passion- za cudowna obsluge, jakbym mogla to bym sie zaprzyjaznila ze sprzedawczynią.

Ja jutro bede miec zaproszenia, juz sie nie moge doczekac :)
image
Magda - świeczniki w ikea po 6szt pakowane takie: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20114171/
a t-lighty 24szt po 9,90zl
Shanti - ja najdłużej byłam na przymiarkach godzinę i miałam po niej dosyć, wiec 2h to dla mnie masakra. Polecam Madonne oczywiście. Różnorodność sukni jest duża i nie należy się zrażać paniami, zwłaszcza jedną która robi wrażenie oschłej, ale pamiętała sukienkę która kupowała dwa lata wcześniej koleżanka która ze mną była. Mi pomagała pani krawcowa i była bardzo miła. Nie pozwalają robić zdjęć, ale jak ktos z tobą będzie to niech cyknie fote udajac ze pisze sms, jak pani pójdzie po coś.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Beti kwiaty kupuję się dzień wczesniej- żeby jeszcze troche rozkwitły i przywoze w dniu ślubu - chyba , że są ograniczenia np.w sali czy w kosciele - inne uroczystosci . Kwiaty powinny być w dobrych gąbkach wtedy potrafią wytrzymać nawet tydzien, dwa - jesli są świeze. Mozesz wyrazic zyczenie , zeby byly dzien wczesniej - żeby popodglądać:), ale może sie okazać, że panie kelnerki klada obrusy i zastawę np 4-5 h przed ślubem i wtedy tez mozna przywiezc dekroacje. Wszedzie są ludzie , wiec warto zapyytać.

dekoracje z białych i herbacianych róż masz do podejrzenia tutaj:)

http://www.semperinflore.eu/galeries/SaleWeselne/ChwilaSpokoju/chwilaspokoju.html
image
Shanti, z mojego doświadczenia 3 salony dziennie to max i na każdy licz godzinę + czas na przejazd/przejście z jednego salonu do drugiego. Jeśli masz możliwość, to lepiej zrobić sobie pomiędzy przerwę na kawę, żeby nie lecieć na łeb na szyję, bo zawsze zlądujesz w którymś salonie spóźniona.
Ja w Gdyni polecam poza Agnes i Elisabeth Passion wybrać się do Celebrity Bridal i do Madonny (choć tu rzeczywiście obsługa oschła, acz rzeczowa). Jak ja się umawiałam, to rezerwowano dla mnie godzinę i podobno dłużej nie było możliwości. Zresztą dłużej niż godzina w jednym salonie to rzeczywiście już trochę masakra ;)
Ale masz fajnie, że poszukiwania przed Tobą :)
Siulowa7 - Dzięki za rade :-) ten kalendarzyk to jakiś science fiction :-)

Dziewczyny macie racje .... chyba zostanę przy tych dwóch salonach a pomiędzy skoczę sobie na kawkę z mamą i świadkową i połazimy po sklepach poszukamy też sukni dla świadkowej :-) a jak faktycznie będzie sporo czasu to może wejdę gdzieś bez umawiania :-)

Ja już po jednej przymiarce miałam mętlik w głowie a co dopiero po dwóch salonach :-)

Linea - a gdzie jest salon Cymbeline w Gdyni ?? To ten na Wielkopolskiej ?? Bo jak wpisuje w wyszukiwarkę to wyskakuje mi Celebrity Bridal - to to samo ??

Ja przez ten remont nie mam warunków, żeby zabrać się za zaproszenia ale do czerwca mam nadzieje, że się wyrobię i jeszcze ta pogoda cały czas odkładamy nagranie zaproszeń. Mam nadzieje, że po świętach się poprawi i nagramy je w kwietniu bo w maju chcieliśmy rozsyłać.
image
AgaMalaCzarna - wpadłam na takie dekoracje w kolorach zieleni i kremu może Ci się coś spodoba :

image

image

image

http://img268.imageshack.us/img268/2592/dekoracje1.JPG

image
image
Nie znalazłam zdjęcia które pokazywało by dokładnie jak chcę udekorować stół więc po kolei.

Świeczniki:
image

Świece takie i trochę wyższe:

image

lampiony podobne do tych:

image

białe, małe dynie ozdobne:

image

i białe kwiaty, albo zioła albo wrzos w osłonkach metalowych:

image

image

Po dwa bukiety na stół, dwa lampiony i chaotycznie rozstawione 9 świec i dynie ozdobne. Ogólnie nie wymaga to wszystko wieloletniego doświadczenia florysty lub dekoratora, ważne są detale i dbałość o nie.
My wczoraj zaliczyliśmy poradnię rodzinną, 1 spotkanie 2godzinne i finito :D to było połączenie lekcji biologii- układy rozrodcze (rysunki, zdjęcia śluzu bleee)+ ćwiczenia z analizowania czyichś kalendarzyków :) dostałam CD z instruktażem, zeszyty ćwiczeń i termometr, przynajmniej termometr się przyda.
image[/url]
Dziewczyny.
Ile bierze za czesanie ślubne z próbnym pani Ola Czerwińska?
Widzę, że wiele z was będzie korzystać z jej usług,więc musi być naprawdę dobra:)
Indygo - śliczne dekoracje .... masz świetne pomysły i wszystko tak dokładnie przemyślane ..... idealnie te dekoracje będą wyglądały na Twojej sali ..... musisz koniecznie później wstawić zdjęcie efektu końcowego :-)

Luzy86 - zazdroszcze, że macie to już za sobą ..... nas czekają trzy spotkania i muszę robić swój kalendarzyk :-)
image
Indygo, bardzo ładne, jestem ciekawa jak to będzie wyglądało gotowe w dniu ślubu :)

shanti, zawsze możesz zmienić osobę z poradni i też mieć 1 spotkanko :) jak ja się nasłuchałam wczoraj o sposobie mierzenia temperatury- że nie można przed zmierzeniem wstać z łóżka, że trzeba po min 3godzinach snu, codziennie o tej samej porze, max 1godz przesunięcia, że trzeba badać "mokrość" i wygląd śluzu, to ja bym w życiu nie zrobiła tego kalendarzyka... Podziwiam dziewczyny, które miały czas, cierpliwość i ochotę się z tym bawić :)
Lucy, czy mogłabyś powtórzyć gdzie robiłaś poradnictwo?
Marlon, jak chcesz spytać o cenę czesania u pani Oli, to napisz do mnie na priv. Nie chcę tutaj wypisywać cen, bo nie każdy sobie tego życzy :)

A czy jest dobra- mam nadzieję, że tak. Opinie ma bardzo pozytywne :)
Jak bym miała z tymi badaniami porannymi walczyć to by mnie chyba szlag ciężki trafił... Mam nadzieje załatwić te poradnie mniej inwazyjnie.

Dzięki za miłe słowo o dekoracji, fajnie coś samemu zrobić na własne wesele. Mam taki pomysł, żeby zrobić we wrześniu próbę tych dekoracji- kupić kwiaty i jakieś doniczkowe zioła i dajmy na to ten wrzos, poustawiać sobie, porobić zdjęcia i zdecydować co nam naj bardziej odpowiada.

Czytam sobie taki amerykański blog weddingbee.com niesamowite rzeczy dziewczyny tam robią same. Zwaliło mnie z nóg samodzielne robienie tłoczonych zaproszeń na czerpanym papierze! Laski same robią ozdoby z tkanin, z papieru albo z drewna na olbrzymie sale, a jedna z mamą szyła suknie ślubną.
Rabarbar, u Pani Ewy Jakubik, prowadzi poradnictwo w Kościele św. Ignacego na Oruni, a obecnie w Kościele Podwyższenia Krzyża na starym Chemie.

http://www.ignacy.diecezja.gda.pl/?page_id=88 (na dole strony)
Ja byłam wczoraj przymierzyć buty do sukni i wyglądają świetnie :-) 7letnia chrześnica mojego P. była mną i salonem pełnym sukien zachwycona, nie chciała wyjść z przymierzalni :-)

Indygo-świetne pomysły,widzę,że mamy podobny gust :-)

a jakie macie pomysły na przyzdobienie kościoła? Mój kościół jest mały i dosyć nowoczesny-ma charakterystyczny kratkowany podwieszany sufit i wszędzie pełno naturalnego drewna-piękna prostota :-) nie pasują tam szarfy przyczepione do ławek i myślałam o lampionach postawionych na organzie na podłodze lub wrzosach w doniczkach.Mam koleżankę na warsztatach terapii zajęciowej i oni też robią fajne lampiony z drewna-muszę tylko wiedzieć czy pozwolą nam na świecie na podłodze w kościele. Nie wiem natomiast co z ozdobieniem krzeseł i klęczników,bo nie mam ochoty oplatać ich prześcieradłem itp
Lucy, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź :)

Mam jeszcze jedne pytanie - być może bardzo głupio, ale w ogóle na tym się nie znam ;) - czy nauki w poradni "tracą na ważności"? Tzn. po odbyciu nauk są ważne np. 3msc i później trzeba robić od nowa...?
Hej Dziewczyny...
nie przesadzacie trochę z tą uciążliwością pomiarów temperatury? Sama robiłam to przez lata, fajnie mieć świadomość, jak działa organizm. Łatwo też wykryć, że coś jest nie tak. Ja np. mam hiperprolaktynemię czynnościową i od razu to widać na wykresie jak się zdenerwuję. Poza tym bardzo się przydaje kiedy chce się zajść w ciążę. Moim zdaniem taka obserwacja ma masę zalet, zwłaszcza jeśli chodzi o profilaktykę i szybkie wykrywanie różnych chorób i potencjalnych problemów, jak np. krótka faza lutealna. Dajcie tej metodzie szansę, same zobaczycie ile to frajdy znaleźć skok tempki, wiedzieć, że właśnie teraz jestem płodna. To daje jakieś takie poczucie kontroli nad własnym ciałem, większą świadomość siebie.
Żeby nie było, sama biorę aktualnie piguły. Ale po ślubie zamierzam wrócić do pomiarów. Nie dlatego, że jestem jakimś oszołomem kościelnym, tylko dlatego, że lubię wiedzieć co się ze mną dzieje, jak działam itp.
Rabarbar, Mi się zdaje, że są ważne w nieskończoność, jak byliśmy u Proboszcza na pierwszej wizycie to już się pytał czy mamy może poradnię, nauki zrobione, bo by nam coś już uzupełnił.... a to było ponad 6mcy przed ślubem. 3mce ważne jest zaświadczenie z USC.
Termin ważności nauk pewnie w dużej mierze zależy od księdza. Np. u nas w parafii proboszcz dał nam swoje karteczki do wpisów zaliczających nauki i poradnię. I na tych jego karteczkach były ważne bez względu na termin. Często się mówi tylko, że narzeczeni muszą je odbyć razem, jako para. I nie liczą się nauki, na które chodziłaś z poprzednim narzeczonym;)
Jeszcze inni uznają karteluszki z liceum... no ale tam to tylko nauki.
Myślę, że jak byłaś z tym narzeczonym w poradnii, to nie powinno być problemu, nawet po roku. Tylko dokumenty typu świadectwo chrztu, czy te z USC mają 3 miesiące ważności.
dziękuję Wam za odpowiedź :) chyba będę musiała powoli nad tym myśleć...
Świadectwo chrztu z wpisem o bierzmowaniu- ważność też zależy od księdza. Nasz Proboszcz też się o to pytał 6mcy wcześniej, tak jakby już chciał przy 1wszej wizycie protokół spisać, a jak z nim rozmawiałam (bo się megaśnie zdziwiłam, ze tyle mcy wcześniej chce te dokumenty), to powiedział, że tylko zaświadczenie z USC ma ważność 3mce. Ale pewnie co parafia, to inaczej to wygląda.
Tysia - Nie znalazłam za dużo zdjęć z Twojego kościoła z wnętrza (zewnętrze jest piękne) ale faktycznie jest nowoczesne i proste. Ja bym wszystkie szklane lampiony i wazony dała prostokątne, a kwiaty w jednym gatunku. Wtedy dekoracja będzie prosta i nowoczesna pasująca do wnętrza. Jakieś romantyczne draperie nie mają tam racji bytu.

Ja tylko chcę jakieś kwiaty na ołtarz albo przed ołtarz, może jakieś doniczkowe roślinki w kompozycji. Mam utrudnienie u siebie w kościele bo w naszą sobotę wieczorem są koncerty i próby w ciągu dnia, więc nawet nie chcę wymyślać z dekoracjami bo pewnie się nie da tego pogodzić, poza tym jakoś do tego kościoła dekoracje bardziej rozbudowane mi nie pasują.

awdotia - Z tym śluzem i temperaturami to może i racja, natomiast mi taka systematyczna obserwacja siebie po prostu nie pasuje. Nawet poranne branie leków powoduje, że czuje się ubezwłasnowolniona, i nie lubię wsłuchiwać się w siebie za bardzo. Może jak będę chciała mieć dzieci zmienię zdanie, ale do dzieci mi bardzo daleko.
Indygo jesli moge doradzic ze świecznikami nie zdecydowałabym sie na t - lighty - zwykle godzinka, dwie trzeba je wymianiać, a poza tym to jednak nieosłonięty ogień i goście sięgający po jedzenie, starsi, dzieci... fajnie, jak swieca ma osłone np. w tym lampionie

tutaj wątek o weselu rustykalnym - może przyda Ci się troche inspiracji.....
http://forum.trojmiasto.pl/Wesele-w-stylu-rustykalnym-t351570,1,170.html
image
Dzięki Indygo, też myślałam o prostocie :-)
Aga M - Dzięki za tipy, ale t-lighty specjalnie wybrałam duże, które palą się 9 godzin a nie 5 jak zwykłe, więc starczą na całe wesele. T-lighty akurat będą w lampionach, ale nieosłonięty ogień będzie jednak napoje będą stały na przeciw nakrycia a dekoracje z boku napojów(mam nadzieje, że jasno to opisałam :) ) W wątku o weselu rustykalnym nic nie drgnęło od sierpnia niestety :(
Mam do Was pytanie z innej beczki...

Dzień ślubu - gdzie spędzacie cały poranek, południe czyli czas przygotowań ? U rodziców ? Wraz z narzeczonym ?
Ja np. chciałabym obudzić się tego dnia u boku mojego mężczyzny, zjeść wspólne śniadanie, i razem zacząć przygotowania tj. pani od makijażu przyjechałaby do nas, tak samo jak pani fryzjerka; w międzyczasie dzielimy stres na pół, wiecie o co chodzi:); następnie ja ubieram suknie, On jedzie po kwiaty; gotowi wyjeżdżamy do kościoła.

Zaś On - twierdzi, że tego dnia chce zobaczyć mnie dopiero w kościele, idącą do ołtarza... - mówił do mnie, a ja czułam jakby chlusnął mi wiadrem zimnej wody.

Do tej pory zastanawiam się - jak to ; ((( - Czy On naprawdę musi mieć tak inne zdanie od mojego a propo TEGO dnia

Proszę napiszcie - jak to będzie u Was wyglądało
Mieszkalismy razem kilka lat przed ślubem, ale dzień przed nim mój jeszcze wtedy narzeczony pojechał do domu. my sobie siedziałysmy ze świadkowa, która dojechała z mojego rodzinnego miasta i Rodzicami, szampanik, relaks, przyszły Mąż z z Rodzicami. Rano bieglysmy do koscila na spowiedz (dzeien wczesniej zwiedzilismy chyba z 15 kosciolow- godziny spowiedzi na stronach interetowych parafii były " zimowe"). ja makijaż, fryzurka , sukienka, a Oni odebrali bukiet i przyjechali Rodzinnie na błogosławieństwo:) jakąś godzinke przed innymi Goscmi- Ci "niesamochodowi" mieli u nas podstawiony pod domem 20 kilku osobowy bus. Wierz mi, że lepiej tak kawalersko , panieńsko, wyciszyć się, wyspac przed radosnym, ale długim dniem, rano przyjezdzają po kolei usługodwacy, a pozniej przyszły Mąż z bukietem,a a Ty wypoczęta, pięknie umalowana i uczesana witasz go z uśmiechem ....
image
... chyba, że dzien wczesniej macie polterabend to już co innego:)
image
Pola, może jakoś to przegadajcie, tzn niech Ci opowie dlaczego chce Cię zobaczyć dopiero w kościele? Może to dla niego ważne, żeby się spokojnie w duchu przygotować, może chce zachować tę tradycję, może zobaczenie Cię takiej ślubnie-odmienionej to dla niego przełomowy moment, na który czeka?:) Rozumiem dobrze Twoje rozczarowanie, ale nie możemy zapominać, że nasze happyoptymistyczne założenia i wymarzone momenty nie zawsze będą tak samo wymarzone przez drugą połówkę. Może uda się Wam jakieś wspólne-nowe rozwiązanie wymyślić?
My będziemy się przygotowywać w domu rodziców mojego narzeczonego, bo u nich dużo miejsca i blisko do Katedry :) Będziemy też pewnie tam spać(razem;) noc przed ślubem. Ja na makijaż i fryzurę i tak będę pewnie szła do salonu jakiegoś więc wyjdę na trochę, każde z nas będzie się ogarniać samo w swoim zakresie :)
Shanti celebrity to to samo co cymbeline. Wielkopolska 21 :)
warto zajsc jeszcze do aveart jak juz tam bedziesz, to niedaleko a maja piekne suknie i bardzo nietypowe. Ja jutro tam ide zoblukac buty.
image
pola u nas było tak, że ja mieszkałam sama przed ślubem, mój mąż z rodzicami

rano poszłam do rodziców, następnie tata zawiózł mnie do fryzjera (wolałam w dzien ślubu za kółkiem nie siedzieć :) )
następnie po fryzurze tata mnie odebrał i zawiózł do siebie, gdzie była moja suknia :)
Tam przyjechała także świadkowa.
Następnie makijażystka malować świadkową, mamę i mnie.
później fotograf i kamerzysta.
na spokojnie przywdziały mnie w kieckę i czekałam na męża, świadka i jego rodziców, którzy przyjechali razem :)
(w miedzy czasie jak sie szykowałam wpadłą świadek po autko zeby zawiezc je do dekoracji i odebrać bukiety)

Mój juz mąż przyjechał z rodzicami i swiadkiem na blogoslawienstwo :)

WIerz mi - JEGO widok był dla mnie wtedy niesamowity. zobaczyłam go pierwszy raz tego dnia. Przystojnego jak nigdy, w garniturze, z bukietem dla mnie, zaraz moj Mąż :) .. ahhhh...
On z kolei zaniemówił. Łzy w jego oczach i nieschodzący uśmiech z buzi - BEZCENNE.
Dla mojego Męża było to ważne wydarzenie - mówił, że cały dzien oczekiwań na mnie był czymś niesamowitym. Caly dzien pragnal mnie niesamowicie zobaczyc, zastanawial sie, jak bede wygladac... co dodało magiczności i uroku całej chwili.

A jak to bylo w sytuacji u znajomych:

1. moja przyjaciolka, sa 5 lat po slubie cywilnym, mieszkaja razem, maja dziecko.
Przygotowywali sie u siebie w mieszkaniu :) ja z nia w jednym pokoju, jej maz ze swiadkiem w drugim.
Razem jechalismy do kosciola, nie mieli blogoslawienstwa

2. znajomi mieszkaja razem, blogoslawienstwo mialo byc u jego rodzicow (mieszkaja w domku, ktory jest blisko kosciola), oni spali u jego rodzicow, ale osobno, w ciagu dnia sie mijali - kazde zajete swoimi sprawami :) przygotowaia w osobnych pomieszczeniach zobaczyli sie przed blogoslawienstem juz :)

3. znajomi mieszkali razem, ale tradycyjnie na noc przed kolezanka pojechala do swoich rodzicow.
maz przyjechal na blogoslawienstwo i pojechal ze swiadkiem do kosciola (ona byla w zwyklej sukieneczce :) )
w sukni slubnej zoabczyl ją w kościele -ona chciala, by zoabczyl ją w bieli dopiero przed oltarzem :)
My mieszkamy razem i bardzo bym chciała, żebyśmy razem z naszego mieszkania wyjechali do kościoła. Mam obawy, że moja mama będzie robić problemy, że muszę jechać od niej z domu... Mam kilka racjonalnych argumentów które przemawiają za wspólnymi przygotowaniami u nas- mianowicie bliskość mojego fryzjera i restauracji na którą trzeba będzie podjechać w dzień ślubu. Inaczej nie wyrobię. Nie mamy błogosławieństwa. No i bardzo bym chciała, żebyśmy mieli zdjęcia z przygotowań w naszym mieszkaniu. To dla mnie ważne- skoro mam już mieć zdjęcia z przygotowań to w swojej przestrzeni. Nie zależy mi na efekcie WOW u narzeczonego.
indygo - ale u poli to narzeczonemu najwyrazniej zalezy na takim efekcie :) u mnie mój maz tez mnie nie chcial widziec :) a sa faceci, ktorym to jest wszystko jedno :)

dla mnie naturalna rzecza bylo, ze wychodzimy od moich rodzicow - z tego powodu, ze bylo tam blogoslawenstwo, to 1. ja sie tam szykwoalam, zeby nei musiec sie za duzo przemieszczac w kiecce 2.moj K tam dojechal na blogoslawienstwo, tak samo naturalnarzecza bylo u przyjaciolki, ze wychodzimy od nich z domu, skoro razem mieszkali, a blogoslawienstwa nie mieli :)

wszytsko to kwestia dogadania :)

PS. dzieki za swieczniki :) faktycznie spore. idealnie sie w nie wkomponuja moje czerwone swiece :)
Też tak myślę, że kwestia dogadania. Pola, mam nadzieje, że znajdziecie jakiś kompromis, albo Twój chłop Cię zrozumie - też sobie nie wyobrażam spać gdzie indziej i denerwować się sama albo co gorsza dać się denerwować rodzince...
Ja częściowo zgadzam się z Polą i częściowo z jej przyszłym mężem.. Właśnie jesteśmy w trakcie przeprowadzki i zaczniemy ze sobą mieszkać.Chciałabym spędzić poranek z moim prawie mężem,a jednak zależy mi na tym,aby go zaskoczyć i chciałabym aby dla nas obojga był ten efekt wow. Piotrek widział mnie na przymiarkach sukni i chciałabym aby kolejny raz zobaczył mnie już "zrobioną" w dniu ślubu, ja też chciałabym go zobaczyć w pełnej wersji w dniu ślubu :-) tylko może to być trochę trudne,bo chcemy z naszego mieszkania udać się do kościoła i nie nastawiamy się na błogosławieństwo. My też będziemy musieli wymyślić jakieś rozsądne rozwiązanie,więc Pola nie martw się,że macie odmienne zdanie :-)
Bardzo dziękuję za wszystkie Wasze wypowiedzi ! ;-))

Rozmawiałam z Nim ponownie na ten temat - mówi, że od zawsze miał taką wizję. Już nie mówiąc o sukni ślubnej - On nie chce widzieć butów/bielizny/ próbnej fryzury,makijażu. Swoją jedyną ukochaną chce zobaczyć punkt 17.00 tego dnia...

Albo razem albo osobno -nie widzę kompletnie żadnej alternatywy.

Zostały 3 miesiące; pisałyście, że jeśli spędzałyście ten czas bez partnera to była z Wami świadkowa - ja mam dwóch świadków ;p

hmm... a z kim wchodzicie do kościoła i idziecie pod ołtarz ? Tata czy Narzeczony ?
Pola, w naszym przypadku, nie było opcji że szykujemy się razem, bo nie mieszkamy razem, więc ja wychodze od siebie, a on od siebie, przygotowujemy się osobno. Mój B sukni wcale nie chciał widzieć, jak sam mówił, chce, aby ten dzień był wyjątkowy, i chce, żeby to była dla niego niespodzianka. Mi trudno było mu tej sukni nie pokazać bo jesteśmy również najlepszymi przyjaciółmi, więc dzieliłam się z nim zawsze, wszytskim, ale od momentu gdy sukienka wisi w domu, minęło już trochę czasu, stwierdziłam że On ma rację. Natomiast jeśli o wejście do Kościoła, to będziemy wchodzić wspólnie, u mnie innej opcji nie ma.
~`})i({
image
Matko jak ja się rozpędze to głupoty takie piszę, że wstyd jak na to patrze :P.
Oczywicie miało być: Natomiast jeśli wejście do Kościoła chodzi. O literóweczkach nie wspomnę ;p
~`})i({
image
Mój Piotrek zapytał mnie o to co wolałabym-abyśmy razem szli do ołtarza czy on ma na mnie tam czekać. Nie wiem czy opcja,że on czeka przy ołtarzu jest realna do zrealizowania. Jeszcze dokładnie nie zdecydowaliśmy,ale mamy w rodzinie dwóch małych brzdąców-chłopca 2 latka i dziewczynkę 3 latka-chciałabym aby oni szli przed nami :-) obrązki natomiast podawać nam będzie 7-letnia chrześniaczka P. ;-)
nartu - ja to chodzi przeczytalam mimo, ze go nie bylo :)

pola - tak mi sie przypomnialo.

:)
nie wiem jak jest u Was w kosciele, ale u nas bylo tak, ze musielismy byc 20 minut przed slubem w kosciele, bo na zakrystii podpisywalismy dokumenty.
Jesli u Was tez tak jest, to Twoj przyszly maz i tak zobaczy Cie wczesniej niz przed oltarzem, bo na podpisaniu dokumentów.
Najlepiej sie dowiedziec jak to wyglada u Was.
u Przyjacilki tez bylo tak, ze przed masza podpisywali wszytsko oprocz wpisow w uroczystej ksiedze,
a u znajomej tak, ze wszytsko bylo podpisywane po ceremonii.

Jesli u Was bedzie tak jak u nas w kosciele, czyli, ze przed podpisujecie dokuemnty to moze uda sie maly kompromis, np:
Ty sie szykujesz u siebie, on u siebie, ale przyjezdza po Ciebie z kwiatami i razem jedziecie podpisac dokumenty.

Jesli natomiast podpisy moga byc po, to ja bym sie "poswiecila" zeby sprawic mu radosc :) skoro tak mu sie marzy, to na dobry poczatek zycia wspolnego jako maz i zona mozna spelnic jego marzenie by zobaczyl Cie w momencie, jak Twoj tata podprowadzi Cie pod oltarz :)

Ps.
mnie do oltarza prowadzil tata :)
moj K czekal ze swiadkami przed oltarzem.
Polskim zwyczajem, jest, że młodzi razem idą do ołtarza, a w zasadzie ksiądz wprowadza młodych do kościoła. Angielską tradycją jest prowadzenie przez ojca panny młodej. Tak tylko informacyjnie.

My idziemy po polsku :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
wcale tak nie jest. Zwyczaj prowadzenia panny młodej do ołtarza przez ojca jest staropolskim obyczajem. Z resztą wiąże sie z symbolicznym przekazaniem kobiekty spod władzy ojca pod władzę męża
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Tak samo staropolskim jak walentynki i halołin...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
zgadzam się, nawet Ksiądz nam mówił, że wg polskiej tradycji to Młodych wprowadza :)
Tysia - ja z Kościołem nie pomogę bo w ogóle o tym nie myślałam .... u mnie Katedre stroją siostry więc jak będzie tak będzie :-)

Pola - my mieszkamy razem 3 lata ale ja noc przed ślubem spędze w rodzinnym domu z moją mamą i tam od rana będę się przygotowywała. Mój M pewnie na noc zostanie w naszym mieszkanku a rano pojedzie do rodziców i tam będzie się przygotowywał. Później przyjedzie do domu mojej mamy i tam zobaczymy się pierwszy raz w pełnym stroju :-) Błogosławieństwo i razem do Kościoła. My akurat jesteśmy w tej kwestii zgodni ...... zależy nam na tym, żeby się wyciszyć a mi, żeby ten czas spędzić z mamą i siostrą/świadkową na babskich pogaduchach i wspomnieniach. Poza tym to będzie miły czas takie oczekiwanie na siebie a potem ten moment zaskoczenia i wzruszenia na swój widok :-)

Jeżeli chodzi o to z kim idę do ołtarza to idę sama ...... od zawsze marzyłam, że poprowadzi mnie tata .... niestety mnie zawiódł i go nie będzie....... Nie wyobrażam sobie iść do ołtarza z moim M dla mnie jest to najgorsza opcja. Gdyby ojciec nie żył zastąpiłabym go bratem ale w tej sytuacji nie chce tego robić. Najpierw wejdą chrześniaki czterech 3-letnich chłopaków a za nimi mój M a za nim świadkowa i świadek ....... kiedy mój M będzie już czekał przy ołtarzu wyruszy moja 7-letnia chrześnica z obrączkami a za nią ja ..... sama.

Linea - dzięki tak właśnie myślałam :-) ale wolałam się upewnić :-)

Nartu22 - dokładnie ja tak samo odczytałam to jak Magda :-)
image
Shanti, a dlaczego dla Ciebie najgorszą opcją jest iść razem z narzeczonym do ołtarza?
dla mnie to dziwactwo iść z tatą. Normalnie jest,że idzie się z narzeczonym i to,że narzeczony idzie do domu młodej na błogosławieństwo, a potem razem do kościoła. Taka u nas jest tradycja.
No ale jak ktoś chce po angielsku to już jej fanaberia. Za mało tu we wszystkim tego przyszłego męża.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Magda, Shanti, to będę pomijać niektóre słowa w piśmie :), a co tam i tak się domyślicie :)).

Shanti, mój mnie zawiódł, od roku nie utrzymujemy kontaktu. Sama to bym sie bała iść, stresss, normalnie bym się bała że się potknę.
~`})i({
image
Nie wydaje mi się, żeby określenia "dziwactwo" były tu na miejscu. Szanujemy swoje decyzje i nie ma sensu wartościować tego, jak każda z nas chce ten dzień przeżyć.

Ja również idę z tatą do ołtarza, myślę, że to ładnie wygląda i ma sensowną symbolikę oddawania córki nowemu mężczyźnie jej życia. Ma to dla mnie o tyle większe znaczenie, że jestem jedynaczką :) A tak na prawdę zaproponował to mój narzeczony zanim zaczęłam się nad tym zastanawiać i nie widzę problemu w takim rozwiązaniu.

Shanti - nigdy nie widziałam, żeby Panna Młoda szła sama do ołtarza, jestem ciekawa co odpowiesz na pytanie indygo. Dla mnie to też byłby dodatkowy stres, jak się idzie z kimś, to Cię "trzyma" przynajmniej i tempo nadaje, żeby jakichś dziwnych szybkich małych kroczków nie robić czy coś ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Najbardziej nie podoba mi się kiedy ksiądz wychodzi po młodych i idzie przed nimi ..... młodzi schodzą wtedy na drugi plan.
Mi najbardziej podoba się opcja jak młodzi łączą się ze sobą dopiero przy ołtarzu .... lubię ten moment jak młody czeka na młodą i przez ten jeden moment wszyscy są skupieni na ostatniej drodze młodej jako panny :-) a z Kościoła ta sama droga pokonana już we dwójkę jako mąż i żona :-)

Chociaż dla mnie najpiękniejszy i nabardziej wzruszający moment to przekazanie młodej przez tatę tym bardziej jak młoda jest z nim bardzo związana.
image
Shanti, zgadzam się całkowicie, przekazywanie Panny Młodej przez tatę jest mega wzruszającym momentem, poza tym że to teraz mąż ma się nią opiekować, i to taki symbol tworzenia nowej rodziny.
Wydaje mi się też że towarzyszące mi przy tym wzruszenie (podobnie mam przy podziękowaniach dla rodziców), związane jest właśnie z moimi przezyciami i stosunkami rodzinnymi, zwyczajnie bardziej doceniam te dla niektórych mało istotne lub niepotrzebne momenty.
~`})i({
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nartu22 - ja odczuwam to właśnie tak samo ...... ja byłam bardzo związana z moim tatą chyba najbardziej ze wszystkich ..... od 4 lat nie rozmawiamy ze sobą niestety tylko służbowo bo zmusza mnie do tego praca.

Zazdroszcze mojej siostrze, która brała ślub 10 lat temu, że mogła doświadczyć tej niesamowitej chwili ......ja zawsze o tym marzyłam ..... nie wyobrażałam sobie, żeby mogło być inaczej ..... niestety życie ......
image
ale ostatnio widziałam gdzieś, że młodą prowadziła jej babcia ..... więc chyba ważne, żeby obok był ktoś bliski naszemu sercu ..... i dla kogo taka rola będzie ważna i poczuje się wyjątkowo :-)
image
hmm no właśnie mi się marzyło że to dziadek zaprowadzi mnie do ołtarza, był dla mnie najważniejszy, z resztą, już nic o nim nie mówię, bo łzy same mi się cisną, niestety 2 lata temy dziadek zmarł... A co do taty, zawsze nim będzie, tyle że.. sama nie wiem, jak to się stało, coś się w nim zmieniło, życzę mu jak najlepiej i to wszystko co mogę o nim powiedzieć.
Niestety trzeba żyć dalej.
~`})i({
image
Kwestę wprowadzania młodych do kościoła wolę traktować jako symbol religijny ( wprowadzenie nowej rodziny do Kościoła) a nie skupiac się na romantycznej stronie albo, że niby ktoś ma tu na kogoś patrzeć albo ma być ważniejszy od kogoś innego. Jkieś przekazywania córki jej przyszłemu mężowi też nie wzruszają mnie szczególnie, ale za grosz we mnie romantyzmu wiec to pewnie dla tego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mnie też poprowadzi tata. Ale u mnie jest o tylko kwestia estetyczna. Nie podoba mi się para idąca za księdzem. Może rzeczywiście te amerykańskie seriale ;P Ale sama nie poszłabym na pewno. Nie wiem czy potrafiłabym ruszyć się z miejsca ;D
image
Tak czytam sobie te Wasze dylematy jak iść do ołtarza i postanowiłam podzielić się moim zdaniem i przemyśleniami. My będziemy iść do ołtarza razem. Jeżeli ksiądz będzie chciał nas wprowadzić to pewnie będzie to wyglądało tak, że ksiądz przywita nas w drzwiach i zacznie iść w stronę ołtarza, my ruszymy dopiero jak on będzie mniej więcej w połowie drogi, żeby było nas dobrze widać. Tak samo świadkowie będą iść za nami w odpowiedniej odległości. Nie podoba mi się jak wszyscy praktycznie depczą sobie po piętach.
Nie chce żeby ojciec odprowadzał mnie do ołtarza z prostego powodu. Jest to faktycznie staropolski zwyczaj, z czasów gdzie kobieta nie miała praw, a głową rodziny był mężczyzna. Dlatego ojciec oddawał córkę pod opiekę mężowi. Jeżeli jestem za równouprawnieniem, chcę pracować, wspólnie z mężem utrzymywać dom, wychowywać dzieci, podejmować decyzje itp to uważam, że również wspólnie powinniśmy iść do ołtarza, aby tę wspólną drogę rozpocząć.
Symboliczne oddanie córki pod ołtarzem podoba mi się ale u żydów, gdzie rodzice (matka i ojciec) razem prowadzą córkę. W końcu matka też uczestniczyła w jej wychowaniu. Dlatego mi się zwyczaj, że tylko ojciec prowadzi do ołtarza kojarzy z czasami, w których kobieta nie miała równych praw z mężczyzną.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
jest jeszcze opcja,że młodzi idą razem a ksiądz stoi przy ich klęcznikach. My tak mieliśmy w mikołaju w gdańsku, nikt nas nie prowadził, mieliśmy zacząć iść na dźwięk muzyki, moja siostra w innym kościele też tak miała
image

Dziewczyny macie jakieś fajne pomysły na sesję narzeczeńską ?? ja nie mogę się zdecydować czy zrobić coś zabawnego z wałkami na głowie, czy coś romantycznego na polanie z kwiatem we włosach ?? a może coś bardziej zmysłowego i seksownego ......
image
Gdzie wyście wyczytały te niby staropolską tradycję o prowadzeniu córki przez ojca... Znaczy to to co mówicie ale od kiedy to polska tradycja?
z tego co ja sie orientuje, prowadzenie panny mlodej przez ojca to tradycja anglosaska...

tu troche wiecej o orszakach slubnych:

http://www.strefaslubow.com/zwyczaj-i-konwencja/zwyczaje-slubne/64-zasady-tworzenia-orszaku-slubnego

polska czy nie polska, my z mezem bylismy w ej kwestii zgodni - wiedzielismy, ze on bedzie na mnie czekac, a moj tata mnie bedzie prowadzil.
Nie wyobrazalam sobie zeby moglo byc inaczej - ja jestem z tata bardzo zżyta - wiedzialam tez, ze dla niego duzo to znaczy, by w kosciele przekazac mnie w rece meza.

Nie robilismy tego z powodu, ze to ladnie wygalda, ze tak jest na amerykanskich filmach, ze wzgledow estetycznych... tylko wlasnie z "duchwych" potrzeb. Tata mnie prowadzil... dumny i szczesliwy. niesamowicie wzruszony (dopiero na filmie zoabczyłam, ze w zasadzie cala droge nie odrywal ode mnie oczu ze lzami szczescia).

U nas na taka decyzje zlozyl sie jeszcze fakt, ze... K oswiadczyl mi sie w piatek wieczorem, w sobote rano pojechalismy do moich rodzicow, on mowil, ze musi poprosic mojego ojca o moja reke :) (mimo, ze ja sie zgodzilam oczywiscie w piatek :) ), tata byl tak wzruszony, ze nic nie powiedzial na poczatku, a pozniej tylko powiedzial "w dzien slubu byc moze oddam Ci jej reke, ale to okaze sie przy oltarzu" :) od rana z kolei w dzien slubu mowil "w sumie to jeszcze sie nie zgodzilem.... no ale juz niech mu bedzie... chociaz bede szedl powoli, by dluzej sie Toba nacieszyc"

Dla mnei to byla na prawde piekna chwila. Jak stalam z tata na koncu kosciola, a moj przyszly maz na mnie czekal. W zasadzie tak samo piekan, jak to, ze wychodzilismy razem :)

Tą samą drogą kroczylam tego dnia z dwoma najwazniejszymi mezczyznami mojego zycia.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja na pewno będę musiała zaliczyć wejście do morza ;D Oraz nie podaruje sobie fontanny w Gdyni ;P Myślałam o sianie i Centrum Handlowym.
image
Magda pięknie to opisałaś :-)

My planujemy sesję ślubną w morzu, w stoczni i w lesie.

Nie mam pomysłu na narzeczeńską.
image
Nad tym nawet sie nie zastanawiałam... ;)
image
Shanti dziei za zdjecia z dekoracjami..
Dzisiaj ja troche poszperalam po necie w poszukiwaniu inspiracji na manicure slubny o to co sobie skopiowalam... (mam nadzieje, ze uda mi sie wkleic fotki- moj pierwszy raz ;)
image
image

image

image
wow udalo mi sie no to lece dalej :)
image

image

ale inny kolor koncowek
image

podoba mi sie ten kremowy i zlota kokarrdka :)
image

image

image
ładne ciekawe i inspirujące

Ja w ogóle podziwiam takie sliczne paznokcie taki ładny kształt gładziutkie bez skórek :-) ja nie mam do tego cierpliwości i wszystko jakieś koślawe :-)
image
Ja myślałam nad sesją ślubną w muzeum wnętrz mieszczańskich tylko nie wiem czy mnie wpuszczą. A z wejściem na stocznię jak to wygląda?
dziewczyny jak nie macie jeszcze swojej stylistki od paznokci to zapraszam serdecznie do rezerwacji terminu :) polecam się;)

http://www.paznokcie-gdynia.jasky.pl
My narzeczenska zrobimy gdzies w plenerze, bardzo chcialabym zeby byla romantyczna przede wszystkim. dzis zastanawiam sie nad ksiega gosci, jaka robicie?
image
Shanti - my też bierzemy pod uwagę stocznie na plener. Podobają mi się też zdjęcia późno jesienne, wczesno zimowe w lesie - o takie: http://www.bialeinspiracje.pl/?p=16692 Ta sesja tez jest super, chociaż nie mamy szansy na zdjęcia w górach, ale ta przestrzeń... mmm http://www.bialeinspiracje.pl/?p=16972

Generalnie, dla mnie, zdjęcia z sesji nie mogą być zbyt stylizowane, bo maja być ponadczasowe, czyli jakieś a' la vintage albo lata 60'te, albo niby zabawne odpadają. Prosta sprawa - mają być dobrze zakomponowane i wykadrowane, czyli dobre. Podobają mi się foty na których jest dużo przestrzeni i ciekawe światło jak widać po sesjach które pokazałam powyżej.
my mieliśmy plener na babich dołach - niby "oklepana" plaża ;) ale wg mnie nasz fotograf wicisnal z niej cuda :) Zdjęcia jak wszytsko to kwestia gustu, moja mama np stwierdziła, że "mało tam nas" ,a mi osobiście się podobają niesamowicie, piękne kompozycje swiatło i dużo krajobrazu :) jak bede miala chwile wiecej to moge wrzucic - moze to bedzie dla którejś inspiracja, jesli jest amatorka takich właśnei zdjęć :)

zastanawialismy sie tez nad ruinami pałacyku w pudłowcu.

mi sie osobiscie marzyly zdjecia w dojrzewajacym zbożu, na polu rzepaku lub maków - niestety nie ta pora roku :(
np takie
http://www.tomek-slubnie.pl/wp-content/gallery/sesje/ste0124.jpg

dodatkowo mieliśmy sesje w crazy roomie - kwestia gustu - my akurat wygralismy dodatkowa sesje w konkursie, wiec nic nas to nie kosztowało poza czasem.
klimatyczne zdjecia mielismy na plazy (bez takich powiem szczerze nie wyobrazam sobie albumu :) ), wiec tam sie wyglupialismy i mamy z tego osobny album, ktory jest bardziej pamiatka dla nas niż do pokazywania ciotkom czy babci ;)

PS. sesja w górach boska! gdybym mieszkala na poludniu Polski .... marzenie! :)
a ja uwielbiam stare zamki więc na 100% będzie to w jakimś zamku lub ruinach zamkowych, tak wymarzyłam sobie będąc małą dziewczynką ;)
Hej dziewczyny :) Po prawie roku ciszy , zaczynam znowu działać :) haha :)
Nawet nie da się teraz na wszystko odpowiedzieć :)

Zostały 4 miesiące a ja nie mam sukni .... masakra :) :) a tak to wszystko do przodu ...

Co do pleneru : to obowiązkowo morze oczywiście wejście do wody w sukni , a później to już gdzie popadnie :)) mój M chyba by do centrum handlowego nie poszedł zdjęć robić ... dzikus :) hahaha :)

pozdrawiam Was dziewczyny ! :)
image
Klaudia- ja bym się chyba zestresowała brakiem kiecki na 4 miesiące przed ślubem. Przecież dodatki jeszcze trzeba kupić, zastanowią się nad fryzurą znaleźć bieliznę itd.

Co do sesji jeszcze, to u nas wchodzenie do wody nie wchodzi w grę. Mój chłop od początku stanowczo odmawiał wchodzenia do wody, najśmieszniejsze jest to, że nic takiego mi nawet przez myśl nie przeszło, jak ten zaczął głosić swoją dezaprobatę do takich pomysłów przy każdej rozmowie z fotografami :)

Co do zdjęć na plaży - to chyba ostatnie miejsce gdzie byśmy chcieli robić sesję. Straszliwe to już oklepane chociaż przyznaję, że zdarzają się oryginalne zdjęcia, ale to rzadkość. Podobnie ma się sprawa gdańskiej starówki, parku w Oliwie, torów i sopockiego molo :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
ajjj szkoda gadać :) tak to już chciałam kupować rok temu we wrześniu .. a teraz obudziłam się na cztery miesiące przed .... :)))
Mój tez tak nie bardzo do wody ... ale ja wchodzę haha :) w dresach ... :)
image
dziewczyny a znacie jakieś ruiny zamków do pleneru? oprócz Łapalic coś koło Wejherowa trójmiasta?
image
Na starej Rumi są ruiny Cmentarza z baaardzo dawna ;) Znajduje się to na ulicy kościelnej, na przeciwko kościoła pod wezwaniem Św. Krzyża
image
jak juz pisąłam - zamek w pudłowcu :)
troszkę trzeba dojechac, z tego co pamietam ok 100 km, wiec tragedii nie ma :)
Warto chyba zapytać swojego fotografa. Oni zawsze mają swoje sprawdzone miejsca.
zgadzam się z indygo. Ja też zaufam fotografowi i nie będę wariować
image
dziewczyny jutro zaczynam nauki przedmałżeńskie. 3 mać kciuki, abym nie zfisiowała :)
zastanawiałyście się nad transportem gości z kościoła na salę weselną i po zabawie weselnej ?
Jak planujecie zrobić ? znacie namiary na tani transport autokarowy ?
image
Jeśli chodzi o transport, to najtaniej wychodzi ZTM, niecałe 500zł za 3 godziny. Niestety autobus mały, jakieś 35 miejsc. Przez to ja musiałam wziąć Gryfa (z Kartuz chyba), tam jest 55 miejsc, czy jakoś tak. Za 3h zaśpierwali 800zł, bo Hotel Otomin nie jest na ich trasie.
Aga_Kr -nauki to chyba nie takie straszne są jak poradnia co?
A co do transportu to goście sami sobie będą radzić bo w mieście mamy wesele.

Ja jeszcze powiem, że zamówiłam sobie ostatnio dodatkowe dwa sweterki do sukni ślubnej. Jeden już mam - granatowy krótki z rękawem 3/4. A te co teraz dokupiłam są dłuższe i mają długie rękawy, jeden jest szary i ma tiulowe wstawki na karku i na ramionach, a drugi jest też granatowy ale ma fajną ozdobę z tiulowych kwiatów przy dekolcie. Zobaczę po prostu co ostatecznie najbardziej będzie mi pasowało. Sweterki na guziki i tak noszę na co dzień więc przydadzą mi się nie zależnie od tego który wykorzystam.
i nauki i poradnia przede mną także nie wiem :)
my teoretycznie też mamy na miejscu imprezę. Mój tata twierdzi, że goście powinni sami sobie wrócić, a ja myślę nad ewentualnym busem, który zatrzyma się w kilku wyznaczonych miejscach po imprezie. Wystartuje o 3 i kto będzie chciał skorzysta a kto nie to nie.
a z kościoła na salę to wiadomo, że koniecznie tak. Czekam dalej na info nt. transportów dziewczyny
image
dziewczyny co do autokaru to my od tej firmy chcemy wziąć : http://www.btpawel.pl/ :) koszt 500 zł trasa Stogi-Łęgowo :)
image
Siulowa7 - mój M pracuje w Stoczni i mam nadzieje, ze uda mu się załatwić przepustki i porobimy zdjęcia w środku :-)

Indygo - świetne zdjęcia .... właśnie o takim czymś myślimy ..... planujemy trzy plenery .... wieczorną sesję w stoczni , w ciągu dnia las i rano plaża i morze :-)

Ja też nie wyobrażam sobie albumu bez zdjęć nad morzem tym bardziej, że łączy się z nim wiele naszych wspomnień .... tak samo park oliwski dla jednych oklepany a dla mnie to moje dzieciństwo ..... to moja droga do szkoły, pierwszy wspólny spacer i chyba właśnie tam nagramy zaproszenia :-)

Aga_Kr - powodzenia na naukach ..... jeżeli traficie na fajną grupę to będzie zabawnie a Pan Wacław jest nieszkodliwy i bardzo sympatyczny ...... trzeba swoje odsiedzieć i tyle :-)

Ja dzwoniłam do poradni i babeczka zapisała nas na 9 maja i to mnie przeraża bo przy tym nauki to pikuś :-)

Jeżeli chodzi o transport to my najpierw rozdamy zaproszenia i popytamy kto będzie potrzebował transportu i wtedy zdecydujemy czy będą to taxi dla kilku osób, czy bus na 10 osób czy autokar. Na pewno myślimy, żeby zapewnić transport z Kościoła na salę a później jeden o określonej godzinie, który zwiezie gości do centrum.
image
My zamówiliśmy autokar z tej firmy. http://www.pakarauto.pl/ Także trasa Stogi- Łęgowo- koszt 500 zł najtańszy jaki znalazłam.
http://mpapoland.pl/view/112

mielismy ten bus - miły kierowca, przyjechał przed czasem, bus czysty, z działającą klimą.
image
sprzedam sukniee farage model fontana jest brudna wiec jest do prania ale sprzedam ja za 1000 zl a tydzien temu ja kupilam za 3900zl
olusiaaa jak u Was?? jak bylo????????
image
olusia3742 oczywiscie :)
image
Dziewczyny napiszcie jakie smaki soków kupujecie ??

My na pewno kupimy wodę niegaz. 5l do rozlania w dzbanki. Małe wody gazowe w buteleczkach będą ustawione na stoliku z innymi alkoholami.

Na pewno będzie cola i sprite w 1l butelkach na stół.

Cały czas się zastanawiam czy kupować fantę bo wydaje mi się, że mało tego schodzi ..... może pół na pół fanta i tonic albo w ogóle :-)

I do tego soki również do rozlania w dzbanki ale jakie smaki?? Na pewno jabłko i pomarańcz.
image
U mnie na pewno pomarańcz (duuuużo :)), grapefruit i czarna porzeczka, bo wiele osób lubi drinki z porzeczką, a nad jabłkiem się zastanawiam. Co do fanty to też nie wiem...Standardowo: pepsi, sprite i trochę tonicu, bo teściówka bardzo lubi ;) Woda niegazowana tak samo w 5 l butelkach do rozlania do dzbanków z cytryną i mała gazowana w butelkach :)
U nas w rodzinach dość popularne są porzeczka i różowy grapefruit. Ogólnie kupujemy najwięcej pomarańczowego i jabłkowego i po trochu ze wszystkich smaków Caprio (czyli jeszcze multiwitamina).
I jakieś lepsze soki dla ciężarnych.
Shanti wiem wiem dam rade :)
ja będę poradnie robiła gdzie indziej .
a co do Pana Wacława - On na waszym ślubie będzie grał na organach ?
image
ja myśle, że wodę 5 l niegazowaną.
gaz i niegaz w 0,5 l buteleczkach
1 l cola, sprite
soki - pomarancz (duzo), grejpfrut (wiecej), jabłko (wiecej), czarna pożeczka (najmniej)
image
no i jak liczyć, po 2 litry ogólnie napojów na osobę ?
nie mamy poprawin
image
też właśnie mam z tym problem...
poprawiny mam w domu, tzn. grilla w ogrodzie więc też soki będą potrzebne i nie wiem jak to wszystko ogarnąć, żeby nie zabrakło ;)
Dzięki dziewczyny za odp. Teraz już wiem, że na te cztery smaki się zdecydujemy pomarańcz jabłko porzeczka i grejpfrut :-)

Aga_Kr - niestety ale Pan Wacław nie grywa już na ślubach..... mają podział, że on gra na pogrzebach i mszach porannych a młodszy organista Pan Błażej grywa na ślubach i mszach wieczornych. Rozmawialiśmy z nim na ten temat ale powiedział, że wolałby koledze nie mieszać i wychodziłoby na to, że musielibyśmy opłacic Pana Wacława, żeby grał i Pana Błażeja, żeby nie grał :-) więc daliśmy sobie spokój. Teraz zaczyna się okres ślubów więc pochodzimy do Katedry podpatrzeć jak Pan Błażej gra i czy jest coś dodatkowego z klasyki skrzypce śpiew operowy itp.
image
Mój brat miał właśnie 2 l. na os. bez poprawin ale zaznaczę że nie było gorąco bo koniec października.
Tu tez mieliśmy duuużo soku pomarańczowego i duuużo zostało także na pomarańczowy się tak nie rzucajcie. Tu był z miąższem.
Goście pytali o jabłkowy, ale akurat nie został kupiony.
Były tymbarki 0,3 w plastikowych odkręcanych butelkach to to goście chwalili ale było kilka smaków w tym grejfrutowy którego kilka butelek zostało.Cytrynowe i arbuzowe cieszyły się popularnością. Ja dla siebie też będę tego poszukiwała bo wtedy w promocji z Biedronce kupiliśmy za 90 gr. chyba. Coli poszło dużo aż w nocy trzeba było dokupywać.
Woda gazowana Cis. perlage, i woda niegazowana w dzbankach z cytryną i miętą chyba.
Podsumowując gdyby zamienić sok pomarańczowy który został ,na cole dokupowaną w nocy to by idealnie 2 l. na os wyszło.
Takie pytanie do Was- jakie macie plany na podróż poślubną? Gdzie jedziecie, na ile czasu i jak szybko po ślubie? No i czym kierujecie się przy wyborze?
Ja niestety zrezygnowałam z podróży poślubnej, na rzecz mebli kuchennych ;)
Ale pojechałabym do Paryża !!! ;D
ja byłam na Fuerteventurze.
ślub bralismy w piatek, a w podróż lecielismy we wtorek, na tydzień czasu.

U nas to akurat kierowalismy się tym, że kilka lat temu, jak byłam na gran canarii wypatrzyłam Fuerte z samolotu, bo miała piękną białą plażę :)
Dodatkowo zależało nam na "dobrym" klimacie - mój mąż nie lubi zbytnich upałów, ja z kolei jestem ciepłolubna więc to był kompromis - stała temperatura koło 26-28 stopni (czasem w mega słońcu było 30 stopni,ale za to tam jest wiart :) )
Dodatkowo chcieliśmy jechać w miejsce, gdzie nie będzie zbyt dużo do zwiedzania - czyli typowo by się polenić :)
Jeśli chodzi o hotel, to wybieraliśmy taki, by miał blisko do oceanu, z dużymi ogrodami, basenami i dobrym jedzonkiem - opinie z holidaycheck :)

Polecam zwłaszcza dla osób, które chcą wypocząć, bo do zwiedzania, to mało tam jest - my w jeden dzień objechalismy całą wyspę :)
Ja po ślubie w sobotę pojadę chyba we wtorek w nocy/w środę rano w podróż z moim mężem świeżym :)W pon dochodzimy do siebie po poprawinach a we wtorek sesja, mam nadzieję. Niestety wyjedziemy tylko na 5 dni, muszę wrócić na rozpoczęcie roku szkolnego... Np Praga lub jak złapiemy jakieś tanie loty to może Hiszpania... Albo w góry. Raczej plaże i odpoczywanie nas nie interesują, aktywnie spędzamy wyjazdy zawsze na zwiedzaniu i szukaniu ciekawych miejsc.
Ja od piątku mieszkam z moim przyszłym mężem i w związku z przeoprowadzką trochę tu nie zaglądałam...:-)

Magda-dzięki za info o Fuerteventurze. Myśleliśmy o tej wyspie,ale właśnie ze względu na małą ilość miejsc do zwiedzania odpada.. 2 lata temu byliśmy w Egipcie i stwiedziliśmy,że tym razem stawiamy na Europę. Marzy nam się Chorwcja,Włochy lub Grecja. Prawdopodobnie stanie na Krecie-jest tam co zwiedzać,poleniuchowac też można. Byłam jakiś czas temu w Atenach(służbowo,więc niestety bez P.) i jestem zachwycona tamtejszym jedzeniem,które napewno zachwyci też mojego narzeczonego :-)
hej

Może przyda sie komus mój post:)
Wesele było pod koniec lipca była ciepło nawet bardzo

Tłuczenie butelek+wesele +poprawiny. Zakupy na 120 osób. Mój tat jak zobaczył ogrom napoi to smiał sie ze mnie ze bede to piła przez poł roku bo tyle zostanie. A zostało 10 l soku pomaranczowego w kartonikach po 2 l i 10 l jabłkowego.Na poprawiny były napoje gazowane w butelkach 0,2 szklanych super sie sparwdziły. Podam łaczna ilośc razem z tymi buteleczkami.

Cola- 102 l
Sprite- 63 l
Fanta -63 l
Woda gazowana 23 l

Sok pomaronczowy(lepszy tymbark karton 2 l 100 %) 80 l zostało 10 l
Sok pomarańczowy( na tłuczeie i poprawiny) 24 l
Sok jalblkowy 84 l zostało 10 l.
Woda niegazowana 78 l

Do tego 30 win zostały 2 otwarte ...

wydaje sie bardzo duzo ale tyle zeszło.
aa zabrakło wody ale był na kuchni zapaswięc wlali w dzbanki swoja ale nie wiem ile.

Nam Pani menager podsuneła pomysł aby napoje gazowane wlac w dzbanki co wydawalo mi sie absurdem...ale posłuchałam. Miała racje ze one tak szybko schodza, ze nie zdżą sie wygazować wieć były wszedzie dzbanki a co za tym idzie cole kupowalismy w 2 l butelkach co zmniejszylo koszta bo tez zamysła był na butelki 1 l.
Beti - Paryż nie koniecznie, bo pogoda może już nie być taka fajna pod koniec września, ale pewnie przesadzam.

Magda- Fuerteventura fajne miejsce i super hotele znalazłam więc jak wypoczynek to właśnie o to by mi chodziło. Jedyną niedogodnością są wyloty z Wawy. Na pewno pokażę memu chłopu to miejsce.

Zastanawiałam się też nad Barceloną ale to wyjazd bardziej intensywny- samochodem i na własną rękę wynajęte mieszkanie na miejscu. Wtedy można by trochę poplażować i trochę pozwiedzać, ale wychodzi trochę drożej. Nie wiem czy po nawale roboty jaki mamy od początku roku do ślubu właściwie będzie nam się chciało.

W Grecji i w Turcji byliśmy, do Egiptu to nie chcę jechać w związku z napiętą sytuacją.
Indygo, my lecimy na Maderę. Podobno warto :) Wylot z Warszawy, ale to nie jest jakaś tragedia. A na miejscu klimat taki w sam raz, czyli koło 23-27 stopni, piękne widoki i baaaardzo dużo tras do wycieczek pieszych. Cała wyspa jest poprzeplatana szlakami pieszymi, przez góry, lasy, strumyki. Do takiego typowego "zwiedzania" raczej niewiele, ale właśnie bardzo dużo pięknej przyrody do zobaczenia.
My wyjeżdżamy 3 dni po ślubie.
malenka2 prawie 450 litów napoi na 120 osób - prawie 4 l na głowe i prawie wszystko poszło. WOW

Myśle, że wole żeby zostało niz zabrakło. Będę musiała po 2,5 - 3 litrów na głowe liczyć
image
My pojedziemy na początku lipca.U nas czerwiec odpada,bo pracuję w oświacie i pod koniec roku szkolnego jest sajgon..

Indygo-my byliśmy w Egipcie w 2011r. przejeżdżaliśmy w Kairze przez ulice pełne wściekłych ludzi,ale nic nam się nie stało.Wycieczki z turystami myślę,że są bezpieczne. Co prawda autokary nie jeżdżą w konwojach jak kiedyś,ale niebezpieczeństwo raczej nie grozi.
517 L:) ZOSTAŁO 20 L:)

ale mówie było tez tłuczenie butelek wiec kto nie ma musi sobie odliczyć pewnie ok 30 l. Było loczone na 120 osób a przyszło 107.
Mysle ze pogoda miała duzy wplyw ponad 30 stopni.

liczyłam 2 l gaz i 2 l nie gaz na osobe ale ze kupowalismy cole w duzych butlach w dobrej cenie wiec dokupilismy zawsze cos dodatkowo:) i wyszło tyle.
Tysia- no i właśnie, średnio by mnie to bawiło. Nie o to chodzi, że coś może się stać, a o to, że nie wiele można samodzielnie robić. My raczej lubimy kręcić się po okolicy bliższej i dalszej, po bazarach, dzikich plażyczkach albo dzielnicach nieturystycznych więc siedzenie nad basenem pod kluczem by nas nie bawiło.
indygo my na fuerte lecielismy z gdanska z itaki, a z tego co sie oreitnuje w tym roku lata jeszcze Rainbow Tours.

My bylismy w morro jable ale polecam Corralejo - najladniejsza plaza zdecydowanie, drobniutki bialy piasek - spedzilismy na niej cały dzień :)
Hej:)

Mam do Was pytanie co przygotowujecie z jedzenia na tłuczenie butelek, bo nie mam pojęcia:)
Ja będę mieć 3 rodzaje soków: pomarańczowy, jabłkowy i ice tea. Właścicielka powiedziała że grejfrutowy jest gorzki i mało kto pije. Liczę ok.3 l / os. Mam trochę więcej nawet bo niestety napoje były kupowane wcześniej a sporo osób zrezygnowało... zamiast coli mam pepsi :)
image
Dziewczyny tak Was czytam już jakiś czas bo sama mam ślub w tym roku we wrześniu i powiem szczerze, że zastanawiam się skąd Wy wszystkie macie kasę na te wszystkie rzeczy.
no bez kitu dziwią mnie te zwyczaje, dowóz gości spod kościoła na salę, odwóz po weselu lub noclegi dla wszystkich no to po prostu obłęd się robi z tego wszystkiego..
Prezenty dla gości? Ja uważam że sama organizacja wesela, gdzie przychodzą, mają jedzenie, picie, wódkę, wina i nie daj Boże jeszcze piwa na poprawiny, drink bary, foto-budki (to dopiero jest cyrk), zabawę do rana i to wszytsko właściwie za darmo, i jeszcze dawać im podarunki za to że przyszli? dla mnie osobiście to za wiele. Wiem wiem każdy ma swoje zdanie robi po swojemu, uważam tylko że to naprawde przechodzi już pewne granice. Kiedyś się o to nie martwiono a impreza i tak się odbyła, goście przyszli i bawili się niekiedy lepiej niż na tych wszystkich wymyślnych przyjeciach ktore organizuje się teraz.
Bardzo chciałabym pojechać tez w podroz poslubna, ale po wydatkach na wesele, pewnie ze 25000, bez noclegow dla gosci, wymyslnych atrakcji i z suknia kupiona na wyprzedazy, obawiam sie ze niestety mnie nie bedzie stac :/
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Gdy byłam wraz z Narzeczonym zarezerwować termin - ksiądz opowiadał o dokumentach/o naukach/poradni/że musimy zadzwonić wcześniej do proboszcza by umówić się na spisanie protokołu - i jak już nasłuchałam się tych kwestii to zadałam pytanie : czy zamiast organisty mógłby być duet który nam się podoba, oraz czy to prawda, że kościół na wszystkie śluby stroi zawsze ta sama Pani + czy ksiądz ma jakieś namiary do niej

Jego odpowiedź: "DZIECKO DROGIE ! ( dosłownie... chociaż mam 21 lat to poczułam się na maksymalnie 15 ; p ) większość par przychodząc do mnie pyta o te błahostki... Należy zrozumieć istotę SAKRAMENTU małżeństwa - te suknie, ta muzyka organisty, kwiaty na ołtarzu, dywan nie mają kompletnie znaczenia! Jestem przerażony, że pary tak zatracają się w przygotowaniach zapominając o istocie tego wydarzenia"

Mówił to w styczniu, zaś ja pamiętam to jakby mówił do nas wczoraj ;-)))

Ice tea! jeśli jeszcze zastanawiacie się co wybrać do picia to postawcie właśnie na kilkanaście kartonów ice tea - są do wyboru np. brzoskwiniowe, cytrynowe.
U mnie na urodzinach/imieninach/ oraz ostatnio na chrzcie św. córki brata bardzo dużo schodziło właśnie tego napoju. A jak patrzę na Wasze daty ślubu - okres lata, a nawet późnego lata - ice tea jak znalazł ;-)))

Apropo podróży poślubnej - czy ktoś tak jak my uwielbia góry i ma zamiar wybrać się tam w wakacje? Jeśli tak to dokąd? Polska czy inny kraj np. Austria?
Ja też zastanawiałam się czy nie kupić oprócz tradycyjnych soków jakiś do drinków .... u mnie na imprezach schodzą kaktusy limonki itp. ale z drugiej strony to w końcu wesle i kupuje się pod ogół :-) ale ice tea to fajny pomysł :-)

Podróż poślubna .... hmmm chcielibyśmy pojechać gdzieś gdzie nas nie było a takich miejsc jest sporo i ciężko się zdecydować ..... na pewno musi to być miejsce gdzie będzie można połączyć ciekawe zwiedzanie z leniuchowaniem.

Ślub mamy w październiku więc biorąc pod uwagę pogodę pozostają nam jakieś ciepłe kraje. W Egipcie już byliśmy dawno bo w 2006r i w sumie bez zwiedzania i na pewno chciałabym tam wrócić i zobaczyć piramidy ale nie w podróż poślubną. Paryż coś pięknego ...... magia byliśmy tam w 2008r i właśnie tam mój M mi się oświadczył i chętnie bym tam wróciła jako małżeństwo :-)

Najbardziej marzy nam się Barcelona - to jest miejsce, które razem baaardzo chcielibyśmy zobaczyć ale obawiam się pogody w październiku.

Może zrobimy tak, że w październiku po ślubie polecimy na tydzień do ciepłych krajów ... poszukamy czegoś tańszego, żeby odpocząć. A bliżej wakacji wybierzemy się do Barcelony.

takaona - Madera piękne krajobrazy - tak spojrzałam na szybko ale mnie zachwyciły :-)

Dzwonił Pan z Goldexu - obrączki są gotowe do odbioru i podobno wyszły pięknie :-) w piątek odbierzemy :-)
image
MIMI- zarobilismy to mamy. Kiecke też mam z promocji, buty za 80zł, a mój P gajer kupuje zwykły w vistuli, żeby był po ślubie do pracy. Jak upiekę ciasteczka dla gości to będzie mnie to kosztowało z 50zł może więc bez przesady. Poza tym podziękowanie to miły gest przecież ludzie przychodzą dla nas a nie się najeść.

Magda, dzięki za info, ale itaka chyba już nie lata z gdansa... Znalazłam czadowy hotel bardziej na pd. baardzo nam się podoba :-)

Shanti - się naczekaliscie na te obrączki :-) czekamy na fotki!
dziewczyny ja bylam na fuercie i polecam wam z calego serca, najbardziej romantyczna z wysp kanaryjskich:)

Shanti- super ze juz bedziecie miec swoje cuda, daj fotki koniecznie;)

My nad podroza myslimy o egzotyce, ale jeszcze nic nie postanowilam :)
image
Shanti ciekawa jestem tych obrączek :) ja właśnie dostałam info z golddexu, że nasze są gotowe do odebrania czekaliśmy niecałe 3 tygodnie, no ale w końcu z naszymi nie było filozofii bo są klasyczne, a i kupiliśmy garnitur, a myślałam, że z tym będzie największy problem.

Kurcze fajnie macie z tymi podróżami poślubnymi. My się nigdzie nie wybieramy bo ciężko z urlopem u lubego. Nawet moja szefowa się zdziwiła że nie chce więcej urlopu po na podróż :) no cóż :)
image
a i byliśmy na SOS tanecznych dla nowożeńców - super, polecamy tak nam się spodobało, że będziemy co tydzień na zajęcia chodzić :)
image
nea86 a gdzie chodzicie na te zajęcia?... ile was to kosztuje?...
http://www.tango.com.pl/przed-slubem,3,pl.htm

Bobikowa na tej stronie masz wszystkie informację z kartą multisport np. jest trochę taniej :) my zupełnie koślawi, a nawet coś się udało z nas wykrzesać :) i właściwie po takich zajęciach mamy już pierwszy taniec gotowy.
image
super, my tez nad tym myslimy, a powiedz czy na zajecia musicie znac juz piosenke na pierwszy taniec? my szczezgolnie chcielibysmy to pocwiczyc
image
nea86: jak zobaczyłam Twój suwaczek to uśmiechnęłam się sama do siebie - mam ślub tego samego dnia co Ty,
Pozostało nam równo 100 dni !! ;-)))

Dziewczyny! Czy w kościołach w których bierzecie ślub są ceremonie przed Wami ? Ja mam na godz. 17.00 a dziś dowiedziałam się, że przede mną będą dwa śluby. Jestem ciekawa jak to wszystko będzie wyglądało tam na miejscu... Czy śluby na wcześniejszą godzinę nie będą miały żadnej 'obsuwy' itd...
My jak na razie jestesmy sami w tym dniu. Mysle ze obsuwy jako takie sie nie zdarzaja, ja sie natomiast denerwuje jak sie dogadamy co do dekoracji jesli sie okazee ze jednak ktos jest przed nami.
image
ilusia ile czekalas na uszycie sukni w tym salonie czy kupowalas gotowca? tez mam suknie z tego salonu ;)..... oczekujemy na relacje z wesela :)
image
W Katedrze w Oliwie w sezonie śluby są od 13:30 do 19, to chyba z 5 dziennie, nie zauważyłam obsuw, więc chyba nie ma się o co martwić :) Jeśli śluby są co godzinę, to pewnie można się spotkać pod kościołem z inną parą, ale jak co 1,5h to chyba nie ma strachu :)
Linea, nie nie trzeba znać, a prowadzący nawet pomogą nam dali do zgrania kilkanaście piosenek podzielonych na różne tańce. Przyszliśmy na zajęcia zupełnie nie przygotowani.

Poli no to mamy studniówkę :) jak ten czas szybko mija..za szybko!!:)

Chciałam się was poradzić czy robicie może same zawiadomieni na ślub (bez wesela) np. do zakładu pracy itp. to czy personalizujecie je czy po prostu robicie je ogólnikowo bez nazwisk itp.?
image
polecam Barcelonę... przepiekna, pyszna kuchnia, pelno ciekawych miejsc do zobaczenia nie tylko zabytkow. w grecjji tez bylismy , na krecie. rowniez polecam. my zastanawiamy sie nad Chorwacja ale to lepiej wrzesien pazdz bo w sezonie 40 st to juzza wiele ;) chociaz wolalabym tez tak odrazu po slubie jak niektore z Was. widzialyscie film wesele w sorento?
ile czekałyscie na obraczki w goldexie?
image
ja czekałam niecałe 3 tygodnie na obrączki, ale klasyczne.
image
nea ja robię spersonalizowane zaproszenie dla ogółu pracowników. Mam też w zapasie kilka wykropkowanych, więc myślę że jak będę chciała kogoś wyróżnić, to będzie szansa:)

W ogóle u nas maksymalne zamieszanie, ale pozytywne :) bo zmienił nam się kościół na taki, na którym nam bardziej zależało (wiadomo miejsce samego ślubu najważniejsze nie jest, ale ważne jest - dla mnie bardzo), więc jesteśmy meeega zadowoleni i jutro jedziemy podpisywac protokół. Wreszcie! No ale w związku z tym i z wcześniejszymi zawirowaniami dotyczącymi zaproszeń są nadal w druku:/ na szczęście udało nam się zmienić kościół bez dodatkowych kosztów, ale mam że na dniach będą u nas gotowe, prawidłowe zaproszenia. Niby większość zaproszonych wie o ślubie, ale trochę mnie stresuje, że dopiero teraz to finalizujemy.

A co do ślubów jeden po drugim, to mnie nie martwi nawet sama obsuwa, bo chyba często jest tak że jest ślub jeden po drugim i jakoś się daje. Chcę poprosić naszych gości żeby życzenia odbywały się na sali, a nie przed kościołem, to zniweluje ryzyko spotkania "dwóch ślubów";)
agulaaa ja nie będę prosić gości o to, tylko księdza, aby na sam koniec to powiedział
image
Ja zawiadomienia do pracy zrobię ogólne-do szefostwa i pracowników.

Agulaaa-a na jaki kościół zmieniłaś? Daj znać jak wrażenia po spisaniu protokołu :-)
Oczywiście jak tylko odbierzemy to wstawię zdjęcie obrączek - sama jestem ciekawa :-)

nea86 - szkoda z tą podróżą ale może chociaż na jakiś weekend uda Wam się wyjechać gdzieś niedaleko.
Fajne te zajęcia taneczne szkoda ,że Gdynia bo może też byśmy się skusili :-)

Ja zawiadomienia robię sama i wszystkie będą personalizowane ale u mnie jest mało osób więc nie mam problemu :-)

Pola - my mamy ślub na 15:30 i to w październiku więc nie wiem czy ktoś będzie przed nami i po ale myślę, że tak. Specjalnie nie wybieraliśmy terminu w sezonie letnim bo wtedy w Katedrze jest ślub za ślubem ale i tak jest to jakoś zorganizowane. Poza tym plac przed Katedrą jest dosyć spory więc można odejść na życzenia na bok. U mojej siostry na ślubie już na koniec składania życzeń przyjechała nowa para a że znali się się ze spotkania przed ślubem to podeszli do mojej siostry i złożyli sobie życzenia. Bardzo fajnie to wyglądało :-) więc spokojnie będzie dobrze :-)

AgaMalaCzarna - my na obrączki w Goldex czekaliśmy 2 m-ce ale zamawialiśmy po targach gdzie było dużo zamówień i zamawialiśmy z kwadratowym diamencikiem, który specjalnie musieli sprowadzać i uprzedzaliśmy, że ślub w październiku i nam się nie śpieszy :-)

Dziewczyny a nie będziecie mieć w Kościele takich osób, które nie są zaproszone na wesele a chciałyby Wam złożyć życzenia właśnie przy Kościele ?? U mnie będzie takich sporo więc życzenia będą pod Kościołem a dodatkowo chciałabym zrobić grupowe zdjęcie przy Kościele :-)

My z zaproszeniami też w tyle ..... w domu ciągle remont i nie mogę się zabrac za klejenie zaproszeń ale z tymi to mam nadzieje, że do czerwca się wyrobię bo w wakacje chcemy rozdać. Martwi mnie bardziej nagrywanie zaproszeń bo pogoda nam robi figle i nie mamy kiedy ich nagrać a chcieliśmy je wysłać z wyprzedzeniem.

Jutro poszukiwania..... trzymajcie kciuki żebym zakochała się w jakieś pięknej sukni :-)
image
jasne, że będą osoby, które pod kościołem złożą tylko życzenia, ale Ci co na zabawe to na sali będą składać - koniec listopada - będzie zimno
Powodzenia w poszukiwaniach
image
Aga_Kr - kto się spodziewał zimy w kwietniu więc możliwe, że wszystko się przesunie i w październiku/listopadzie będzie ciepło :-)
image
Ja też jutro wybieram się na wycieczkę po salonach w celu znalezienia sukni i mam nadzieję, że coś wybiorę :)
Pozdrawiam!!!
Dziewczyny właśnie wróciłam z pierwszej przymiarki. Wybrałam wszystkie dodatki... Dostałam porządnego kopa na kolejne przygotowania ;D Ah nie myślałam, ze da mi to tyle "radości" hi hi
image
Rozyczynka - pokaż zdjęcia sukni i dodatków. Super, jak postępy motywują do dalszych wysiłków!
agulaaa a gdzie macie slub??
u nas bedzie troche osob tylko w kosciele, a mysle ze zyczenia wszystkie po ceremonii. My poki co jestesmy jedyni na slub tego dnia.
image
Indygo - niestety nie mam zdjęć. Za tydzień mam kolejną już w "całości" to zrobię ;) Już nie mogę się doczekać ;D
image
Jesteśmy po podpisaniu protokołu :) Ksiądz się za bardzo nie zagłębiał, tylko zadawał w większości zamknięte pytania każdemu z nas osobno :) I taki bekowy był, więc trochę czułam że to już nie przelewki, ale trochę to rozluźniało atmosferę. Musimy iść tylko do usc po zaświadczenia, donieść do parafii i dostaniemy karteczkę z zapowiedziami.

Ślub mamy w kościele Podwyższenia Krzyża Św. (tzw Farze) w Tczewie, także Shanti można oficjalnie zmieniać ;)

Dzwoniłam też do jednej szkoły tańca i koleś powiedział że nawet 3 indywidualne lekcje dla pary wystarczą. Umawiamy się na połowę kwietnia jakoś.

Jutro idę na fryzurę próbną i na weselicho do kumpeli, które otwiera tegoroczny sezon weselny (z naszym ma być ich 6!) :)
agulaaa mamy slub w ten sam dzien:) my na protokol idziemy jakos za tydzien, mamy juz wszystkie papiery do zlozenia.
dziewczyny bedziecie mialy ksiege gosci?
image
u mnie w rodzinie nigdy nie było zwyczaju księgi gości oraz drobnych prezentów dla gości, a podoba mi się księga w formie drzewka z odciskami, ale obawiam się że u mnie to po prostu nie wypali..a chętnie bym sobie takie drzewko oprawiła i później powiesiłą na ścianie na pamiątke.
image
my mamy i księge gości (myśle, że to fajna pamiątka) i podziękowania dla gości (łyżeczki z grawerem).
Kupiłam dziś wino fresco - promocja w selgrosie - 8,63 brutto za flaszke
zdecydowaliśmy, że nie będzie u nas ani fotobudki ani fontanny czekolady. Chcemy za to wiejski stół. Orientujecie się w cenach i kto to może wykonać ?
image
no i zaczęliśmy nauki :) w poniedziałek drugie spotkanie :)
a za tydzień pierwsze spotkanie dot. poradni.

Mam plan aby w kwietniu załatwić poradnie i nauki
w maju z kolei kręcimy film w ramach podziękowania dla rodziców oraz poproszę przyjaciół aby nam pstryknęli kilka fotek i będziemy robili fotoksiążki dla rodziców również na podziękowania
image
będąc w selgrosie zrobiłam wstepna wycenę napoi - 1200zł zapłace.
Troche drogo, ale planujemy soki tymbarka i wody 0,33 w szklanych buteleczkach (woda gazowana). Niegazowana będzie w dzbankach
image
Posmakujcie soków aro z makro. Bardzo dobre, a o wieele tańsze. Byłam już na 3 weselach (raczej wystawnych), gdzie właśnie ona stały w dzbankach i wszystkim smakowały.
hej dziewczyny. Kupiłam dziś buty do ślubu. Są piękne ale .... Mam twierdzi że nie pasują do białej sukni.... a co wy o tym myślicie?... Tu link do bucików:
http://www.deichmann.com/PL/pl/shop/damskie/damskie-buty-damskie/00006001143459/cz%C3%B3%C5%82enka%20na%20platformie.prod?r=5&c=3&filter_brand=all&filter_color=all&filter_heel=all&filter_padding=all&filter_size=all&orderby=topseller&st=PRODUCT&filter_cat=damskie/damskie-buty-damskie/buty-damskie-czolenka
a jak wyglada suknia?
http://www.madleine.pl/kolekcje/4-108-miss-kelly
tak wygląda suknia ;)
Miss Kelly model MK 131- 09
Hmm nie wiem jak sukienka wygląda na żywo, ale po moim odczuciu ze zdjęcia nie dodałabym niebieskich bucików. Każdy ma inny gust to po pierwsze a po drugie tak jak mówię zdjęcia sukienek często nie oddają ich rzeczywistego wyglądu. Myślę jednak, że to Ty masz się czuć wspaniale i wtedy będziesz pięknie wyglądała. Na koniec dodam, że już kilkakrotnie kupowałam te buty w Deichmanie. Miałam dwie pary szarych, fioletowe i czarne. Są dość wygodne i obcas mają akurat wysoki :) Na koniec dodam raz jeszcze. Najważniejsze żeby tobie się podobały! :)
image
bobikowa - piekna kiecka, ale niestety zgodze sie z Twoja mama ;) wg mnie te buty nie pasuja ani troche. nie wiem jak wyglada sukienka na zywo, ale na zdjeciach wyglada, jakby miala satynowa kokardke i spodnia warstwe takze z satyny. jesli chcesz chabrowe buty, to ja bym sie pokusila o zrobienie ich z chabrowej satyny, bo taki zamsz to wg mnie nie pasuje do tej mega eleganckiej i obfitej suknii.

np takie: http://www.bialebuty.com.pl

tj fason oczywiscie taki jak CI sie posoba, ale material wg mnie powinien wspolgrac z sukienka.

do jakiejs skromnej greczynki zamszowe buty moze tak, ale tu wg mnie niestety nie.

ale jak napisala funny - najwazniejsze bzeys Ty sie dobrze czula - jesli Tobie sie podobaja i na zywo do sukni dobrze wygaldaja, to sie nie sugeruj zdaniem mamy.
wazne, ze obcas maja w kolorze, a nie np brazowy i jasny spod :)
hej, co do soków aro : to faktycznie są bardzo smaczne szczególnie pomidorowy, moje pytanie brzmi czy można je dostać tylko w makro ??

Proszę o drobną korektę dotyczącą mojego fotogfara, jest to firma broadway http://www.studio-broadway.pl

Obrączki odebrane protokół spisany zostało nam tylko czekać na zapowiedzi, potwierdzenie mamy odebrać dopiero po majówce a myślałam że szybciej to się załatwi, powiem wam szczerze że probosz ze stogów jest mało sympatyczny .. Jak zanieśliśmy mu kartę z zapowiedziami to wyskoczył na nas że my potrzebujemy pierw zezwolenie na ślub gdzie indziej a jak odpowiedzieliśmy że takie posiadamy to aż się zapowietrzył i powiedział ' dobrze trudno ,ale porozmawiam sobie z ksieżami na ten temat' yyyy jak mówiłam mało sympatyczny ...
Bobikowa-niestety zgodzę się z Twoją mamą i dziewczynami,według mnie ta suknia jest dosyć typowa i do niej pasują delikatne buciki np.satynowe w pastelowych delikatnych kolorach,a te z deichmana widziałam w sklepie i wyglądają fajnie do dżinsów... Sama pierwotnie chciałam chabrowe buty,ale stwierdziłam,że jest to dosyć mocny kolor i ciężko było znaleźć delikatny fason pasujący do sukni.. Być może się mylę i buty pasują.Najlepiej idź przymierzyć z suknią-ja też mam buty z deichmana,kupiłam z myślą,że w razie czego oddam.

My musimy ruszyć porządnie z przygotowaniami,bo przez przeprowadzkę ślub zszedł na drugi plan.. U nas kolej na spisanie protokołu,zakup napojów i wina, wybór tortu no i cała reszta związana z ubiorem :-)
Hej szukam oprawy muzycznej do kościoła może możecie kogoś polecić;-)
Mika008 - jak poszły poszukiwania sukni ?? Mam nadzieje, że lepiej niż mi i że znalazłaś wymarzoną suknie :-) Jakie salony odwiedziłaś ??

Rozyczynka - ale Ci zazdroszczę ... ja dopiero na początku drogi :-) i jakoś straciłam chęć do przygotowań :-(

agulaaa - zmiany zapisane. Jak było na weselu ?? Mam nadzieje, ze się wybawiłaś :-) podpatrzyłaś coś ciekawego ?? :-) sporo macie tych wesel w tym roku :-)

Linea - my będziemy mieli tradycyjną księgę gości do wpisywania a dodatkowo będziemy mieli tablicę na kredę. Goście będą mogli coś napisać narysować itp. i zrobić sobie z tablicą zdjęcie. Może później wkleimy te zdjęcia do księgi gości.

Aga_Kr - my planujemy wiejski stół ale mamy go od sali. Mamy więcej osób ale stół wiejski bierzemy na 80 os. w cenie 1200 pln. Pani mówiła, że starczy na więcej osób. Fotobudkę planujemy na poprawiny jeżeli starczy nam pieniążków. Powodzenia na naukach :-)

Bobikowa - bardzo ładne buciki ale tak jak dziewczyny uważam, że średnio pasują do Twojej sukni. Może zabierz buty na przymiarkę i sama oceń i zabierz jakąś koleżankę i zobacz czy podzieli zdanie mamy. Może ten paseczek w sukni zrobić w kolorze bucików? Dla mnie w ogóle ostry jest ten kolor butów. A może do butów dodać jakiś kryształek no nie wiem sama.

MonisxD - fotograf poprawiony :-)

Nam niestety nie udało się odebrać obrączek bo czasu brakuje i się nie wyrabiamy. Kolejna próba jutro :-) i mam nadzieje, że się uda więc jak tylko odbierzemy to wstawię fotki :-) Przez ten remont i pogodę to przygotowania do ślubu stoją w miejscu.

Sucha85 - ja polecam zespół KrukDuo http://www.krukduo.pl/ Słyszałam ich na żywo już kilka razy i robią piękną oprawę ślubu. Niestety u mnie w Kościele może być tylko klasyka i nie mogą zagrac u nas na ślubie ......
image
Bobikowa, też mi się wydaje że zbyt "mocne" buty do takiej sukni, masz ślub w czerwcu, może jakiś sandałków sobie poszukaj?

Co do wesel, to pomyliło mi się, mamy 5, ale to niewiele zmienia ;) Na weselu było bardzo fajnie, trochę rzeczy faktycznie podpatrzyłam ;) np. świetnie sprawdzają się butelki 0,5l z wodą gazowaną (pewnie większość z Was to wie, ale ja się nad tym wahałam, teraz wiem że też takie kupimy). Mam jedną ciekąwą zabawę animującą gości do wyjścia na parkiet i pewnie podsunę ją naszemu zespołowi;) no i ogólnie zaczęłam zastanawiać się nad poprawinami..tam tyle jedzenia zostało, że jak sobie pomyślę że my zostaniemy z taką furą, to choćby goście do nas jeszcze w niedzielę przyjechali niektórzy do domu, to i tak tego nie przejemy..i nie wiem.

My musimy tylko teraz do usc pojechać i dowieźć dokumenty, żeby dać na zapowiedzi, w sobotę na imprezie rodzinnej testujemy tort od jarzembińskich, potem w połowie miesiąca maszerujemy na pierwszą lekcję tańca i do dentysty i jakoś to się kręci;)

Aaa, shanti dopisz mi jeszcze że fryzura i makijaż w salonie Oliwia w Tczewie. :)
W sobote byłam na poszukiwaniach sukni i udało mi się odwiedzić 4 salony: Agnes, Farage, Elisabeth Passion i Marietta.

Agnes i EP super. Duży wybór, różnorodne suknie, można łączyć zmieniać przerabiać , miła i fachowa obsługa super.

Farage mnie bardzo zaskoczył. Miła Pani a suknie jak z bajki, całkiem inne, bogate, strojne. Jak przymierzyłam pierwszą (strasznie drogą jak dla mnie) mamie i siostrze zabrakło słów. Wyglądałam jak z bajki :-) sukienka ciężka i świeciłam się jak choinka ale warto tam zajrzeć i chociaż raz się tak poczuć :-)

Marietta najgorsza, mały wybór sukni, światło przygaszone i dwie Panie obrażone , że w ogóle ktoś przyszedł, przemądrzałe i wyniosłe. Na pewno tam nie wrócę.

Jeżeli chodzi o sukienki to mam wielki problem :-) w wielu sukienkach mi ładnie, pierwsze sukienki jakie Panie dają to princesska i zawsze się zachwycają ale ja zawsze mówie, że nie jestem typem księżniczki i nie czuję się dobrze w takich sukniach. Greckie też odpadają.

Mam dwa typy dwa fasony, które bardzo mi się podobają, dobrze się w nich czuję i do mnie pasują. Najgorsze jest to, że są mega różne i nie wiem w jaki styl iść :-(

W tym tygodniu kolejne poszukiwania może coś mi się rozjaśni :-)
image
Agulaaa-czekam na informację jak smakował tort od jarzębińskich:-) bierzesz jakiś w normalnej wadze,np. na urodziny czy zamawiałaś mały tak tylko do spróbowania? My chcemy też posmakować i pewnie zdecydujemy się na tort stamtąd.
Byłam wczoraj na Wedding Fashion Days, nie wiem jak w sobotę albo w niedzielę po południu ale w południe było puściutko na warsztatach z makijażu i o fotografii ślubnej. Po parę osób tylko, a myślałam, że będą tłumy dzikie jak na targach.

Załapałam się nawet na makijaż - bardzo ładny był, nie przesadzony, naturalny super podkreślone oko i meeega trwały. Pani która wykonywała makijaż nazywa się Karolina Kruszyńska i pracowała na marce Chanel. Ogólnie polecam jak by któraś była zainteresowana. Sama się zaczęłam zastanawiać nad zmianą makijażystki, kwestia ceny pozostaje, której nie znam na razie. Jak by co mam do tej dziewczyny maila i telefon więc mogę się podzielić.

Shanti- a w jakie fasony strzelasz? Wpadło Ci coś w oko na tyle, żeby się z nami podzielić zdjęciem choćby katalogowym?

Stołu wiejskiego nie będziemy mieć.

Księga gości- już ze 3 razy podnosił się ten temat- my mamy mieć nasze monogramy i & pomiędzy, wycięte z płyty meblowej pomalowane na biało na których goście będą pisali życzenia. Powiesimy je później na ścianie w mieszkaniu i będzie fajna pamiątka.
Jak można to poproszę o kontakt do pani Karoliny na mojego maila magda.k-1985@o2.pl Z góry dziękuje:)
jak wrócę do domu to wyślę, bo wizytówka w papierach ślubno-weselnych została.
Witam :)
W sobotę znalazłam swoją wymarzoną suknię :) Odwiedziłam dwa salony w Wejherowie (suknie ładne, a ceny niższe niż w Trójmieście). Pierwszy salon Joanna - mierzyłam różne modele, a oczarowała mnie ostatnia, pomyślałam, to właśnie "ta", ale że umówiona byłam jeszcze do drugiego salonu, uważałam, że to tylko formalność, że i tak wrócę do Joanny ;)
Potem poszłam do salonu Aspena, wchodzę i tak jakoś nic mi nie wpadło w oko, ale stwierdziłam, że jak już tam jestem to warto coś przymierzyć. Pani przyniosła mi suknię, ale poza gorsetem, który był przecudowny i leżał doskonale, nic mi się w tej sukni nie podobało, miała zbyt obszerny dół. Byłam już zdecydowana wychodzić, ale dostałam jeszcze jedną suknię, na manekinie nie podobała mi się za bardzo, ale jak ją ubrałam, to nie chciałam już jej zdejmować :) I w ten sposób nie wróciłam do pierwszego salonu.
Pierwszą przymiarkę mam 15 czerwca. W sukni dokonałam małych zmian, będzie biała, bez koronkowych ramiączek, bez trenu, a halka z delikatnym kołem będzie wszyta w suknię. Zamówiłam bolerko z tej samej koronki.
Poniżej podam link do strony. Zdjęcie nie oddaje w żadnym stopniu jej uroku , ma piękną koronkę i cudownie lśni :) Czułam się w niej wyjątkowo.

http://aspena.com.pl/kolekcje/kolekcja-2013
To jest model 0913 (trzecia z lewej w trzecim rzędzie).
Pozdrawiam!!!!
Cześć dziewczyny!
Dziś zadzwoniła do mnie pani z salonu sukien, że przyjechała dziś moja sukienka i w przyszłym tygodniu jadę ze świadkową na przymiarkę :)
Byłam też w zeszłym tygodniu na spotkaniu z właścicielką sali, bo jakoś nerwy nas zżerały, bo tak naprawdę nie wiedzieliśmy nic - co i jak będzie na weselu. Więc pojechałam z rodzicami - ustaliliśmy noclegi, caluśkie menu, torty, ciasta. Teraz jakoś spokojniejsza jestem :)
No i mamy już gotowe obrączki :)
image
agulaaa też czekam na info odnośnie jarzębińskich

Shanti a nie masz jakiś zdjęc z tych fasonów nad którymi się zastanawiasz? Pojedz na przymorze do salonu livia tam można robić foty, wybór sukni nie duży ale zawsze możesz zrobić zdjęcia i podzielić się z nami w jakich fasonach jak wyglądasz. Najważniejsze zeby odzwierciedlała Twój charakter.
Hej dziewczyny :) Dobrze się czyta to forum, jak wiadomo, że inni maja takie same zagwozdki i "problemy". Można poczuć, że jakby co to uzyska się jakieś rady i praktycznie natychmiastowe odpowiedzi od niezależnych osób :)

Bobikowa - jestem absolutnie do tyłu z butami, najchętniej poszłabym w jakichś zwykłych balerinach :P Ale po 1 chce się trochę podwyższyć w tym dniu, a po drugie te wszystkie obcasy są takie piękne
Jaaaa, taki post napisałam i się uciął :/

Koncząc o butach, sama się nie znam i ogólnie potrzebuję do butów sztabu doradców, ale zamszowe odrzuciłam od razu. Ale zawsze można wyjść z założenia, że butów tak na prawdę z bliska nikt nie ogląda, szczególnie pod długą suknią :)

Wiejski stół - jestem na tak. Tak samo jak księga gości, ale ja nie chcę w formie księgi, tylko czegoś, co można później oprawić czy powiesić. No i chcę kupić pustą ramę, żeby goście mogli sobie w niej sami i z nami robić zdjęcia.

W środę idę do Inglota na makijaż, zobaczę, czy faktycznie robią tam takie "maski" jak mówią ;) Na razie umówiłam się na darmowy, wizażystki czy tam "wizażystki" umawiają na spotkania.

Shanti - Marietta jest strrraszna, też mam złe wspomnienia po przymiarkach przyjaciółki, panie wymuszaczki i zniecierpliwione. Jakby minęły się z powołaniem, a to przecież taka przyjemna praca ze szczęśliwymi ludźmi, na ogół ;)

A, i szukam sobie stanika strapless, trudna sprawa znaleźć taki, żeby dobrze leżał... Ale jestem dobrej myśli. Polecam serwis balkonetka.pl , są recenzje staników i można sobie coś ciekawego znaleźć i obejrzeć, szczególnie zanim się zamówi w necie.
ajaK-Kaja, też polecam serwis balkonetka :) Ja nigdy nie nosiłam bezramionczkowców, ale po przeczytaniu opinii na tym forum i na balkonetce, zdecydowałam się na Wonderbra Ultimate Strapless http://www.larougeboutique.co.uk/media/catalog/product/cache/1/image/967x/040ec09b1e35df139433887a97daa66f/w/d/wdb9335skin.jpg
z takimi "łapkami" http://missbudgetbeauty.co.uk/wp-content/uploads/2012/10/306_default_716.jpg
i jestem mega zadowolona, myślałam, że takie biustonosze raczej opadają, albo piersi spłaszczają, a tu baaaardzo pozytywne wrażenie :)
co do tortu to dam znać po weekendzie, więc bądźcie cierpliwe ;)

Lucy86, a można wiedzieć, gdzie kupiłaś ten stanik?
pisałam już w innym wątku, że biorę wiejski stół, ale nie znam firmy, która może się zająć jego wyposażeniem.. moja sala tego nie oferuje, znacie jakieś miejsce, gdzie można takie bardziej tradycyjne produkty kupić?
Bobikowa moim zdaniem buciki tez niestety nie pasuja do sukni ktora wybralas. Ale to Ty musisz zdecydowac bo Ty musisz czuc sie idealnie i wyjatkowo w tym dniu.
Shanti ja tez zle wspominam mariette- tam w kazdej sukni wygladalam pieknie ( a wiadomo ze tak wcale nie jest chociaz mam akurat dobra figure do roznych modeli) super wspominam EP, zycze Ci abys wybrala ta wymarzona suknie.
Ale zobaczysz ze ktoras Cie zauroczy i bedziesz do niej wracala myslami :)
image
Agulaaa napisałam w innym wątku o Panu z sali Orzeł, który ma wędzarnie. wkleje jeszcze raz, może komuś się przyda

http://www.restauracjaorzel.pl/Wędzarnia.html
image
Lucy86 - jak z rozmiarami tego staniczka???

wychodza tak jak normalne ktore sie zwyczajowo nosi?

ile placilas?

masz ten cielisty czy bialy? :)
Mika008 bardzo ładna suknia. Jak bym ramiączka zostawiła, ale to już kwestia gustu. Sama mam suknie z odkrytą góra.

Wczoraj nauki zajęcia nr 2. Bardzo mi się podoba sposób ich prowadzenia. Pan mówi takim prostym językiem. Wszystko do mnie trafia mimo, że docieram na nauki po 14 godzinach zmagań całego dnia.
image
Magda, ja noszę 80B/C- zależy od marki. Zamówiłam w ciemno 80C, ale jest idealny i nie spada :) Płaciłam na allegro 89zł. Mam kolor cielisty, nie wiem czy nie będzie trochę za ciemny do sukni, ale suknię mam ecru więc powinno być ok. To mój pierwszy strapless -to niech może koleżanki bardziej doświadczone coś podpowiedzą :)
Ja tez zamowilam wonderbre, rozmiar 90B wedlug ich rozmiarowki, placilam 130zł. Ale opinie wam napisze jak do mnie dotrze, bo czekam na dostawe :)
ciezko znalezc stringi do niego, a ja musze miec komplet.
image
Linea - a gdzie kupowałaś? na allegro bieda z moim rozmiarem, a z asosa wychodzilo kolo 170 zł
Linea-podłączam się pod pytanie Magdy.
A dodatkowo- skąd wzięłaś ich rozmiarówkę? Bo nie mogę znaleźć nigdzie, a tez się zastanawiam, czy nie zamówić.
takaona niezalog., rozmiarówka odpowiada rzeczywistej. ja mam w obwodzie 85- noszę 80 i zamówiłam 80-nic nie spada, obwód jest dość ścisły. Odnośnie miseczek Ja mam albo B albo "małe" C, zamówiłam C - bo B nie było i bardzo dobrze zrobiłam, bo z B to bym się wylewała.

http://stanikomania.pl/pliki/tabela_rozmiarow.html
tu jest tabela. polskie 80C to brytyjskie 36C

przy okazji znalazłam jeden na aukcji: 80D: http://allegro.pl/wonderbra-ultimate-strapless-36d-80d-i3149830765.html
Aga M., rozumiem że polecasz tę wędzarnię? Akurat nie pamiętam tego wątku i nie wiem jak się o niej wypowiadałaś :)

Czyli te staniki wonderbra tylko z allegro kupujecie? Czy gdzieś jeszcze można spotkać? Bo tak przeglądałam aukcje i nie ma tam nic dla mnie..
Cześć,

Czy któraś z Was może polecić firmę z której można wypożyczyć pokrowce na krzesła za jakieś sensowne pieniądze?
Potrzebuje 100 szt. niestety moja sala nimi niedysponuje.

Z góry dziękuje za odpowiedź.
aga nie korzystałam z tamtej wedzarni - mam kolege który wedzi co jakis dla znajomych, ale nie w takiej "przemysłowej ilości", wiec jak mam cynk to zamawiam prywatnie kilka szynek.
bylam ogladac sale pod wzgledem przygotowania dekoracji na wesele i rozmawiajac z wnuczka wlasciciela dowiedzialam sie o tym, ze przygotowuje takie wyroby. moze warto zamowic 2-3 rzeczy i sprawdzic.

M. mam kontakt z kilkoma wypozyczalniami pokrowców. zwykle potrzebne sa wymiary krzesła, bo są podobne, ale róznią się kształtem oparcia, wysokoscia itd. odezwij sie na maila to coś poradzimy.
image
Ja zamawialam na redoute.pl. Rozmiar z takiej tabeli podanej gdzies tu juz na forum, ale nie zapisalam jej sobie. Nie wiem to sie okaze czy dobrze trafilam z rozmiarem. Na codzien nosze 75B-C lub 80B.
image
Aha, zalezy tez w jakiej rozmiarowce zamwiacie, ja bralam we francuskiej a Wy??
image
https://spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=1 bazowalam na tej tabeli :)
image
Linea - super sklep podałaś - jak dojdzie do Ciebie zamówienie daj znać czy rozmiar jest ok. Trochę się boje bez mierzenia kupować.

Będę jechała do Londynu i się zastanawiam czy tam nie lepiej kupić, znalazłam te staniki Wonderbra w F&F w angielskim Tesco. Może mi któraś z Was napisać czy to faktycznie te firmowe, czy nie i ewentualnie gdzie jeszcze mogę je znaleźć w Londynie w sensownych cenach?
Lucy86-dzięki za info.
Linea, a zamawiałaś już kiedyś z tego sklepu? Bo nie znalazłam żadnych opinii o nim... Też się właśnie zastanawiam, czy zamawiać tak w ciemno ten wonderbra. Chyba najpierw pochodzę po sklepach i jak nie znajdę niczego zadowalającego, to zamówię.
Linea - dzieki za sklep - super :) tylko szkoda, że mało rozmiarów :( ja mam 70D/E lub 75D a tam pusto :(

Mi mój slubny (triumph luxurious romance) słuzy do tej pory i dzieki niemu przekonalam się do bardotek :)

http://www.google.pl/imgres?hl=pl&client=firefox-a&hs=fIs&sa=X&rls=org.mozilla:pl:official&biw=1920&bih=912&tbm=isch&tbnid=V1ylZYwtTw4wGM:&imgrefurl=http://www.intima.pl/triumph-biustonosz-luxurious-romance-wdp-8319.html&docid=ztlLJbbPi3y5TM&imgurl=http://www.intima.pl/media/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/l/u/luxroman_wdp_601_vanille_lf.jpg&w=1640&h=1160&ei=_CllUd_cBYWIOJ6mgIgH&zoom=1&ved=1t:3588,r:25,s:0,i:168&iact=rc&dur=1307&page=1&tbnh=172&tbnw=243&start=0&ndsp=44&tx=136&ty=74

(swoją droga polecam - super sie trzyma :) )

Szukam teraz właśnie czegoś do bardziej wyciętych bluzek :) i ta wonderbra kusi ... ;)

chyba zamówię z asosa, wiadomo, że przesyłki dochodzą, a z internetowymi sklepami to różnie bywa... :)
jadąc busem widziałam "świat Pani d+" na dmowskiego we wrzeszczu. moze tam coś znajdziecie?
image
dziewczyny nie zamawialam stamtad nic wczesniej. Zobaczymy. Ale kontakt z nimi jest i w razie co mozna wymienic na inny rozmiar. Dam znac jak go otrzymam. Na stronie asosa tez jest i chyba dokupie tam stringi jak stanik sie okaze strzalem w 10 na slub:)
image
Magda - te staniki na stronie są w rozmiarówce francuskiej i 74D to 90D Też się zdziwiłam na początku.
Indygo te staniki w londynie sa" na kazdym rogu" wiec mie powinnas miec pro lemu z ivh kupieniem. Nazw sklepow gdzie sa nie moge podac bo sie wlacza blokada antyspamowa....
o super- indygo - dziekuje :)
Gabi- dzięki za info, zatem nie będę bawiła się w szukanie konkretnego sklepu tylko polezę do takiego z bielizną i obczaję temat Wonderbra w Tesco.
Tak dziewczyny bo podobno do francuskiej rozmiarowki nalezy dodac liczbe 15 aby uzyskac rozmiar, i tak kazde 75 bedzie tam 90 a kazde 80- 95:)
image
Byłam dzisiaj tam, gdzie Aga M mówi, czyli w Lingerii. Są straplessy ale tylko białe i ew beż, ale mi nie pasował.Wygodny Elizabetg Arden, z push upem był, ale biały - ja białego nie chcę. Tylko ceny 150-200zł :(
Byłam też w H&M i wielkie zaskoczenie! Dużo straplessów z silikonowymi wstawkami w obwodzie. Ceny jak wiadomo przystępne, rozmiarówka ok dla osób które noszą 75 w obwodzie w górę. Ja mam 65-70 i niestety cienko :( Polecam dziewczyny, bo mierzyłam juz staniki w pro-biustowych sklepach z braffiterkami i te HMowe nie odstają wcale wygodą. I są baaardzo łądne i w wielu kolorach, a nie tylko białe i czarne głądkie. Mi się bardzo podobały cieliste perłowe :)

No i byłam na makijażu w Inglocie! Pani ok, nie mam nic do zarzucenia, profesjonalna obsługa. Siedziałam chyba 40min, miałam pełen makijaż zrobiony - może mniej pudru i utrwalania, bo mi to dziś nie potrzebne. Jestem zadowolona, na zdjęciach makijaż wygląda lepiej niż na żywo ;) Jeśli ktoś chce zobaczyć fotki lub podpytać o wrażenia, to proszę o priv :)
Odwiedz galerie handlowe:: debe nhams lub b hs tam widzialam je w promocji £10 OFF lub wiecej i sa czesto w promocji mam nadzieje ze trafisz na jakas fajna oferte:-) w najblizsza sob zobacze czy rzeczywiscie sa dostepne w tesco.
ajaK-Kaja -> W jaki sposób można umówić się na darmowy makijaż w Inglocie? Na ich stronie nie ma w ogóle napisanej takiej propozycji. Wystarczy zadzwonić, powiedzieć, że chciałabym darmowy makijaż i umówić się? W którym Inglocie byłaś?
A oto moja skrzynka :

image

luka157 a na co ta skrzynka? śliczna :)
kufer posażny :) widzialam dzis takie przeznaczone do decoupagu, ale taki antyk ma swoja wartosc przed wszystkim sentymentalną:)
image
Gabi - dzieki wielkie za tipy! A jak byś faktycznie byla w Tesco i mogla sprawdzić to już w ogole super bedzie! Do tych centrow handlowych na pewno zajrzę.

Luka - ale skrzynia na maksa skrzyniowata! Jak na posag :-)
Luka, śliczny kufer :) mi się marzy taki wielki kufer, żeby stał w nogach łóżka z naszymi pamiątkami z okresu "przed ślubem" :)

My czekamy na zaproszenia, zamówiliśmy takie fioletowo-ecru:
http://allegro.pl/zaproszenia-slubne-na-slub-zawiadomienie-tanio-i3092104021.html

Właśnie skończyliśmy robić wkładki do zaproszeń:
image (próbnik)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
lulka - a na co ten kufer? :)

lucy86 - władki dopasowane wizualnie do zaproszeń, ale sam tekst.... coż ja bedac gościem nie chciałabym odstać takiej wkładki, bo ona brzmi dla mnie tak:
dajcie kase, nie prezenty, dajcie lotka a nie kwiaty, a my transportu wam nie zapewniamy, bo macie dojechac sami.

troche wg mnie przegiecie, ale to moje skromne zdanie.

i kazdy oczywiscie ma prawo do swojego :)
czy zastanawiałyscie sie już nad usadzeniem gosci? podobno sprawdza sie metoda mieszania gosci ... zeby nie robily sie grupki najlepiej mieszac znajomych z nieznajomymi ;).. jak usadzacie swiadkow to pozniej rodzicow i najbliza rodzine?

czy ktoras z Was korzysta z firmy ktora zajmuje sie zaproszeniami dekoracja sali, wiazanka? jesli tak to jaka firme wybralyscie ... nie wiem na ktora sie zdecydowac tyle tego jest :/
image
Pola - byłam w GB. A umówić się łatwo - idziesz, pytasz, czy i kiedy są darmowe makijaże, bo słyszałaś, że są :) No i się umawiasz na godzinę konkretną. Tylko te darmowe są w tygodniu, chyba od 13:00. Ja jeszcze poszukam porównania w innych miejscach lub u wizażystek, bo nie jestem pewna czy odpowiada mi ta jakość kosmetyków po całym dniu;) Bo makijażystka była ok :)
dziewczyny my jestesmy przed protokolem - w sobote idziemy spisywac, mozecie powiedziec o co pytaja??
image
Linea ja wczoraj byłam na spisaniu protokołu. Ksiądz wziął od nas dane z dowodu, imiona rodziców i czym się zajmują. Pytania np. czy wiemy o uzależnieniach partnera, czy wcześniej byliśmy już w związku małżeńskim, czy możemy mieć dzieci itp. ogólnie zajęło nam to chyba 30 minut ;)
image
Linea :)

http://forum.trojmiasto.pl/protokol-slubny-t161061,1,11.html

http://forum.trojmiasto.pl/protokol-o-co-pyta-ksiadz-t58449,1,11.html
image
My mamy obiad weselny- ok. 30 osób i też się zastanawiam jak usadzić gości, waham się, czy świadków obok i dalej rodzice itd., czy młodych z jednej strony stołu, starszych z drugiej, świadkowie mają małe dzieci, więc nie chciałabym ich odrywać od rodzinki... Ostatnio byłam na weselu gdzie układ wyglądał tak: główny stół: młoda para + świadkowie z małżonkami, i trzy stoły: jeden młodzi pomieszani, drugi starsi z jednej strony, trzeci stół starsi z drugiej strony. Podobało mi się to ustawienie, wiadomo młodzi mają inne tematy do rozmów i zabawy, a starsi inne... Na parkiecie i tak się starsi integrowali...
Dziewczyny po waszych wypowiedziach na temat butów które kupiłam do ślubu, postanowiłam je zwrócić ;) i teraz poszukuję nowych ;)
image
No niezle Bobikowa, no to czekamy na dalszy Twoj wybor. A czy ktoras z was idzie do slubu w sandalach i golych nogach??
image
dziewczyny ale wam zazdroszcze tych przygotowan do slubu ja juz po bylo przecudnie chcialabym jeszcze raz ta noc tak szybko minela ale wszystkim sie podobalo bylo naprawde super
olusia opowiadaj:) ps. mieliscie moze bryczke??
image
Linea - ja zakładam pończochy tylko do kościoła a później na oczepiny (na pewno nie podaruja mi ściagania butów) a tak bawię się na gołych stopach. Zadrapałabym się przez cała noc w rajstopach ... uh
image
A macie już wybrane piosenki na pierwszy taniec?.
image
Kiedyś przez przypadek wpadł nam pomysł na jedną piosenkę na pierwszy tanie,ale musimy przetestować jak się do niej tańczy :-)

Dziewczyny zainteresowane kupnem pepsi na wesele: w biedronce jest promocja, jeszcze lepsza niż ostatnio :-) 4x0,85L za 5,99zł! 1,76zł/L a w styczniu jak my kupowaliśmy to wychodziło 2,06zł/L więc mega się opłaca:-) wczoraj widziałam jak jedna para zawaliła sobie butelkami cały koszyk,pewnie też na wesele
agulaaa - my też planujemy małe butelki z wodą gazowaną więc fajnie, że to się sprawdza :-) daj znać koniecznie jak tort od jarzębińskich i jaki smak bo my też od nich chemy zamówić. Wszytsko dopisane :-)

Dziewczyny dzisiaj wieczorem kolejny wątek więc jęzeli ktoś chce coś zmienić dopisać itd. dajcie znać !!!!!!!!!!!!!!!!

Indygo - ja nawet nie wiedziałam, że odbywa się Wedding Fashion Days a pewnie bym wpadła ale nic dziwnego bo ostatnio na nic nie mam czasu i średnio wiem co się na świecie dzieje.
Dalej nie udało nam się podjechać po obrączki, w sobote kolejne poszukiwania sukni. Na szcześćie remont zbliża się do końca więc mam nadzieje, że niedługo zaangażuje się w przygotowania do ślubu :-) Na przyszły tydzień EP sprowadzi mi suknie z innego salonu do przymiarki więc zobaczymy co z tego wyjdzie.

Mika008 - bardzo ładna suknia, fajnie, że poszło Ci tak szybko z wyborem :-)

Siulowa7 - Livię postaram się odwiedzić w sobote, poza tym jeszcze Langoria i Beuty :-)

Polecacie jeszcze jakiś salony w Gdańsku ??

Ja już doszłam do wniosku, że mój znak to Bliźniak i pewnie mam podwójną osobowość dlatego podobają mi się dwa typy sukienek całkowicie od siebie różne :-)

Aga_Kr - mówiłam , że Pan Wacław to przyjazny człowiek :-)

AgaMalaCzarna - my naszych gości sadzamy dosyć tradycyjnie, przy głównym stole my a po naszych bokach świadkowie z małymi dziećmi i rodzice. Dalej po jednej stronie moi starsi goście po drugiej ciotki młodego a na samym końcu pomieszani młodzi znajomi i kuzyni.

Bobikowa - powodzenia w poszukiwaniach mam nadzieje, że znajdziesz śliczne buciki pasujące do sukni :-)

olusia3472 - super, że wszystko się udało :-) wszystkiego dobrego, dużo ciepła miłości i szczęścia !!! Czekamy na relacje i zdjęcia !! :-)

My już mamy wybraną piosenkę, którą zaspół już ćwiczy typowa polska pościelówa z disco.
image
Tysia dzięki za świetne info odnośnie biedronki aż przejdę się sprawdzić czy jest ta promocja u mnie. Mam nadzieję że 3 miesiące będzie mogła stać :) Myślę że butelki 0,85 też się sprawdzą faktycznie lepiej niż te 2,5 l :)
My patrzyliśmy celowo na datę ważności pepsi żeby nie potruć gości. Między butelką 0,85 a 1L nie ma dużej różnicy,a cena jest rewelacyjna :-)
AgaMalaCzarna - pomysł z sadzaniem rodziców koło świadków jest słaby, zwłaszcza, że świadkowie będą z partnerami. I co komu zrobił mąż mojej świadkowej, żeby siedzieć koło mojej mamy? My będziemy mieć świadków i przyjaciół przy naszym stole, a rodziców i starszych przy innym stole. Wiekowe gruby będziemy robić, bo tak najłatwiej będzie się im dogadać i wspólnie bawić.

Drugiego pytania nie zrozumiałam. Masz na myśli firmę która globalnie zajmuje się tymi wszystkimi sprawami czy osobnymi firmami zajmującymi się poszczególnymi sprawami?

Co do piosenki to mamy pomysły ale jeszcze nic nie zostało wybrane. Jak będziemy mieć pianistę w czasie obiadu to on zagra i wtedy będzie coś bardziej klasycznego - muzyka filmowa lub np. Sting a jak nie będzie muzyki na żywo to może coś weselszego wymyślimy.
lulka - a na co ten kufer? :) on jest takie iwelki czy tylko na taki wyglada na zdjeciu? :)

lucy86 - władki dopasowane wizualnie do zaproszeń, ale sam tekst.... coż ja bedac gościem nie chciałabym odstać takiej wkładki, bo ona brzmi dla mnie tak:
dajcie kase, nie prezenty, dajcie lotka a nie kwiaty, a my transportu wam nie zapewniamy, bo macie dojechac sami.

troche wg mnie przegiecie, ale to moje skromne zdanie.

i kazdy oczywiscie ma prawo do swojego :)

co do usadzania gosci - nigdy sie wszytskim nie dogodzi niestety najlepiej chyba posadzic "grupami" - mi sie wydaje, ze wtedy sie goscie najlepiej bawia, bo i tak sie zawsze robia grupki :)
Możesz mnie również dopisać ')

3.04 Ślub: Kościół NMP WW w Rumi, Wesele: Czardasz - Luzino, fotograf: Camer film i foto, zdjęcia: http://www.podobamisie.com.pl/, makijaż i fryzura: Salon Piękności Glamur w Rumi - Anna Bach, zespół: Dance, dekoracje: http://oriondekoracje.pl/.
image
Rozyczka a Ty już po ? dawaj foty :P
image
Lilka, co do "dajcie kasę" to jest to delikatnie zasugerowane, a nie żądza pieniędzy, kwiatów nie chcemy bo nie mamy co z nimi zrobić, a jesteśmy nałogowymi zdrapaczami to chcemy zdrapki. A co do transportu to mamy gości z Gdańska, ślub jest w Kościele może z 3minuty od tramwaju, a obiad weselny może 2 minuty piechotą od Kościoła, to nie ma sensu transportu załatwiać, bo niby gdzie miałby ich zawieść. Każda z zaproszonych par ma samochód i jak informowaliśmy wcześniej o ślubie to się pytali czy jest gdzie auto zostawić, więc mamy dla nich parking/ możliwość zostawienia samochodu na drugi dzień.
tak :) jakoś te typowo ślubne buty i białe pończochy mnie nie przekonują... planuję zakup jakichś ładnych srebrnych lub szarych sandałków tylko ciągle nie mam czasu żeby się zebrać :P może w ten weekend rozpocznę poszukiwania :)
Już mi się nic nie chcę!

Chcę ślub i po wszystkiemu, już mnei te pierdoły denerwują, biżuteria, grzebień, bielizna, omg... normalnie dość!

A do tego przyszła teściowa denerwuje mi narzeczonego, i wymiękam.
Dość. Chcę się obudzić 03.08
shanti co to znaczy typowa "pościelówa" ? sorki ale pierwszy raz spotykam się z tami okresleniem :)

na pierwszy taniec wybraliśmy kilka piosenek, do których układ sami wymyślimy, a zaczniemy od Krajewskiego utworem Wielka Miłość
image
Aga_Kr "pościelówa" to określenie wolnej piosenki ;)

Ja się też zastanawiałam nad taka składanką, ale mój M nie chce bo sie boi, ze mu cos nie wyjdzie ;/ a na kurs chce iść. I weź tu zrozum faceta ;]

JA włąśnie nie chcę takiego "romantycznego smutasa". Wolałabym coś żywszego. Zwłaszcza, że jesteśmy raczej parą z ADHD :P

Zakochałam się w Queen - I was born to love you - ale to chyba jednak za mocne ... '(
image
może i mocne, ale bardzo fajne i oryginalne :) my zastanawiamy się na 'i love you baby' Glorii Gaynor :D
Nartu22 - daj sobie z tydzień spokoju ;) Mamy jeszcze czas... A jak odetchniesz na pewno złapiesz nowego bakcyla ;)

A w końcu nie wsuwki sa najważniejsze ;)
image
Nartu 22: rozumiem Cie mega, wszytko ma do wszystkiego pasowac i o wieeelu rzeczach treba decydowac i niby duzo czasu ale malo itd... Ja pisze wlasnie tez mgr i mam sie bronic w czerwcu lub lipcu i pracuje i jak mam szukac butow to mi sie odechciewa :p

Co do piosenek na pierwszy taniec to jak slysze te polskie niesmiertelne przeboje wzruszajace i romantyczne to przytupuje,kiedy koniec. Tekst jest wazny,ale zeby muzyka nie byla.smetna... My bedziemy tanczyc do czegos Kultu mam nadzieje,z ich piosenki mamy cytat na zaprosEniu i mam nadzieje,ze da sie te do tego pokiwac:) to 'nasz' zespol i ich piosenka bedzie bardzo do nas pasowala.

Co do usadzania gosci, mysle ze klucz usadzania wg waznosci gosci nie jest juz taki wazny na weselu...Najlepiej zapytac rodzicow gdzie chca siedziex,jak sa rozrywkowi to niech sie bawia ze swoim towqrzystwem. NIE SADZE,ZEBY ktos nanweselu ogladal czy goscie dobrze siedza i sie ladnie prezentuja,tylko czy sie dobrze bawia :)
Sorry za literowki, ale to przez klawiature na kom ;)
Rozyczynka, dzięki ale nie sądze zeby to pomogło...

ajaK-Kaja, ooo o o właśnie, wszystko ma pasować, wymiękam.
Jeszcze dopasowywanie tych wszystkich rzeczy do siebie to jedno, ale fochy bliskich to drugie, jak tu nie zwariować?
Dziewczyny ten kufer to na koperty:))) On tylko na fotce wyszedł mi taki wielki, choć też całkiem mały nie jest, ale to dlatego że teraz te wszystkie kartki z życzeniami są różnych formatów i po prostu do tych wszystkich pudełek gotowych by się nie zmieściły. A że sama często kupowałam kartki w różnych dziwnych formatach to tak zdecydowaliśmy.
No ale ta skrzynka to dzieło rąk mojego lubego:) Ja projektowałam i robiłam zaproszenia i winietki a on wziął na siebie skrzynkę i podstawę do torta ( bo chcemy ten z babeczek a Deker ma tylko taki na 45szt)
Heh, już mu zapowiedziałam, że po ślubie liczę iż ta skrzynka wypełni się biżuterią:))))))

popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
lulka157 a na ile babeczek macie stojak? macie już go zrobione?
Podzielam...czasem też mam już dosyć, do tego jeszcze remont i przez to kasa i czas piekielnie szybko się rozpływają, a tu jeszcze trzeba myśleć co do czego, z czym, jakie, kiedy...ale po chwili mi przechodzi i dalej wpadam w wir przygotowań :P może jak porządna wiosna w końcu się pojawi to Ci przejdzie ;)
Hej, sledze watek od poczatku i własnie mnie oswiecilo ze mamy 100 dni do Ślubu..... tez robimy mały remont w mieszkaniu, wiec przygotowania zeszły na drugi plan. Wczoraj odebraliśmy obraczki w Aparcie (szybko bo w niecałe 2 tyg. a miały byc po 30 dniach - nawet Pani, która nas obslugiwała była w szoku ze tak szybko). Od pon. zaczynamy nauki ( w sumie to tylko mój TŻ ich potrzebuje, bo mi ksiadz uznał ze szkoły sredniej, ale pochodzimy razem). Część zaproszeń już rozdaliśmy. Zostało nam zaprosić moja rodzinke...

image
margolcia to i mi zostalo 100 dni ... mamy slub tego samego dnia :D! ale z przygotowań to widze, ze jestes do przodu... ja czekam az K przyjedzie z kontraktu za jakies poltora tyg i lecimy w wir zalatwiania i przygotowań. masz juz ogarnięta makijazystke?

co do dekoracji to chodzilo mi o jedna firme zajmujaca sie wszystkim.
jesli chodzi o usadzanie to macie racje z tym usadzaniem tak zeby wszyscy dobrze sie bawili .... tylko nie wiem czy u mnie przejdzie fakt aby rodzice nie siedzieli blisko nas (moja mama ma takie troche staroswieckie poglady) choc zeczywiscie to troche kszywdzace dla swiadkow... musze jakos delikatnie i madrze poruszyc ten temat ;)

co sądzicie zeby ktoregos pieknego dnia spotkac sie na kawe i porozmawiac :)...
image
spotkanie przedślubne są fajne. raz na jakis czas widziałysmy sie w kilka osób i omawiałysmy co juz mamy, a co do zalwteinia. termain minely juz prawie 3 lata, ale wpolne deserki co jakis czas pozostały:)

Aga zerknij na maila :)
image
ajaK-Kaja a na jaką piosenkę kultu się zdecydowaliście?? Ja bardzo chciałam jeźdźców ale to trwa 7 min i za cholere nie da sie obciąć. Ostatecznie chyba się zdecydujemy na apocaliptice- nothing else mettees
wkleje wam zdjecia ale napiszcie mi jak to sie robi
Mamy juz obraczki:) sa piekneeee i najwazniejsze ze takie nasze. Dzoewczyny chodzilam po sklepach z bielizna modelujaca i za cholere nie wyobrazam sobie zalozyc jeszcze czegos dodatkowego pod sukienke- przeciez sie ugotuje..:(
image
Darlonek - mnie również nie przekonują białe buty z białymi pończochami dlatego idę w kolor :-)

my "i love you baby" będziemy mieli jako jedną z dwóch piosenek na cd z zaproszeniami :-)

U nas remont też męczy ale i tak wydaje mi się, że ten brak pozytywnej energii to brak wiosny :-)

Rozyczynka - świetny wybór ... uwielbiam Queen :-) chciałabym widzieć jak to zatańczycie :-) oczywiście dopisuję do listy :-)

Nartu22 - głowa do góry będzie dobrze !!

Aga_Kr - faktycznie "pościelówa" to takie romansidło, wolna piosenka o miłości :-)

nasza piosenka przy Waszych to masakra zwykłe disco polo :-) http://www.youtube.com/watch?v=ywEDaLyYJg0&feature=related

lulka157 - zdolny ten Twój facet :-)

Kawka z miłą chęcią tylko pewnie ciężko będzie zgrać jeden termin :-)
image
olusia3472 - wchodzisz na stronę http://imageshack.us/ (możliwe, że będziesz musiała się zarejestrować/zalogować)

1. przesyłasz zdjęcie czyli wciskasz browse wybierasz z kompa zdjęcie
2. najlepiej ustawić rozmiar obrazu 320x240 dla stron internetowych lub ew. 640x480
3. i klikasz prześlij teraz - zdjęcie się załaduje
4. kopiujesz link dla forum i wklejasz tutaj :-)

nie wiem czy to zrozumiałe ale to proste :-)

tu masz instrukcje na forum : http://forum.trojmiasto.pl/Wrzucanie-fotek-ktok-po-kroku-INSTRUKACJA-z-rys-t62975,1,11.html
image
Siulowa - być może Łączmy się w pary, kochajmy się :) Ale dyskografia taaaaka wielka, że na pewno coś znajdziemy i to będzie takie "nasze" :) A Jeźdźcy nie do przebrnięcia na weselu, wszyscy by posnęli łącznie z Wami w tańcu :D przerywnik koncertowy ;)

Shanti - Twoja piosenka jest uosobieniem tego, czego ja za nic nie puszczę na swoim weselu ;) i w sumie trochę racja z tym disco polo, ale jeśli pasuje Wam i do Waszego wesela to wszystko w tym temacie :)
DZIEWCZYNY ZAPRASZAM DO NOWEGO WĄTKU NR 14 !!!

http://forum.trojmiasto.pl/Mlode-Pary-2013-czesc-14-t460388,1,11.html
image
AgaMalaCzarna -makijazystki nie mam i nawet nie wiem kto teraz w moich stronach jest dobry; może siostra mi jakas znajdzie fajną; slub jest w innej części kraju wiec nie myślę o próbnym makijażu ani fryzurze (fryzjerka jest moja znajoma i calkowicie oddam sie w jej ręce); musimy wszystko zalatwic w tym miesiącu bo później nie mamy możliwość jezdzic 500km i dopinac szczegoly, dla mnie najważniejszy jest sam slub a reszta to tylko dodatek 😊 na szczęście mój TZ tez tak myśli 😊

image
Witam wszystkie mlode pary :) Niestety z osobistych powodów jestesmy zmuszeni przelozyc wesele na przyszły rok. I tutaj pytanie do was czy bylby zainteresowany ktos sala w Rewie 24 sierpnia 2013. Nie chcemy po prostu aby przepadla nam zaliczka bo facet nie chce przeniesc jej nam na przyszly rok i powiedzial ze musimy znalezc sobie kogos. Wiec jesli ktos by sie znalazl to prosze o kontakt tutaj albo na moj adres mailowy iz-ka1989@hotmail.com

Inne tematy z forum Wesele

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

Sukienka (3 odpowiedzi)

Proszę o radę, gdzie kupić sukienkę na wesele?

do góry