Widok

Otruto nam koty

Oliwa Temat dostępny też na forum:
Moi kochani mamy wielki problem w Gdańsku. Opiekujemy sie kotami na ulicy Wita Stwosza .Nasze ukochane kotki w dniu wczorajszym zatruły się. W karmie dla nich rozłożonej znaleźliśmy granulki ( czekamy na analize) podejrzewamy , że była to strychnina mieliśmy 14 ukochanych podopiecznych a w dniu dzisiejszym znaleźliśmy już tylko ich 4 w krzakach okalajacych teren posesji znaleźliśmy 1 martwego kota i 2 podtrute, które udało nam się odłowić :( koty znajdują się w Gdyni na ulicy Kieleckiej w klinice ).Do godziny 20 dnia dzisjejszego nie udało nam się znaleść 7 kotów . Dla 4 kotów ,które znaleźliśmy zakupiliśmy V... i podaliśmy go w karmie. Co takiego zrobiły, że użytkownicy posesji na Wita Stwosza tak nie lubia naszych zwierzaków? Jak można otruc niewinne zwierze? Nadmieniam ,że użytkownicy tej posesji na Wita Stwosza w Gdańsku to uwaga FUNDACJE I ORGANIZACJE POZARZĄDOWE , które mają pomagać .Czy takiej pomocy oczekiwali nasi podopieczni? N ie sądzę. Jakim trzeba być człowiekiem by móc spokojnie spojrzeć sobie w oczy po takim czynie? Oczywiśice o fakcie zaistniałym została powiadomiona komenda policji w Gdańsku .OTOZ w Gdynii i Animals w Gdańsku. Chcemy podziękować wszystkim ,którzy pomogli nam w akcji ratowania kotów Pani Małgorzacie Frąc oraz innym wolontariuszom ,którzy bezinteresownie całą dobę pomagali w akcji .KOCHANI prosze o to byście skomentowali nasz artykuł i zawsze byli czujni na niedole naszych podopiecznych
popieram tę opinię 28 nie zgadzam się z tą opinią 6

Powinni Was skasowac za czyszczenie smrodu w piwnicach, samochodach i gdzie tam te piekne kotki naszczaja i nasr*ja... Ja bym Wam te wszystkie 19 kotow do domu Waszego zamknal i kazal z nimi siedziec.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja tez opiekuje sie bezdomnymi kotami ktos je truje pomocy gdzie to zglosic na policje
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Zależy Ci na kotach? Chcesz o nie dbać?
To trzymaj je sobie w domu i innych nimi na siłę nie uszczęśliwiaj.
Kot w śmietniku to jest pasożyt na równi ze szczurem.
A jak trutki na szczury wystawiają to jakoś nie ma protestów a to zwierzak i to zwierzak.
Masz wyniki badan od toksykologa? Może kotek padł od trujących resztek?
Najłatwiej jest kogoś pomawiać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8
Bo kot, jako pupil Jarosława Kaczyńskiego, jest z definicji podejrzany. Może kolaborować z wrogami PO. Może knuć spisek. A każdy posiadacz kota wie, że kot ma knucie wpisane w BIOS. Podobno nawet koty nie śpią. Koty obmyślają zemstę dlatego bywają trute.
Teraz trują koty w Brzeźnie. Kolejny martwy dorosły kot w śmietniku przy ul. Gdańskiej w Brzeźnie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Między obrażaniem kogoś, a zabijaniem jest jednak różnica - jeśli tego nie dostrzegasz, to masz problem. I to taki, który ostatecznie zemści się na tobie.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dlatego wolnobytujące koty należy sterylizować.
Masz jakiś pomysł na ograniczenie liczby szczurów?
To gatunek synantropijny.
Zdolność do rozrodu osiąga w wieku 3-4 miesięcy. Około 4 mioty na rok. W miocie średnio 7 młodych,
Ich się sterylizawać nie da, nie są tak "głupie" jak koty więc rozkładanie trucizn również nic nie daje - jak ktoś napisał szczury nie rzucają się na nowe żarcie "gromadą" - najpierw wysyłają "zwiadowców" i obserwują czy pokarm jest bezpieczny.

Kiedyś na osiedlu akademickim UG stały budki dla kotów, potem komuś zaczeły przeszkadzać i usunął. Pojawiły się za to problemy ze szczurami...
A ja wolę jak jest równowaga w przyrodzie. Im mniej ingerencji człowieka tym lepiej :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kocio - niedźwiedzie, dziki to zwierzęta dzikie, prawa nie zmienisz. Możesz pisać na Wiejską by coś z tym zrobilu jak Ci się nie podoba. :)
Na razie nie pozostaje Ci nic innego jak się z tym pogodzić.

A co do kotów. Wolę koty, niż szczury, których w kanalizacji tyle, że potrafią nawet przechodzić do mieszkań i obiektów użyteczności publicznej - np. akademik UG - kilkoro studentów miało już przyjemność gościć kilka szczurów w pokojach.
Kot, który wychował się w mieszkaniu nie poradzi sobie na ulicy - powinien być w mieszkaniu/schronisku,
ale ten z ulicy nie nadaje się ani do mieszkania, ani do schroniska - poza tym widziałaś statystyki adopcji? Mało kto adoptuje kota ze schronu, większość tam umiera.
Kinga, niedzwiadki też są wolnobytujące. Ludzie robià krzywdę takim zwierzątkom dokarmiając, a później jest problem i wołają o pomoc bo doopki łabędziom do lodu przymarzają. Pomagać też trzeba umieć. Nie zmienię zdania. Zwierzątek poza własnym domem nie dokarmiam. Chcesz zrobić dobrze to pomóż w schronisku i łapki trzymaj z daleka od biegających luzem zwierzątek. To będzie z korzyścią dla obu stron.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Może ma dosyć latających kotów zostawiających swoje odchody na chodnikach. Ale to powinien raczej inaczej rozwiązać. Nawet kotom źle nie życzę.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tak. Zjedzą na śniadanie bo nie ma nic pyszniejszego od kocich chrupków...

Kocio - nie podzielam Twojej opinii. Zgodnie z prawem, koty są zwierzętami wolnobytującymi, a nie domowymi. Jak nie wierzysz to sprawdź w przepisach.
Oczywiście nie mam tu na myśli rasowych Persów, Maine Coonów, itp.

Co do dzików, to ja mieszkając na Polankach w Oliwie przerabiałam już obcowanie z dziczą rodzinką liczącą 7 sztuk.
Zalety były dwie: brak wandali i pijaków oraz biegających luzem psów.
Dziki lubiły spokój i potrafiły go wyegzekwować.
Koty wywalą na dwór ,a karmę mają dla siebie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
No co ty? Kuurtwwa? Niedzwiedzia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zamiast wydawać pieniądze na dokarmianie lepiej zapłacić hyclowi i do schroniska.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
"A gdyby mi się zachciało dokarmiać dziki, liski albo niedzwiadki..."

Nie wiem czy miasto ma aż tak duże budki i wystarczające zapasy karmy. Ale próbować zawsze możesz.
:)))
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ciekawe że szufelek na kocie gówienka nie dostaną. Rączki opadają. Zwierzątka dzielą się na dwie grupy : dzikie i domowe. Domowe trzymamy w domku i nie ma problemu bezdomności. Wolno żyjące zwierzątka trzymamy z daleka od siebie i nie wchodzimy sobie w drogę. A gdyby mi się zachciało dokarmiać dziki, liski albo niedzwiadki pod blokiem to też dodtanę taką kartę ?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4
"(...)Od wczoraj prawie 300 gdańszczan legitymuje się pierwszymi w Polsce Kartami Społecznych Opiekunów Bezdomnych Kotów. Dzięki nim będą mogli otrzymywać od miasta darmową karmę dla kotów.

Karta Gdańskiego Społecznego Opiekuna Bezdomnych Kotów upoważnia do: nieodpłatnego otrzymania budek dla bezdomnych kotów oraz karmy w okresie zimowym; możliwości sterylizacji lub kastracji bezdomnych kotów; otrzymywania materiałów informacyjnych i promocyjnych dotyczących tematyki ochrony zwierząt; udziału w szkoleniach oraz spotkaniach nt. ochrony zwierząt organizowanych przez Miasto Gdańsk.

- W ten sposób chcemy również uhonorować działalność społeczników, która niejednokrotnie spotyka się z brakiem akceptacji ze strony otoczenia. Wyrazić uznanie dla ich niełatwej działalności i niejako usankcjonować ich bardzo cenne działania dodaje dyrektor Maciej Lorek.(...)"

http://staraoliwa.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=1307:medale-za-koty&catid=1:aktualnosci&Itemid=10
Widziałem jak niektóre "kociary" grzebią w śmietnikach i później dokarmiają kotki tymi odpadkami może któraś wygrzebała coś mocno toksycznego i cała afera
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Myślę, że Załamanemu należy pogratulować powodu do flustracji. Jeśli jego zmartwieniem jest sympatia ludzi do określonej grupy zwierząt... należy się wyłącznie cieszyć.
Po stwierdzeniu, że "na forum same kociary, psiary..." dalsza dyskusja wydaje się nie mieć sensu.

popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Hydepark

Grajdołki (238 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

muza na dziś (787 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Młody alkoholik - Dramat, z którego pragnę wyjść, a nie umiem. (156 odpowiedzi)

Witam wszystkich którzy odwiedzili mój temat. Wiem, że tekst jest dość obszerny, ale chciałbym w...

do góry