Widok

Nie doceniamy tego co mamy cz.2

Kontynuacja wątku, który musiał zostać zamknięty z powodu ograniczeń technicznych
https://forum.trojmiasto.pl/Nie-doceniamy-tego-co-mamy-t946928,1,140.html
Moje miasto to trojmiasto
https://www.trojmiasto.pl
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie byłem tak do końca świadomy, że to aż tak ekstremalna sytuacja.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Tak się jednak złożyło, że w tych latach, które będą wspominane jako najgorsze, przebywałem we wnętrzu takiego osiedla. Funkcjonowałem.

W ogóle poruszam się po wielu wymiarach, nie jest jedynym denna sytuacja w PGR.

Nie ma też specjalnie jakiegoś czarnego humoru.
Raczej takie przeniesienie się w inny wymiar, gdzie jest normalnie, i żarty z normalnych rzeczy czy z jakichś wspomnień.

Nie ma śmiechu na tym osiedlu od 20 lat. Jest powaga. Ale ja na zewnątrz też jestem poważny.

Gdyby przeszkolić pegierowców, to jodłowaliby jak rodowici Tyrolczycy. Niestety są już w mocno przygnębionym stanie, wielu aktualnie umiera jednocześnie z tej pierwotnej ekipy pegierowskiej w wieku ok. 65 lat.

To takie próby, by rozruszać sprawę.

Zwłaszcza kiedy ktoś jest bardziej wykształcony, a pegierowcy nie są w stanie ogarniać własnej sytuacji na tym poziomie.

Nic nie jest bezpieczne w tej sprawie, najlepiej jej nie ruszać. Potem jednak powiedzą, że wszyscy widzieli, wiedzieli, a nikt nic nie robił.

Poszła inną drogą niż ja: przedstawia dużo drastycznych historii z terenu, nie rusza natomiast struktur decyzyjnych, choć działa z Warszawy, gdzie jest zadomowiona. Uznała, że tak będzie bezpieczniej.

Działaczkę, która ostrzej zajęła się pegierowcami, chcą załatwić, śledzę to na żywo. Jest naciskana, żeby robiła to z pozycji prozachodnich. Ponieważ jest córką kierownika, całkiem jak ja synem, nie wolno jej się zbytnio zaprzyjaźniać z Zachodem. Wzięła to jednak za dobrą monetę, że otwierają przed nią łamy licznych pism i portali. Wyczuwam pułapkę.

Zwykle jestem przeganiany, muszę powiedzieć.

Jeśli Pani uznała, że opuszczam ją, to najwyraźniej tak jest. Ale to by oznaczało coś całkiem nowego. Może wykorkuję.

Obawiam się, że te dwa mocarstwa stały się tak słabe, że muszą niszczyć innych, aby wszystkich sprowadzać do swojego poziomu. Zniszczenia zrodziły wielki smutek ogólnoświatowy. Gdzieś podział się dawny fajny radosny nastrój, czasem wręcz wakacyjny. Może nie umieją przegrywać. Na pewno nie są niezastąpieni.

Zachodnie filmy o Bośni wydają się lepsze niż miejscowe. Ale czy to możliwe?
Bośnia to też nadal drażliwy temat.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Jodłowanie
To ciekawe: Jodeln - Juden.

Ż świetnie dogadują się z kolorowymi, lepiej niż z białymi.

Proporcje na świecie są jak w RPA, gdy biali tracili władzę. Biali skończyli potem marnie.

Może okaże się, że kolorowi przejmują władzę, a dla białasów przyjdą ciężkie czasy.

Mój dostęp do kultury zachodniej jest jeszcze bardziej ograniczany. Ale gdy wspominam lata 80., nie było tak, w TV leciały zachodnie filmy i seriale. "Przekrój" zawierał sporo zachodnich materiałów.

Inne tematy z forum Koronawirus

Zakupy - stacjonarne czy przez internet? (70 odpowiedzi)

Cześć, robicie zakupy w sklepach stacjonarnych? Czy przez internet? Ja wychodzę, jeśli mam...

przeprowadzka !!?? (37 odpowiedzi)

Sprzedaliśmy dom, kupiliśmy drugi. Musimy się przeprowadzić... Czy zamawiać firmę...

do góry