Widok

Ortezy/łuski na koślawość stóp

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam moja 3 letnia córeczka ma sporą koślawosć stóp, byla rehabilitowana na obnizone napiecie mięsniowe i generalnie jest juz ok tylko zostały krzywe stópki, lekarz rehabilitacji da nam dwie opcje poczekąc jeszcze bo być może przejdzie lub zastosować łuski/otrezy. Czy Wasze dzieci nosiły takie łuski i czy pomogły?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moja córka miała przywiedzenie śródstopia (zawijała stopy do wewnątrz i podkurczała paluszki). Zaczęliśmy ją leczyć dopiero jak skończyła roczek, bo wcześniej lekarze mówili że wyrośnie, przejdzie, fizjologicznie się rozwinie. Miała przez kilka miesięcy najpierw gipsowe łuski zakładane na noc, które wg mnie niewiele pomagały. Potem w wieku 1,8 włożono jej obie nogi w gipsy na 3 tygodnie - całe stopy do miejsca poniżej kolan. Po tym zakładaliśmy jej na noc specjalne ortezy http://www.zdrowymbadz.pl/lilliput-but-na-stopy-konsko-szpotawe-orteza-do-leczenia-stopy-konskoszpotawej-metoda-dr-ponsetiego-do-szyn-denis-browne-alfaflex-tibax-p-4494.html
I te ortezy nosiła ok. 2 lat. Teraz ma 5,5 roku, stopy się wyprostowały, ale i tak widać pewną różnicę pomiędzy jej nóżkami i innych dzieci, chociaż jak chodzi to nie widać, żeby stawiała nóżki do środka.
Trudno mi powiedzieć, czy warto zastosować ortezy czy nie. Lekarze mają różne podejścia, ale wydaje mi się że gdybyśmy nie zastosowali terapii moja córka mogłaby dalej krzywo stawiać nóżki, a stawiała stopy pod kątem ok. 30 - 35 stopni do środka. Jak szybko biegała to czasami się potykała o nie. Jak masz wątpliwości zapytaj innego lekarza (my w trakcie leczenia zmienialiśmy lekarza). Dowiedz się czy w waszym przypadku te ortezy mogą zaszkodzić w jakiś sposób, bo jeżeli nie to chyba bym się nie zastanawiała. Teraz z perspektywy czasu uważam, że moje dziecko mogło mieć dużo wcześniej założony gips i zastosowane ortezy, bo w wieku prawie 2 lat to było już dosyć późno, tym bardziej, że córka zaczęła samodzielnie chodzić w wieku 8 miesięcy, wiec bardzo wcześnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córka też ma obnizone napiecie miesniowe i koślawosc stóp. rehabilitant zaleca łuski a lekarz ortopeda uwaza, że łuski może dziecko nosić dopiero jak skończy 3 lata. Córka ma 2 lata i 8 miesięcy. A my zastanawiamy sie kogo słuchać? co dla niej będzie najlepsze?
Moja córka jest w tym samym wieku, chodzimy z nią do owi na harcerskiej i tam zalecono nam łuski już rok temu, generalnie córka trochę w nich chodziła ale tylko parę godz dziennie przez jakieś pół roku bo są strasznie gorące, nie było żadnej poprawy, teraz pół roku już w ogóle ich nie nosi i wydaje mi sie ze jest lepiej, rehabilitantka kazała nam samym zdecydować czy wyrabiac drugie czy poczekać bo ortopedzi są zdania żeby dac czas na rozwój mięśni, ja sama nie jestem przekonana co do skuteczności tych lusek w tym przypadku a co lekarz to inna opinia:/

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...

Wyprawka dla dziecka lato (48 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

firanki przez internet??? (18 odpowiedzi)

kupiłybyście? np z allegro..bo ja się zastanawiam właśnie... a może jakiegoś sprzedawcę polecicie?

do góry