Widok
POMOCY jak wyprać koc !!!
witam. moze bardziej doświadczone panie domu mi pomoga. dostałam gruby koc akrylowy w rozm 160x200 i nie wiem jak go wyprac. mam pralke o pojemnosci 8 kg i koc spokojnie sie zmiesci ale czy taki ciezar mokrego koca nie zaszkodzi pralce bo zamoczyc go w wannie i wykrecic nie dam rady predzej mi kregosłup trzasnie .
Jak już wcześniej pisałam ja koce piorę w 40st, ale najlepiej sprawdź na metce. Co do programu - nie wiem jakie programy ma Twoja pralka :) Jeśli chcesz tylko odświeżyć to ustaw "szybki", około 30 minutowy (do odświeżenia, np. po dłuższym leżeniu w szafie powinien wystarczyć), jeśli jest mocno zabrudzony to jakiś dłuższy. Ja ustawiam dłuższy, jakieś +- 1,5 godz prania.
Można spokojnie w pralce, ale czy to nie zaszkodzi? Kiedyś wypraliśmy duży koc, chyba coś 2,2x2,5m i pralka spokojnie go wyprała, ale później bęben miał problem z "ułożeniem" i przy kolejnych praniach trochę więcej hałasowała. Z nomu w wannie nigdy nie był doprany a pralnie chemiczną można o kant d*py rozbić bo nie usuwa kocich zapachów jak i sierści.