Widok

Nowy przystanek SKM?

Opinie do artykułu: Nowy przystanek SKM?.

Uniwersytet chce mieć "swoją" stację SKM. Czy przystanek Gdańsk-Przymorze zmieni nazwę na Gdańsk Uniwersytet? O tym mają zadecydować gdańscy radni.
Z takim pomysłem wyszli członkowie Senatu UG. Argumentują to pozycją Uniwersytetu Gdańskiego. To największa uczelnia naszego regionu, studiuje tu blisko 33 tys. studentów i pracuje 1600 pracowników naukowych. I dlatego też nazwa stacji SKM, usytuowanej tuż obok campusu, powinna nosić nazwę adekwatną do miejsca. Co sądzą o tym ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

gallux

ja tam nie wiem turyści mają rózne upodobania
kiedys sporą atrakcja był falowiec, ale myslałem tu raczej o traktowaniu przystanku jako punktu orientacyjnego

nie raz, zwłaszcza latem widziałem w kolejkach ludzi, którzy z paniką w oczach dopytuja się "co to za stacja" albo głośno odliczaja przystanki...

ejdam
ciekawe po co niemcowi przymorze?
na ten rynek w niedziele czy może kwaterke wynająć na noc jedną??

przymorze i jego wara

HA HA HA HA

Zagraniczni turyci na Przymorzu ????
Skroic ich ???

Acha chyba obejrze falowiec ??

Wara od Przymorza

Wara od Przymorza Wara od PrzymorzaW ara od Przymorza
Wara od Przymorza

z punktu widzenia zagranicznych turystów nazwa "Uniwersytet" będzie chyba łatwiejsza do wymówienia i zapamiętania niż "Przymorze" (niech ktos poprosi jakiegoś Niemca, czy Anglika o wymówienie słowa "Przymorze"...)
myślę jednak, że z punktu widzenia turystów zarówno zagranicznych jak i krajowych jeszcze sensowniejsze było by lepsze oznaczenie przystanków SKM, bo generalnie z kolejki nazw przystanków prawie nie widać i nietutejsi się często gubią

e tam

Popieram

BARDZO TRAFIONY POMYSŁ !!!! POPIERAM!

śmieszek
ty płacisz podatki??
a od kiedy od zeszytów w kółka i kałamarza do trzeciej klasy płaci się podatki??

Znowu kolejna głupota - NAZWOMANIA

Kiedyś /może ktoś pamięta/ przystanek nazywał się "Gdańsk-Polanki", potem zmienili, gdańsk-Lotnisko przemianowali na Zaspę /nie wiem o co w tej "Zaspie" biega/.
To może wrócimy do nazwy zamiast Wrzeszcz do "Langfur"
chyba, że jakaś gmina żydowska ustali nową nazwę....
Wali wszystkich po łbie....
eeeeeeeeeee
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Brawo Śmieszek

Brawo Śmieszek.
Niestety zawsze przy zmianie ulic, obiektów itd. albo krzyżów na Górze Gradowej władza nie liczyła się z opinią i posatwiła na swoim. Przykładem jest sprzeciw ogromnej większości mieszkańców i firm rozlokowanych przy obecnym Trakcie Św. Wojcieha.

Idioci

typowo polskie zachowanie, robic wszystko zeby czuc sie bardziej dowartosciowanym... moze by sie raczej te polglowki zastanowily na tym zeby podniesc image uniwerky porzez podniesienie poziomu nauczania i zaostrzenie procedury kwalifikacyjnej...
chyba studiujac na lepszej uczelni studenci i pracownicy beda mogli czuc sie lepiej niz tylko zmiana nazwy przystanku SKM...
przy okazji koszty beda nizsze, bo podniesc poziom nauczania mozna poprzez wieksze wymagania i walke z korupcja ktora jest na uniwerku nagminna...
...a tak na marginesie.. ciekawy jestem jak pomyslodawcy zamierzaja sfinansowac te zmiane... bo domyslam sie ze nie z wlasnej kieszeni... pewno znowu za niczyje czyli moje, z podatkow...
..mysle, ze wszystkie pomysly powinny byc realizowane ale za fundusze ich pomyslodawcow !!! ale w tym kraju jest inaczej...
...mysle ze pomyslodawcy sa rownie ograniczeni co wlodarze miast zmieniajacy nazwy ulic... szczyca sie ideami bo wydaja nie swoje pieniazki...
.. ale dla tych pomyslodawcow mam ciekawy pomysl... moze, skoro tak sie szczyca swoja uczelnia, i chce zmiany nazwy.. to moze niech zrobia sobie naszywki na kazdym ubraniu z logiem swojej uczelni??? zaznaczam na kazdym, nawet gajerku... czy to nie jest tanszy sposob reklamy???

O i wydać czy się w Polandi zajmuje senat wyższej uczelni

Naukowcy ich mać. Lepper na Rektora UG!

Do Galluxa

W sprawie Karlikowa.

Wg mnie Karlikowo ograniczone jest morzem od wschodu, Al. Niepodległości od zachodu (dalej jest Świemirowo i Stawowie), ul. 3-Maja od północy i oczywiście granicą z Gdańskiem (potokiem o śmiesznej nazwie Gdynia) od południa. Wynika to z dawnych przynależności w dziejach sopockich (Dzieje Sopotu do 1945 - autorów nie pamiętam, Bedeker Sopocki Mamuszki, itd.) oraz potwierdzone to jest na wszelkich planach miasta Sopotu, nawet wydawanych obecnie. Po prostu nazwa Wyścigi (od nazwy przystanku kolejki) wyparła naturalną nazwę Karlikowo, a ludzie którzy się sprowadzili i pobudowali na tych terenach znali już nazwę Wyścigi.

Wzorem europejskich metropolii...

Wzorem europejskich metropolii można by to zmienić, ale sama nazwa nie wystarczy. Przydałoby się trochę uniwersyteckiego ducha włożyć w wygląd stacji. Niebieski daszek do zejścia w środku peronu wygląda żałośnie i obleśnie... (dla zainteresowanych polecam zwiedzenie np. Sztokholmskiej Uniwersyteckiej stacji metra - malowidła na ścianach, ławeczki)

ale bzdura

Studiuje na uniwersytecie ale szczerze mowiac przyzwyczailam sie juz do nazwy Gdansk Przymorze i nie jestem za jej zmiana.Poza tym, jak wiele osob juz zauwazylo nie wszystkie wydzialy mieszcza sie na Przymorzu,wiec to tym bardziej bez sensu.

Gdańsk Przymorze - Uniwersytet

Ja do Przymorza dodałbym Uniwersytet.

Niemoc

Moim wielce skromnym zdaniem jest to super pomysl Na Przymorzu jest rektorat i to jest centrum UG czy to sie komus podoba czy nie.Denerwuja mnie wypowiedzi Jeleni ktorzy krecac nosem zapewne zablokuja ten wspanialy pomysl:(

Jest już Gdańsk Politechnika

Niechaj będzie Gdańsk Uniwersytet zwłaszcza, że młoda to przecież uczelnia (erygowana w latach 70. ubiegłego wieku) potrzebująca naukowego rozgłosu i splendoru, dlatego wszelka forma wyrazu przyczynić się może do tego, iż z każdym rokiem coraz donośniej rozbrzmiewać będzie z Przymorza Gaudeamus igitur.
do góry