Widok

Od kiedy dziewczynki interesują sie lalkami?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej
Mam pytanko,tak z ciekawości ale nie tyczy sie mojej córci,tylko kumpela mnie dzisiaj tak przegoniła na spacerze w poszukiwaniu idealnej lali-bobasa dla swojej 14 miesięcznej córy,mnie sie wydaje ale moge sie mylić że to chyba za wcześnie,sama nie wiem.co o tym myślicie?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja tak typowo że lalka+łożeczko kołderki itp to tak około 18-20 m-cy, na 2gie urodziny kupilismy jej właśnie taki zestaw i bardzo często się nim bawi:)))
(wcześniej jak bylyśmy u kogoś i w przedszkolu wiem że się tym bawiła)
ja pamietam kiedy chrzesniaczce kupiłam koło roczku piekną lale...lezaa do 2 urodzin nieuzyteczna.
ale to wszystko zalezy od dziecka
image[/url]
Dokładnie. Moja córcia dostała na roczek 4 lalki - BEZ SENSU!, bo przeleżały w szafie co najmniej rok.
Tak na dobre to około 3-cich urodzin zaczęła się nimi bawić, ubierać, wozić w wózeczku itd.

Na roczek drugiej córeczki zrobię listę prezentów hihi;)
image
image
Moja na roczek dostała interaktywną : no i przypatruje się jak ssie czy płacze. Potrafi jej włożyć smoczek i butelkę.
image
moja córa dostała taką zwykłą lale bobasa bez bajerów jak miała ok.8 m-cy. kocha ją bardzo i druga lale szmaciankę też :-) robi cacy cacy, pokazuje gdzie oko itp. no i wszędzie je tarmosi ze sobą :-)
Amelka rzadko się bawiła lalkami bardziej figurkami.
Lalki zaczęły ją interesować koło 3 roku zycia.
Moja ma zaraz 3 i srednio bawi sie lalkami w taki sposob - lalka, lozeczko, karmienie, wozeczek itepe :)

lubi, a wrecz uwielbia bawic sie malymi lalkami, figurkami, ale bobabsy nie mają brania poki co :)
image
moja dostała pierwszą lalę (śmiejacą się chou chou) na roczdek i od tej pory się z nią nie rozstaje,- daje lali pić, karmi ją, tuli, całuje, lula, kładzie spać, śpiewa i tańczy z nią... prezent był strzałem w dziesiątkę:) a wczoraj dostała wóżek dla lali i non stop ją wozi:):):)

image
Siostrzenica mojego męża dostała na Boże Narodzenie lalkę bobasa, miała wtedy właśnie 14 miesiecy. Od tego czasu wszędzie z nią chodzi, śpi. Jesli córeczka koleżanki chcę lalkę, to widocznie ma taką potrzebę. Dzieci są różne, tak jak my. Jedne wolą lalki, inne misie, każde w innym wieku dorasta do różnych rzeczy.
Nie ma ścisłych norm od kiedy dziecko lubi bawić się lalką.
Mój synek opiekuje się miśkami i lalką odkąd skończył półtora roku. Wcześniej trochę bawiliśmy się razem, a jako półtoraroczniak zaczął mieć napady czułości i opiekuńczości - karmi, przewija i układa do snu (ale chętniej psa, kota i miśka, niż lalkę).

Wózka już mu nie kupiłam, bo to było za wiele dla reszty rodziny, ale trzęsie się do wszelkich wózków odkąd skończył rok.
hehe Agatha a nie usłyszałaś tekstu, że jak kupiłaś Stachowi lalę to zrobisz z Niego geja ? do mojej kumpeli ktoś tak wyjechał ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Salambo, no jakoś wyobraź sobie, że nie. Wiem, że kilka osób (głównie starszych) tak myśli, ale boją się odezwać :D Szkoda, bo byśmy sobie "pogadali" ;]
liwia tak od 2 msc wozi lale ,tuli i uklada w wozku.,czyli miala 14 msc
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja byłam zdziwiona ale i moja córa w wieku ok. 14 miesięcy nosiła i tuliła lale, gdy gdzie jakąś dorwała (włanych nie miała jeszcze). Miesiąc później już karmiła lale, czesała i tym podobne.
moja 2 lata skończyła i do tej pory lalki ma gdzieś ;). Dostała na drugie urodziny i myśleliśmy, że coś zadziała, ale nadal lalki leżą w pudle.
Dużo chętniej klocki, zwierzątka z duplo...
imageimage
image
Paulinka dostała lalkę na Mikolajki - miała wtedy 13 mcy - i od wtedy tuli, pokazuje gdzie ma oczko, nosi itd...
14m-cy to dobry czas na lale:)
image
image
Majcia dostala lale przed roczkiem i uwielbia ja nadal.karmi ja,zaklada swoje sliniaki,caluje,rozbiera i ubiera(i tak ciagle moze):)tuli,przykrywa,daje butle swoja i ta lalki,robi a a a i kolysze,takze akurat nasza Miska jest zadowolona z zakupu:)
image
image
moja ma kilka lalek ale w ogole się nimi nie interesuje woli maskotki bo sie przytulić można, niedlugo będzie miala 1,5 roku. za to mój 4 latek, co z lalkami nie miał styczności wcześniej sie bawi jedną- bo ona siusia jak sie jej pić da;)
hehe My kupiliśmy Maksa kuzynce na poczek wlaśnie lalkę i wózio i całej jej przyjęcie urodzinowe Maksiu był super tatą nawet przez chwile chciałam mu kupic ale zostało na tarmoszeniu misiaka ktory jadl byl kolysany przewijany itp :P

Poli chcemy kupic 1 lale na dzien dziecka teraz ma mała szmaciankę i ją cudnnie tulka do snu
moja 5 latka nie interesuje się lalkami jedna dyżurna już kurzem obrosła :)) woli samochody samoloty i kolejki hehe
kelly alleluja, że są takie dziewczynki bo już myślałam czytając ten wątek, że tylko moja tak ma:-) Ma 3 lata i lalkami nie interesuje się w ogóle uwielbia koparki, wywrotki i inne pojazdy. interesuje się typowo chłopięcymi zabawkami (uwielbia dinozaury:-))
HA byłam dzisiaj z ta kumpelą na zakupkach no i wybierała bobasa dla córy z tym że dla mnie było to komiczne bo dziecko zero zainteresowania a ona bite 15 min stoi nad tym dzieckiem z lalka i trajkocze do niej ''Chcesz te lalę?,ale chcesz czy nie? i tak w kółko a dziewczynka znudzona i wogóle niezainteresowana,wzięła lalkę ale mała cały cza wywalała lalkę wózka,w końcu kumpela zrezygnowała z zakupu gdyz mała słabo cos zainteresowana lalą.a poprzedniej to ręce powyrywała,i na tym polegało jej zabawa.:)
image
moja Majcia 14marca skonczyła 2 latka ale już chwile wcześniej bawiła sie swoją lalką (ma kilka ale tą sobie upodobała najbardziej, nawet ją nazwała-KAKA:)) ale dopiero gdy urodziłam 2 dziecko (1marca tego roku) to zaczeła się nią "zajmować". Na dzień dzisiejszy KAKA ma zmieniane pampersy (nawet poprawnie:)), jest ubierana, jeździ w rowerku, śpi i nawet Maja karmi ją piersią :)
moja Mila od dwóch miesięcy bawi się lalkami ale kocha tylko szmacianki, inne ją nie interesują, teraz dostała wózek na którego punkcie oszalała w sklepie, wózek chodzi z nami wszędzie ;)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011

DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
podbijam,mogłybyscie napisac jakimi lalami bawia sie wasze corki.
Moja córcia uwielbia lalki i to od dobrych kilku miesięcy, ok 5 miesięcy jest szał :) Lula je w identyczny sposób jak ja ją te same ruchy ta sama mruczanka, chodzi z nią, całuje wozi w wózeczku. Ma takie mniejsze bobaski i dwie takie mięciutkie. Także dziewczynki szybko łapią instynkt macierzyński :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

jechać czy nie jechać... oto jest pytanie ;) (58 odpowiedzi)

hej jestem mamą 2 dziewczynek - 4 letniej i rocznej na codzien sama zajmuję się dziećmi, bez...

RZECZOZNAWCA MAJĄTKOWY (11 odpowiedzi)

Potrzebowałabym namiary na dobrego rzeczoznawce i niedrogiego do wyceny domu z dziaka, najlepiej...

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (64 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

do góry