Widok

Nadczynność tarczycy a karmienie piersią?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Któreś z was ma jakieś informacje na ten temat? Wiem że leki przenikają do mleka. A jeśli się leków nie przyjmuje? Stanie się coś dziecku? Może być bardziej nadpobudliwe, ruchliwe?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Też choruję na tarczycę (z tą różnicą, że mam zdiagnozowaną niedoczynność) i po konsultacjach z moim endokrynologiem przy chorej tarczycy nie ma przeciwwskazań do karmienia piersią.
Do mleka matki przenikają śladowe ilości leków (jeżeli je przyjmujesz) ale nie mają wpływu na dziecko. Jedyne o czym należy pamiętać to skontrolować dziecku zaraz po urodzeniu poziom tsh, potem jeszcze za trzy miesiące a następnie już co pół roku aby sprawdzić czy dzidzia nie odziedziczyła po Tobie schorzenia.
Temperament dziecka również się nie zmieni. Ja karmiłam moją Małą 7 miesięcy i cały czas była i jest bardzo aktywnym dzieckiem a wedle zasady, którą zakładasz powinna być ospała.
Oczywiście w razie jakichkolwiek wątpliwości najlepiej porozmawiać z lekarzem prowadzącym Twoją przypadłość.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Randa82, dopiero co dzisiaj dowiedziałam się o przypadłości, dopiero w przyszłym tygodniu mam wizytę u endokrynologa w Klinice w Gliwicach. Moje dziecko jest zazwyczaj nadpobudliwe. Tak się zastanawiam, czy to nie nadmiar hormonów przenika do mleka i stąd ta nadpobudliwość...
To co mogę Ci doradzić to najprościej byłoby abyś udała się do pediatry i poprosiła o skierowanie na tsh dla Twojego dziecka, ponieważ stwierdzono u Ciebie nadczynność tarczycy i chcesz zbadać pod tym kontem swoje dziecko. W tedy wszystko będzie jasne. Nie wiązałabym jednak "nadpobudliwości" dziecka z tym, że nadmiar hormonów przenika razem z Twoim pokarmem... dzieci po prostu mają różne temperamenty. Moja też należy do tych "nadpobudliwych" i na pewno nie ma to związku z hormonami.
To, że niedawno się dowiedziałaś o swojej przypadłości nie oznacza, że wcześniej jej nie miałaś. Owszem, problemy z tarczycą często pojawiają się u kobiet w wyniku przebytej ciąży ale równie dobrze mogłaś chorować już wcześniej po prostu o tym nie wiedząc.
Na Twoim miejscu przebadałabym dziecko i nadal karmiłabym piersią.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Wcale nie chce przerywać karmienia, a z tarczycą podejrzewałam już wcześniej - moja mama, babcia, też miały wycinany płat. Tyle że babcia miała niedoczynność, a mama nadczynność. Nie wiedziałam po kim odziedziczę.
Z reguły choroba jest dziedziczona, ja również dostałam ją w prezencie od mamy. Dlatego polecam przebadać maluszka i cyklicznie kontrolować u niego poziom hormonów, bo schorzenie może ujawnić się za kilka lat albo i jeszcze później.
Aha, niedoczynność może przechodzić w nadczynność i odwrotnie. U mnie na przykład po ciąży zaszła właśnie taka zmiana. Tak więc też możesz mieć takie wahania dopóki hormony nie zostaną przywrócone równowadze.
Dzisiaj byłam u lekarza, kazała mi natychmiast wziąść leki, do czasu pójścia do Endokrynologa,mówiłam że to tylko 5 dni, ale powiedziała że absolutnie nie można czekać... Zobaczymy co powie endokrynolog.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
naczynnosci sie nie dziedziczy
mialam i nadczynnosci i niedoczynnosic bralam mniejsze dawki lekow by moc karmic.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witaj mamo, napisz proszę jaką dawkę bralaś na nadczynność, nie chcę przestać karmić piersią, ale mam złe wyniki i dostałam na 2 tygodnie 10mgx2 dziennie, a wiem że to za duzo zeby karmić...
Ja po porodzie nabawilam sie zapalenia tarczycy co spowodowalo duza nadczynnosc, TSH mialam nieczytelne, poszlam do szpitala gdzie dostalam kategoryczny zakaz karmienia piersia. wiec radze zapytac sie lekarza.
W szpitalu bralam bardzo duze dawki Thyrozolu a w domu mialam brac jak Ty 10mg Thyrozolu dwa razy dziennie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Gdzie lepiej zrobić okulary? (75 odpowiedzi)

J.w. Zastanawiam sie pomiędzy Vision Express a Centrum okulistycznym OPTIMUM na chełmie...może...

do góry