Widok

Nadszedł czas na remont łazienki ;-(

Kilka lat temu kupiliśmy mieszkanie z rynku wtórnego z łazienką do remontu. Właśnie nadszedł czas, by zrobić w niej gruntowny remont, od elektryki i hydrauliki po kafle oczywiście.
Czy znajdują się na forum osoby, które niedawno miały do czynienia z takim remontem i czy podpowiedzą mi, na co zwrócić uwagę? Ile czasu trwa remont łazienki niecałe 5 m2 i wc 1 m2 ?
Niedawno czytałam tu wątek odnośnie wyboru między wanną, a prysznicem. Przyznam, że ja wolę prysznic, mniej miejsca chociażby zajmuje, mąż wannę, dzieci też. No i czyba przyznam im rację, ze względu na suszenie prania. Mam tu na myśli suszarkę podwieszaną nad wanną. Jak wygląda suszenie prania, gdy jest prysznic, gdzie kapie woda, jakie macie rozwiązania w tej kwestii. Ja teraz mam wolnostojącą, która zajmuje sporo miejsca w pokoju i drażni mnie brr. No i jak wygląda montaż takiej suszarki, gdy sufit jest podwieszany z płyt gipsowych? A jeśli wanna, to akrylowa (nie rysuje się?) czy emaliowana (zimna i możliwe odpryski) ?
Co sądzicie o umywalkach nablatowych, są praktyczne i wygodne, czy tylko modnie wyglądają? Ja chyba wolę umywalkę z szafeczką, bynajmniej można w niej pochować rózne rzeczy, gdy miejsca w łazience mało.
Teraz mam pytanie odnośnie fachowca. Czy powinien być on również projektantem, albo mieć chociaż zmysł "artystyczny", który doradzi i rozwieje ewentualnie wątliwości, czy to w mej gesti leży, a on jest tylko od wykonania roboty? Ja mam taki swój plan w głowie, wybraliśmy już kafelki, ale jak to kafelkarzowi przekazać? nie chcę żadnych fajerwerków, bo to tylko mała łazienka w bloku. Czy cena za wykonanie pracy jest, że tak powiem umową o dzieło, czy za każdą półeczkę, gniazdko, światełko (marzy mi się sufit podwieszany) fachowiec osobno liczy, a potem na koniec wychodzi bajońska suma?
No i odnośnie kibelka poradżcie!!! Ja jestem zwolenniczką tych podtynkowych, ładnie wygladają, rur nie widać i toaleta łatwa w utrzymaniu czystości. Moja mama ma ponad 10 lat i nic złego się nie dzieje. A jak ja będę miała pecha i jakiś wężyk kiedyś pęknie i będzie trzeba skuwać kafle? Może lepszy jednak taki tradycyjny kompakt ze zbiornikiem?
Możecie się pochwalić swymi łazienkami, w szczególności sufitem i oświetleniem ;-) bo szukam inspiracji i wkleić zdjęcia? Ja niestety zdjęcia nie zrobię, bo ze wstydu bym się spaliła...potem się pochwalę. No i liczę też na polecenie jakiegoś solidnego fachowca, który zna się na kafelkowaniu, hydraulice, elektryce i nie puści mnie z torbami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja szukającym fajnych, dekoracyjnych grzejników - polecam polskiego producenta LORAC. W ofercie mają proste, estetyczne i ładne grzejniki dekoracyjne.
A dla zainteresowanych odpływami liniowymi - również ich polecam :) świetne odpływy, ceny można negocjować.
Sporo jest sklepów z tym asortymentem ja dokonałem zakupów w Bydgoszczy właściciel dał mi bardzo dobre ceny i super doradził . Punkt nazywa się Centrum Wyposażenia Stylowej Łazienki tel 600 162 410.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Takie głośniczki to raczej brzęczą a nie grają.
Polecam głośniki łazienkowe do zabudowy - super sprawa
http://allegro.pl/iselect2-5-radio-lazienkowe-wanna-muzyka-i3852908351.html
Mi najgorzej idzie wybrać ceramikę, ta która mi się bardzo podoba sporo kosztuje(
a może http://remontostrowiec.pl.tl/%26%23321%3Bazienka.htm
ja polecam serię bryzgoszczelną Madera od polskiej firmy Ospel. w najlepszej cenie tutaj: http://sklepospel.pl/ . akurat na bezpieczeństwie lepiej nie oszczędzać, a tam gdzie prąd i woda musi być bezpiecznie.
Witam.na tej stronie są średnie ceny za robociznę.polecam tą firme.bardzo dokładni.
http://www.greenlinepolska.pl
w szukaniu jakichkolwiek rzeczy do łazienki polecam http://www.domarket.pl/promocje.html
Proponuje w planowaniu i sporządzaniu kosztorysu troszkę zawyżyć szacunki. Z doświadczenia wiem, że przy remoncie łazienki szczególnie wyskakuje masa niezaplanowanych wydatków. Nawet 10-15% więcej może wyjść...
Witam,
Jestem absolwentką architektury wnętrz. Mogę niedrogo wykonać projekt Pani łazienki, sufitu podwieszanego, doradzę co gdzie kupić i jakich materiałów urzyć, gdzie przenieść instalacje, itp. Pozdrawiam
Mój tel. 507395520
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Z całym sercem mogę polecić Dawida 503450339 można się potargować , można pośmiać i robi mega solidnie , u nas siedział od 9 do 19 i non stop robił bez przerw! Musiałam go na siłe wyciągać na obiad
Mówić że odemnie to pewnie coś spuści

100% pięknej łazienki i wszytskiego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Witam
-A jak ja będę miała pecha i jakiś wężyk kiedyś pęknie i będzie trzeba skuwać kafle? Może lepszy jednak taki tradycyjny kompakt ze zbiornikiem?- Geberity można podłączyć na sztywno bez wężyka.
-Czy cena za wykonanie pracy jest, że tak powiem umową o dzieło, czy za każdą półeczkę, gniazdko, światełko fachowiec osobno liczy, a potem na koniec wychodzi bajońska suma?-można umówić się na ryczałt-cena za całość
Pozdrawiam
glazurnik szczecin
Jesli dalej interesuja cie ceny prac remontowych to ja teraz moge wykonac bardzo tanio bo mam wolny czas.Nie bralem prac na zapas i teraz stoje.tle.601330953
Witam. Przechodziłam remont łazienki w wakacje. Niby większa trochę od Twojej, ale u nas od połwy sufitu idzie skos. Zdecydowaliśmy się na prysznic, ale ze względu na dziecko wzięliśmy głęboki brodzik. Niestety przez skos musieliśmy zmiejszyć rozmiar brodzika i mamy 80x80. Gdyby nie skos to spokojnie by weszło 80x100, czyli mała wanna zabudowana jak prysznic. Projekt łazienki zrobiliśmy za free w salonie z kaflami. Dostaliśmy później na maila widok na kazdą ścianę, więc fachowiec dokładnie widział co, gdzie i jak ma wyglądać. Mamy umywalkę nablatową i na razie nie narzekam. Meble robiliśmy na zamówienie. Meble, czyli blat pod umywalkę, szafkę na kółkach pod blat i reling na ręczniki pod blatem i za to wszystko zapłaciliśmy 600zł. Za robociznę zapłaciłam 2000zł, ale fakt, że majster z mozaiką niebardzo sobie poradził.
a wogole jakie sa teraz cena za malowanie i kładzenia kafli czy paneli?
Nie wiem czy już się uporałaś z tematem, ale sądzę, że wiele cenny porad znajdziesz tutaj http://czashydraulika.pl/forum/kategorie
Hej,

my miesiąc temu mieliśmy gruntowny remont łazienki i WC, rozmiarowo mamy podobnie.
Co mogę Ci polecić: jeśli masz już swój pomysł w głowie, jak chcesz urządzić łazienkę, dokładnie poinformuj o tym fachowca!!!! Dokładnie, mam na myśli rozrysuj mu wszystko na ścianach, jak i gdzie chcesz mieć zrobione, przy którym rogu ściany i jak docięte kafle, gdzie dać dekory - jeśli masz- na jakiej wysokości zamontować baterie, prysznic, szafki, czy fugi maja się schodzić z lustrem na ścianie, z szafkami, czy przycinasz kafle itp. Ja dokładnie tak zrobiłam, wszystko rysowałam Panu ołówkiem na ścianie!
Na początku oczywiście omówiliśmy, jak ma to wyglądać, pan pokiwał głową i powiedział, że rozumie, ale jak zobaczyłam pierwszą ścianę, jak zaczął przycinać kafle to cóż.... nie zrozumiał... i zaczęłam mu wszystko rysować na ścianach i było już ok.
Rzeczy dla mnie oczywiste niekoniecznie były oczywiste dla niego, także radzę omówić każdy szczegół, o wszystko pytać, bo wiele rzeczy wychodzi w trakcie i oczywiście, jak widzisz, że coś nie tak od razu mu to zgłaszać! Tego samego dnia, a nawet na drugi kafle można zdjąć i poprawić.
Ogólnie jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego, jest kilka drobiazgów, których wcześniej nie zauważyłam, ale są praktycznie niewidoczne i już przymknęłam na to oko. Jak ktoś o nich nie wie, nie zauważy.
U nas remont łazienki i WC, ze skuwaniem starych kafli i wymianą wszystkiego trwał 2 tygodnie, z tym, że pan przychodził sam i pracował od 8.00 do 17.00 Mieliśmy pana z polecenia.

Też mieliśmy dylemat wanna czy prysznic - mamy wannę akrylową z parawanem nawannowym - tak to się fachowo nazywa i deszczownicę. Sprawdza się bardzo dobrze.

Mamy jasną łazienkę, co optycznie ją powiększa, także polecam. Wcześniej były ciemne kafle, a teraz od razu widać różnicę. Minusem białych kafli jest fakt, że szybko podłoga się kurzy, przynajmniej to widać ;) i trzeba częściej mopem przejechać, ale dla mnie to nie jest problem. 100m2 to to nie jest więc jest ok :)

Jak będziesz miała jeszcze jakieś pytania pisz na meila: lyneth@wp.pl chętnie pomogę :)
Sporo zaoszczędzicie korzystając z akcji "ekolifting łazienki". Do 30 września możecie kupić taniej baterię bezdotykową do waszej łazienki, wystarczy że oddacie tylko swój stary kran:)

http://pl-pl.facebook.com/OrasPolska/app_208195102528120
Dokładnie - łazienkę remontuje się raz na wiele lat, nie częściej, więc warto od razu postawić na odpowiednie rozwiązania. Radzę przeglądać sklepy w sieci, bo można sporo oszczędzić. Przez same zakupy w sklepie e-inclusive, zaoszczędziliśmy ponad 3 tysiące.
do góry