Widok

Obrączki z bajerami

Wesele Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, zależy mi na wypowiedziach tych z Was, które kupiły już obrączki: dwukolorowe, matowe, z wzorkami lub kamieniem i noszą je już jakiś czas. Ciekawi mnie jakie są Wasze doświadczenia i opinie. Czy faktycznie wszystko szybko się ściera, jest problem z powiększeniem/pomniejszeniem (czy była taka konieczność?) lub kamyk wypada, traci blask z czasem.

Strasznie podobają nam się obrączki z "bajerami", ale rozum podpowiada, że nie będzie to zbytnio praktyczne, a serce - by zaszaleć i sprawić sobie wymarzone obrączki na tą specjalną okazję...

Co o tym myślicie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podlaczam sie pod pytanie bo mam dokladnie te same watpliwosci.

ja tez sie podlaczam :)
Byłiśmy w sobotę zamawiać obrączki i też chcieliśmy takie z bajerami, ale po rozmowie z złotnikiem stwierdzieliśmy, że chyba zdecydujemy się na bardziej klasyczne. Podpowiedział nam, które będą się szybko ścierać, a które będą trwalsze.
W końcu wybraliśmy łączone, część jest z matowago białego złota część z błyszczącego.
Podczas gdy wybiraliśmy obrączki przyszły 2 pary do regeneracji swoich obrączek, a mieli je zaledwie po parę tygodni (tylko, że pomomo ostrzeżeń złotnika zdecydowali się na takie bajerancki) i oczywiście podpowiadali nam żebyśmy wzieli jak najbardziej klasyczne, bo oni teraz żałują, że wybrali takie a nie inne.
ja nauczona własnym doświadczeniem mogę się wypowiedzieć na temat obrączek z żółtego złota z elementami matowymi. Scierają się i za czasem obrączka cała się błyszczy. Oczywiście można biegać co pół roku do jubilera żeby je poprawił ale chyba nie o to chodzi. Teraz moja obrączka poprostu ma rowek w środku i cała jest błyszcząca. A cały urok w tym,że rowek błyszczaj a boli się wyróżniały bo były fajnie zmatowione.
Taki model wybraliśmy:
kiedyś wyglądały tak, teraz niestety całe są błyszczące i po tym macie z boku ani śladu

image
ja mam obraczki z brylancikami i wygladaja po roku jak nowe, juz nawet ja pomniejszałam, jedyny taki munus ze ma taki rowek i wchodzi jedzenie jak np robie pierozki, iwec musze pamietac zeby ja sciagac przed wejsciem do kuchni ;-). Kupowalimsy www.jubilermj.pl
Umchi, pocieszyłaś mnie strasznie, bo właśnie z brylancikami mi się maaaarzy:)
my mamy dwukolorowe, z białego złota, płaskie, matowione, z taką "żyłką" cieniutką w środku z żółtego złota. jubiler mówił, że o 1-2 rozmiary da się przerobić w razie potrzeby. mat niestety starł się prawie całkiem, ale dzięki temu, że są płaskie a nie zaokrąglone, nie błyszczą się zbyt mocno. i są nadal śliczne :)
no to ja tez kilka slow...poczatkowo koniecznie chcialam obraczki dwukolorowe, mialam juz nawet model wybrany :) ale po wizycie w aparcie, gdzie rozmawialismy z bardzo milą panią, zmienilam zdanie !!
Pamietajcie, ze przed zamowieniem jakichkolwiek obraczek trzeba koniecznie sprawdzic, czy jest mozliwosc powiekszenia lub zmniejszenia, gdyz tylko niektore modele daja taka mozliwosc. a potem ciazka, paluszki ciutek spuchna... :) a i pamietajcie rowniez ze obraczka to symbol wiec musi chociaz ciutek obraczke przypominac :)
mojemu bratu złotnik odradził te z bajerami właśnie ze względu na to że się szybko niszczą i ścierają i wybrał klasyczną,

ja też mam klasyczna i jestem z niej zadowolona :)
Mam matowane - kolor szampan, wiec z dodatkiem białego z cyrkoniami
Tak szybko sie nie zcierają, oczywiscie trochę, ale nawet po kilku latach nie są jeszcze błyszczące
Błyszczą sie tylko ściete brzegi, ale taki efekt był zamierzony :)
image

pytałam ostatnio o zmatowienie pierścionka - koszt ok. 30zł
nie wiem niestety jaką metodą to robią, bo jest ich kilka

kupowaliśmy obrączki matowe :)

image

teraz są już błyszczące :)

moją (z 3 cyrkoniami) można powiększyć o 1-2 rozmiary - pytałam na początku ciąży, kiedy to zaczęły puchnąć mi palce ;)

jednak ten 1-2 rozmiary to tyle co nic ;) dlatego teraz noszę srebrny odpowiednik mojej ślubnej obrączki - zrobiony przez Szwagra :)
(srebrną obrączkę na czas ciąży zamiast zmiany rozmiaru doradził mi Pan Suchowier u którego kupowaliśmy obrączki)
Dobry pomysł z tą obrączką zastępczą.

Ktoś jeszcze ma inne doświadczenia?
ja mam obrączki z takim jakby wzorkiem w środku i są tam dwa "kolory" złota, wszystko jest z nimi ok, ale jedna wada to że piasek i inne drobinki włażą w te "dziurki" i co jakiś czas muszę to czyścić, ale pozatym nic się z nimi nie dzieje, a nosimy już 3 lata :)

image
Karolinko, a gdzie kupowaliście obrączki??

Czyli jest trochę głosów za, trochę przeciw, ale ogólnie szalka przechyla się za bajerami;)
http://obraczki-slubne.pl/index.php?d1=133&d2=137&d3=-1&d4=0&id=700&p=0&x=0&p1=0&p2=0&session=YLVSJiLG&k=0&dd=5&pp=1

to nasze
image
Bardzo ładne.

Nam się podobają te:

image
GRUBE ALE ORGINALNE JA NP NIE GUSTUJE W BIALYM ZLOCIE ALE LADNE OCZKA MAJA
Mat zawsze będzie się ścierał. My np. zamawialiśmy u Kruka i odnawianie matu jest w cenie, jako dożywotnia opieka nad obrączkami. Chociaż wiadomo, że nie będę co chwilę biegać, żeby mi odnowili. :)
do góry