Widok

PIT - ulga na dziecko

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, pomocy, bo zgłupiałam.

Wiem, ze można odliczyć od podatku. Tylko pytanie, co w przypadku gdy dziecko urodziło się w trakcie roku? Jak np. moja Zosia -13 stycznia.
Czy odliczam całość czy 11/12?
W necie czytam i są różne opinie na ten temat.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jeśli urodziła się w styczniu, to za styczeń też dostajesz ulgę - czyli 12/12

Nasza córa urodziła się w listopadzie 2009 i ulgę dostaliśmy za 2 miesiące.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
mi w us powiedzieli ze za caly mc sie odlicza
na 100% liczy sie caly miesiąc nawet jakby dziecko sie urodzilo 29-30 to tak samo. więc wtedy jest 12m-cy w Waszym przypadku
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
pytalam gdzies w podobnym wątku ale nikt mi nie odpowiedział wieć zapytam jeszcze raz:-)

ulga na dziecko plus samotna matka czy to idzie zoliczyc razem?czy jedno drugiego nie wyklucza?
a jak ja w maju to rozliczam sie czy nie?? czy dziecko rok musi miec??
Z tego co mi mówiła moja teściowa, jest księgową, że rozlicza się teraz za dni, np. moja mała urodziła się 6 lipca i od tego dnia mamy ulgę. Czyli za lipiec dostaniemy ulgę za 25 dni i kolejne miesiące już całe.
mozesz skorzystac z ulgi prorodzinnej jako samotna matka
http://podatki.gazetaprawna.pl/artykuly/117010,samotny_rodzic_korzysta_z_odliczenia_na_dziecko.html
no to oki bo ksxdy inaczej mowi wiec tak dla pewnosci pytalam
dziekuje
Liluś napewno odlicza sie za caly mc :)

Jeśli funkcje rodzica lub opiekuna sprawowano przez część miesiąca, po czym władza lub opieka przeszła na inna osobę, ulga przysługuje za każdy dzień wykonywania władzy, pełnienia funkcji opiekuna - w kwocie stanowiącej 1/30 kwoty miesięcznej za każdy dzień sprawowania pieczy nad dzieckiem.

Np. opiekę nad dzieckiem przekazano osobie trzeciej, rodzic został pozbawiony funkcji władzy rodzicielskiej.

Inaczej jest w przypadku nabycia po raz pierwszy uprawnień do tej władzy z dniem urodzenia. Ulga przysługuje za każdy miesiąc kalendarzowy, w którym podatnik wykonywał władzę, pełnił funkcję albo sprawował opiekę.

Np. dziecko urodziło się 30 stycznia. Za miesiąc styczeń przysługuje ulga prorodzinna w całości.

http://www.pit.pl/ulga-prorodzinna/
mjakmama baaardzo dziękuję:-)))
wystarczy dziewczyny jak sciagniecie zwyklego pita37 z netu i wpiszecie pesel dane dziecka i date ur i samo wam pokaze ze rozliczy was za caly miesiac a nie dni i to wszystko jest uaktualnione i nawet ostatnio gdzies czytalam ze nawet jak dziecko ur się ostatniego dnia miesiaca to się za caly miesiąc liczy.
A ja mam głupie pytanie. Czy tą ulgę rozliczają oboje rodziców jak są małżeństwem czy tylko jeden rodzić??:) Rozliczamy się z mężem osobno i pierwszy raz będziemy korzystać z ulgi na dziecko i właśnie nie wiem jak to wygląda.
Na Was zawsze można liczyć ;)
Dziękuję
No dobra doczytałam:

Opiekunowie lub rodzice nie mogą ulgi podwoić, a zatem limit ulgi przysługuje im wyłącznie raz, łączny na nich oboje 1.112,04 rocznie.
dziewczyny jak ktos chce sie rozliczac jakos samotny rodzic? to jaki pit? normalnie 37 i zalacznik zero??
tylko jeden ale internet wlasnie przeczytalam ze jak jest na obojga to moga oboje tylko nie dokladnie znam te zasady bo mnie nie dotycza.a na dziecko tylko jedno z was chyba ze sie razem rozliczacie to wtedy na tm samym picie
jeden rodzic
przecież nie mozecie razy dwa sobie odliczyć
odliczasz od następnego miesiąca czyli za 11 miesięcy ! Ja miałam podobną sytuację pierw przy pomyłce odliczyłam za całe 12 miesięcy pozniej musiałam składać korekte
Liluś - nie prawda :P

moje dziecko urodziło się pod koniec września i odliczaliśmy ulgę za cały wrzesień :P zgodnie z informacją ze Skarbówki :) (za 2009rok)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Maciej Krynicki - endokrynolog - ktoś zna??? (69 odpowiedzi)

j.w. przyjmuje prywatnie w Pruszczu Gd., zastanawiam się, czy warto iść??

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

do góry