Widok

NFZ raz jeszcze-proszę o pomoc

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, az wstyd sie przyznac, ale nie zmienilam jeszcze w NFZ nazwiska na nowe i teraz moje pytanie:
czy musze jechac do oddziału NFZ czy wystarczy jesli zglosze to w mojej przychodni i oni to zglaszaja dalej??? Nie wiecie jak to dokladnie wyglada??
No i o ile bede musiala jechac do NFZ to czy zalatwiaja to od reki, czy trzeba czekac??
Pozdr.
Justi

image image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.nfz-gdansk.pl/

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ksiązeczke RUMowska wymienia się tylko z aktem slubu, także raczej bezpośrednio w NFZ

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
dzięki

image image
???
wymieniłam książeczkę RUM w przychodni na Morenie na podstawie jedynie nowego dowodu osobistego - nie były potrzebne żadne dodatkowe dokumenty

"Bądź tą zmianą, którą chcesz zobaczyć w świecie"
A ja myślałam,że jak się pracuje normalnie na umowę o pracę to kadry sporządzają dokument do zusu dotyczący zmiany nazwiska i innych danych typu dowód osobisty i adres i to wystarczy. I poprostu trzeba wyrobić nową książeczkę RUMowską .
hmmm...teraz to sie zakrecilam.... :)

image image
Tak jest u mnie w pracy. To u innych chyba też,jak pracowałam w biurze rachunkowym to sama takie dokumenty do zusu sporządzałam dla wielu firm.
Zakład pracy m obowiązek powiadomić o zmianach osobowych ubezpieczonego, ale przecież nie wyrobi za niego książeczki RUM?

Nie no logiczne ale żeby wyrobić nową książeczkę to w bazie danych NFZ chyba za sprawą właśnie zmian danych osobowych jakich najpierw dokona w naszym imieniu zakład pracy. Nie jestem głupia przecież i wiem,że po Rumowską to samemu trzeba iść.
nie, no ja tez wiem, ze trzeba isc samemu po ksiazeczke tylko ciekawi mnie czy wystarczy do przychodni czy trzeba sie fatygowac do odzialu NFZ?? :))

image image
jedz do przychodni na morenie i zrobia ci od reki,bo nie wszedzie robią
Nie przeprasam za bledy
ja dostałam wlasnie ten papierek z meza pracy ale czy to nie jest tak ze moge sie ubezpieczyc "przy nim"tylko wtedy gdy mamy ten sam adres zamieszkania?tam jest taka adnotacja.....a mamy rozne adresy
Nie przeprasam za bledy
wystarczy w przychodni

Ja nie zmieniłam jeszcze książeczki RUM, ale kiedyś zmianiałam ze względu na adres zamieszkania i musiałam się udać do NFZ. Babka wzięła ode mnie dowód osobisty (do wglądu) i musiałam mieć RMUA za ostatni miesiąc. Także nie wiem czy takie rzeczy w przychodni załatwisz.

trzeba iść do NFZ z dowodem albo z aktem ślubu, bo moje zmiany danych odbyły się w sierpniu a jak poszłam w pażdzierniku po książeczkę RUM to w NFZ nie było zmnienione
Witam jestem studentką, a moi rodzice są emerytami z czego ojciec prowadzi jeszcze swoją działalność gospodarczą. Chciałam wymienić książeczkę RUM na nową ale jak się w praktyce okazało to nie takie proste... Jakie dokumenty potrzebuję? Dodam że nie mam żadnej legitymacji ubezpieczeniowej bo się uczę. Bardzo proszę o pomoc!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (8 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (23 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

poszukiwany dobry ortopeda (22 odpowiedzi)

Moja mame czeka operacja, dostała juz skierowanie i po swietach ma isc sie zapisac w kolejkę......

do góry