Widok

Opłaty na Radę Rodziców w publicznym przedszkolu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Proszę o informację, ile płacicie na RR w publicznym przedszkolu. U nas (Gdańsk) jest to 130 zł co miesiąc i wydaje mi się, ze to bardzo dużo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
To zależy co mają podliczone w tą radę rodziców ,czy w koszta wchodzą zajęcia dodatkowo płatne typu musical , angielski czy inne .. u nas jest 50 zł sama rada dodatkowo na ten sam rachunek idą też inne opłaty , za zajęcia dodatkowe i ewentualne zdjęcia jak robią .
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas 40 zl

hej, u nas 20 zł i jak widać po wpłatach dla niektórych to i tak sporo.

U nas jest to 50 zł co miesiąc plus 2 x w roku 50 zł na tzw.wyprawkę plastyczną.Opłata jest oczywiście dobrowolna,ale dobrze jak płacą wszyscy Rodzice-to bardzo ważne.Można zaplanować wydatki na cały rok i organizować wiele fajnych"imprez"dla dzieciaków,np.
-wycieczki,
-teatrzyki,
-Mikołajki,
-opłacić zajęcia np.rytmikę itp.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

U nas 30 zl rada rodziców co miesiąc. Do tego 10 zł "klasowego" na chusteczki, ręczniki papierowe itp.
20 zł na semestr za ksero i 50 zł we wrześniu na wyprawkę plastyczną

40 zł co miesiąc, osobno 5zł/miesiąc na papierowe ręczniki i 120zł/rok na wyprawkę plastyczną (płatne u pań w grupie, rachunki do wglądu); z tych 40zł z dodatkowych zajęć tylko rytmika - reszta idzie na teatrzyki, koncerty, bal gwiazdkowy, festyn na 1.06 itp
130 zł na miesiąc?? To mega dużo! A jak są rozdysponowane te pieniądze?
Ja płacę 40zł. W publicznym p-kolu.

Powinniście wnioskować o zmniejszenie ilości zajęć dla dzieci, bowiem składka na RR to opłata za wszystkie "atrakcje" dla dzieci- teatrzyki, prezenty,zajęcia dodatkowe,wyjścia do kina itp,
Ponieważ wszystkie dzieci muszą mieć te same zajęcia bez wyjątku nie ma możliwości indywidualnego doboru zajęć, możesz po prostu nie zgodzić się na udział dziecka w jakichś zajedziach,ale zapłacić i tak musisz. o ile w ogóle płacisz, bo składka NIE jest obowiązkowa, możesz tez wnosić o jej indywidualne ustalenie jeśli masz gorszą sytuację finansową.
PS. Pamiętaj,że RR musi przedstawić Ci dokładny kosztorys wydatków bez żadnego zastanawiania i zwlekania.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

No mega dużo. Zakładając, że w p-kolu jest powiedzmy 100 dzieci to jest to wychodzi 13 tys./mies. czyli 130 tys./ rok! Heh, niezła sumka. My płacimy 30/mies. Z tego są teatrzyki, bale (animatorzy), rytmika, drobne upominki na pasowanie, mikolaja, gwiazdke, dzien chlopaka, dzien kobiet, org.dnia nauczyciela, itp. . Plus 70 zł/ rok wyprwka plastyczna.

u nas 65,00 zł co m-c. Moim zdaniem duo, chociaż jak dziecko chce chodzić do przedszkola i nie ma traumy żadnej, to ok, mogę płacić. .... Zastanawia mnie tylko czy w opłaty wchodzi też religia??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

U nas też 130zł - może to to samo przedszkole? W każdym razie kwota ta jest rozliczana co do grosza, a dzieci mają zajęcia, o jakich mi się nie śniło. Dodatkowo pani dyrektor podczas rekrutacji informowała rodziców, że kwota ta jest bardzo wysoka i część osób od razu rezygnowała. W każdym razie ja nie żałuję ani złotówki z tych 130zł, bo sama na własną rękę na pewno nie zapewniłaby ma swojemu dziecku takich atrakcji.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Ponieważ wszystkie dzieci muszą mieć te same zajęcia bez wyjątku nie ma możliwości indywidualnego doboru zajęć," - skąd takie informacje?

Możesz napisać jakie są ,,to zajęcia, o jakich ci się nie śnilo"?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Religia w to nie wchodzi... jest finansowana w budżetu państwa, tak po prostu.

Witam,a czy macie jakiś kontakt do fajnej Rytmiczki która prowadzi zajęcia w żłobkach i przedszkolach? Najlepiej Gdynia.

jak to jakie, garncarstwo, szermierka, programowanie w Phytonie, wspinaczka górska i nauka chińskiego ;]
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

a dzieci równie dobrze się bawią błotem, patykiem, układaniem klocków, wspinaniem na drabinki, a chiński wymyślają własny :D
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0

Hela dziecko moze co najwyżej siedzieć z boku przy stoliczku, a Ty i tak musisz zapłacić, bo do godziny 15.00 mogą być tylko zajęcia opłacane z rady rodziców

ups, teraz dojrzałam, "pythonie" miało być;)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

czy są tu mamy które nie posyłają swoich dzieci do przedszkola? (245 odpowiedzi)

za moich czasów (jestem z lat 80tych) większość dzieci nie chodziła do przedszkoli.. wiem że...

Dr Kijuć czy to dobry lekarz? (81 odpowiedzi)

Co sądzicie o nim? Wiem, że tylko do niego w LX na następny tydzień jest dużo wolnych terminów,...

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

do góry