Widok

PÓŁPASIEC

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam kilka pytań co do tej choroby, może któraś z was miała kiedyś z tym jakieś dośwadczenia.
Jeszcze dokładnie nie wiemy czy to jest napewno połpasiec - mąż dziś do lekarza idzie. Ale w tamtym roku miała to moja ciocia i wyglądało tak samo. A mianowicie na rzebrach pojawiło się skupisko pęcherzyków. Wygląda okropnie. Sprawdzalismy w necie i wygląda to własnie na półpaśca ;/
a teraz moje pytanie ... czy jeśli córka nie przechodziła jeszcze ospy to może się tym zarazić? W necie jest napisana ze to nie zaraża, ale nie napisali nic na temat małych dzieci ;/
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pamietam jak bylam w ciazy i jedna laska z pracy miala polpascia to od razu kolezanka do mnie zadzwonila abym do ich pokoju nie wchodzila, a pozniej wyczytalam w necie ze jednak zaraza i ze w ciazy jest niebezpieczny. Ale najlepiej jakbys zadzwonila do lekarza np. swojego pediatry i sie spytala.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mój mąż miał półpaśca i nasz wówczas dwulatek, który ani nie chorował na ospę, ani nie był na nią szczepiony nie zachorował.
podobno z półpaścem i woetrzna ospą jest tak:

jeśli miałaś wietrzną ospę i źle ja przechorowałaś to mozesz mieć półpaśca - tak mówili mi lekarze, ale

ja miałam półpaśca, a dopiero 7 lat później wietrzna ospę.
moja babacia miała półpasca i ja od niego dostałam ospy, a po mnie mój brat
NIgdy nie wiadomo ... te ten sam wirus w koncu ;/

Schorzenie występuje u osób, które przebyły w przeszłości ospę wietrzną i u których doszło do reaktywacji utajonego zakażenia w zwojach czuciowych lub zakażenie nastąpiło w wyniku zetknięcia się z chorym na wietrzną ospę,
Sami lekarze przekazują sprzeczne informacje...

Moja lekarka - i jej wierzę, to samo zresztą czytałam w necie - powiedziała, że chory na półpasiec nie zarazi półpaścem, a ewentualnie ospą, jeśli ktoś nie przechodził.
Na półpasiec podobno można zachorować tylko wtedy, jeśli chorowało się wcześniej na ospę.
Ale lekarz mojego męża mówił odwrotnie. Że chory na półpaśca zaraża półpaścem, niezależnie od chorowania wcześniej na ospę.

W każdym razie w zeszłym roku moja Mama miała półpasiec, byliśmy u niej na weekend, potem zachorował na półpasiec mój mąż. Ja nie przechodziłam ospy i nie zachorowałam ani na jedno, ani na drugie.

A swoją drogą, to chyba nawet lepiej, jak dziecko we wczesnym wieku przejdzie te choroby zakaźne, co nie?

W każdym razie zdrówka życzę :)
nie wiem jak to jest z zarazalnościa
ale wiem ze moj znajomy chory na półpasiec lezał w szpitalu w izolatce
image
Jeżeli córka nie miała ospy to nie ma możliwości, żeby zaraziła się półpaścem.
Ja miałam półpaśca.. na uchu, dziwne miejsce. Bolało jak skur...
W każdym bądź razie zaraziła się ode mnie koleżanka, ale zachorowała na ospę. (nie chorowała wcześniej).
www.cannella.ownlog.com
image
tak, bo ospą można się zarazić od osoby chorującej na półpasiec. Ale czy to złe?? Każde dziecko powinno przejść ospę i im wcześniej tym lepiej. Małe dzieci nierzadko przechodzą ją niemalże bezobjawowo.
moj mąż mial polpasca a nasz synek (wtedy 9cio miesieczny) nie zarazil sie niczym, a mąż mial z nim codziennie kontakt. Tylko te wysieki na klatce i plecach mial wtedy zaklejone opatrunkiem.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mrowki Bigbitowki - kto zna? (21 odpowiedzi)

Chodzi mi o tekst tej piosenki, spiewalam jak bylam mala, ale nie pamietam, a chcialabym nauczyc...

Pomysł na prezent dla 60latki (165 odpowiedzi)

podsuńcie pomysły na prezent dla 60latki, z okazji okraglych urodzin,bliska ciotka najchętniej...

Gdzie w góry z dzieckiem na wakacje-miejsca godne polecenia (176 odpowiedzi)

Jak co roku chciałabym pojechać na urlop w góry. Byle nie do Zakopanego- tam byłam już wiele...

do góry