Widok

Nie tędy spór.

Ta parada już dawno przestała być sprawą gejów i les. Stała się sporem ludzi dążących do prawożądności a ludżmi nietolerancyjnymi dla wszelkich innośći.
Te inności to też proces p. Doroty Nieznalskiej.
Kto będzie następny?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Podpisuję się pod tym "ręcami i nogami". Nic dodać nic ująć.
Free Mind
No cóż, można sobie dowolnie żonglować znaczeniem słowa "tolerancja", nie zmieni to jego znaczenia, oznacza to co oznacza i nie ma co kombinować, żeby znaczyło co innego. Możesz co najwyżej postulować wymyślenie czegoś na "tę okoliczność".
Pytasz kto decyduje? a to zrób taką instalacje" a zapewniam Cię, że powstanie taki wrzask...
Zostaniesz... ach! łatwiej bo szybciej i krócej ustalić, kim Ty nie zostaniesz...
I wierz mi, nie zbędziesz oburzonych radą, żeby sobie nie oglądali jeśli im się to nie podoba.
Nie radzę też takich eksperymentów robić z Koranem w krajach muzułmańskich, tam niezrozumienie Twojej sztuki doprowadzi, że zostanie z Ciebie tyle, ile tłumowi za paznokciami. Wtedy (a dokładnie przed:) Polska jawić Ci się będzie jako kraj bardzo liberalny.

PS Czytaj, i przywołuj ściśle co kto pisze, nie było "kula w łeb", chodziło o : " nie strzelanie pederastom w łeb". jest to dosyć znacznąca różnica.
Poza tym ...pozdrawiam.
Sprawa Nieznalskiej i Parady to dwie calkowicie rozne sprawy. Jej "dzielo" mi sie nie podobalo, ale ona swoja tworczosc pozostawila w galerii, i zobaczyl to ten kto chcial to zobaczyc. Parada to wychodzenie do ludzi, do dzieci. Blokowanie ulicy, wrzeszczenie, bieganie z haslami i ogolnie robienie wielkiego szumu gdy ludzie chca sobie w weekend odpoczac od chamstwa. Obie rzeczy sa negatywne, homoseksualizm i wieszanie genitaliow na krzyzu. O ile jednak nikt z tym nie wychodzi do ludzi i nie zmusza do akceptacji i sympatyzowania, to nie ma problemu.

Problem jest wtedy gdy ktos moja tolerancje chce zmienic w aprobate, sympatie i propagowanie takich odmiennosci, ktore ja osobiscie uwazam za negatywne.
"Zrozumiał, że nie tylko był jej bliski, ale nie wiedział gdzie on się kończy, a ona zaczyna"
I to się właśnie nazywa niezrozumienie demokracji. Flagon okazujesz tendencje totalitarne, zauważyłeś? Kto ma w demokracji decydować jaka sztuka jest włąściwa a jaka nie? Jak nie chcesz to jej nie oglądaj, ale za "nieprawomyślność" soich dzieł artyści nie powinni być ciągani po sądach. Przecież nie mieszkamy w Iranie! Ty proponujesz praktyki charakterystyczne dla totalitaryzmu gdzie tylko jedna ideologia jest "prawomyślna", a resztę można co najwyżej z łaską "znosić", albo lepiej "kula w łeb".

Natomiast etymologia słowa "tolerancja" mówi, jakie jest jego pochodzenie a nie obecne znaczenie. I odwoływanie się do "tolerare" jest bez wartości argumentacyjnej.

Free Mind
łac. tolerantia 'cierpliwość, wytrwałość' od tolerare 'wytrzymywać; znosić'.
Taka jest znaczenie słowa: "tolerancja" i nie dajmy sie zwariować różnymi innymi, wynalazkami znaczeniowymi.
Więc, wystarczającym (i zdrowym) przejawem telerancji wobec homoseksualizmu jest ...nie strzelanie pederastom w łeb.

Jeśli chodzi o tzw. "sprawę Nieznalskiej" to myślę, że następną osobą którą powinien spotkać taki sam los, niech będzie "artysta", który na przykład w kupę gó...a wetknie (z całym należnym szacunkiem oczywiście) Gwiazdę Dawida i będzie przekonywał, że to ...dzieło sztuki.
W której grupie się znajdziesz, broniącej takiego "artysty", czy potępiającej?
do góry