Widok

Ogrzewanie podłogowe! opinie/ceny/

Usługi i wykonawcy Temat dostępny też na forum:
Tak jak w tytule, interesuje mnie ogrzewanie podłogowe,opinie ludzi ktorzy mają, czy warto zainstalować wszedzie? czy bez np sypialni? jak to wpływa na zdrowie? i czy rzeczywiście jest takie oszczędne?
proszę rownież o przykładowe ceny za 1mk,oraz firmy godne polecenia!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam, ja mam ogrzewanie w kuchni,łazienkach i cześci salonu bo reszta to parkiet i sie nie da siłą rzeczy.
Opinie są różne,jedni twierdzą że nie jest to zdrowe a ja uważam że w takich pomieszczeniach jak my zastosowaliśmy jest zwyczajnie przyjemniej w stopy wychodząc z wanny.)
Ale to moje zdanie.)
"Witam, ja mam ogrzewanie w kuchni,łazienkach i cześci salonu bo reszta to parkiet i sie nie da siłą rzeczy" - z tegocoo mi wiadomo to moża rowniez pod parkiet czy tez panele!
Może ktoś ma i moglby sie wypowiedziec?
Panele, parkiet będą silnie pracować przy ogrzewaniu podłogowym, ja bym nie ryzykował. Pod płytki to tak.
Thank God! Somenoe with brains speaks!
zwyOwt tmtadifduqot
Mam ogrzewanie w łazienkach ale prawie nie korzystam. Czasem zima, bo generalnie mam ciepło dzieki grzejnikom na kt. moge wysuszyc ręczniki.
Trzeba pamietać że tak 30-60 min to to wszystko sie nagrzewa. Warto zakupic programator chociaz trochę kosztuje, wtedy mozna włączyc przed wstaniem rano i wejśc do już nagrzanej łazienki. W jednej łazience mam bez programatora i w tej jeszcze żadziej korzystam z tego ogrzewania.
Podsumowując jesli chce sie wydac to można założyc, trzeba liczyć sie również z kosztami eksploatacji , bo chyba wszyscy na forum maja na mysli ogrzewanie elektryczne ( jest jeszcze na wodę), ale nie proponuje rezygnacji równocześnie z tradycyjnego grzejnika.
w sypialni lepiej się śpi przy kaloryferze niż podłogówce
Które z tych elementów:
http://www.e-inclusive.pl/Ogrzewanie-podłogowe.html
są niezbędne by posiadać takie ogrzewanie?
niektórzy twierdzą, że przy ogrzewaniu podłogowym w pomieszczeniach, w których się długo przebywa, źle się czują i nogi im puchną
A TOBIE LEB PUCHNIE OSLA LAKA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja miałam ogrzewanie podlogowe w całym domu, zarówno pod płytkami jak i panelami.I cóż, po dwóch sezonach rezygnujemy i w części domu wstawiamy kaloryfery, niestety tam gdzie są panele podłoga słabiej oddaje cielo. Poza tym kwestia czasu w jaki podłoga oddaje cieplo.Jak napale w piecu to kaloryfer jest gorący w kilkanascie minut i migiem cieplo w domu, a podłogówka potrzebuje nawet kilku godzin ,zeby podłoga osiagnęla porzadaną temperature. Mówie oczywiscie o sytuacji w której z jakiś przyczyn nie ma ciagłości palenia w piecu .
Owszem ciepła podłoga jest przyjemna, ale nie zawsze ekonomiczna i wygodna.

A z kąt wiesz?

Moim zdaniem bez znaczenia.
Witam
Przede wszystkim pod panele nie daję się podłogówki ze względu że przepuszczalność drewna jest sporo mniejsza od płytek czy kamienia
I w przypadku kiedy już ktoś się uprze na ogrzewanie pod panelami to daję się więcej ciaśniej przewody.
Podłogówka ma mniejszą temperaturą do nagrzewania niż kaloryfer i ogrzewa równomiernie całe pomieszczenie ale potrzebuję więcej wody więc kosztową zbliżone.
Najlepiej stosować podłogówkę pod płytki i trzymać temperaturę żeby się nie wychłodziło do końca bo faktycznie trochę trzeba poczekać zanim się nagrzeje.
W małej łazience i w kuchni u mnie sprawuję się super. reszta panele
my mamy podłogówkę w salonie, komunikacji, wiatrołapie, kuchni, łazienkach - wszędzie gdzie jest terakota (spisuje się rewelacyjnie) , tam gdzie mamy deski podłogowe mamy grzejniki (nie wyobrażam sobie abym w sypialni miała ogrzewanie podłogowe kiedy i tak nigdy nie odkręcam tam grzejnika)...
image

Bardzo mi pasuje w przedpokoju, kuchni i łazience. Jest pod kaflami, więc też łatwo sprzątanie idzie. Poza tym oszczędność miejsca, co jest też ważne.
materiały ogniotrwałe https://www.zamac.pl

Piec gazowy,cztery pok. podł.panele i łazienka na piętrze ,salon kuch łazienka na parterze kafle. 120m2 dom, mieszkam 4 lata temp 21.5 tylko podłogówka,temp wody na piecu30stopni pełno okien18 ok35m2 trzy szyby,rekuperator.podłoga anchydryt (agilla nie beton) styropian 15cm w całym domu różnica temp max 0,5stopnia planowałem ale nie ma potrzeby podłączać sterowania w każdym pokoju ,więc nie podłączałem.Rachunki za gaz ogrzewanie sezon grzewczy ok 7m-c 1600-1800zł.pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Człowieku, dziwisz się skoro wybrałeś jeden z najdroższych sposobów ogrzewania? Pomyśl o zmianie na kotły klasy 5. Są bardzo ekonomiczne. U siebie mam taki i w sezonie grzewczym nie ma opcji żebym wydał więcej niż 7/8 stów na opał. Koszt instalacji jest porównywalny z gazową. :)

mam podłogówkę w całym domu pod płytkami i panelami ale ogrzewanie jest pompą ciepła.

Wartą polecenia jest ta firma: https://wodtech.pl/207-ogrzewanie, mają niezawodne sprzęty w fajnych przystępnych cenach. Mają szeroką ofertę więc na pewno znajdziesz coś odpowiedniego dla siebie. Ja korzystałem z ich usług i byłem bardzo zadowolony.

Inne tematy z forum Co kupić - wyposażenie

Wyposażenie łazienki (55 odpowiedzi)

byłam już w tylu sklepach i jestem załamana... szukamy kompletnego wyposażenia łazienki, od wc po...

Aranżacja wnętrz/ wyposażenie (40 odpowiedzi)

Niebawem wraz z moim narzeczonym w końcu przeprowadzamy się do nowego mieszkania. Póki co panele...

gdzie kupić rolety (85 odpowiedzi)

Witam, chcę kupić rolety na okna, takie gotowe bo są sporo tańsze niż robione na zamówienie,...

do góry