Widok

OD KIEDY CHODZIK

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
dziewczyny od kiedy chodzink, moja mała skończyła 6 msc i chce tylko na nózki i śmigać. Siedzi w dzien z babcią, a nie chce żeby mamie wysiadły placy, od dreptania z mała. Od kiedy można stosować chodziki. Wiem ze nie jest polecany i to dosyć wczesnie, ale moze narazie chooć na kilka minut ją powsadzać, zeby ulżyć mojej mamie.
Dodam, ze mała podicag sie do stani i dość ładnie stoi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I nie bardzo rozumiem, co takiego dziwnego jest w tym, że staramy się przestrzec dziewczynę przed kupowaniem chodzika? Przecież nie ważne ile razy już sprawę przemyślała. Skoro stosowanie chodzików jest błędem, dlaczego mamy o tym nie mówić właśnie w wątku o nich traktujących?
W takim razie odpowiadam - OD NIGDY! ;)
Strasznie dziwi mnie to, dlaczego skoro pytanie jest bardzo prosto sformułowane, odpowiedzi sa zupelnie nie na temat. W temacie nie ma pytania "co sadzicie o chodziku?" tylko "od kiedy...?" Tzn ze widocznie osoba ktora zadala pytanie rozwazyla za i przeciw i sie zdecydowala....
Ja na pewno nie wsadzę Tośki do chodzika.
Już się kiedyś tu na forum wypowiadałam na ten temat...
Gugiś, moim zdaniem lepiej odczekać, pomęczyć się trochę a potem np. kupić Nikolce pchacza albo jakieś jeździdełko :-)
Po co przyspieszać naukę chodzenia i to jeszcze w taki oszukany sposób?
Mnie najbardziej przekonuje argument o małym kręgosłupku, który jest jeszcze za słaby na takie ćwiczenia... No i to, że chodząc w chodziku dziecko nie uczy się trzymania równowagi, upadków. To tak jak uczyć dziecko życia w szklanej kuli...
A tak na marginesie moja córka zaczęła chodzić mając 1,5 roku!!!, i gdyby nie chodzik ,który sprawił że Patrycja skumała o co w tym wszystkim chodzi pewnie trwałoby to dłużej także w moim przypadku chodzik został polecony przez ortopedę, właśnie po to by dziecko zaczęło chodzić samodzielnie, także jak widać nie do końca chodzik jest zły pod warunkiem że dziecko nie spędza w nim całego dnia:)
Taaa, to jest argument ;-)
"rz" - to długa historia

od chodzika oprócz ww. problemów mozna tez dziecku zafundowac krzywe nózki - szczególnie w kolanach .......my chodzika nie uzywalismy
Ja się wychowałam w chodziku i nie mam żadnej wady postawy ani żadnych innych problemów:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli chodzi o chodziki ;), to W OGÓLE nie powinno się ich stosować. Proponuję poczytać trochę na ten temat. Z pierwszej - lepszej wygooglanej strony:

"CZY KUPIĆ CHODZIK?

...pytają często rodzice. Przebywanie w chodziku jest dla dziecka dużą przyjemnością, a wyjęcie z niego wywołuje protest i łzy. Chodzik daje rodzicom poczucie, że dziecko jest zabezpieczone przed upadkiem. Jednak urządzenie to ma więcej wad niż zalet.

Przede wszystkim ogranicza zdobywanie umiejętności samodzielnego chodzenia. Kiedy dziecko chodzi w chodziku nie wszystkie mięśnie pracują. Najgorsze jednak, że wyeliminowany jest przy tym zmysł równowagi. Dziecko stale jest bezpieczne, ciągle podparte a przecież podczas swobodnego chodzenia tak nie będzie.

Niemowlę używające przez dłuższy czas chodzika, zacznie chodzić dużo później i będzie częściej upadać, przy czym upadki mogą być bardziej niebezpieczne, ponieważ dziecko przyzwyczaiło się do szybkiego poruszania. Po wyjęciu z chodzika - a kiedyś trzeba wreszcie to uczynić - maluchowi wydaje się, że może sobie pobiec.

Ale przecież nie umie utrzymać równowagi, więc upada co chwilę. Jeśli dzieci dla ich bezpieczeństwa są zbyt długo trzymane w łóżeczku lub kojcu, ich rozwój ruchowy, a co za tym idzie i psychiczny, będzie się opóźniał.

Szczęśliwie niemowlęta po kilku tygodniach przebywania w kojcu, głośnym krzykiem wyrażą swe niezadowolenie z ograniczenia swobody.

To co napisałam o chodziku, dotyczy również przebywania w majteczkach zawieszonych na sprężynach. Rodzice, by zyskać spokój, często kupują takie urządzenie. Dziecko bezmyślnie podskakuje do góry całymi godzinami, co ćwiczy mięśnie nóg, ale nie ma nic wspólnego z uczeniem się chodzenia, ze zdobywaniem doświadczeń, potrzebnych do normalnego przemieszczania się.

Jeśli ktoś ma taką huśtawkę, może jej używać pod warunkiem, że będzie to zabawa krótkotrwała. Niektóre dzieci wyjęte z chodzika zachowują się inaczej niż opisałam. Pojawia się u nich lęk przed samodzielnym chodzeniem. Potem przez długi czas nie będą miały odwagi poruszać się bez stojaka." *

*cytat ze strony: http://www.erodzina.com/index.php?id=25,259,0,0,1,0
dzięki :)
aaa to jesli siedzi juz sama to tak,byle nie na dlugo oczywiscie;)
Uważam, ze jeśli dziecko samodzielnie siedzi to można w chodzik wsadzić. Z umiarem oczywiście.
Moja Niki sama siada od 3 dni i siedzi całkie4m pewnie, więc myślę, że kręgosłup całkiem już dobrze przystosowany.
majac 6 miesiecy dziecko ma zbyt slaby kregoslup,zeby wkladac je do chodzika.takie moje zdanie.choc coreczka znajomej o tydzien starsza od Sarki zasuwala w chodziku majac pol roczku,a dzis ma 9 miesiecy i prawie chodzi sama.silna dziewczyna:)
milion osob napisze Ci,ze zadnych chodzików:P

Sarka na nozki chciala tez od 5 miesiaca,bylam przerazona,ze tak szybko,ale lekarka uspokoiła,ze to cwiczenie nozek do chodzenia tzn.robila takie sztywne i chciala wstawac.majac pol roczku trzymalam ja pod paszkami i pozwalam chodzic chwilami,ale nie na dlugo.
W chodziku zasuwa od miesiaca(ma 9 miesiecy),albo chodzi trzymana za łapki tzn za dłonie.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry