Widok

Napady mokrego kaszlu w nocy-co robic?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Corka od kataru ma mokry kaszel od 3 dni, ale tylko w nocy i rano po przebudzeniu jak jej sie ta wydzielina nazbiera. W ciagu dnia daje jej syrop wykrztusny ale tak jak mowie malo kaszle, oprocz tego wapno, wit c, kataru jest mniej ale w nocy ma straszne ataki tego mokrego kaszlu, raz zwymiotowala przez to:/ nie wiem jak jej pomoc, pokoj jest wywietrzony, okno otwarte, w ciagu dnia ja oklepuje a mimo wszystko nie jest lepiej, kolejna noc sie nie wyspi:( mam pulmicort ale pewnie przy mokrym kaszlu to nie ma sensu, myslalam czy nie dac jej dipherganu, wiem ze przy mokrym kaszlu sie nie powinno ale moze chociazby sie przespala spokojnie. Jak jej pomoc?
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 8
Na mokry kaszel u nas dobrze się sprawdza syrop fosidal. Jest przeciwzapalny, więc nie tylko łagodzi, ale też leczy i naprawdę szybko stawia na nogi.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Doświadczyłem na sobie, że łatwo można pomylić kaszel suchy z mokrym.
Mokry jest wtedy, kiedy odksztuszam zalegającą flegmę - piję wtedy syrop wykrztuśny lub łykam tabletki. Dobrze też działają papierosy - niby nie powinno się, ale ułatwiają odkaszlniecie (dzieciom nie polecam).
Czasem flegma jest taka gęsta, że kaszlę, kaszlę i nic. Przypomina to SUCHY KASZEL, ale nim jest. Łykam wtedy podwójną dawkę Flegaminy i nawet inhalacje solą fizjologiczną. Powoli, powoli się odlepia.
No i klasyczny suchy, wynikający z podrażnienia gardła. Z tym jest najciężej - można inhalować, pić Acodin, a czasem nic nie pomaga.

W przypadku dzieci jest dużo gorzej, bo jeśli sam nie usłyszysz, to dziecko ci nie powie, czy ma flegmę, czy podrażnione gardło.
Piszę to po to, żeby uzmysłowić, że czasem warto podać syrop wykrztuśny, nawet jeśli objawy wskazują na suchy kaszel. Na pewno nie zaszkodzi.

Z kolei zabójstwem jest podanie syropu hamującego kaszel przy kaszlu mokrym, bo wtedy fllegma z bakteriami zalega w oskrzelach i powoduje zakażenia.

Kolejnym mitem jest zakaz podawania syropu wykrztuśnego po godz, 17. Ja piję przed spaniem, pół godziny kaszlę, oczyszczam drogi oddechowe i odflegmiony, spokojnie zasypiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Bronchosol rzeczywiscie sprawdza sie w walce z mmokrym kaszlem, tylko należy pamiętac, aby taki syrop zażywać najpóźniej około godziny 17stej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Aktualnie taki kaszel wlasnie mnie meczy. Pod reka duzo cieplych plynow i bronchosol wykrztusnie co by wydzielina nie zalegala.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
inhalacje atrovent + sól fiz. rano i wieczorem właśnie stosuje u córki na 2 dzień wielka poprawa dzisiaj 3 dzień i ani razu nie zakaszlała u nas strzał w 10 . Jeszcze dodam ze przed robieniem inhalacji pediatra przepisała pulneo co nic nie pomogło .Atrovent zadnych zastrzeżeń nie mam oczywiscie z przepisu lekarza stosując odpowiednią ilośc
Pulmicort nie jest antybiotykiem tylko sterydem podawanym chorym miedzy innymi na astmę.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jak to powiedział lekarz to gratuluje lekarza, pulmicort jest lekiem sterydowym o właściwościach przeciw zapalnych, z antybiotykiem nie ma nic wspólnego - odnośnie wypowiedzi mm
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Czy ten syrop jest na receptę ? Polecał lekarz czy farmaceuta ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tak informacyjnie to atrovent nie jest lekiem dopuszczonym dla dzieci. I mimo niezrozumiałego dla mnie niezwykłego uwielbienia i nagminnego przepisywania go przez pediatrów bardzo słabo wypada w testach klinicznych, wręcz nie działa. Uważajcie z tym lekiem
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
U nas na mokry kaszel rewelacyjnie działa bronchosol, ułatwia odkrztuszanie, zmniejsza duszności, ale w nocy nie można go podawać, najpóźniej na 3 godziny przed snem. W nocy trochę pomaga kiedy podnoszę poduszkę nieco wyżej, wtedy kaszel tak nie męczy.
Wlasnie juz dzialam oilbasem, mam ten syrop z czarnego bzu wlasnie i tez mocno wietrze pokoj i spi przy uchylonym oknie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
u moich chlopakow czesto przy takim kaszlu osluchowo jest wszystko OK i przewaznie pomaga im na noc Sinecod. A katar u nas przechodzi szybko po kroplach Olbas na pizamke na noc 2 kropelki.
na katar syrop z czarnego bzu, nacieranie vikiem, i kropelki olbasu na pidzamke(i przez caly dzien tez) to hamuje katar i odrazu lepiej sie spi, wysoko pod tulow zeby pozycja byla pol lezaca i powinno pomoc. chlod w pokoju - lepiej dziecko cieplej ubrac okryc a okno uchylic zeby powietrze bylo chlodne to i na katar pomaga , wieczorem jeszcze spacer,
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6
Bylysmy u pediatry, wszystko ok, osluchowo czysto, gardelko czyste, mowila ze nie ma potrzeby inhalacji, zalecila jedynie jakis syrop bez recepty na katar bo to przez to jest kaszel, wykrztusnych nie musimy dawac. W razie jakby atak kaszlu nie mijal mozna podac diphergan. Trzeba sie pozbyc kataru ale to nie takie proste.
na noc sinecod i krople do nosa otrivin np. wysoko ułożone chłodno w pokoju + mokre ręczniki, rano po przebudzeniu syrop wykrztuśny nam pomaga z babki lacentowatej, do tego wit.c. inhalacje
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
A u nas przy krtani nigdy nie bylo mokrego kaszlu, tylko teraz, ale dalej obstawiam ze to przez katar bo ma taki rzadki, przezroczysty. Zobaczymy co pediatra powie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
To też nigdy nie stosuje bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem ,pulmicort to nie antybiotyk tylko steryd o działaniu przeciwzapalnym.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mokry ale głośny - u nas często było zapalenie krtani lub oskrzela
I podobno z dipherganem jest tak ze po 3-4 dniach stosowania powinno robic sie przerwe bo slabiej dziala
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie no dlatetego nie chce podawac nic przed wizyta, wole zeby lekarz zdecydowal co nalezy podac.
Mjakmama ale przy krtani mieli mokry kaszel? Bo u nas zawsze taki sucho-szczekajacy.
pulmicort jest sterydem więc ja bym poszła do lekarza zanim go podasz :)
u nas takie napady kaszlu byly jak dzieci miały zapalenie krtani łapało je wieczorem i zimne powietrze plus podwyzszona pozycja w lozku pomagaly
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (11 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

Jaki wozek wybrac? (83 odpowiedzi)

Dziewczyny jaki wozek wybrac? 2w1, 3w1? Jakiej firmy polecacie? Rodze w wrzesniu :)

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (31 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry