Widok
Tego to ci już nie powiem. My mamy dwójke dzieci, pracuje tylko mąż. Bedziemy się rozliczać wspólnie żeby mąż mógł odliczyć podwójną ulgę na dziecko oraz ulgę na nie pracująca zonę. Ale na razie nie dostał jeszcze PITa z pracy to nie wiem jaki będzie tam dochód podany. Na pewno ponad te 85.588 ale ile więcej to nie wiem. A picie jak wypełniasz nie masz podane co masz wpisać?
Chodzi o to, że aby skorzystać z ulgi dochód łączny małżonków nie może przekroczyć 112 tys zł. Moje pytanie właśnie dotyczy tej kwoty - jak wyliczyć, czy nie przekraczamy ;) czy ten dochód łączny to dochód - składki na ubezpieczenie społeczne tylko?
http://pit.infor.pl/dzial/rozliczenia_osob_fizycznych/ulga_na_dzieci/729260,2,Prawo-do-ulgi-na-dzieci-i-jej-wysokosc-w-rozliczeniu-rocznym-PIT.html
'Osoby wychowujące w roku podatkowym jedno dziecko skorzystają z odliczenia, o ile ich roczne dochody nie przekroczą kryterium dochodowego, wynoszącego:
- 112 tys. zł w przypadku podatnika pozostającego przez cały rok podatkowy w związku małżeńskim (dochody podatnika i jego małżonka),
- 112 tys. zł w przypadku podatnika będącego osobą samotnie wychowującą dziecko,
- 56 tys. zł w przypadku podatnika niepozostającego w związku małżeńskim, w tym również przez część roku.'
http://pit.infor.pl/dzial/rozliczenia_osob_fizycznych/ulga_na_dzieci/729260,2,Prawo-do-ulgi-na-dzieci-i-jej-wysokosc-w-rozliczeniu-rocznym-PIT.html
'Osoby wychowujące w roku podatkowym jedno dziecko skorzystają z odliczenia, o ile ich roczne dochody nie przekroczą kryterium dochodowego, wynoszącego:
- 112 tys. zł w przypadku podatnika pozostającego przez cały rok podatkowy w związku małżeńskim (dochody podatnika i jego małżonka),
- 112 tys. zł w przypadku podatnika będącego osobą samotnie wychowującą dziecko,
- 56 tys. zł w przypadku podatnika niepozostającego w związku małżeńskim, w tym również przez część roku.'
Dziewczyny, no więc pracowałam dokładnie do lipca 2009r później poszłam na zwolnienie.
PIT dostałam tylko od pracodawcy, z ZUS nic nie otrzymałam.
Mój pracodawca nie zatrudnia powyżej 20 czy 25 osób, więc teraz nie wiem o co chodzi, muszę zerknąć na PIT w domu, za jaki okres go otrzymałam i dzwonić jak coś do ZUS.
PIT dostałam tylko od pracodawcy, z ZUS nic nie otrzymałam.
Mój pracodawca nie zatrudnia powyżej 20 czy 25 osób, więc teraz nie wiem o co chodzi, muszę zerknąć na PIT w domu, za jaki okres go otrzymałam i dzwonić jak coś do ZUS.