Widok
MAINDZIE,
a mi się wydaje że odrzucili konstytucję właśnie z powodu fobii, i to fobii przed nami i naszą darmową pracą (napędzają to media, ostatnio podały ze polscy kierowcy zatrudnieni we włoskiej firmie zarabiają 150 euro misięcznie i pracuja po 16 godzin i przez 3 miesiace nie bywają w domu - tyle ze zapomnieli dodać że za te pieniadze to pracują jedynie Chińczycy a Polacy dostają na czarno 1600 euro)
a mi się wydaje że odrzucili konstytucję właśnie z powodu fobii, i to fobii przed nami i naszą darmową pracą (napędzają to media, ostatnio podały ze polscy kierowcy zatrudnieni we włoskiej firmie zarabiają 150 euro misięcznie i pracuja po 16 godzin i przez 3 miesiace nie bywają w domu - tyle ze zapomnieli dodać że za te pieniadze to pracują jedynie Chińczycy a Polacy dostają na czarno 1600 euro)
Zastanawiam sie czy istnieje kraj ktory by chcial by ktos inny sie mieszal w ich sprawy. Slyszales by ktos w podobnych warunkach narzekal? Polacy bluzgaja na politykow ale wyobraz sobie ze przychodza niemcy i mowia "macie zla polityke, damy wam naszych ludzi i oni to zmienia" - zgadnij jaka by byla reakcja;)
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Kraje pokroju Holandii, Szwecji czy Danii, które dla takiego pana Antyspołecznego równają się z biblijną Sodomą i Gomorą to kraje, które postęp cywilizacyjny osiągneły w czasach, gdy wielu z Was tutaj nie było na świecie, a niektórzy z Was jeszcze sztywno się na nocniku nie trzymali. Zapewniły swoim obywatelom opiekę socjalno-medyczną (podstawa!), zreformowały służbę zdrowia i tam nie trzeba załatwiać po znajomości leków na raka, jak w Polsce, dokonano porządnej reformy edukacji. Dla Holendrów czekanie w kolejce do lekarza, czy zapisywanie się na tomokomputer to abstrakcja. Podobnie jak wiele innych dla nas zwyczajnych rzeczy. W Szwecji samotne matki mają bardzo porządną, jeśli nie wzorową opiekę socjalną. Nie istnieją domy dziecka, bo dziecko przypisywane jets niejako w chwili narodzin całej rodzinie. Po kolei. I gdy ktoś nie wywiąże się z obowiązku opieki nad nim, czeka go niezła kara. Zatem o czym Wy tu dyskutujecie? Chcecie pojąć dlaczego Holandia zajęła się homoseksualistami? Bo nie miała już nic lepszego do roboty. Podobnie z Danią, czy Szwecją. W chwili gdy większość reform została przeprowadzona z powodzeniem, gdy w takiej Szwecji można być samotnym matematykiem w lokalnym gimnazjum i mieć dwupiętrowy dom z ogrodem plus całkiem niezłe auto i podróżować sobie ile się chce, to chyba więcej tym ludziom do szczęścia nie jest potrzebne. Zwykły przeciętny obywatel dostał, co chciał. Pracę, lekarza, a w ciężkiej sytuacji życiowej opiekę socjlaną taką, o jakiej u nas nawet nie marzymy. Jeżeli nie opdowiadają mu wysokie podatki w Szwecji może opodatkować się w Monako. Wielu tak robi. Trudno się zatem dziwić, że pomyślano tam też o homoseksualistach. I to właśnie jest bład wszystkich polityków pro-homo w Polsce. Wszystkich Jarug-Nowackich razem wziętych. Państwo ma w pierwszej kolejności zapewnić byt na normalnym poziomie swoim obywatelom, poszerzyć rynki pracy, zająć się porządnie reformą edukacji (ta ostatnia to mydlenie oczu), a przede wszystkim uruchomić sprawny system opieki socjalno-medycznej, któego u nas nie ma. I naprawdę nie dziwię się nikomu, kto wścieka się na to, że o problemach homo tyle się mówi w mediach, podczas gdy te najważniejsze problemy przestały być problemami, a jedynie chorą rzeczywistością.
Co do Holandii to Free Mind nie wszyscy wcale są tam zadowoleni z tej wolności. Głównie ludzie z mniejszych miejscowości. Nie wszyscy kochają swój rząd, nie wszyscy jarają trawę i nie wszyscy robią garden party z sąsiadami gejami. To tylko mały wycinek tego, co widzimy tu w tv. To nie jest takie proste, że coś się komuś odgórnie narzuci i on od razu przyklaśnie w dłonie. Jest tam naprawdę spora część ludzi niezadowolonych. Ale to chyba normalne. Jak wszędzie. Z drugiej strony nie słychać nic o rewolucji w Holandii, ani o ulicznych zamieszkach. To z kolei dobry znak;)
Co do Holandii to Free Mind nie wszyscy wcale są tam zadowoleni z tej wolności. Głównie ludzie z mniejszych miejscowości. Nie wszyscy kochają swój rząd, nie wszyscy jarają trawę i nie wszyscy robią garden party z sąsiadami gejami. To tylko mały wycinek tego, co widzimy tu w tv. To nie jest takie proste, że coś się komuś odgórnie narzuci i on od razu przyklaśnie w dłonie. Jest tam naprawdę spora część ludzi niezadowolonych. Ale to chyba normalne. Jak wszędzie. Z drugiej strony nie słychać nic o rewolucji w Holandii, ani o ulicznych zamieszkach. To z kolei dobry znak;)
jesli sie powtorzylam (powturzylam czyjes slowa) to chyba nic zlego, bo chyba moge miec podobne poglady czyichs, co? poza tym moze i 'kazdy' sie wypowiedzial, ale ja tez chcialam wcisnac swoje 3 grosze.
Antyspołeczny napisał(a):
> Nie powiem ze powinnas, ale to moglo by wyjasnic pewne rzeczy.
> To do czego nawiazujesz tam zostaly juz wytlumaczone i kazdy
> sie na ten temat wypowiedzial.....
> Nie powiem ze powinnas, ale to moglo by wyjasnic pewne rzeczy.
> To do czego nawiazujesz tam zostaly juz wytlumaczone i kazdy
> sie na ten temat wypowiedzial.....
Wszystko zalezy od spojrzenia. W takiej holandi sa legalne narkotyki, prostytucja, aborcja i inne takie. Co nie jest normalne. Dodaj do tego fakt ze ludzie starsi boja sie isc do lekarza i szpitala bo moze sie to skonczyc ich smiercia . Pewnie wiele takich rzeczy mozna by znalezc.... Dania nie jest lepsza, 12latki moga legalnie uprawiac seks a co roku kilka tysiecy 10latek dostaje od lekarzy recepty na srodki antykoncepcyjne. Ludzie po 20-30 lat maja juz dosc normalnego seksu, co niektorzy szukaja czegos nowego i wskakuja w rozne zboczenia, a reszta po prostu jest znudzona i sobie odpuszcza. Szwecja to kolejna zabawna sprawa. Ta super okieka nad samotnymi kobietami wynika z tego ze oni tam maja calkowity rozpad rodziny. Fajnie ze im pomagaja ale to podawanie srodkow przeciwbolowych - proba jakiegokolwiek zwalczenia konsekwencji, a nie leczenie przeczyn. To nie jest rozwoj a upadek.
Zreszta obejrzyj sobie ten program na Polsacie, moze spojrzysz na to inaczej.
Pozdrawiam
Zreszta obejrzyj sobie ten program na Polsacie, moze spojrzysz na to inaczej.
Pozdrawiam
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
Nie zrozumielismy sie. Nie mialem na mysli tego ze Ty sie powtarzasz, ale to ze zadajesz pytania na ktore kilka osob juz odpowiedzialo....Ja odpowiedzialem kilkakrotnie,wiec nie bede powtarzal po raz kolejny - mimo ze ten jeden wpis byl skierowany do mnie.
Ogladaliscie ten program? Wprawdzie nie jestem katolikiem ale mam nadzieje ze nie doczekam takiego okresu gdzie w kosciele katolickim na parafi beda sobie zasiadaly dwie less i beda dawaly sluby homo.
Albo ze ktos dostanie wyrok bo powie ze homoseksualizm to grzech....
Ogolnie ten ich kraj troche pochrzaniony :D
Napewno nie chcialbym tam mieszkac
Program ciekawy, chociaz mogli go zrobic lepiej, troche slabo to wszystko bylo poskladane, i zbyt krotko by pokazac jak to naprawde wyglada.
Albo ze ktos dostanie wyrok bo powie ze homoseksualizm to grzech....
Ogolnie ten ich kraj troche pochrzaniony :D
Napewno nie chcialbym tam mieszkac
Program ciekawy, chociaz mogli go zrobic lepiej, troche slabo to wszystko bylo poskladane, i zbyt krotko by pokazac jak to naprawde wyglada.
> Ogolnie ten ich kraj troche pochrzaniony :D
> Napewno nie chcialbym tam mieszkac
Wiesz, zupełnie tak samo myślą Szwedzi o nas. Jedynym powodem dla którego tu w ogóle przypływają to: 1) tani alkohol 2) tanie usługi dla pań w postaci kosmetyczek, fryzjerów itd. 3) tanie zakupy
Kiedy spędzałam tam któreś wakacje z rzędu u znajomych rodziców puścili w ichniej telewizji (dawno temu co prawda) program o Polsce, dokładnie o Śląsku. Ponieważ wszystko u nich, co nadają z zagranicy, ma napisy, mogłam to oglądać ze zrozumieniem. Przyznam, że kiepsko pokazano ten nasz Śląsk, głównie dzieci chore na gruźlicę, mimo że program, jak mówił opis miał tyczyć się Śląska w ogóle. A ja znam Śląsk od innej strony, zupełnie. I nakręciałbym zupełnie inny program. Więc sam widzisz, że w przekazie i sposobie podejścia do danej sprawy tkwi siła i w pewnym sensie manipulacja. Pojedź tam, pomieszkaj. Oceniaj. Telewizja to bardzo wąskie okienko na świat.
A programu nie oglądałam bo zapomniałam :)
> Ogolnie ten ich kraj troche pochrzaniony :D
> Napewno nie chcialbym tam mieszkac
Wiesz, zupełnie tak samo myślą Szwedzi o nas. Jedynym powodem dla którego tu w ogóle przypływają to: 1) tani alkohol 2) tanie usługi dla pań w postaci kosmetyczek, fryzjerów itd. 3) tanie zakupy
Kiedy spędzałam tam któreś wakacje z rzędu u znajomych rodziców puścili w ichniej telewizji (dawno temu co prawda) program o Polsce, dokładnie o Śląsku. Ponieważ wszystko u nich, co nadają z zagranicy, ma napisy, mogłam to oglądać ze zrozumieniem. Przyznam, że kiepsko pokazano ten nasz Śląsk, głównie dzieci chore na gruźlicę, mimo że program, jak mówił opis miał tyczyć się Śląska w ogóle. A ja znam Śląsk od innej strony, zupełnie. I nakręciałbym zupełnie inny program. Więc sam widzisz, że w przekazie i sposobie podejścia do danej sprawy tkwi siła i w pewnym sensie manipulacja. Pojedź tam, pomieszkaj. Oceniaj. Telewizja to bardzo wąskie okienko na świat.
A programu nie oglądałam bo zapomniałam :)
Telewizja kształtuje poglądy wiekszości z nas. Druga władza w Polsce to media, nie tylko telewizja. A prawda jest zazwyczaj zupełnie inna.
Byłam w Szwecji i Holandii. Co prawda nie dłużej niz 2 tygodnie, ale z tego co widziałam w Holandii...ludzie sa tam dużo szczęśliwsi i bardziej uprzejmi dla siebie. Bardziej na luzie, rozmowni. Nie ma takiej sytuacji jak u nas, że na przystanku ludzie stoją z grobowymi minami a gdy ktoś obcy nas zagada, to pierwsza reakcje to spojrzenie "Z choinki sie urwałeś?"
Byłam w Szwecji i Holandii. Co prawda nie dłużej niz 2 tygodnie, ale z tego co widziałam w Holandii...ludzie sa tam dużo szczęśliwsi i bardziej uprzejmi dla siebie. Bardziej na luzie, rozmowni. Nie ma takiej sytuacji jak u nas, że na przystanku ludzie stoją z grobowymi minami a gdy ktoś obcy nas zagada, to pierwsza reakcje to spojrzenie "Z choinki sie urwałeś?"
Masz racje Fox, ale i tak wolalbym by u nas postep nie szedl w tamtym kierunku.
Gwisia, to co mowisz moze byc prawda, ale moze byc tez odpowiednim spojrzeniem. Inaczej patrzysz na swait jak pracujesz a inaczej jak masz urlop. Wystarczy usiasc sobie na laweczce kolo mlyna, tak kolo poludnia, i popatrzec na ludzi. Zobaczysz ze w tygodniu to kazdy sie spieszy, jest zestresowany i lepiej sie do niego nie odzywac. Popatrzysz na tych samych ludzi w niedziele, i patrzysz na calkiem inny swiat. Ludzie sobie spaceruja, gadaja smieja sie, jedza lody....sa usmiechnieci, mili i szczesliwi.
Pamietaj tez ze to jak widzisz swiat zalezy glownie od ciebie. Jak masz dobry humor to i ludzie wydaja sie szczesliwsi, jak masz dola to i w niebie nie zauwazyla bys oznaki radosci.
Gwisia, to co mowisz moze byc prawda, ale moze byc tez odpowiednim spojrzeniem. Inaczej patrzysz na swait jak pracujesz a inaczej jak masz urlop. Wystarczy usiasc sobie na laweczce kolo mlyna, tak kolo poludnia, i popatrzec na ludzi. Zobaczysz ze w tygodniu to kazdy sie spieszy, jest zestresowany i lepiej sie do niego nie odzywac. Popatrzysz na tych samych ludzi w niedziele, i patrzysz na calkiem inny swiat. Ludzie sobie spaceruja, gadaja smieja sie, jedza lody....sa usmiechnieci, mili i szczesliwi.
Pamietaj tez ze to jak widzisz swiat zalezy glownie od ciebie. Jak masz dobry humor to i ludzie wydaja sie szczesliwsi, jak masz dola to i w niebie nie zauwazyla bys oznaki radosci.
Racja, byłam tam tylko 2 tygodnie. Bardzo mi sie podobało, mogłabym tam zamieszkać, ale nie zamieszkam. Ze względu na moje dzieci. Tamta młodzież jest gorsza od naszej polskiej, nie ma niczego w głowach, niemyśląca. Uważam, że kraje słowiańskie lepiej wychowują dzieci, ciesze się że sie tu wychowałam, nie zawsze było dobrze, ale przynajmniejk mam ukształtowany charakter, znam (jako tako) historię, geografię, coś wiem.
Przykład, w Holandi na dźwięk słowa Polska młodzi mieli tylew do powiedzenia, że znają nasze przekleństwa. W Serbii, reagowali bardzo entuzjastycznie i mówili "Solidarność", Kraków, Wałęsa. To chyba dużo mówi.
Przykład, w Holandi na dźwięk słowa Polska młodzi mieli tylew do powiedzenia, że znają nasze przekleństwa. W Serbii, reagowali bardzo entuzjastycznie i mówili "Solidarność", Kraków, Wałęsa. To chyba dużo mówi.
No wiesz, gdyby mnie zapytali o holandie to tez bym wiele nie powiedzial. Tylko to o czym sie glosno mowi, ale pewnie nie wszyscy uwazaja to za jakas wizytowke swojego panstwa. Pewnie jestem gorszy niz Ci holendrzy, bo ja ich przeklenstw nie znam;)