Widok

Oglądanie tv przez dziecko ;)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
http://wyborcza.pl/1,75476,7864029,Telewizja_oglupia_maluchy.html

dziewczyny co o tym sądzicie?? ile h dziennie sadzacie dziecko przed tv i jakie bajki puszczacie??

bo jesli o mnie chodzi to nie mam telewizora. i mi z tym dobrze :]
paulinie co 2-3 dzien puszczam z kompa (mam monitor wielki jak tv ) tylko ulice sezamkowa.. i ona tylko elma kocha.

no ale spotkalam sie z opinia ze krzywdze dziecko... no w sumie sama uwzam ze za amx rok trzeba sie bedzie w ten tv w koncu zaopatrzyc bo mloda pojdzie do przedszkola i nie bedzie wiedziala jakie bajki sa na topie i bedzie spalona 'towarzysko'.

generalnie interesuje mnie co o tym sadzicie??

kupic telewizor wberw swoim przekonaniom ze oglupia :P i zapoznac dziecko ze swiatem czy dozowac jakas mala ilosc bajek z kompa????
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wieze moj synek dostal na Gwiazdke ponad rok temu, lubi sluchac muzyki od bardzo dawna. Jedno drugiego nie wyklucza.

A dla mnie takze net jest wiekszym zjadaczem czasu niz tv i duzo bzdur tu niestety wyczytuje zamiast obejrzec cos wartosciowego w tv. Ale jak nalog, to nalog...
Ja nie lubię TV, dla mnie nic ciekawego tam nie ma.

Jachu nie jest fanem TV, mamy TV ale mogłabym go nie mieć.

Żaden problem.
A odpowiadając, że TV nie posiadam, raczej byłabym dumna aniżeli zawstydzona;)

Jachu kocha muzykę, więc zakup płyt z klasyka, flamenco i starym polskim rockiem, to u nas wydatek stały, co miesieczny i całkiem spory.
Janek sam podchodzi do półeczki i wyciąga płytkę z muzyką, na którą ma ochotę.

Tv jak widzi u znajomych, na niego słabo działa, zero reakcji w sumie.
U mnie córeczka ogląda tylko i wyłącznie mini mini jeśli chodzi o ilośc w ciągu dnia to różnie.Bywa,że kilka minut a są dni gdy uzbierałoby się pewnie kilka godzin ale to wyjątki jak teraz gdy jest chora.

Ma swoje ulubione bajki np. teraz na topie jest Olinek Okrąglinek:) i sprawia jej tyle radości,że sama jej o nim przypominam.

Od komputera trzymam natomiast z daleka i na razie nie uczę i nie pokazuję.
Ja nie mam telewizora i nigdy nie miałam. Moi rodzice nie potrafią zrozumieć, że to kwestia wyboru, a ojciec mówi: 'Kiedy Ty, dziecko, będziesz żyć normalnie? Jak nie masz pieniędzy to Ci kupię." Nie wiem jak można już niemowlaka sadzać przed TV, niestety najprawdopodobniej moi rodzice będą zajmować się dzieckiem, jak wrócę do pracy i już sobie wyobrażam jak to będzie ... :(
Ja spedzam tyle czasu przed kompem w pracy, ze w domu rzeczywiscie bardzo malo. Nie wliczajac w to rozmow na Skype z rodzinka i znajomymi w Polsce. Swoje uzaleznienie od netu mam juz za soba... Poza tym net mam teraz w telefonie, wiec jest pod reka w kazdej chwili (mam internet bez limitow w komorce).
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
oooo taaaak...komp to przekleństwo ;)
Zdecydowanie uwazam, ze wiekszym pozeraczem czasu jest komp (net) niz telewizor przynajmniej w moim przypadku :)
A mam jedo i drugie :)
Ja wprawdzie mam telewizor ale nie mam telewizji i TV sluzy tylko do ogladania DVD oraz mamy do niego podlaczonego kompa. I mam zamiar moje dziecko rowniez wychowywac bez telewizji bo osobiscie uwazam, ze nic specjalnie madrego nie wnosi, a jest okropnym zlodziejem czasu. Wole poczytac ksiazke albo ogladnac film ktory mam ochote zobaczyc niz taki ktory wlasnie leci... I to tez bede chciala wpajac mojej corce.
Tara Marta urodziła sie 06/09/2010 o godz 10:17 ważąc 3,9 kg i mierząc 53 cm
JA tez mam tv i nie widze nic w tym zlego! wrecz przeciwnie!

w ciagu dnia nie ogladam za wiele bo nie mam na to czasu, ale wieczorem jak mala spi to lubie sobie wlaczyc a mam ulubione stacje jak i rowniez dobry film mozna znalesc

a corcia oglada mini mini gdzie leca bajki bez przemocy i gdzie rowniez wiele spraw edukacyjnych jest poruszanych wlasnie w bajkach wiec nie uwazam ze ogladanie przez dziecko tv jest zle !

kazdy zyje jak chce i kazdy ma wlasny sposob na zycie - nam ogolnie z tv jest dobrze a uzaleznieni wcale nie jestesmy ;)
Ogladam tv kiedy tylko mam ochote, a mam czesto, sprawia mi to duza przyjemnosc, zwlaszcza odkad zamiast zwyklej mamy cyfrowa kablowke: lepsza jakosc i wiecej ciekawych programow.
Moj synek jest tak juz do tv przyzwyczajony, ze czesto zapomina o jego istnieniu i praktycznie wcale nie oglada, spowszednialo mu i znudzilo sie. Najczesciej ma ochote wieczorem cos obejrzec: mini mini, jim jam, disney chanel, jetix play lub boomerang, lubi tez co dziwne disney xd. Nie ogladamy zadnych bajek z przemoca chyba ze scooby doo za taka uznamy ;) .
Moj synek (juz widze ten szok niektorych mamus hehe) ma rowniez swojego laptopa (tzn. to moj stary laptop ;) ) i jest mu dawkowany jesli za bardzo ma ochote na korzystanie. Chociaz bywaja cale tygodnie, gdy o nim nie pamieta. Laptop stoi na polce w sypialni, i synek nie moze sobie wlaczyc kiedy chce ;) .
Obsluguje kompa jak stary ;) . Lubi piosenki angielskie i niektore polskie na you tube, zdjecia nasze (zgralismy mu sporo) i ze swojego przedszkola, gry na mini mini, ciufci czy domowym przedszkolaku...
u nas też często leci tv, Lena uwielbia tvn 24 ( panią Kasię i Panią Beatę)i jaka to melodia ale ile ona na to patrzy 2 min i zajmuje ją coś innego.
Wiem, że gorzej bedzie jak bedzie miała 2-3 lata...
Ja niestety lubię oglądać tv i sporo u nas leci, średnio oglądamy dziennie od 18:00 do 20:30, puszczam Ceebeebies i Polsat Jim Jam
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
ja osobiście oglądam tv w 2 przypadkach...jak jest coś ciekawego a to zdarza się sporadycznie albo jak jestem chora i zalegam w wyrku a na czytanie książki nie ma siły ;)

MIśka ogląda Mini Mini, w sumie tylko ulicę sezamkową-uwielbia Elmo
w weekendy pozwalam jej obejrzeć mini mini rano przy mleczku
My też nie mamy telewizora :) I nie uważam, żeby moje dziecko było pokrzywdzone. Na kompie też nie ogląda bajek.
Kontakt z telewizorem ma tylko, gdy jesteśmy u kogoś, kto tv posiada.
Planujemy zakup telewizora dopiero za kilka dobrych lat.
Agatha, fajnie napisałas o tych snobach wygiętych w drugą stronę :)

ja od 4 lat nie oglądam TV choć ma w domu

gdy ludzie pytają, czy coś tam oglądałam a ja im na to, że niczego nie oglądam to faktycznie patrzą na mnie jak na snobkę, która jest w stanie oprzeć się tak fantastycznej rzeczy jak telewizor

jak mój synek będzie starszy tzn skończy 3 lata to będzie oglądał ładne, spokojne bajeczki na dvd
Ja mojemu pozwalam ogladac godzinke dziennie i tak po 15 minut. Zresztą im większy tym mniej ogląda woli sobie pochodzic po domu i pobroic niż siedziec przed TV.
właczam mu tylko Mini mini :) Ewentualnie jakas bajke disneya i wtedy razem ogladamy bo sama lubie :P
Eeee tam, mam zwyczajnych znajomych i nikogo nie dziwi brak TV, wiele młodych małżeństw go nie ma. Coraz więcej dzieci jest chronionych przed tym pożeraczem czasu. Nie kupuj telewizora, naprawdę nie będzie problemu.
Agatha takie zycie... trzeba jakis biegun wybrac. tez mam takich znajomych... artystow... no ale oni to mnie po prostu smiesza:D
hehehe :)

no właśnie nie posiadanie tv to powód do płaczu czy też radości ?
Można też w drugą stronę ;)

Trzeba zacząć się obracać w bardziej snobistycznym środowisku, gdzie akceptowane bez unoszenia brwi jest tylko nieposiadanie telewizora, brak znanych metek przy ciuchach i obowiązuje nieformalny zakaz spożywania reklamowanych produktów.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

do góry