Widok

Od kiedy maluch samodzielnie powinien jeść?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Od kiedy wasze maluszki same jadły obiadek, kaszkę itd?

Mój synek ma prawie roczek i samodzielnie jada jedynie śniadanko. Kroję mu kanapeczki w malutkie kawałki (takie na gryza) kładę na plastikowym talerzyku i daję mu talerzyk. Mały sobie skubie czasem część kanapeczek ląduje na ziemi.
Ale obiadkiem i kaszką sama go karmię.
Ostatnio czytałam że niektóre roczne dzieciaczki potrafią jeść same.

Jak to było u was?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
umieć a chcieć to dwie różne rzeczy ;).

nie pamiętam kiedy dokładnie moja zaczęła jeść samodzielnie, ale do tej pory, a ma zaraz 3 lata, praktycznie wszystkim ją karmię .. nawet kanapką, bo jak jej dam do ręki to zjada z wierzchu, wylizuje dżem/pasztet/serek a chleb wyrzuca ;)
imageimage
image
Moja ma ponad 4 lata i ciężko u niej z samodzielnym jedzeniem. Chodzi mi o jedzenie każdego posiłku bez mojej pomocy - czy to podanie łyżeczką czy też zwracanie uwagi żeby jadła. Ale znam 2 latków czy nawet 1,5 roczniaka którzy sami jedzą wszystko ale te dzieci lubią jeść więc według mnie zależy to od dziecka.
mój młodszy synek ma 2 latka i dwa miesiące, sam je odkąd skończył 1.5 roczku ;)
Moja chrześniaczka (półtora roku) sama je część rzeczy: ziemniaczki, pokrojone mięsko, surówkę (zależy jaką) - takie rzeczy które łatwo nabrać na mały widelec.
Samodzielnie pije z normalnej szklanki (ale w szklance jest napełniona do max 1/4).

Myślę że to dość szybko, ale mała ma starsze rodzeństwo i chce wszystko robić tak jak siostra i kuzynki.
image
moja córcia ma 1,5 roku i zaczyna samodzielnie jeść kroje jej np ziemniaczek parówke banana i daje widelczyk i sama próbuje a jak nie wychodzi to rączką do buzi wkłada chce żeby jak najszybciej sama jadła bo jak my ja karmimy to nie zawsze chce zjeść
mój rączką też je... właśnie parówki, marchewkę pokrojoną w talarki, mięsko.
ale nie próbowałam jeszcze dać mu widelczyka.
my mamy talerzyk i sztućce babydream (tej firmy dla rossmanna) i wydaje mi się że ten widelczyk nie jest dobry bo mały nic na niego nie wbije ale z drugiej strony nie zrobi sobie krzywdy.
a wy jakie sztućce macie dla maluchów?
image
Moja ma dwa lata i z samodzielnym jedzeniem bywa różnie.
W sumie potrafi wszystko zjeść sama, ale niestety jak je sama, to zjada bardzo mało, duzo się jedzeniem bawi.

Tak jak Sylwii córa, jak dam małej kanapkę to zje wszystko z wierzchu, a chleb psu oddaje.

Daję jej jeść samej, ale w tym czasie też ją karmię z drugiego talerza, bo wiem, że inaczej niewiele zje ( a w ogóle je strasznie mało )

Pije bezproblemowo z kubka i tu wie, że trzeba wypić i odstawić kubek na miejsce
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Młody mając rok potrafił zjeść wszystko co dostał na telarzyku raczkami. Praktycznie od pierwszysch posików (po 6 miesiacu jak już siedział) dostawał wszystko rozgotowane do raczki (BLW). Na poczatku się bawił a około roczku jadł już sam raczkami.
Teraz je wiekszosc rzeczy łyzeczka lub widelczykiem - czasami pomaga sobie raczka lub przy zupce przechyla miseczke i wypija zawartosc. w zasadzie sama go nie karmie chyba ze jestesmy gdzies na spacerze i nie chce aby sie za bardzo pobrudzil.
Je tyle ile chce.
Co do picia to sam pije normalnie z kubeczka - tylko musze pilnowac aby nie biegal z nim :)
Samodzielne jedzenie widelczykiem drugiego dania - jakoś ok. roku, zupę je łyżeczką mniej więcej od 14 miesiąca, w 15 miesiącu chwyciła za kubek i pije teraz samodzielnie (kubek wypełniony w 1/4-1/3). Przy jedzeniu pomaga sobie trochę drugą rączką. Wydaje mi się, że działa tu efekt starszaka, którego chce naśladować.
Moj maly ma 2,5roku i od 6mcy je sam obiadki zupki danonki kanapeczki.Ale on lubi jesc.
synek 2, 8m - owszem potarfi sam jesc - ale tylko to na co ma akurat ochote - i tak placki ziemniaczane dzisiaj sam wcinal - ale zupką wczoraj to ja musiałam go karmic itd..
u nas też tak jest - jak ma ochotę na coś - to pięknie sam zje :]

jak nie bardzo - to muszę Go karmić ;)

jedzenie kanapek tak jak u Dziewczyn wyżej - jeśli ma zjeść sam, to zje serek/wędlinkę, zliże masło, zje ogórka ale chlebek czy bułkę zostawi.
jak Mu włożę do buzi taką kostkę kanapki - zje wszystko.

ładnie pije wodę/herbatę/kakao z filiżanki :) i wodę ze szklanki :P

jak coś Mu nie idzie widelcem/łyżeczka to pomaga sobie rączkami :P
czasem trzeba pomóc jak np. nie może złapać widelcem makaronu, bo Mu ucieka ;) albo kawałek ziemniaczka rozpada się i trudno go nabić na widelec :]
a moj wlasnie nie umie pic z kubka.Gryzie go,chodzi mi o normalny kubek i nie wiem jak go tego nauczyc.
ja właśnie nie daję Gabrysiowi normalnego kubka :] bo wydaje mi się za duży i za ciężki póki co :]

http://allegro.pl/kpl-do-herbaty-duralex-i2047267319.html mamy takie i trochę mniejsze. to z takiej mniejszej pije :]
a takie kubeczki?

http://mamagama.blox.pl/resource/doidy.jpg
image
11 miesięcy -nie chciała być karmiona. do tej pory wszystko sama sama i sama:)
co to za wynalazek?
te kubeczki juz ktos polecal na forum juz dosc dawno.
A mi się wydaje, że samodzielne jedzenie zależne jest też od dziecka
Moja to totalny niejadek, więc raczej marne szanse, żeby zjadła wszystko ładnie bez zabawy tym

Natomiast jak jest faktycznie głodna, to zje sama wszystko co jej dam.

Także umiejętność samodzielnego jedzenia i posługiwania się sztućcami jest, gorzej z chęcią na zjedzenie tego co mama da na talerzu ;)
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
U mnie podobnie - synek ma 2 lata i od jakiegoś pół roku potrafi sam jeść parówkę, drugie danie (czyli to, co da radę nabić na widelec), z zupkami też nie ma problemu, ale sam zje może 3-4 łyżki a resztą porcji i tak ja muszę go pokarmić, bo sam niewiele by zjadł :(
ja wrzucałam dość dawno ;) kubki Doidy na forum :]

http://forum.trojmiasto.pl/Kubek-Doidy-Cup-znacieuzywacie-t190250,1,16.html

http://www.tublu.pl/Maluch_w_kuchni/3_Kubki_Doidy_Cup_w_zestawie_taniej.html

mamy taki czerwony :)

image

użyty kilka razy - w czasie gdy wg mnie Młody jeszcze nie radził sobie z kubkiem ;) teraz nie chcę dawać, skoro już pije ze zwykłej filiżanki :]

http://forum.trojmiasto.pl/Pierwszy-kubeczek-doradzcie-t239944,1,16.html

mogę odsprzedać lub wymienić na coś nasz kubek ;)
Agusia ... a za ile chciałabyś go sprzedać?
chociaż ostatnio kupiłam kubeczek lovi360 i nie wiem czy potrzebuję następny bajer do picia. :P
image
15zł :)
moja tez ma lovi 360 i bardzo ladnie z niego pije jak ja jej daje z mojego kubka to tez ładnie wypije ale sama to sie jeszcze oblewa

ja jej daje zwykły widelec metalowy mam taki mały z 3 ząbkami i jakos mała daje rade i nic sobie niezrobiła ale jej pilnuje

u mnie tez mały niejadek jak cos lubi to zje a jak nie to poje troszke i już nie chce

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Przeprowadzka- jaka firma? (43 odpowiedzi)

Jak w temacie, macie sprawdzona i niezbyt droga firme do przeprowadzek?Moze jakis forumkowy maz...

ciąża a żelowe paznokcie (13 odpowiedzi)

Witam koleżanki......czy wiecie o jakiś przeciwskazaniach do robienia sobie żeli w trakcie...

Cosinius - ktoś tam się uczy? (6 odpowiedzi)

Witam chciałąbym od lutego iść do szkoły policealnej , terazm mam dylemat do której profil...

do góry