Widok

PAŹDZIERNIKOWE I LISTOPADOWE MAMY 7

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej

Zakładam nowy wątek i tym samym wykorzystuje chwile jak Mateusz śpi.
Co u Was słychać Dziewczyny?? Jak tam Wasze dzidzie??
Pępuszki już poodpadały??Jak tam noce?? Wysypiacie się??

U nas różnie to bywa. Uczę się wykorzystywać każdą wolną chwilę na sen.
W poniedziałek odwiedziła nas pani położna. Z Mateuszkiem wszystko o.k. Tylko na brzuszku dostał tzw. wysypki hormonalnej. To samo schodzi, ale przez chwilę miałam niezłego stracha. Myślałam, że coś dziwnego zjadłam i zaszkodziłam tym samym małemu.

Piri co u Ciebie??
Dawno się nie odzywałaś. Jak wrażenia z Wejherowa??

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Coś mi komputer wariuje. Wątek miał być jeden ;)

Cześć :)

Sysia, nie rodziłam w Wejherowie, rodziłam w Redłowie i powiem, że jestem miło zaskoczona. Wejherowo przegrało u mnie w momencie jak nie chcieli mi wykonać KTG w 41 tc, pojechałam do Redłowa, zrobili KTG i tego samego dnia przyjęli na patologię ciąży z 5 cm rozwarcia i brakiem skurczy. 19.11 przyszeł na świat przez cc mój SYNEK ;) Kubuś, dostał 10 pkt apgar, ważył 4150 i miał 56 cm. W szpitalu spędziliśmy 12 dni, zrobiono wszystkie możliwe badania, opieka była naprawdę ok zarówno na patologii jak i na położnictwie, babeczki od noworodków cierpliwie tłumaczyły wszystko i pomagały jak tylko mogły.
Ja też każdą wolną chwilę wykorzystuję na sen, jutro/pojutrze chcemy młodego pierwszy raz zabrać na spacerek, jemu tak jak i mi przyda się trochę świeżego powietrza ;)

image
No to już chyba wszystkie październikowe i listopadowe mamy się rozpołowiły. ;-)
My przedwczoraj byliśmy z maluszkiem na ważeniu. Przez trzy tygodnie przytył 800 g- co daje się na raczkach odczuć ;-). A wczoraj poszliśmy na kontrolę bioderek i też jest wszystko ok. Małe Kochanie czasem ma problemy z gazami, ale za to w nocy śpi po 6 godzin, więc daje mamusi i tatusiowi trochę odpocząć. Martwi mnie tylko, że ma tak dużo potówek i na buzi też. Aż zaczynam się zastanawiać czy to na pewno potówki, choć lekarka twierdzi że tak.

Piri , moje gratulacje ;-). Spory twój synuś się wykluł.
No i buziaki dla wszystkich mam.

image
image
oj piri, to mnie ciut zasmuciłaś, bo ja mocno stawiam na Wejherowo, zresztą w poniedziałek mam wizytę u swojego doktora Maciejewskiego i mam nadzieję, że rozwieje wszystkie moje wątpliwości.

i serdecznie gratuluję wszystkim z tego wątku

image
image
majls, nie przejmuj się, myślę, że jak zobaczą skierowanie od swojego ordynatora to Cię nie przegonią ;) ja nie miałam lekarza z wejherowskiego szpitala :)

image
piri,czy skierownie jest od ordynatora czy nie, to powinni Cię przyjąć do szpitala....bez słowa

image
image
Piri i jak tam pierwszy spacerek z dzidzią?? Byliście??

Nie, spacerek będzie dopiero za 2 tygodnie ze względu na infekcję jaką przeszedł..

image
cześć dziewczyny
mój Jakubek dziś jest kochany normalnie prawie cały dzień śpi jak nigdy bo ostatnio w dzień ma bunt i nie chce
co prawda w nocy nieźle się wysypiamy
np. dziś wstał dopiero o 5 nad ranem a położyliśmy go spać koło 21
a tak to potrafi wstać o 3 i potem koło 8 no ale potrafi w dzień dać w kość
jutro się wybieramy na pierwszy króciutki spacerek

dziewczyny czy wam też się łezka kręci na myśl o ciąży że tak szybko minęła:)?
u nas była pani doktor na wizycie z małym wszystko ok jeszcze ma ślady zażółcenia a pempuszek odpadł nam równo w tydzień po porodzie:)
na ważenie wybieram się jak będzie troszke ładniejsza pogoda:)
a właśnie mam pytanko odnośnie USG bioderek dostałyście jakieś skierowanie czy same szukałyście??

image

dziewczyny a jak w oglóe sie czujecie po porodach?jak kondycja waszych piersi od karmienia?czy macie obolałe?jak radzicie sobie z pierwszymi czynnosciami przy maleństwach typu przewijanie,kapanie,pielegnacja,ubieranie?jak sie odzywiacie?czu jestescie na jakis dietach czy jecie wszytsko ale w małych ilosciach wprowadzacie "nowosci" do menu?no i jak wyglada sprawa krocza?czy wszystkie miałyscie nacinane i czy boli teraz to miejsce-powiem szczerze jakos mnie to najbardziej zastanawia(troche mam obawy gdyz słyszłam ze siadac nie mozna tydzien albo i 2 po porodzie tak boli)?bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi świezych mamusiek:)...

To ja może zacznę od końca i podzielę się naszymi doświadczeniami:

1). Krocze - ja miałam nacinane i niestety nie jest to zbyt przyjemne. Przez kilka dni po porodzie nie mogłam normalnie usiąść. Uratował mnie mój mąż kupując specjalne kółko do siedzenia. Nie żadne dmuchane tylko materiałowe wypełnione drobnymi kuleczkami. Nie jest to duży wydatek a naprawdę ratuje życie. Nie trzeba biegać i układać koca czy poduszek. Przez kilka dni po porodzie nie rozstawałam się z moim kółkiem;)
Szwy miałam zdjęte 5 dni po porodzie i było to bardzo nieprzyjemne uczucie aczkolwiek odczułam wielką ulgę.

2). Dieta - na razie jem to samo co przed porodem i było ok. Dziś w nocy mały dostał okropnej kolki. Nie spał przez kilka godzin i bardzo płakał. Nie wiem czy to z powodu tego, że coś zjadłam czy dlatego, że Mateusz trochę łapczywie pije mleko. Będę musiała to rozpracować. ;)

3). Piersi - na razie nie mam problemu. Mleczko jest i to w takich ilościach jak trzeba. Zawsze po karmieniu wietrzę piersi a potem smaruję je Bepanthenem maścią. Odpukać nic na razie złego się nie dzieje. Młody nauczył się dobrze ssać i tylko czasami trochę mnie uszczypnie.

4). Przewijanie - zawsze muszę go trochę podkarmić zanim dobiorę mu się do pieluszki. Pupę smaruję mu maścią pośladkową i odpukać do tej pory nie dostał ani jednej krostki czy odparzenia. Rada dla mam które będą miały chłopców: musicie być czujne po zdjęciu pieluszki;) Ja sama się o tym przekonałam kilka razy a zasięg jest naprawdę duży.

5). Kąpanie - 2 dni temu synkowi zeszła wysypka hormonalna. Przez te kilka dni kąpałam go w rumianku aby złagodzić zaczerwienienia na brzuszku. Ogólnie Mateusz lubi się kąpać. Nie może być tylko kąpany na głodniaka.

6). Co do ubierania - mały nie lubi grubych welurowych pajacyków. Muszę ubierać go w cieńsze bawełniane. Jak body to tylko rozpinane z przodu na całej długości. Kupiłam kilka sztuk wkładanych przez głowę ale chyba z nich nie skorzystamy ;)

Ale się rozpisałam. ;)

Na początku byłam przerażona jak miałam młodego wziąć na ręce -taki malutki i kruchy. Nie umiałam go nawet przystawić do piersi.
Teraz po 2 tygodniach jest coraz lepiej. Fajnie jest być mamą. ;)

co do krocza- faktycznie nie jest to milutkie uczucie dziwnie się siada i zawsze na jednym półdupku lub na bokuy trzeba się położyć, szwy miałam ściągane po 7 dnia cudowne uczucie ale jeszcze do tej pory mam troszkę napuchnięte ale normalnioe człowiek może siadać

ubieranie mycie przewijanie to w sumie szybko wchodzi w rachubę i cz łowiek się nad tym nie zastanawia

co do piersi też nie mam problemu tylko na początku mały troszkę mi poraniła ale mijaja 2 tyg i już mam zagojone wszystko, mleczka chyba też pod dostatkiem, dziś mnie troszkę z jednej strony pierś bolui muszę sobie przy kompieli rozmasować:)

nie będzie źle zobaczysz szybko załapiesz i poczujesz się jak mama weteranka:)

image

Sysia2006 - gratulacje !
strasznie sie wzruszyłam czytając twoja wypowiedz (jeszcze z watku nr 6)
czytałam , że rodziłas w Wejherowie (ja tez mam zamiar tam rodzić)
chciałam tylko dla pewności zapytać, ile płaciłaś za poród (przeczytałam , że mąż był przy porodzie)
i czy miałas "opłaconą" położną

bo wiesz .... cały czas zastanawiam się ... czy jechac na poród "w ciemno",
czy opłacic położną
dzieki za odp.

image
image
dziekuje dziewczyny za odpowiedź:)to duzo daje:)mama nadzieje ze tez bede potrafiła radzic sobie ja Wy:)..kurcze bedzie trzeba sie zastanowic nad tym kółkiem...
Pomarańczko za poród rodzinny płaciliśmy 150 zł - ze zniżką za szkołę rodzenia.
Położnej nie opłacałam. Panie tam pracujące są miłe i kompetentne. Pomagały nam i odpowiadały na wszystkie pytania.
Poza tym przy każdym łóżku są specjalne brzęczki przywołujące dyżurujące pielęgniarki.
Przez te kilka dni które tam spędziłam byliśmy z dzidzią pod fachową opieką.

Co do kółka - warto nabyć. Kasa nie duża a ulga ogromna.

kurcze mój mały od wczoraj ma wzdęty brzuszek i herbatke z kopru dostaje i masarzyki i już sama nie wiem czy może to wynika z tego że mam zamało pokormu czy co już nie wiem

jutro pojedziemy małego zważyć i zobaczymy czy dużo przybrał:)

image

Kajuta mamy ten sam problem. Wczoraj Mateusz nie spał prawie cały dzień. Prężył się i bardzo płakał. Miał twardy brzuszek.
Przeszło mu pod wieczór po całej serii masaży brzuszka i okładach z ciepłej pieluszki.
Ja sama wypiłam kilka kubków herbatki koperkowej. Dziś na szczęście jest już lepiej. Grzecznie przespał noc i teraz też ładnie śpi.

Zastanawiam się czy nie iść z małym na spacer. Wkurzają mnie to chmury. Już sama nie wiem czy będzie padało czy nie. ;(
Chyba ktoś się budzi...

sysiu a mój dzisiejszą noc nie bardzo przespał właśnie
mam nadzieję że jakoś już powoli mu przechodzi rano dałam mu herbatki popierdział kupke zrobił i obecnie sobie chrapie

troszkę się o to martwię
już na prawdę uważam na wszystko co jem no ale wiem że to może nie zależeć od tego co jemy

ja tez chce na spacer ale jest brzydko
a byłaś już z mały na spacerze?
ja miałam wczoraj iść na pierwszy ale na prawdę paskudnie było a chciała bym żeby na ten pierwszy spacer wyszedł w jako taką pogodę

image

No właśnie jeszcze nie byłam na spacerze. Mateusz był kilka razy na dworze ponieważ jeździł z nami samochodem.

ooo inne mamy chyba nie maja czasu:)

image

Dziś pierwszy raz byliśmy na dworze - Mateusz testował swoją brykę. Chyba mu się podobało bo grzecznie spał całą drogę.

dzięki Sysia za odzew:)

image
image
oo Sysiu ja jutro jadę do przychodni zważyć małego no i tak się zastanawiam kiedy z nim wyjść
może w sobotę bo chciała bym żeby i tato się z nami wybrał:)

image

My narazie raz przewiezlismy małego samochodem, dopiero za tydzien będzie mógł wyjść na spacerek..

Radzimy sobie coraz lepiej, mały je sporo, teraz uczymy go zasypiania w łóżeczku, żeby później nie było problemu :)

image
My też od 3 nocy w domu przyzwyczajamy Mateuszka do spania w swoim łóżku. Na szczęście nie mieliśmy z tym problemów.

Jutro pierwszy Mikołaj naszych dzieciaczków.
Ja dziś "zamordowałam węża w kieszeni" i zaszalałam z prezentami dla synka ;)

Piri teraz mnie olśniło - czy ty nie czekałaś na córeczkę???
Czytałam stare wątki i tam mnie to uderzyło ;)

Autor: piri 08-11-2007 14:27 wyślij odpowiedź

Hihi, lepiej żeby córka została córką :D

a ja byłam wczoraj na pierwszym spacerku:0
a dziś na ważeniu i niestety Kubuś przytył tylko 100g
próbujemy jeszcze ten tydzień a jak nie trzeba będzie małego dokarmiać niestyty a jak jest u was??

image

My do pediatry idziemy w przyszły piątek. Wtedy się okaże, ale mam wrażenie że mały trochę przybrał na wadze.

Dziś była super pogoda. Zafundowaliśmy sobie z Mateuszkiem godzinny spacer.
Stwierdziłam, że chodząc na takie spacerki tylko z dzieckiem można się nieźle wyciszyć i zrelaksować. ;)

Czaść mamusie,
Dziś była piękna pogoda na spacer. My z Maksiem spacerkujemy już prawie dwa tygodnie. A dwa dni temu synek skończył nam miesiąc. Nie wiem kiedy ten czas zleciał.
My byliśmy na ważeniu tydzień temu. W trzy tygodnie nasz mały miś przytył 800 g i mamy już 4 kilo obywatela. Da się to odczuć przy noszeniu na raczkach no i widać po polikach małego. Jest za co złapać. Za to ja coraz cieńsza się robię.
Wszystko byłoby fajnie, gdyby nie to , że mały ma bardzo dużo potówek, a najwięcej na buzi. Zaczyna mi się wydawać, że to może jakieś uczulenie jest. Jak lekarka go widziała, to mówiła, ze to potówki. Ale wtedy miał tych krosteczek mniej. Zmniejszyliśmy ogrzewanie w domu, ale jak tak dalej pójdzie to w poniedziałek znów do lekarza uderzymy.
no mój mały nie ma potówek wszystko super gdyby nie to że tak mało przybrał ale bądźmy dobrej nadzieji:)
ah my też byliśmy dziś na spacerku i sąsiadki z wózkami spotkałam zaczyna się teraz już będę wiedziała wszystko co się na wiosce dzieje od ,,wózkowych" koleżanek:)
a wy już kogoś poznałyście na spacerkach:)
zaki ja ci powiem że nie ma co zabardzo przegrzewać w domu ja mam umiarkowaną temperaturę i chyba małemu to pasuje jak była u nas lekarka to też mówiła że temperatura jest ok:)

image

Zaki a czym smarujesz małego?? Może to wina oliwki??
My z Nivei przerzuciliśmy się na oliwę z oliwek. Mateusz nie ma ani jednej krostki.
Kilka dni temu wyskoczyło mu coś na brzuszku ale pomogły kąpiele w rumianku i smarowanie oliwą.

Dziewczyny jestem w szoku. Po 3 tygodniach mały wyrasta mi już z ciuszków - śpioszki i body w rozmiarze małe 62 są już dla niego za małe. Niektórych nie zdążyliśmy nawet założyć.

Sysia, a owszem, czekałam na córeczkę :D hihi 3 dni przed cesarką dowiedziałam się, że Maja została Kubusiem :D

image
Smarujemy go oliwką bambino, ale od czasu jak się krostki zaczęły pojawiać (tydzień temu) wogóle nie natłuszczamy mu buzi, a pojawiają się nowe. W necie właśnie wyczytałam, że może to byc trądzik niemowlęcy. Rumiankiem przemywaliśmy, ale bez poprawy.
W poniedziałek idziemy do lekarza i zobaczymy co nam powie.

A co do ubranek, to też niektórych nie ubraliśmy Makosiowi. I z dnia na dzień wyrasta z następnych. W oczach te nasze dzieci rosną.
Ale beka, a sama Ci jeszcze pisałam, że nigdy nic nie wiadomo ;):):):)

Lekarz na usg się pomylił??

A jak z wyprawką?? miałaś uniwersalną czy specjalnie dla dziewczynki??

Lekarka nie była pewna ;) poza tym ja nie byłam na 3d, płeć błya stwierdzona tylko na 2d i to też nie do końca było wyraźne. A ja gdzieś tam czułam, że to będzie facio więc wyprawkę mieliśmy uniwersalną, nawet kilka koszulek z samochodami :D jedynie 3 sztuki typowe dla dziewczynki :)

Beka niesamowita :D :D hihi

image
Piri to twój mały też KUbus nas też:)

image

witam wszystkie mamy :)) ostrzegam przed jedzeniem kapusty!! zafundowalam mojemu maluszkowi czyszczenie zoladka zjadajac wczoraj 5 pierogow kapuscianych, takze noc nie przespana, non stop kupka, a po kupce cycuch :))
Czyli nici z wigilijnych pierogów :( :( A to moje ulubione danie :(

sysiu albo powolutku małego przyzwyczajaj:)
i na święta może bedziesz mogła zjeść

image

ja tez najbardziej wlasnie to lubie, albo uszka z barszczu.... a tu dupa, chyba ze jednego ;)

ja w weekend wprowadziłam troszkę nowego jedzenia no i mały dostał parę chrostek ale powoli trzeba go przyzwyczajać:)
a dzisiaj coś marudny troszkę jest:)

image

moj zasnal, na szczescie bol brzuszka mu minal, ale trzeba uwazac co sie je ;)

a no pewnie tylko wiesz powoli trzeba wprowadzać normalne jedzenie:)
właśnie wróciłam ze spacerku troszkę chłodno ale przyjemnie mały zasnął

image

tez bylam dzisiaj na spacerku, pogoda tej zimy piekna :))
no podobno już od jutra ma się ochłodzić i padać śnieg no zobaczymy co z tego wyjdzie
ja tymczasem małego dziś nie biorę na spacerek paskudna pogoda popaduje a kiedy będzie słonko żeby mały wit D3 pobrał:)

image

no witam kobietki rzadko ostatnio tu zagladam sorki

wczoraj byłysmy na usg bioderek i na szczepionkach i wszystko wyszło bardzo dobrze. tylko mała wieczorem bardzo marudziła ale naszczecie goraczki nie miała.
mała grubcia wazy juz 5660 g przez m-c 1100 przytyła
a jak wasze maluchy?

image
:)) mogloby jutro byc ladnie bo musze isc na 1 wizyte do pediatry, a co do dzisiejszej pogody to mojemu malemu sie nie podoba, caly dzien poplakuje...
gagatko ładnie ta twoja mała przybrała
ja jutro idę też na ważenie i modlę się oby mały przybrał:)

anett mój dzis też tak po południu coś marudzi teraz akurat mi usnął ale ile się namęczyłam wcześniej na rączkach przyśnie jak go rtylko odkładam to zaczyna płakać
ja na usg bioderek też planuję iśc po pierwszym szczepieniu a ono nam wypada w ten tydzień świąteczny, oby z małym było wszystko ok po szczepieniu:)

image

moj maluszek dopiero teraz zasnal... ale nie wiem na jak dlugo, nie wiem co bidulce sie dzieje... w sumie je normalnie kupki tez robi, to na pewno ta pogoda
:)) wlasnie jestem po 1 wizycie, maly jest zrow jak ryba przybral przez 3tyg 950g!! bioderka tez wporzadku
anett to super mój mały przez 6 dni przybrał 140g coś czuję że to będzie chudzielec nasz kochany:)

image

anett a ty dokarmiasz małego mlekiem zastępczym??

image

nie, tylko swoim
a skubany chce jesc coraz wiecej, bedzie straszny grubasek :)) to na pewno nie po tacie ;)
image
fajny szkoda że buźkę tak odwrócił

image

zasnal po jedzeniu :)) ale tu widac jaki juz grubiutki :))
My dziś byliśmy z wizytą u pediatry. Mateusz przybrał przez ten czas 1,30 kg.
Czuć to jak się go weźmie na ręce i widać po ciuszkach.

ja tez czuje ten kilogram :)) maly łasuch
a ja się cieszę mój mały w ciągu 2 dni przybrał 80g coraz więcej przybiera odrabia straty wcześniejsze:)
dziewczyny mam pytanie co wasze maluszki robia?znaczy jakies reakcje na otoczenia?usmiechaja sie,głowke podnosza ,poznaja was po głosie itp czy tylko jedzą,śpią i na razie sie oswajaja z otoczeniem?pytam bo osttanio rozmawiałam z przyjacióła i ona powiedziala ze dzdzia taka "fajna"robi sie po około 5 miesiacacha na poczatku to (taka kochana oczywsicie) tylko je i spi-jeju mam nadzieje ze źle mnie nie zrozumiecie:)
Kajuta to dobrze. ;)
W sumie najważniejsze, że nie traci na wadze.

"tylko je i śpi"- niestety jeszcze płacze a właściwie krzyczy. Często nie wiadomo z jakiego powodu. ;(

Musze Ci powiedzieć monia, że mój mały jak go trzymam w pionie do odbicia to sam już trzyma główkę. Obserwuje otoczenie - najbardziej upodobał sobie jukę w doniczce w salonie - może patrzeć na nią dobre 5 minut z rozdziawioną buzią. Obserwuje też karuzelkę nad łóżeczkiem, a jak leży na przewijaku to odwraca główkę w stronę pozytywki tej karuzelki. Wczoraj natomiast wpatrywaliśmy się sobie w oczka i chyba próbował się uśmiechnąć. Pza tym ma ulubione zabawy i uwielbia jak tata go tak buja, że niemal podrzuca (aż się czasem ja boję o nich) - fan sportów ekstremalnych ;-).
Muszę powiedzieć, że zauważam, jak dosłownie z dnia na dzień maluszek łapie kontakt ze światem i to jest superowe.

image
image
monia nasz mały ma już miesiąc i coraz dłużej sobie przesiaduję tzn leży obserwując świat a poza tym śpi i je i krzyczy czasami no i susia a często obsikuje siebie więc potrafimy bardzo często zmieniać ubranka:)

w bądź razie czym starszy tym coraz bardziej kontaktowy no i ty go już coraz lepiej znasz i wiesz o co chodzi:)

oj sysiu mój mały chyba się rozkręca i coraz więcej na wadze przybiera
dzieki dziewczyny za odpowiedź:)pewnie jeszcze przez ten miesiac troszke Was tu bede meczyła pytaniami:)ale kto lepiej,jak nie młode mamy,potrafia mi odpowiedziec :)....
hej, moj maluszek od samego poczatku sprawial wrazenie jakby juz wszystko ogarnial... dostal oczka po tatusiu jezeli chodzi o wielkosc i caly czas wszystko lustruje, najlepsze, ze wyglada jakby na prawde patrzal i rozumial :)) jutro konczy 4 tygodnie wiec juz nie lubi tak dlugo spac, ale poza tym to normalnie je, spi, puszcza baki i robi wielkie kupy ;))

ok kolejna przyziemna sprawa-jak jest ze zużytymi pieluszkami-a dokładnie z kupkami w pieluszkach-czy macie specjalne pojemniki do wyrzucania(jakie kosze.worki-jesli tak to jakie?),czy wyrzucacie do śmietników domowych-czy wtedy nie ma brzydkiego zapachu?
ja wyrzucam normalnie do śmietnika
jak na razie mój ma.ły robi kupke raz dziennie czasami dwa raz więc nie wydziela się ze śmietnika jakieś nadmierne zapachy
ale są te woreczki na pieluchy paklanki czy jakoś tak:)

image

ja wyrzucam normalnie do smietnika, a moj maz codziennie rano wynosi.... ale nie powiem kupki smierdza;/ chociaz juz ze smietnika nie wychodzi smrodek
Kajuta dziś nasi synkowie kończą miesiąc... ;)

dziewczyny jeszcze jedno...juz kazda prawie miesiac po porodzie jak sie trzymaja wasze ranki po nacięciach-czy nadal bolą?czy pamietacie jak się zaczeły wasze porody(oznaki:czy wody odeszły,czy skórcze-jesli tak to co jaki czas itp) i w jakim terminie(wzgledem terminu porodu wyznaczonego przez lekarza).?...jestem teraz w 36 tc i mam mnostwo pytań:)

ja co prawda z wrzesnia ale co tam :) Majcia ma juz 3 miesiaczki :) jak ten czas szybko leci:( dzisiaj miała szczepienie- dzielna była :) ogolnie jest bardzo grzeczna w nocy śpi 12-14 godzin bez zadnej pobudki w dzien 5-6 godzin takze super:) ten najtrudniejszy okres czyli wstawanie co 2-3 h odchował mój mąż:) ja tymczasem lezalam w szpitalu...najsmieszniejsze jest to, że mała przesypia całe noce odkad mezowi skonczylo sie zwolnienie i poszedł do pracy:) tak jakby wiedziala ze mamusia chora i musi duzo odpoczywac:) Wazy juz 5920 kluseczka mała :) wszystko jest ok poza duza dysplazja(juz jest duzo lepiej) no i strasznymi kolkami:(

a to mój Skarb
image

ale cudownie przesliczna:)słodziutki dzieciaczek:)mała modelka ci rosnie:)prosto w obiektyw sie patrzy:)

kamis jak dobrze że powoli u ciebie już ok mała super a mój bombel miał wczoraj miesiąc:)
moniko u mnie poród zaczął się bólami od 8 rano tak co 10 15 min poczekałm do 12 dalej były powoli się wykąpałam pochodziłam troszkę skurcze dalej były więc pojechaliśmy do szpitala a tam wiadomość rozwarcie na 3 palce no i tak się zaczął mój poród wody odeszły dopiero przy skurczach partych
co do rany po zszywaniu najgorezj było przez pierwsze 7 dni zanim nie zciągneli mi szwów a potem już ok teraz jeszcze mam takie dziwne uczucie ale tak jest super

sysiu ja wypiłam zdrówko za mojego w postaci soczku pomarańczowego:)
a właśnie dziewczyny pijacie już po mału kawke

image

dzięki ...a rodziłaś w terminie czy przed/po?oczywiscie chodzi otermin wyznaczony przez lekarza...

termin według miesiączki miałam na 15 list a z usg na 17 no i cała akcja zaczeła się od 17 od 8 rano a skończyła 5 min po północy 18 list

image

Kamiś ...ale macie piękną córcie :D słodko wygląda w tej czapeczce hihi supcio :)

image
image

ale fajniutka mała:)

zazdroszczę wam mamom, że już macie stres porodowy poza sobą....

image
Kajuta, ja na razie nie pije kawy.
Kurcze Mateusz dostał czerwone krostki na twarzy - prawdopodobnie trądzik niemowlęcy ;(

asiu nie podchodz do tego jak stres
jak brałam to jako nowe doświadczenie które nigdy się nie powtórzy ponieważ następny poród może byc całkiem inny
ja lubie poznawać nieznane mi rzeczy a takim był poród:)

dobrze będzie

image

Cześć laseczki,
Właśnie się dowiedzialam, że krostki mojego maluszka to skaza białkowa. Oj głodówka będzie w tym roku na wigilię. Prawdę mówiąc dawno pozegnałam się z pierogami z kapustą, a tu dalsze ograniczenia. Ale czego się nie robi dla maluszka.
Wczoraj też byliśmy na szczepieniu i Makoś zniósł to jak prawdziwy mężczyzna. Kochany dzieciak. A to właśnie mój Mały Budda ;-)

image

image
image
Super chłopak !!!

Obawiam się, że Mateuszek też ma objawy skazy białkowej. ;(

kolejna slodka dzidzia :D jak wszystkie z resztą hehe :) tak słodziutko śpiiii :)

image
image

zaki ekstra maluch:)
mojemu też dzisiaj krostki wyskoczyły ale to moja wina zjadłam wczoraj kawałek ciasta urodzinowego męża i dlatego ale powoli już mu schodzą:)

image

A tak z ciekawości Kajuto jakie to było ciasto??
Ja ostatnio zjadłam kawałeczek tortu cytrynowego i była masakra.
Mały płakał pół nocy. ;(

mój spokojnie zniusł tylko że go wysypało;( a więc to było ciasto z delicji torcik mokka:) który zresztą uwielbiam i nie mogłam się pohamować

sysiu umiesz wklejać zdjęcia na forum to bym ci przesłała fotke małego i byś wkleiła??

image

ok. Podeślij ;)

już przesłałam:)

image

Synek Kajuty

image

mam nadzieje, że dobrze wkleję.

cudne tez Wasze dzieciaczki:)ale jak nie przestaniecie wklejac zdjęc to zacznę podłoge zmywać;P...a powaznie to strasznie nie moge sie doczekac mojego maleństwa:)

dzięki wielkie sysiu

monia już niedługo i będziecie razem:)

image

i jak tu nie kochać dzieci :D kolejny słodziak :D

image
image

hej :)) apropos skazy bialkowej to moj misiek tez ma... od niedzieli nie zeszly mu chrostki, powiedzcie mi co wam powiedzialy dr?? bo ja rozmawialam z polozna i kazala mi odstawic mleko, czekolade, selera i pietruszke bo ponoc najbardziej uczulaja... mam nadzieje, ze wszystko zejdzie
ja coprawda nie karmie piersia ale wczoraj bylismy u lekarza bo mala ma starszne kolki i babeczka powiedziala ze mozliwe ze to uczulenie na białko mleka krowiego...nie ma zadnej wysypki ale podobno jak sa czeste kolki i ciemieniucha to moze to na to wskazywac...mamy przejsc na bebilon pepti i zobaczymy...podobno to mleko jest bardzo niedobre;/

Bebilon nie jest taki zły, Nutramigen jest gorszy. Ja moją córeczkę czasem dokarmiam i mamy nutramigen, szybko się przyzwyczaiła.
dziewczyny czy musiałyście brać po porodzie żelazo??
ja mam po nim straszne zaparcia i podejrzewam że mój syn przez to też czy jest to możliwe??

image

Ja biorę tylko Feminatal.

no ja własnie juz teraz tez

image

Mi kazali brać żelazo, ale szybko odstawiłam, bo się źle po nim czułam. Biorę Feminatal. Zrobiłam morfologie i jest ok, wiec nie mam wyrzutów że przestałam brać to żelazo.
Dziewczyny z okazji Swiąt:

Gwiazdora w kominie,
Prezentów po szyje.
Dwa metry choinki,
Cukierków trzy skrzynki.
Przed oknem bałwana,
Sylwestra do rana!!!!!!

image

pierwsze swieta naszych maluchow!! musi sie udac :))
zdrowia i szczescia dla was i waszych rodzinek
witajcie!!
również chciałąm wraz z moją rodzinką złożyć wam najserdeczniejsze życzenia:)
nasze dzieciaki dziś prezenty będą rozdawać:)

image

dziewczyny jak tam po wigili
mój brzdąc nie dał mi świętować niestety

image

Nasz też niestety nie. Płakał cały wieczór ;(

sysia ale my mamy niedzielne łobuzy:)

image

Moja córeczka za to jak Aniołek. Wczoraj miała chrzest i całą ceremonię śmiała się do księdza. Za to wieczorem po tekiej ilości wrażeń nie mogła zasnąć, walczyła do 3 w nocy, ale nawet nie płakała. Jestem z niej bardzo dumna.
super ciekaWE JAK MóJ łOBUZ NA CHRZCIJNACH SIę ZACHOWA:)

image

domy loktora cena uzgena 0876157610

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Czy naprawdę? (19 odpowiedzi)

od lutego wchodzą te zmiany w prawie jazdy?? kurdee kto coś wie konkretnego, bo dzowniłam do...

Jaki piasek do piaskownicy? (39 odpowiedzi)

Kupujecie specjalny, atestowany? Czy zwykły, budowlany? Gdzie kupujecie?

Leczenie zębów mlecznych... (18 odpowiedzi)

...dziewczyny, jak wygląda leczenie zębów mlecznych - czy się boruje ząbek tak jak u dorosłego? I...

do góry