Widok

Otruto nam koty

Oliwa Temat dostępny też na forum:
Moi kochani mamy wielki problem w Gdańsku. Opiekujemy sie kotami na ulicy Wita Stwosza .Nasze ukochane kotki w dniu wczorajszym zatruły się. W karmie dla nich rozłożonej znaleźliśmy granulki ( czekamy na analize) podejrzewamy , że była to strychnina mieliśmy 14 ukochanych podopiecznych a w dniu dzisiejszym znaleźliśmy już tylko ich 4 w krzakach okalajacych teren posesji znaleźliśmy 1 martwego kota i 2 podtrute, które udało nam się odłowić :( koty znajdują się w Gdyni na ulicy Kieleckiej w klinice ).Do godziny 20 dnia dzisjejszego nie udało nam się znaleść 7 kotów . Dla 4 kotów ,które znaleźliśmy zakupiliśmy V... i podaliśmy go w karmie. Co takiego zrobiły, że użytkownicy posesji na Wita Stwosza tak nie lubia naszych zwierzaków? Jak można otruc niewinne zwierze? Nadmieniam ,że użytkownicy tej posesji na Wita Stwosza w Gdańsku to uwaga FUNDACJE I ORGANIZACJE POZARZĄDOWE , które mają pomagać .Czy takiej pomocy oczekiwali nasi podopieczni? N ie sądzę. Jakim trzeba być człowiekiem by móc spokojnie spojrzeć sobie w oczy po takim czynie? Oczywiśice o fakcie zaistniałym została powiadomiona komenda policji w Gdańsku .OTOZ w Gdynii i Animals w Gdańsku. Chcemy podziękować wszystkim ,którzy pomogli nam w akcji ratowania kotów Pani Małgorzacie Frąc oraz innym wolontariuszom ,którzy bezinteresownie całą dobę pomagali w akcji .KOCHANI prosze o to byście skomentowali nasz artykuł i zawsze byli czujni na niedole naszych podopiecznych
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 6
Tak. Zjedzą na śniadanie bo nie ma nic pyszniejszego od kocich chrupków...

Kocio - nie podzielam Twojej opinii. Zgodnie z prawem, koty są zwierzętami wolnobytującymi, a nie domowymi. Jak nie wierzysz to sprawdź w przepisach.
Oczywiście nie mam tu na myśli rasowych Persów, Maine Coonów, itp.

Co do dzików, to ja mieszkając na Polankach w Oliwie przerabiałam już obcowanie z dziczą rodzinką liczącą 7 sztuk.
Zalety były dwie: brak wandali i pijaków oraz biegających luzem psów.
Dziki lubiły spokój i potrafiły go wyegzekwować.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Może ma dosyć latających kotów zostawiających swoje odchody na chodnikach. Ale to powinien raczej inaczej rozwiązać. Nawet kotom źle nie życzę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Kinga, niedzwiadki też są wolnobytujące. Ludzie robià krzywdę takim zwierzątkom dokarmiając, a później jest problem i wołają o pomoc bo doopki łabędziom do lodu przymarzają. Pomagać też trzeba umieć. Nie zmienię zdania. Zwierzątek poza własnym domem nie dokarmiam. Chcesz zrobić dobrze to pomóż w schronisku i łapki trzymaj z daleka od biegających luzem zwierzątek. To będzie z korzyścią dla obu stron.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kocio - niedźwiedzie, dziki to zwierzęta dzikie, prawa nie zmienisz. Możesz pisać na Wiejską by coś z tym zrobilu jak Ci się nie podoba. :)
Na razie nie pozostaje Ci nic innego jak się z tym pogodzić.

A co do kotów. Wolę koty, niż szczury, których w kanalizacji tyle, że potrafią nawet przechodzić do mieszkań i obiektów użyteczności publicznej - np. akademik UG - kilkoro studentów miało już przyjemność gościć kilka szczurów w pokojach.
Kot, który wychował się w mieszkaniu nie poradzi sobie na ulicy - powinien być w mieszkaniu/schronisku,
ale ten z ulicy nie nadaje się ani do mieszkania, ani do schroniska - poza tym widziałaś statystyki adopcji? Mało kto adoptuje kota ze schronu, większość tam umiera.
A ja wolę jak jest równowaga w przyrodzie. Im mniej ingerencji człowieka tym lepiej :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dlatego wolnobytujące koty należy sterylizować.
Masz jakiś pomysł na ograniczenie liczby szczurów?
To gatunek synantropijny.
Zdolność do rozrodu osiąga w wieku 3-4 miesięcy. Około 4 mioty na rok. W miocie średnio 7 młodych,
Ich się sterylizawać nie da, nie są tak "głupie" jak koty więc rozkładanie trucizn również nic nie daje - jak ktoś napisał szczury nie rzucają się na nowe żarcie "gromadą" - najpierw wysyłają "zwiadowców" i obserwują czy pokarm jest bezpieczny.

Kiedyś na osiedlu akademickim UG stały budki dla kotów, potem komuś zaczeły przeszkadzać i usunął. Pojawiły się za to problemy ze szczurami...
Między obrażaniem kogoś, a zabijaniem jest jednak różnica - jeśli tego nie dostrzegasz, to masz problem. I to taki, który ostatecznie zemści się na tobie.
Teraz trują koty w Brzeźnie. Kolejny martwy dorosły kot w śmietniku przy ul. Gdańskiej w Brzeźnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bo kot, jako pupil Jarosława Kaczyńskiego, jest z definicji podejrzany. Może kolaborować z wrogami PO. Może knuć spisek. A każdy posiadacz kota wie, że kot ma knucie wpisane w BIOS. Podobno nawet koty nie śpią. Koty obmyślają zemstę dlatego bywają trute.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zależy Ci na kotach? Chcesz o nie dbać?
To trzymaj je sobie w domu i innych nimi na siłę nie uszczęśliwiaj.
Kot w śmietniku to jest pasożyt na równi ze szczurem.
A jak trutki na szczury wystawiają to jakoś nie ma protestów a to zwierzak i to zwierzak.
Masz wyniki badan od toksykologa? Może kotek padł od trujących resztek?
Najłatwiej jest kogoś pomawiać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8
Ja tez opiekuje sie bezdomnymi kotami ktos je truje pomocy gdzie to zglosic na policje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Powinni Was skasowac za czyszczenie smrodu w piwnicach, samochodach i gdzie tam te piekne kotki naszczaja i nasr*ja... Ja bym Wam te wszystkie 19 kotow do domu Waszego zamknal i kazal z nimi siedziec.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Hydepark

Kawa czy Herbata - rano (220 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

Grajdołki (332 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry