Widok

Nystatyna

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć dziewczyny.
Biorę Nystatynę już chyba ze dwa miesiące i infekcja grzybicza ciągle powraca. Ginekolog powiedziała mi że tak może być do końca ciąży ale chodzi o to żeby szyjka się nie skróciła i nie doszło do przedwczesnego porodu. Czy któraś miała przez to właśnie taki problem?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hej jestem w drugiej ciąży. W pierwszej też miałam infekcję, ale teraz to jakaś masakra. Mam termin na 11 maja więc to juz końcówka. Również brałam Nystatyne przez dwa miesiące później infekcja wróciła, był Macmirror, Natamycyna, Pimafucort i coś jeszcze. Szyjka nie jest skrócona i nie widać aby coś miało się zacząć przed czasem.

Dziękuję Ci za odpowiedź... Ja jak się dowiedziałam o tym skróceniu szyjki to zaczęłam się od razu stresować i boję się żeby to się nie stało..

Jeszcze dodam że ja jestem w 21 tygodniu i dlatego zaczęłam się bać...

Tez mialam non stop jakies infekcje i bralam glownie nystatyne. Niestety problem powracal co jakis czas. Pod koniec ciazy robilam dodatkowo irygacje 2-3 razy dziennie, glownie ziolowe i byla znaczaca poprawa. O maluszka sie nie martw, bo gorsze sa jakies nieleczone infekcje niz przyjmowane leki.

Dziękuję Ci bardzo.
Podniosłyście mnie na duchu naprawdę.. Mam nadzieję że wszystko do końca będzie w porządku

Leki dopochwowe wchłanianja się lepiej niż doustne (taka ciekawostka) a grzyby takie jak candida albicans naturalnie występują w tym rejonie i stanowią skład flory bakteryjnej m.in jelit. Problem zaczyna się kiedy flora bakteryjne zostanie zaburzona przez np. mikro otarcia wewnątrz pochwy, czy leki ( niektorym nawet środek plemnikobojczy z prezerwatywy szkodzi) .... generalnie pochwa potrafi sama sie oczyszczać ale czasami wymaga pomocy. Są naturalne środki potrafiące ukoić pieczenie i normalizujace florę :
1.irygacja środkami do tego przeznaczonymi. Wyplukuje kolonie grzybka i oczyszcza pole działania probiotyku. Tylko raz i tylko na początku., jedno płukanie powinno wystarczyć bo probiotyk szybko działa i spowoduje samoistne " wypłynięcie" hodowli C.A.
2. Podwójna dawka uderzeniowa LactoVaginal (probiotyk dopochwowy), potem jedna rano, po południu i wieczorem przez 3 dni, potem raz na noc do końca tygodnia.
3. Clotrimazol maść 1% dostępna bez recepty, do smarowania na zewnątrz, zgodnie z ulotką
Jeśli stan zapalny jest spory to ulgę przyniesie oklad a nawet wsad z jogurtu naturalnego dobrej jakości, zawiera on probiotyki, naturalny kwas mlekowy i normalizuje ph (zakwasem środowisko ), grzyby nie lubią kwaśnego środowiska i im jest więcej tym bardziej neutralizują naturalne ph.
4. Terapię mozna uzupełnić dowolnym probiotykiem doustnym (zadbać o jelita) ograniczyć spożycie cukru a zwiekszyc spozycie jogurtu i kapusty kiszonej
Infekcje lubią powracać w tak delikatne miejsce dlatego panowie muszą też o to zadbać np. myjac ręce i sprzęt (zwłaszcza futerko) przed próbą konsumpcji) oraz zadbać o prawidłowe nawilżenie by przez mikro-otarcia nie dochodziło do ponoenych infekcji
Przypoczątku infekcji wystarczy profilaktycznie jeden probiotyk dopochwowo na noc przez trzy dni i infekcja się nie rozwija
Jak ktos ma problem z infekcjami, to nalezy ograniczyc spozycie cukru, bo niestety sprzyja ob rozmegi typu "grzybkom". Z clotrimitazolem trzeba uwazac, bo nie w kazdym trymestrze ciazy mozna go stosowac. Irygacje pomagaja, ale nie mizna przesadzac bo wyjalawia to naturalna flore bakteryjna.
Niestety czasami infekcje przebiegaja prawie bezobjawowo i dopiero badanie albo wizyta u gina moze to potwierdzic.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Macmiror Complex 500 (nifuratel + nystatyna) przez 15 dni plus Pimafucin (natamycyna) i całkowity zakaz jakichkolwiek węglowodanów w jakiejkolwiek postaci. Tylko to pomogło. Gdy już urodzisz i przestaniesz karmić piersią Pimafucin zamieniasz na Pimafucort maść.

Na początek konieczne badania z czym masz do czynienia, czy to sam grzybek czy infekcja mieszana.
Pierwsza podstawowa sprawa:odstawić wszystkie detergenty, do mycia tylko i wyłącznie ciepła, czysta woda.
Wielomiesięczne przyjmowanie probiotyków dopochwowych i doustnych
Ograniczenie cukru do minimum

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Obniżenie /wypadanie macicy (1244 odpowiedzi)

Dziewczyny, które macie obniżenie /wypadanie macicy jak sobie radzicie? Ćwiczycie czy operujecie...

pilnie prawnik (23 odpowiedzi)

Witam...mam pytanie czy wiecie może gdzie jest dobry prawnik w Gdńsku od spraw rodzinnych(a...

nnt. doradca kredytowy - warto czy nie? (21 odpowiedzi)

Zastanawiamy się z mężem nad kupnem własnego M i w sumie nie wiem od czego zacząć. Czy warto iść...

do góry