Widok

Młode Pary 2014

Wesele Temat dostępny też na forum:
Witam wszystkie Forumki i Forumowiczów! ;)

Zastanawiam się czy są wśród nas osoby, które planują ślub na 2014 rok?
Wiem, że to bardzo odległy termin, ale widząc co dzieje się na forum, dochodzę do wniosku, że wcale aż tak dużo czasu nie zostało...

Wszystkie "najlepsze" sale, "najlepsi" fotografowie, kamerzyści itd. rezerwowani są z dwuletnim, a czasami nawet i trzyletnim wyprzedzeniem... I zaczyna mnie to niepokoić.
Nie mówię tu o bardzo wystawnym i kosztownym, ale o eleganckim i stosunkowo "niedrogim" przyjęciu.

Szkoda, że nie jest już tak jak kiedyś, kiedy ludzie w ciągu kilku miesięcy byli w stanie zorganizować świetne wesela, w dobrych lokalach i ze świetną oprawą tego dnia. Nie przeczę, żeby teraz nie było to możliwe, ale podejrzewam, że udaje się to albo szczęśliwcom, albo ludziom, którzy są świetnymi organizatorami (a do takich niestety ja nie należę).

I tutaj pojawia się moje pytanie skierowane do forumowiczów już trochę bardziej zaangażowanych w organizację swojego przyjęcia.
Kiedy Wy zaczynaliście rozglądać się za salami, fotografami itd.? Kiedy rezerwowaliście konkretne terminy?

Przyznam się, że my z R. planowaliśmy ślub na 2013r. ale były to raczej takie luźne plany i podejrzewam, że z braku wolnych miejsc w lokalach które by nas interesowały i u usługodawców, których prace się nam podobają wesele urządzimy w 2014. (do przeniesienia planów na trochę bardziej odległy termin skłaniają mnie jeszcze moje studia itp.).

Z góry dziękuję za konstruktywne wypowiedzi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 10
My też planujemy wesele na 2014r i nie uważam że jest to za szybko,ponieważ wszystkie najlepsze zespoły mają już na naszą date zajęte terminy,ciężko zdecydować się na kamerzystę,wiec na to potrzeba też czasu...Sale mamy zarezerwowaną,ale tu mieliśmy dużo szczęścia bo jak dzwoniłam o nasz termin to był zajęty ale naszczęście tamta para przesuneła wesele,więc możemy zorganizować przyjęcie tam gdzie bardzo chcieliśmy ;) Do dzieła,życzę powodzenia:)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no już nas całkiem sporo :)

~ agunineczka - teraz spojrzałam, że Ty pierwsza zebrałaś listę par - chcesz to kontynuować? :) bo nie chciałabym Ci "odbierać chleba" :P
KWIECIEŃ
26.04. ~Jaagnes, Agnes & Karol, Sala: Zamek Jan III Sobieski w Rzucewie, Kościół: św. Stanisława Kostki w parafii św. Leona w Wejherowie, Sukienka: już kupiona;), Fotograf: AM-Studio, Fryzjerka i wizażystka : Znajome panie;)
26.04. ~kamilaa, Kamila i Paweł,sala :Szrot Gościcino, zespół pan Tomek, foto.http://www.pranga.pl video weselwood. fryzjer Henryk Wejherowo

MAJ
31.05. ~misiadelko; Sandra & Jakub, sala: Hotel Pod Orłem, dj Gucio, foto: fotoinlove.pl, video: AMADEOFILM, bukiet i wystrój sali: Event by Ev

CZERWIEC
14.06. ~lalanatala, Natalia & Darek, wesele : Leśna Karczma Faltom Nowy Dwór Wejherowski, DJ - Dj Marecki , video - video-wspomnienia, foto - fotoinlove.pl , kościół oo. Franciszkanów Gdynia Wzg Św. Maksymiliana
14.06. Karolina&Ariel; Kościół Pod Wezwaniem Chrystusa Miłosiernego Gdynia-Płyta Redłowska; Złota Jesień Kartuzy; zespół Ragtime
14.06. ~czerwcowe, Karolina i Damian, Ślub: Parafia Rzymsko-Katolicka p.w. Św.Teresy Benedykty od Krzyża
(Edyty Stein) Gdańsk-Ujeścisko, oprawa muzyczna w kościele zespół Selah z kościoła p.w. Bożego Ciała w Gdańsku na Morenie
14. 06. ~czesia357: Kamila i Tomek, ślub /najprawdopodobniej/ w NMP Królowej Polski w Wejherowie, wesele w Sali Szrot w Gościcinie, zespół Nevada
28.06. ~agunineczka; Agnieszka & Rafał, ślub: kościół pw. św. Ignacego na Starych Szkotach (Gdańsk Orunia), wesele: Złota Róża w Gdańsku, kamerzysta: videogroszek, foto: P. Dmochewicz?
28.06.2014 ~Izunka, Iza i Mateusz, Parafia Matki Boskiej Częstochowskiej Wrzeszcz, wesele "Pod Lipami" sala Zielona, dj McMike

LIPIEC
05.07. ~aga890, Agnieszka & Damian, sala: hotel Otomin, kościół - parafia Św. Brata Alberta Chmielowskiego Kokoszki, Dj - wodzirej DarJan, Samochód do ślubu - Hummer H2 http://www.max-limo.pl, Fryzjerka- zaufana pani Ada, Kwartet smyczkowy 4one, foto - http://www.fotoinlove.pl
video - Studio 4ma TV
26.07. ~rozsadna, Ania & Piotr, sala: Orchidea w Chwaszczynie, kościół: parafia Św. Michała Archanioła w Sopocie, fotograf: p. Maja Gościniak, zespół: Jak's band

SIERPIEŃ
09.08. ~nataluska19923 wesele: sala Filip w Osłoninie, Sala: Sala Filip w Osłoninie, Kościół: pw. św. Michała Archanioła w Gdyni na Oksywiu, Fotograf/Kamerzysta: Shark Foto Studio, Zespół : Nevada z Redy

WRZESIEŃ
13.09. ~ewelinka1306, Ewelina i Mateusz sala: GRINHOLC Rumia , zespół DREAM (z centrum zespołów)
20.09. ~KIKA_1987; Daria & Grzegorz, sala Filip Osłonino, zespół duoplus, fotograf foto fokus-Sylwester Kryger

PAŹDZIERNIK
14.10. ~Kasienka_08, Kasia i Igor, sala: Filip w Osłoninie, zespół ODEON, fotograf Maciej Maciejewski
u nas zaliczki: sala 1500, foto: 400, zespół: 600
no ale rozłożyliśmy sobie to co 2 miesiące i nie jest to takie obciążenie :)
Izunka - w jakim kościele masz ślub? u nas ksiądz powiedział, że jeszcze nie mają kalendarza na 2014 i mamy przyjść dopiero po wakacjach ;)
co do nauk - my chcemy robić po wakacjach - ale wciąż nie możemy się zdecydować czy weekendowo, czy na tych wieczornych spotkaniach.
zaraz zaktualizuję listę :)
Jak poszliśmy do księdza to on nam napisał na kartce jakie dokumenty mamy mu przynieść do sporządzenia tego protokołu małżeńskiego (na 3 miesiące przed ślubem) oraz, że w okolicy adwentu organizowane są nauki przedmałżeńskie razem z poradnią rodzinną co jest o tyle wygodne, że wszystko za jednym zamachem, a nie osobno nauki i później kombinowanie poradni. Nauki są za darmo, poradnia 100zł. Ksiądz nam też powiedział, że na naukach są rozmowy z m.in prawnikiem, seksuologiem, psychologiem itd a poradnie prowadzi małżeństwo "doświadczone" w naturalnym planowaniu rodziny;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My mamy salę- 500zł zaliczki, foto&video- zaliczki brak:]- cała płatność przy odbiorze, orkiestra 200zł, a na dniach musimy wybrać się do kościoła.
A kiedy załatwiacie nauki przedmałżeńskie?Jak je w ogole załatwić? Powiedzcie mi też, czy oprócz tych nauk trzeba odbyć jakąś poradnię małżeńską...???
Justynkie :* ja tez za wami tęsknię ale moderacja nie pozostawia złudzeń... Dziewczyny wysłałam pytania do mensgerki sali i czekam na odp dot fontanny i baru. U mnie to jest tak ze wezmę albo to albo to albo nic, wszystkiego mieć nie mogę. W sprawach ślubu u mnie bez zmian. Sorry za chaos ale jestem na urlopie i pisze z tel. Edit: zaliczki u nas to 500 zł sala , 400 zł foto , 400 zł Video, a Dj nie chciał nic
Dziękuje za info :) No my całość płacimy sami... część już mamy więc też musimy sobie to rozłożyć na raty :) najważniejsze to chyba w tym roku powpłacać zaliczki .. :))
Olga, myśmy zaliczki za salę płacili 3tyś, dj chciał 600zł, nie wiem ile będzie chciał Pan od wedding baru, a fotograf ma napisane na stronce, że bierze 20% od wartości całej usługi...kurcze jest tego trochę, a że dużą część płacimy sami to rozkładamy sobie co miesiąc coś;)
super, dzieki za info!
Izunka - a ile życzą sobie zaliczki ? tj sala , dj , itp :P
też już chcielibyśmy zacząć coś planować na przyszły rok
To zależy co chcesz, żeby Ci zrobili na weselu:) no i czy sama kupujesz te wszystkie kolorowe alkohole czy oni kupują. Ich praca to coś ok. 2000 (za dwie osoby, więc nie jest to wygórowana cena) a w zależności jak chcesz to wszystko urozmaicić to cena idzie do góry. Ja np. na pewno będę chciała zamiast szampana takie kolorowe drinki(?) na bazie szampana na powitanie- różowe z pływającą truskawką:)
Bar4you! są mega fajni! a ile płacicie za nich? bo nie wiem czego sie spodziewac :D
U nas już sala jest, dj jest, w poniedziałek jedziemy do fotografa i kamerzysty i zobaczymy:) Manager Bar4you powiedział nam, że już jeden termin na przyszły rok na czerwiec ma zarezerwowany dlatego w przyszłym tyg. będziemy rezerwować też bar

Dziewczyny, a kto na forum aktualizuje listę przyszłych małżonków:)? bo od ostatniej aktualizacji doszło kilka par
ja polecam video maribu - film klasyczny bez jakis udziwnien, trwa 1:40 oglada sie go bardzo przyjemnie i jest fajnie zmontowany. my jestesmy bardzo zadowoleni
a jak wam idą przygotowanie, co już pozałatwiane z najważniejszych rzeczy? :)
u nas już podpisane umowy z: salą, fotografem i zespołem. z tych ważnych został tylko kamerzysta - macie może kogoś z polecenia? :)
prosimy o dopisanie
14.06.2014 Karolina i Damian
Ślub: Parafia Rzymsko-Katolicka p.w. Św.Teresy Benedykty od Krzyża
(Edyty Stein) Gdańsk-Ujeścisko, oprawa muzyczna w kościele zespół Selah z kościoła p.w. Bożego Ciała w Gdańsku na Morenie
Wesele: Tawerna Grecka LUKULLUS Gdańsk-Kartuska oprawa muzyczna Marek&Bogdan z Gdyni
mielismy dwie fontanny - na biala i mleczna czekoalde na weselu, owoce na talerzykach- przygotowala je restaurrcja, fajna atrakcja i nikt nie brudzil, dzieciom - byla dwojka - rodzice serwowali owoce.
Misiadelko kochana :*
Strasznie smutno bez Ciebie na wizazu...

Co do ceny za fontanne to mi się wydaje niedrogo, ale ja bym się bała o czystość gości, słyszałam że ludzie się strasznie brudzą czekoladą.
do góry