Widok

Netflix

Ostatnio dość często otrzymujemy od Klientów zgłoszenia o nieprawidłowym działaniu usługi Netflix - błędnie rozpoznawany kraj (najczęściej USA zamiast Polski) na podstawie adresu IP. Netflix odsyła do swojej strony:
https://help.netflix.com/pl/node/26100
Jeśli nie korzystają Państwo z proxy/VPN, whatismyip.com pokazuje poprawny adres IP, strona RIPE pokazuje poprawny kraj - to oznacza, że problem jest po stronie Netflix-a i trzeba w tej sprawie kontaktować się z nimi. Niestety, często odsyłają oni do dostawcy Internetu który w tym przypadku nie jest niczemu winien - nasze adresy IP (91.224.224.0/23, 185.38.220.0/22) nie zmieniły się od lat i są prawidłowo zarejestrowane w RIPE jako znajdujące się w Polsce. Netflix według własnego "widzimisie" z sobie tylko znanych powodów uznał że jesteśmy w innym kraju - tylko Netflix może to zmienić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Wave.
Paragraf 6 regulaminu opublikowanego na ich stronie www:
1. Prędkość Internetu zależy od wybranego pakietu. Nazwa pakietu określa maksymalną prędkość pobierania (podaną jako pierwszą) oraz wysyłania (podaną po ukośniku) w Mb/s. Jeśli nie ma podanej prędkości wysyłania to jest ona równa 1/10 prędkości pobierania.
2. Operator gwarantuje 80% prędkości Internetu określonej w umowie.

To przynajmniej daje możliwości skutecznej reklamacji. Amelek regulaminu nie publikuje ani - co na piśmie przyznał - niczego nie gwarantuje, o reklamacji nie ma więc mowy, chyba że UOKiK uzna takie działanie za sprzeczne z prawem ;-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Prałat - proponuję wziąć w końcu ten Internet radiowy od przewidującego z gwarancją na piśmie i przestać zaśmiecać forum. Nie 31 tylko 30 dni i nie amelek tylko art. 106 ust. 2 ustawy Prawo telekomunikacyjne. Jakby narzucał limity (czyli faktycznie przestawało działać po przekroczeniu) to pewnie by lepiej zipała. Albo jakby było 10x mniej klientów za to skłonnych zapłacić 10x więcej za usługę z gwarancją, taką prawdziwą (czyli wydajność infrastruktury = suma sprzedanych prędkości wszystkich klientów) a nie jak w greckim banku (dużo ludzi na raz chciało wypłacić swoje gwarantowane pieniądze i co - zabrakło).
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 5

Za tę kawalerkę z super podejściem do awarii prądu najemca oczywiście płaci tyle co za Internet, czyli kilkadziesiąt złotych miesięcznie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6

Amelek twierdzi, że nie da się przewidzieć - inni przewidują.
Amelek twierdzi, że w przypadku internetu radiowego nie można niczego zagwarantować, chociaż jednocześnie wielokrotnie rozpisywał się, jaki to internet radiowy jest super i że po co komu światłowód - inni gwarantują na piśmie 80% określonej w umowie prędkości.
Amelek twierdzi, że na odpowiedź na zgłoszenie niedziałającego internetu (1Mbps to nie jest działanie i trzeba być wyjątkowym Amelkiem, żeby ludziom wciskać, że jest) ma 31 dni - innym taka światła myśl nie przychodzi do głowy...
Amelek narzuca limity pobierania i wysyłania, a i tak jego sieć ledwo zipie - inni wyraźnie piszą, że nie ma limitów (chociaż trzeba przyznać, że kasują 10-15 złotych więcej niż Amelek)...

I co z tego wszystkiego wynika? Jak to co?!? Spisek, panie! Spisek wszystkich przeciwko Amelkowi! Sprzysięgli się, szubrawcy - konkurencja, Netflix, HBO GO, lotnisko, ufoludy, pogoda, klimat, a pewnie również Żydzi i masoni! Dobrze, że chociaż Showmax poszedł w cholerę! A jakby tego było mało, jego wrednym klientom nie wystarczy siedzenie i podziwianie, że internet działa! Chcieliby jeszcze z niego korzystać! A przecież, gdyby tylko zechcieli nie korzystać, hulałby najlepiej na świecie! Hańba, zdrada i trotyl na łączach! :D :D :D
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zdarza się u innych też, było przecież w przywołanym wątku na trzepaku. Nie miejsce tu na teorie smoleńskie. Tak swoją drogą to multi-wifi/netpol mają trochę adresów (85.190.234.x) rozpoznawanych przez niektóre strony (np. bgp.he.net) jako niemieckie - może to tajemnica ich szybszego Internetu, że po prostu nie działa Netflix? :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

lml ejmen :) lml
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie da się z góry przewidzieć liczby klientów którą jest się w stanie rzetelnie obsłużyć - każdy korzysta z Internetu w inny sposób, zmienia się to też w czasie (np. w pewnym momencie wchodzi na rynek Netflix, a potem ktoś kto wcześniej nie używał Netfliksa, zaczyna go używać). Nie mówiąc już o przewidywaniu rozwoju konkurencji gdzie co postawią i który kanał zajmą, czy akcji z zakłóceniami radaru IMGW (wiedząc że radar działa na 5650 MHz, od zawsze nie używam kanałów 128 i 132 - jeszcze kilka lat temu Panom z radiowozu UKE to wystarczało, później okazało się że jednak trzeba zwolnić jeszcze 120, 124, 136 bo radar wprawdzie nadaje w bardzo wąskim paśmie, ale odbiera w dużo szerszym, przynajmniej do czasu jak go zmodernizują dodając lepsze filtry). Nie przewidziałem jeszcze wielu innych rzeczy których już nie chce mi się tu wymieniać. Prałat jak taki przewidujący to niech sam zacznie prowadzić taką działalność, przewidzi wszystko i wykosi całą konkurencję. Najlepiej od razu położy światłowody tam gdzie dziś jeszcze pasą się krowy a za kilka lat będą szeregi. Do tego oczywiście dla tych krów od razu minimum 40 Gb wyjścia w świat na początek, własnymi światłowodami bezpośrednio z Warszawy lub Frankfurtu. Amen.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

"A dla mnie fizyczna rozbudowa infrastruktury (postawienie nowej bazy - najpierw trzeba znaleźć odpowiednie miejsce i uzyskać zgodę właściciela) i chodzenie po dachach klientów by im zmienić/obrócić anteny. I mam takich tematów do zrobienia więcej, nie da się wszystkiego na raz."

Poważny przedsiębiorca nie rozpoczyna współpracy z większą liczbą klientów niż jest w stanie rzetelnie obsłużyć, a z każdego Pańskiego posta wynika, że nałapał ich Pan dużo więcej niż Pańska infrastruktura jest w stanie obsłużyć, a teraz - kasując od nich pieniądze za usługę, której jakość nijak się ma do obiecywanej - zaczyna Pan kombinować, jak zwiększyć wydolność... Kiedy już zwiększy Pan wydolność sieci "wewnętrznej", nałapie Pan jeszcze więcej naiwnych i wtedy ponownie wąskim gardłem stanie się "wyjście na świat"... I tak w kółko. Przy czym, przez cały czas będzie Pan utrzymywał, że wszystko jest OK, bo przecież niczego Pan nie gwarantuje, a internet przecież działa.
Oto Amelka sposób na biznes. Masz Pan tupet...
Amen
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Urzekła mnie Twoja historia jak i przydu*asa, a teraz tak poważnie, albo jesteś ograniczony, albo rusz tyłek bez wchodzenia na dach i rozwiąż to nieważne po której stronie!=paniał?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dokładnie, jeden rozsądny głos choć klient konkurencji. A co do rozwiązania wyżej to wygląda że jednak jestem poważnym przedsiębiorcą bo punkt 1 dawno zastosowałem w całości (u jednego klienta który jako pierwszy miał taki problem - ograniczona pula adresów IP nie pozwala zrobić tego samego u wszystkich), punkt 2 próbowałem (co dało efekt odwrotny do zamierzonego - zapytali o zakres IP przydzielanych klientom i zamiast odblokować jeden, zablokowali więcej), dla UOKiK nie jestem stroną (to klient Netfliksa nią jest, jako konsument który ma problem z działaniem usługi), większy operator mógłby pozwać Netfliksa do sądu ale dla mnie to nierealne (chyba że znajdzie się prawnik który się tego podejmie "pro bono"). A "nie są w stanie powiedzieć jak długo to potrwa" napisał Netflix na długo przede mną - i różnica taka, że dla nich to jest zmiana jednej linijki w jakimś pliku do zrobienia w minutę, a dla mnie fizyczna rozbudowa infrastruktury (postawienie nowej bazy - najpierw trzeba znaleźć odpowiednie miejsce i uzyskać zgodę właściciela) i chodzenie po dachach klientów by im zmienić/obrócić anteny. I mam takich tematów do zrobienia więcej, nie da się wszystkiego na raz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

To pytanie wyślij do Netflix
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Uśmiać się z was można takie brednie wypisujecie PrałatJ już widzę jak w takiej sytuacji np UPC dzwoni w twojej sprawie do netflixa bo nie działa. Ip masz poprawne sprawdzone według instrukcji netflix wiec gdzie tu wina operatora internetu on daje ci tylko dostęp do internetu który działa! wiec po co ta g...no burza
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jestem pełen podziwu, że ludzie próbują oglądać Tetflixa na radiówce od Amelka. Przecież po godzinie 20 to youtube trzeba oglądać na 480p bo inaczej przycina...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

"które MOGĄ zacząć się wyświetlać również u innego dostawcy Internetu" (wielkie litery moje)
Może i mogą, tylko... czy faktycznie się wyświetlają? Czy może to jest trotyl na skrzydłach podłożony przez imperialistyczny Netflix, by eksplodował w samo serce Amelka? A może eksplodująca parówka?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Zgoda, wątek nie jest o prędkości, ale to kolejny wątek o tym, jak Amelek traktuje swoich klientów.

Rozwiązanie? Takie rozwiązanie, jakie zastosowałby poważny przedsiębiorca szanujący swoich klientów?
Oto ono! Teraz wchodzę ja - cały na biało!
1. Zmienić użytkownikowi kiedyś 'dziurawego", a obecnie 'załatanego' routera, niewspółpracujący z Netfliksem numer IP na taki, który będzie współpracował. A najpierw samemu sprawdzić, żeby nie było wtopy.
2. Jako poważny przedsiębiorca, dostawca usługi i faktyczny posiadacz feralnego IP - walczyć z Netfliksem o ponowne zakwalifikowanie tegoż IP jako polskiego i ewentualnie samemu pisać skargi na Netflix do UOKiK... Nie zrzucać tego ciężaru na kogoś, kto Amelkowi zapewnia chlebuś z masełkiem.
Proste?

Przy okazji... Na "trzepaku" Amelek (marekm72) żali się, że (to o Netfliksie) "odpowiadają że się tym zajmą ale nie są w stanie powiedzieć jak długo to potrwa"... Skąd ja to znam? Już wiem! Dokładnie to samo napisał wczoraj do mnie Amelek w sprawie praktycznie zerowej prędkości łącza... To jednak nie jest temat tego wątku ;)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ten wątek jest o czymś innym niż prędkość. Nikt nie zaproponuje czegoś konstruktywnego jak przekonać netfliksa ze białe jest białe a amelek nie jest w USA?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

@Prałat J. - ja chętnie poznam nazwę konkurencji. Ulało mi się, po wielu latach współpracy z Amelkiem :/
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

Powiem tak, bo ewidentnie Pan nie rozumie co chciałem przekazać.
Aktualnie wynajmuję swoją starą kawalerkę w Gdańsku i ostatnio pech chciał, że była jakaś lokalna (tylko na klatce) awaria i nie było prądu. To nie była moja wina - rachunki zapłacone, fizycznie zwarcia też żadnego nie zrobiłem. Gdybym miał Pana podejście to na telefon lokatorów bym powiedział: "zadzwońcie sobie do Energi niech przyślą jakiegoś serwisanta. Ja jestem czysty to nie moja wina, że prądu nie ma". Ale tak nie powiedziałem, pojechałem tam, sam zadzwoniłem po serwisanta, poczekałem aż przyjedzie i naprawi i dopiero potem pojechałem do domu. Nie wiem czy czuje Pan różnice w tych 2 podejściach. Czasem, żeby zatrzymać klienta wcale posiadanie racji nie wystarczy.
Nie piszę tego dla samego "hejtu", wbrew pozorom staram się pomóc. Niech pan zrobi sobie jakiś kurs online "jak postępować z klientem w biznesie". Jest tego trochę i naprawdę polecam, przyda się teraz i w przyszłości.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dzisiaj, w odpowiedzi na wczoraj zgłoszoną awarię, polegającą na tym, że internet działa z prędkością 1-3 Mbps (a w porywach 4 do 5) i dopiero po ponagleniu, otrzymałem od Pana MM najpierw odpowiedź, że "mamy więcej wyjścia w świat - teraz znowu sieć radiowa jest wąskim gardłem", później zaś, że to w ogóle nie jest awaria, prędkość nie jest gwarantowana, Amelek zaś " dokłada wszelkich starań by poprawić ale nie potrafi podać dokładnej daty - jest zbyt wiele niewiadomych " Cokolwiek miałoby to oznaczać :D
W tej sytuacji pozostaje mi serdecznie polecić... konkurencję, która za podobną cenę gwarantuje 80% prędkości podanej w umowie. Nazwy nie podam - poszukajcie i poczytajcie.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3

Do szkoły wróć...
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Banino

Krzyki ul. Zlota (3 odpowiedzi)

słuchajcie, średnio co dwa tygodnie w weekendy dochodzą krzyki z ul. Złotej. Taka ślepa uliczka,...

do góry