Widok

Ojciec nie wyraża zgody na paszport co robić?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
moja córka ma szanse wyjechać na wakacje do mojej mamy do londynu jednak jej ojciec nie chce się zgodzić abym zrobiła jej paszport
Czy jest możliwość zrobienia go bez jego zgody?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
z tego co wiem to nie ma takiej możliwości do chyba 16 r.ż.

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Na 99% nie ma takiej szansy:(
kurcze.....
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale do Londynu może pojechać na dowód osobisty, chociaż tu już nie pamiętam czy potrzebna jest zgoda obojga rodziców, ale chyba działa to w ten sam sposób...

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
na dowód też potrzebna zgoda:(
a nie da rady przez sąd uzyskać zgody?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
jedynie sądownie ja dzięki mojemu ojcu do 18stki nigdzie nie mogłam wyjechać więc wątpie żeby i teraz coś się zmieniło.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
przez sąd jak?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wystarczy złożyć do sądu wniosek o wydanie paszportu dla dziecka :) musisz zadzwonic do sadu i uzyskac konkretne informacje o oplatach, dokumentach itp :) pozdr
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
trzeba isc do są'du rodzinnego :)
Tam zgłosić ze ojciec dziecka nie chce wyrazic zgody na niego ja tak miałam tzn jak byłam mała
mama musiała tylko powiedziec ze nie chce mnie wywiesc a jedynie wyrabia go poto zebym mogła pojechać na wycieczkę odwiedzić ciocię itp było to lat parenascie temu
sprawa trwała od lutego do maja :) i
teraz to samo robi moja przyjaciołka z ojcem dziecka i tez bez problemu jedna sprawa i danego dnia ojciec dziecka musi zglosic się w biurze paszportowym
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
wydział rodzinny i nieletnich jakoś tak.............
a jak ojciec się nie zgłosi do biura paszportowego?
podejrzewam że tak właśnie bedzie
Złóż pozew do najbliższego Sądu Rodzinnego.. Jest duza szansa o zgodę.. :) A ojciec ma prawa do dziecka..? Jeżeli tak, to czy sam sie przyznał, czy była rozprawa o uznanie..?
wtedy byliśmy razem więc uznał sam :)
nie ma ograniczonych praw
Mogą Ci w biurze paszportowym wydać bez ojca.. Ale to zależy od pracownika.. ;) spróbować nie zaszkodzi.. :) tylko nic nie mów.. jedź z dzieckiem sama i zobaczysz co bedzie.. :) jak zapytają o ojca, powiesz, że nie masz chwilowo jak sie z nim skontaktować, a paszport potrzebny na wakacje..

Jeżeli to nic nie da to tylko Sądownie..
wtedy zostanie ukarany i od ręki dostaniesz zgode na jego wyrobienie :)

bez jego zgody na bank nie wydadzą bo to za duze ryzyko ze dziecko porwane itp
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tylko sama nic nie wyjeżdżaj z tekstem o ojcu dziecka.. ;D

A może uda Ci się dogadać z byłym i w końcu ulegnie.. :)
Tagi:Dziecko, Paszport, Rodzina, Sąd
Sądowe pozwolenie na wydanie paszportu dla dziecka
Jeśli jeden z rodziców nie zgadza się na wyrobienie dziecku paszportu, należy zwrócić się do sądu rodzinnego w celu uzyskania takiej zgody. Wniosek w tej sprawie składa się do wydziału rodzinnego i nieletnich.

Sądem właściwym do rozpoznania wniosku o wydanie zgody na uzyskanie paszportu przez dziecko jest:

•sąd rejonowy miejsca zamieszkania dziecka,
•sąd rejonowy miejsca pobytu – jeśli dziecko nie ma miejsca zamieszkania,
•sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy – jeśli miejsca zamieszkania bądź pobytu nie da się ustalić.
WARTO WIEDZIEĆ

Za granicą dokument paszportowy może być wydany za zgodą tylko jednego rodzica. W ten sposób paszport można otrzymać wyłącznie z ważnych powodów, jeżeli przemawia za tym dobro dziecka. Szczególnie wtedy, gdy uzyskanie zgody drugiego rodzica jest niemożliwe lub znacznie utrudnione.
Oli.. znam przypadek, że wydali, ale ojciec dziecka był w biurze paszportowym.. dał zgodę- która nie była potrzebna.. Nie kazali mu nic podpisywać.. Wtedy nerwy dostał.. ;D ale fakt.. to rzadkość..