Widok

PILNE-POMOCY CHRZEST Gdansk Orunia -chrzest- 1rodzic chrzestny 1swiadek chrztu

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hejka
prosze o pomoc, podobno jest parafia na Oruni gdzie mozliwy jest tylko jeden rodzic chrzestny i swiadek chrztu, podobno napisane jest przy kancelarii parafialnej na tablicy informacyjnej(wyczytalam na forum)
Z gory dziekuje za pomoc
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tak, w mojej parafii na Gościnnej.
Generalnie prawo kościelne wymaga jednego chrzestnego żeby chrzest sie odbył, nie musi być ich dwoje.

To info z ich stronki o chrzcie:

Udzielany jest w każdą II i IV niedzielę miesiąca na sumie o godz. 11:00. Należy się zgłosić na 2 -3 tygodnie przed planowanym terminem chrztu i dostarczyć akt urodzenia dziecka z USC oraz dane rodziców i rodziców chrzestnych. Rodzice chrzestni spoza naszej parafii winni dostarczyć od swojego Proboszcza zaświadczenie, zezwalające na piastowanie godności rodzica chrzestnego.

Kan. 874. § 1. Do przyjęcia zadania chrzestnego może być dopuszczony ten, kto:

1° jest wyznaczony przez przyjmującego chrzest albo przez jego rodziców, albo przez tego, kto ich zastępuje, a gdy tych nie ma, przez proboszcza lub szafarza chrztu, i posiada wymagane do tego kwalifikacje oraz intencję pełnienia tego zadania;

2° ukończył szesnaście lat, chyba że biskup diecezjalny określił inny wiek albo proboszcz lub szafarz jest zdania, że słuszna przyczyna zaleca dopuszczenie wyjątku;

3° jest katolikiem, bierzmowanym i przyjął już sakrament Najświętszej Eucharystii oraz prowadzi życie zgodne z wiarą i odpowiadające funkcji, jaką ma pełnić; (nie może żyć w związku niesakramentalnym)

4° jest wolny od jakiejkolwiek kary kanonicznej, zgodnie z prawem wymierzonej lub deklarowanej;

5° nie jest ojcem lub matką przyjmującego chrzest.

Nie wiem co teraz jest na tablicy przy kancelarii, bo ja robiłam tam chrzest 6 i 3 lata temu i wtedy o takim czymś sie dowiedziałam od księdza z którym załatwiałam chrzest.

Co do terminów to nie trzymają sie sztywno tego co na stronie. Są elastyczni. Mi też ksiądz zrobił chrzest w inną niedzielę, bo tak nam pasowało i nie było żadnego problemu. Powiedział, że może ochrzcić nawet w sobotę jak nie możemy zgrać terminu inaczej.

Powodzenia.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Acha. Wymagane karteczki typu spowiedź. Można "darować" sobie nauki przed chrztem. My powiedzieliśmy, że nasi chrzestni już pełnili te role, więc wiemy co i jak i ksiądz powiedział, że możemy sobie darować spotkanie i "kazanie" związane z tą rolą :P

Kolezanka chrzcila na jasieniu i tez miala jednego chrzestnego,
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dziekuje za pomoc :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Nie moja wina, ze w rodzinie a nawet wsrod znajomych wszyscy zyja w konkubinatach albo tylko po slubie cywilnym
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Najlepiej nie chrzcić i niech dziecko samo zdecyduje, czy chce być częścią Kościoła.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 8

w św. Janie na Łagiewnikach też bez problemu moze być swiadek chrztu.
image
SEMPER IN FLORE - DEKORACJE KWIATOWE SAL, KOŚCIOŁÓW, BUKIETY -http://semperinflore.eu

A w wieku 20 paru lat podejmie decyzję, że chce wziąć ślub kościelny i co wtedy? Będzie musiała załatwić sobie chrzest, jako dorosła osoba będzie miała stanąć z dziećmi do pierwszej komunii itd? Nie rozumiem takiego gadania- niech sama podejmie decyzję...
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 6

Dziecko można ochrzcić, nawet niech przyjmie komunię i bierzmowanie, a jak będzie dorosłe i nie zadowolone, że jest chrześcijaninem to może wtedy ŚWIADOMIE odejść z kościoła i po problemie. Żaden problem.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ja nie rozumiem jak można stygmatyzować dzieci na całe życie...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Nie rozumiesz, nie musisz na szczescie byc czlonkiem Kosciola Katolickiego ktorego jedna z zasad jest chrzczenue dzieci wiec przyjmowanie ich do wspolnoty. Bycie katolikiem na szczescie nie jest obiwiazkowe chodz niektorym wydaje sie ze jest ;)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1

O rany to działa tak ze stanie dorosły z młodszymi dziećmi do chrztu.Bycie katolikiem nie jest obowiązkowe, no niby nie jest ale jak nie jesteś katolikiem, chociaż większość to tylko udaje bo nawet nie wiedza jak w kosciele wygląda ,to jesteś postrzegany jak ktoś gorszy .Czarna owca wśród białych fałszywych owieczek.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

"Bycie katolikiem na szczescie nie jest obiwiazkowe"
Dlatego obowiązkowo chrzci się małe dzieci?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 5

Obowiązkowe? A gdzie to pisze? Przecież to tylko wola rodziców. Nikt obcy za ciebie nie ochrzci twojego dziecka.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Z KRK nie da się odejść. Za to chrzest, komunię i bierzmowanie u dorosłego da się bez problemu załatwić za łapówkę. A odwracając kota ogonem - a jak w wieku 20 paru lat postanowi, że będzie chciał wziąć ślub żydowski/muzułmański/buddyjski to co wtedy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Odejście z kościoła nazywa się apostazja i można to zrobić. Można też po prostu zaprzestać chodzenia do kościoła tego nikt nie zabroni .Hela to się nazywa ofiara na kościół a nie żadna łapówka.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Apostazja nie wykreśli Twoich danych osobowych z ksiąg kościelnych, a KRK nadal w swoich wszystkich statystykach będzie Cię podawał jako swojego członka. Doczytaj sobie. Nie da się odejść z kościoła.
Ofiara na kościół jest wtedy, jeżeli odbywasz wszystkie spotkania przygotowawcze do chrztu, komunii i bierzmowania, zaliczasz modlitwy, książeczki z pytaniami itp. Jeżeli dorosły przychodzi do kościoła, wywala na stół 2000 zł i mówi, że musi być chrzczony i bierzmowany na za tydzień, a ksiądz to załatwia, to jest to łapówka.

Mój kuzyn porzucił katolickie życie, przeszedł na inną wiarę i tej wierze poślubił swoją żonę. I jakoś to, że był kiedyś ochrzczony czy bierzmowany mu nie przeszkodziło w zmianie wiary na inną. Szwagier mojej kuzynki zrobił tak samo poślubiając sobie żonke na Jamajce. I jakoś można.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

No to chyba w twoich kręgach modne jest łapówkarstwo ,bo ja mogę cię zapewnić że moich tego się nie praktykuje ,mało tego 29 latek moja rodzina ochrzczony , dostąpił do komunii św i bierzmowany w jednym dniu ZA darmo ,nawet przysłowiowej ofiary ksiądz nie chciał .Syn mojej c*otki w dzień komunii został ochrzczony na 15 przed rozpoczęciem komunii św,Nie problemu i nie trzeba za to dawać "łapówek "

Nie wiesz Miśka dlaczego chrzci się małe dzieci ,nie dla boga i kościoła tylko dla świętego spokoju aby rodzina nie gadała i ludzie obcy ,Niestety tak robi większość ale się nie przyznaje .Tutaj to tylko jedna dziewczyna się przyznała że ochrzciła dziecko dla swojej mamy bo sama jakoś za bardzo "kościelna " nie jest.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Na pewno część tak robi, ale nie mierz wszystkich jedną miarą.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Co napisałam .Większość to wciąż nie wszyscy .Czytaj ze zrozumieniem
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Do wszystkich swietojebliwych co nie potrafia czytac ze zrozumieniem zwyklego pytania. Nie kazda rodzina jest tak idealna jak wasze nie wsztscy wierzacy maja slub koscielny. Co z tymi co by chcieli a nie moga bo np maz dokonal kiedys glupiego wyboru i ozenil sie i rozwiodl po 3latach. Co z tymi co sa tacy przykladni chodza do kosciola co niefziele a w domu zone bija?
Grunt ze maja slub koscielna to sa super.
nie ocenia sie innych@
PATRZCIE SAMI NA SIEBIE
i czytajcie ze zrozumieniem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Na Cjelmie rowniez Proboszcz zgodzil sie na jednego chrzestnego ;)
Nie robil problemu i zrozumial nasza sytuacje
nie ocenial jak co niektorzy
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak wlasnie powinno byc
Na Chelmie a w ktorej parafii?
Sw. Ueszuli :)

W Losrowicach na Jaworzniakow tez proboszcz nie robil problemu i byl jeden chrzestny
Kochani , czy ktos z czytajacych moglbt mi napisac czy na Chrzcie tzn na mszy koscielny "podpowiada" co robic ? Tylko zeby nikt mnie nie zrozumial, wiem jak wyglada Chrzest i co trzeba mowic, ale jeszcze nigdy nie chrzcilam dziecka i nie wiem jak to wyglada. Wiem co nalezy odpowiadac jak ksiadz pyta co chcemy dla naszego dziecka itd , ale czy bede wiedziala kiedy polozyc szatke itp?
Jak Chrzest wyglada wu Sw. Urszuli?
Bardzo dziekuje za madre odpowiedz

Wszystko na bieżąco będziesz wiedziała - kiedy i kto zakłada szatkę, kiedy i kto zapala świecę i kiedy ją gasi, kto i kiedy ma podejść do chrzcielnicy itd. Nie było u nas z tym problemu. Ksiądz na bieżąco normalnie mówił co będzie sie działo i kto co ma zrobić.

Dziekuje

Tak jak napisalas Proboszcz mowil co robic ;) bylo przepieknie a najbardziej mnie wzruszyl moment uniesienia synka do gory i wsztscy bili mu brawo :D

No i super :)

Super tradycja

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Okulary dla dziecka w kolejnych krokach - prośba o instruktaż. (9 odpowiedzi)

Moje dziecko przeszło dwa kolejne badania wzroku i teraz mam jakąś receptę okulary (czy jak to...

co robicie w takie upały? :/ (122 odpowiedzi)

wyszlam na chwile z dzieckiem bylo po 10- siatej i za kilkanascie minut wrocilam do domu bo nie...

niepracujaca zona, czy to zle? (142 odpowiedzi)

Na rodzinnym niedzielnym obiadku bylo dzis nawet milo ale pol zartem, pol serio ktos zrobil...

do góry