Widok

OKULARY dla maluszka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam dziewczyny!
Bylam dziś z dzieckiem u okulisty,no i po badaniach okazało się,że musi nosić okulary.
I teraz niewiem czy iść do innego lekarza i sprawdzić to jeszcze raz,czy kupić okulary(niewyobrazam sobie jak miało by to wyglądać-corcia jeszcze raczkuje,i wszędzie się wspina)
czy poprostu odczekać.
Czy ktores z Was maleństwo nosi okulary?
prosze o rade
pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam
Mój synek nosi okulary od momentu roku i dwóch miesięcy, nie kontrowalismy mu u innego okulisty wzroku,dlatego że mąż ma dużą wadę i było bardzo prawdopodobne ze mały będzie musiał nosić okulary.Okulary nosi chętnie , nie ściąga ich.Pierwsze dwa dni go uczyliśmy, zakładaliśmy na misia i mały pozwolił sobie założyć.Wydaje mi się, ze gdyby gorzej widział, zrzucał by je.Oczywiście rzuca okulary, ale gdy są brudne i to jest dla nas sygnał, że trzeba je umyć( a to trzeba robić bardzo często) bo dzieci szybko je brudzą.Oprawki ma wykonane z elastycznego tworzywa, zamontowane są na gumce i nie spadają, trzeba je od czasu do czasu poprawiać.

Okulista u którego byliśmy to okulista dziecięcy doktor żywicka-beszczynska w sopocie przyjmuje.Teraz jedziemy na kontrole, zobaczymy jak to bedzie
dziekuję za info.
czy u kazdego optyka są takie okularki dla dzieci,czy są jakieśspecjalne punkty?No i jak towygląda cenowo?
Na pewno nie radziłabym czekać aż dziecko podrośnie. Bo co z tego, że okulary będą na nim lepiej wyglądać, jeśli wzrok będzie gorszy.

Oliwia ma prawie 5 lat. Okulary nosi prawie od roku. Też ciężko było mi się z tym pogodzić. Myślałam, że dzieci będą się śmiać w przedszkolu. Teraz same np po gimnastyce przypominają jej o okularach.

Jest dobrze, bo najważniejsze że Oliwka je lubi.
Your online absence has me worried you might have actually gotten a life;)
polecam z fisher price , plastikowe, giętkie, na gumce. mój maluch wygląda w nich dość kosmicznie, ale za to są niezniszczalne;)
a gdzie takie okulary mozna kupić?
i myslę ze się wybiorę do tej dr cokolezanka napisala.
My również byliśmy u dr Żywickiej. Okulary zrobiliśmy we Wrzeszczu na ulicy Brzozowej. Mają duży wybór oprawek, miłą obsługę i szybko wykonują okulary (na poczekaniu albo maksymalnie do 1h). Wcześniej byliśmy u optyka w Madisonie – ceny o kilkadziesiąt wyższe na oprawkach i szkłach oraz za robociznę; mieli raptem 2 sztuki oprawek. Na Manhattanie w ogóle nie mieli oprawek i nie kwapili się żeby nas zachęcić do zrobienia u nich okularów). Jest jeszcze optyk na Dmowskiego, bardzo stary zakład, z tradycjami, ale nie trafiliśmy tam.
Córa ma prawie 8 miesięcy i póki co buntuje się jak ma założone okularki, albo je zdejmuje i obślinia...
image
image
Acha, jeszcze jedno. Pediatrzy mówili nam, żeby poczekać aż mała skończy 2 lata. Okulistka powiedziała, że gdybyśmy tak długo czekali, prawdopodobnie konieczna byłaby operacja, a tak to może da się skorygować nadwzroczność okularami a zeza zaklejaniem oczu.
image
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli chodzi o dr.Zywicką to naprawdę 3 razy skonsultujcie to z innym lekarzem -w wieku 1 roku malego kazala nosić okulary za oku;atki miekkie ,niezniszczalne+szkła zapłaciliśmy 250 zł akurat tak się złożyło ,że mały za cholipę nie chci8ał ich ubrać po pół roku mielismy wizytę kontrolną okazało się ze wada bardzo zmalałą -ona powiedziała no widze ze super mały nosi okulary mi nic nie powiedzielismy kazala zmienic szkla na mniejsze potem znowu kolejna i kolejna wizyta i okazalo się ze w wieku 3,5 roku wada zniknela całkowicie a ona powiedziala no to jest wlasnie super noszenie okularów -najpierw chcialam jej zakomunikowac ze najlepszym specjalistą to ona nie jest no ale mąż mnie powstrzymal więc dalam spokoj -oczywisce do robienia okularow jak najbardziej zapraszala na Żabianke tam gdzie rowniez pracuje więc wszystko na swoją stronę :((
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
A inny lekarz nie kazał nosić małemu żadnych okularów?
image
image
Kolejnych dwóch lekarzy powiedziało ,że do 3-4 lat dziecko nie powinno bo wada może sama się cofnąć :)
moje dziecko ma w tej chwili 3,5 roku. okulary nosi od nieco ponad 2 miesięcy i od razu je aakceptowała. teraz zdarza sie jej powiedzieć pod koniec dnia, że chce je zdjąć - i jej na to pozwalamy. ale jak np. chce układać puzzle, a nie ma ich na nosie - sama się upomina:) czyli widzi lepiej w nich:)
trafiliśmy do lekarki właściwie z mojego uporu - widać było (szczególnie na zdjęciach), że oczko raz jedno, raz drugie jej zezuje, ucieka... lekarka przy pierwszej wizycie zbadała (córka miała niewiele ponad 2 lata) i powiedziała, że mamy czekać, obserwować, przyjść za około pół roku. kolejna wizyta - zbadała i kazała przyjść na jesień (wtedy miała zakrapiane oczy i chodziło o to, żeby tego nie robić latem przy największym słońcu - żeby jej nie raziło). no i od tego czasu nosi okulary - na razie na pół roku - mamy przyjśc na kontrole wiosną i zobaczymy.
nie byliśmy u innego lekarza - ta lekarka jak dla mnie była konkretna i przekonywująca.
okulary kupiliśmy taniutkie - 100zł (oprawki i szkła), a szkła ma plastiki, z antyrefelksem i dodatkowo ma cylinder - a to podwyższa ich koszt. byłam w kilku miejscach i różnice w cenach są KOSMICZNE!!!
no to jestem zawinięta :)
ale bardzo dobrze,ze napisałyście mi to
mama hana, gdzie robiliście okularki? Bo cena jest naprawdę atrakcyjna. Pewnie dla starszych maluszków okulary są tańsze, a dla niemowląt podobno specjalne tworzywo na oprawki, inne "szkła" itp., żeby było bezpiecznie. My daliśmy 330zł za okulary z antyrefleksem, a to i tak było dużo taniej niż w Madisonie, różnica w cenie oprawek to około 120zł, robocizna i szkła też tańsze.
Uczulę Was na granie na emocjach rodziców. Wiadomo, na dziecku się nie oszczędza, więc rodziców łatwo omamić. Np. w Madisonie namawiali nas na droższe ale trwalsze szkła (bo tańsze sprowadzaliby przez 2 tygodnie a okulary potrzebne jak najprędzej) i na fotochromy (bo słońce razi dziecko – a jakoś wcześniej nie raziło i było OK) – a ja wiem czy to dziecku wręcz nie zaszkodzi? Skoro lekarz nie kazał, to nie trzeba.
image
image
w razie czego -dysponuję do sprzedania oprawkami dla maluszka tymi wyginanymi cena 100 zł z futerałem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
gosia dim!
okulary robiliśmy w Gdyni, w takim malutkim zakładzie na Pułaskiego. Okulary mają plastikowe szkła, antyrefleks i cylinder na jedno oko. I mają giętkie końcówki (te "zaczepy" na ucho) - nie wiem czy wiesz o co mi chodzi:)
i nie dajcie sobie wmówić lekarzowi, że nie ma potrzeby wystawiana recepty - bo kłopot z refundacją - ja chciałam receptę i dostałam zniżkę bez problemu!!!
a okularki moim zdaniem i wielu osób (np. pań z przedszkola-a widzą sporo dzieci w okularach;)) są dopasowane i takie typowo dla małej dziewczynki, a nie jak dla dorosłego - a takie są w większości i ceny też maja jak dla dorosłych...
POWODZENIA!!
tylko dla małego dziecka ważne jest żeby były całe z gumy bez żadnych śrubek i tym podobnych rzeczy bo dziecko sobie krzywde może zrobić dlatego dla malucha takaiego do 3 lat najlepsze są całe miekkie :)
witam
czy nadal oktualna jest sprzedaż tych okularków. proszę o meil w tej sprawie . Potrzebuję dla 3 latka. prew3@wp.pl
hej!
Ja wlaśnie zamówiłam okulary dla córki. To nasze pierwsze - ma 4,5 roczku. Na Żabiance już 1,5 roku temu zapisali jej okulary, wstrzymalam sie do tej pory. Owszem, nowa lekarka - dr Żywicka, też zapisała okularki jednak jej wada zupelnie sie zmienila - z zeza wyrosła sama, wadę ma niewielką, ale za to ma astygmatyzm, stąd okularki są potrzebne. Zamówiłam je na Klinicznej, w tym samym miejscu co przyjmuje pani dr. Koszt duzy - powyżej 300 zl oprawki + szkla bez antyrefleksu, z cylindrami. Strasznie to drogie. Nie sądziłam ze mozna na okulary dostac recepte?

Poproszę też o maila od poprzedniczki, która ma oprawki na sprzedaż!!missya83@gmail.com
Na okulary powinna być recepta z opisem parametrów szkieł, rozstawem itd., ale chyba i tak nie ma zniżek – samemu trzeba szukać gdzie zrobią taniej. Przynajmniej jak my robiliśmy pierwsze okularki, to mieliśmy iść do dowolnego optyka. Ostatnio miło się zdziwiłam cenami szkieł w Madisonie (80zł za parę), ale za antyrefleks brali 100zł więcej na parze co mnie z kolei zniechęciło, bo w LENSie biorą za to dodatkowo 20zł.
image
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Proszę o opinię na temat PRZEDSZKOLI : (19 odpowiedzi)

Jak w tytule, chciałabym posłać córkę do przedszkola ( 3 latek ) i interesują mnie opinie na...

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry