Widok

Obturacyjne zapalenie oskrzeli - który lekarz ?

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Moja 9 miesięczna córeczka ma obturacyjne zapalenie oskrzeli i chce się wybrać na wizytę do dobrego lekarza . Jakie są Wasze doświadczenia z lekarzami i do których warto się udać po poradę .Z góry dziękuje Pati
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A nie bylas jeszcze u lekarza? skad w takim razie wiesz, ze to obturacyjne zapalenie?
Bo u mojego Syna, jak to stwierdzili, to od razu w szpitalu zostawili. i dobrze, bo w nocy mial takie dusznosci, ze gdyby nie reakcja lekarzy, to nie wiem, co by dalej bylo ... dlatego pytam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córcia miała w wieku 10 m-cy. Zdiagnozowała to dr Sass, przyjmuje w Gdyni
My siedzimy w domu , a mała trzyma się dzielnie i o dziwo tryska dobrym humorem.Nie ma gorączki , ma lekki katar , kaszle raz na jakiś czas , nie chce jeść i odstawiła mleko .Mała przez tydzień miała katar , tydzień przerwy i potem pojawił się suchy kaszel .Jak kaszel zmienił się na mokry i słychać było świsty poszłam ponownie do lekarza , która stwierdziła ,że ma OZO . Lekarz dała mi skierowanie do alergologa i powiedziała , że trzeba jak najszybciej sprawdzić co się dzieje , aby ewentualnie zatrzymać dalsze postępowanie choroby . Sami się zastanawiamy co się dzieje i mamy zagadkę :(
Jak jesteś z Gdyni to polecam dr Lemkę jest pediatrą ,specjalistą chorób płuc,przyjeżdza na wizyty domowe,na co dzień przyjmuję chyba w przychodni w Rumi.
mi lekarz powiedział, że muszę obserwować córeczkę...to zapalenie oskrzeli pojawiło się, gdy zaczęliśmy ją przestawiać na normalne mleko ( wczesniej była na bebilonie pepti). Robiłąm jej inhalacje z atroventu 3 razy dziennie i wróciłąm do mleka i jest ok. Teraz ma 1,5 roku i znów próbujemy z wprowadzaniem normalnego mleka. Ważne, że od tamtego czasu nic się nie działo. Jezeli sytuacja by sę powtórzyła to konieczna byłaby dalsza diagnoza bo może to prowadzić do astmy.
moj synek mial identyczne objawy. w szpitalu bylismy pod kontrola dr Kapiszka-Kujawska ( polanki) i bylismy zadowoleni. jednak w necie widze sporo negatywnych opini o niej. my akurat nie mamy jej nic do zarzucenia.
Pati, polecam alergolog dr Cimoszko. My jezdzimy do niej do Clinica Vitae we Wrzeszczu. nasz synek ma rowniez 9 miesiecy i od 4 miesiaca juz 4 razy mial OZO z dusznosciami. Kazdy katar do tej pory konczyl sie świstami i kaszlem. Dr Cimoszko dosc dokladnie malego osluchala, zrobila wywiad i dobrala odpowiednie leki, narazie mamy dawac przez dwa miesiace potem kontrola. pierwsza wizyte mielismy prywatnie, na nastepna mamy juz skierowanie od pediatry i idziemy na NFZ.
Polecam dr Pociechę-lekarz z doświadczeniem i ogromną intuicją. Pracuje na Polankach a przyjmuje też w Gdyni. Gdyby jednak moje dziecko miało obturacyjne zapalenie oskrzeli i byłabym tego pewna to i tak pojawiłabym się na szpitalnej izbie przyjęć.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja identycznie jak radzą dziewczyny wyżej.
Wiem co to obturacyjne zap. oskrzeli, niestety ...
z synem już 3 razy leżeliśmy w szpitalu z tego powodu, także też bym była już na Ip
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
My rowniez wiemy co to OZO, zarowno starszy synek przechodzil je kilka razy jak i mlodszy i ani razu nie bylismy w szpitalu. Dobra i szybka diagnoza naszej pediatry, odpowiednie leki, inhalacje i jakos zawsze udawalo sie nam z tego wyjsc w warunkach domowych,. Choc dwa razy mielismy juz w kieszeni skierowanie do szpitala z zaznaczeniem, ze jak po pierwszej inhalacji dusznosc nie odpusci to mamy jechac. Na szczescie odpuszczalo i obeszlo sie bez szpitala.
hoksia powiedz proszę jakie leki i dawkowanie zaleciła Wam dr Cimoszko ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie wiem, ile maja Wasze dzieci ale jak moj synek mial 5 m-cy (bo wtedy lezelismy w szpitalu) to lekarz powiedzial, ze nie moze nas puscic do domku, bo dziecko nie ma jeszcze dobrze wyksztalconych organow oddechowych i mogloby sie udusic. Ale pewnie wszystko zalezy od lekarza. W kazdym badz razie nie leczylabym dziecka na wlasna reke tylko udala sie od razu do lekarza. Nawet gdyby wizyta okazala sie zbedna a moje obawy bezpodstawne.
nie no jasne, ja nie mówię, że żadnego obturacyjnego nie można wyleczyć w domu, my w grudniu leżeliśmy w szpitalu 3 dni tylko, odpuściły duszności i puścili nas do domu, ale w domu bym go nie wyleczyła bo tydzień na pulmicorcie i berodualu w końskich dawkach był, i nic nie pomagało, dopiero hydrokortyzon w szpitalu postawił Młodego na nogi.

napisałam tak, bo skoro autorka wątku pyta o dobrego lekarza, to wywnioskowałam, ze nie ma odpowiednio dobranych leków ;)
Dzięki dziewczyny za informacje :). Nasza lekarka nawet nie wspomniała o szpitalu .Ola dostała ataku kaszlu we wtorek o 5 rano , a na 15 byłam już umówiona na wizytę .Mała bierze bactrim 2 razy po 4 ml i pulmicort 1ml + sól f. 1ml , inhalacje 2 razy dziennie po 10 minut . Kaszel szybko przechodzi ,ale ma większy katar .W środę idziemy na kontrolę .Niby wszystko ok, ale boję się ,że to cisza przed burzą .
Aniaaa maly na stale ma narazie włączone flixotide przez tube (5 wdechow) oraz montelucast jedna saszetka wieczorem. Przy infekcji czyli jesli pojawia sie kaszel i swisty to robimy dodatkowo inhalacje z ventolinu i pulmicortu.
hokosia dzięki. ja z 4 letnią córką też chodzę do dr cimoszko. teraz moja 8 miesięczna córka również ma podejrzenie astmy. i nie wiem gdzie z nią uderzyć. czy też do dr cimoszko czy innego lekarza. póki co w marcu idziemy do poradni w szpitalu na polankach.zadowoleni jesteście z leczenia u dr?
moja starsza córka też ma te same leki na stałe co Twoje dziecko. póki co od 2 lat nie miała ani zapalenia płuc ani oskrzeli. pozdrawiam
Aniaaa, poki co bylismy u niej 3 razy i nie narzekam. Moze czasami troche takie dziwne ma podejscie jakby "zlewajace" ale skoro trafnie duagnozuje i dobiera leki to jest ok
polecam dr. Marie Zagórska
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
aniaaaa my chodzimy na polanki do dr. Żywickiej, generalnie jestem zadowolona, ale mój Młody też jest za mały na jakąś większą diagnostykę, więc tez Pani doktor ma mniejsze pole manewru.

W grudniu jak miał oskrzela, w szpitalu dostaliśmy na stałe też flixotide z tuby, pulmonolog na wizycie podtrzymała, teraz powoli będziemy schodzić na mniejszą dawkę.

W styczniu byliśmy na Polankach na diagnostyce, ale no z racji wieku Jacha więcej badań wykonać nie mogli, a z tych co zrobili nic nam nie wyszło ;)
Popieram w calosci,ponieważ moja córka w 7 miesięcy była w szpitalu dwa i pół tygodnia na obturacyjne zapalecie oskrzeli i w tym 8 dni pod tlenem ponieważ saturacja strasznie spadała i zagrażają jej zyciu

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zabawy/pożyteczne zajęcie dla 3 latka (29 odpowiedzi)

Jestem mamą prawię3 letniej córeczki. Nie pracujei spędzam cały dzień z dzieckiem. Męża nie ma...

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

Ostrogi piętowe - jakie zabiegi najskuteczniejsze? (77 odpowiedzi)

Czy ktoś się borykał z tym problemem? Jakie zabiegi najbardziej pomagają?

do góry