Widok

NIE NA TEMAT

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny ktora z Was wie gdzie i za ile mozna zrobic tomograf komputerowy glowy? Oczywiscie bez skierowania, bo z trzeba czekac miesiacami:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
raaany,ja klaustrofobiczka jestem....dlatego sie tej tuby boje....(dlugo sie w niej lezy?)
mnie skierowal endokrynolog-mam hiperprolaktynemie

Podobno trwa to niedlugo (ile nie wiem). Czym sie objawia ta twoja dolegliwosc jesli mozna zapytac?
nieregularne miesiaczki - po czym okazalo sie ,ze to przez podwyzszona prolaktyne, a ta moze byc od mikrogruczolaka,co tomograf wlasnie ma stwierdzic....

Masz zleconą tomografię z powodu hiperprolaktynemii? Wystarczy rezonans magnetyczny. Jest tańszy i mniej szkodliwy.
Tomografia komputerowa to juz dość poważne badanie, silne naświetlanie rtg... Zanim zrobisz jakiekolwiek badanie idź do lekarza, neurologa!! A badanie czy rezonansem, czy tomogarfem trwa ok. pół godziny.

niestety,zdaje sobie z tego sprawe,ale wykluczylismy juz wszystkie inne mozliwosci,zrobilam mnostwo badan i biore prochy, aprolaktyna wciaz wysoka - wiadomo,ze to ostatecznosc,ale trzeba zrobic...

Ja też po śwince w wieku 26lat mam zawroty głowy zlewa mnie potem ,
rozsadza mi czaszkę w szpitalu zakaźnym nie chcieli mi zrobić tego badania TK a przecież to blisko bo to AMG.
Znajoma mówi że rezonans magnetyczny jest lepszy od TK bo na TK nie wychodzą zmiany zapalne w mózgu. Nie wiem mam skierowanie na TK głowy ale nigdzie w GdaŃSKU nie ma wolnych miejsc.
Czyli rezonans magnetyczny to koszt ok 800zł?
nie wiem czy temat aktualny ale ja robilam tomografie przysadki w tym roku w styczniu w szpitalu MW w Oliwie. Umowilam sie na chyba 3 tyg wczesniej. Zaplacilam 500 zeta. Musialam podpisac zgode na podanie kontrastu. Nic nie czujesz, zastrzyk jak zastrzyk, zadnych skutkow ubocznych nie mialam. Samo badanie trwalo z jakies 30-40 minut. Lezenie w tej tubie do przyjemnych nie nalezalo bo tak napierdzielaly te mloteczki maszyny ktore po kawalatku przeswietlaja Ci mozg ze jak stamtad wyszlam to myslalam ze mi glowe lomem rozwalono. Jeszcze ze 2 dni czulam oszolomienie. Minelo i wszystko jest OK. Da sie przezyc. Powodzenia.
magnesh, a jesteś pewna, że na pobranie krwi do oznaczenia prolaktyny chodzisz odpowiednio przygotowana?
Ja właśnie kończę diagnostykę laboratoryjną i sama też miałam problem z prolaktyną. Na początku żaden lekarz mnie nie poinformował jak mam się przygotować (bardziej czego nie robić) przed badaniem, a potem na studiach dowiedziałam się, że przy prolaktynie to jest bardzo ważne. Zresztą u mnie to się potwierdziło, że przygotowanie ma znaczenie.
dodało się nie w tym miejscu :)
magnesh, a jesteś pewna, że na pobranie krwi do oznaczenia prolaktyny chodzisz odpowiednio przygotowana?
Ja właśnie kończę diagnostykę laboratoryjną i sama też miałam problem z prolaktyną. Na początku żaden lekarz mnie nie poinformował jak mam się przygotować (bardziej czego nie robić) przed badaniem, a potem na studiach dowiedziałam się, że przy prolaktynie to jest bardzo ważne. Zresztą u mnie to się potwierdziło, że przygotowanie ma znaczenie.
a jak trzeba sie przygotowywac??
Przede wszystkim trzeba unikać dzień przed badaniem stresu, emocji i wysiłku. Nawet dojście z tramwaju czy autobusu może podwyższyć wynik, dlatego najlepiej jechać samochodem. Dzień przed badaniem nie powinno chodzić się na fitness, basen czy pobiegać do parku.

Ogólnie wiadomo, że prolaktyna podwyższa się w okresie ciąży i karmienia i dlatego każda "stymulacja piersi" również zaburza wynik, nawet stosowanie pod prysznicem bardziej szorstkiej gąbki na piersiach. Miłosne uniesienia niestety również wpływają na wynik.

Poza tym rano koniecznie na czczo, a najlepiej nawet kawy bez cukru nie pić.

Oznaczenie powinno być wykonywane między 20 a 22 dniem cyklu, bo wtedy jest najbardziej wiarygodny wynik.

I to chyba byłoby na tyle :)
do góry