Widok

Netflix

Ostatnio dość często otrzymujemy od Klientów zgłoszenia o nieprawidłowym działaniu usługi Netflix - błędnie rozpoznawany kraj (najczęściej USA zamiast Polski) na podstawie adresu IP. Netflix odsyła do swojej strony:
https://help.netflix.com/pl/node/26100
Jeśli nie korzystają Państwo z proxy/VPN, whatismyip.com pokazuje poprawny adres IP, strona RIPE pokazuje poprawny kraj - to oznacza, że problem jest po stronie Netflix-a i trzeba w tej sprawie kontaktować się z nimi. Niestety, często odsyłają oni do dostawcy Internetu który w tym przypadku nie jest niczemu winien - nasze adresy IP (91.224.224.0/23, 185.38.220.0/22) nie zmieniły się od lat i są prawidłowo zarejestrowane w RIPE jako znajdujące się w Polsce. Netflix według własnego "widzimisie" z sobie tylko znanych powodów uznał że jesteśmy w innym kraju - tylko Netflix może to zmienić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Po wielu latach przestałem być klientem amelka.

Teraz Speedtest zawsze pokazuje prawie to samo obojętnie o której godzinie.
image
Netflix (fast.com) pokazuje zwykle coś koło 100MB/s w obie strony. No i działa :).

Szukajcie możliwości podłączenia się do światłowodu: Volta (Rębiechowo, część Banina) albo Inter-Komp (Banino).
Jest jeszcze ktoś w okolicy z GPONem?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

W kwestii zaśmiecania wątku... Kto jak kto, ale Amelek nie powinien nikomu stawiać takiego zarzutu:
https://forum.trojmiasto.pl/Kto-ma-internet-z-firmy-WAVE-Banino-t692684,4,12.html

Rozumiem jednak, że skoro zabrakło nawet najśmieszniejszych argumentów, pojawia się agresja... Poczekam na groźby :D
Ale... Muszę przyznać, że Amelek bardzo mi imponuje. To prawdziwy specjalista od czarnego piaru, który praktykuje na własnej firmie. Tylko w tym wątku dwukrotnie dał jasno do zrozumienia, gdzie ma swoich klientów, którzy płacą mu po kilkadziesiąt złotych miesięcznie. Ciekawe, czy jeśli kupi bułkę za 36 groszy i okaże się, że ta została upieczona z guana, Amelek zje ją z uśmiechem, radośnie się obliże i stwierdzi, że przecież zapłacił za nią śmieszne grosze.
Skoro Amelek porównuje konkurencję do greckiego banku, to - biorąc pod uwagę, że na tym forum prawie wszystkie - zazwyczaj udokumentowane pomiarami - narzekania na jakość internetu dotyczą właśnie usług Amelka, a prawie wszystkie negatywne opinie o konkurencji są jego autorstwa - to do czego porównać Amelka? Do Amber Gold? Do SKOK?

A może pomożemy Amelkowi i skoro, jak sam pisze, chciałby mieć 1/10 klientów, niech ma. I niech negocjuje z nimi upragnione 10x wyższe opłaty :D :D :D

A tymczasem u mnie:
speedtest.pl
PING: 364 ms
Download: 2.92 Mb/s
Upload: 1.92 Mb/s

speedtest.net:
PING: 155
Download: 1.49 Mbps
Upload: nie zmierzono

I jeszcze speedtest.net (amelek do amelek)
PING: 19
Download: 3.09 Mbps
Upload: nie zmierzono

To zemsta poważnego przedsiębiorcy, czy ogólna jakość usług świadczonych przez Amelek.net? Sam nie wiem co gorsze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tutaj przykładowe linki, gdyby komuś przyszło do głowy, że rzucam kalumnie na uciśnionego:
http://www.speedtest.pl/wynik/201014093
https://www.speedtest.net/result/8024834498
Tam, gdzie pomiar uploadu zdechł, speedtest.net nie zapisuje wyniku, ale mam zrzuty ekranu.

U mnie do niedawna nie było problemu, do internetowych prób samozaorania Pana Amelka pochodziłem więc jak do wycieczki do ogrodu etnograficznego. Netflix nie zacinał, YT też nie, HBO GO też nie.
Od c.a. miesiąca jest coraz gorzej, a w tej chwili nie działa praktycznie nic - pewnie Pan Amelek złapał sporo nowych duszyczek i sieć się zapchała - muszę więc zapanować nad własnym lenistwem, zmienić dostawcę, a Amelkowi za ostatnie dwa miesiące współpracy zapłacić adekwatnie do jakości świadczonych usług.

Jedno nie ulega wątpliwości. Amelek jest obecnie najgorszym dostawcą internetu w Baninie pod każdym względem:
- oferty (miesięczne ograniczenia DL/UL),
- faktycznej wydolności sieci (1Mbps i odpowiedź, że jest OK),
- reakcji na awarie,
- braku jakiejkolwiek gwarancji jakości usług,
- współpracy z zewnętrznymi dostawcami usług (np. Netflix),
- szacunku dla klienta (przecież Internet działa),
- jakości obsługi,
- reklamy.
Jest za to mistrzem niespełnianych obietnic, teorii spiskowych i samozaorania.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do kompletu, jeszcze pomiar certyfikowany, zgodnie z wymaganiami Pana Amelka:
Nr ID pomiaru Data i czas Opóźnienie Pobieranie Wysyłanie Operator Certyfikacja Opcje
1 475650559 2019/02/08 20:00:31 15 ms 0.82 Mb/s 0.92 Mb/s Marek Michalkiewicz TAK szczegóły

Internet działa! Polecam!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Zgadnijmy, kto dał tego jedynego minusa? :D :D :D
Śmieszny gość...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Regulamin jak sami piszą na stronie jest przykładowy, z roku 2016. Prawo się zmieniało ostatnio w grudniu 2018 - aktualny musi być inny.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Czy musi być GPON? Co złego jest w Active Ethernet?
http://www.speedtest.pl/wynik/201050407
(wyszłoby więcej po zmianie routera na wydajniejszy)

Akurat ostatnio "duszyczek" ubyło (w dużej mierze za sprawą tego forum - dziękujemy!) i nie sieć się zapchała tylko pasmo radiowe które nie jest z gumy i korzystają z niego też inne sieci którym przybyło, ale Prałat zawsze wie lepiej. Gdyby podszedł do sprawy normalnie jak człowiek (zwłaszcza skoro jak twierdzi do niedawna nie było problemu - też był tyle że gdzie indziej) to nad jakimś rozwiązaniem (nie natychmiastowym, bo podobnych kilkuletnich urządzeń do modernizacji zostało w sieci jeszcze sporo - są takie jakie są, bo takie były dostępne wtedy kiedy były instalowane) by się popracowało, ale po tym morzu nienawiści wylanym tutaj po prostu się odechciewa.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Otóż nigdzie nie jest napisane, że to regulamin z 2016. W 2016 mieli zapis o kolejkowaniu w przypadku przeciążenia sieci, który Amelek im triumfalnie wytknął (wyżej podałem link do mądrości Amelka - tam to znajdziecie). W obecnym regulaminie niczego takiego nie ma. Jest za to gwarancja 80% prędkości określonej w umowie. BTW Skąd można ściągnąć aktualny regulamin Amelka? Czy taki w ogóle istnieje? a jeżeli nie, czy Amelek przypadkiem nie łamie prawa? O ile się orientuję, w przypadku zmiany regulaminu - nawet jeżeli zmiana wynika ze zmiany przepisów prawa - dostawca ma obowiązek poinformować abonentów o jego zmianie i dać im czas na przyjęcie lub odrzucenie i, tym samym, rozwiązanie umowy bez skutków ubocznych (np. opłat za wcześniejsze rozwiązanie umowy). Uprzejmie informuję, że w momencie zmiany prawa sygnalizowanej powyżej przez Amelek, nie otrzymałem żadnej informacji o zmianie regulaminu... Grubo jedziecie, Amelku... Muszę sprawdzić, czy to jeszcze kodeks wykroczeń, czy już karny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4

No tak, duszyczek ubyło, a jakość usług - i tak dotąd średnia - i tak padła na twarz... Czary! :D
Nie miałem w tym udziału - dotychczas u mnie amelkowy internet działał średniawo, ale do przyjęcia (Netflix i YT działały)... Niestety, spadek do ok. 1 Mbps plus odpowiedź Amelka, że tak ma być i nie wie, kiedy będzie lepiej, to coś dla mnie, jako klienta nieakceptowalnego. a prostackie wpisy owego pana, że się nie poczuwa, bo kasuje tylko kilkadziesiąt PLN, a nie kilkaset... No nie, żenada... Szkoda czasu. Chcecie, płaćcie mu, ale ja namawiam Was, żeby nauczyć tego aroganckiego facecika pokory i szacunku dla klienta! Są sieci konkurencyjne - nazw tu nie podam - i KAŻDA z nich świadczy usługi na poziomie nieosiągalnym dla Amelka. A jeżeli Amelek zostanie na kilka lat sam ze swoimi inwestycjami, to może podły typ nauczy się szacunku dla wszystkich tych, którzy płacą za jego chlebek...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Nie, Panie Amelku, nie za sprawą tego forum. Za sprawą Pańskiego chamstwa, prostactwa, arogancji, lekceważenia klientów i plucia na konkurencję.
I tak starałem się być miły... Nie użyłem żadnego z 20 słów, na które Pan zasłużył...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Właściwości pliku pdf data utworzenia 2016-10-12 czyli niedługo po wytknieciu. Regulamin przykładowy. A przyczyna nagłego spowolnienia w tym konkretnym miejscu nie jest wzrost liczby klientów tylko zaklocenia od innej sieci na tym samym kanale. Nie jesteśmy na pustyni i sieci jest dużo więcej niż kanałów wiec nie da się tego uniknąć. Da się coś poprawić ale nie natychmiast i nie bez wizyty na dachu na którą brak zgody. Ludzie opamiętajcie się z tym hejtem i szukaniem wszędzie złej woli.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Prałat aktualnie patrząc na twoje wpisy to puki co tylko twoje pieniactwo podlega pod kodeks
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Kto oferuje Active Ethernet w Baninie? Jaki ma zasięg?

Jedno i drugie wymaga światłowodu jako medium.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Możecie sobie hejtować Amelka, ale prawda jest taka, że jako jedyny stara się stawiać sprawę jasno.
Nie jest w stanie zapewnić określonej prędkości - to jej nie gwarantuje
Ceny ma niskie
Nie wiąże umową

Wiadomo , że wymagania i realia się zmieniają. Kiedyś w Baninine można było radzić sobie z LTE, dzisiaj to praktycznie niewykonalne. Radiowy internet - to ta sama technologia i takie same problemy - mnogość firm świadczących usługi będzie w konsekwencji jedynie pogarszać ofertę.

Radio ma swoją specyfikę i ograniczenia.
Jeśli komuś nie odpowiada oferta, to przecież bez żadnego problemu może zmienić dostawcę.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Temat jest o netflix jestem ciekaw ile z tych osób którym nie działa ma na nim lewe konto bo Janusze nie chcą przepłacać

A u mnie jest tak, że Netflix nie daje rady ruszyć jakiegokolwiek filmu na smart tv ale normalnie działa na laptopie. Mówię tu o necie od Amelka. I mimo bez różnicy jaka lokalizacja jest ustawiona na Netfixie bo korzystam z niego w kilku innych krajach i nigdy nie zmieniałem lokalizacji. Między innymi mówię tu jakichś wakacjach na necie z komórki czy tez przeważnie słabym hotelowym necie.

Czyli rozumiem, że Pana podejście jest zależne od ceny jaką płacą klienci? Jak się zarabia na kliencie 1000 zł to okazanie szacunku jest spoko, ale jak płacą tylko kilkadziesiąt to już nie?
Zaiste jest Pan świetnym biznesmenem... ręce opadają
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Korzystałem z Amelka latami, ciągle były problemy, powietrze nie takie, gwiazdy źle świeciły i w ogóle. Pingi > 100, prędkość 0,2-1Mbit/s, obejrzenie czegokolwiek na youtube niemożliwe, wysłanie plików > 10MB się zrywało, nawet przelew bankowy lepiej było zrobić przez LTE z komórki. Amelek przyjeżdzał i twierdził, że wszystko OK. Nie wiem, może na czas testów odłącza innych klientów po prostu? Jak tylko wychodził, za 15-20 minut znów wszystko źle chodziło.

W końcu się wkurzyliśmy, zmieniliśmy dostawcę na Wave, antena w tym samym miejscu, router dalej nasz, używany, ten sam i co? Pingi < 15, prędkość 35-40Mbit/s, nigdy nie ma problemów. A cena jeszcze niższa.

A co do niemożności wejścia na dach... przecież Amelku masz lęk wysokości, nie wchodzisz na drabiny wiec to gadasz o niemożności/braku zgody? Jak klient nie wpuszcza na dach, wystaw protokół, że "przybyto do naprawy, ale nie uzyskano zgody dostępu do urządzeń". Zresztą Twój regulamin chyba powinien uwzględniać, że klient zgadza się na dostęp do twoich urządzeń? Bo inaczej to przywłaszczenie?

Jak zwykle wymyślasz problemy, których chyba z 5-10 firm działających też w Baninie absolutnie nie ma. U nich wszystko działa. To nie jest dziwne, że na tyle firm tylko jedna ma ciągle problemy, ale wini wszystkich naokoło?

Przypomina mi się słynny cytat z Amelka "nie mam kablówki w ofercie, bo w TV i tak nic fajnego nie leci, same reklamy".
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry