Widok

O naturze Boga

Tak, syndrom poslannictwa jest jednostka chorobowa, ale nie wymaga leczenia, bo jest spolecznie nieszkodliwy. Zatem bede sobie uzewnetrznial tutaj swoja chorobe. W sasiednim watku zostalem jednoczesnie wyrzucony, jak i wywolany do tablicy, bym wyjasnil, jaki jest moj Bog. Beda wiec tu manifesty religijne. Poniewaz podrozuje i uzywam telefonu, to 2 sprawy organizacyjne: nie bedzie polskich liter, a manifesty beda zwiezle.
Manifest 1. Bog ma poczucie humoru. Nie jest ono rubaszne jak brodaty mlynarz z Bawarii, ale takie jak caly Bog. Czyli subtelne i inteligentne. I z ta subtelnoscia, inteligencja i delikatnoscia Bog realizuje swoj plan zbawienia. Odrzucony odchodzi, a zawolany biegnie do nas nawet po wodzie. Tak, jak dobiegl do przerazonych apostolow na lodzi. Czasem poczucie humoru Boga objawia sie stworzeniem tak dziwacznych zeierzat jak gibon czy leniwiec. A czasem... Taka sytuacja:
Gdy sw. Teresa z Lisieux rozpaczala i przrpraszala Boga, ze znowu zasnela na modlitwie, przyszedl do niej Jezus. Przyszedl i powiedzial: nie przejmuj sie. Ja bardzo lubie jak zasypiasz. Bo to jedyny moment, kiedy przestajesz gadac i pouczac mnie, co mam robic.
Z Panem Bogiem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zgadzam sie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tego jest więcej. Nie cudzołóż. Nie pożądaj żony bliźniego. :)

Zawsze jak się przyjrzeć bogom, to oni odzwierciedlają tych, którzy w nich wierzą.
Starotestamentowy Bóg jest odzwierciedleniem mężczyzny z tamtych czasów, z tamtego regionu i ma adekwatną mentalność.

Nasze umysły szukają na siłę powiązań przyczynowo-skutkowych, ponieważ nawet niedobre wytłumaczenie jest dla nas lepsze (emocjonalnie łatwiejsze) niż brak wytłumaczenia.
Wystarczy, że się dowolne wytłumaczenie zinstytucjonalizuje - ludzie zaczną w nie wierzyć i przekazywać z pokolenia na pokolenie, dodając do tego jakieś czasem obrzędy - i już mamy mit.
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oj Stwor No pewnie, nikt nie lubi konkurencji, gdy w grę wchodzą emocje i uczucia. Kobiety są cudowne i basta. Szczególnie fajna jest jedna...

ST. wielokrotnie, w wielu księgach określa starotestamentowego pape, jako zazdrosnika co wiecej msciwego, wręcz tyrana. Tata, który mówi, zrobisz jak zechce to dostaniesz kolacje i wyro do spania, zrobisz coś wbrew mej woli zabije Cie i wrzuce do piekła 10 pokolen przed i za toba po lini krwi.

NT. Jest jakby sekta, która nabrała z pogan, i o 180 odwróciła teologię Żydów. Takie było wówczas widocznie zapotrzebowanie.

Czy ja wierze w Boga?
Tak.
Ale tylko w takiego, który wierzy we mnie.

Koniec belkotu.
To do niczego nie prowadzi.
Idę robić opienki.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ale to o boskie :) pereferencje tylko chodzi
Stwor jeśli jestem w związku jestem monogamiczny. Zawsze.
A co było przed... No cóż mroki przeszłości.
Czasem nawet nie było mroczno.
Lubię wracać do dobrych wspomnień, złych nie pamietam, albo świadomie Mechanicznie wyparlem.
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
Zmieniłam żeby bardziej pasowało, ale znaczenie jest takie samo.
Zapytaj kiedyś wybranki czy jej robi różnicę czy będziesz miał "przed nią" inną babę czy cudzą ;)
Cudzych Stwor.
Cudzych Bogow. :))))

Cudzych a innych, Nie no to sie nie pokrywa, Wiesz uwielbiam, Twe poczucie humoru, i co ciekawe ono nie zmienia sie od lat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
"dla mnie bogiem jest piekna kobieta;)"
To by dużo tłumaczyło.
"Nie będziesz miał innych bogów przede mną"
:)
"bardzo duzo hipotetyczntch przykladow ludzkich?
Chyba znow dopadlo Cie Boskie poczucie humoru.

Stwor jedynie wyrywkowo, na skapej skali chciala, cos Ci naswietlic.
Ale Ty nigdy nie znajdziesz na to odpowiedzi. Ani ja. Ani nikt z nas, Wiesz dlaczego, bo zycie jest tajemnica, kontempluj je, obserwuj, ucz sie, i za bardzo nie spuszczaj sie nt Boga, skad Wiesz, ze on widzi, skad Wiesz, ze planuje, ze slyszy... Moze bog to nie on tylko ona, albo ono, to. A moze bog jest pytaniem odwiecznym ktore Brzmi "DLACZEGO". Jesli gdziekolwiek istnieje praprzyczyna wszystkiego jest tylko i wylacznie w nas samych w najglebszych pokladach psycho-duchowo-fizycznej. Pana z siwa broda nie ma. Wiesz jaki jest najpiekniejszy wg mnie fragment ze Starego Testamentu gdzie pani Bog (dla mnie bogiem jest piekna kobieta;)))) starotestamentowa zapewnia ludzkosc o Swej milosci do rodzaju ludzkiego? Podpowiem ksiega Ozeasza. Jak znajdziesz ten fragment stawialam belgijskie piwo. Moglem przytoczyc, ale jak mawia Manson, wszystko co wartosciowe wymaga trudu.
Czyli jeśli coś się dzieje źle, to "ludzki grzech", a jeśli dobrze, to "Bóg przepracował"?
Pamiętaj, że jeśli dziękujesz Bogu za rozwiązanie jakiegoś problemu, to powinieneś, jeśli nie chcesz zrezygnować z wiary we wszechmoc i wszechwiedzę", "podziękować" mu w pierwszej kolejności, że Cię tym problemem obarczył. "Wjechał we mnie pijany kierowca, amputowali mi nogę, ale DZIĘKI BOGU żyję". Nie. Również dzięki Bogu wjechał we mnie pijany kierowca i dzięki Bogu amputowali mi nogę.
Slyszalem o jednej wyprawie dzieciecej. Pamietam, ze odbyla sie poza Kosciolem i skonczyla sie pojmaniem dzieci w niewole. Moglbym szybko sprawdzic w google i bardziej sie powymadrzac, ale nie mam czasu.
Ogolnie patologie i zbrodnie Kosciola nie wynikaly z Biblii, ale ze zlego jej odczytywania. Wroce do tematu jeszcze mam nadzieje. Teraz czasu brak
Stvoriczko, bardzo duzo hipotetycznych sytuacji i przykladow losow ludzkich. Pamietaj, ze pod kazda sytuacje typu 'zona przemocowca' mozna podpiac tysiace indywidualnych istot. I kazdy z tych przypadkow jest rozny. Dlatego latwiej rozmawiac o konkretnej jednostce niz o sytuacji hipotetycznej. A sytuacji, w ktorych Bog przepracowal zranienia z dziecinstwa, depresje, problemy z seksualnoscia jest bardzo wiele.
Ogolnie rzecz dotyczy paradoksu miedzy wolna wola a determinizmem. Nie jestem w stanie teraz podjac tego tematu, bo to jedna z najbardziej skomplikowanych zagadek swiata. Bardzo brakuje mi komputera, telefon ogranicza. Moze wroce do sprawy niebawem. Wstepnie proponuje myslec bardziej humanistycznie, a mniej socjologicznie. Kazdy czlowiek jest inny a spoleczenstwo to de facto zbior jednostek
Boski plan zbawienia... Zapewne mial rowniez miejsce w wyprawach krzyzowych, mnostwo literatury na temat, ktora serdecznie polecam Slyszales Synu, o wyprawach krzyzowych dzieci. Co? Jeszcze nie?
Częstotliwość pojawiania się głodnych dzieci z Afryki w dyskusjach o Bogu w żaden sposób nie pomaga idei Boga.

Jeśli jesteś wszechmocnym i wszechwiedzącym Bogiem, to nie ma czegoś takiego, że "nagle coś im odwala" - wszystko dzieje się dokładnie tak, jak to zaprojektowałeś. Ty im dałeś wszystko co mają, tak a nie inaczej zbudowane mózgi, takie a nie inne pragnienia, takie a nie inne dzieciństwo, które ich ukształtowało, każdą cechę charakteru determinującą ich działanie i wszystkie okoliczności, w których rozgrywa się ich życie. Dałeś ambicje, wojowniczość, głodny brzuch i ograniczone zasoby. Stworzyłeś okoliczności sprzyjające wyzwalaniu się agresji, a potem nagle się dziwisz, że "coś im odwala". Niespodzianka. Należy zatem ukarać zielonych za to, że są tacy jakimi ich stworzyłeś.
Ułożyłeś też swój boski plan, w którym nie mogło obyć się bez tysięcy umierających z głodu dzieci.

Jako człowiek nie działasz w oderwaniu od swojego własnego ciała, swojej własnej psychiki i otaczających Cię okoliczności. JESTEŚ swoim ciałem i swoją psychiką, działasz w ścisłej korelacji z tym, co się wokół Ciebie dzieje. Jedne rzeczy robisz, innych nigdy nie zrobisz. Nawet o tym nie myślisz, nie musisz. Czy przemyślałeś dokładnie każdą decyzję w swoim życiu, analizując motywy swoich pragnień? Nie, nikt z nas tego nie robi, większość decyzji podejmujemy automatycznie. Co więcej, nasz mózg dorabia uzasadnienia dla nieświadomie podejmowanych decyzji. A w tej chwili kiedy to czytasz, cała masa informacji jest przetwarzana przez Twój mózg poza Twoją świadomością.

Jeśli Twoja wolna wola jest nieograniczona, możesz na przykład od jutra zacząć pożądać seksualnie pingwinów królewskich, bo masz taki kaprys.
Pomimo że mamy wpływ na swoje zachowanie, jesteśmy ograniczeni w dużo większym stopniu niż się nam wydaje. Żeby coś zmienić, trzeba CHCIEĆ coś zmienić. Gdzie się rodzi to "chcenie"? Z czego wynika? Czy jest niepodatne na wpływy?
Powiedz o wolnej woli osobie z depresją. Albo żonie przemocowca, która nie odjedzie od niego, bo zbyt silne są w niej mechanizmy uzależniające ją od tej relacji. Pozwól działać zgodnie z wolną wola osobie ze schizofrenią. Porównaj zakupy, które zrobisz w spożywczaku, kiedy pójdziesz tam z pełnym i pustym brzuchem. Postanów która dokładnie (pingwinica....a, sory) kobieta Ci się spodoba. Powiedz o wolnej woli młodej matce, która przestała pożądać męża, bo zmieniły się jej proporcje hormonów. Niech siłą woli zacznie.
jo
istnieje
a jak się nazywa?
Manifest 3. Bog jest wszechmocny, lecz ograniczyl sam siebie.
Mialo byc wyzwanie dla umyslow scislych, ale pojawily sie glodne dzieci z Afryki. W dyskusjach o istnieniu, lub nieistnieniu Boga czesto pojawiaja sie glodne dzieci z Afryki. Jak powiedzial mi pewien Rosjanin: wiesz czemu dzieci w Afryce maja takie duze brzuchy i chude raczki? Bo nic nie robia tylko wpieprzaja.
Tia... Pana rycerza z gumowym kurczakiem prosze o wstrzymanie sie z interwencja.
Problem w tym, ze sam nie wiem, czemu dzieci cierpia. Sam nie wiem, czemu czasem rodza sie od razu chore na raka. Tlumacze sobie, ze Bog widzi inaczej niz czlowiek. A slowa: nie lekajcie sie powtorzono w Biblii 365 razy. Pojawily sie tam dlugo przed kalendarzem gregorianskim, ale czemu Bog mialby nie przewidziec, ze nasz rok tyle bedzie mial. Pocieszenia w Biblii starcza zatem na caly rok.
Wyobraz sobie, ze masz moc ozywiania materii. Wyobraz sobie, ze ulepiles z plasteliny ludziki czerwone i ludziki zielone. Tchnales w nie zycie i z usmiechem obsetwujesz, jak sobie radza. Buduja domki, mosty, drogi, konstruuja maszyny i tworza systemy prawne. Nagle jednak zielonym cos odwala i zaczynaja mordowac czerwonych. Torturuja ich, lamia im nozki, skacza im po glowkach. Co robisz? Bo ja zgniotlbym zielonych w bezksztaltna mase, oglaszajac wpierw tubalnym i natchnionym glosem, ze bardzo mnie zawiedli.
Bog jednak dziala inaczej. On kocha i zielone i czerwone ludziki. Wszystkim dal wolna wole i z milosci sam ograniczyl swoja wszechmoc wlasnie wolna wola ludzi. Malo tego, sam stal sie czlowiekiem i z milosci do czlowieka dal sie brutalnie skatowac i zabic. Co jeszcze mogl zrobic? Plan zbawienia to wlasnie to. Najpierw byl jeden wybrany narod, przez ktory dokonywalo sie objawienie, a potem cala ta historia z Jezusem.
Zlo zatem jest i bedzie. Jest jednak wynikiem grzechu, ktory jest z kolei wynikiem wolnej woli, a ta z kolei jest wynikiem milosci. Milosci tak wielkiej, ze ograniczyla u Boga przymiot wszechmocy. Pomstujac na Boga i pytajac, czemu nic nie robi zastanowmy sie jednoczesnie, jakiego Boga wolimy. Milosiernego i szanujacego nasza wole, czy tyrana, ktory raz na jakis czas wali piorunem w lajdakow, a czasami zsyla potop, czy inne tsunami? Od przyjscia Chrystusa podejscie Boga do spektakularnych interwencji sie zmienilo, ale spokojnie, jeszcze beda. Ponoc maja byc pod koniec czasow. Sluchajac mysli w stylu: do rzyci taka demokracja, fajnie jakby ktos przyszedl i wzial nas wreszcie za morde doskonale rozumiem tesknote za Bogiem tyranem. Ale wiecej zaufania proponuje. On swoje tez przecierpial z powodu naszego zla i naszych grzechow.
Z Bogiem

http://m.youtube.com/watch?v=5fxvVTpI5JU
The Raven,

Nie przeceniaj sie, nie jesteś, az tak interesujący, wnioskuje po tym co piszesz, abym mial poswiecac Ci moj czas na eksploracje wiedzy dotyczacej Twej jakze skromnej i pokornej chrzescijanskiej postaci.
Z Bogiem Synu hakera.
"Niektóre rzeczy są dokładnie tym, czym są, i niczym innym."

Charles Bukowski.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
O, zaiste. Poczucie humoru. Bardzo subtelne i bardzo inteligentne.

image

Nie martw się, Bóg Cię kocha.
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Cześć Blondi :*
I spadam, bo się nieswojo czuję w tym akurat wątku ;)
Ok.
Nie bierz wszystkiego do siebie.
Naprawdę.

Pozdrawiam.
:-)

Siemka Sadyl :-)

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (239 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Detektyw - wywiad gospodarczy (4 odpowiedzi)

Szukam pomocy detektywa, który będzie w stanie dla mnie wykonać wywiad gospodarczy pod kątem...

Grajdołki (418 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry