Widok

PILNA POTRZEBNA KREW W CIĄGU 48H DLA DZIECKA- PROSZĘ O POMOC!

JAK W TEMACIE. PEWNIE NIEKTÓRE Z WAS CZYTAŁY DZISIEJSZE INFO. PONIŻEJ LINK GDZIE SĄ SZCZEGÓŁY.
http://www.dziennikbaltycki.pl/artykul/888325,potrzebna-krew-dla-3-letniej-mariki-rodzice-i-policja-w,id,t.html
DZIEWCZYNY TO CÓRECZKA MOJEJ ZNAJOMEJ. BARDZO WAS PROSZĘ, UDOSTEPNIJCIE NINIEJSZY LINK NA SWOICH FACEBOOKACH. MARICE POTRZEBNE SĄ GRANULOCYTY Z GRUPY KRWII 0RH+ W CIĄGU KOLEJNYCH 48H OD DZIŚ- INACZEJ NIE MA SZANS:(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
niestety mój Mąż ma grupę A Rh+ :/ a ja nie mam konta na FB aby udostępnić link. Ale trzymam mocno kciuki i podbijam ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
kurde, ja mam 0 RH+, ale jestem w ciąży więc oddac nie mogę :/
podbijam, pomóżcie, ja niestety mam inną grupę krwi
cyt. "Aktualizacja godz. 16.50
- Krwi dla Mariki już wystarczy, bardzo dziękuję wszystkim za jej oddanie, jednak jej życie jest nadal zagrożone, gdyż żadna z 20 osób, które zgłosiły się na przetoczenie krwi nie spełnia wymogów - przyznaje pan Arkadiusz. - Wciąż brakuje granulocytów, od których wszystko zależy. Maika jest bardzo słaba. Prosimy z żoną, by zgłaszały się do nas osoby, które chcą i mogą oddać jej granulocyty. Proszę dzwonić pod numer telefonu 691 490 236 . "
Podbijam - niestety mam inną grupę krwi:/
image
Czy to prawda, co doczytałam w innym miejscu w internecie, że nie można przyjmować żadnych leków na stałe, aby być dawcą granulocytów?
Ja na przykład przyjmuję leki hormonalne - zastanawiam się, czy to ma znaczenie?
Przydałyby się jakieś bliższe informacje, aby nie dzwonić i nie niepokoić tych Państwa zapewne podobnymi pytaniami...
- np. czy trzeba być na czczo, czy trzeba zgłosić się jutro, czy piątek też wchodzi w grę (jeśli to dwudniowy pobyt w szpitalu, to nie zawsze da się wszystko zorganizować z dnia na dzień)
Zadzwoń pod podany numer-tam uzyskasz wszelkie informacje. Udostępniłam na FB, nie mam takiej grupy... :(((
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
ja też nie pomogę ja mam 0rh-
nr jest wyłączony więc mam nadzieję że już odnaleźli dawcę...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
jak w komentarzu od mamy Mariki. tel się rozładował bo cały dzień tel. wiec to pewnie nie oznaka znalezienia dawcy. więc przesyłajmy dalej info. gdzie się da.
Niestety nie znam nikogo z poszukiwaną grupą krwi ale przygotowuję ogłoszenie i wywieszę zaraz w przedszkolu mojej córki i na czterech placach zabaw w okolicy. Może akurat to coś da.
A może spróbujcie tego samego gdzieś koło siebie? :)
Wieszam ogłoszenia. Podnoszę temat.
Sajwer - zapodaj tu link z ogłoszeniem, to wrzucę na NK :)
NK byłaby świetnym pomysłem, jak również FB. Ale ja akurat nie mam żadnej wirtualnej wersji, po prostu spisałam na zwykłych kartkach podstawowe informacje i ponaklejałam.
Wyszło mi tak (może nie optymalnie ale działałam w pośpiechu i chciałam żeby było "kompaktowo" i pod kątem odbioru przechodniów):
"APEL Z 8 MAJA (ŚRODA):
Ciężko chora Marika Rudoman (3 lata) potrzebuje niezwłocznie krwi 0Rh+. Dziewczynka słabnie, sprawa jest pilna. Kto może i chce pomóc, powinien zgłosić się do Akademii Medycznej na oddział onkologii dziecięcej i oddać krew dla Mariki Rudoman lub zadzwonić pod nr 691 490 236 (rodzina). Ta wiadomość jest dalszym przekazem na podstawie doniesień trójmiejskich mediów" (ta ostatnia notka, to żeby wyprowadzić przechodniów z dezorientacji).
W necie wyczytałam, że te granulocyty można pobierac tylko we Wrocławiu. to prawda?
Krew można wszędzie a żeby oddac granulocyty to trzeba jechac do wrocka???
Aktualizacja godz. 10.50
- Marika jest w trakcie przetaczania krwi, więc pierwszy pożar został ugaszony - przyznaje pan Arkadiusz. - Obecnie jest 10 osób, które chcą poddać się przetoczeniu krwi. Czekają na weryfikację. Mamy jeszcze listę rezerwową. Natomiast krwi 0RH+ wystarczy, więc proszę przekazać, że już nie potrzeba jej oddawać. Ale cały czas trzymamy rękę na pulsie i czekamy na osoby, które zdecydowałyby się z tą grupą krwi na przetoczenie krwi. Proszę podkreślić, że wiąże się to z dwudniowym pobytem w szpitalu. I tylko takie osoby proszę o telefon.

Marika ma poraniony brzuszek po operacji. Nie goją się jej rany, stąd potrzeba granulocytów, które można podać przez przetoczenie krwi. Jest to potrzebne, by podać malutkiej drugą chemię.

Odzew społeczeństwa jest bardzo duży. Pan Arkadiusz co chwilę otrzymuje telefony i sms. Jednak większość z nich to pytania o oddanie krwi w punktach krwiodawstwa. Jeszcze raz podkreślamy, że krwi wystarczy. Brakuje natomiast granulocytów, czyli osób o grupie krwi 0RH+, które są zdecydowane na przetoczenie krwi, co wiąże się z dwudniowym pobytem w szpitalu.
Co znaczy ze potrzebne sa granulocyty, czyli osob o grupie krwi "0+". Granulocyty posiada kazdy, gdyz jest to skladnik krwinek bialych i granulocyty moze oddac tylko osoba spokrewniona! Dlaczego wprowadzacie ludzie w blad?????????????????????????????
Mozna oddac w gdansku, ale akurat granulocyty moze oddac osoba spokrewniona z biorca.
..... wszyscy Polacy to jedna rodzina... wazne jest zdrowie dziecka !! NAJWAZNIEJSZE!!!!!!!!
LUDZIE! ZROZUMCIE! ZE PO TAKICH APELACH DUZO KRWI SIE "WYRZUCA" ALBO JEST WSTRZYMANY POBOR OKRESLONEJ GRUPY KRWI!!!!!!!!! ZASTANOWCIE SIE! ROZUMIEM WASZE CHECI, ALE WSZYSTKO W GRANICACH ROZSADKU!!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Grupa krwi 0 RH+ to pierwszy warunek żeby granule odseparowac i przetoczyc biorcy. Probka krwi przechodzi kolejne badania i musi spelniac okreslone warunki zeby je przetoczyc, ktore wyryfikuja badania laboratorynje - ogolnie krzyzowana jest z krwia biorcy ... trudno sparowac dawce i biorce granuli. szpik tez kazdy posiada...
http://gdansk.naszemiasto.pl/artykul/galeria/1845407,pruszcz-gd-3-letnia-marika-rudoman-otrzymala-krew-i-nie-ma,id,t.html

uff :)
Duże łzy ze szczęścia! UDAŁO SIĘ!!!!!!!:) Jednak internet i ludzka życzliwość oraz współczucie w takiej chwili działają dużo:)
Dziewczyny oprócz facebooka udostępnilam to na forum na którym jestem zarejestrowana od jakiegoś czasu. Na tym forum są cudowni ludzie, silni, pomocni... To forum dum spiro spero- dopóki oddycham nie tracę nadziei... To forum onkologiczne. Jeśli kiedys natkniecie sie na apel o pomoc lub sami będziecie potrzebowali wsparcia czy pomocy zerknijcie tam... Warto. Pisze to bo nigdy nie wiadomo kto i w jakim momencie życia będzie to czytał a nóż sie przyda. Ja odnalazłam tam sile w walce z mojej mamy nowotworem, przeczytałam wiele cennych rad a było mi to bardzo potrzebne...
suuuper! Niech Mała dzielnie walczy i wygrywa!!! Dzisiaj przejeżdżałam koło tego szpitala (byłam z moją Mamą w AM) i myślałam o Malutkiej :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Naprawa zabawek (13 odpowiedzi)

Czy może któraś z mam wie czy jest gdzieś zakład naprawiający zabawki na baterie? Z góry dziękuję...

malejące piersi po porodzie? :) heh... (60 odpowiedzi)

hej dziewczęta... Temat może i banalny, ale dla mnie taki se :) Pytam z ciekawości-czy...

krzywe ząbki (25 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

do góry