Widok

Nie tędy spór.

Ta parada już dawno przestała być sprawą gejów i les. Stała się sporem ludzi dążących do prawożądności a ludżmi nietolerancyjnymi dla wszelkich innośći.
Te inności to też proces p. Doroty Nieznalskiej.
Kto będzie następny?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
łac. tolerantia 'cierpliwość, wytrwałość' od tolerare 'wytrzymywać; znosić'.
Taka jest znaczenie słowa: "tolerancja" i nie dajmy sie zwariować różnymi innymi, wynalazkami znaczeniowymi.
Więc, wystarczającym (i zdrowym) przejawem telerancji wobec homoseksualizmu jest ...nie strzelanie pederastom w łeb.

Jeśli chodzi o tzw. "sprawę Nieznalskiej" to myślę, że następną osobą którą powinien spotkać taki sam los, niech będzie "artysta", który na przykład w kupę gó...a wetknie (z całym należnym szacunkiem oczywiście) Gwiazdę Dawida i będzie przekonywał, że to ...dzieło sztuki.
W której grupie się znajdziesz, broniącej takiego "artysty", czy potępiającej?
I to się właśnie nazywa niezrozumienie demokracji. Flagon okazujesz tendencje totalitarne, zauważyłeś? Kto ma w demokracji decydować jaka sztuka jest włąściwa a jaka nie? Jak nie chcesz to jej nie oglądaj, ale za "nieprawomyślność" soich dzieł artyści nie powinni być ciągani po sądach. Przecież nie mieszkamy w Iranie! Ty proponujesz praktyki charakterystyczne dla totalitaryzmu gdzie tylko jedna ideologia jest "prawomyślna", a resztę można co najwyżej z łaską "znosić", albo lepiej "kula w łeb".

Natomiast etymologia słowa "tolerancja" mówi, jakie jest jego pochodzenie a nie obecne znaczenie. I odwoływanie się do "tolerare" jest bez wartości argumentacyjnej.

Free Mind
Sprawa Nieznalskiej i Parady to dwie calkowicie rozne sprawy. Jej "dzielo" mi sie nie podobalo, ale ona swoja tworczosc pozostawila w galerii, i zobaczyl to ten kto chcial to zobaczyc. Parada to wychodzenie do ludzi, do dzieci. Blokowanie ulicy, wrzeszczenie, bieganie z haslami i ogolnie robienie wielkiego szumu gdy ludzie chca sobie w weekend odpoczac od chamstwa. Obie rzeczy sa negatywne, homoseksualizm i wieszanie genitaliow na krzyzu. O ile jednak nikt z tym nie wychodzi do ludzi i nie zmusza do akceptacji i sympatyzowania, to nie ma problemu.

Problem jest wtedy gdy ktos moja tolerancje chce zmienic w aprobate, sympatie i propagowanie takich odmiennosci, ktore ja osobiscie uwazam za negatywne.
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Free Mind
No cóż, można sobie dowolnie żonglować znaczeniem słowa "tolerancja", nie zmieni to jego znaczenia, oznacza to co oznacza i nie ma co kombinować, żeby znaczyło co innego. Możesz co najwyżej postulować wymyślenie czegoś na "tę okoliczność".
Pytasz kto decyduje? a to zrób taką instalacje" a zapewniam Cię, że powstanie taki wrzask...
Zostaniesz... ach! łatwiej bo szybciej i krócej ustalić, kim Ty nie zostaniesz...
I wierz mi, nie zbędziesz oburzonych radą, żeby sobie nie oglądali jeśli im się to nie podoba.
Nie radzę też takich eksperymentów robić z Koranem w krajach muzułmańskich, tam niezrozumienie Twojej sztuki doprowadzi, że zostanie z Ciebie tyle, ile tłumowi za paznokciami. Wtedy (a dokładnie przed:) Polska jawić Ci się będzie jako kraj bardzo liberalny.

PS Czytaj, i przywołuj ściśle co kto pisze, nie było "kula w łeb", chodziło o : " nie strzelanie pederastom w łeb". jest to dosyć znacznąca różnica.
Poza tym ...pozdrawiam.
Podpisuję się pod tym "ręcami i nogami". Nic dodać nic ująć.
Free Mind napisał(a):

I odwoływanie się do
> "tolerare" jest bez wartości argumentacyjnej.

Co to ta "wartosc argumentacyjna", i kiedy argument ja ma a kiedy nie? Masz jakies stopniowanie czy cos takiego? Moze my sie przez to nie mozemy dogadac.
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
flagon napisał(a):

> łac. tolerantia 'cierpliwość, wytrwałość' od tolerare
> 'wytrzymywać; znosić'.
> Taka jest znaczenie słowa: "tolerancja" i nie dajmy sie
> zwariować różnymi innymi, wynalazkami znaczeniowymi.
> Więc, wystarczającym (i zdrowym) przejawem telerancji wobec
> homoseksualizmu jest ...nie strzelanie pederastom w łeb.

Skoro tak świetnie orientujesz się w etymologii leksyk., może napisz jeszcze o pochodzeniu i >znaczeniu< słów "homoseksualizm" i "pederasta"...
A sama nie potrafisz??????
"Obie rzeczy sa negatywne, homoseksualizm i wieszanie genitaliow na krzyzu. "

A co negatywnego, Anty, jest w homoseksualizmie, przyznam że nie rozumiem Twojego zawiłego toku myślenia. Brzmi to równie logicznie co: faceci blondyni o niebieskich oczach do tego leworęczni oraz wieszanie genitaliów na krzyżu są negatywne. Albo kobiety o naturalnie rudych włosach i łysi mężczyźni w okularach, jak wszyscy wiemy, są z natury i z gruntu źli. Bo...? Bo Antyspołczeny tak uważa? Bo jedynie słuszne książki i gazety jakie przeczytał tak napisały? O to chodzi? Wybacz te pytania, ale staram się po prostu nadążyć za tym, co piszesz.

Nie-e. Ja nawet nie wiem jak wygląda słownik...
Homoseksualizm jest wynaturzeniem i w spojrzeniu globalnym niszczy gatunek. Gdy jednak nie bedzie rozpowszechniany , to moze ilosc homo nie powiekszy sie tak by stali sie oni wiekszosci i by nasz gatunek umarl.
Mozesz sobie dodac do tego jeszcze aspekt moralny i masz wyjasnienie.
Muszę się zgodzić z tym, że tolerancja nie musi oznaczać aprobaty czy też sympatii. Dopóki nie ma dyskryminacji to każdy ma prawo nie lubić kogo chce. Żyjemy w badź co bądź wolnym kraju i każdy ma prawo wyrażania swojej niechęci do innych ras, upodobań czy nawet płci. Byle nie łamać przy tym prawa. Osobiście nie mam nic przeciwko homoseksualistom, ale jeśli ktoś ich nie lubi, ale toleruje, to nie mazna go od razu nazwać nietolerancyjnym. Tolerancja to akceptacja i nic wiecej.

Soory może nie wyrażać niechęć tylko czuć niechęć. Aż boję się pomysleć jak niektórzy zaczęliby wyrazać swoją niechęć.

Wow, powiało grozą. I nie mów mi, że martwisz się o ludzki gatunek, bo na pewno Ci w to uwierzę. Każdy i tak martwi się o własny tyłek we współczesnym świecie.

Jednak powoli zaczynam rozumieć Twój zawiły, jak dotąd sądziłam, tok myślenia. Wejście w tym temacie o paradzie miałeś lepsze niż wygląda rozwinięcie. Ale nie wszystko złoto, co się świeci. Tak to jakoś szło.

Skoro homoseksualizm istniał już w Starożytnej Grecj, a przyznaj, było to już dość dawno temu, i gatunek ludzki wręcz się rozrósł, to jak do diabła 2% homoseksualistów ma doprowadzić do wymarcia gatunku teraz? Jesteś copywriterem, że wierzysz w aż taką potęgę reklamy? Anty... no zlituj się. Ręce i piersi opadają, gdy słyszę, że homoseksualistą ktoś się stał, bo parada przeszła ulicami Warszawy i tak jakoś uznał, co mi tam - spróbuję. Rozwiń to z tą reklamą, bo zaczyna się robić coraz ciekawiej :)
Zatem Żebrowski nie powinien reklamować wody mineralnej Kazimierskiej, bo to przecież pedał. I gdzieś między wierzami, albo na zasadzie japońskich gier komputerowych, rozpropaguje homoseksualizm.

Ale trzeba przyznać poczucie humoru to masz:) Reklama.... :D:D:D rewelacja!
Ja caly czas mowilem to samo. Ty moze wczesniej nie rozumialas bo tak samo jak wczesniej tak i teraz widzisz tylko to co chcesz zauwazyc.

Homoseksualizm nie zniszczyl tego gatunku bo on po prostu "byl". Nikt nie wychodzil na parade homo by pokazac ze jest homo. Parada jest po to by zrobic sobie reklame, by pokazac ze jestesmy, ze bedziemy paradowac i ze macie ustapic...co w dalszej drodze doprowadzi do tego co jest w innych krajach. Tam tez zaczelo sie od parad, teraz parady to standard, tak samo jak inne rzeczy. Homo nie tylko chca byc tolerowani, ale chca by ludzie ich popierali, chca by ich mniejszosc byla wazniejza niz wiekszosc. Chca miec legalne malzenstwa, chca adoptowac dzieci, chca by w szkolach nauczano ze bycie homo jest rzeczy pozytywna. A jak pokazuje incydent z notre dame, chca zmienic religie. Chca by kosciol ich uznal, a pewnie po jakims czasie zechca zmienic biblie, kosciol, i zazadaja legalnego koscielnego slubu, i tym podobnych rzeczy. A wszystko zaczyna sie od parad, od malych rzeczy.... Kiedys tak nie bylo, w starozytnej grecji homo sobie zyli ale nie na specjalnych prawach czy zasadach. Byli tolerowani i tyle, bez wynoszenia na piedestaly.

Popatrz bezemocjonalnie na co co pokazuja media, to jest akcja propagowania homoseksualizmu, a zarazem walki z tymi ktorzy tego nie robia. Jezeli homo zdobeda mozliwosc legalnego zwiazku to cos takiego otworzy im droge do malzenstwa, a to dowod ze panstwo uwaza ich za normalna rodzine, a co za tym idzie maja pelne prawo od posiadania dzieci, a o tym wszystkim trzeba uczyc dzieci w szkolach przy jednoczesnej walce z tymi ktorzy uwazaja inaczej. W ten sposob bedziemy wychowywac dzieci w swiecie w ktorym bycie homo jest super. To bedzie taka akcja jaka teraz jest z "wolnoscia seksualna". Dojdzie do tego ze z 2% ilosc homo wzrosnie do jakis 50%,a bycie bi bedzie standardem, lub nawet czyms modnym.

Takie cos stanie sie pospolite, to bedzie standard i nikomu to nie bedzie przeszkadzalo. To bedzie tak jak teraz jest z seksem, nikomu juz nie przeszkadza ze 12-15 latki uprawiaja seks. Wolnosc seksualna miala wszystkim pomoc, w rzeczywistosci wyglada to troche inaczej, ale na tym etapie juz sie nic nie da poprawic. Moze ciebie nie obchodzi jak bedzie innym za kilka pokolen, ale ja mam zamiar kiedys miec dzieci, i chcialbym by one mialy swoje. Chce by moim potomkom, i potomkom moich znajomych zylo sie dobrze. Nie chce by przez moje pokoleni ktos cierpial, szczegolnie ze jestem swiadom, ze gdyby tak samo mysaly poprzednie pokolenia mnie by sie zylo lepiej. Masz tu swoje "dbanie o wlasny tylek".
Ilość homoseksualizmu jest względnie stała i nie zmienia się. Istnieją od milionów lat więc nie martw się Anty o gatunek. Rośnie za to stopień bezpłodności związany z zanieczyszczeniem środowiska. Tym bym się martwił.

Free Mind
Nie martwie sie jak homo siedza cicho, tak jak to robili przez "miliony" lat, gdy ktos chce to zmienic ja sie zastanawiam nad konsekwencjami...i wtedy sie martwie
Anty...takie hipotetyczne pytanko....
Wyobraź sobie siebie za kilkanascie ,kilkadziesiat lat....masz wspaniałą zone,zyje sie wam super...masz dzieci..pewnego dnia syn oznajmia Ci ze jest gejem....co wtedy???Oddasz go do szkoły specjalnej????Zerwiesz kontakt??Wydziedziczysz???.....
Pamietaj ze wszystko jest mozliwe.....

Taka sobie jestem Łatwopalna Czarownica...
oj, Anty, Anty...... homoseksualizm to nie choroba zakazna, nie zarazisz sie tym patrzac na jakas parade. nie jest tez to sposb na zycie, jak religia czy spob ubierania sie. nie mozna sobie powiedziec - to se pojde do lozka z kims mojej plci lub zakocham sie w kims tej samej plci co ja, a z przeciwna koniec. nawet jesli jakies dziecko zobaczy, pozna osobiscie jakiegos/jakas homo to nie zmieni swojej orentacji seksualnej (przynajmniej moim zdaniem z dana orientacja seksualna rodzimy sie juz).
a geje i lesbijki wychodza na ulice i paraduja, bo maja dosc dyskryminacji, chca zyc normalnie i chca byc traktowani, jak normalni ludzie, a nie jakies dziwolagi czy zagrozenie dla otoczenia.

do góry