Widok

Nie dałam rady wypić glukozy

Zdrowie Temat dostępny też na forum:
Co teraz ? Czy jest jakaś alternatywa do tego badania ?
Nie jestem w stanie przełknąć tego płynu i nie zwymiotować . Ani woda ani cytryna nie pomagają. Czy słyszałyście o jakimś innym sposobie pomiaru tego cukru? Znajoma mówiła ,że można to zastąpić pomiarem krwii z palca.Wiecie coś na ten temat?
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 15
Można pobrać z palca ale to jest po prostu glukoza na czczo, a Ty masz zrobić i na czczo i po obciążeniu. Nie ma w Polsce innej opcji niż picie glukozy z wodą. Wiem że za granicą gdzieś tam dają jakiś sok do picia, ale nie wiem co to dokładnie za sok. No i tam są pewnie po tym inne normy. Porozmawiaj ze swoim lekarzem i zapytaj co teraz.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja slyszalam ze jest opcja, w extremalnych przypadkach, klada na pare dni w szpitalu i tam badaja cukier po posilkach.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie wiem czy jest jakas alternatywa...bo ja w ciąży mialam takie parcie na słodkie ze mi ta glukoza bardzo smakowała:DDD
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Mozna zrobić tzw. Pamięć cukru. Ja tez nie dalam rady wypić glukozy - podchodzilam kilka razy i zrobili mi ta pamięć cukru badanie bodajze nazywa sie H1B1c czy cos takiego. Lekarz uznal wynik za miarodajny dodatkowo mierze cukier na czczo i po posilkach. Porozmawiaj z lekarzem na pewno znajdzie jakieś rozwiązanie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
To badanie to hba1c daje obraz cukru z 3 mc wiec moim zdaníem jak dopiero miałyby zaczynać się problemy z cukrem w ciazy to nie da ono jasnej odpowiedzi.
Porozmawiaj z ginekologiem. On z pewnością będzie wiedział co zrobić w takiej sytuacji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sluchaj idz na czczo zbadaj glukoze i insuline, potem idz zjedz sniadanko w kawiarni mega weglowodanowo slodkie, wiesz drozdzowka, bajaderka, slodka herbata (kawa wypukuje cukier) posiedz godzine i idz zbadaj to samo raz jeszcze, potem jeszcze raz po drugiej godzinie.

To styknie zeby zauwazyc problem, bo picie glukozy to jest takie podnoszenie cukru masakryczne ze w zyciu z posilku raczej nigdy tyle cukrow nie dostaniesz. No chyba ze zywisz sie paczkami i kremem :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 9
Spróbuje wypić zamykając nos podczas picia: nie poczujesz ani smaku, ani zapachu. Tak moje dziecko pije lekarstwa, które jej nie smakują i ja też.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja za pierwszym razem też nie dałam rady ale wyiłam szybko co poskutkowało ze po 40min zwymiotowałam, a za drugim i 3 razem piłam powoli dosłownie z 10-15min przełykajac śline i dodatkowo maciupeńkimi łykami popijając wodę i to pomogło wytrzymywałam te 2h. ale po pierwszej nie udanej róbie lekarz mówił, że już ogłam nie robic jak tak zareagowałam za pierwszym razem. pogadaj z lekarzem i już.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Co za dziecinada i to na poziomie rozpuszczonego, dość tępego dziecka. Każdy, normalny człowiek wie że coś co może nie być dobre a wypić trzeba, pije się duszkiem, bez wczuwania się w smak. Przecież ten kubeczek można wziąć na trzy łyki.
Dziecko rodzić i odchować takiej jednostce? Wygląda na to że maluch będzie poważnie zagrożony.
popieram tę opinię 37 nie zgadzam się z tą opinią 32
Częścowo zgadzam się z Olą,trzeba wypić szybko i koniec a nie rozsmakowywać się ,jest to ochydne ale to badanie to pikuś w porównaniu z tym co może później się dziać na porodówce i jakie atrakcje może ci zafundować po porodzie twoje dziecię.
popieram tę opinię 20 nie zgadzam się z tą opinią 8
Nie chodzi tutaj o moje upodobania smakowe tylko o to ,że nie jestem w stanie wypić tego bez zwymiotowania. Według Ciebie są jakieś sposoby na powstrzymanie tego odruchu ? Może mam wymiotować , a potem wypić to co zwróciłam?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 13
Ola i Nika co za bzdury wy piszecie to, aż czytać sie nie da. Ja równiez wypiłam duszkiem za pierwszym razem i to był mój największy błąd bo nie dałam rady. Może wy miałyście tylko 50 bo ja miałam 75 i musiałam siedziec bite 2h, nie wytrzymałam pijąc duszkiem. Gdy zmieniłam taktyke owszem wypiłam i wytrzymałam co nie zmienia faktu, że jest to obrzydliwe. Co do porodów to może nie straszcie bo kazda jest inna i moze będzie miała dużo łatwiej niż Wy. Jakoś ja nie lubie glukozy, wspominam to badanie nie miło, a urodziłam dwójkę dzieci sn i zyję!! co za brednie tu czytam ehh..
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 13
Ja też miałam 75 i musiałam siedzieć bite 2 godziny i to dwu czy trzykrotnie ze względu na podwyższony poziom cukru w wynikach poprzednich badań po obciążeniu glukozą,dla mnie nie było problemem wypicie tego świństwa tylko utrzymanie tego w żąłądku i też miałam cofki i myśłałam ,że zwymiotuję ale wiedziałam ,że muszę wytrzymać bo w przeciwnym wypadku będę miała powtórkę z rozrywki ,więc wiem o czym piszę.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 6
lipunia, alez nikt tu się nie upiera ze roztwor glukozy jest smakowity, nikt nie sugeruje delektowanie się nim, ale tak jest praktykowane, że TRZEBA to badanie ZALICZYC, dla wlasnego i dziecka dobra , tak to juz jest w zyciu, ze nie zawsze wszystko jest przyjemne i miłe , są rzeczy które musimy zrobić i koniec, trzeba tak zaprogramować głowę , scisnąć poślady , a nie roztkliwiać się nad sobą, wmawiać sobie ze nie dam rady etc.
ja tez wspominam to badanie niemiło, cofało mnie mocno, a mialam do wypicia 75 i to bez cytryny( bo nie w kazdej przychodni pozwalaja na zneutralizowanie cytryna, bo uwazaja ,ze przeklamuje ona wynik)takze niezly hardkor, tym bardziej, ze na co dzien nie pijam slodkich napojów, niczego slodkiego wlasciwie , ani herbaty ,ani kawy nigdy nie slodziłam i MUSIALAM DAC RADE
oby tylko takie nieszczęścia i trudnosci jak wypicie roztworu glukozy w ciazy nas spotykały w zyciu, serio tego sobie i wam zyczę

porównanie z porodem , wcale nie jest takie bezzasadne
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ale dziwczyna się nie pyta jak ma to zrobić bo jak można wywnioskowac zwymiotowała dwa razy próbując różnych sposobów i widocznie jej organizm cofa gluzkoze szuka innej metody na pomiar cukru. Więc porównując tu jak wyżej to dla mnie chore zwłaszcza wypowiedź Oli. Jeżeli szuka alternatywy to przecież znaczy, że chce badanie wykonać dla dobra dziecka!!! nie ma ou nic wspólnego z porodem czy też wychowaniem dziecka tępa to jak dla mnie jest osoba co nie umie czytać i osądza innych po takim czymś.
popieram tę opinię 32 nie zgadzam się z tą opinią 9
proponuję dodać cytryny, zatkać nos i wypić przez słomkę szybko :) też miałam problem, ale położyłam słomkę głęboko na języku i nie poczułam nawet smaku, bo kubki smakowe są na końcu języka :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ogarnij sie. Zatkaj nos i pijesz
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 5
fakt, mysle ze z tą słomką to swietny pomysł, bo smak czujemy na jezyku:)
no, ale ona juz wie ,ze nie da rady...najgorzej jak ktos jest przewrażliwiony na swoim punkcie i sobie cos wmawia
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 7
nie ma co dokuczać ...
Ja problemu z wypiciem glukozy nie miałam ani w pierwszej Ciąży (50-tka) ani w Drugiej (75-tka).
ALE przy 75-tce dopiero po kilku minutach zaczęłam się czuć żle, słabo... i bliska byłam zwrócenia glukozy.
Na szczęście siedziałam w samochodzie i po wyregulowaniu siedzenia, opuszczeniu do pozycji półleżącej wzięłam kilka oddechów i jakoś to poszło... :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

od którego tygodnia ciąży brałyście kwas foliowy (60 odpowiedzi)

Wszędzie mówią i piszą, jak ważny jest kwas foliowy w rozwoju maleństwa i aby brać go już...

Zniżki kody rabatowe - gdzie? (19 odpowiedzi)

Hej. Wiecie może czy są jakieś kody rabatowe do h&m lub smyk, reserved, rekids?

Kuchnia (41 odpowiedzi)

Witam. Właśnie wykańczamy mieszkanie i będziemy robić kuchnię. Czy możecie polecić firmę, która...

do góry