Widok

Nalewki - sprawdzone przepisy

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny macie jakieś przepisy na nalewki?
Chodzi mi o takie "szybkie" nalewki, które nie muszą stać i nie są z owoców sezonowych, jak np wiśnie.

Ja robiłam porterówkę, ale już nam się znudziła i chcielibyśmy coś innego...

Dla chętnych przepis:
0,5 kg cukru
0,5 l piwa porter
0,5 l spirytusu
korzenie (np do grzańca lub piernika)
można dodać 1 op. cukru waniliowego

Cukier z piwem podgrzewamy, żeby się rozpuścił, dorzucamy przyprawę wg uznania (ja daję mniej niż płaską łyżeczkę). Jak wystygnie dolewamy spiryt. I gotowe, można pić od razu.
Nalewka jest super słodka, gęsta i mocna, idealna na zimne wieczory, do herbaty albo do polania lodów ;)
image[/url]image[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mój przepis zawsze wychodzi :
Buty
Troche kasy
Dobre chęci

Załóż buty na nogi, wyjdź przed dom, zlokalizuj najbliższy monopol, udaj się tam --> poproś o nalewkę w wybranym przez Ciebie smaku.

TADA :)

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
pfff.... :P

w sklepach nie ma dobrych nalewek :)
image[/url]image[/url]
Kategorie

wszystkie
| Dania bezmięsne
| Inne
| Mięso w roli głównej
| Napoje alkoholowe
| Pieczywo
| Pizza
| Podsumowanie akcji kulinarnych
| Przekąski/Przystawki
| Przetwory
| Ryby
| Sałatki
| Słodkości
| Zapiekanki
| Zupy

Domowy Baileys

- 0,4 -0,5 l wódki (według preferencji co do zawartości promili)

- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 533g

- 0,5 szklanki śmietany kremówki lub mleka skondensowanego niesłodzonego (dałam mleko)

- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Mleko w puszce włożyć do garnka i gotować na wolnym ogniu około 2½ godziny, a następnie pozostawić w tej wodzie do wystygnięcia,(można ugotować dzień prędzej).Lub użyć gotowej masy krówkowej , której nie trzeba gotować.
Wystudzone mleko przełożyć do miski i dodać do niego kawę rozpuszczoną w odrobinie wrzątku. Całość dokładnie wymieszać łyżką.
Następnie dolać alkohol, śmietankę (mleko) i całość wymieszać.

Pozostawić na około 2 - 3 dni, do przegryzienia,
Można zrobić na bazie whisky :)
Toshiba - ile taki Domowy Baileys może stać?

bo my tacy alkoholowi, że barek nie pustoszeje ;) a co roku donoszą nam wino z naszych winogron, którego już nie mamy gdzie chować ;)

ale chętnie zrobiłabym takiego Baileys'a :)
AgusiaGda
szczerze nie wiem ile może stać, bo ja go robiłam kilka razy i zawsze w miarę szybko schodził..
Ale możesz zrobić z mniejszej ilości składników :)
Podejrzewam, że możesz mieć problem z produktami (juz po sezonie), ale polecam ARONIÓWKĘ!
---
2 kg aronii
600 szt (pełna reklamówka) liści wiśni
2 kg cukru
1 kwasek cytrynowy
4,5 l wody
1,5 l spirytusu

Aronię i liście gotować w podanej ilości wody przez ok. 15 min.
Następnie odcedzić, dodać cukier i kwasek. Po wystygnięciu dodac spirytus i rozlać do butelek (wychodzi ok. 12-13 półlitrówek).
Taki jest przepis oryginalny.
Ja go modyfikuję, gotując liście i aronię osobno i wygotowana aronię przepuszczam dodatkowo przez sokowyżymałke. Nalewka ma wówczas intensywniejszy cierpki posmak.

Nalewka jest rewelacyjna na sezon jesienno-zimowy, jako dodatek do herbaty.
Miodowa jest pycha, ale musi postać ok 4 tyg
3/4 szkl miodu
1 cytryna
pół gałki muszkatołowej , cynamon
łyżeczka startego imbiru
cukier waniliowy
0,7l wódki
miód podgrzać, dodać przyprawy,startą skórkę i sok z cytryny.
po ostudzeniu zalać wódką
polecam super rozgrzewa :)
sadyl: brzmi fajnie... niestety już po sezonie :(
o ile aronię może udałoby się dostać, tak na liście wiśni nie ma co liczyć ;)

AgusiaGda: a może likier Irish Cream?
- 500 ml kremówki 30%
- 3 puszki mleka skondensowanego słodzonego
- 3 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 3 kostki czekolady
- 3 szkl. whiskey (może być taka z Lidla, szkoda brać te najlepszej jakości)

Podgrzewamy lekko śmietanę i dodajemy do niej wczesnej rozpuszczona czekoladę i kawę. Następnie wrzucamy resztę składników i miksujemy.
image[/url]image[/url]
ajeczka a ta czekolada to jaka? mleczna czy gorzka?
Smaka mi zrobiłas cholercia no:)
Ja robie jak mnie najdzie taki likier krówkowy:

5złótek
1/2 szkl cukru pudru
2-3 cukry waniliwoe
20dag krówek
2 puszki mleka niesłodzonego
1 szkl sprytu

Mleko wlać do garnka wrzucic cukry waniliowe i krówki podgrzewac do rozpuszczenia cukierków potem ostudzić.
Utrzeć pałką żółtka z cukrem pudrem po trochu dodawac mleko cały czas mieszając na koniec wlac spirytus wymieszac.
ententino: no ja tego nie robiłam, ale obstawiam raczej deserową, bo tam to mleko skondensowane da słodyczy, więc czymś trzeba przegryźć ;)

A coś bardziej wytrawnego? bo to wszystko to same słodkości...

słyszałam o cytrynówce, piłam raz imbirówkę, ale autora nie miałam okazji spotkać ;)
image[/url]image[/url]
cytrynówka - wódka

1 litr spirytusu
1,5 szklanki cukru
4 szklanki wody
10 cytryn

cytryny umyć, skórkę zetrzeć na małych oczkach. włożyć do garnka dodać cukier i wodę - zagotować.
Cytryny wycisnąć, wlać spirytus,wystudzoną wodę z cukrem i ze skórką. Odstawić na dobę. Przecedzić i przelać do butelek.

Adwokat
mleko 3,2 % - 1,2 litra
żółtka 8 szt
cukier puder 40 dkg
spirytus 0,25 litra
laska wanilii 1 szt.

mleko zagotować z wanilią, wyjąć laskę, ostudzić , żółtka utrzeć z cukrem pudrem, wlewać cieńkim strumieniem do mleka i cały czas mieszając podgrzewać aż zgęstnieje, wystudzić i powoli wlać spirytus, przelać do butelek i trzymać w lodówce

Wódka kawowa

1 litr spirytusu
3 piwa karmii po 0,4 l
3 płaskie łyżki cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
3 torebki cukru waniliowego

Karmi wlewamy do większego garnka i stawiamy na małym ogniu. Dodajemy kawę cukier i cukier waniliowy. wszystko dokładnie mieszamy aż do rozpuszczenia kawy i cukru
czekamy do ostygnięcia i następnie dodajemy spirytus.
Przelewamy do butelek.

Likier kukułkowo-kawowy

kawa rozpuszczalna 250-280 ml
kukułki 3/4- 1 kg
spirytus 250 ml

kukułki wsypać do garnka i zalać kawą. Gotować aż do rozpuszczenia kukułek. Odstawić do ostygnięcia. Do zimnego wlać spirytus, dobrze wymieszać mikserem i wstawić do lodówki. Następnego dnia przefiltrować. ( można dodać puszkę mleka skondensowanego słodzonego)

Miętówka

Duży pęczek mięty
1/2 l spirytusu
1 skórka z cytryny
1 szkl. cukru
2 szklanki wody

Mięte skórkę z cytryny zalać spirytusem, odstawić na 1 miesiąc w ciemnym miejscu. Po miesiącu odcedzić.
Wodę z cukrem zagotować przestudzić zalać liście mięty na 1 dzień. Odcedzić . Połączyć wszystko razem.

Żurawinówka

6 szkl. żurawiny
5-6 szkl cukru
1/2 l spirytusu
2-3 cukry waniliowe
1 litr wódki

żurawinę przekręcić przez maszynkę do mięsa, połączyć z wódką i odstawić na 9 dni. Przelewamy przez gazę, dodajemy cukier i cukier waniliowy podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. do ostudzonego dolewamy spirytus.

Malibu
1,5 szkl przegotowanej zimnej wody
20 dkg wiórków kokosowych
1,5 szk spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego słodkiego

wiórki zalać wodą i spirytusem, odstawić na 10 dni. Odcedzić i zmieszać z puszką mleka ( powoli wlewamy mleko do wody ze spirytusem, miksujemy na wolnych obrotach)
odstawić na 1 dzień. trzymamy w lodówce.

Wiórki można wykorzystać do ciasta.
kachnat75 ooo! o takie coś mi chodziło :)
cytrynówkę zrobię jak tylko kupię potrzebne składniki, miętówka też może być ciekawa. No i zastanawiam się, czy żurawinę można jeszcze gdzieś świeżą dostać...
image[/url]image[/url]
Wiem, że mąż mój do nalewki z aronii, wrzuca kilka listków wiśni.
image

image
pamiętam, że moja Ciocia robiła taka pomarańczowo-kawową :P

wielka pomarańcza ze skórką, w skórce robiła małe dziurki i w te dziurki wkładała ziarenka kawy :P zalewane spirytusem lub wódką.

nie wiem ile musiało stać i czy był cukier :P

mojej Mamy koleżanka robi orzechówkę :P dobra na problemy żołądkowe :P ale przepisu nie mam :) bo u nas ogólnie takie nalewki nie schodzą :]
żurawina jest w sprzedaży więc nie powinno być problemu :) ja nawet dzisiaj u mnie w warzywniaku widziałam babka miała całą skrzynkę :)
Mięte zawsze zrywam u teściowej w ogródku ( nie robiłam z tej sklepowej) daje nawet więcej. Wódka ma kolor płynu do naczyń Ludwik, super jest jako lecznicza w bólach brzucha, niestrawności :)
mam jeszcze jeden przepis na taką wytrawną wódeczkę :)

1 litr spirytusu
1 litr wody
1 litr wódki
6 śliwek suszonych kalifornijskich
4 goździki
2-3 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki rodzynek
4 duże ziela angielskie
2 małe listki laurowe
1/2 szklanki cukru

Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, ostudzić. Wszystkie składniki połączyć w dużym słoju. 2 razy dziennie przemieszać. Można przecedzać już po dobie, ale najlepsza jest jak 2 do 3 dni postoi.

Co do cytrynówki - ja na bazie tego przepisu robiłam wódeczkę z pomarańczy 5 szt i czerwonych grapefruitów- 3 szt.
zrobiłam dzisiaj na próbę domowego Baileys'a z przepisu Toshiby :]

robiłam z połowy ilości :] (akurat został mi kajmak i kremówka z tortu bezowego)
dałam trochę mniej wódki (zamiast 200-250ml dałam ok 180) - bo nie lubię jej smaku ;) tzn. jak coś jest za mocne :]

wyszła mi 1 butelka po advokacie(0,35l) i 2 x 100ml buteleczki po żołądkowej :]
LIKIER ŚMIETANOWY

1l śmietany kremówki 36%
3 szkl cukru
2 cukry waniliowe
1/4l spirytusu (pewnie można dać też wódkę)

Do garnka wsypać cukier plus cukier waniliowy,dodać śmietanę,rozpuścić,zagotować.Ostudzić do prawie zimnego od czasu do czasu mieszając.Wlać do tego spirytus,rozmieszać i rozlać do butelek.
Tak na mega szybko miksuję puszkę kajmaku z biedronki z wódką i wodą ewentualnie spirytus plus woda zależy co akurat mam w domu.
Dodaję łyżeczkę kawy rozpuszczalnej.

Jeśli chodzi o proporcje alkoholu i wody to robię na oko, tak aby konsystencja i procenty mi odpowiadały:)

Ale ten śmietanowy co podałam wyżej jest też smaczny i można sobie kieliszeczek do kawy wlać zamiast cukru i mleka aczkolwiek mi żal do kawy:)
ma może ktoś przepis na nalewkę z czarnego bzu?

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

Impreza urodzinowa dla mamy na 50tke, gdzie zrobić ?????????? na szybko (14 odpowiedzi)

Hej moja mama w kwietniu obchodzi 50 urodziny. Ogólnie impreza była zaplanowana na 17 marca Pod...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (118 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

do góry