Widok
Pisemny wniosek o becikowe można złożyć w urzędzie gminy lub w ośrodku pomocy społecznej (w miejscu, gdzie wypłacane są świadczenia rodzinne) w terminie 12 miesięcy od dnia narodzin dziecka. Wniosek złożony po terminie będzie pozostawiony bez rozpoznania.
1. Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty: dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
3. pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców).
4. zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży dotyczy kobiet *
*Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu.
Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka".
1. Do wniosku o becikowe dołączamy następujące dokumenty: dokument stwierdzający tożsamość osoby ubiegającej się o becikowe
2. skrócony odpis aktu urodzenia dziecka lub inny dokument urzędowy potwierdzający datę urodzenia dziecka;
3. pisemne oświadczenie, że na dziecko nie zostało wcześniej pobrane becikowe np. przez drugiego z rodziców).
4. zaświadczenie lekarskie o opiece medycznej od 10 tygodnia ciąży dotyczy kobiet *
*Od listopada 2009 do otrzymania becikowego wymagane jest przedstawienie zaświadczenia lekarskiego o pozostawaniu pod opieką medyczną przez okres co najmniej od 10 tygodnia ciąży - do porodu.
Zaświadczenie potwierdza fakt odbycia co najmniej trzech wizyt u ginekologa - w każdym trymestrze ciąży. Musi zostać wypisane na specjalnym formularzu określonym w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 18 września 2009 r. "w sprawie formy opieki medycznej nad kobietą w ciąży, uprawniającej do dodatku z tytułu urodzenia dziecka".
nie trzeba pesel dziecka przy składaniu wniosku-przecież wiadomo, że trzeba na niego czekać nawet 3-4 m-ce..., opóźnienia w wynikają pewnie z tego, że Ministerstwo Finansów nie przelało jeszcze, z drugirj strony, skoro jest napisane w decyzji, że do końca miesiąca, to czekajcie, mamy jeszcze 2 dni pracujące... Z własnego doświadczenia ośmielę się napisać,że jeżeli ktoś (w sensie instytucji państwowej) zrobi zapotrzebowanie na środki do 5-go dnia miesiąca to zawsze kasa będzie. Pamiętam jak kiedyś dostaliśmy list z UW przelkazany z MF i pisali tam, że nie będzie kasy bo jest jej brak w budżecie itp..., wiem jaka była wtedy panika..., ja zawsze wysyłałam zapotrzeb na środki do najpóźniej 5-go dnia każdego miesiąca (powtarzam się-wiem), to kasę zawsze miałam i nigdy nie było takiej syt aby ktoś nie otrzymał..., grunt to dobre i szybkie zaplanowanie wydatków...